Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

9,8% ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση δεύτερο το ΠΑΣΟΚ κολλημένο στο 12% - Πρώτη με μεγάλη διαφορά η Ν.Δ.

 



Σε μονοψήφια νούμερα κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη - Πολάκη.

Κάτω από 10% καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 9,8%, με τη Νέα Αριστερά στο 2,5%, η δημοσκόπηση ξεκίνησε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές και δεν έχει προλάβει να καταγραφεί το πραγματικό ποσοστό.

Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη «Νέα Αριστερά» στις επερχόμενες ευρωεκλογές και το οποίο αθροίζεται στο 5,8% επί του συνόλου, με το 2,4% να εμφανίζεται βέβαιο για την επιλογή του και το 3,4% να τη θεωρεί αρκετά πιθανή.

Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό της τάξης του 2,5%, πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου και σε μόλις μία ημέρα ύπαρξεις.

Στην πρόθεση ψήφου 



η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%, 

το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά στη δεύτερη θέση κολλημένο στο 12,1%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό και στην τρίτη θέση με 9,8%, 

το ΚΚΕ στο 8,9% να απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ,

η Ελληνική Λύση είναι στο 5,4%,

 Σπαρτιάτες με 3,2%. 

Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά κινούνται από 2-2,8%.



Ακροαριστεροί κακοποιοί δημιούργησαν το βράδυ επεισόδια στο Πολυτεχνείο που λειτουργεί ως γιάφκα


 

Τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να λειτουργούν ως γιάφκες ακροαριστερών κακοποιών και κάθε είδους κακοποιού.

Οι ίδιοι αντιεξουσιαστές στελεχών και της ομάδες των Χούλιγκαν, ζητώντας την δολοφονία αστυνομικού, η φιλάθλου αντίπαλης ομάδας από αυτή που έχουν στρατευτεί.

Επεισόδια με ακροαριστερούς κακοποιούς να πετούν μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς των ΜΑΤ σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα όταν ομάδα κακοποιών περίπου 50 ατόμων που βγήκαν από την γιάφκα τους, το Πολυτεχνείο έστησε οδοφράγματα άναψε φωτιές στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Χαριλάου Τρικούπη.

Στη συνέχεια τα ίδια άτομα πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.

Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός αστυνομικού, και έγιναν τρεις συλλήψεις.




Παρουσία του Πρωθυπουργού τα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας


 

Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.



Στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου παρέστη το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή. Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Η σημερινή μέρα πιστεύω ότι έχει μία ξεχωριστή σημασία για τη Θεσσαλία. Διότι συμβολίζει πώς αυτή η Περιφέρεια που τόσο τραυματίστηκε από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Daniel» μπορεί και έχει το δικαίωμα να ατενίζει τελικά το μέλλον με αισιοδοξία, μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, να ανασυγκροτηθεί και να χτίσει αυτά τα οποία καταστράφηκαν καλύτερα και πιο προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών.

Το έργο, το οποίο έχουμε την μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως ακούσατε από τον Δήμαρχο και από τον Α΄ Πρόεδρο του Συνδέσμου, έχει μία μακρά ιστορία και ίσως με τον τρόπο του συμβολίζει και διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Χρέος μας είναι αυτές τις παθογένειες να τις διορθώσουμε. Και γιατί το λέω αυτό;

Σχεδιάζουμε συχνά ένα έργο, έναν μεγάλο ταμιευτήρα όπως αυτόν της λίμνης Σμοκόβου, ο οποίος θα έπρεπε την ώρα που τον σχεδιάζουμε να προβλέψουμε ότι πρέπει να επιτελεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους: να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, προφανώς να έχει αντιπλημμυρική χρησιμότητα, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμεύει και ως πηγή για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής με την οποία γειτνιάζει.

Και όμως, χρειάστηκαν παραπάνω από είκοσι χρόνια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο ύδρευσης για όλη τη λεκάνη της ανατολικής Καρδίτσας, το οποίο όπως ακούσατε θα δώσει καθαρό και κυρίως ποιοτικό νερό σε παραπάνω από 55.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Θα ξεφύγουμε με αυτόν τον τρόπο από την ανάγκη να αντλούμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα, θα εξοικονομούμε ενέργεια καθώς θα αξιοποιούμε την φυσική ροή του νερού και φυσικά θα αναβαθμίσετε και θα αναβαθμίσουμε συνολικά την ποιότητα ζωής σε ολόκληρη την λεκάνη της ανατολικής Καρδίτσας.

Είναι, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό έργο και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όσους το οραματίστηκαν, τους πρώτους δημιουργούς του Συνδέσμου Ύδρευσης, όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά για να το υλοποιήσουν, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όσους ξεπέρασαν τις πολλές δυσκολίες που πάντα τα έργα αυτά έχουν, προκειμένου να φτάσουμε στην ευχάριστη στιγμή να τα εγκαινιάζουμε και επίσημα.

Και βέβαια δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε το έργο πια, αρκετές δεκαετίες μετά την πλήρωση της λίμνης, να έχει ουσιαστικά πλήρως λειτουργικά ολοκληρωθεί.

Κυρίες και κύριοι, έχω έρθει αρκετές φορές στη Θεσσαλία μετά την πρωτοφανή καταστροφή του «Daniel» και σήμερα ξανά είμαι εδώ καθ’ οδόν για ένα ταξίδι στο εξωτερικό που έχω. Συνάντησα τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των Δήμων που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα, στη νέα λίμνη Κάρλα όπως αυτή δημιουργήθηκε, δυστυχώς, στην έκταση των 180.000 στρεμμάτων μετά την πρωτοφανή πλημμύρα.

Και είχα την ευκαιρία να τους διαβεβαιώσω -διαβεβαιώνω ξεχωριστά κάθε κάτοικο της Θεσσαλίας που επλήγη από αυτή την καταστροφή- ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά σας με όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου η Θεσσαλία να ξαναβρεί το βηματισμό της. Και κάθε νοικοκυριό, κάθε αγρότης, κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του καλύτερα από ό,τι ήταν πριν.

Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε σημαντικότατους πόρους σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για τις αγροτικές αποζημιώσεις, που νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι εκταμιεύθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές καλύτερες από αυτές τις οποίες προσδοκούσαμε, αλλά κυρίως, θέλω να στρέψουμε όλοι μαζί το βλέμμα μας σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Και θέλω να ζητήσω -δανειζόμενος μια φράση την οποία χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος- να βάλουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Και τι εννοώ με αυτό: Θα χρειαστεί να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία από αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα νομοθετηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Νομίζω, ήταν ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής να μπορούμε να διαχειριζόμαστε συνολικά τα ύδατα της Θεσσαλίας μέσα από έναν ενιαίο φορέα, με την απόλυτη συνεργασία της Περιφέρειας και χρησιμοποιώντας την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία την οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Ξέρω ότι πολλές φορές τέτοιες πρωτοβουλίες συναντούν ενίοτε τοπικές αντιστάσεις, αλλά θα σας ζητήσω πραγματικά αυτές να τις βάλουμε στην άκρη και να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεσή μας, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα τα οποία είναι πραγματικά απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε συμφωνήσει, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε, επιτέλους, μία ολιστική διαχείριση όλης της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας και να μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη. Την ίδια συνεργασία θέλω να έχω και με όλους τους δημοτικούς άρχοντες α’ βαθμού της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Και είμαι σίγουρος ότι θα διαμορφώσουμε τις ευρύτερες συναινέσεις έτσι ώστε να καταλήξουμε σε παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα είναι απλά απαραίτητες, θα είναι σωτήριες για τη Θεσσαλία. Αλλά θα είναι και παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις που ενδεχομένως θα έρχονται, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα.

Και επειδή το νερό είναι ζωή και εσείς εδώ στη Θεσσαλία το ξέρετε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αναχθεί στο δικό μου το επίπεδο και θα σκύψω προσωπικά πάνω στις πολλές προκλήσεις τις οποίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, για να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο το οποίο θα ορθωθεί στο δρόμο μας.

Δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη, διότι όπως ειπώθηκε και από τον Δήμαρχο, κληρονομήσαμε παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε.

Έχουμε ένα χρέος όμως στο μέλλον, στις επόμενες γενιές της Θεσσαλίας, να λύσουμε άπαξ και διά παντός αυτό το πρόβλημα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και καλή επιτυχία στο νέο έργο.

Έργο πνοής για την ύδρευση 42 οικισμών

Το έργο θα υδροδοτεί 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, από τη λίμνη του Σμοκόβου. Περιλαμβάνει δίκτυο μεταφοράς και διανομής συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων, με τέσσερα τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Η νέα λιμνοδεξαμενή, το διυλιστήριο και οι υπόλοιπες υποδομές για τον καθαρισμό και την αποθήκευση νερού έχουν δυνατότητα επεξεργασίας 16.875 κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό σε περίπου 55.000 κατοίκους και επισκέπτες, ενώ καταργούνται οι σημερινές υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, θα υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η εκτιμώμενη μείωση του ενεργειακού κόστους των τοπικών ΔΕΥΑ για την υδροδότηση των εξυπηρετούμενων οικισμών υπολογίζεται σε ποσοστό 60-65%.



Άφησαν ελεύθερους και τους 24 χούλιγκαν κακοποιούς που αρνήθηκαν να δώσουν DNA-Αποτυπώματα και τεστ πυρίτιδας

 



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τους δράστες των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στον μηρό.

Ο 31χρονος αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ευρισκόμενος σε καταστολή και διασωληνωμένος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και είναι πιθανό με τις μαρτυρίες τους να ρίξουν φως στα όσα συνέβησαν έξω από το γήπεδο βόλεϊ το βράδυ της Πέμπτης.

Από τους μισούς από τους προσαχθέντες ελήφθησαν αποτυπώματα και DNA, ενώ παράλληλα έγινε και έλεγχος για ίχνη πυρίτιδας σε χέρια και ρούχα για να εντοπιστεί ο χούλιγκαν που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα με πιστόλι. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και οι 424, ακόμα και όσοι αρνήθηκαν να δώσουν DNA - αποτυπώματα και τεστ για ίχνη πυρίτιδας και ενώ είναι γνωστοί κακοποιοί με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Με λίγα λόγια, οι 24 σεσημασμένοι χωρίς καμία ταυτοποίηση, κυκλοφορούν χωρίς να τρέχει τίποτα.

Ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών είναι ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι που βρέθηκε στο γήπεδο, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα το πιστόλι της φωτοβολίδας.

Ωστόσο στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το αλεξίπτωτο της φωτοβολίδας που τραυμάτισε πολύ σοβαρά τον αστυνομικό και είναι πολύ πιθανό, να υπάρχουν αποτυπώματα ή DNA, πουν να οδηγήσουν τις αρχές στον δράστη.

Όταν οι δράστες των επεισοδίων, επ΄στρεψαν στο γήπεδο, πήγαν στις τουαλέτες, έβγαλαν τις full face και τους έβαλαν φωτιά, για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όμως, δεν κάηκαν ολοσχερώς και έτσι έχουν μείνει αποτυπώματα και DNA.

Άλλωστε και η αστυνομία με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης, αλλά δεν κρατείτε κανένας και ειδικά όσοι αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν. 

Μέχρι στιγμής από το χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες».

Η εισαγγελέας ζήτησε να ερωτηθούν οι 424 προσαχθέντες αν επιθυμούν να δώσουν δείγμα DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται, ότι το άτομο είναι υποχρεωμένο να δώσει δείγμα DNA μόνο όταν έχει συλληφθεί. Έτσι, πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως όσοι δεν δέχθηκαν να δώσουν DNA, θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά και θα ερευνηθούν οι λόγοι της άρνησης τους, αλλά μέχρι τότε θα κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη

Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΤ που σημειώθηκε, απογευματινές ώρες, 7 Δεκεμβρίου 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για το Λιγκ Καπ, ανακοινώνεται ότι:

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χούλιγκαν εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών- εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες, ενώ πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Από τις εξέδρες του γηπέδου όπου επανήλθαν τα άτομα αυτά μετά την επίθεση, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής. Στα άτομα αυτά πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.

Η ανωτέρω διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ακολουθείται, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής οι εισαγγελικές Αρχές θα αποφασίσουν την περαιτέρω δικονομική διαχείριση των προσαγόμενων.

Μέχρι στιγμής από το χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.




Το προφίλ των ατόμων που κακοποιούν ζώα



Σκιαγραφώντας το προφίλ τον ατόμων που κακοποιούν ζώα, τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίζουν χαρακτηριστικά όπως:

Περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Δυσκολία να συναισθανθούν τους άλλους και να συνάψουν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας.

Παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα με το νόμο κατά την εφηβεία (π.χ. εμπλέκονται σε συμμορίες/ξυλοδαρμούς, κλοπές, χρήση ουσιών κλπ).

Ασκούσαν ή υφίσταντο εκφοβισμό (bullying) όταν πήγαιναν στο σχολείο.

Καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες και αρέσκονται να κάνουν σεξ με ζώα.

Δυσκολία να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους στη σχέση τους με τους άλλους και συχνά επιδιώκουν να βασανίσουν ένα κατοικίδιο.

Στόχος αυτών των επικίνδυνων κακοποιών είναι η πρόκληση πόνου, ο εξευτελισμό, ακόμα και την επώδυνη θανάτωσή τους, ακόμα και η παραμέληση ζώων, είναι ηθελημένη κακοποίηση για να βλέπουν το ζώο να υποφέρει.

Η κακοποίηση ενέχει το χαρακτηριστικό της πρόθεσης από το άτομο και είναι πράξη ελεύθερης επιλογής, δηλαδή δεν επιβάλλεται από κάποιον άλλον. Η κακοποίηση ζώων δηλαδή, μπορεί να περιλαμβάνει επιβλαβείς πράξεις ή παράλειψη ικανοποίησης αναγκών, όπως αντίστοιχα όταν μιλάμε για σωματική κακοποίηση και παραμέληση των αναγκών των παιδιών.

Έρευνες δείχνουν ότι η κακοποίηση ζώων συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων, και όσοι κακοποιών ζώα είναι θέμα χρόνου να γίνουν επικίνδυνοι και για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Η κακομεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο με σοβαρές επιπτώσεις για τα ζώα, το άτομο και τη κοινωνία. 

Αν και διαχρονικό, σχετικά πρόσφατα η πολιτεία και η κοινωνία φάνηκε να ενδιαφέρεται να διερευνήσει και να καταβάλλει προσπάθεια κατανόησης τόσο του προφίλ των δραστών τέτοιου είδους κακοποιητικών συμπεριφορών όσο και των κινήτρων στα οποία μπορεί να καταλογιστεί η εκδήλωση κακοποιητικών συμπεριφορών προς τα ζώα.

Μέχρι πρόσφατα, η βία κατά των ζώων θεωρούνταν άσχετη με τη βία κατά των παιδιών και των ηλικιωμένων καθώς και με άλλες μορφές ενδοοικογενειακής βίας. 

Εμπειρικές μελέτες -παλαιές αλλά και πρόσφατες- ανέτρεψαν την ανωτέρω πεποίθηση, αποδεικνύοντας την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της βίας κατά των ζώων και της διαπροσωπικής βίας. 

Στις περισσότερες έρευνες, το συμπέρασμα ήταν κοινό, ήτοι οι δολοφόνοι και οι άνθρωποι που κακοποιούν τη σύζυγο ή τα παιδιά τους είχαν συχνά βλάψει ζώα στο παρελθόν, με την κακοποίηση των ζώων να λαμβάνει την μορφή ψυχολογικής κακοποίησης και εκφοβισμού. 

Ακόμα από πλήθος ερευνών αυτό που αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά τους, τους ερωτικούς συντρόφους και την κοινωνία γενικότερα.

Ωστόσο, τα ανωτέρω αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούν να θεμελιώσουν έναν γενικευμένο κανόνα και ως εκ τούτου η κάθε περίπτωση και ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα.

Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν τις εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους και τα ζώα, αυτοί συνδέονται συχνά με βίαια οικιακά περιβάλλοντα. 

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου η επιθετικότητα και η κακοποίηση είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας, επόμενο είναι η επαναλαμβανόμενη σκληρότητα να τα έχει καταστήσει ανεχτικά προς αυτή, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι στο σημείο το παιδί να υιοθετεί εν τέλει στην καθημερινότητα του τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές. 

Η κακοποίηση των ζώων μηδενίζει το σεβασμό για τη ζωή, και τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες κακοποίησης ζώων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν και τα ίδια κακοποιητές.

Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι, η κακοποίηση των παιδιών όσο και η κακοποίηση των ζώων συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο βίας.

Αν η πολιτεία και οι φορείς της κατανοήσουν την συσχέτιση αυτή και αναγνωρίσουν ότι η κακοποίηση των ζώων είναι μια σημαντική μορφή επιθετικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, είναι δυνατόν να προληφθούν και κάποιες εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς εναντίον ανθρώπων.

Εξ αυτού του λόγου, η εμφάνιση κακοποιητικών συμπεριφορών προς τα ζώα στην παιδική ηλικία μπορεί να αποκαλύψει όχι μόνο πληροφορίες για ένα παραβατικό άτομο που χρήζει βοήθεια από άτομο που εξειδικευμένες γνώσεις (σύμβουλος ψυχικής υγείας), αλλά μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων που ασκούν βία εναντίον άλλων τώρα ή που πρόκειται να ασκήσουν βία στο μέλλον. Η πληροφόρηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κακομεταχειρίζονται τα ζώα αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο κάθε στρατηγικής που αποσκοπεί στον τερματισμό ή ακόμα και πρόληψης κάθε μορφής βίας. 

Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι η βία κατά των ζώων σχετίζεται με τη διαπροσωπική βία γενικά, τόσο πιο αποτελεσματικές πιθανόν να είναι οι προσπάθειες πρόληψης και παρέμβασης. 

Σίγουρα, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και δη των νεότερων γενεών απέναντι σε περιστατικά βίας προς τα ζώα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας περιστατικά βίας προς τα ζώα, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, μπορεί να εκτιμηθεί θετικά αλλά σίγουρα υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα πέραν τούτου. 

Θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η συμβολή του Έλληνα νομοθέτη, δια της θεσμοθέτησης, με σαφή τρόπο, νόμων και κανόνων για την ευζωία και την ιδιοκτησία καθώς και της ενεργούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και πρωτίστως των δήμων, των επιστημόνων, των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και των υπεύθυνων πολιτών, με συγκεκριμένους ρόλους, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, με βάση την αρχή της διαφάνειας. 

Στην προσπάθεια αυτή,  σημαίνων είναι βέβαια και ο ρόλος των δικαστηρίων, τα οποία στις περιπτώσεις που τίθενται  ενώπιον τους τέτοιους είδους εγκλήματα, πρέπει να εξετάζουν τις οικογένειες για άλλα σημάδια βίας και να διατάσσουν τους δράστες να υποβάλλονται σε ψυχολογική αξιολόγηση και συμβουλευτική, εφόσον και οι ίδιοι συναινέσουν προς τούτο. Εξάλλου, αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι αξίες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.


Κ.Β.



Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αγορά ακινήτων

 



Από τον χαιρετισμό του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο 1ο Real Estate Conference:

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προσιτής στέγης, στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και στην άρση ανισορροπιών που υπάρχουν στην αγορά του real estate. 

  1. Προσιτή στέγη: Η χώρα δεν είχε στεγαστική πολιτική για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε να έχει και πάλι από πέρυσι.
  • Και ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Αν και το πρόγραμμα λοιδορήθηκε, τελικά πέτυχε! Ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και εξαντλήθηκε το ποσό. Έχουν εγκριθεί περίπου 10.000 δάνεια και πάρα πολλοί νέοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στα σπίτια τους με επιτόκιο που είναι στο ¼ του επιτοκίου της αγοράς!
  • Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα που έχουν τον διπλάσιο προϋπολογισμό από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Σε αυτά τα προγράμματα έχουμε και τη διάσταση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Έχουμε, λοιπόν, το πρόγραμμα «Κάλυψη», όπου ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μπορούν να βρουν το δικό τους σπίτι, με πλήρη κάλυψη του ενοικίου από το Δημόσιο για τρία έτη.
  • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», που βρίσκει στέγη σε πολίτες μέσω επιδότησης του ενοικίου, αλλά και εργασία μέσω επιδότησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο.
  • Το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» για στην πρόληψη και αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  • Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», για κενές ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Η Πολιτεία θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό, που ξεκινά άμεσα. Η ενοικίαση του ακινήτου δεν θα περιλαμβάνει τη μίσθωση Αirbnb.
  • Τέλος, το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μέσω συμπράξεων φορέων του δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, ώστε να αποδοθούν στους πολίτες εκατοντάδες διαμερίσματα».
  1. Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Εδώ έχουμε ήδη συστήσει ξεχωριστή Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας στο ΥΠΕΘΟ.
  • Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ΕΤΑΔ και γενικότερα στο Υπερταμείο. Επιχειρούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και με εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω τα ακίνητα στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει φυσικά από τα πιο ώριμα ακίνητα, προχωρώντας με αντίστοιχες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.
  • Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι αυτό της καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου. Ένα βήμα έγινε ήδη με την πρόσφατη ολοκλήρωση ενός πιλοτικού προγράμματος καταγραφής 500 ακινήτων με τη συνεργασία ΕΤΑΔ και Υπερταμείου. Η συνεργασία μεταξύ των δυο αυτών φορέων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού-πλαίσιο (framework agreement), ώστε να δημιουργηθεί ο χάρτης για 36.000 από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ, να γίνει η καταγραφή και να δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο μητρώο. Επιπλέον στην ίδια κατεύθυνση εκπονείται από την ΕΤΑΔ ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου προς την αρωγή για τον σχεδιασμό του πενταετούς στρατηγικού πλάνου της εταιρείας και της αξιοποίησης των ακινήτων της.
  • Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται επίσης: H αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων. Οι παραχωρήσεις των λιμανιών της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και της Καβάλας, καθώς και η παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου που ακολουθεί. Καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
  1. Άρση ανισορροπιών που υπάρχουν στην αγορά του real estate. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις ευρύτερες πρωτοβουλίες μας σε σχέση με την αγορά ακινήτων:
  • Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας κινείται ανοδικά, την ώρα που οι αποδόσεις στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης γενικότερα δεν είναι τόσο σημαντικές. Στην Ελλάδα όμως έχουμε - μετά την κάμψη της πανδημίας - αύξηση και πάλι της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022!
  • Επίσης, έχουμε αύξηση των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα οδεύουν το 2023 προς νέο ιστορικό υψηλό (ΤτΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία: Το 2022 είχαν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, αύξηση 68% έναντι του 2021. Το 2023 πάμε, όμως, ακόμη καλύτερα: Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 εισέρρευσαν 1,1 δισ. ευρώ με κατεύθυνση την αγορά ακινήτων. Πρόκειται για αύξηση 39,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022!
  • Σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική μας για την αγορά ακινήτων, στεκόμαστε σε πέντε σημεία:
  1. Στην απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων. Εδώ πολύ σημαντική είναι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βάζει μπροστά τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου και το Ψηφιακό Συμβόλαιο. Είναι ένα βήμα μπροστά. Πρέπει συνολικά στην κυβέρνηση να εξετάσουμε κι άλλα τέτοια βήματα.
  2. Ο ρόλος που παίζουν στην αγορά ακινήτων οιΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). Εδώ είναι βέβαιον ότι χρειάζεται βελτίωση και εξορθολογισμός στο σχετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να οι ΑΕΕΑΠ να αποτελέσουν ένα ακόμη ελκυστικότερο επενδυτικό προϊόν για θεσμικούς επενδυτές και η ελληνική αγορά real estate να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος.
  3. Το ζήτημα της golden visa. Η κυβέρνηση αύξησε το κατώτατο όριο στις 500.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις. Αλλά ειδικότερα για τα διατηρητέα σκεφτόμαστε να κάνουμε μία ειδική ρύθμιση για το ελάχιστο όριο, ώστε να κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων που χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, από πολιτιστικής και περιβαλλοντικής πλευράς.
  4. Προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω της ανάπτυξης νέων επενδυτικών προϊόντων. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη του σχετικά νέου επενδυτικού προϊόντος που αφορά στην κατοικία συνταξιούχων χωρών της ΕΕ (το λεγόμενο senior living).
  5. Περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, προς όφελος και του περιβάλλοντος. Πρόσφατα ανακοινώσαμε μία επιπλέον πρωτοβουλία, που έχει να κάνει με τη μείωση φόρου για δαπάνες αγαθών ή λήψης υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, οι οποίες θα μειώνουν τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι δαπάνες για υλικά μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών!.

 



Ψηφίστηκε με βελτιωτικές αλλαγές το φορολογικό νομοσχέδιο

 


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με  4 βελτιωτικές αλλαγές που επέρχονται σε επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και αφορούν εξαιρέσεις από το νέο σύστημα φορολόγησης για τους εξής επαγγελματικούς κλάδους:

  • Ταξί: Όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.
  • Ασφαλιστικοί σύμβουλοι: Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες, οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
  • Περίπτερα: Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα, επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
  • Καφενεία σε χωριά: Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.


Τι περιλαμβάνουν οι Συμφωνίες, τα Μνημόνια και οι Κοινές Δηλώσεις / Διακηρύξεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

 



Πρόκειται, συνολικά, για 15 κείμενα, οι θεματικές των οποίων έχουν ως εξής:

Συμφωνίες
1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Μνημόνια
2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ - TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)  στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)  ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG - Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)  μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)  στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

10.  Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας
11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC - JETCO)
12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη  για τη διοργάνωση Hackathon

15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη  για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ

Για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε, στις δηλώσεις του, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι επήλθε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους που θέλουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

  • Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε αυτή τη διευκόλυνση, παρά τις αντιδράσεις πολλών βορειο-ευρωπαϊκών κρατών. Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας φοβούνται κατάχρηση του μέτρου, ιδίως σήμερα που ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστα υψηλός. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη του Σένγκεν και την πρώτη και μόνη παρέκκλιση από τους αυστηρούς κανόνες της.
  • Το μέτρο αφορά καταρχήν κάθε κάτοχο τουρκικού διαβατηρίου και των μελών της οικογένειάς του που θέλει να επισκεφθεί δέκα ελληνικά νησιά, δηλαδή, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο. Η θεώρηση εισόδου (βίζα) θα έχει διάρκεια 7 ημέρες και θα μπορεί να ανανεώνεται οποτεδήποτε. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά όλον τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο.
  • Η σχετική σφραγίδα στο διαβατήριο δεν θα του επιτρέπει να ταξιδέψει πέραν των συγκεκριμένων νησιών και, σίγουρα, εκτός Ελλάδας.
  • Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές από την ΕΛΑΣ στους τελωνιακούς σταθμούς των νησιών.
  • Το μέτρο θα τονώσει την τουριστική κίνηση στα νησιά και είναι κάτι που θέλουν και διεκδικούσαν οι νησιώτες μας(περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ενώσεις ξενοδόχων, εμπορικά επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι κλπ).


Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά

 


Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας:

  • Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.
  • Πάντα οφείλουμε, όπως είπα, να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη, δηλαδή, κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων.
  • Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
  • H Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα.
    • Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.
    • Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών.
  • Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν.


Ηχητικό απο την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού απο κακοποιούς χούλιγκαν

 


Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στο φως η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», τη στιγμή των επεισοδίων έξω από το γήπεδο στου Ρέντη, όπου καταγράφεται η επικοινωνία των αστυνομικών, με τον 31χρονο να κείτεται αιμόφυρτος, μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Ο διάλογος

«Εισέρχονται Παπαδιαμάντη, κάνω κίνηση μπρος πίσω, στον σταθμό».

«Ελήφθη, Αποστόλη, πες μου λίγο για τον συνάδελφο, έχουμε κάνει το τουρνικέ;»

«Το έχουμε φτιάξει το τουρνικέ, έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες, έχει χαθεί […] γι’ αυτό και να συντομεύει ο σταθμός»

«Εχει κανονικά αισθήσεις ο συνάδελφος Αποστόλη;»

(….)

«Β4 ελήφθη, όταν έρθει 541. Επαναλαμβάνει το κέντρο. Κίνησε κανονικά τις δύο δυνάμεις 541 και 535, πάρε μέσα τα άτομα και θα παραμείνεις στις δύο εξόδους με τις διμοιρίες. Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο αν δε λάβεις εντολή, το καταλαβες; Και από Σικελιανού και από Αγίας Άννης, είμαστε κατανοητοί;»

«Δεν μπορούμε να το κρατήσουμε».

Ακούστε το ηχητικό: