Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Φθιώτιδα: Κατέληξε από κορωνοϊό 51χρονος αρνητής πρόεδρος τοπικής ομάδας - Άκουγε τσαρλατάνους

 


Την μάχη με τον κορωνοϊο έχασε ακόμα ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε να είχε σωθεί έαν άκουγε τους δικούς του και εμβολιαζόταν χωρίς να πιστεύει τους εγκληματίες τσαρλατάνους αρνητές.

Ο 51χρονος πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο Νέο Κρίκελλο στη Φθιώτιδα, Γιώργος Χαντζής, είχε εισαχθεί σε άσχημη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας στις 2 Νοεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα διασωληνώθηκε, εξαιτίας των επιπλοκών που του δημιούργησε η νόσος. 

Δυστυχώς άντεξε μία εβδομάδα και Παρασκευή 12 Νοεμβρίου κατέληξε.

Οι συγχωριανοί του στο Νέο Κρίκελλο δεν μπορούν να πιστέψουν πως μέσα σε λίγες ημέρες χάθηκε ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά του χωριού. «Δυστυχώς ήταν αρνητής. Δεν άκουγε κανέναν. Του λέγαμε να εμβολιαστεί. Δεν ήθελε να ακούσει για το εμβόλιο. Όταν αρρώστησε άργησε να πάει στο νοσοκομειο. Ακόμα και όταν είχε χαμηλό οξυγόνο δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο...»

Συγκλονισμένος ο ξάδερφός του και πρόεδρος της Κοινότητας του Νέου Κρικέλλου Δημήτρης Χαντζής, περιγράφει στο LamiaReport την τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί του.

«Ο Γιώργος δεν πίστευε ότι ο κορωνοϊός ήταν τόσο επικίνδυνος όσο έλεγαν και δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Ακόμη και όταν νόσησε, πίστευε ότι θα το περάσει όπως το κρυολόγημα. Δυστυχώς οι φόβοι όλων μας, που τον παροτρύναμε να εμβολιαστεί, επαληθεύτηκαν», λέει στο LamiaReport και προσθέτει τα τελευταία συγκλονιστικά λόγια του αγαπημένου του ξάδερφου: «Η μεγαλύτερη βλακεία που έκανα στη ζωή μου ήταν να μην κάνω το εμβόλιο. Δημήτρη πες σε όλους να εμβολιαστούν να σώσουμε ζωές»!




Καταδίωξη επικίνδυνου οπλισμένου κακοποιού στην Καλλιθέα σε ταράτσες πολυκατοικιών

 


Την περασμένη Τετάρτη ένας 45χρονος με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν επιχείρησε να διαρρήξει διαμέρισμα 4ου ορόφου πολυκατοικίας στην Καλλιθέα Αττικής, στην οποία μάλιστα διέμενε και ο ίδιος. 

Ο δράστης έγινε αντιληπτός από τους ενοίκους οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, και στο σημείο έφτασαν άμεσα άντρες της Άμεσης Δράσης, όπου και καταδίωξαν τον δράστη.

Ο επικίνδυνος αλλοδαπός σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς ανέβηκε στην ταράτσα, με τον 45χρονο κακοποιό να πηδάει από πολυκατοικία σε πολυκατοικία, ενώ έφερε επάνω του ένα γεμάτο όπλο.

Ήταν δε τέτοιο το θράσος του που μπήκε σε διαμέρισμα και κρύφτηκε στην ντουλάπα, πιστεύοντας έτσι ότι οι αστυνομικοί θα τον έχαναν.

Οι έμπειροι αστυνομικοί, τον εντόπισαν και τον συνέλεβαν.

Από την σωματική έρευνα στην κατοχή του βρέθηκε ένα περίστροφο, ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Ενώ από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα του βρέθηκε και ένα ακόμα πιστόλι.




Πίπεν: Ο Τζόρνταν κατέστρεψε το μπάσκετ

 


Πικραμένος από την παρουσίαση του στο Last Dance εμφανίζεται ο Σκότι Πίπεν, ενώ σε απόσπασμα από το το βιβλίο του με τίτλο «Unguarded» κατηγορεί τον Μάικλ Τζόρνταν ότι κατέστρεψε το μπάσκετ, σημειώνοντας ότι ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο κορυφαίος παίκτης που έχει εμφανιστεί ποτέ.


«Μπορώ να φτάσω μέχρι και να πω ότι ο Μάικ κατέστρεψε το μπάσκετ. Στη δεκαετία του 1980 έβλεπες στα γήπεδα μπάσκετ όλους τους παίκτες να κυκλοφορούν την μπάλα, να πασάρουν και να βοηθούν την ομάδα. Αυτό σταμάτησε στη δεκαετία του 1990. Τα παιδιά ήθελα να γίνουν σαν τον Μάικ. Βέβαια, ο Μάικ δεν ήθελε να πασάρει, δεν ήθελε να παίρνει ριμπάουντ ή να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ήθελε όλα αυτά να γίνονται για εκείνον. Γι’ αυτό ανέκαθεν πίστευα πως ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο κορυφαίος παίκτης που έχει δει ποτέ το μπάσκετ. Κάνει τα πάντα στο γήπεδο κι ενσωματώνει αυτό που πραγματικά είναι το παιχνίδι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του.

Ο Πίπεν σημειώνει ότι στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το Netflix υπήρχε μία… αγιογραφία του Τζόρνταν, ενώ για τον ίδιο υπήρχαν αιχμές ότι δεν ήταν αφοσιωμένος στους Σικάγο Μπουλς.



Κωλυσιεργία από το υπουργείο παιδείας στο θέμα βιασμού της εκπαιδευτικού

 


Απαράδεκτη κωλυσιεργία από τον υπουργείο παιδείας στην περίπτωση καταγγελίας βιασμού σε εκπαιδευτικό από τον προϊστάμενο της.

Το σκάνδαλο είναι ότι ο φερόμενος σύμφωνα με την καταγγελία της εκπαιδευτικού, βιαστής παραμένει στην θέση του και υπογράφει και μετακινήσεις.

Την μετακίνησή της από το γραφείο όπου εργάζονταν, σε σχολείο στην περιοχή της Λάρισας, υπέγραψε ο προϊστάμενός της, τον οποίο καταγγέλλει για βιασμό η 44χρονη εκπαιδευτικός, σε μία υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο.

Η κοινοποίηση της σχετικής απόφασης έγινε στην 44χρονη μόλις την περασμένη Τρίτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας που έχει προκαλέσει σάλο.

Την ίδια ώρα, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Απόστολου Τζαμαλή, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων από τους άντρες του Εγκληματολογικού της ΕΛ.ΑΣ. που θα εξετάσουν το φόρεμα το οποίο φορούσε η 44χρονη την επίμαχη νύχτα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει γενετικό υλικό του καταγγελλόμενου.

Ήδη πάντως η πλευρά της καταγγέλλουσας είχε αποστείλει το φόρεμα σε ειδικευμένο ιδιωτικό εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ιχνών και σπερματικών υγρών.

Μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στην κοινωνία για την καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας για την εκκίνηση της προαναγγελθείσας πειθαρχικής προκαταρκτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα ο φερόμενος ώς δράστης να παραμένει στην θέση του.



Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυστηροποίησαν τις ποινές για fake news και μολότοφ

 


Θεωρώντας όπλο ο ΣΥΡΙΖΑ την διασπορά fake news για να κάνει αντιπολίτευση, και χρησιμοποιώντας τα ψέματα πολλές φορές, για να πληροφορήσει και να εξαπατήσει τον Έλληνα πολίτη, το άθρο 191 του νέου ποινικού κώδικα δεν άρεσε καθόλου.

Το άρθρο 191, προστατεύει την κοινωνία από την διασπορά ψευδών ειδήσεων,  που δεν κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρνητές κατά της πανδημίας. Το άρθρο 191 του νέου ποινικού κώδικα συμβαδίζει με το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την έκφραση γνώμης.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή χάνονται συνάνθρωποι μας, γιατί κάποιοι τους πείθουν να μην εμβολιαστούν δεν πρέπει να τύχει αντιμετώπισης από τη δικαιοσύνη. και εάν υπήρχε σοβαρή αντιπολίτευση σε θέματα κοινής λογικής, αυτονόητα, πρέπει να βρίσκουν τα κόμματα κοινό έδαφος, όπως στο να μην είναι θύμα fake news η κοινωνία. 

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για την  τροπολογία του άρθου 2 του Π.Κ., που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες.

Αυτό ήταν μαχαιριά στην καρδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ακροαριστερά στελέχη του, που δεν θα μπορούν να εκφράζουν την οργή τους καίγοντας περιουσίες, και προσπαθώντας να δολοφονήσουν αστυνομικό.

Είναι τέτοιο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για «αυταρχισμού της Δεξιάς» επειδή οι προωθούμενες αλλαγές έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για τις επετείους του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου). 

Ποιος θα ξεχάσει τον ακροαριστερό Γιώργο Κυρίτση πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πει στην ΕΡΤ με θράσος το 2019 : «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο».

Ποιος θα ξεχάσει τον ακροαριστερό Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση στην βουλή για την οικονομία το 2017 που είπε : Ο κ. Τζαβάρας έπιασε συζήτηση με τον κ. Τσίπρα. Ηταν η στιγμή που γινόταν λόγος για τον νόμο για την Παιδεία και πόσο αυτός είναι καταστροφικός, όταν ο κ. Τζαβάρας φώναξε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Τι είδους έρευνα γίνεται στα πανεπιστήμια; Το μόνο που γίνεται εκεί είναι να κατασκευάζουν μολότοφ». Ακουσε τη λέξη μολότοφ ο Τσίπρας και αποφάσισε, με θράσος ακροαριστερού αντιεξουσιαστή να κάνει«αστειάκι» στον κ. Τζαβάρα: «Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;». Ο κ. Τζαβάρας απάντησε αμέσως: «Τι κακό; Καίνε κόσμο». Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;». 



Μητσοτάκης για νέο Ποινικό Κώδικα: Μια μεταρρύθμιση που ακούει τα μηνύματα της κοινωνίας

 


Ανάρτηση σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα έκανε στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τις ψήφους της ΝΔ, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός στη δημοσίευσή του, πρόκειται για «μία μεταρρύθμιση, που ακούει τα μηνύματα της κοινωνίας: Αυστηρότερη τιμωρία στα σοβαρά εγκλήματα, μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα της εποχής».

Kyriakos Mitsotakis
18 ώρες πριν

Νέος ποινικός κώδικας. Μία μεταρρύθμιση, που ακούει τα μηνύματα της κοινωνίας: αυστηρότερη τιμωρία στα σοβαρά εγκλήματα, μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα της εποχής.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "0 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Μοναδική ποινή n ισόβια κάθειρξη για σοβαρά κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία, θανατηφόρος ληστεία, ομαδικός βιασμός, θανατηφόρος εμπρησμός δάσους. Η κατασκευή, n κατοχή και n χρήση μολότοφ και άλλων εκρηκτικών υλών σε πορείες και συναθροίσεις μετατρέπεται σε κακούργημα. @PrimeministerGR 01. swipe"
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο που λέει "0 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΛΛΑΞΕ To To αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο θα διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα. •Για τον βιασμό ανηλίκων προβλέπεται ρητά ποινή ισόβιας κάθειρξης. 02. swipe @PrimeministerGR"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "@PrimeministerGR swipe> 03. •Αύξηση χρονικών ορίων για την απόλυση με όρους και απαγόρευση αποφυλάκισης με ηλεκτρονική επιτήρηση, των κρατουμένων για σοβαρό κακουργήματα. εμπρησμός δάσους εκ προθέσεως, τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που επέφερε. 0 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΛΛΑΞΕ"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "04. @PrimeministerGR Αυστηροποιείται n ποινή για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, στο οπΟΊο προστίθεται n αναπηρία και n μόνιμη παραμόρφωση. 0 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΛΛΑΞΕ"
5,8 χιλ.
321
581


Τσίπρας σε απόγνωση έβαλε ζιβάγκο μήπως μοιάσει στο Ανδρέα και γελάει ο κόσμος


 

Δεν έφτανε η πλήρη απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα απο τον ελληνικό λαό, έρχονται και τα νέα νούμερα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και το ΚΙΝΑΛ να ανεβαίνει σε νούμερα.

Η απόγνωση του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου φάνηκε από μία φωτογραφία από την περιοδεία του Τσίπρα στη Θράκη, μία φωτογραφία του με ζιβάγκο και κινήσεις χεριών που να θυμίζουν Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα social media όμως, που όλοι πλέον δίνουν μεγάλη σημασία και το επιτελείο του κ. Τσίπρα μεγαλύτερη, η φωτογραφία έγινε viral, και οι χρήστες γλέντησαν με την νέα ξεφτίλα απόγνωσης του Αλέξη Τσίπρα. 

Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με ζιβάγκο από την περιοδεία του στη Θράκη επισκίασε όχι μόνο την περιοδεία, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή για την εξεταστική που θέλει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά των δημοσκοπικών εταιριών, αλλά μόνο για το 2019, και όχι για την περίοδο διακυβέρνησης του Τσίπρα που θέλει η Νέα Δημοκρατία, και όλοι αναρωτιούνται τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένα είναι σίγουρο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ Ανδρέας Παπανδρέου όσα ζιβάγκο και να βάλει γιατί δεν τον βοηθάει το IQ του και δεν έχει το ίδιο πολιτικό βάρος. Ούτε προοδευτικός μπορεί να γίνει επειδή φόρεσε ζιβάγκο και μια συμβολή αρκετά ξεφτιλίζεται πρέπει να τον λυπηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.



Αυστρία: Σε lockdown εκατομμύρια ανεμβολίαστοι πολίτες

 


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως του κοινοβουλίου την Κυριακή για την επιβολή lockdown για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν νοσήσει με Covid-19, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να δώσουμε την Κυριακή το πράσινο φως για ένα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος των μέτρων.

Το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και η πόλη-κράτος του Σάλτσμπουργκ έχουν ήδη επιβάλει από την Δευτέρα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Για να εφαρμοσθεί το μέτρο σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και της συνέλευσης των επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μυκστάιν ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Σχεδόν το 64% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 67%.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε το επίπεδο του εμβολιασμού στη χώρα του «επονείδιστα χαμηλό».

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11.640 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν καταλήξει στην χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων.



Κορωνοϊός: Σε καθολικό lockdown οδηγείται η Ολλανδία

 


Επιστροφή στη σκληρότερη περίοδο της πανδημίας βιώνουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Καθημερινώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά συμπαρασύροντας τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή θανάτους και διασωληνώσεις.

Σε ευθεία lockdown βρίσκεται η Ολλανδία μετά τη σχετική σύσταση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που θα επαναφέρει το σκληρό μέτρο, μετά το καλοκαίρι. Παρότι η απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί αργότερα σήμερα, συνήθως οι συστάσεις της επιτροπής εισακούονται. Ανάλογη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει και η Γερμανία. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε, για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ρεκόρ νέων λοιμώξεων, καθώς υπερέβησαν τις 50.000. Αργά χθες, το Κοινοβούλιο αναμενόταν να εξετάσει ποια μέτρα μπορεί να εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει το νέο πανδημικό κύμα, χωρίς καθολικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Στην Αυστρία, τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί καραντίνα μόνο στους ανεμβολίαστους.

Στην Αυστρία, όπου επίσης καταγράφονται καθημερινώς χιλιάδες κρούσματα, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.

Στο μεταξύ, η Moderna υπεραμύνθηκε χθες του εμβολίου της, αναφέροντας ότι η προστασία που παρέχει από βαριά νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο και ενδεχόμενο θάνατο είναι πολύ μεγαλύτερη από τον κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, μια παρενέργεια που εκδηλώθηκε σε πολύ μικρό αριθμό νέων ανδρών. Η ανακοίνωση έγινε αφότου αρκετές χώρες αποφάσισαν να συστήσουν τον εμβολιασμό με Pfizer στους νέους κάτω των 30 ετών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Νέα ενημερωτική καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


 

Με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία «τρέχει» από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα καμπάνια παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ενόψει της 25ης Νοεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, με στόχο να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και  έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές».

Η Κυβέρνηση προωθεί σταθερά  σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας,  3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Στη Γραμμή SOS κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, γονείς, αδέλφια, παιδιά, φίλοι και γείτονες.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες - θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.



Ενίσχυση ανέργων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας

 


Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι βασική φιλοσοφία  της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι να έχει αντίκρισμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.   Έτσι με  τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίστηκε γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. για τους νέους, τους  ανέργους και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, καθώς και ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το  πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», για την ένταξη -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας- νέων ηλικίας 18-29 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, με την επιδότηση να μειώνεται στο μισό.

Επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα των αρχικά  100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε  ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Διπλασιάζεται  για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

Δίνεται η δυνατότητα για  οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων.




Προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές

 


Η έξαρση της πανδημίας αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων, η χώρα μας εξακολουθεί  την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές, χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων, αλλά  και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες ο εμβολιασμός.

Η Κυβέρνηση μας, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρωτ’ απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

Εφαρμόζονται -σε συνεννόηση με τους ειδικούς- μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησής τους.

Ταυτόχρονα  ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Από έρευνες που έχουν γίνει και δημοσιεύονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων μας προκύπτει ότι 9 στους 10 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Το πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει τη χώρα -όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν- ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό:


Έχουν τεθεί στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. μέχρι σήμερα -και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική ενισχύεται και συνεχίζεται- 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη από τον ιδιωτικό τομέα και 206 στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά.

Στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. βρίσκονται και οι Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα. Στη Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεση κλινών του ιδιωτικού τομέα στο Ε.Σ.Υ. αν παραστεί ανάγκη.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν  δεν καλυφθούν οι ανάγκες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ..

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις. Η Κυβέρνηση μας, με ένα ισορροπημένο στρατηγικό σχέδιο, προσπαθεί να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της.




Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας μοντέλο για έναν νέο τρόπο ολιστικής ανάπτυξης

 


Το σχέδιο για την 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν.

Οι δεκατέσσερις μελέτες του πλάνου αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αφού χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούν:

«Εκπόνηση συνολικού Master Plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το "Νέο Δάσος", με τίτλο "Master Plan για το Νέο Δάσος"».

«Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

«Στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας».

«Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

«Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».

«Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».

«Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».

«Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

«Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».

«Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας».

«Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιβεβαιώνεται η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 


Δημοσιεύθηκαν οι Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021-2022-2023 για τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το μέσο όρο που είναι 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο που είναι στο 4,3%. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν την δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δικαιώνουν την μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει επίπεδο με μια πολιτική που δίνει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες.



Επόπτης υγείας συμβούλευε ασθενή με κορονοιό να υπογράψει και να φύγει - Τελικά πέθανε

 



Η γυναίκα ήταν αρνήτρια του κορωνοϊού και του εμβολίου και όταν οι γιατροί τής ανακοίνωσαν ότι πρέπει να τη διασωληνώσουν, σύμφωνα με την εκπομπή «ΤLIVE» του Alpha, επικοινώνησε μέσω διαδικτύου με εγκληματία επόπτη δημόσιας υγείας που βρίσκεται σε αναστολή και εκείνος την προέτρεψε να μη διασωληνωθεί και να καλέσει την αστυνομία.

Ο διάλογος της αρνήτριας με τον επόπτη Δημόσιας Υγείας

51χρονη: Θέλουν να με διασωληνώσουν. Με οξυγόνο 93-94. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Επόπτης Δημόσιας Υγείας: Τι έπαθες; Υπόγραψε και φύγε. Μη δεχθείς. Κάλεσε την αστυνομία.

51χρονη: Πώς να καλέσω αστυνομία; Αφού είμαι με οξυγόνο. Δεν μπορώ να μιλήσω.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος επόπτης δημόσιας υγείας μετά τον θάνατο της γυναίκας ζητούσε προκλητικά και τα ρέστα, λέγοντας «οι φονιάδες σου θα πληρώσουν».

Το ανησυχητικό είναι ότι ο εγκληματίας επόπτης δεν έχει συλληφθεί ακόμα!!

Δείτε την ανάρτησή του εγκληματία επόπτη υγείας στο facebook:

«Έφυγε πριν από λίγο η Π… όπως πληροφορούμαι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. Μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες, ίνα αναπαύονται εκ των κόπων αυτών. Τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών. Καλή ανάσταση Π… και καλή αντάμωση. Οι φονιάδες σου θα πληρώσουν.»

Μία μέρα μετά ο ίδιος άνθρωπος, με μια παραληρηματική ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για γιατρούς που δέχθηκαν να κάνουν το εμβόλιο και να... τροποποιήσουν το DNA τους.

«Εξωνημένοι γιατροί, στους φαρμακοβιομηχανους, που δέχτηκαν εν γνώση τους, και εν πλήρη συνειδηση, να τροποποιησουν το DNA τους, μη σεβομενοι την ίδια την ζωή τους, αποδεδειγμένα πλέον, μετά τις φρικαλεες αποκαλύψεις της πρόσφατης Σουηδικής ερευνας, περιμένει κανείς, να σεβαστούν τις ζωές των ασθενών τους, μέσα στα νοσοκομεια; Όχι βέβαια. Δεν δικαιούστε ούτε να ομιλείτε, ούτε να απειλείτε. Βγάλτε τον σκασμό, τόσο απλά, γιατί με κάθε κουβέντα που λέτε, επιβαρύνετε την θέση σας. Οι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνοι για την τραγωδία της ιατρικής απάτης, που βιώνει η ανθρωπότητα.»

Στο ίδιο μοτίβο εγκληματικής ανευθυνότητας και η μητέρα της 51χρονης

Η μητέρα της 51χρονης μίλησε στον Alpha και υποστήριξε ότι ήταν θέλημα Θεού να φύγει από τη ζωή το παιδί της και παραδέχεται πως η κόρη της δεν ήθελε να διασωληνωθεί.

«Ζητούσε βοήθεια, ότι τη διασωλήνωσαν με το ζόρι. Δεν ήθελε να διασωληνωθεί και έγινε μεγάλη πάλη μεταξύ τους. Ήταν αρνήτρια, κατά του εμβολίου, κατά των τεστ, όλα κατά. Ήταν θέλημα Θεού, ο Θεός ήθελε να την πάρει».

-Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνατε κάποιο λάθος και να έπρεπε να εμβολιαστεί;

-Όχι, όχι, ούτε μία στο εκατομμύριο, όχι, το εμβόλιο δεν είναι καλό».







Μητσοτάκης: Ζήτησε επισήμως από τη Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO.



Κύριε Πρόεδρε,


Κύριοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων,


Κυρία Γενική Διευθύντρια,


Κυρίες και Κύριοι,


Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας, εδώ στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός» και έδρα της UNESCO, για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυσή της.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση των χωρών μας στο ιδρυτικό πνεύμα αυτού του τόσο σημαντικού Διεθνούς Οργανισμού: την οικοδόμηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς μέσω της ανταλλαγής και αμοιβαιότητας των ηθικών και πνευματικών αρετών, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης.

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UNESCO. Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη μας στις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας που εξηγεί την αφοσίωσή μας. Είναι και η πεποίθησή μας ότι δεν γίνεται να υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε ευημερία χωρίς διάλογο ανάμεσα στα έθνη γύρω από αυτούς τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Πιστεύουμε στην εκπαίδευση: είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί κανείς τη λειτουργία ενός κόσμου που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος.

Πιστεύουμε επίσης, κυρίες και κύριοι, στις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην Ολυμπία, είδαμε τη δύναμη της τεχνολογίας, με τα εγκαίνια του project «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», μια μοναδική συνεργασία με τη Microsoft που αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και ανοίγει νέους δρόμους για μια εντελώς καινούρια εμπειρία στο πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και όσα αυτή συμβολίζει.

Μπορεί πλέον κανείς να βιώσει το μέγεθος και το βάθος της Ολυμπίας, όπως ήταν στο παρελθόν, στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο ή εξ αποστάσεως, από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας.

Μιλάμε για την αξιοποίηση της καινοτομίας με στόχο να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη διατήρηση της πολιτιστικης κληρονομιάς αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να έρθουν σε επαφή με αυτή -μια αποστολή ολοένα και μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών.

Γιατί η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι διεθνείς συγκρούσεις επηρεάζουν το παρόν μας και διαμορφώνουν το μέλλον μας. Έχουν ωστόσο και σοβαρές επιπτώσεις στο κοινό μας παρελθόν.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν μια άμεση και αυξανόμενη απειλή για τα σπουδαία μνημεία του πολιτισμού. Είναι αυτή η απειλή που μάς έπεισε για την ανάγκη να αναλάβουμε δράση, κι έτσι πήραμε την απόφαση να παρουσιάσουμε μια πρωτοβουλία που θεωρούμε σημαντική και η οποία ονομάζεται «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την UNESCO για την ανεκτίμητη στήριξή της στην πρωτοβουλία μας. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε τη σημασία και την προσήλωσή μας στον τρίτο πυλώνα της UNESCO: τον πολιτισμό.

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εθνών, αν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτισμών, κάτι που προϋποθέτει σεβασμό για την ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα του κάθε έθνους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό σημαίνει ότι τα εμβληματικά μνημεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους, θα πρέπει να αποτελούν υπόθεση του έθνους αυτού.

Ας εξετάσουμε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους.

Κατά το μεγαλύτερό της μέρος, η συλλογή αυτή, εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα. Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ωστόσο, όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών.

Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα.


Σας ευχαριστώ.



Καπραβέλος: Ασθενής πέταξε τα σωληνάκια και έφυγε από το νοσοκομείο

 



Για ηθικούς αυτουργούς της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία με την πανδημία έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. 

Επισήμανε ότι τις προηγούμενες ώρες στο νοσοκομείο του είχαν 53 εισαγωγές ρεκόρ, ενώ  υπάρχουν και νοσοκομεία με περισσοτέρους ασθενείς. 

«Τρεις διασωληνώσεις, με αντίστοιχους θανάτους, πολύ μεγάλη πίεση. Τα καταφέρνουμε, αλλά είμαστε οριακοί. Έχουμε 36 κλίνες εντατικής για COVID, που είναι όλες καλυμμένες, και 4 εισαγωγές για τα υπόλοιπα… Είχαμε φοβερό τροχαίο με νεκρό και ένα με κρίσιμη κατάσταση γιατί είναι και τα μη COVID περιστατικά». «Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, η πίεση είναι μεγάλη (…) Αν έρθει κάποιος στην εντατική δεν έχουμε πού να τον βάλουμε» προειδοποίησε.

«Πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ναι μεν ο κορωνοϊός είναι ο φυσικός αυτουργός της κατάστασης, αλλά υπάρχουν και πολλοί ηθικοί αυτουργοί, που παραπλανούν πιέζουν και ξεγελούν» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος. «Ζητούν άνθρωποι μέσα στην αφέλεια τους τη βοήθεια μη γιατρών, και κάποιοι δέχονται να κατευθύνουν τις ζωές ανθρώπων υπάρχει παραβατικότητα, να το δει η πολιτεία» κατήγγειλε. 

Έχουμε, πρόσθεσε, ασθενείς που έρχονται καθυστερημένα στα νοσοκομεία, δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό πάει πολύ να πιστεύουν τους γιατρούς και δολοφόνους. 

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε μάλιστα ότι χθες στο Παπανικολάου ασθενής πέταξε τα σωληνάκια, χρειαζόταν οξυγόνο, και έφυγε από το τμήμα. «Τον βρήκαμε στα παγκάκια του Παπανικολάου ημιθανή και τον επιστρέψαμε πίσω . Προφανώς είχε άκουσε κάποιες ‘συμβουλές’»  σχολίασε. 



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη

 


Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Τα συμπεράσματα 

τα συμπεράσματα:  

> γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. 

> στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης.  Σημείωσαν οι ίδιες πηγές ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες. 

> υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. 



Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ επανέρχεται ο περιορισμός πελατών


 

Αλλαγές από σήμερα στα καταστήματα τροφίμων καθώς λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα μαγαζιά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες...), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.