Σάββατο 8 Απριλίου 2017

"Βουνό"παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ



Σε κλοιό ληξιπρόθεσμων οφειλών που επισήμως τοποθετούνται στα 2,2 δις στην πραγματικότητα ωστόσο ξεπερνούν τα 2,5 δις καθώς ένα σημαντικό μέρος κρύβεται κάτω από το χαλί των διακανονισμών, συνεχίζει να βρίσκεται η ΔΕΗ. Τα προβλήματα της εταιρείας παραμένουν οξύτατα και παρά την ανακοίνωση κερδών, είναι σαφές ότι η ΔΕΚΟ έχει μπει ανεπιστρεπτί σε μια πορεία συρρίκνωσης του τζίρου της, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης να παραχωρήσει σχεδόν το μισό μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει .

Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάντως το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία ακούει στο όνομα ρευστότητα, με την εταιρεία να έχει μπροστά της έναν Γολγοθά πληρωμών στον οποίο πρέπει να αντεπεξέλθει παρά τις μειωμένες εισροές κεφαλαίων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στα τέλη Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο conference call με τους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών έφταναν τα 2,2 δις από 2,258 δις στα τέλη του 2016 και 2,298 το 2015.

Στη χαμηλή τάση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν το 1 δις και διαμορφώνονται ως εξής:

Οφειλές κάτω των 500 ευρώ: Περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες χρωστούν 121 εκατ. ευρώ,
Οφειλές 500 έως 1000 ευρώ: 244 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 125 εκατ. ευρώ
Οφειλές 1000-3000 ευρώ: 187 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 241 εκατ. ευρώ
Οφειλές άνω των 3000 ευρώ: 81 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 498 εκατ. ευρώ

Ωστόσο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προστίθεται και ένα σημαντικό μέρος των ποσών που έχουν διακανονιστεί , καθώς "ένας σημαντικός  αριθμός πελατών αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ενώ και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών παρουσιάζει υστέρηση" όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Έτσι σε διακανονισμό (που σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται σε πάγωμα οφειλής) βρίσκονται 480 χιλιάδες πελάτες που χρωστούν 790 εκατ. ευρώ.

Προσλαμβάνει τρεις συμβούλους

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ όπως ανακοίνωσε προχωρά στην πρόσληψη συμβούλου που θα προχωρήσει σε ανάλυση του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων και θα προτείνει πιθανές δομές για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων.

Αυτός είναι ένας από τους τρεις συμβούλους που θα προσλάβει η ΔΕΗ. Οι άλλοι δύο θα απασχοληθούν ο πρώτος για την ανάπτυξη στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη λιανική αγορά και τη χονδρεμπορική (target model) και ο δεύτερος για να βοηθήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου πελατών με τη σύσταση εταιρειών.

Ρευστότητα

Ενδεικτική του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η εταιρεία προς τρίτους. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2016 η ΔΕΗ εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατ. ευρώ έναντι 575 εκατ. στο τέλος του 2015, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 184 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους. Τα κακά μαντάτα για τη ρευστότητα της εταιρείας πάντως δε σταματούν εδώ. Το 2017 η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει 850 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της (περιλαμβανομένου και του ομολόγου που λήγει το Μάιο) καθώς επίσης άλλα 650 εκατ. για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η παραμικρή καθυστέρηση στα χρήματα που αναμένονται από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είναι καταστροφή.

Πάντως στα θετικά της χθεσινής ημέρας για την εταιρεία, περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, που ενημέρωνε ότι πέρασε η προθεσμία και ότι δεν υπεβλήθη καμία ένσταση κατά του σχεδίου απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αναμένεται να φέρει μια ένεση ρευστότητας ύψους 700 εκατ. στην εταιρεία.

Αύξησε προσωπικό

Αίσθηση προκάλεσαν τέλος  τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το προσωπικό και τη μισθοδοσία. Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) μαζί με τις παροχές και τις εισφορές έφτασε τα 976,6 εκατ. ευρώ το 2016. Παρά την υποχώρηση των μεριδίων σε λιανική και παραγωγή, το μισθοδοτούμενο προσωπικό αυξήθηκε κατά 546 εργαζόμενους και έφτασε τους 18.902 εργαζόμενους. Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν περισσότερες από 546 αφού ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκε. Η μέση δαπάνη για το τακτικό προσωπικό χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές ανήλθε σε 37.265 ευρώ.


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή : capital.gr


ΕΓΚΛΗΜΑ: Μεγάλες μειώσεις έως 35% στις νέες αναπηρικές συντάξεις



Μειώσεις έως 35% στις νέες αναπηρικές συντάξεις έρχονται μετά την υπογραφή και της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που δίνει το «πράσινο φως» για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Την ίδια στιγμή, με το... σταγονόμετρο πληρώνονται οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, που λόγω επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) διεκόπησαν, παρά την πρόβλεψη για παράταση χορήγησης όσο διαρκεί η αναμονή. Η ανησυχία είναι διάχυτη στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απόφαση για περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, θα αγγίξει και τις «προσωπικές διαφορές» στις αναπηρικές.

Το θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και το τελικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για τον καθορισμό ενιαίων κανόνων στην απονομή και στον υπολογισμό των αναπηρικών συντάξεων σε παλαιούς και νέους δικαιούχους, με «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το πόρισμα προβλέπει την εξομοίωση των προϋποθέσεων λήψης σύνταξης αναπηρίας και βάσει των προτάσεων θα πρέπει να βελτιωθούν περισσότερο οι όροι για τους νέους ασφαλισμένους.

Βέβαια, έχει προηγηθεί ο νόμος 4387, ο γνωστός πλέον νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι αναπηρικές συντάξεις που θα εκδοθούν θα είναι μειωμένες ακόμη και κατά 35%, με αποτέλεσμα οι νέοι δικαιούχοι να χάνουν έως και το 1/3 της σύνταξης που θα λάμβαναν με τους όρους που ίσχυαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι για συντάξεις που θα κατατεθούν από τις 13/5/2016 και μετά, τα άτομα με αναπηρία θα παίρνουν:

• Το 40% της εθνικής σύνταξης για ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%.

• Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.

• Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.

• Το 100% της εθνικής σύνταξης για τους βαριά ανάπηρους από 80% και άνω.

Αλλαγές έρχονται και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς η αναπηρική σύνταξη θα καταβάλλεται για όλους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης και το Ταμείο από το οποίο προέρχονταν πριν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ:

• Με ένα έτος ασφάλισης, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν συμπλήρωσε το 21ο έτος της ηλικίας του. Για κάθε έτος πέραν του 21ου απαιτούνται 120 επιπλέον ημέρες εργασίας και μέχρι να συμπληρωθούν 1.500 ημέρες ή 5 έτη εργασίας.

• Με 5 έτη εργασίας εφόσον τα δύο τελευταία έτη ασφάλισης είναι στα πέντε τελευταία χρόνια από το έτος που επήλθε η αναπηρία.

• Με 15 έτη εργασίας οποτεδήποτε.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων που έχουν παραταθεί προκειμένου ο δικαιούχος να εξεταστεί από την επιτροπή των ΚΕΠΑ.

Λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του επανελέγχου, τα τελευταία χρόνια προβλέπεται παράταση της παροχής, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας που λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ από το 2004, την κάλεσαν για επανεξέταση στις αρχές του 2016, πέρασε από επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016, εγκρίθηκε η επαναχορήγηση της σύνταξης και, ακόμη, 7 μήνες μετά, δεν έχει πληρωθεί.





ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Κορκίδης: Η ανάσταση δεν θα έρθει από τη συμφωνία της Μάλτας



Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.

Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα κύρια σημεία που «ξεκόλλησαν» το αδιέξοδο της αξιολόγησης και οδήγησαν σε καταρχήν, αλλά όχι τεχνική, συμφωνία

«Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λύση της ευρωπαϊκής έμπνευσης που προβλέπει μέτρα σε δύο ισόποσες δόσεις, και συγκεκριμένα ως εξής:

-Τα δημοσιονομικά μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ.

-Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις με το ένα μέρος να εφαρμόζεται το 2019 και το άλλο το 2020.

-Τα μέτρα για το 2019-20 θα προνομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

-Στη παρούσα αξιολόγηση θα εφαρμοστούν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της Συμφωνίας του 2015.

-Το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους δεν αποσαφηνίζεται, ενώ δεν καθορίζεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

-Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

-Το  μοίρασμα μεταξύ μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων, είναι ισόποσο με 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

-Το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020 (χρήση 2019) κατά 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 5.600 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα.

-Από το 2019 τελικά, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη νέα περικοπή παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

-Στη λογική "μέτρα-αντίμετρα, τα αντισταθμιστικά του κοινωνικού πακέτου θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ. θα εφαρμοστούν από το 2020.

-Οι δανειστές δέχονται τις θετικές ρυθμίσεις των 3,6 δις ευρώ, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

-Στα εργασιακά, δεν θα νομοθετηθούν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το lockout, ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  θα επανέλθουν μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος.

-Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

-Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει συμφωνήσει από το 2015, να επιλεγούν λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση. Το Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει το market test, το οποίο θα αναδείξει τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την αγορά λιγνιτικών μονάδων.

Οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν, είτε να αναζητήσει την επιστροφή των θεσμών αμέσως μετά το Πάσχα, είτε να επιλέξει το επικίνδυνο σενάριο του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαίου. Τελικά, αντί να πεί καλό καλοκαίρι, ευτυχώς προτίμησε να πεί καλό Πάσχα. Ωστόσο η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018. Εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν  να "ξεκολλήσει" η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά.»


Πηγή : thepressproject.gr


Αποτελείωσαν την κοινωνία και την οικονομία με τα νέα μέτρα που έφερε η ανικανότητα τους




Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε μετά το χθεσινό Εurogroup ότι τα μέτρα που έρχονται μόνο καλά δεν είναι για την κοινωνία και την οικονομία.

Η κυβέρνηση πληρώνει για ακόμα μία φορά την ανικανότητα και ανεπάρκεια της και τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι θα υπάρξουν μέτρα 1% στις συντάξεις το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020. 

Τα αντίμετρα του πλασάρουν είναι παραμύθι γιατί 1% αντίμετρα το 2019 και 1% το 2020 για να εφαρμοστούν πρέπει να επιτευχθεί αρχής γενομένης από το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και με τέτοια υφεσιακά μέτρα μόνο τέτοιους στόχους δεν μπορείς να βάλεις ειδικά χωρίς ούτε ένα σχέδιο ανάπτυξης.

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο ακόμη και για συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ «καθαρά» το μήνα. 

Η κυβέρνηση "ξεβρακώθηκε" πάλι και συμφώνησε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», δηλαδή ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη των στόχων για τέτοιο ξεπούλημα μιλάμε και όχι για να σώσουν την Ελλάδα αλλά για να κερδίσουν χρόνο στις καρέκλες.  

Μεγάλο κτύπημα για τους πολίτες τις οικογένειες και την οικονομία είναι η μείωση του αφορολόγητου που από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ, φέρνοντας ετήσιες απώλειες από 650 ευρώ για όσους βγάζουν από μόλις 500 ευρώ το μήνα και πάνω. Ειδικά όμως για τους χαμηλοσυνταξιούχους η συνδυαστική απώλεια και από τη μείωση των συντάξεων ενδέχεται να ξεπεράσει για κάποιες κατηγορίες ακόμη και τα 1.200 ευρώ ετησίως.

 Για αντίμετρα δεν μιλάμε γιατί όπως προαναφέραμε για να υπάρξουν θα πρέπει αυτή η παντελώς ανίκανη κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της.



Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «φέρνει στο φως» τα... ρουσφέτια της κυβέρνησης



Η τροπολογία που κατέθεσαν 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφορά τον τρόπο στελέχωσης μια σειρά ΝΠΔΔ προκαλεί αλαλούμ  στη Βουλή

Κοινοβουλευτικό αλαλούμ και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για διαρκείας «πάρτι» προσλήψεων κατά παράβαση των κανόνων αξιοκρατίας προκαλεί τροπολογία που κατέθεσαν 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφορά τον τρόπο στελέχωσης μια σειρά ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. 

Στην πράξη η βουλευτική ρύθμιση εκθέτει πλήρως τον πρόχειρο και άγαρμπο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «επανιδρύσει το δικό της κράτος» νομοθετώντας «ρουσφετολογικές» προσλήψεις κατά παράβαση κάθε κανόνα αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, οι 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν το «πάγωμα» εως τον ερχόμενο Νοέμβριο διάταξης– που ψήφισαν και οι ίδιοι -  νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί τις διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στον εν λόγω οργανισμούς. Πρόκειται για το άρθρο 46 του νόμου 4456/2017 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε ως αποτέλεσμα να «μείνουν στον αέρα» υποψήφιοι σχετικού διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων εργασίας.

Οι 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς εως τον ερχόμενο Νοέμβριο ώστε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ, να στελεχωθούν οι ΟΕΒ και να ολοκληρωθεί η ποτιστική περίοδος χωρίς προβλήματα.

Χαρακτηριστικό της νομοθετικής «αγαρμποσύνης» αποτελεί και το εξής: στην αιτιολογική έκθεση του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αναφερόταν ότι η κατάργηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ «ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική , έγκαιρη και ταυτοχρόνως διαφανής διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού και να αποφευχθούν φαινόμενα χρονοβόρων διαδικασιών, δυσλειτουργιών και δυστοκιών που παρατηρήθηκαν».

Στην βουλευτική τροπολογία, 62 κυβερνητικών βουλευτών που δέχθηκαν τις παραπάνω αιτιολογίες, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η επαναφορά των διαδικασιών του ΑΣΕΠ εως τον Νοέμβριο «ώστε να στελεχωθούν έγκαιρα οι υπηρεσίες αυτές και να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τις υδροδοτικές ανάγκες της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, κρίνεται απαραίτητο να μετατεθεί για εύλογο χρονικό διάστημα η ημερομηνία έναρξης ισχύος της περ. γ’ της παρ. 5 του Άρθρου 46 του Ν 4456/2017 (ΦΕΚ 24/Α’/1-3-2017)».

Είναι δε ενδεικτικό ότι το νομοθετικό αλαλούμ της κυβερνητικής παράταξης συγχύζει ακόμα και τα μέλη της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζουν – προφανώς εν αγνοία τους- τροπολογίες που ζητούν την εφαρμογή του ΑΣΕΠ ως ρουσφετογικές.

Συγκεκριμένα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος να αποσύρουν την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται η διαδικασία του ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνουν διορισμοί «από το παράθυρο».

«Από την πίσω πόρτα η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το ΑΣΕΠ με μια ύπουλη και πονηρή τροπολογία που προβλέπει την πρόσληψη αγνώστου αριθμού υπαλλήλων στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και την οποία κατέθεσαν 62 «ανυποψίαστοι» βουλευτές της σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό για τα δάση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι).



Πηγή : protothema.gr


Το παραμύθι των χημικών και η επίθεση ΗΠΑ στη Συρία




Του Γ. Παπαδόπουλου - Τετράδη

Το παράδοξο δεν είναι ότι ο Τράμπ βομβάρδισε τη συριακή αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ ως αντίποινα για το θάνατο 85 αμάχων στην πόλη Χαν Σεϊχουν. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο μακάβριο έργο επαναλαμβάνεται με τα ίδια ψέματα για πολλοστή φορά για να δικαιολογήσει την ίδια πολιτική επιβολής εξουσίας μιας υπερδύναμης και ενός φρέσκου «ηγέτη»! Αλλά, εδώ το ψέμα είναι εξόφθαλμο.

Ο Ντόναλντ Τράμπ ήδη τον Σεπτέμβριο του 2013 αποκαλούσε τον Ομπάμα «ανόητο ηγέτη μας» ( our foolish leader) όταν απειλούσε να χτυπήσει τη Συρία «γιατί θα συμβούν πολλά κακά, από τα οποία οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν τίποτε».

Το ίδιο καλοκαίρι ο Τραμπ κατηγορούσε τους αντάρτες της Συρίας ότι «είναι εξ ίσου κακοί με το καθεστώς. Τι θα κερδίσουμε σε ζωές και δισεκατομμύρια που θα χάσουμε:» αναρωτιόταν… Και οι σύμβουλοί του ήταν απολύτως αρνητικοί, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι συμμαχεί με την Αλ Κάιντα! Κι αυτό ήταν αλήθεια.

Ο βομβαρδισμός της Συριακής αεροπορικής βάσης δήθεν ως αντίποινα για το θάνατο περίπου 90 αμάχων από χημικά, μετά από αεροπορική επίθεση συριακού αεροπλάνου, πάσχει από τα γενοφάσκια της.

Πρώτον, κανείς ακόμα δεν ξέρει τι είναι τα δηλητήρια που σκότωσαν τους αμάχους, παρ όλο που έχουν προστρέξει εκεί γιατροί και παρατηρητές οργανώσεων. Κανείς ακόμα δεν ξέρει αν τα χημικά εκτοξεύτηκαν από αεροπλάνο ή αν εκλύθηκαν από εκρήξεις στο έδαφος όπου υπήρχαν ήδη.

Δεύτερον, ξέρουμε ότι και οι αντάρτες και ο ISIS κατασκευάζουν χημικά όπλα σε αποθήκες σε όλες τις περιοχές που κρατάνε ακόμα. Ξέρουμε ότι οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά μέχρι το 2013 που προειδοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ ότι αν το επαναλάβουν, η Αμερική θα εισβάλει κατασταλτικά. Από τότε δεν έχουμε τέτοιου είδους επιθέσεις από τους Σύριους.

Τρίτον, ξέρουμε ότι όλες οι επίσημες μαρτυρίες στον ΟΗΕ από υπουργούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας πρίν και κατά την εισβολή στο Ιράκ και στη Λιβύη για χρήση χημικών από τον Σαντάμ και τον Καντάφι αποδείχτηκαν από τις ίδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι ήταν ψεύτικες. Μια καλοστημένη προπαγάνδα για να δικαιολογήσει τις εισβολές.

Με την απουσία φερέγγυων μαρτυριών και στοιχείων η αμερικανική επίθεση είναι πέρα από φανερό ότι έχει γίνει προσχηματικά για να υπηρετήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Αμερικής και για κανέναν ανθρωπιστικό λόγο. Αν η όλη ιστορία δεν είναι μια καλοστημένη προβοκάτσια μεταξύ των ανταρτών που πληρώνονται από ΗΠΑ- Βρετανία και της υπερδύναμης. Δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις υποκριτικές οιμωγές των διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία, που ανακαλύπτουν επιθέσεις σε νοσοκομεία και βομβαρδισμούς πόλεων και προσφυγικά κύματα και αμάχους που εκπατρίζονται μόνο τον τελευταίο χρόνο που οι κρατικές συριακές δυνάμεις με τη συνδρομή της Ρωσίας έχουν πάρει παραμάζωμα τους αντάρτες, την Αλ Κάιντα και τον ISIS. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς μπήκαν και κατέλαβαν τις πόλεις και τα χωριά όλοι αυτοί και πώς έφυγαν πρόσφυγες πάνω από 10.000.000 Σύριοι τα προηγούμενα χρόνια! Μα κανείς!

Επικοινωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας

Από την άλλη μεριά:

Πρώτον η ρωσική κυβέρνηση κατάγγειλε επίσημα εξ αρχής δια του υπουργείου Άμυνας ότι τα χημικά κατασκευάζονταν προφανέστατα από τους αντάρτες σε αποθήκη, η οποία βομβαρδίστηκε από δύο αεροπλάνα, ένα συριακό και ένα ρώσικο που έκαναν τη επίθεση σε άντρα των ανταρτών. Ακόμα κι εχτές η Μόσχα κατήγγειλε την αμερικάνικη επέμβαση ως αποτέλεσμα προβοκατόρικης ενέργειας και ζήτησε σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Είναι απορίας άξιο πώς οι συριακές και δυτικές οργανώσεις που στηρίζουν τους αντάρτες διαπίστωσαν ότι τα χημικά εκτοξεύτηκαν από το συριακό και όχι από το ρώσικο πολεμικό που επιχειρούσαν μαζί!

Σ αυτό το επίπεδο, της επιδρομής των ΗΠΑ προηγήθηκε πολύωρη επικοινωνία Ουάσινγκτον- Μόσχας, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να βομβαρδιστεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου και τίποτε άλλο. Προφανέστατα για να μη διαρραγούν οι σχέσεις Τραμπ- Πούτιν και για να προκληθεί η μικρότερη δυνατή ζημιά στη βάση, όπου εδρεύουν και ρωσικές δυνάμεις. Εμφανές, ότι η βάση είχε ειδοποιηθεί για την επίθεση, εξ ου και οι περιορισμένες ζημιές, έως ανύπαρκτες στο διάδρομο προσγείωσης

Δεύτερον, η κυβέρνηση Άσσαντ δεν θα διακινδύνευε ποτέ να δώσει πάτημα στις ΗΠΑ ή σε οποιονδήποτε άλλον να την κατηγορήσει για χρήση χημικών, ξέροντας ήδη ότι η διπλή επίθεση στο Ιράκ και στη Λιβύη έγιναν με πρόσχημα τη χρήση χημικών από τον Σαντάμ και τον Καντάφι.

Τρίτον, οι συριακές δυνάμεις δεν χρειάζονται τη χρήση χημικών για να διώξουν πλέον τους αντάρτες, δεδομένου ότι επικρατούν σε όλα τα μέτωπα με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας και οι αντάρτες, η Αλ Κάϊντα και ο ISIS υποχωρούν παντού. Κι αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος.

Τέταρτον, οι οργανώσεις που διάκεινται φιλικά στις φιλοαμερικανικές και φιλοβρετανικές δυνάμεις των ανταρτών, έκαναν φωτογραφίζονται να κάνουν αυτοψίες με χειρουργικά (!) γάντια, μάσκες και … σανδάλια ξυπολυσιάς στο υποτίθεται μολυσμένο έδαφος άγνωστης τοποθεσίας, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες τους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στημένες φωτογραφίες προπαγάνδας!

Πέμπτο, δεν είναι τυχαίο, που αμέσως μετά το βομβαρδισμό αντάρτες της Αλ Κάϊντα πανηγύριζαν με συνθήματα και σημαίες στην πολιορκούμενη πόλη, ποζάροντας στους φωτογραφικούς φακούς των ανταποκριτών!

Έκτο, για να καταλάβει κανείς τη διαπλοκή των ΗΠΑ στο παιχνίδι της Συρίας δεν έχει παρά να δει τις φωτογραφίες των ρεπουμπλικανων γερουσιαστών στις διαρκείς επαφές τους με στελέχη του ISIS, όπως αυτή του σκληρού Μακ Κέιν με τον Αμπού Μόσα, υπεύθυνο προπαγάνδας του ISIS, τον Αμπου μπακρ αλ Μπαγκντάτι, τον Μουάζ Μουστάφα και τον Σύρο αντάρτη Μουχάμαντ Νούρ, που απαθανατίζονται όλοι μαζί χαμογελαστοί!

Το σχέδιο τεμαχισμού

Είναι κοινό μυστικό ότι οι δήθεν αντάρτες της Συρίας όπως και ο ISIS εξοπλίζονται από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία κατά κύριο λόγο και από την Τουρκία, όπου βρίσκουν καταφύγιο κάθε φορά που καταδιώκονται.

Όπως έχω ξαναγράψει, η Συρία είναι η τελευταία μεγάλη βάση των Ρώσων στον αραβικό κόσμο, εξ ου και η λυσσαλέα προσπάθεια των δυτικών να καταληφθεί, να διωχθεί ο Άσσαντ και να τεμαχιστεί η χώρα, όπως είχε ξαναμοιραστεί από τη συνθήκη Σάικ- Πικό.

Ο καυγάς για τη μοιρασιά μεταξύ Κούρδων, Τουρκίας, Ισραήλ και δημιουργίας φιλοδυτικού προτεκτοράτου, αλλά και η στάση της Μόσχας που δεν έχει καμιά διάθεση να χάσει την τελευταία της βάση όπως έχασε αμαχητί το Ιράκ, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, καθυστερούν κάθε σχέδιο.

Δεν είναι τυχαίοι οι πανηγυρισμοί Έρντοαν, Σαουδικής Αραβίας και Νετανιάχου αμέσως μετά  τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς.

Προφανέστατα ο Τράμπ εξωθήθηκε από τους συμβούλους του να κινηθεί δυναμικά χτές για να δηλώσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή και για να τονώσει το τρωμένο γόητρό του στην αμερικανική κοινή γνώμη, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν σε καθοδική απήχηση και εκτίμηση.

Ακόμα περισσότερο, που όσο κερδίζει στρατιωτικά ο Άσαντ με τους Ρώσους και ξαναπαίρνει πίσω τα καταληφθέντα εδάφη του κράτους του, τόσο πρέπει οι δυτικές δυνάμεις να του περιορίσουν τη δύναμη για να μην έχουν μπροστά τους μια ρωσόφιλη μεγάλη Συρία. Κι αυτή είναι η κυριότερη αιτία του χτεσινού βομβαρδισμού.

Ο Άσσαντ δεν είναι κανένας άγιος, όπως δεν ήταν ο Καντάφι, ο Σαντάμ, ο Μουμπάρακ και ο Μιλόσεβιτς. Αλλά, εξ ίσου άγιοι δεν είναι ο Τραμπ, ο Μπλερ, ο Κλιντον, η Μέρκελ και ο κάθε ηγέτης που με τις πολιτικές επιβολής για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του σκορπάει πίσω του πτώματα αθώων. Στη δικιά του ή σε ξένες χώρες.

Ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος να παραδεχτούν ξεδιάντροπα ότι σκοτώνουν γυναικόπαιδα για το έδαφος, την εξουσία και το υπέδαφος. Το παραμύθι της δήθεν δικαιοσύνης και του δήθεν ανθρωπισμού δεν πιάνει πια. Έχει ξεσκεπαστεί εδώ και καιρό.



Πηγή : liberal.gr


Η εγκληματική αδιαφορία του κράτους έκανε και πάλι στόχους αστυνομικούς στα Εξάρχεια



Κάθε μέρα λέμε τα ίδια και τα ίδια για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα των "χαϊδεμένων" του Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί από το υπουργείου δημόσια τάξης ειδικά του συνταξιούχου που κάνει τον υπουργό. 

Δύο επιθέσεις έγιναν σε διμοιρίες των ΜΑΤ από τους γνωστούς "προστατευόμενους" κουκουλοφόρους, αργά χθες το βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

23:15, ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Πατησίων και στις 00:20 έγινε άλλη επίθεση, σε διμοιρία, η οποία ήταν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν υπήρξε ευτυχώς κάποιος τραυματισμός αστυνομικών και όπως γίνεται πάντα προσήχθησαν δύο άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα γιατί δεν προέκυψε τίποτα.


Αμολήσαν την κ. Πέρκα στα κανάλια να προσβάλει την νοημοσύνη του λαού




Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν φιλότιμο και ηθική.

Έχουν συμφωνήσει να φέρουν νέα αντικοινωνικά μέτρα κατά της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας και αντί να είναι με κατεβασμένο το κεφάλι ζητώντας συγνώμη και εκλιπαρώντας τον Τσίπρα να παραδώσει την κυβέρνηση και να εξαφανιστεί κάνουν και πνεύμα αμολημένοι στα ΜΜΕ.

Παράδειγμα η προκλητική κυρία Πέρκα που δεν είναι η μοναδική φορά που προσβάλει την νοημοσύνη των πολιτών.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

«Παίρνουν μέτρα 2% και μας λένε ότι είναι δημοσιονομικά ουδέτερα! Αυτό είναι προσβολή στη νοημοσύνη του λαού» απάντησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος

Την επομένη της προκαταρκτικής συμφωνίας που επετεύχθη την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας, κι ενώ οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να έχουν πάθει... αφωνία, ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική. 

«Χωρίς να μπορεί κανείς να πανηγυρίσει, λέμε ότι τουλάχιστον έχουμε τα αντίμετρα» είπε η Πέτη Πέρκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας για τη συμφωνία που προβλέπει νέα μέτρα για να εξοικονομηθεί 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση των συντάξεων, μέτρο που θα ισχύσει από το 2019, και μείωση του αφορολόγητου ορίου για να εξοικονομηθούν ακόμη 1,8 δισ. ευρώ από το 2020 -εκτός κι αν το ΔΝΤ θεωρήσει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν επιτυγχάνεται και αποφασίσει ότι το φορολογικό μέτρο πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα- η κυρία Πέρκα επέλεξε να μιλήσει για τα αντίμετρα. 

«1% μέτρα για στέγαση, παιδική εργασία και ανάπτυξη» είπε η Πέτη Πέρκα του ΣΥΡΙΖΑ για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου ο οποίος συμμετείχε στην ίδια τηλεοπτική συζήτηση στην τηλεόραση του Σκάι.

«Παίρνουν μέτρα 2% του ΑΕΠ και μας λένε ότι είναι δημοσιονομικά ουδέτερα! Αυτό είναι προσβολή στη νοημοσύνη του λαού!» εξερράγη ο κ. Κύρτσος.





Νέα Δημοκρατία: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες Σκουρλέτη για τη Δ.Ε.Η.




Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκαν, σήμερα, Παρασκευή 7 Απριλίου, το γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου, όπου έθεσαν το ζήτημα των πρόσφατων καταγγελιών του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη ως προς την επικείμενη πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η.

Αμέσως μετά, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Σκρέκας έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Προσήλθαμε, σήμερα, στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να θέσουμε το ζήτημα που έχει ανακύψει από τις πρόσφατες καταγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σχετικά με την επικείμενη πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η.

Όταν κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, που έχει διαχειριστεί το θέμα της Δ.Ε.Η. ως αρμόδιος Υπουργός, κάνει λόγο για “στημένο διαγωνισμό”, “βαποράκια συμφερόντων” και “ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία”, τότε θεωρούμε ότι υποχρέωση της κορυφαίας εισαγγελικής λειτουργού της χώρας είναι να τον καλέσει για να δώσει εξηγήσεις και να πει τι ακριβώς γνωρίζει σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία, το ζήτημα είναι τεράστιο. Δεν είναι μόνο ζήτημα διερεύνησης της ουσίας των καταγγελιών Σκουρλέτη, αλλά και ζήτημα θεσμικής υπευθυνότητας».


Κ. Σκρέκας: «Η Κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Δ.Ε.Η., οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί, ενώ παρέλαβε το 2014 μια Δ.Ε.Η. ισχυρή, την έχει καταντήσει μια προβληματική εταιρεία, μέσα σε μόλις 2 χρόνια».


Ο Κ. Γαβρόγλου αύξησε τον αριθμό των εισακτέων ΑΕΙ




Τελικά, αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων από τον Κώστα Γαβρόγλου, παρότι ο ίδιος είχε διατρανώσει σε κάθε τόνο ότι θα λάβει υπόψη του τα αιτήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ για μείωση. Με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν 70.726 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν περάσει 69.985 απόφοιτοι Λυκείου. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας ήλθε ένα μήνα μετά την πρώτη απόφασή του, η οποία μείωνε τον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, στους 69.500. Το υπ. Παιδείας άλλαξε θέση μετά τις οξύτατες αντιδράσεις των γονιών και των υποψηφίων, ομάδα των οποίων μάλιστα είχε ζητήσει και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Συγκεκριμένα, στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 43.758 υποψήφιοι (43.855 πέρυσι) και στα ΤΕΙ 26.968 από 26.130 πέρυσι.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εύλογα αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, οι θέσεις των οποίων στην απόφαση του Μαρτίου είχαν μειωθεί. Τώρα η μείωση ψαλιδίζεται. Ενδεικτικά, στην Ιατρική Θεσσαλονίκης οι νέες θέσεις είναι 155 από 130 τον Μάρτιο. Στη Νομική Θεσσαλονίκης 350 από 330 στην προηγούμενη απόφαση. Στην Ιατρική Αθηνών 165 από 140. Στη Νομική Αθηνών 410 από 400. Στους Ηλεκτρολόγους Η/Υ του ΕΜΠ 230 από 220, ενώ στο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας ΟΠΑ 165 από 160. Στην Ιατρική Κρήτης 110 από 95 και στην Ιατρική Ιωαννίνων 130 από 120. Οπως παρατηρείται, οι αυξήσεις στα πανεπιστήμια είναι κυρίως σε περιζήτητες σχολές, παρότι ο τελικός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια είναι κατά τι μικρότερος από πέρυσι (43.758 από 43.855).

Εκκρεμεί η απόφαση για τις επαναληπτικές εξετάσεις, οι οποίες θα διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο.



Έντυπη Καθημερινή


«Η Βενεζουέλα απαγόρευσε» στον Καπρίλες να κατέχει πολιτικό αξίωμα




Ο Καπρίλες, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, σχεδίαζε να διεκδικήσει την προεδρία και στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2018.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Ενρίκε Καπρίλες, κατήγγειλε ότι του απαγορεύτηκε να κατέχει πολιτικό αξίωμα για 15 χρόνια.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές.

«Ενημερώνω τη χώρα και τη διεθνή δημόσια γνώμη ότι ενημερώνομαι αυτή τη στιγμή για 15ετή απαγόρευση», έγραψε στο Twitter ο κ. Καπρίλες, που έχει διεκδικήσει την προεδρία της Βενεζουέλας δύο φορές, έχοντας ηττηθεί από τον Ούγκο Τσάβεζ και τον διάδοχό του, Νίκολας Μαδούρο.

Ο κ. Καπρίλες σχεδίαζε να διεκδικήσει την προεδρία και στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2018, ενδεχόμενο που ουσιαστικά κλείνει εάν η απαγόρευση επιβεβαιωθεί.

Επί του παρόντος ο κ. Καπρίλες υπηρετεί ως κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, θέση που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να εγκαταλείψει.

Η φερόμενη απαγόρευση αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση στη Βενεζουέλα, που τις τελευταίες εβδομάδες συγκλονίζεται από σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και φιλοκυβερνητικών αντιδιαδηλώσεων.

Ένας 19χρονος φοιτητής έχει χάσει τη ζωή του στις ταραχές.




Πηγή: skai.gr


Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη συμφωνία της Μάλτας



«Η παράσταση της κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: 'Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό'» επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Κικίλιας μίλησε για τόσους χαμένους μήνες, που κόστισαν δισεκατομμύρια στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά, όπως λέει, η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εύχεται στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Καλό Πάσχα. 

«Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Έπειτα από επτά μήνες τυχοδιωκτισμών, η κυβέρνηση συμφώνησε για προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με όρους παράδοσης ηττημένου.

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε την νέα περικοπή των συντάξεων και την καταβαράθρωση του αφορολόγητου, χωρίς να πάρει τίποτε για το δημόσιο χρέος, αρκούμενη σε υποσχέσεις για δήθεν 'αντίμετρα', αν και εφόσον υπερβούμε τους δυσβάσταχτους στόχους για 3,5% πλεονάσματα του ΑΕΠ.

» Η αβεβαιότητα παραμένει. Ακόμη και μετά τις υποχωρήσεις δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

» Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει το τι έχει συμφωνηθεί για την ΔΕΗ και τα εργασιακά. Γιατί τα όσα είπε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος για τις συλλογικές συμβάσεις, προβλέπονται ήδη από τον νόμο 4024 του 2011.

» Αν μετά από αυτά ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται ακόμη το ποιοι παίζουν τις 'κουμπάρες' εις βάρος της χώρας, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

» Η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει». 

«Η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση θα καταλήξει άλλη μία φορά σε αποδοχή των πάντων» εκτιμά, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση στη νέα επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των θεσμών να πάρει την απόφαση αποδοχής των νέων μέτρων και να εγκαταλείψει τα μασημένα λόγια και τους δισταγμούς».

Η Ένωση Κεντρώων ζητά, επίσης, από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα «να μην συνεχίσουν την τακτική της υπονόμευσης της διαδικασίας, αλλά με γενναιότητα και ειλικρίνεια να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας». «Όσο μεγαλύτερος είναι ο λαϊκισμός των αντιπολιτευομένων, τόσο πιο φοβική θα είναι η στάση των κυβερνώντων» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Θεωρούμε, ωστόσο, ότι ούτε αυτά τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης θα λύσουν το πρόβλημα, όσο οι παθογένειες κουκουλώνονται και το πολιτικό σύστημα δεν κάνει τις οφειλόμενες μεταρρυθμίσεις». 

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει: «Το ύψος του λογαριασμού έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Είναι τα 3,6 δισ. ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ από την αρχή. Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κλείσει. Το μόνο που παζάρευε ο κ. Τσίπρας είναι το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Θέλει να εξαντλήσει το χρόνο παραμονής στην εξουσία ως την τελευταία μέρα και να χρεωθεί το κόστος ο επόμενος. Σε αυτό πράγματι κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα για ανυποχώρητες μάχες και σκληρή διαπραγμάτευση είναι λόγια του αέρα για τα non paper του Μαξίμου. Όπως και τα αντίμετρα... 'αν και εφόσον' ...προκειμένου να έχουν μια δικαιολογία οι βουλευτές για να σηκώσουν το βάρος άλλης μιας επιλογής που κόστισε ακριβά στους πολίτες».

Απάντηση της κυβέρνησης

«Βέρτιγκο» που δεν έχει προηγούμενο καταλογίζει στη ΝΔ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα της συμφωνίας.

«Το βέρτιγκο της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνει: «Μέχρι χθες ήθελε να κλείσει η συμφωνία χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, και ζητούσε "τόσα και άλλα τόσα μέτρα". Σήμερα που επιβεβαιώθηκε ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, η ΝΔ στέρεψε από επιχειρήματα και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τη συμφωνία».

Κατόπιν αυτών, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Έμεινε με το διαρκές αίτημα των εκλογών, για να επιβεβαιώσει το φόβο των ίδιων των στελεχών της ότι καταντούν γραφικοί».



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία - Το παρουσίασαν Αυγενάκης-Οικονόμου



Το πλαίσιο αρχών της ΝΔ για τη δημόσια υγεία, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ανοιχτή συζήτηση στο ξενοδοχείο Γκάλαξυ στο Ηράκλειο, από τον τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, και τον γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την ώρα που, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 7 στους 10 πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης. «Σύμφωνα με στοιχεία, από τα 16 δισ. δημόσια δαπάνη για την υγεία το 2009, έχουμε φτάσει περίπου στα 10 δισ. το 2017» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ. Ωστόσο, όπως είπε, «πιστεύουμε πως και με αυτά τα ποσά μπορεί να προσφερθούν αξιόλογες ιατρικές υπηρεσίες γιατί έχουμε άριστο ιατρικό, παρα-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Αφού τόνισε πως οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναλώνονται σε επικοινωνιακά τρικ αντί να προχωρούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Πρακτικές και συμπεριφορές «τύπου Πολάκη» δεν μπορούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα στην υγεία. Αντιθέτως τα επιδεινώνουν».Α

Ο Λ. Αυγενάκης μίλησε για «επιτακτική ανάγκη για μια νέα οργάνωση για την καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και σημείωσε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, με στόχο ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας με κέντρο τον πολίτη.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ΝΔ προκρίνει:

Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού.

Την αξιοποίηση των δημόσιων δομών των κέντρων υγείας και των μονάδων υγείας.

Την σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.

Την δημιουργία και λειτουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου, που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Επίσης είπε πως «στη Ν.Δ. θα επιδιώξουμε και θα επιτύχουμε ορθολογισμό στη λειτουργία των νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους, στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή κ.ά..

Από πλευράς του, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου, τόνισε πως η ΝΔ στέλνει το μήνυμα πως η υγεία είναι πολύ υψηλά στο πρόγραμμα της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της και αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το πρόγραμμα της ΝΔ στον χώρο της υγείας.




Πηγή:  iefimerida.gr 


Ντόρα Μπακογιάννη: Στο 0,5% υποβαθμίζει το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη το Οικονομικό Επιμελητήριο



Τo 2,7% ανάπτυξη που δήθεν θα έφερνε για φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν είναι και θα είναι παραπλανητικό όπως φαίνεται και από τις προβλέψεις του οικονομικού επιμελητηρίου.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει την ανησυχία της και καταθέτει ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο


Θέμα: Στο 0,5% υποβαθμίζει το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το Οικονομικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί περί το +0,5% (πρόβλεψη Μαρτίου 2017),αντί για 1,5%, που ήταν η μέχρι πρότινος πρόβλεψή του, και 2,7%, που ήταν η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2016), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2017) και του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2016). Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, στις χαμηλότερες επενδύσεις, στις χαμηλότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και στις υψηλότερες εισαγωγές σε σχέση με αυτές που αναμένονταν. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προβλέψεις της Bank of America / Merill Lynch, η οποία σε έκθεσή της για την Ελλάδα αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να χαθεί ο στόχος για την ανάπτυξη 2,7% κατά το σύνολο του τρέχοντος έτους, αλλά και να κινηθεί σε αναιμικά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 1%.

Η κύρια αιτία διαφοροποίησης των προβλέψεων αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στην παράταση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Αυτή η αναμενόμενη επιδείνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας η οποία σημειώνει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης. Ήδη σημειώνεται βελτίωση στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α.

Από την αρχή του έτους, διαπιστώνεται μια σειρά από αρνητικά γεγονότα:

α) Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,1% τον Ιανουάριο του 2017 και κατά 2,9% το Φεβρουάριο. Πρόκειται για μείωση, που τις φέρνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001. Έτσι, αυξήθηκε η εξάρτηση των συστηματικών τραπεζών από τον ακριβό ELA.

β) Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί πολύ υψηλά, στο 23,1%, από το Σεπτέμβριο του 2016.

γ) Σε δύσκολη θέση βρίσκονται 18.700 επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Φεβρουάριος 2017). Σύμφωνα, πάντα, με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Ήδη, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που επικαλείται η ανωτέρω έρευνα, το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2016 – Ιανουάριος 2017 διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις.

δ) Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία τον Ιανουάριο 2017 σημείωσαν άλμα 1,630 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των οφειλετών με «ανοίγματα» σε 4.173.206. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστά στο Δημόσιο, ενώ δύο στους δέκα (στο σύνολο των 8,5 εκατομμυρίων) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις (ΑΑΔΕ).

ε) Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες. Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε το Φεβρουάριο σε χαμηλό 10 μηνών και κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του κατά τα τελευταία 3,5 έτη.

στ) Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμιακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε το πρώτο δίμηνο του 2017 στα 1,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2016.

Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στη χώρα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να εξασφαλίσει την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχουν μέτρα στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

2. Με ποιο τρόπο θα προσελκύσετε επενδύσεις και θα στηρίξετε τις εξαγωγές;


Οι ερωτώντες βουλευτές
  
Ντόρα Μπακογιάννη
  
Θανάσης Μπούρας       


Αυτός είναι ο παιδεραστής με το ποδήλατο



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 30-3-2017 στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για αποπλάνηση ανηλίκου (σχετική η από 31-3-2017 Παρουσίαση).

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη μεταξύ άλλων και για αποπλάνηση ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.





Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον:

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ Εμμανουήλ του Δημητρίου και της Ευαγγελίας, γεννηθέντα στις 24-7-1984 στο Μαρούσι Αττικής

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία της ανηλικότητας και του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική του δράση καθώς με τις πράξεις αυτές προσβάλλεται το έννομο αγαθό της ανθρώπινης αξίας καθώς επίσης αποσκοπεί και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό ομοειδών εγκλημάτων που πιθανότατα τέλεσε σε βάρος άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς και 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.





«Η παράσταση της Κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: ”Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό”.



Η κυβέρνηση απέτυχε και πάλι με αποτέλεσμα να φορτώσει των Ελληνικό λαό με νέα μέτρα 3,6 δις, μόνο οι συντάξεις θα περικοπούν και πάλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 1,8 δις.

Ο Ελληνικός λαός περιμένει έστω και τώρα στο τέλος να φανεί το "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς" και μόλις ο Τσίπρας εξαγγείλει τα καταστροφικά μέτρα να παραιτηθεί ζητώντας συγνώμη από τους Έλληνες.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η παράσταση της Κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: ”Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό”. 

 Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δις στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο. 

  Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

 Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια».