Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Σε πλήρη εξέλιξη το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ελάφρυνση των καταναλωτών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει από την αρχή -και επανέλαβε άλλη μια φορά στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι η έκρηξη των ανατιμήσεων αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Διακρίνοντας, ωστόσο, την ευρωπαϊκή δυστοκία εξήγγειλε και έθεσε σε εφαρμογή Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Το σχέδιο αυτό  βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και κορυφώνεται τον Ιούλιο με ρυθμίσεις που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα διευρύνεται και αυξάνεται η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα:

Υπάρχει ήδη, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άνοιξε η πλατφόρμα Power Pass και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν με τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν  από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022, επιστροφή που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση που έχει κάθε καταναλωτής.

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και περιορίζουν τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ψηφίστηκε  διάταξη  με την οποία επιβάλλεται έκτακτη φορολόγηση με ποσοστό 90% στους ηλεκτροπαραγωγούς, για την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Μπήκε, παράλληλα, σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την αντικατάσταση έως και τριών ηλεκτροβόρων συσκευών (κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών) με επιχορήγηση που κυμαίνεται από το 30 έως το 50% του κόστους ανά συσκευή και μπορεί να φτάνει από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ για μια συσκευή και τα 1.845 ευρώ για τις 3 συσκευές.

Πέρα από τη στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ρεύμα μπαίνει σε εφαρμογή νέα παρέμβαση που αφορά στην επιδότηση της βενζίνης για  τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ύψους 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 60 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στην ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά φτάνει τα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίτροχα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου