Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Πέμπτη ισχυρότερη χώρα παγκοσμίως στον τουρισμό η Ελλάδα το 2020

 



Μια απροσδόκητα υψηλή διάκριση πέτυχε η Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αξιολόγηση ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού. Ειδικότερα, εκτόπισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το top 5 των ισχυρότερων χωρών παγκοσμίως όσον αφορά το brand τους ή, αν θέλετε, τη φήμη τους στον τουρισμό. Η επίδοση αυτή καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του διεθνούς ινστιτούτου Ipso και ειδικότερα στον δείκτη 2020 Anholt-Ipsos Nation Brands Index, ο οποίος μετράει τη φήμη των κρατών και επιβεβαιώνει την ισχυρή και ανερχόμενη θέση του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η κατάταξη για την κατηγορία τουρισμού του δείκτη Anholt-Ipsos Nation Brands Index εμφανίζει αλλαγές φέτος σε σχέση με πέρυσι. Η Ιταλία και η Γαλλία παραμένουν στην κορυφή της λίστας. Το Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώνεται, από την τέταρτη θέση το 2019 στην τρίτη θέση φέτος, και κατά συνέπεια η Ισπανία πέφτει από την τρίτη θέση πέρυσι στην τέταρτη θέση το 2020. Η Ελλάδα επανέρχεται στην 5 θέση για πρώτη φορά από το 2018, αντικαθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, του μη κερδοσκοπικού φορέα του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, σχολιάζοντας στην «Κ» την εξέλιξη υπογραμμίζει ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τη χώρα να κάνει επιτέλους το αυτονόητο: «Με ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο, με στρατηγική και όρους επικοινωνίας, να προχωρήσει σε έναν συνολικό ανασχεδιασμό του brand της χώρας. Κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από τον τουρισμό, προωθώντας την Ελλάδα στο κομμάτι που αφορά το τουριστικό προϊόν της, και αυτό αποσπασματικά. Εφτασε, λοιπόν, η στιγμή να γίνει το επόμενο βήμα μιας ολιστικής προσέγγισης. Γιατί αυτές οι καλοδεχούμενες επιδόσεις, που οφείλονται κυρίως στον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των ανθρώπων που επισκέπτονται την Ελλάδα, δεν αρκούν».

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται, βέβαια, σε άλλο τοπ 5 από αυτά που προσμετρά ο δείκτης και τα οποία είναι: εξαγωγές, διακυβέρνηση, πολιτισμός και κληρονομιά, άνθρωποι, επενδύσεις και μετανάστευση. Η Γερμανία διατηρεί την πρώτη θέση στο 2020 Anholt-Ipsos Nation Brands IndexSM (NBI) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η κατάταξη του Ηνωμένου Βασιλείου ανεβαίνει από την τέταρτη στη δεύτερη θέση. Η Γαλλία, που κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση πέρυσι, πέφτει στην πέμπτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η εικόνα σταθεροποιήθηκε το 2019 μετά την πτώση στην έκτη θέση το 2017, βλέπει περαιτέρω πτώση της φήμης το 2020, στη 10η θέση – ένα αρνητικό χαμηλό ρεκόρ και για τα δύο έθνη.

Η Γερμανία κατατάσσεται και πάλι στην 1η θέση ανάμεσα στα 50 έθνη, η έκτη φορά που η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και απέχει μόλις έναν ακόμα χρόνο από το να πετύχει το ρεκόρ των Ηνωμένων Πολιτειών για επτά χρόνια ως το κορυφαίο έθνος. Το βασικό ατού της Γερμανίας είναι τα σταθερά πλεονεκτήματά της σε πολλές κατηγορίες φήμης, ιδίως: εξαγωγές, μετανάστευση και επενδύσεις, πολιτισμός και διακυβέρνηση.


Ηλίας Μπέλλος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ξέφυγε ο Μπολσονάρου για κορωνοϊό: «Μια μέρα θα πεθάνουμε όλοι έτσι κι αλλιώς»

 



Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποβάθμισε για μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι στη χώρα του, λέγοντας στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν να είναι “μια χώρα π...δων”.

“Σήμερα συζητάμε μόνο για την πανδημία, πρέπει να σταματήσει αυτό. Λυπάμαι για τους νεκρούς, λυπάμαι. Αλλά μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε, όλος ο κόσμος εδώ θα πεθάνει. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτό, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια χώρα π...δων. Πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να πολεμήσουμε”, δήλωσε ο Μπολσονάρου στη διάρκεια ομιλίας του για τον τουρισμό από την έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία από covid-19, ενώ περίπου 5,6 εκατομμύρια μολύνθηκαν, ένας αριθμός ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Μπολσονάρου είχε χαιρετίσει ως “νίκη” την αναστολή της συμμετοχής της χώρας του στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, του CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac.

“Θάνατος, αναπηρία, ανωμαλίες … αυτό είναι το εμβόλιο που ο Ντόρια ήθελε να αναγκάσει όλους τους κατοίκους του Σάο Πάολο να κάνουν”, κατήγγειλε σήμερα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μέσω της σελίδας του στο Facebook αναφερόμενος στον κυβερνήτη του Σάο Πάολο και πολιτικό του αντίπαλο Ζοάο Ντόρια.

“Ακόμη μια νίκη για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου”, πρόσθεσε, απαντώντας σε σχόλιο χρήστη που τον ρωτούσε αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα δεχόταν να λάβει ή να παράξει τοπικά το εν λόγω εμβόλιο, αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Υπεγράφη η συμφωνία Κομισιόν – Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο κατά το κορωνοιού

 



Την επισφράγιση της συμφωνίας με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αυτή αφορά την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της Covid-19.



Θα μπορούν να διακομίζονται δωρεάν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια οι ανασφάλιστοι ασθενείς

 


Με διάταξη νόμου που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας: «Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί.

Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».



Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην νέα παράνομη και προκλητική Navtex του καθεστώτος

 



Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex.

Νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis έως τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.





Κτηνωδία : Καταγγελίες για χρήση ναρκών μέσα σε οικίες στην Λιβύη

 


Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα κατήγγειλε την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ολοένα μεγαλύτερη χρήση ναρκών και εκρηκτικών κατά αμάχων στη Λιβύη.

"Λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη χρήση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών κατά αμάχων", δήλωσε ενώ οι υπηρεσίες της ερευνούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

"Οι ανακαλύψεις αυτές έγιναν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων στην Τρίπολη και τα περίχωρά της", διευκρίνισε, στοχοθετώντας εμμέσως τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που αντιτίθεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Οι δύο πλευρές τηρούν εκεχειρία από τον Οκτώβριο και ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας στην Τυνησία πολιτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια νέα ενιαία κυβέρνηση και τη διοργάνωση εκλογών.

"Νάρκες και αυτοσχέδια εκρηκτικά φέρεται να είχαν τοποθετηθεί μέσα σε γκαράζ, σε κουζίνες και σε δωμάτια ιδιωτικών κατοικιών", κατήγγειλε η Φατού Μπενσούντα.

"Πολλοί άμαχοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους αφότου είχαν διαφύγει για να γλυτώσουν από τις μάχες, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν επειδή το σπίτι τους είχε παγιδευτεί από τέτοιους μηχανισμούς", είπε, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση ναρκών εναντίον αμάχων είναι "έγκλημα" σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Ναυτικό ατύχημα με ελληνικό τάνκερ και τουρκικό ψαροκάικο στα Άδανα

 



Το ελληνικό Λιμενικό αναφέρει πως η σύγκρουση σημειώθηκε στις 4:52πμ και πρόκειται για το ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Έφεσος».

Η σύγκρουση σημειώθηκε 37 ναυτικά μίλια από τη Μερσίνη ενώ το αλιευτικό είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουρκικής σημαίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση πέντε ατόμων που βρέθηκαν στη θάλασσα.



Όπως φαίνεται σε φωτογραφία που δημοσιεύει το Anadolu, το αλιευτικό έχει αναποδογυρίσει.



Ασθενής με κορονοϊό έκοβε ανεξέλεγκτος βόλτες έξω από το ΑΧΕΠΑ

 



Έκοβε βόλτες, πλησίαζε κόσμο, τον πλησίαζαν οι δημοσιογράφοι και όλα καλά και υπεύθυνα.

Πρωτοφανές περιστατικό κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ στη Θεσσαλονίκη με ασθενή θετικό στον κορονοϊό άρχισε να κάνει βόλτες εκτός του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για να πάει στο κυλικείο να πάει κάτι να τσιμπήσει αδιαφορώντας για την διασπορά του ιού. 

Απάντησε μάλιστα και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον πλησίασαν, και δήλωσε πως έχει κάνει τεστ για την COVID-19 και είχε βγει θετικό. «Χθες το βράδυ έκανα μοριακό τεστ και βγήκε θετικό. Γιατί είμαι έξω από το νοσοκομείο; Βγήκα να πάρω κάτι να τσιμπήσω» είπε στην κάμερα του ΣΚΑΪ και δήλωσε ο ίδιος ότι : «Περίμενα τέσσερις ώρες και ακόμη δεν μου έχουν πάρει στοιχεία».

Οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι διασπείρει τον κορονοϊό κάνοντας βόλτες, θέτοντας σε κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή, εκείνος απάντησε πως: «ναι κάνω διασπορά… εσείς ξέρετε ότι εγώ αυτή τη στιγμή είμαι με 38,5 πυρετό, είμαι 12 ημέρες με πυρετό και προσπαθώ να βγω μια άκρη;».

Απίστευτο και εγκληματικό.



Δεν βάζουν μυαλό στην Θεσσαλονίκη

 



Αστυνομικοί το βράδυ της Τρίτης έσπευσαν στην πλατεία του Ευόσμου, μετά από κλήση πολιτών για την παρουσία πολλών ατόμων στην περιοχή χωρίς κανένα ίχνος υπευθυνότητας.

Δεκάδες νεαροί ήταν συγκεντρωμένοι το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε lockdown εδώ και μια εβδομάδα.

Αστυνομικοί  έσπευσαν στην πλατεία του Ευόσμου, πραγματοποίησαν ελέγχους στις παρέες των νεαρών, για το εάν είχαν αποστείλει sms μετακίνησης ή αν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, τα περισσότερα άτομα διαλύθηκαν.





Η Ρωσία πρόδωσε την Αρμενία

 



Η απαθής στάση της Μόσχας και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν που ήταν αδιάφορος στις αιματηρές συγκρούσεις στον διαφιλονικούμενο θύλακα, έφτασαν σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία ήττας της Αρμενίας. 

Κανένας διεθνώς δεν μπόρεσε να εξηγήσει την στάση αυτή του προέδρου Πούτιν που έδειχνε να φοβάται την Άγκυρα και δεν ήθελε να εμπλακεί ούτε διπλωματικά. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να γίνει κατάπαυση του πυρός ακόμα και όταν το καθεστώς της Τουρκίας έστελνε τζιχαντιστές τρομοκράτες υπέρ του Αζερμπαιτζάν να πολεμάνε στο των Αζέρων. Όλοι γνώριζαν ότι η Αρμενία δεν είχε ελπίδες λόγω του ότι οι αντίπαλοι διέθεταν καλύτερα όπλα και όλα προερχόντουσαν από το καθεστώς της Τουρκίας. 

Η ανακωχή με σκληρούς όρους ήταν μονόδρομος γιατί η Αρμενία ήταν μόνη της και πολεμούσε με πάθος, αλλά αυτό δεν έφτανε. Όταν κατελήφθη η στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ναγκόρνο Καραμπάχ οι όροι αυτής της αναμέτρησης θα είχαν αλλάξει υπέρ των Αζέρων.

9 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν που εμφανίστηκε έχοντας προδώσει ουσιαστικά την Αρμενία υπέγραψαν την συμφωνία. 

Ο Πούτιν η μόνη δήλωση που έκανε ήταν ότι, οι εμπόλεμοι διατηρούν «τις θέσεις που καταλαμβάνουν» και αυτή η προδοτική δήλωση του Πούτιν προκάλεσε οργή στην Αρμενία. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα επώδυνη», αλλά ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη ενόψει των αζερικών εξελίξεων, το εξοργισμέννο πλήθος Αρμένιων, το οποίο εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, μεταξύ άλλων φώναζε συνθήματα «προδότη», «συνθηκολόγηση».

Στο Αζερμπαϊτζάν χιλιάδες κόσμου πανηγύριζε από χαρά, επετεύχθη δηλαδή ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει μέρος των εδαφών που έχασε στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αρμενική κοινωνία δέχθηκε τη συμφωνία ως ταπεινωτική παράδοση, με την οποία οι Αζέροι θα διατηρήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Και αυτό αποτελεί και την πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η προδοτική στάση της Ρωσίας.





Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid Management Group

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού με επιτυχία.

Αναφερόμενος στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός για τη διανομή του εμβολίου και τις τεχνικές προδιαγραφές που συνεπάγεται αυτό, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατόν. Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες. Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες κι ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είτε lockdown που αφήνει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.



Η Τουρκία παγωμένη από την εκλογή Μπάιντεν

 



Μπορεί να χρειάστηκε 4 μέρες για να αποδεχτεί ο σουλτάνος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και τη θέση του θα πάρει ο Τζο Μπάιντεν, όμως τελικά ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έστειλε συγχαρητήρια στον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, για τη νίκη του στις εκλογές.

Στο μήνυμα του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας και βασίζονται σε γερά θεμέλια.

«Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο απαιτούν να αναπτύξουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση κοινά συμφέροντα και αξίες» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση την προσεχή περίοδο, και πιστεύω ότι η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Σας συγχαίρω για την επιτυχία και εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές για την ειρήνη και την ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» καταλήγει.

Η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, επεσήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ, Managing Director στη δεξαμενή σκέψης Penn Biden Center και εξωτερικός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Κάρπεντερ είπε ότι τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τα λύσουμε σε συνεργασία με την Ε.Ε., παραδεχόμενος ότι η διεθνής κοινότητα βρέθηκε πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ τάχθηκε υπέρ της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία και εξήγησε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί, έχουν τρόπους να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Η Τουρκία στηρίζεται στην ανοιχτή οικονομία, και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, σημείωσε. Δεν συμφώνησε όμως με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που ζητά να παγώσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σύνδεσης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως έχουν τρόπο να πιέσουν την Τουρκία χωρίς να επιβάλουν κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Ο ίδιος ομιλητής τόνισε πως ούτε η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της, ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ και πρέπει να υπάρξει καλός συντονισμός και συνεργασία, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί το ένα μέλος να απειλεί ένα άλλο μέλος. Όταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις, επισήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Ο κ. Κάρπεντερ αναφέρθηκε και στην αποτυχία συνεργασίας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, όχι στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στα θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.