Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Κτηνωδία : Καταγγελίες για χρήση ναρκών μέσα σε οικίες στην Λιβύη

 


Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα κατήγγειλε την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ολοένα μεγαλύτερη χρήση ναρκών και εκρηκτικών κατά αμάχων στη Λιβύη.

"Λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη χρήση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών κατά αμάχων", δήλωσε ενώ οι υπηρεσίες της ερευνούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

"Οι ανακαλύψεις αυτές έγιναν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων στην Τρίπολη και τα περίχωρά της", διευκρίνισε, στοχοθετώντας εμμέσως τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που αντιτίθεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Οι δύο πλευρές τηρούν εκεχειρία από τον Οκτώβριο και ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας στην Τυνησία πολιτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια νέα ενιαία κυβέρνηση και τη διοργάνωση εκλογών.

"Νάρκες και αυτοσχέδια εκρηκτικά φέρεται να είχαν τοποθετηθεί μέσα σε γκαράζ, σε κουζίνες και σε δωμάτια ιδιωτικών κατοικιών", κατήγγειλε η Φατού Μπενσούντα.

"Πολλοί άμαχοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους αφότου είχαν διαφύγει για να γλυτώσουν από τις μάχες, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν επειδή το σπίτι τους είχε παγιδευτεί από τέτοιους μηχανισμούς", είπε, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση ναρκών εναντίον αμάχων είναι "έγκλημα" σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου