Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Πέφτοντας στο κενό: Αυτή είναι η ιστορία του 24χρονου Μοχάμαντ από την Καμπούλ


 

Καθώς οι Ταλιμπάν περικύκλωναν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, ο Φάντα Μοχάμαντ περιέγραφε στους δικούς του, τι είχε δει στο Facebook: Καναδάς και ΗΠΑ απομακρύνουν με αεροπλάνα όποιον ήθελε να φύγει από την Καμπούλ.

Αλλά ο Φάντα ήθελε να πάει μόνος του, θυμάται ο πατέρας του, Παγιάντα.

Ο νεαρός οδοντίατρος ποτέ δεν έφτασε σε καμία από τις δύο χώρες. Την επομένη το άψυχο σώμα του βρέθηκε σε μια σκεπή, τέσσερα μίλια από το αεροδρόμιο της  Καμπούλ, έχοντας πέσει από το αμερικανικό αεροσκάφος που μόλις είχε απογειωθεί.

Στις 10 ημέρες που μεσολάβησαν πολλά από τα χαοτικά περιστατικά στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» παραμένουν άγνωστα.

Σε ένα από τα δεκάδες βίντεο που έκτοτε είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζεται ωστόσο μία εικόνα από το «μετά»: Τέσσερα  ακίνητα κορμιά στον αεροδιάδρομο. Το ένα ανήκε σε έναν έφηβο ποδοσφαιριστή που πέθανε πέφτοντας από το αεροπλάνο που απογειωνόταν.

Ανάλογη ήταν και η μοίρα του Φάντα.

Σαν κουνούπι

Το αμερικανικό C-17 είχε αποφασίσει «να απογειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», εκείνη την ημέρα καθώς η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη.

Ο Ουαλί Σαλέ, κάτοικος επί είκοσι χρόνια της Καμπούλ, αναρωτήθηκε πόση κακοτυχία μπορεί να είναι το να πέφτουν από τον ουρανό δύο σώματα στη σκεπή σου «σαν έκρηξη». Το ένα ήταν του Φάντα.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του  Φάντα, στα περίχωρα της πόλης διερωτάτο γιατί ο μεγαλύτερος γιος του πήγε εκείνη την ημέρα στο αεροδρόμιο χωρίς να του το πεί: Ρωτά γιατί ο πιλότος δεν έδειξε «ανθρωπιά» και αποφάσισε να απογειωθεί με ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στο σκάφος.

Λέει ο πατέρας: «Έχει δικαίωμα να πετάξει ένας πιλότος αν κάποιος είναι σκαρφαλωμένος στο αεροσκάφος; Είναι αυτό νόμιμο; Ήταν σαν να σκοτώνεις ένα κουνούπι, χωρίς καν να νοιαστείς ότι αυτό ήταν ανθρώπινο».

Η παιδική ηλικία και τα όνειρα για το μέλλον

Ο Φάντα γεννήθηκε το 1996 ή το 1997 – ο Μοχάμαντ δεν θυμάται ακριβώς πότε – όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ για πρώτη φορά. 

Ο μεγαλύτερος από 10 αδέλφια, μεγάλωσε μέσα στη φύση στην πόλη Παγκμάν που βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο, δυτικά της Καμπούλ. Το σπίτι της οικογένειάς του με τα τέσσερα υπνοδωμάτια είχε και μια αυλή γεμάτη από κερασιές.

Ο Μοχάμαντ πουλούσε ρούχα με τους συγγενείς του για να βγάλει τα προς το ζην και αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την οικογένειά του. Αλλά στο Αφγανιστάν μετά τους Ταλιμπάν, είδε στον Φάντα τη δυνατότητα της κοινωνικής ανέλιξης. 

Η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να τον στείλει στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Σίφα στην Καμπούλ, όπου σπούδασε Οδοντιατρική. Μετά την αποφοίτησή του, ο Φάντα άνοιξε μια κλινική με έναν φίλο του κοντά στην Πλατεία Σαχίντ της αφγανικής πρωτεύουσας, βγάζοντας περίπου 200 δολάρια τον μήνα, σύμφωνα με τον πατέρα του.

Το περασμένο έτος, ο ίδιος πούλησε μεγάλο μέρος της γης των γονιών του και βρέθηκε να χρωστάει πολλά χρήματα, ενώ δανείστηκε περίπου 5.000 δολάρια για να μπορέσει ο Φάντα να παντρευτεί. 

Ο Μοχάμαντ είπε πως ο γιός του σκεφτόταν να συνεχίσει τις σπουδές καθώς και το ενδεχόμενο να λάβει ένα ανώτερο πτυχίο. Ο Μοχάμαντ Μπασίρ, ο καλύτερος φίλος και ξάδερφος του Φάντα, είπε πως ήθελαν πολύ να φύγουν από τη χώρα – παρόλο που ήταν περισσότερο ένα όνειρο.

«Πιστεύαμε έντονα ότι κάποια μέρα, θα μπορούσαμε να πάμε στο εξωτερικό, αλλά δεν το συζητούσαμε και πολύ», είπε ο Μπασίρ. «Πρέπει να ξοδέψει κανείς τόσα χρήματα, και η οικογένειά του δεν βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».

Με τους Ταλιμπάν να επικρατούν όλο και περισσότερο στις αρχές Αυγούστου, ο συνήθως κεφάτος Φάντα άρχισε να γίνεται νευρικός και αβέβαιος για το τι επρόκειτο να συμβεί σε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον σε έναν άνθρωπο μορφωμένο και με όλη τη ζωή μπροστά του, εξήγησε ο Μοχάμαντ.

Εκατοντάδες άλλοι στην Καμπούλ ένιωσαν ακριβώς το ίδιο και έσπευσαν στο αεροδρόμιο, αναζητώντας τρόπο διαφυγής από τη χώρα. Στις 16 Αυγούστου, ο Φάντα έφυγε από το σπίτι του στις 8.30 το πρωί, χωρίς να πει λέξη. Η οικογένειά του νόμισε ότι πήγαινε στην κλινική.

«Ήταν σαν να τελείωσε ο κόσμος»

Εκείνο το πρωί στο αεροδρόμιο, όπως έχουν εξηγήσει αξιωματικοί της Αεροπορίας, το αεροπλάνο προσγειωνόταν και σχεδόν με το που άγγιξε το έδαφος το περικύκλωσαν πολίτες που είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο αεροδρόμιο. Έτσι το πλήρωμα του αεροσκάφους αποφάσισε σχεδόν αμέσως να απογειωθεί ξανά, χωρίς να ξεφορτώσει τις προμήθειές του για την επιχείρηση εκκένωσης. 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν δύο ελικόπτερα Apache να αιωρούνται λίγο πάνω από το έδαφος και να προσπαθούν να απομακρύνουν το πλήθος από τον αεροδιάδρομο. Καθώς οι τέσσερις μεγάλες μηχανές ετοιμάζονταν για την απογείωση, πολλοί άνδρες που κρέμονταν από εκεί έπεσαν κάτω και άρχισαν να τρέχουν δίπλα από το αεροσκάφος. 

Άλλοι κατάφεραν να κρατηθούν. 

Εκείνο το απόγευμα, ο Σαλέκ, ο οποίος εργάζεται ως σεκιούριτι σε αγορά της Καμπούλ, βρισκόταν στο σπίτι του όταν νόμισε πως άκουσε μια έκρηξη ακριβώς από πάνω του. 

Όταν έφτασε στη στέγη, βρήκε το πτώμα του Φάντα μέσα σε μια δεξαμενή νερού. Δίπλα του βρισκόταν άλλο ένα πτώμα, που όπως μαθεύτηκε αργότερα ανήκε σε έναν 18χρονο από την Ανατολική Καμπούλ. 

Οι γείτονες του Σαλέκ βοήθησαν στο να μεταφέρουν τα δύο σώματα σε ένα κοντινό τζαμί, όπου κάποιος έλεγξε τις τσέπες τους και βρήκε τις ταυτότητες τους και τα τηλέφωνά τους. 

Έτσι, κάλεσαν τους γονείς και τις αδερφές του Φάντα στο τζαμί. Οι γυναίκες κατέρρευσαν από τη θλίψη τους πάνω στο άψυχο σώμα του. 

«Ήταν σαν να τελείωσε ο κόσμος», είπε ο Μοχάμαντ. «Η χειρότερη στιγμή της ζωής μου».

Εκείνο το απόγευμα, 500 φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν στην πόλη Πάγκμαν καθώς το σώμα του Φάντα τοποθετούνταν σε ένα τάφο περιτριγυρισμένο από έναν λευκό και χρυσό φράχτη. 

Θυμός, θλίψη και ερωτηματικά

Όλοι εκείνοι που επηρεάστηκαν άμεσα από τον θάνατο του Φάντα, παραμένουν βαθιά σοκαρισμένοι. 

Ο Σαλέκ αναφέρει ότι κατανοεί πως οι ανησυχίες ήταν έντονες στην Καμπούλ. Πολλά μαγαζιά στην αγορά που δουλεύει παρέμειναν κλειστά. Οι γυναίκες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από τους δρόμους. 

«Φυσικά και οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν», είπε. «Αλλά [ο Φάντα] ως γιατρός, ως άνθρωπος με μόρφωση, έπρεπε να είχε λίγη λογική, να ξέρει πως δεν έπρεπε να κρεμαστεί από ένα αεροπλάνο». 

Ο Μοχάμαντ όμως έχει άλλη γνώμη. Ο γιός του πιθανότατα γνώριζε τον κίνδυνο, αναφέρει, αλλά πίστεψε ότι το αεροσκάφος δεν θα απογειωνόταν ποτέ εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης και πως θα είχε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τη μετάβασή του στις ΗΠΑ. 

«Όλοι έχουμε μια αίσθηση ανθρωπιάς, γι’ αυτό [οι πιλότοι] δεν θα έπρεπε να είχαν απογειωθεί», δήλωσε με θυμό. Αντ’ αυτού «δημιούργησαν μια εικόνα που αφαιρεί την ανθρωπιά από τους Αφγανούς». 

Ο ξάδερφος του Φάντα δυσκολεύεται ακόμη να δώσει μια εξήγηση για την απώλειά του. 

«Ο χρόνος του είχε τελειώσει», είπε ο Μπασίρ. «Αυτή ήταν η μοίρα του».


Πηγή: The Washington Post

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Θέση μάνατζερ προσφέρεται στον Αφγανό πρώην υπουργό που έγινε διανομέας φαγητού


 

Ο Σάγεντ 'Αχμαντ Σαχ Σααντάτ ήταν γνωστός στο Αφγανιστάν ως υπουργός Επικοινωνιών, αλλά σήμερα μοιράζει πίτσα και μπιφτέκια αντί να δίνει κυβερνητικές εντολές. Εν τω μεταξύ η ιστορία του κάνει το γύρω του κόσμου και όταν την πληροφορήθηκε η εταιρεία διανομής έτοιμου φαγητού στην οποία εργάζεται, του προσέφερε μια θέση μάνατζερ.

Το 2018 ο Σααντάτ έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου του διαφυγόντος προέδρου Ασράφ Γάνι, το οποίο έχει πλέον διαλυθεί. Αλλά ο υπουργός θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και θα εγκατασταθεί στη Γερμανία ήδη από το 2020. Τώρα παραδίδει πίτσα και μπιφτέκια στη Σαξονία! .



Ο Σάγεντ 'Αχμαντ Σαχ Σααντάτ όμως ξέρει από πολιτική. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Επικοινωνιών εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, περίπου 45.000 σταθερές συνδέσεις τηλεφωνίες για τους συμπολίτες του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau». Ωστόσο ξαφνικά όλα άλλαξαν.

Ο Αφγανός πολιτικός θα αναγκαστεί να παραιτηθεί στα τέλη του 2020. Μέλλον για αυτόν στη χώρα του δεν υπήρχε πλέον, ο φόβος του ήταν πολύ μεγάλος και έτσι μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία. Μετακόμισε στην Σαξονία και βρήκε ένα σπίτι στη Λειψία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή εκεί. Επειδή όμως οι αποταμιεύσεις του εξαντλούνταν έπρεπε να ψάξει για δουλειά. Έτσι, έγινε διανομέας στην υπηρεσία παράδοσης έτοιμων φαγητών Lieferando στη Λειψία. «Τώρα κάνω μια απλή ζωή. Αισθάνομαι ασφαλής στη Γερμανία. Το όνειρό μου είναι βέβαια να συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ελπίζω να βρω δουλειά στην Deutsche Telekom», είπε ο πρώην υπουργός του Αφγανιστάν στην εφημερίδα της Λειψίας «Leipziger Volkszeitung» (LVZ).



Όταν όμως η εταιρεία Lieferando στην οποία εργάζεται πληροφορήθηκε την ιστορία του, η οποία κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου, του προσέφερε δουλειά ως μάνατζερ. «Θα δω τι ακριβώς μου προσφέρουν και θα αποφασίσω», εξομολογήθηκε ο Σααντάτ σε δημοσιογράφο της LVZ. Προς το παρόν έχει όμως ήδη αποδεχθεί μια προσφορά εργασίας ως διαλογέας δεμάτων στην εταιρεία DHL της Λειψίας στην οποία επρόκειτο να ξεκινήσει να εργάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ιστορία του φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει και θα έχει ακόμα ενδιαφέροντα κεφάλαια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Εντολή για άμεση επιστροφή του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους από την Καμπούλ

 


Στην Αθήνα επιστρέφει το κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε σταλεί για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό Αφγανών διερμηνέων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο του OPEN το κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ και είχε επιβάτες Έλληνες διπλωμάτες και Έλληνες άνδρες των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό Αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους από την Καμπούλ, επιστρέφει στην Αθήνα.



Σε απόγνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, 10 μονάδες μπροστά η Ν.Δ., δεν βοήθησαν οι εμπρησμοί τους συντρόφους

 



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σε απόγνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να το χωνέψει ότι δεν προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στην κυβέρνηση οι καταστροφικές πυρκαγιές, δεν είναι λίγοι οι σύντροφοι που λένε, "ρε ούτε ένας νεκρός;" Οι πολίτες με την νέα δημοσκόπηση λένε ναι "έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που προστάτεψε οικογένειες και πολίτες από την πύρινη λαίλαπα."

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μπήκαν με σχέδιο, για να δημιουργήσουν καταστροφή ζητώντας διακαώς νεκρούς, προκάλεσαν δικαιολογημένα δημοσκοπικές απώλειες 2% στην κυβέρνηση, φυσικά και δεν πρόσθεσαν ούτε μία μονάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει κερδίσει οφέλη, από την καταστροφή σε βάρος της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου, 

η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα.

Το Κίνημα Αλλαγής και δικαιολογημένα με την ανεπαρκή αντιπολίτευση που ασκεί η Φώφη Γεννηματά, εμφανίζει πτώση καθώς συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) πιστεύει πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.



«Macedonia the great» – Νική του ΣΕΒΕ προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη

 


Στην… αντεπίθεση περνά η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Μετά από 636 μέρες σκληρής μάχης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κατάφερε να κατοχυρώσει στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUPIO) το σήμα «M – MACEDONIA THE GREAT», το οποίο θα κοσμεί πλέον χιλιάδες προϊόντα από τη Μακεδονία.

Η προσφυγή στο EUPIO ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας των ασαφειών που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και «Μακεδονικό» στα προϊόντα.

Η νίκη του ΣΕΒΕ και η ανάπτυξη ομπρέλας προστασίας πάνω από τα μακεδονικά προϊόντα αποτελούν παράλληλα υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε, η παρουσίαση του σήματος είχε γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, ενώπιον του πρωθυπουργού σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει τη σιγουριά του ότι το εμπορικό σήμα θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας. «Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά, ταυτόχρονα, χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον», είχε δηλώσει.

Τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο EUPIO για την κατοχύρωση του σήματος και τον κανονισμό που το συνοδεύει. Εγινε δεκτή και δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. Εκτοτε υπήρξαν πολλές προσφυγές, εμπόδια και αιτήσεις αναίρεσης από εταιρίες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες θέλησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και να συνεχίσουν να πωλούν στις διεθνείς αγορές τα προϊόντα τους ως «Μακεδονικά», παραπλανώντας τους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι αγόραζαν ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Οπως ανέφερε η voria.gr, στις 20 Ιουλίου 2020 ο ΣΕΒΕ για να επισπεύσει τις εξελίξεις προέβη σε διαίρεση της αίτησης καταχώρισης του σήματός του, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία καταχώρισης για τις 27 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που δεν είχαν προσβληθεί με την ανακοπή. Δύο ημέρες μετά, στις 22 Ιουλίου, το EUIPO γνωστοποίησε στην ελληνική πλευρά ότι όλες οι «παρατηρήσεις τρίτων» των εταιριών και φορέων των Σκοπίων ουσιαστικά απορρίφθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι δεν δημιουργούνται από αυτές αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα της καταχώρισης του σήματος του ΣΕΒΕ. Στις 16 Αυγούστου 2021 το σήμα καταχωρίσθηκε οριστικά για τις 27 κλάσεις, ενώ η ανάλογη καταχώριση και για τις υπόλοιπες 11 κλάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της ανακοπής που υποβλήθηκε.

«Πρόκειται για μία σπουδαία και σημαντική απόφαση. Ομως, τώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας. Θα κινηθούμε σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, κυρίως των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ε.Ε., για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και την κοινή γνώμη τι σημαίνει το σήμα “Μ-MACEDONIA THE GREAT”, από πού προέρχονται τα προϊόντα που το φέρουν στις ταμπέλες τους και γενικότερα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σε σχέση με τα προϊόντα της γειτονικής χώρας. Επίσης, θα επιχειρηθεί μέσα από διεθνή Μέσα Μαζικής επικοινωνίας να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να δοθεί προβολή στο σήμα και παράλληλα να ενημερωθούν οι καταναλωτές», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Με επιστολή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τονίζει ότι η επικύρωση του αιτήματος του ΣΕΒΕ διασφαλίζει την ελληνική ταυτότητα 38 κλάσεων προϊόντων και υπηρεσιών, αποτρέποντας την καταχρηστική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του από τις επιχειρήσεις του γειτονικού κράτους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου «θωρακίζουν το ελληνικό επιχειρείν, αποδεικνύοντας στην πράξη πως η Ελλάδα διαθέτει τη δυναμική να πορευτεί σε δρόμους ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου, διαθέτοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα». Σημειώνει, δε, ότι μετά την κατοχύρωση του σήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε η ώρα να γίνει «σφραγίδα» στις συσκευασίες όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Μακεδονία.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Φωτιά στην Κυψέλη μυρίζει εμπρησμό - Κάηκαν αυτοκίνητα

 


Φωτιά σε περιοχή στην Κυψέλη ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου που μυρίζει εμπρησμό.

 Η αντίδραση της Πυροσβεστικής, ήταν άμεση δεν κινδύνεψαν σπίτια και κάτοικοι, και κάηκαν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο οικόπεδο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε οικοπεδικό χώρο, στην οδό Τροίας στην Κυψέλη στην οποία βρίσκονται μόνο οχήματα παρκαρισμένα και τυλίχτηκαν στις φλόγες. 

Μιλώντας στo MEGA κάτοικοι της περιοχής είπαν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 05:30 το πρωί, και ότι στον συγκεκριμένο χώρο είχε μπει φωτιά παλαιότερα από τοξικοεξαρτημένους. Το οικόπεδο ανήκει στην Τριάντειο Σχολή ωστόσο εδώ και χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και έχει γίνει καταφύγιο όπως είπαν κάτοικοι, Πακιστανών λαθρομεταναστών, ρακοσυλλεκτών και τοξικομανών.

Μέχρι τώρα δεν έγινε γνωστό το πως προκλήθηκε η φωτιά, αν και μυρίζει εμπρησμός.



Οι σύντροφοι αμόλησαν και άλλον να βάλει φωτιά στο Πεδίον του Άρεως συνελήφθη και αυτός

 



Το σχέδιο εμπρησμών δεν έχει τελειώσει.

Νέα απόπειρα εμπρησμού σημειώθηκε το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως από νεαρό άνδρα ο οποίος επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα.

Η άμεση επέμβαση του προσωπικού ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής και της Αστυνομίας απέτρεψε την εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.




Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ιδιαίτερα «ανησυχητικό και θλιβερό» το γεγονός της δεύτερης απόπειρας εμπρησμού στην καρδιά της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προβαίνουμε σε καταγγελία κάθε ύποπτης κίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω δώσει εντολή σε όλα τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να είναι σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να προλαμβάνονται έγκαιρα ανάλογα φαινόμενα».



Απαγωγή Μαρκέλλας: Ο ρόλος του κατηγορούμενου επιχειρηματία και το «σερφάρισμα» στα ορφανοτροφεία

 



Νέα συνταρακτικά στοιχεία έρχονται στο φως μέσα από τη δικογραφία για την απαγωγή και κακοποίηση του δεκάχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2020, μια υπόθεση που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.


Προκύπτει ότι η 33χρονη απαγωγέας, Ειρήνη Μούρθου, είχε επαφές με επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας, ο οποίος και γνώριζε για την απαγωγή του ανήλικου κοριτσιού αλλά και χρηματοδοτούσε την κατηγορούμενη με χρηματικά ποσά κατά την διάρκεια της σχέσης τους.


 Ο εν λόγω επιχειρηματίας με δραστηριότητα στον εφοπλιστικό χώρο, κατηγορείται ότι ενεργώντας με πρόθεση, παρείχε οποιαδήποτε συνδρομή στην απαγωγέα, πριν από την τέλεση και κατά την τέλεση της πράξης που διέπραξε. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, παρείχε βοήθεια στην Ειρήνη Μούρθου με σκοπό να μεταχειριστεί η ίδια την ανήλικη σε «ανήθικες ασχολίες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

 

Μέσα στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του εμπλεκόμενου στην υπόθεση επιχειρηματία,  αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους πρόκειται να καθίσει σύντομα στο εδώλιο του κατηγορούμενου, για την πράξη της απλής συνέργειας σε αρπαγή ανηλίκου κάτω των 14 ετών.


Πιο συγκεκριμένα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα από 11-6-2020 ως 13-6-2020 κι ενόσω η δράστης , έχοντας απαγάγει την ανήλικη Μαρκέλλα, την κατακρατούσε παράνομα, εκείνος έχοντας πρόθεση και γνωρίζοντας την εκ μέρους της Ειρήνης Μούρθου τέλεση της παράνομης πράξης της αρπαγής, παρείχε υλική και ψυχική συνδρομή σε αυτήν, πηγαινοερχόμενος επανειλημμένως από το σπίτι του στο διαμέρισμα της, στηρίζοντας την ψυχολογικά, προμηθεύοντας την με χρηματικά ποσά. Μάλιστα, αν και γνώριζε ότι η 33χρονη είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το ανήλικο κορίτσι στο πρατήριο καυσίμων, στην συμβολή των οδών Καθηγητού Ρωσίδου και Θεμιστοκλή Σοφούλη και να αποχωρήσει, καθιστώντας την 10χρονη αβοήθητη, εκείνος προτίμησε να στηρίξει την απαγωγέα ψυχολογικά παραμένοντας στο σημείο.

« Ντρέπομαι πολύ για όλα αυτά»

 

 Ο επιχειρηματίας στην απολογία του, επιχείρησε να διαχωρίσει τον εαυτό του από την υπόθεση της απαγωγής, δηλώνοντας εξοργισμένος με τον εαυτό του.


«Με την κ. Μούρθου γνωριστήκαμε μέσω του ιστότοπου «κάνε σεξ» σε αγγελίες για ερωτική συνεύρεση, μετά το καλοκαίρι του 2019. Εξ όσων μου είχε πει τότε ήταν ακόμα παντρεμένη, γιατί από συζητήσεις που είχαμε κάνει, μου είχε δώσει το τηλέφωνο για να επικοινωνούμε. Είπε ότι ο σύζυγος της γνωρίζει ότι εκδίδεται» αναφέρει στην απολογία του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας. Και συνεχίζει παρακάτω: « Εγώ πήγα στην Καλαμαριά για να τις αφήσω τα προσωπικά της αντικείμενα που είχε στο σπίτι μου. Από κάποιο σημείο και μετά, μέσα στην καραντίνα έγιναν οι συναντήσεις μας πιο συχνές και επειδή άρχισε να μου παράσχει και υπηρεσίες καθαριότητας και φαγητού, ξεκίνησε να περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι μου πάντα επί πληρωμή και να αφήνει τα προσωπικά της αντικείμενα στο σπίτι μου, όπως το laptop, που της το επέστρεψα το πρώτο βράδυ».


Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται, η 33χρονη του μίλησε για την Μαρκέλλα. « Μου μίλησε για μια κοπέλα στην παλιά της γειτονιά, την Μαρκέλλα, που τη συνδύαζε με γεγονότα κακοποίησης και ήθελε να βοηθήσει. Είπε για μια κοπέλα που βίωνε κακοποίηση και συνέκρινε το κοριτσάκι με το δικό της παρελθόν. Κάποιο βράδυ στη τηλεόραση, είδα το Amber Alert, είδα την περιοχή της Τούμπας και συγκλονίστηκα. Πήρα τα πράγματα της, την βρήκα και την εκλιπαρούσα να αφήσει το παιδί. Από τη τηλεόραση έμαθα τι έγινε. Η Ειρήνη εκδιδόταν εκείνη την περίοδο με άλλους πελάτες. Μάλιστα και εγώ πήγαινα σε άλλα διαμερίσματα. Η αμοιβή για την ερωτική συνεύρεση ήταν 150 ευρώ και δίωρα, τρίωρα, πεντάωρα. Αργότερα όταν άρχισε να μου προσφέρει και υπηρεσίες φαγητού και καθαριότητας, έφτανα να της δίνω και 700 ευρώ. Μέσα στη καραντίνα οι επαφές μας ήταν πολύ περισσότερες . Βρισκόμασταν δυο τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα επί πληρωμή. Δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι θα έκανε κακό στο κορίτσι που πήρε. Πίστευα ότι το πήρε για να το σώσει και έκανε λάθος χειρισμό των ενεργειών της. Είδα σοκαρισμένος ότι έγιναν συνευρέσεις με ενήλικες στο σπίτι μου. Είχε κλειδιά λόγω των υπηρεσιών καθαριότητας που μου παρείχε. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχα καταλάβει για μια γυναίκα πονεμένη και κακοποιημένη και όχι για μια γυναίκα που θα μπορούσε να παραπλανήσει άτομα. Μου έδειχνε ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του και προσπαθεί να επιβιώσει. Το σεξουαλικό κομμάτι ήταν στο επαγγελματικό επίπεδο και είχε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και να προσφέρει αυτά που ζητούσα σε σεξουαλικό επίπεδο. Εγώ τις έδινα χρήματα μόνο για τις συναντήσεις μας και για τις υπηρεσίες που μου προσέφερε στο σπίτι. Συνολικά σε όλο το εύρος της γνωριμίας μας πιστεύω ότι της έδωσα περίπου 10.000 ευρώ».

 

Τα όπλα


Αναφορικά με τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του κατά την επιτόπια έρευνα των αστυνομικών Αρχών, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι υπήρχε μόνο ένα σύγχρονο όπλο για το οποίο κατέχει σχετική άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ενώ τα υπόλοιπα όπλα που εντοπίστηκαν στην οικεία του, αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια που αγοράστηκαν με την πάροδο ετών, από ταξίδια του στο εξωτερικό λόγω της εργασίας του, στον τομέα της ναυτιλίας. « Εκτίθεντο απλώς εντός βιτρίνας στο σπίτι μου και ουδέποτε έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως απέδειξε η σχετική βαλλιστική έρευνα» ανέφερε στην απολογία του. Και πρόσθεσε πως, « είναι αθλητής της σκοποβολής» προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση από την Σκοπευτική Ομοσπονδία της Ελλάδας.


Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο επιχειρηματίας, υποστηρίζει ότι ουδέποτε ήρθε με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή με την ανήλικη καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στην οικεία της κατηγορούμενης και ουδέποτε βοήθησε την Μούρθου με οποιοδήποτε τρόπο κατά το διάστημα που η Μαρκέλλα βρισκόταν υπό τη δική της εξουσία. « Ουδέποτε εισήλθα στην οικεία της Μούρθου κατά το ίδιο διάστημα ούτε και η ίδια εισήλθε στην δική μου οικία» λέει χαρακτηριστικά στο απολογητικό του υπόμνημα.

 

Το «σερφάρισμα» στα ορφανοτροφεία


Όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΘΕΜΑ, η 33χρονη απαγωγέας , η οποία είχε χάσει την επιμέλεια της κόρης της από το 2020, πραγματοποιούσε αναζητήσεις στο διαδίκτυο, στις σελίδες ορφανοτροφείων της Βορείου Ελλάδας αναζητώντας στοιχεία, πληροφορίες και διευθύνσεις. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του κατηγορητηρίου, οι σχετικές αναζητήσεις, «εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αφορούσαν στην αναζήτηση ανήλικου θύματος, το οποίο εν τέλει η Μούρθου βρήκε στο πρόσωπο της 10χρονης Μαρκέλλας, την οποία γνώριζε από παλαιότερα, καθώς διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην Τούμπα».


Συγκεκριμένα:


Στις 6/2/2020 πραγματοποιεί αναζήτηση «ορφανοτροφεία Θεσσαλονίκης», «Ορφανοτροφεία Ξάνθης» και «χαμόγελο του παιδιού Θεσσαλονίκης». Παράλληλα επισκέπτεται τις ιστοσελίδες των ορφανοτροφείων «Μέλισσα», «Ορφανοτροφείων θηλέων Ξάνθης», «Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης» και τις ιστοσελίδες άλλων σχετικών ιδρυμάτων.

 

 Στις 27/3/2020 μπαίνει στη σελίδα του ιδρύματος " Χατζηκυριακου Ορφανοτροφείο Θηλέων”, ενώ έχει κάνει αναζήτηση στο google «ορφανοτροφεία Ελλάδα» και έχει επισκεφτεί σχετική ιστοσελίδα με τον κατάλογο ορφανοτροφείων σε ολόκληρη τη χώρα.


Την 1/4/2020, πραγματοποιεί αναζήτηση με τη φράση «πως μπορώ να υιοθετήσω παιδί από το Χαμόγελο του Παιδιού και ακολούθως πραγματοποίησε αναζητήσεις σε άρθρα σχετικά με την υιοθεσία.


Την 13/5/2020 πραγματοποιεί νέα αναζήτηση με την φράση «κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική». Επισκέπτεται την ιστοσελίδα των παιδικών κατασκηνώσεων « Γλάροι» και «Τσαφ Τσουφ Express – Παιδική κατασκήνωση και “Skouras Camp” στην Χαλκιδική.


Την 19/5/2020 πραγματοποιεί αναζήτηση με τη φράση «που πάνε τα ορφανοτροφεία κατασκήνωση και την 5/6/2020, αναζήτηση « εκδρομές σχολείων 2020.


Την 7/6/2020 σερφαρει στο διαδίκτυο με τη φράση «κατασκηνώσεις Χαλκιδική» και «νέα σκιώνη χαλκιδικής» και μάλιστα έχει προβεί και σε αναζήτηση χάρτη από Google maps για τη συγκεκριμένη περιοχή στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις.


Η δικηγόρος της οικογένειας της Μαρκέλλας: « Επιβεβαιωθήκαμε»


Στο ΘΕΜΑ μίλησε η δικηγόρος της οικογένειας του 10χρονου κοριτσιού, Ανθούλα Ανάσογλου, η οποία έκανε λόγο για πλήρη επιβεβαίωση των ισχυρισμών της πολιτικής αγωγής περί της ύπαρξης τρίτου προσώπου πίσω από την απαγωγή.


«Η πολιτική αγωγή από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της κατηγορουμένης υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη αποκλείεται να έδρασε μόνη της. Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση αλλά και το σχέδιο διαφυγής της θύμιζε σενάριο καλοστημένης χολιγουντιανής ταινίας. Σε συνδυασμό τώρα με την χρη ματική άνεση που φάνηκε να διαθέτει η κατηγορούμενη Και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη και την αποφασιστική σημασία καταθέση της ανήλικης, Ξεκαθάρισαν οι ενδείξεις για τη συμμετοχή και άλλου προσώπου . ( Κατά την δική μου άποψη περισσότερα του ενός ) Παραταύτα η ελλιπής ανταπόκριση των αρμοδίων λίγο έλειψε να οδηγήσει σε τέλμα την ανάκριση αναφορικά με άλλα πρόσωπα»


Και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε αιτηση της πολιτικής αγωγής για επιστροφή της δικογραφίας στην κυρία ανάκριση ώστε να συσχετιστεί η αστυνομική έρευνα για το φερόμενο συνεργό, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 και ολοκληρώθηκε, Με την παραπομπή του ανω για άλλα αδικήματα. Αξιοπερίεργο είναι ότι τα ευρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του συνεργού ταυτίζονται εν μέρει με τα ευρήματα στο σπίτι της βασικής κατηγορούμενης . Παραταύτα και με το χρόνο της προσωρινής κράτησης της βασικής κατηγορουμένης να πιέζει αμείλικτα εισάγεται ( Αναμένεται και η έκδοση βουλεύματος) Στο αρμόδιο δικαστήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση που Συγκλόνισε την Ελλάδα και αποτελεί μοναδική για τα χρονικά, με δύο κατηγορούμενους , Ο ένας πως αυτουργός και ο έτερος ως ο συνεργός, Σε αρπαγή ανηλίκου κάτω των 14 ετών Προκειμένου να μεταχειριστεί ο δράστης τον ανήλικο σε ανήθικες ασχολίες. Πίστη στο ρόλο της πολιτική αγωγή προχώρα σε αίτηση επιστροφής μέρος της δικογραφίας αναφορικά με Με το συγκατηγορούμενό διότι έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως με άρση τηλεφωνικού απορρήτου και των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών και συνομιλιών. Μία τόσο συγκλονιστική και σοβαρή υπόθεση, που αφορά ανήλικη μαθήτρια σε τέτοια τρυφερή ηλικία , Που αφορά το κάθε παιδί που μπορεί να γίνει θύμα, Δεν έλαβε ως τώρα την πρέπουσα δικανική αξιολόγηση . Ευχόμαστε με τη βοήθεια όλων να μην υπάρξουν ξανά άλλα παιδιά σε μία φωτογραφία με αποτυπωμένη τη λέξη: missing».


Πηγή : protothema.gr



Οι ΗΠΑ το είπαν και το έκαναν βομβάρδισαν με drones τζιχαντιστές


 

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ, όπου βρίσκονταν Τζιχαντιστές.

"Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων", ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.





Το Μαξίμου έδωσε στοιχεία για τα «ρεπό» του Τσίπρα τον Αύγουστο ξεφτιλίζοντας την ΑΥΓΗ

 


Την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε άθλιο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή με τίτλο «13 μικρές ανάπαυλες σε τρεισήμισι μήνες», που τελικά τους γύρισε μπούμεραγκ και έφερε σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο κατηγορεί το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ για αθλιότητες και για «δολοφονία χαρακτήρα» του πρωθυπουργού και σημειώνει παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να παρασυρθεί στον πολιτικό βούρκο που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Αργά το απόγευμα το Μαξίμου δημοσίευσε και συγκεκριμένα στοιχεία για τις δραστηριότητες των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα τον μήνα Αύγουστο, όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, επέλεξε να ενημερώνει δημοσίως τους πολίτες για το πρόγραμμά του. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, βέβαια, ότι εδώ και δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών καθηκόντων. Καθημερινά, και σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη χώρα.

Αποτελεί λοιπόν απροκάλυπτη χυδαιότητα όταν το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για «13 ανάπαυλες του Πρωθυπουργού», όταν είναι γνωστό ότι, με εξαίρεση ελάχιστες μέρες, έχει περάσει το καλοκαίρι στο γραφείο του με καθημερινή δραστηριότητα όπως θα μπορούσαν να διαπιστώσουν οι συντάκτες του κομματικού δημοσιογραφικού «περιστρόφου» αν επισκέπτονταν την επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού (https://primeminister.gr).

Διαπράττει μάλιστα την αθλιότητα η «Αυγή» να χαρακτηρίζει «ανάπαυλες» τις περιοδείες του Πρωθυπουργού σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα εγκαίνια νοσοκομείου στη Χαλκίδα, την παρουσίαση προγράμματος ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, ακόμη και την παρουσία του στο μνημόσυνο του πατέρα στου στα Χανιά.

Η «δολοφονία χαρακτήρα» του Πρωθυπουργού γνωρίζουμε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο αυτό. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν και τη σύζυγο ακόμη και τα παιδιά του . Κι όλα αυτά επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά μαζί του. Η αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ξεκάθαρη. Τη βλέπουν όλοι οι πολίτες.

Πληροφορούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του, ότι ο Πρωθυπουργός και θα περιοδεύει για να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να λύνει προβλήματα και θα περνάει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του με τον τρόπο που επιλέγει. Ο πολιτικός βούρκος, μπορεί να είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται όμως να συμπαρασύρει σε αυτόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τι δείχνουν τα στοιχεία ...

Το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα τις δραστηριότητες των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ως πρωθυπουργών τον μήνα Αύγουστο, όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού από το 2015 έως το 2021. Συγκεκριμένα ανέφερε:


Αύγουστος 2021 Μητσοτάκης


16 εργάσιμες μέρες / 25 ενέργειες


11 Συσκέψεις / Τηλεδιασκέψεις


4 Επισκέψεις


5 Δηλώσεις / συνεντεύξεις / συνεντεύξεις τύπου / Ομιλίες


5 Συναντήσεις


Αύγουστος 2020 Μητσοτάκης


18 Εργάσιμες μέρες / 24 ενέργειες


5 Συναντήσεις


8 Τηλεδιασκέψεις


2 Συσκέψεις


4 Ομιλίες / Δηλώσεις / Συνεντεύξεις


5 Επισκέψεις


Αύγουστος 2019 Μητσοτάκης


19 Εργάσιμες μέρες


25 Ενέργειες


10 Συναντήσεις


2 Συσκέψεις


4 Ομιλίες / Δηλώσεις / Συνεντεύξεις


7 Επισκέψεις


2 Επίσημα ταξίδια


Αύγουστος 2018 Τσίπρας


8 εργάσιμες μέρες / 8 ενέργειες


2 συναντήσεις


2 συσκέψεις


4 ομιλίες


Αύγουστος 2017 Τσίπρας


9 εργάσιμες μέρες/ 10 ενέργειες


3 Συναντήσεις


4 Ομιλίες


2 Επισκέψεις


1 Σύσκεψη


Αύγουστος 2016 Τσίπρας


6 εργάσιμες μέρες / 6 ενέργειες


3 συναντήσεις


1 ομιλία


1 σύσκεψη


1 συνέντευξη


Αύγουστος 2015 Τσίπρας


8 εργάσιμες / 8 ενέργειες


2 επισκέψεις


1 συνάντηση


1 Σύσκεψη


1 διάγγελμα


1 συνέντευξη


1 ταξίδι


1 τελετή παράδοσης παραλαβής



Προφυλακιστέοι και οι επτά για την ρατσιστική επίθεση στο Λασίθι

 


Η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ, με συγγενείς και φίλους των κατηγορουμένων να περιμένουν έξω από τα δικαστήρια όλες αυτές τις ώρες. 

Με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, και οι επτά κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Σε βάρος των επτά εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης ανήμερα της Παναγίας, λίγα 24ωρα μετά την επίθεση και τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, με τους «7» να εμφανίζονται τελικά ενώπιον της δικαιοσύνης μόλις την περασμένη Δευτέρα, οπότε και πήραν προθεσμία για την Παρασκευή (27/8).

Οι Πακιστανοί εργάτες, που βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, κατέθεσαν ότι τους χτυπούσαν με λύσσα, συνεχόμενα για 7-8 λεπτά, με κλωτσιές, μπουνιές και βέργες. Περιέγραψαν ότι έσπασαν ακόμα και τα δόντια τους, ενώ σε κάποιους έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι, υποχρεώνοντας τους να γονατίσουν στο πάτωμα, με χαμηλωμένο κεφάλι. Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι τους λήστεψαν.

Στην πορεία, οι λαθρομετανάστες, άλλαξαν την κατάθεση τους και έδωσαν συμπληρωματική κατάθεση στην ανακρίτρια, ισχυριζόμενοι ότι οι κατηγορούμενοι τελικά δεν τους έκλεψαν, είχαν πετάξει στο πάτωμα τα χρήματα που τους είχαν αποσπάσει νωρίτερα με τη βία. 

Διαφοροποιήθηκαν δηλαδή ως προς το αδίκημα της ληστείας που είναι κακουργηματικού βαθμού. Στην συνέχεια όμως άλλαξαν ξανά την κατάθεση τους και υποστήριζαν ότι ουσιαστικά δέχονται απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων και για το λόγο αυτό τέθηκαν υπό αυστηρή αστυνομική φύλαξη.



ΝΔ: Τα 4 fake news για την Αρχιτεκτονική Ξάνθης

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την τακτική του, ψέμα, εξαπάτηση, παραπλάνηση του Ελληνικού λαού.

Για τέσσερα fake news σχετικά με την Αρχιτεκτονική σχολή της Ξάνθης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης δεν είχε κανέναν εισακτέο


Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή είχε 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

2. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης ήταν «θύμα» του νέου συστήματος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή επέλεξε, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, το συντελεστή της ΕΒΕ που επιθυμούσε, ώστε να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία.

3. Όλες οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαν πτώση στον αριθμό εισαχθέντων τους

Αλήθεια: Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά έχουν σχεδόν 100% πληρότητα των προσφερόμενων θέσεών τους.

4. Οι Αρχιτεκτονικές που δεν είχαν φέτος πολλούς επιτυχόντες θα συρρικνωθούν

Αλήθεια: Όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.



Πάνω από 180 οι νεκροί στην Καμπούλ, ανάμεσά τους Αμερικανοί και Βρετανοί

 


24 ώρες μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, οι τοπικοί αξιωματούχοι νοσοκομείων αναφέρουν σύμφωνα με τους New York Times πως η λίστα των νεκρών περιλαμβάνει 170 ονόματα, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι 13 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν επίσης.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 200 είναι οι τραυματίες.