Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Özay Şendir

 



Özay Şendir: Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα ανταποδώσετε επισκεπτόμενος την Τουρκία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την επίσκεψη; Ως Erdoğan και Μητσοτάκης, ευελπιστείτε να πετύχετε αυτό που πέτυχαν ο Atatürk και ο Βενιζέλος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πραγματικά χαρούμενος που θα έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω την επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιούμε τακτικές συναντήσεις, κατά τις οποίες εξετάζουμε την πρόοδο του διαρκούς διαλόγου μας.


Επομένως, η επίσκεψή μου θα αποτελέσει ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των σχέσεων.


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας.


Οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε σε μια εποικοδομητική πορεία. Και έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας, και όχι αντιπαράθεσης.


Αυτός δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και θα υπάρξουν εμπόδια. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν προηγούμενοι ηγέτες των χωρών μας το πέτυχαν, υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής.


Özay Şendir: Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία ο εθνικισμός αυξάνεται σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Θα μπορούσε η προεκλογική περίοδος πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, να βλάψει την περίοδο χωρίς εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας; Με το να υποστηρίζετε την πλήρη συμφιλίωση με την Τουρκία, μπορεί εσείς και το κόμμα σας να χάσετε ψήφους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν διαμορφώνω τις πολιτικές μου με βάση τις δημοσκοπήσεις και έχω αποδείξει ότι έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν έπρεπε, επειδή έπρεπε να κάνω το σωστό. Εμείς, ως ηγέτες, έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάζουμε στους πολίτες τα οφέλη του καλή τη πίστει διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι η μοίρα της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει της γεωγραφίας, να ζουν δίπλα-δίπλα. Δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε συνθήκες μόνιμης έντασης.


Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. Ήμουν πάντα συνεπής σε αυτό και έχω προσωπικά υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση από την αρχή της πρώτης μου θητείας. Θα συνεχίσω να το πράττω.


Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί.


Özay Şendir: Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η περίοδος χωρίς εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας; Τι είδους ευθύνη θα αναλάβετε από την πλευρά σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.


Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο.


Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.


Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες.


Özay Şendir: Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα βελτιωθούν ποτέ» και πιστεύουν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση ή πόλεμο ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένας μηχανισμός διαλόγου που θα λειτουργήσει σωστά μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση έντασης; Τι θα θέλατε να πείτε σε εκείνους που είναι απαισιόδοξοι, θεωρώντας ότι οι σχέσεις αυτές δεν θα βελτιωθούν ποτέ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι απαισιόδοξος. Η Ιστορία δεν κυλάει προς τα εμπρός με απαισιοδοξία. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας.


Ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές απαιτούν περισσότερο από ποτέ αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.


Οι μηχανισμοί διαλόγου έχουν ήδη δημιουργηθεί, καθώς στην πρώτη μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan μετά την επανεκλογή και των δυο μας, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο του 2023, συμφωνήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας και να καθιερώσουμε πολυεπίπεδους διαύλους επικοινωνίας. Μέσω αυτών των διαύλων αποτρέπουμε τις εντάσεις σε υψηλότερο επίπεδο.


Όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, με ειλικρινή τρόπο. Ο οδικός χάρτης υπάρχει και τον ακολουθούμε. Το γεγονός ότι με τον Πρόεδρο Erdoğan υπογράψαμε τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις μας.


Özay Şendir: Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται κάθε χρόνο την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της Ελλάδας ως τουρίστες. Κατά πόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο λαών καθιστά μια πλήρη συμφιλίωση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ευκολότερη; Θα λάβετε υπόψη σας το αίτημα των Τούρκων πολιτών να επεκταθεί η χορήγηση θεώρησης εισόδου κατά την άφιξη (visa at the gate); Συνάντησα τον κ. Μπουτάρη σε ένα δείπνο όταν ήταν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχε πει ότι ήθελε η Αθήνα να εισαγάγει τη χορήγηση θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να περιμένουμε τέτοια βήματα σύντομα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να τονίσω ότι το πρόγραμμα επιτόπιας θεώρησης (visa at the gate) για 10 ελληνικά νησιά συνιστά εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν για τη ζώνη Σένγκεν -μία εξαίρεση που η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με επιτυχία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι σύντομες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά που έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις τουρκικές ακτές. Καθώς αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες, είναι καθορισμένη με σαφήνεια, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δεν μπορεί να επεκταθεί.


Με χαροποιεί ιδιαίτερα η επιτυχία αυτού του προγράμματος. Είναι αμοιβαία επωφελές για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές των ελληνικών νησιών και για τον τοπικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για τις επαφές μεταξύ των δύο λαών, για τη διπλωματία και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.


Özay Şendir: Το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε περισσότερο την τελευταία εβδομάδα ήταν το σχέδιο της Ελλάδας για τα Θαλάσσια Πάρκα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που είναι επιφυλακτικοί για το σχέδιο αυτό, και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επίσης προέβη σε δήλωση σχετικά με το θέμα. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της Ελλάδας όσον αφορά αυτό το σχέδιο; Τι θα θέλατε να πείτε ως απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι το έργο αυτό είναι μια προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από το Αιγαίο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχει γίνει υπερβολική συζήτηση για μια πρωτοβουλία που είναι αμιγώς περιβαλλοντική. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον μας και η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί μέρος ενός καταλόγου 21 δεσμεύσεων, με προϋπολογισμό ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Our Ocean Conference», που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.


Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και αυτό θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μια πορεία την οποία είμαι πρόθυμος να συνεχίσω και να προχωρήσω ακόμα παραπέρα.


Özay Şendir: Πιστεύετε ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι κάτι που επιθυμεί πραγματικά η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η ένταση στις σχέσεις μας παρουσιάζει επίσης οφέλη, όπως πωλήσεις όπλων και στρατιωτικές βάσεις, σε ορισμένες χώρες. Θα ήθελα τις παρατηρήσεις σας για το ζήτημα αυτό και την απάντησή σας στο αν θα ήταν ευκολότερο για εμάς να καταλήξουμε σε μια συναίνεση χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανέναν.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν τη δική τους ιστορία. Είναι μια εξίσωση με δύο παίκτες. Ωστόσο, καμία χώρα στον σύγχρονο κόσμο δεν ευημερεί ή εξελίσσεται απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ή εκτός του ευρύτερου περιφερειακού και διεθνούς πλαισίου. Δρούμε και αλληλεπιδρούμε με άλλους παίκτες, επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Δείτε για παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άλλαξε εντελώς το γεωπολιτικό τοπίο και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.


Αυτές οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις δεν πρέπει να θεωρούνται παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Για παράδειγμα, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι επίσης μια χώρα με στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν είναι ένα τρίτο μέρος. Η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην ΕΕ, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Και πιστεύω ειλικρινά ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Özay Şendir: Εγώ, προσωπικά, έχω ένα όνειρο για μια σχέση Τουρκίας-Ελλάδας βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα συνεργάζονται για τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μοιράζονται τον πλούτο και θα φιλοξενούν από κοινού διεθνείς διοργανώσεις. Πώς φαντάζεστε τη σχέση Τουρκίας-Ελλάδας σε δέκα χρόνια από τώρα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να δω δύο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται στο εμπόριο, στην οικονομία, να ξεκινούν κοινά εγχειρήματα, να εργάζονται από κοινού απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Και ευελπιστώ ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών θα έχουν γίνει ισχυρότεροι και δεν θα εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ελπίζω ότι θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας και στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσουμε μέχρις εκεί, εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε εδραιώσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα έχει διάρκεια: ένα κεφάλαιο που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κατανόηση, χωρίς εντάσεις και κρίσεις.


Özay Şendir: Θα ήθελα να σας κάνω μια ιδιαίτερη ερώτηση, που συζήτησα επίσης με τον Διευθυντή της «Καθημερινής», τον Αλέξη Παπαχελά. Παλαιότερα έβρισκα σαγανάκι παντού στην Αθήνα, αλλά τώρα όταν θέλω σαγανάκι, μπορώ να το βρω με μοτσαρέλα. Όταν ζητάω τουρκικό ή ελληνικό καφέ, συνήθως μου απαντούν: εσπρέσο. Ρωτάω γιατί πιστεύω ότι η Αθήνα πρέπει να προστατεύσει την κουλτούρα του φαγητού και των ποτών της, στον βαθμό που το κάνει η Βαρκελώνη και η Ρώμη. Σας προβληματίζει αυτή η παγκοσμιοποίηση όσον αφορά στα τρόφιμα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νόστιμο φαγητό και η οικειότητα με γεύσεις και αρώματα συνδέει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Έλληνες και τους Τούρκους.


Δεν γνωρίζω πού πήγατε στην Αθήνα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε ακόμα να βρείτε σαγανάκι με ελληνικό τυρί. Η Αθήνα είναι μία πόλη όπου η ιστορία συνυπάρχει με το μοντέρνο. Μπορείτε να το νιώσετε και να το γευτείτε αυτό σε κάθε σημείο της πόλης. Το ίδιο ισχύει για την Τουρκία.


Ως λάτρης του φαγητού, μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι η Αθήνα έχει μια πολύ ζωντανή γαστρονομική σκηνή που πειραματίζεται και εξερευνά νέες δυνατότητες, πηγαίνει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παραπέρα. Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλάζουν και εξελίσσονται. Η σύγχρονη Αθήνα δεν είναι μόνο μία μητρόπολη με ένδοξο αρχαίο παρελθόν, αλλά και μία δυναμική πόλη που γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον.


Özay Şendir: Ο Ergin Ataman και ο Fatih Terim είναι Τούρκοι στον χώρο του αθλητισμού που τώρα εργάζονται στην Ελλάδα. Η Ήβη Αδάμου και η Δέσποινα Βανδή είναι καλλιτέχνιδες που εμφανίζονται στα πιο σημαντικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούμε στο ελληνοτουρκικό δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό φόρουμ, συμφωνούμε πάντα ότι οι πολίτες των δύο χωρών πρέπει να έχουν περισσότερες επαφές.


Τι πιστεύετε για τους Τούρκους που εργάζονται ή επενδύουν στην Ελλάδα; Θα ήσασταν ευχαριστημένος αν η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έκανε επενδύσεις στην Τουρκία; Όσον αφορά τη συμφιλίωση, πώς βλέπετε την ιδέα της επίτευξης οικονομικών σχέσεων που δεν θα θέλαμε να χαθούν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το γεγονός ότι το διμερές μας εμπόριο έφτασε το 2022 σε επίπεδο ρεκόρ, στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι προοπτικές είναι ακόμα πιο θετικές. Προτεραιότητά μου είναι η ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων στις κατασκευές και τις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στα αγροτικά προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η απόφασή μας, με τον Πρόεδρο Erdoğan, να δημιουργήσουμε ένα Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ως εργαλείο για να φέρουμε κοντά τις επιχειρηματικές μας κοινότητες μπορεί να απελευθερώσει τις προοπτικές των διμερών οικονομικών μας σχέσεων στο σύνολό τους.


Εμείς ενθαρρύνουμε πάντα τις συνεργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε σημαντικούς τομείς όπως οι κατασκευές και οι υποδομές. Σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνω τα κοινά, ελληνοτουρκικά επιχειρηματικά εγχειρήματα.


Özay Şendir: Ακούω πάντα σχόλια ικανοποίησης από τους Τούρκους πολίτες που έρχονται στη χώρα σας για διακοπές. Το μόνο παράπονο που έχω ακούσει είναι για τη διατήρηση πολιτιστικών μνημείων της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα. Έχετε κάποιον οδικό χάρτη για το ζήτημα αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά να διατηρήσει και να προστατεύσει, από τους προϊστορικούς χρόνους και την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και τη σύγχρονη εποχή.


Οι ελληνικές αρχές έδειχναν πάντοτε σεβασμό και ευαισθησία στη διατήρηση και την αποκατάσταση των μνημείων της Οθωμανικής περιόδου. Τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 125 έργα αποκατάστασης και συντήρησης Οθωμανικών μνημείων, προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ, είτε μπήκαν σε στάδιο υλοποίησης είτε έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, η αποκατάσταση σημαντικών Οθωμανικών μνημείων υψηλού προϋπολογισμού, όπως το Τέμενος Βαγιαζήτ ή το Χαμζά Μπέη στη Θεσσαλονίκη και άλλα, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για χρηματοδότηση.


Στο ίδιο πνεύμα, και στο πνεύμα του σεβασμού στα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία με έντονο συμβολισμό, θεωρώ αυτονόητο ότι την ίδια ευαισθησία πρέπει να επιδεικνύει η τουρκική πλευρά για τη διατήρηση μνημείων στην επικράτειά της, τα οποία ανήκουν είτε στην αρχαία ελληνική είτε στη βυζαντινή περίοδο. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας.



Επιστήμονας ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

 


Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922.

Αρχαίο αιγυπτιακό κείμενο απειλεί με «θάνατο από ασθένεια που κανένας γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει» όποιον πειράξει τα μουμιοποιημένα λείψανα του βασιλιά. Ο επιστήμονας Ross Fellowes ισχυρίζεται ότι υπήρχε βιολογικός λόγος πίσω από τους θανάτους.

Από την μελέτη προέκυψε ότι η αιτία ήταν η δηλητηρίαση από ραδιενέργεια από φυσικά στοιχεία που περιείχαν ουράνιο και τοξικά απόβλητα που τοποθετήθηκαν σκόπιμα μέσα στο σφραγισμένο θησαυροφυλάκιο.

Η έκθεση σε ουσίες θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ορισμένους καρκίνους, όπως αυτός που στοίχισε τη ζωή στον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ - τον πρώτο άνθρωπο που μπήκε στον τάφο του Τουταγχαμών πριν από 100 χρόνια.

Η θεωρία αποδεικνύει ουσιαστικά ότι ο τάφος ήταν όντως «καταραμένος» - με σκόπιμο βιολογικό τρόπο - και όχι με υπερφυσικό τρόπο που ισχυρίζονταν κάποιοι αρχαίοι αιγυπτιολόγοι.

Ο Κάρτερ πέθανε το 1939 πιθανότατα από καρδιακή προσβολή μετά από μακροχρόνια μάχη με το λέμφωμα Hodgkin, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που καταπολεμά τα μικρόβια - και η δηλητηρίαση από ακτινοβολία έχει συνδεθεί ως αιτία του καρκίνου.

Ο λόρδος Carnarvon, ένας από τους άνδρες που επίσης περπάτησε στα πολύτιμα δωμάτια, πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος πέντε μήνες μετά την ανακάλυψη.

Υπέστη σοβαρό τσίμπημα κουνουπιού, το οποίο μολύνθηκε μετά από κόψιμο με ξυράφι.

Λίγο μετά το άνοιγμα του τάφου, υπήρξε μια σύντομη διακοπή ρεύματος και όλα τα φώτα σε όλο το Κάιρο έσβησαν. Ο γιος του Carnarvon ανέφερε επίσης ότι ο αγαπημένος του σκύλος ούρλιαξε και ξαφνικά έπεσε νεκρός.

Άλλοι άνθρωποι που συμμετείχαν στην ανασκαφή πέθαναν από ασφυξία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, δηλητηρίαση, ελονοσία και έκθεση σε ακτίνες Χ . Όλοι πέθαναν στα 50 τους χρόνια.

Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Arthur Weigall που παρευρέθηκε στα εγκαίνια του τάφου του Τουταγχαμών, όπου κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τον «μύθο» της κατάρας - πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 54 ετών.

Ωστόσο, επιγραφές που βρέθηκαν μέσα σε άλλες ταφές σε όλη την Αίγυπτο υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι γνώριζαν για τις τοξίνες. Το κείμενο περιελάμβανε περιοχές που ήταν «απαγορευμένες» λόγω «κακών πνευμάτων». Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Scientific Exploration, εξήγησε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν επίσης σε ερείπια τάφων του Παλαιού Βασιλείου, σε δύο τοποθεσίες στη Γκίζα και σε αρκετούς υπόγειους τάφους στη Σακάρα.

Το ίδιο συμπέρασμα διαπιστώθηκε επίσης σε ολόκληρο τον τάφο του Όσιρι στη Γκίζα. Ο Fellowes σημείωσε ότι «η έντονη ραδιενέργεια συνδέθηκε με δύο πέτρινα φέρετρα, ιδίως από το εσωτερικό τους». Άλλες μελέτες έχουν μετρήσει άμεσα το αέριο ραδόνιο σε διάφορες θέσεις σε τάφους στη Σακκάρα. Το αέριο ραδόνιο είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν της διάσπασης του ουρανίου, με χρόνο ζωής 3,8 ημέρες.

Συγκεντρώσεις ραδονίου στον περιβάλλοντα χώρο εντοπίστηκαν σε έξι θέσεις μέσα στα ερείπια της Σακκάρα: στο Νότιο Τάφο, στα περιοδικά της πυραμίδας του Djoser και στις σήραγγες του τάφου Serapeum.

Χιλιάδες αγγεία που ανασκάφηκαν κάτω από την Πυραμίδα του Βήματος τη δεκαετία του 1960 περιείχαν έως και 200 τόνους άγνωστων ουσιών που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τοξίνες θάφτηκαν μαζί με τα μουμιοποιημένα λείψανα.


Πηγή



Το ίδρυμα Ωνάση αποκατέστησε την οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια - Παρούσα η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου


 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, την αποκατάσταση της οποίας ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση.

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι εγκαινίασε την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, έργο που ανέλαβε και υλοποίησε με ιδιαίτερη φροντίδα το Ίδρυμα Ωνάση, τόνισε: «Η ανάδειξη αυτού του χώρου, όπου ακόμη κυκλοφορεί το πνεύμα της μοναδικής καβαφικής ποίησης, αποτελεί μέγιστη προσφορά όχι μόνο στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και στους Έλληνες μελετητές και λάτρεις του καβαφικού έργου, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, που αναγνώρισε στους στίχους του έναν μεγάλο ποιητή του 20ού αιώνα».



Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ξεναγήθηκαν στην οικία από την υπεύθυνη του Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή.









Κυριάκος Μητσοτάκης από Χαλκίδα : Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρέπει να είναι μια χαλαρή κάλπη



Τη Χαλκίδα επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρέπει να είναι μια χαλαρή κάλπη.




«Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.


Θυμάμαι ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, 6 Μαΐου -αν δεν κάνω λάθος- του 2023, όταν πάλι βρέθηκα περίπου στον ίδιο χώρο, πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, να σας μιλήσω, τότε, για το μεγάλο ζητούμενο της εκλογικής αναμέτρησης, να ζητήσω τη στήριξή σας.Και βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ξεπεράσατε και τις προσδοκίες μας, μας δώσατε σε δύο εκλογές μία δεύτερη τετραετία και θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή η ευθύνη είναι πολύ βαριά και στους δικούς μου ώμους και στους ώμους της κυβέρνησης και όλων των κυβερνητικών βουλευτών: να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με μεγάλη ταχύτητα, να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να εξακολουθούμε να δουλεύουμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, να υλοποιούμε σημαντικά έργα τα οποία αλλάζουν τη ζωή των πολιτών σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Να ξεκινήσω λίγο με τα τοπικά έργα. Καταρχάς να συγχαρώ και την Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη για τις εκλογικές τους επιτυχίες, να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, η οποία αποτυπώνεται έμπρακτα σε μια σειρά από έργα τα οποία υλοποιούνται στη Χαλκίδα, αλλά και στην Εύβοια συνολικά.Είχαμε την ευκαιρία με την Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη να επισκεφθούμε πριν από λίγο την δημοτική αγορά, πράγματι θα είναι ένα έργο αναφοράς για τη Χαλκίδα όταν ολοκληρωθεί, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Προγράμματος «Τρίτσης», ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και αξιοποίησε για πολλά τέτοια αντίστοιχα έργα.Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα των σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται σήμερα σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο και βρισκόμαστε πια στην ευχάριστη θέση τα έργα τα οποία δρομολογούνται να αρχίσουν να παραδίδονται.


Και βέβαια -το έχουμε πει πολλές φορές- εδώ στην Εύβοια, κ. Περιφερειάρχα, είχαμε πολλές εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Η παράκαμψη της Χαλκίδας μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Καταφέραμε και βρήκαμε όμως τη λύση και το έργο αυτό, επιτέλους, ξεκινά.Όπως ξέρω ότι έχουμε και κάποια άλλα ζητήματα. Η παράκαμψη των Βασιλικών, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ζήτημα αυτό με τον Αναπληρωτή Υπουργό και νομίζω ότι έχω πια τη διαβεβαίωσή του ότι θα μπορέσουμε να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου και αυτό το πολύ σημαντικό έργο να γίνει πράξη.Και βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα έργο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια, αλλά πρωτίστως για τη βόρεια Εύβοια, και αναφέρομαι στον κάθετο οδικό άξονα. Όταν κάναμε μαζί με το Υπουργείο Υποδομών μια σύσκεψη για να ξαναδούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για σημαντικά έργα τα οποία έχουν ανακοινωθεί, ένα πράγμα τους είπα με απόλυτη βεβαιότητα: ο βόρειος άξονας της Εύβοιας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμένα και για την κυβέρνηση συνολικά.


Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να σας πούμε και κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα.Και βέβαια, μιας και μιλάμε για τη βόρεια Εύβοια, θα ήθελα εδώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ίδια η τοπική κοινωνία, δια των εκλεγμένων Δημάρχων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πώς πήγε ο τουρισμός στη βόρεια Εύβοια τις ημέρες του Πάσχα.Βέβαια ήμασταν μαζί με τον Περιφερειάρχη εκείνες τις πολύ δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού, όταν όλα φάνταζαν μαύρα και άραχνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είχα δεσμευτεί τότε ότι θα σταθούμε δίπλα στη βόρεια Εύβοια, με σημαντικά έργα υποδομής τα οποία και ολοκληρώσαμε, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, να αφήσουμε το δάσος να αναγεννηθεί, και μέσα από ένα πρόγραμμα στήριξης της βόρειας Εύβοιας, το οποίο θα αναδείξει αυτόν τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτει αυτή η πολύ όμορφη γωνιά της πατρίδας μας.


Ήμασταν συνεπείς σε αυτές μας τις δεσμεύσεις και έτσι η βόρεια Εύβοια σήμερα θα μπορεί να ατενίζει και αυτή το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.Γιατί αυτό σημαίνει τελικά, φίλες και φίλοι, να κάνεις πολιτική για τους πολίτες. Διότι, καθώς έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα μας θυμίζει τις χειρότερες μέρες του παρελθόντος, με τοξικότητα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, με επιθέσεις, με ύβρεις, με ένα λεξιλόγιο το οποίο δεν νομίζω ότι ταιριάζει στην Ελλάδα του 2024. Ή αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών.


Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και αυτή η προεκλογική περίοδος είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε στους πολίτες με απλά λόγια γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και γιατί η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Και γιατί οι ευρωεκλογές αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία «χαλαρή κάλπη», τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι λίγο πολύ αδιάφορα. Δεν είναι έτσι.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω με πολύ απλά λόγια γιατί δεν είναι έτσι. Ο κόσμος και η Ευρώπη του 2024 είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικός από τον κόσμο και από την Ευρώπη του 2019. Δείτε λίγο τι συμβαίνει γύρω μας: ένας πόλεμος στην Ουκρανία, μία πανδημία τα τελευταία χρόνια η οποία άλλαξε τα πάντα, αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μία Ευρώπη η οποία καλείται να βρει τα πατήματά της και να έχει μία πιο ενεργή παρουσία προς όφελος όλων των κρατών-μελών.


Το τι θα γίνει, λοιπόν, στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τι θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει πολύ μεγάλη σημασία τελικά για το μέλλον όλων μας.Θα μπορέσει η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις, να ανταγωνιστεί ουσιαστικά την Κίνα, τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσει πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους για να στηρίξει τους πολίτες ή θα μείνει πίσω σε αυτό τον ανταγωνισμό τον παγκόσμιο; Εκεί πρέπει να παίξουμε ως Ελλάδα, ως Έλληνες ευρωβουλευτές, έναν πολύ ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Το διαπραγματεύτηκα προσωπικά το καλοκαίρι του 2020, ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση στην έκτακτη συγκυρία της πανδημίας. Αλλά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης τώρα διατίθενται στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.


Παραδείγματος χάρη, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και πάρα πολλές άλλες δράσεις, οι οποίες «ακουμπούν» στην πραγματικότητα της καθεμίας και του καθενός. Και το ερώτημα είναι: θα έχουμε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τέτοιες πολιτικές;Θα μπορέσει η Ευρώπη να γίνει ένας πραγματικός αμυντικός και γεωπολιτικός παίκτης στα παγκόσμια δρώμενα; Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται μόνο να ξοδεύουμε εθνικούς πόρους για την άμυνά μας αλλά να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα, τα οποία θα θωρακίσουν ολόκληρη την Ευρώπη και προφανώς και την Ελλάδα;


Θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την Κοινή Αγροτική μας Πολιτική στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας; Έτσι ώστε να τους επιτρέψουμε από τη μία να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά να τους στηρίξουμε και έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια.Θα εξακολουθούμε να έχουμε τους ίδιους πόρους από τα ταμεία συνοχής; Το ΕΣΠΑ, για να το πω με πολύ απλά λόγια, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει έργα σε ολόκληρη την επικράτεια.Όπου κι αν κοιτάξετε γύρω σας, βλέπετε το αποτύπωμα της Ευρώπης. Το ξεχνάμε πολλές φορές, αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και είναι παρούσα στη ζωή μας. Και πρέπει να εξακολουθεί να είναι παρούσα και ενεργή και μετά τις επόμενες ευρωεκλογές.Γι’ αυτό λοιπόν η ψήφος σας θα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και θέλουμε, φιλοδοξούμε, αυτόν τον ρόλο να εξακολουθούμε να τον παίζουμε, έτσι ώστε η φωνή μας να ακούγεται και να ακούγεται δυνατά.


Και ναι, είμαι υπερήφανος, φίλες και φίλοι, γιατί η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019 ή ακόμα χειρότερα την Ελλάδα του 2015. Από «μαύρο πρόβατο» έχουμε γίνει μία χώρα με αξιοπρέπεια, της οποίας η φωνή ακούγεται στην Ευρώπη. Μας λογαριάζουν πια. Από αυτή την πορεία δεν πρέπει να αποκλίνουμε.Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, γιατί πρέπει να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές και να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία, είναι ακριβώς γιατί η Νέα Δημοκρατία ξέρει και μπορεί να διεκδικεί προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αυτά τα οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε από την Ευρώπη στον επόμενο πενταετή κύκλο.Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Βλέπετε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα πράγμα ουσιαστικά λένε: «να έχει η Νέα Δημοκρατία όσο το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά, να “κοντύνει” με κάποιο τρόπο ο Μητσοτάκης», για να προκληθεί κάποιου είδους πολιτική αναταραχή και να αμφισβητηθεί, ουσιαστικά, η πολιτική νομιμοποίηση την οποία μας έδωσαν οι πολίτες στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.


Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Το μήνυμα το οποίο θα βγει από την κάλπη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πανίσχυρη, πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό, με μία ισχυρή εντολή από τους πολίτες να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τετραετίας, το οποίο πραγματικά θα μας φέρνει σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη. Και είναι μία ευκαιρία αυτές οι ευρωεκλογές να μιλήσουμε και να κάνουμε κι έναν σύντομο απολογισμό: τι έχουμε πετύχει αυτούς τους δέκα μήνες, αν ήμασταν ή αν δεν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες σας δώσαμε προεκλογικά και τι θα κάνουμε βέβαια και τα επόμενα τρία χρόνια.


Κι έχουμε πετύχει πολλά αυτούς τους εννιά μήνες. Δεν θα απαριθμήσω όλες τις σημαντικές αλλαγές, θα σταθώ μόνο σε κάποιες που νομίζω ότι έχουν μια ξεχωριστή αξία: η επιστολική ψήφος. Κάποιοι από εσάς μπορεί να επιλέξατε να ψηφίσετε επιστολικά και ήδη αρχίζετε και λαμβάνετε τους φακέλους. Ειδικά νέα παιδιά, τα οποία μπορεί να γράφουν εξετάσεις ή τα οποία μπορεί να δουλεύουν σεζόν και να μην μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο εργασίας τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.Αμφισβητήθηκε πολύ, 200.000 συμπολίτες μας όμως θα αξιοποιήσουν αυτό το σημαντικό θεσμικό εργαλείο διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε πράξη, μόνη της, χωρίς στήριξη από τα άλλα κόμματα. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξή μας από την δεκαετία του ’80: μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επιτέλους στη χώρα μας. Έγινε πράξη από αυτή την κυβέρνηση.


Οι δεσμεύσεις μας για τη στήριξη του εισοδήματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, έτσι ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Έγινε πράξη από αυτή την κυβέρνηση, όπως είχαμε δεσμευτεί.Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την έχουμε ξεχάσει τώρα. Την έχουμε ξεχάσει. Γιατί; Γιατί τη θεωρούμε δεδομένη. Την πετύχαμε, όμως, όπως είχαμε δεσμευτεί. Και αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά.Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία. Να κάνω μια ειδική αναφορά στην προληπτική πολιτική μας, στις προληπτικές εξετάσεις και ειδικά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις γυναίκες και για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.Έχουμε μέχρι στιγμής εντοπίσει, φίλες και φίλοι, ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, περί τις 20.000 γυναίκες, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού που δεν γνώριζαν. Και το έμαθαν επειδή το ελληνικό κράτος τους έστειλε ένα μήνυμα για πρώτη φορά και τους είπε «πηγαίνετε κάντε δωρεάν μια μαστογραφία». Πήγαν και την έκαναν, βρήκαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού και επειδή ακριβώς τον διέγνωσαν σε σχετικά πρώιμο στάδιο, θα γίνουν καλά.


Και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» επεκτείνεται και στις γυναίκες κάτω των 50, 45 έως 49, και στις γυναίκες άνω των 70. Γι’ αυτό στις γυναίκες που είναι εδώ μαζί μας, αν πάρετε, που θα πάρετε, ένα μήνυμα για μια τέτοια προληπτική εξέταση, μην το αμελήσετε γιατί μπορεί να σώσει τη ζωή σας.Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, τα οποία θέλουν δουλειά και κόπο για να φτιάξουν, και προσλήψεις πολλές οι οποίες γίνονται. Είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει συνολική αντιμετώπιση για την υγεία.Δείτε λίγο την πρόοδο στην αγορά εργασίας συνολικά. Θυμάστε, είχα μιλήσει και γι’ αυτό όταν είχα έρθει εδώ στην Χαλκίδα. Οι συνταξιούχοι μας, οι οποίοι εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις μπορούν τώρα, αν το επιθυμούν, να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, όπως είχαμε δεσμευτεί. Και 80.000 συνταξιούχοι, μέχρι στιγμής, επέλεξαν να εργαστούν και να φορολογούνται με ένα μικρό φόρο μόνο για τις ημέρες εργασίας τους. Άλλη μία σημαντική τομή.


Στην αγορά εργασίας, δείτε τι έχει γίνει. Ήμουν με συναδέλφους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από δύο εβδομάδες και κάποιος συνάδελφος μου είπε κάτι το οποίο μου έκανε πολλή αίσθηση, το είπε πολύ απλά αλλά σκεφτείτε λίγο πόσο δίκιο είχε. Το 2019 έρχονταν πολίτες στα γραφεία βουλευτών και ζητούσαν από τους βουλευτές να τους βρουν δουλειά. Το 2024 έρχονται εργοδότες και ζητούν εργαζόμενους. Γιατί η ανεργία μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες, οι μισθοί αυξάνονται και πράγματι αρχίζουμε να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα τώρα: εχουμε δυσκολία εξεύρεσης εργαζόμενων.Εργαζόμενοι γυρίζουν από το εξωτερικό και βέβαια αναγκαζόμαστε μερικές φορές να καταφύγουμε και σε μετακλήσεις από άλλες χώρες για να καλύψουμε ανάγκες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Αλλά αυτό είναι ένδειξη μίας αγοράς εργασίας η οποία πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.Τίποτα από όλα αυτά, φίλες και φίλοι, λοιπόν, δεν ήταν δεδομένο.Δεν θα μιλήσω εδώ για τα εθνικά ζητήματα, έχω μία πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο, στην Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών μας με τη γείτονα, με απόλυτη όμως αυτοπεποίθηση και με συνέπεια στις εθνικές γραμμές.


Είμαστε, όμως, μία χώρα η οποία σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, είναι πιο ισχυρή αμυντικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή γιατί έχει συνάψει ένα πλαίσιο συμμαχιών το οποίο μας επιτρέπει να ατενίζουμε και το γεωπολιτικό μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ούτε όλα αυτά ήταν δεδομένα. Έγιναν όλα αυτά με πολύ μεγάλη προσπάθεια.Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση, για να επανέλθω στο μήνυμα των ευρωεκλογών, να δώσουμε σε κανέναν το πάτημα ή την ευκαιρία, αυτή την πορεία σταθερότητας και προόδου της χώρας να τη θέσει σε αμφισβήτηση.Γι’ αυτό και το μήνυμα των ευρωεκλογών, το πολιτικό μήνυμα, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές με εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό και εγώ δεν φοβήθηκα να βάλω τον πήχη στο αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών, του 2019. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο και γιατί όχι να τον ξεπεράσουμε.Γιατί η σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε οικοδομήσει, είναι μία σχέση ισχυρή, φίλες και φίλοι. Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Και παράπονα μπορεί να υπάρχουν και μικρές γκρίνιες μπορεί να υπάρχουν και επιμέρους δυσαρέσκειες μπορεί να υπάρχουν, σας ζητώ όμως να δούμε τη μεγάλη εικόνα.


Και αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, του υπεύθυνου πατριωτισμού, το οποίο ξαναγεννήθηκε και ξαναδυνάμωσε στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου, είμαστε εδώ να αποδείξουμε ότι παραμένει ισχυρό και ορμητικό.Και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου, κάνοντας το «ταμείο», η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών, έχοντας τρία χρόνια μετά μπροστά μας, χωρίς καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση, να ασχοληθούμε με την υλοποίηση του προγράμματός μας. Όντας απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις που σας δώσαμε.Θέλω λοιπόν, κλείνοντας, να σας ζητήσω για ακόμα μία φορά να συστρατευθούμε, να συμπορευθούμε, παλιά και νέα στελέχη. Πάντα οφείλω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους παλιούς αγωνιστές της παράταξής μας, σε αυτούς που μας κράτησαν όρθιους σε δύσκολες μέρες. Γιατί η Νέα Δημοκρατία απέδειξε τελικά ότι είναι το μόνο κόμμα με ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Γιορτάζουμε φέτος τα 50 μας χρόνια, ούσα η πιο ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη στην Ευρώπη.


Άρα κάτι σωστό έχουμε κάνει. Αντέξαμε στο χρόνο, κρατήσαμε τις αξίες μας αναλλοίωτες, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε και προσελκύσαμε στη Νέα Δημοκρατία πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν. Έτσι πήγαμε στο 41%. Και τους τιμούμε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν και ξέρουμε πολύ καλά πόσο βαριά είναι η ευθύνη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους.Αυτοί λοιπόν οι παλιοί αγωνιστές, οι νέοι φίλοι οι οποίοι συνενώθηκαν μαζί μας, αυτή η νέα πλατιά συμμαχία την οποία δημιουργήσαμε, θα δώσει βροντερό παρόν και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Να πολεμήσουμε, λοιπόν, την απάθεια, την αδιαφορία και κυρίως αυτή την αίσθηση που μπορεί να επικρατεί, ότι τελικά οι ευρωεκλογές και το τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμία σημασία.Έχει μεγάλη σημασία. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο. Να σας ζητήσω να ψάξετε τους υποψηφίους, να μη μείνετε μόνο ενδεχομένως στα αναγνωρίσιμα ονόματα, θα βρείτε εξαιρετικά βιογραφικά, είναι βέβαιο ότι θα μπορείτε να βρείτε τέσσερις υποψηφίους που να καλύπτουν τις ανάγκες σας και τις δικές σας προσδοκίες.


Και όλοι μαζί να στηρίξουμε τη Νέα Δημοκρατία, ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου, στα πεντηκοστά μας γενέθλια, λίγο πριν την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που φέρνει τη σφραγίδα του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να γιορτάσουμε μαζί άλλη μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ, Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο, κι εδώ με το καλό πάλι να γιορτάσουμε τη μεγάλη μας νίκη. Ευχαριστώ πολύ».




Συνέλαβαν για απείθεια θρασύτατο τράπερ που αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του σε έλεγχο κάνοντας το μάγκα σε ανήλικα

 


Όλα έγιναν γύρω στις 23:00 το βράδυ όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο, με τον προκλητικό τράπερ που είναι γνωστός σε ανήλικους για τα τραγούδια που ανεβάζει στα σόσιαλ μίντια να αρνείται να δώσει τα στοιχεία του.

Η προκλητική του αντίδρασή έφερε ένταση και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο τμήμα για απείθεια, μπροστά στα μάτια μάλιστα δεκάδων νεαρών και ανήλικων που βρίσκονταν στο σημείο, επί της οδού Κασσαβέτη, δίνοντας ο τράπερ όπως ιαι οι περισσότεροι τράπερ το κακό παράδειγμα στην νεολαία. 

Κατά την σύλληψή του ο προκλητικός τράπερ έκανε μάλιστα και νόημα στον κόσμο να αποδοκιμάσει τους αστυνομικούς, που τελικά τον οδήγησαν στο τμήμα.

Την στιγμή της σύλληψής του, κατέγραψαν φίλοι του που ήταν μαζί του στο σημείο, και σε βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο προκλητικός είναι. 

Αφού ορίστηκε δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος αργά τη νύχτα.



Πλήρωσε την συμπεριφορά της η Σάττι και δεν ψηφίστηκε από τις επιτροπές χωρών

 


H ελληνική συμμετοχή και το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση στη φετινή Eurovision όσον αφορά τις επιτροπές, και σε αυτό ευθύνεται και η συμπεριφορά της τραγουδίστριας. 

Η Ελλάδα αν και πήρε την 11η θέση, τερμάτισε στην 14η θέση με 41 βαθμούς στις επιτροπές και όχι μόνο δεν συγκέντρωσε αρκετούς βαθμούς αλλά πολλές ήταν και οι χώρες που δεν τη ψήφισαν καθόλου.

Σε σύνολο 37 χωρών η Ελλάδα έλαβε βαθμούς μόνο από οκτώ επιτροπές χωρών. 

Αναλυτικά οι βαθμοί που συγκέντρωσε η Ελλάδα από τις επιτροπές

12 από Ελβετία

7 από Αλβανία

7 από Κύπρο

4 από Γαλλία

4 από Αρμενία

3 από Σερβία

2 από Σλοβενία

2 από Νορβηγία



Παπανώτας κατά Κασσελάκη: «Δώστε του ένα μάθημα για να προσγειωθεί»


 

Ο παρουσιαστής Δημήτρης Παπανώτας που τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τον σάλο που ξέσπασε από παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες, σε κάθε ευκαιρία βάλλει κατά του ινφλουένσερ προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτησή του στο facebook σχολίασε τη φράση του κ. Κασσελάκη ότι «στις 9 Ιουνίου έχετε τη δύναμη στα χέρια σας» και έγραψε: «όντως έχετε τη δύναμη στα χέρια σας. Να δώσετε ένα μάθημα σε Μητσοτάκη και Κασσελάκη. Στον πρώτο για να αλλάξει πολιτικές και στον δεύτερο για να προσγειωθεί».

Δείτε την ανάρτηση του



Ο Δημήτρης Παπανώτας έκανε και άλλες αναρτήσεις που αναφέρεται σε ναρκισσισμό, προφανώς για τον ινφλουένσερ Κασσελάκη, όπως και ότι ζητείτε ηγέτης στον ΣΥΡΙΖΑ.






Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» του Alpha και στον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.