Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Στη δημοσιότητα το πόρισμα για τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο


 

Στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια βρίσκεται το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της φωτιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο. 

Αναλυτικά στο πόρισμα αναφέρεται:

Για την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αναφορικά με το συμβάν της 27ης Ιουλίου στην Περιοχή Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ), γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο. Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου. Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα

 


Την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, η όποια έχει ως αποστολή την ακαδημαϊκή και πτητική εκπαίδευση των Ικάρων, επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα δύο πρώτα υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου M-346 που έχει ήδη παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία και χρησιμοποιούνται στην 120 Πτέρυγα, τα όποια είναι ιδανικά για την προετοιμασία των νέων ιπτάμενων οι οποίοι στη συνέχεια θα χειριστούν μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της μονάδας, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των εξομοιωτών υψηλής ευκρίνειας και μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά και για τα συστήματα αναλυτικής παρακολούθησης πτήσεων. Παράλληλα, συνομίλησε με τους Ισραηλινούς ειδικούς που υποστηρίζουν τους Έλληνες εκπαιδευτές για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων της μονάδας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχος Βασίλειος Παπαχρήστου και ο Διοικητής της Μονάδας Πτέρυγας Εκπαιδεύσεων Σμήναρχος Νικόλαος Τσιβουράκης ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για την προοπτική εξέλιξης της 120 Πτέρυγας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και εξάσκησης πληρωμάτων από χώρες του εξωτερικού.




Στον χαιρετισμό του προς το προσωπικό της μονάδας ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι, σήμερα, το Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας για να μπορέσω και εγώ ο ίδιος να διαπιστώσω τη μεγάλη πρόοδο η οποία συντελείται πια στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους αεροπόρους μας.

Πράγματι, μία από τις πολύ σημαντικές αποφάσεις, που πήρε η κυβέρνησή μας την προηγούμενη τετραετία, ήταν να επενδύσουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της αεροπορικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με μία από τις πιο σοβαρές εταιρείες του Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους μας αεροπόρους τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε ένα από τα πιο υπερσύγχρονα, αν όχι το πιο υπερσύγχρονο αεροσκάφος εκπαίδευσης το οποίο διαθέτει σήμερα η παγκόσμια αεροναυπηγική βιομηχανία.

Το αεροσκάφος, το Leonardo 346, για εμάς το «346», έχει και μια ιδιαίτερη αξία διότι εγώ υπηρέτησα όλη μου τη θητεία στην 346 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τον κύριο Πτέραρχο, τον κύριο Παπαχρήστο, με τον οποίο γνωριζόμαστε 32 χρόνια από τότε που εγώ ως απλός φαντάρος και αυτός ως απλός υποσμηναγός έκανε τα πρώτα του βήματα στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Πράγματι θέλω να υπερθεματίσω αυτό το οποίο είπε και ο κ. Σμηναγός, την έμφαση την οποία δίνουμε, όχι μόνο στο σύγχρονο πια αεροσκάφος, αλλά και στην εκπαίδευση η οποία γίνεται στο έδαφος, στους καινούργιους εξομοιωτές τους οποίους θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ στη συνέχεια.

Υποχρέωσή μας είναι να προσφέρουμε στους νέους μας αεροπόρους την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Αυτή προφανώς δεν μπορεί πια να λάβει χώρα στα παλιά Τ2 αεροσκάφη, τα οποία σταδιακά αποσύρονται. Και όσο μεγάλη έμφαση κι αν θέλουμε να δώσουμε στα καινούργια αεροσκάφη, τα οποία προσθέτουμε στην Πολεμική μας Αεροπορία, άλλη τόση, αν όχι μεγαλύτερη, έμφαση πρέπει να δίνουμε στη σωστή εκπαίδευση των νέων αεροπόρων μας.

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, πιστεύω, πράγματι, ότι εδώ στην Καλαμάτα θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε σε ακόμα καλύτερες συνθήκες, από ό,τι εκπαιδευτήκατε εσείς, τους νέους μας αεροπόρους. Αλλά και κάτι ακόμα: γιατί όχι, όπως είπατε, να μετατρέψουμε την Καλαμάτα σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει χειριστές και από άλλες Πολεμικές Αεροπορίες οι οποίες θα έρθουν εδώ σε αυτή την υπερσύγχρονη βάση -αλλά και στην πολύ όμορφη Μεσσηνία- να μπορέσουν να εκπαιδευτούν και να πάρουν την εκπαίδευση η οποία θα τους καλύψει για το επόμενο της σταδιοδρομίας τους.

Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στη νέα αποστολή της εκπαιδευτικής μας βάσης, εδώ, στην Καλαμάτα. Σύντομα θα προστεθούν και τα επόμενα αεροσκάφη. Και με το καλό πάντα επιτυχίες συνολικά στην Πολεμική μας Αεροπορία.


Σας ευχαριστώ πολύ.










Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο


 

Η δήλωση του Πρωθυπουργού για την επίσκεψη στην Αίγυπτο :

Με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi, επαναβεβαιώσαμε το στρατηγικό βάθος της σχέσης των χωρών μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη στήριξη στην πατρίδα μας με την αποστολή στρατιωτικών ελικοπτέρων, για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Συζητήσαμε νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας. Η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα project που φαίνεται πια να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης στο Ελ Αλαμέιν απέτισα φόρο τιμής στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.












Οργή για την κακοποίηση γαϊδουριών - μουλαριών από ΖΩΑ στην Ύδρα

 


Οργή προκαλούν οι εικόνες από την Ύδρα, οι οποίες κάνουν εδώ και μερικές ώρες τον γύρο των social media, δείχνοντας την κακοποίηση γαϊδουριών και μουλαριών, από ζώα υπάνθρωπους.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσίευσε η Εριέττα Κούρκουλου, φαίνονται γαϊδούρια να κουβαλούν βαριά αντικείμενα μέσα στον καύσωνα προκειμένου να τα μεταφέρουν.

Οι εικόνες από την Ύδρα έχουν προκαλέσει την οργή χρηστών των social media, οι οποίοι αναδημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο μέσω InstaStories και αναρτήσεων, διερωτώμενοι πότε θα σταματήσει αυτού του είδους η κακοποίηση.


Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, φιλοζωικά σωματεία, μέσω ανοιχτής επιστολής, ζητούσαν την απαγόρευση χρήσης ιπποειδών για μεταφορές τουριστών και αποσκευών, καθώς και για διασκέδαση με άμαξες ως τουριστικό θέαμα.

«Η κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, μέσα στον ήλιο, κουβαλώντας ανθρώπους και αποσκευές ή σέρνοντας άμαξες, συνήθως σε δύσκολες διαδρομές, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό που μεγαλώνει την κακοποίησή τους, συχνότατα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, είναι η πραγματικότητα και οδηγεί συχνά σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους», σημειώνει η ΠΦΠΟ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία βάρβαρη, αχρείαστη πλέον, παρωχημένη πρακτική και εν τέλει καταφανή κακοποίηση. Μία πρακτική ανεπίτρεπτη για συναισθανόμενα όντα, που έχουν δικαίωμα σε μία φυσιολογική ζωή».






Παράταση του προγράμματος κατάρτισης 150.000 εργαζομένων

 



Παρατείνεται έως τις 14 Οκτωβρίου 2023 η προθεσμία λήξης του προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης, ως καταληκτική προθεσμία για την έναρξη των τμημάτων κατάρτισης ορίστηκε η 11η Σεπτεμβρίου 2023.

  • Η δράση δίνει τη δυνατότητα σε 150.000 μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τουςκαι υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU, ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και κατόπιν συμμετέχουν σε εξετάσεις ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.
  • Κάθε εργαζόμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα της επιλογής του και συμμετέχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ μικτά.

Σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, η ΔΥΠΑ προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης από τα οποία μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.




Η Ελλάδα επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

 



H Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του στο βρετανικό ITV είναι ότι η Ελλάδα ήδη καλύπτει σχεδόν το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών με στόχο το 80% έως το 2030.

  • Αυτή η στρατηγική επιλογή δεν είναι σωστή μόνο με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά αποτελεί μία σοφή γεωστρατηγική επιλογή απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένας φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ενέργεια με βασικό σύμμαχο τον ήλιο και τον άνεμο.
  • Με τη σημαντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο ομαλή η μετάβαση για τα νοικοκυριά, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και η κυβέρνηση παρενέβη ώστε το σημαντικότερο μέρος του κόστους να απορροφηθεί από το κράτος.
  • Για τις περιοχές της Ελλάδας που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον λιγνίτη, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο προκειμένου να μεταβούν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα


Ο Τραμπ: δήλωσε «αθώος» για τις κατηγορίες για συνωμοσία


 

Αθώος δήλωσε σήμερα, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για συνωμοσία ενάντια στο αμερικανικό κράτος με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.



Ο Τραμπ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. 

Ο πρώην πρόεδρος διώκεται και για άλλες πολύ σοβαρές κατηγορίες, όπως κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων, παρακώλυση διαδικασίας, εννοώντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, αλλά και απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων, ύστερα και από έρευνα που διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ο Τράμπ σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως ακόμα και αν καταδικαστεί δεν θα σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία: «Δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε (να με εμποδίσει)».




Σχοινάς: επιστολή για την προκλητική Αλβανία - «Δεν αρκεί να παρακολουθούμε τις εξελίξεις»


 

Η συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού δείχνει ότι στην γειτονική χώρα κυβερνά ένα φαιδρό προκλητικό καθεστώς.

Το γελοίο στην υπόθεση αυτή είναι ότι αυτή η χώρα θέλει με αυτή την συμπεριφορά να γείνει και χω΄ρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, και μάλλον μετά και από αυτή την συμπεριφορά είναι πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η διαφθορά του Ράμα, και κυβερνητικών στελεχών, φαίνεται στην αντιμετώπιση του θέματος Μπελέρη, και αφορά οικονομικά συμφέροντα τα οποία εμποδίζει ο Φρέντι Μπελέρης στην περιοχή «χαλώντας» τα σχέδια του Ράμα.

Η προκλητική στάση των Τιράνων είναι καθοριστική και για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και της ίδιας της Ε.Ε. που δεν έχει ανάγκη καθεστώτα. 

Η παραπομπή του Φρέντι Μπελέρη σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, προεξοφλεί και την απόφαση σε βάρος του δείχνοντας το πόσο επικίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το Αλβανικό κράτος. 

«Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και αποτροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου -που είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία- από την ανάληψη του αξιώματος του δημάρχου και την άσκηση των καθηκόντων του» συνιστά η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε επιστολή του προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

Ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην επιστολή του στην προφυλάκιση του κ. Μπελέρη, «την χαρακτήρισε ως μία άκρως ασυνήθιστη και αυστηρή απόφαση σχετικά με φερόμενα εκλογικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την αλβανική ειδική εισαγγελική υπηρεσία». 

Ο κ. Σχοινάς, καλώντας την ΕΕ να λάβει μέτρα, τόνισε ότι «είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ ευρύτερες από την ατομική περίπτωση του κ. Μπελέρη. Όπως υπογραμμίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση του 2022 για την Αλβανία, “αυτό το θέμα συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εκκρεμότητα με τις περιουσίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον δημοτικό χώρο και τις κατηγορίες των καταπατήσεων εις βάρος του κράτους”. Δεν αρκεί λοιπόν να παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις, είναι αδήριτη η ανάγκη διασφάλισης της δέουσας διαδικασίας».

Υπενθύμισε και το γεγονός πως η Αλβανία είναι ένα υποψήφιο κράτος-μέλος για να ενταχθεί στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «ο πλήρης σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και βασικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αξίες υποστηρίζονται και προωθούνται συστηματικά στην πράξη.

«Μια τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και απαιτεί άμεση απάντηση. Βασίζομαι στη μεγάλη προσοχή σας προσωπικά και των υπηρεσιών σας, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Αλβανούς ομολόγους μας για το θέμα αυτό σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πολιτικά και θεσμικά προνόμια», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, από αλβανικής πλευράς, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, κάνοντας, ωστόσο, λόγο και για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ: «Ως μακροχρόνιος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ελπίζω ότι οι αλβανικές Αρχές θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ταχεία επίλυση του ζητήματος».

«Αν δεν συμβεί αυτό, διακρίνω έναν σοβαρό κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αξιολόγηση της προόδου και τη δέσμευση της Αλβανίας για προώθηση του κράτους δικαίου στην έκθεση του 2023 για την Αλβανία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χάνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η υπονόμευση της καλής προόδου που έχει επιτύχει η Αλβανία τα τελευταία χρόνια και έτσι να διατηρηθεί σταθερά η χώρα σε τροχιά ώστε να γίνει πλήρως μέλος της οικογένειας της ΕΕ», κατέληξε.



Ο ακροαριστερός Φίλης δεν κατάφερε να ηγηθεί ψηφοδελτίου στον Δήμο Αθήνας - Ο εκλεκτός Κώστας Ζαχααριάδης


 

Ο ακροαριστερός Νίκος Φίλης, δεν κατάφερε να κερδίσει στην ψηφοφορία τον Κώστα Ζαχαριάδη, με τον τελευταίο να επικρατεί του πρώτου με διαφορά δύο μόνο ψήφων. Ειδικότερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης συγκέντρωσε 17 ψήφους, ενώ ο Νίκος Φίλης 15. 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφηκαν και 8 λευκά.

Κατά την συνεδρίαση, υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Φίλη. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκαν, ύστερα από επίθεση που εξαπέλυσε ο Φίλης στον Φάμελλο, με αφορμή όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις κομματικές υποψηφιότητες.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης φέρεται να είπε στον Σωκράτη Φάμελλο ότι αντί να κάνει τη βάρδιά του αναφέρθηκε προσβλητικά για «υποψηφιότητες της κομματικής γραφειοκρατίας». Ύστερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε για προσβλητικές αναφορές και ζήτησε να τον υπερασπιστούν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.




Καρέ-καρέ η επίθεση του ληστή με μαχαίρι στον αστυνομικό που τον πυροβολεί

 


Βίντεο ντοκουμέντο από την συμπλοκή που σημειώθηκε την 1η Αυγούστου στον Κολωνό, όταν ένας 38χρονος επικίνδυνος κακοποιός, αλβανικής καταγωγής, λήστεψε τράπεζα και στη συνέχεια ακολούθησαν καταδίωξη και πυροβολισμοί έρχεται στη δημοσιότητα.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που παρουσιάζει το Mega αποτυπώνεται ακριβώς το πως ο 38χρονος ληστής κινείται απειλητικά προς τον αστυνομικό, έχοντας προτεταμένο το μαχαίρι. Ο αστυνομικός στην προσπάθειά του να αμυνθεί, κάνει χρήση του όπλου του και τον τραυματίζει στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της παραπάνω ημέρας σε κατάστημα τράπεζας στην περιοχή του Κολωνού το κουμπί πανικού για εν εξελίξει ληστεία.

Στη συνέχεια ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας και ο διευθυντής ασφαλείας της τράπεζας ακολούθησαν τον ύποπτο που έφυγε με τα πόδια από το κατάστημα και ειδοποίησαν την αστυνομία. Τότε έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και περιπολικό της Άμεσης Δράσης.

Ο κακοποιός επιχείρησε να επιτεθεί και να τραυματίσει δύο αστυνομικούς «ένας εκ των οποίων έκανε, αμυνόμενος, χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού, τραυματίζοντας το δράστη».

Ο 38χρονος που είναι σεσημασμένος κακοποιός είχε καταφέρει να αρπάξει από την τράπεζα περίπου 4.000 ευρώ. Μετά τους πυροβολισμούς μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».



ΚΤΗΝΟΣ στην Λάρισα αποπειράθηκε να σκοτώσει την γυναίκα του στο ξύλο

 


Τους φόβους της για την σωματική της ακεραιότητα και όχι μόνο, είχε εκφράσει στις Αρχές η αστυνομικός που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από το ΚΤΗΝΟΣ σύζυγό της στη Λάρισα.

Η κακοποίηση της αστυνομικού από το ΚΤΗΝΟΣ ήταν ατέλειωτος, σκληρός και συνεχής με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συστηματική κακοποίηση.

Η γυναίκα αναγκάστηκε στο παρελθόν να απευθυνθεί στις Αρχές και να κινηθεί δικαστικά εναντίον του υποβάλλοντας σχετική μήνυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν όταν η γυναίκα ζήτησε από το σύζυγό της να πάρουν διαζύγιο προκαλώντας την ακραία αντίδραση του. Ο δράστης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας στην Νεάπολη Λάρισας, άρχισε να τη βρίζει, έχασε τον έλεγχο και την γρονθοκόπησε με μανία στο πρόσωπο και στην κοιλιά.

Οι γείτονες άκουσαν τον σαματά και τα ουρλιαχτά του θύματος και κάλεσαν την Αστυνομία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σπεύδουν στο σημείο και να συλλαμβάνουν τον δράστη.

Η γυναίκα, βαριά τραυματισμένη, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση φέροντας βαριά τραύματα στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα ενώ από τα χτυπήματα έσπασαν ακόμη και τα δόντια της.

Το θύμα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νεφρό και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της υγείας του.

Άτομα που γνωρίζουν το ζευγάρι, το οποίο έχει δύο παιδιά, κάνουν λόγο για μια έντονη σχέση κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σημειωθεί και άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το ΚΤΗΝΟΣ φέρεται στο παρελθόν να έχει χειροδικήσει ξανά σε βάρος της συζύγου του και αυτός ήταν ο λόγος που του είχε ζητήσει να χωρίσουν. Ωστόσο, είχαν αποφασίσει από κοινού να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους και το τελευταίο διάστημα έμεναν μαζί.

Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.