Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Γλύψιμο Αντώναρου σε ακροαριστερό Πολάκη, τον αναφέρει προσωπικό του φίλο και δείχνει την ποιότητα του

 



Καταρχήν όλοι αναρωτιόμαστε με πιο κριτήριο καλούν στις εκπομπές τους τον Ευάγγελο Αντώναρο να μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ; Έναν πολιτικό γυρολόγο που δεν έχει εκλεγεί ποτέ από τον Ελληνικό λαό, έχει αποτύχει πολιτικά, τον φύτεψαν στο επικρατείας επί Καραμανλή, και απέτυχε ως υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ που τον μάζεψε ο Τσίπρας.

Ψεύτης σε ότι ανεβάζει ότι δήθεν τον παίρνουν τηλέφωνο στελέχη της Ν.Δ., εξαπατώντας τον κόσμο όταν έλεγε ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι, κάνοντας αποτυχημένες προβλέψεις που δεν έχει πέσει μέσα ούτε σε μία, ποιος θα ξεχάσει τις ημερομηνίες που ανακοίνωνε στα social ότι δήθεν κάτι θα γίνει και δεν γινόταν.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος το πρωί της Παρασκευής πήγε στον ΣΚΑΪ, και αναρωτιόμαστε ποια είναι η πολιτική βαρύτητα του Αντώναρου για να μιλάει;;;

Μέσα σε όλα αυτά που είπε, και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε, δεν έχει νόημα, έγλυψε μέχρι εμετού και τον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη, μήπως και τον αξιοποιήσει σε ότι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει πολιτικά.

Αναφερόμενος στη στάση του ακροαριστερού Πολάκη που είναι όπως δήλωσε ο Αντώναρος προσωπικός του φίλος, τόνισε γλύφοντας απίστευτα, πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ύφος και ότι ο Πολάκης «κάνει πάρα πολλή δουλειά, είναι ένα σκληρός δουλευτής ο οποίος και στον μόχθο της ζωής με το επάγγελμα που κάνει είναι παρών».




Ο εισαγγελέας είπε όχι στην αποφυλάκιση του Σύριου, οι δικαστές είπαν ναι βασιζόμενοι στον Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ


Ο επικίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών Σύριος παράνομος μετανάστης, κυκλοφορούσε ελεύθερος παρά την πρόταση του εισαγγελέα να μην αποφυλακιστεί, κάτι για το οποίο αδιάφόρησαν οι δικαστές που έψαχναν παραθυράκι στον Π.Κ. έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ για να τον αποφυλακίσουν, και το έκαναν αδιαφορώντας για την ασφάλεια όλων μας, αντί να κρίνουν για υπέρ της δημόσιας ασφάλειας.

Στη φυλακή οδηγείται μετά τη σύντομη απολογία του ο επονομαζόμενος «δράκος» των Εξαρχείων.

Ο 23χρονος επικίνδυνος κακοποιός από τη Συρία φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ανακριτικών αρχών ότι δήθεν δεν θυμάται τίποτα αναφορικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος επτά γυναικών που τον έχουν καταγγείλει και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται πως μετά τη σύλληψή του ο 23χρονος είχε εμφανιστεί αμετανόητος στις Αρχές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Έχω ορμές και ήθελα να πάω με γυναίκα».

Ωστόσο, σήμερα ενώπιον του ανακριτή δήλωσε ότι δεν θυμάται κάτι, γιατί κάποιοι; Κάποιος; Καμιά ΜΚΟ τον συμβούλεψε να το κάνει.

Εις βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για δύο κακουργήματα, για βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, εις βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Σημειωτέων σύμφωνα με πληροφορίες, 47 Αλλοδαποί δεν έχουν δώσει το ΠΑΡΟΝ στο αστυνομικό τμήμα, και στην δομή της Μαλακάσας, ενώ είναι έξω με περιοριστικούς όρους.



Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος σε χρόνο - ρεκόρ»


 

Το δίκτυο RND να κάνει λόγο για «αποπληρωμή σε χρόνο ρεκόρ» των δανείων που δόθηκαν κατά την «μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη διεθνή οικονομική ιστορία».

«Ο πρώην πτωχευμένος εταίρος είναι πλέον και πάλι τόσο οικονομικά σταθερός, που ο υπουργός Οικονομικών της Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης, μπορεί να εξοφλεί πρόωρα τα χρέη», γράφει σε πρόσφατο άρθρο του στο rnd ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ. Η Ελλάδα σκοπεύει να μεταφέρει 5,29 δις ευρώ στις χώρες του Eurogroup πριν από το τέλος του έτους, επισημαίνει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είχε λάβει δάνεια ύψους 288,7 δις ευρώ για να αντεπεξέλθει στην κρίση των ετών 2010-2018.

Τα 5,29 δις ευρώ ανιστοιχούν σε μία δόση από το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF), το πρώτο πακέτο διάσωσης ύψους 52,9 δισ. ευρώ, που συγκεντρώθηκε την άνοιξη του 2010. Οι αποπληρωμές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις 2,645 δισ. ευρώ η καθεμία, έως το 2041. «Στο τέλος του 2022, η Ελλάδα εξόφλησε νωρίτερα το οφειλόμενο ποσό του 2023. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εξοφλήσει έγκαιρα τις δόσεις για το 2024 και το 2025», αναφέρει το άρθρο.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης, «η πρόωρη αποπληρωμή έχει νόημα», γιατί τα δάνεια GLF, με επιτόκιο λίγο κάτω από το 4%, «είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα δάνεια που χορηγήθηκαν αργότερα, στο δεύτερο και το τρίτο πακέτο βοήθειας», προς την Ελλάδα.

«Ήδη από το 2022, η Ελλάδα είχε αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που στήριξε τη χώρα με 28 δισ. ευρώ, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο», αναφέρει ο Χέλερ, τονίζοντας πως «καμία χώρα της ΕΕ δεν μειώνει το χρέος της τόσο γρήγορα».

Η οικονομική ανάπτυξη «καταλύτης» στην μείωση του χρέους

«Όχι μόνο ως αποτέλεσμα των πρόωρων αποπληρωμών, αλλά κυρίως χάρη στην ισχυρή οικονομική της ανάπτυξη, η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τον δείκτη χρέους της τα τελευταία τρία χρόνια», διαβάζουμε παρακάτω.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 14%, σωρευτικά, το 2021 και το 2022. Η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 2,3% φέτος και ανάπτυξη 3% το 2024. Αντίστοιχα, ο λόγος χρέους που υπολογίζεται σε σχέση με το ΑΕΠ συρρικνώνεται. Μειώθηκε από 206,6 τοις εκατό το «έτος της πανδημίας», δηλαδή το 2020, σε 172,6 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2022», διευκρινίζει ο δημοσιογράφος. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει μειώσει το χρέος της τόσο γρήγορα, όσο η Ελλάδα από το 2020 και έπειτα».

Βέβαια, όπως επισημαίνει, το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Ωστόσο, η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, και αυτό γιατί «το 71 τοις εκατό του ελληνικού εθνικού χρέους κατέχεται από δημόσιους πιστωτές, όπως το Ταμείο Σταθερότητας του Ευρώ. Το μέσο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για αυτό το κομμάτι του χρέους είναι μόλις 1,4 τοις εκατό. Επιπλέον, ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι μακροπρόθεσμος – ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης –   πράγμα το οποίο διευκολύνει την αναχρηματοδότησή του με χαμηλά επιτόκια.

Τέλος, ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει, βέβαια, πως παρά τα παραπάνω, η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα αρκετό χρόνο, μέχρις ότου «πέσει» στο ανώτατο όριο χρέους όπως αυτό ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, και που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ. Επικαλούμενος τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναφέρει ότι ο δείκτης του ελληνικού χρέους προβλέπεται να πέσει κάτω από το 100% το 2038, «για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια». Ακολουθώντας την ίδια πρόβλεψη, ο στόχος του 60% δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν το έτος 2051.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



7 συλλήψεις o δράκος των Εξαρχείων και όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος και με τις ευχές της ανεύθυνης δικαιοσύνης





Εγκληματικές ευθύνες σε δικαιοσύνη και αστυνομία, και επειδή ακούσαμε τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον αξιωματικό του αρμόδιου Τ.Α., δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Άρειος Πάγος εναντίον των συναδέλφων τους δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση του βιαστή των Εξαρχείων.

«…Η Υπηρεσία μας οδηγείται στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εκ νέου επιβολή περιοριστικών όρων στον κατηγορούμενο δεν είναι ικανή τεκμηριωμένα να ανακόψει ή να περιορίσει τη συνεχιζόμενη εγκληματική του δράση», αυτό ήταν το συμπέρασμα κατόπιν εορτής και αφού κινδύνεψε κόσμος κατά εξακολούθηση.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 7 απόπειρες παρενόχλησης και βιασμού σε βάρος γυναικών στην «καρδιά» της Αθήνας, συστηματική παραβίαση περιοριστικών όρων επί σχεδόν 4 μήνες και επτά συλλήψεις, προκειμένου ο σεσημασμένος επίδοξος βιαστής, που ουδέποτε χαρακτηρίστηκε καταζητούμενος, να θεωρηθεί επικίνδυνος από τις αστυνομικές και τις δικαστικές Αρχές, και αυτό δείχνει το πόσο ανεύθυνα κινήθηκαν ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί, σε βάρος της ασφάλειας και της ζωής πολιτών. 

Οι Αρχές μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να υποδέχονται γυναίκες που είχαν δεχθεί παρενόχληση, με τον αριθμό των καταγγελιών να αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

«Ηθελα να κάνω σεξ. Οταν βγω, θα βρω άλλες. Αφού δεν με πιάνατε, συνέχιζα» είπε κυνικά και ψυχρά ο δράστης που με ευθύνη της δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ. κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Ο άνδρας από τη Συρία παρέμενε άεργος μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Αύγουστο και είχε ως μοναδική πηγή εσόδων μόνο τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες είχε επιδοθεί.

Απόπειρες βιασμών, κλοπές, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, σωματική βλάβη, εξύβριση, απόπειρα εμπρησμού, ψευδής κατάθεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας είναι μερικές από τις κατηγορίες με τις οποίες είχε βρεθεί αντιμέτωπος τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία συνελήφθη συνολικά επτά φορές και η δικαιοσύνη εάν δυνατόν τον άφηνε ελεύθερο.

Μάλιστα, κατά την τελευταία σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή, ο εγκληματικά ανεύθυνος εισαγγελέας αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος και να μην προφυλακιστεί, παρά το γεγονός ότι ο 22χρονος παραβίασε τους περιοριστικούς του όρους, διέπραξε αδίκημα, ενώ βρίσκεται παράνομα στη χώρα, καθώς η άδεια διαμονής είχε λήξει από την 1η Απριλίου του 2021.



Εξιχνιάστηκε ανθρωποκτονία 38χρονου που διαπράχθηκε στο Μενίδι - Διέφυγε στην Αλβανία ο δράστης


 

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου, ο οποίος κατηγορείται για την ανθρωποκτονία 38χρονου, που τελέστηκε τον περασμένο μήνα στην περιοχή των Αχαρνών.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 17η Οκτωβρίου 2023 σε αυτοσχέδια κατοικία εντός αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην περιοχή των Αχαρνών, ο κατηγορούμενος αφού λογομάχησε με τον 38χρονο, με αφορμή ναρκωτικές ουσίες, τον τραυμάτισε στο πόδι με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου και διέφυγε πεζός.

Από την έρευνα στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι κουζίνας και ξυράφι, ενώ από την επακόλουθη προανακριτική διαδικασία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε Ανακριτή.





Η OpenAI έφτιαξε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τόσο ικανό που τρόμαξε τους ερευνητές

 


Μια διαφορετική -και πολύ ενδιαφέρουσα- διάσταση στο δράμα πίσω από την απόλυση από την OpenAI του Σαμ Άλτμαν και την επαναφορά του μέσα σε λίγες ημέρες δίνει ρεπορτάζ του Reuters.

Η OpenAI, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να εργαζόταν σε ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό που προκαλούσε ανησυχίες στο προσωπικό της εταιρείας.

Ερευνητές της OpenAI έγραψαν στο διοικητικό συμβούλιο λίγες ημέρες πριν από την απόλυση του Άλτμαν προειδοποιώντας ότι το μοντέλο «θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα».

Το μοντέλο, που ονομάζεται Q*, ήταν σε θέση να επιλύει βασικά μαθηματικά προβλήματα που δεν είχε δει ποτέ πριν. Αν και τα προβλήματα δεν απαιτούσαν προχωρημένες γνώσεις μαθηματικών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιλύσει και πολύ πιο σύνθετα.

Η ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων είναι σημαντική εξέλιξη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πιθανόν όχι τυχαία, μία ημέρα πριν από την απόλυσή του, ο Άλτμαν σε ομιλία του είχε υπονοήσει ότι η εταιρεία πίσω από το ChatGPT είχε κάνει άλλη μια σημαντική ανακάλυψη.

«Τέσσερις φορές ως τώρα στην ιστορία του OpenAI - η πιο πρόσφατη φορά μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες- είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι στο δωμάτιο, όταν κατά κάποιο τρόπο ανασηκώνουμε το πέπλο της άγνοιας και σπρώχνουμε τα σύνορα της ανακάλυψης μπροστά. Το να το κάνω αυτό είναι η επαγγελματική τιμή μιας ζωής», είχε πει.

Οι γραπτές αναφορές των ερευνητών προκάλεσαν αναταραχή στην OpenAI, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας απέλυσε τον Άλτμαν την περασμένη Παρασκευή. Τον επανέφερε το βράδυ της Τρίτης, καθώς 750 εργαζόμενοι (σχεδόν όλο το προσωπικό) είχαν απειλήσει να παραιτηθούν αν δεν επανερχόταν ο Άλτμαν.

Όπως σημειώνει ο Guardian, πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι εταιρείες όπως η OpenAI κινούνται πολύ γρήγορα προς την ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εκτελέσει μια ευρεία ποικιλία εργασιών σε ανθρώπινο επίπεδο ή και ανώτερο από αυτό.

Το OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με ένα διοικητικό συμβούλιο που διοικεί μια εμπορική θυγατρική, την οποία διευθύνει ο Άλτμαν. Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην κερδοσκοπική επιχείρηση. Στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας για την επιστροφή του Άλτμαν, το OpenAI θα έχει νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Μπρετ Τέιλορ, πρώην συνδιευθυντή της εταιρείας λογισμικού Salesforce.


protothema.gr



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θετική αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ύψους 36 δισ. Ευρώ

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες τη θετική της αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, δίνοντας “πράσινο φως” για την τελική έγκριση του από το ECOFIN, το επόμενο διάστημα.

  • Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκονται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU  με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκατ. €, το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. € που θα προστεθούν στο υφιστάμενο  δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και η ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Ροδόπης.
    • H δέσμη 4 επενδύσεων και 7 μεταρρυθμίσεων ύψους 795 εκατ € στο πλαίσιο REpowerEU που πρότεινε η Ελλάδα κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στόχευση για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη.
    • Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU  περιλαμβάνονται επίσης η βελτιστοποίηση χρήσης γης και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση επενδύσεων αποθήκευσης,  η πρωτοβουλία για πολιτικές και εργαλειοθήκες για την προώθηση του διαμοιρασμού ενέργειας κ.α.
    • Το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ.€ που κατευθύνονται αποκλειστικά στην ιδιωτική οικονομία ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζει το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έως τέλος Οκτωβρίου είχαν  ήδη υποβληθεί  546 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ.€, με ποσοστό άνω του 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος, διευρύνεται η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και το εύρος των επενδύσεων.
    • Με την ανακατεύθυνση υφιστάμενων πόρων, εξασφαλίζεται συνολική χρηματοδότηση 686 εκατ. €  για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα Daniel στο οδικό δίκτυο και σε γέφυρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, για την  ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία και για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ως προς την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενισχύεται χρηματοδοτικά  το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης για την ανθεκτικότητα υποδομών «Έξυπνες Γέφυρες».
    • Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει στο συνδυασμό επενδύσεων με συνεκτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική πολιτική και ειδικά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (ηλεκτρονικές πληρωμές, βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ κ.ά)  την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, το Κτηματολόγιο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως προς τις σχέσεις μεταξύ των servicers και των δανειοληπτών και τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία των ευάλωτων.
    • Το αναθεωρημένο σχέδιο Ελλάδα 2.0 διατηρεί μια πολύ ισχυρή εστίαση στην πράσινη μετάβαση, διαθέτοντας το 38,1% (από 37,5% στο αρχικό σχέδιο) των διαθέσιμων κονδυλίων σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση  και διατηρεί την θετική κοινωνική του διάσταση.
  • Το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0 ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων  περίπου 18 δισ. ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 18 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια από το ΤΑΑ. Περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.


Μέση Ανατολή: Τα τέσσερα σημεία της εθνικής θέσης της χώρας μας

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας:

  • Πρώτον, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του. Και πρώτη προτεραιότητα σήμερα θα πρέπει, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, να είναι η απελευθέρωση των ομήρων. Παραπάνω από 200 κρατούνται σήμερα σε τραγικές συνθήκες εντός της Λωρίδας της Γάζας.
  • Δεύτερον, το Ισραήλ οφείλει  ως δημοκρατία, να αντιδρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά στο πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό.
  • Τρίτον, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμακούμενη αντίδραση του Ισραήλ και τις πολύ μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη Λωρίδα της Γάζας. Οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν και πρέπει να ανακουφιστούν. Πρέπει να ανακουφιστούν με άμεσες παύσεις του πυρός και με ανθρωπιστικούς διαδρόμους αλληλεγγύης για φάρμακα και τρόφιμα. Η Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή. Έχουμε αυξημένη αξιοπιστία και μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους: μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου αλλά και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση με ένα ιδιαίτερο διπλωματικό εκτόπισμα.
  • Τέταρτον, η σταθερή θέση της εξωτερικής πολιτικής μας, η οποία ουδέποτε άλλαξε, είναι ότι η πολιτική υπέρβαση μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση δύο κρατών με αμοιβαία αναγνώριση.


Προϋπολογισμός 2024: δημοσιονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

 


Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024- μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2024.

Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού: 

  1. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και το 2024 είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με:
  • Αυξήσεις στους µισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Άρση του παγώματος των τριετιών στους µμισθωτούς
  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023
  • Νέα αύξηση (+ 3%) των συντάξεων από 1/1/2024 
  1. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Πράγματι το 2023 η Ελλάδα:
  • Απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης
  • Σημείωσε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,4%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κατέγραψε μείωση της ανεργίας (αναµένεται να µειωθεί σε 11,2% από 12,4%)
  • Πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
  • Πέτυχε να μειώσει το δημόσιο χρέους της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%. 

  1. Το 2024 θα προχωρήσουμε με την βασική συνταγή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονιά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Σημειώνω ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος (2,1%). 
  2. Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις. Φέτος είχαμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1%, ενώ το 2024 προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια αύξηση κατά 15,1%. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 
  3. Μόνιμες φοροελαφρύνσεις με 7 διαφορετικούς τρόπους:
  • Μονιμοποίηση µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία (305 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισµό, πυρκαγιά και πλημμύρες  (26 εκατ. ευρώ για το 2024)
  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά (135 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών (21 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (7 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (22 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Κατάργηση παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Πέραν της μονιμοποίησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), όπως αναφέρεται παραπάνω, την ίδια στιγμή επεκτείνουμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για το α’ εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί ενώ επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση τον ΦΠΑ μόνο για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά.

 
Παράλληλη όμως στόχευσή μας για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής.  

  • Ήδη το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026.
  • Εντωμεταξύ προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: σύνδεση των POS  με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data, γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα για την Υγεία θα υπάρξει μια αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων συνολικού ποσού 481 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μια αύξηση των δαπανών για την Παιδεία της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Την αποτελεσματικότητα με τη δικαιοσύνη. Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά!