Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Μόνο το παρμπρίζ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία



Αντίθετα με τα παρμπρίζ που κάνουν καλή δουλειά, τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν προστατεύουν εξίσου καλά από την υπεριώδη Α ακτινοβολία (UV-A) του Ήλιου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Γι’ αυτό, θα ήταν καλή ιδέα να φοράει κανείς γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και ρούχα με μακριά μανίκια, ιδίως όταν οδηγεί για πολλές ώρες το καλοκαίρι.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, που διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα και διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ελλιπής προστασία από τα πλάγια του οχήματος εξηγεί εν μέρει γιατί οι οδηγοί παθαίνουν συχνότερα καρκίνο στην αριστερή πλευρά του προσώπου, καθώς και καταρράκτη στο αριστερό μάτι πιο συχνά από ό,τι στο δεξί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν Μπόξερ Γουάχλερ του Ινστιτούτου Όρασης Boxer Wachler στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology".

Οι ερευνητές μέτρησαν την υπεριώδη-Α ακτινοβολία σε 29 μοντέλα 15 αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευής 1990-2014. Διαπιστώθηκε ότι τα παρμπρίζ μπλοκάρουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία (το 96% κατά μέσο όρο), άσχετα αν πρόκειται για ακριβά ή φθηνά αυτοκίνητα. Αυτό οφείλεται ότι τα παρμπρίζ κατασκευάζονται από γυαλί με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα.

Αλλά στα πλαϊνά τζάμια -που δεν έχουν αντίστοιχη ενίσχυση- το αντίστοιχο μέσο ποσοστό προστασίας από την ακτινοβολία είναι 71%. Μόνο σε τέσσερα μοντέλα από τα 29 τα πλαϊνά τζάμια μπλόκαραν πάνω από το 90% της UV-A, ενώ μερικά αυτοκίνητα δεν μπλοκάρουν πάνω από 50%.

«Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν την αύξηση του βαθμού προστασίας από την UV-A στα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων τους», δήλωσε ο δρ Μπόξερ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούσαν και μόνοι τους να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα για τα πλαϊνά τζάμια των οχημάτων τους.



Πηγή :iatropedia.gr


Εμείς θέλαμε μειώσεις δαπανών, η κυβέρνηση επέβαλε φόρους, “καρφώνει” ο Ντομπρόσβσκις



Φωτιές ανάβει μια δήλωση του Βάλντις Ντομπρόσβσκις στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. 

Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες». Αυτό δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξιστορώντας το πώς φτάσαμε στο νέο σκληρό πακέτο μέτρων. 

Ο ίδιος σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διευκρινίζει πάντως πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. 

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση», όπως τονίζει. 


Πηγή : kathimerini.gr, mignatiou.com




Νέο εκλογικό νόμο προωθεί η κυβέρνηση




Ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση με τις αλλαγές που μελετά στον εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.

Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.

Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%

Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.

Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).

Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.

Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.


Η Μπόκο Χαράμ σκοτώνει σωρηδόν Αφρικανούς και ο ΟΗΕ εκδίδει ανακοινώσεις ανησυχίας



Σε ομόφωνη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ τα κράτη μέλη εκφράζουν την "έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος"

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για τους δεσμούς που εξυφαίνονται ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος, εκδηλώνοντας παράλληλα την υποστήριξή του σε μια περιφερειακή σύνοδο που διοργανώνει σήμερα Σάββατο η Νιγηρία για την αντιμετώπιση της απειλής.

Σε ομόφωνη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ-η οποία υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ-τα δεκαπέντε κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι η "δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική και στην Κεντρική Αφρική", ενώ εκφράζουν την "έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι να οργανώσει μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια σήμερα στην Αμπούτζα.

Στη σύνοδο αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να "αξιολογηθεί η περιφερειακή δράση έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύει η Μπόκο Χαρά" και ιδίως να υπάρξει η "υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης διακυβέρνησης, ασφάλειας, ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης" που έχει δημιουργήσει η δράση των ισλαμιστών.

Το ΣΑ του ΟΗΕ "απαιτεί η Μπόκο Χαράμ να απόσχει άμεσα και αναμφισβήτητα από κάθε βιαιότητα" καθώς και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους ανθρώπους που έχουν απαγάγει τα μέλη της.

Ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε πως θεωρεί ότι ορισμένες από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου", ενώ ανέφερε πως "ανησυχεί σοβαρά για την ανησυχητική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης (...) στην περιοχή της λίμνης Τσαντ".

Το ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Καμερούν, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Τσαντ "ανακατέλαβαν πολλές περιοχές" που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ, κυρίως μετά τη συγκρότηση μιας μικτής πολυεθνικής δύναμης. Προέτρεψε "τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή τη δύναμη να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την περιφερειακή στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό τους".

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία του Νιγηριανού προέδρου να συγκαλέσει τη διεθνή σύνοδο.

Στη σημερινή σύνοδο θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ—ο μόνος αρχηγός μη αφρικανικού κράτους που θα είναι παρών—καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.
Στην Αμπούτζα θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ, καθώς και αντιπροσωπείες του Μπενίν, της Γκαμπόν, της Γκάνας, της Ισημερινής Γουινέας, της Σενεγάλης και του Τόγκο.

Το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, το οποίο μαίνεται από το 2009 κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.

Ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται από χθες Παρασκευή στη Νιγηρία, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Μπόκο Χαράμ υπάρχουν ενδείξεις πως στέλνει μαχητές για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ στο έδαφος της Λιβύης. Ο ίδιος ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για ενδείξεις μιας αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως τα στοιχεία για αυτή τη σχέση είναι κάτι "που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά διότι θέλουμε να διακοπεί" η συνεργασία των δύο ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να πουλήσει έως και 12 ελαφριά βομβαρδιστικά A-29 Super Tucano στις νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αναγνωρίζει πως ο πρόεδρος Μπουχάρι προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στις τάξεις τους. Για την πώληση θα χρειαστεί η έγκριση του Κογκρέσου.

Επί των ημερών του προκατόχου του Μπουχάρι, του Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στη Νιγηρία, εν μέρει λόγω των ανησυχιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει κάνει "σημαντικές προσπάθειες" για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η Ουάσινγκτον είναι "προβληματισμένη" μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας σύμφωνα με την οποία παιδιά πεθαίνουν ενώ κρατούνται από τον στρατό. Ο νιγηριανός στρατός απέρριψε τις καταγγελίες της ΜΚΟ. Ακόμη, ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις καταγγελίες περί της σφαγής εκατοντάδων σιιτών στη βόρεια Νιγηρία τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει υποβάλει διάφορα αιτήματα για την αγορά στρατιωτικού υλικού τα οποία η Ουάσινγκτον εξετάζει "ενεργά", ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.


Πηγή : protothema.gr


Ο Τραμπ παρίστανε τον εκπρόσωπο του... εαυτού του τη δεκαετία του '90



Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον μοναδικό πλέον υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τα τελευταία δημοσιεύματα τον θέλουν να τηλεφωνούσε τις δεκαετίες του '80 και του '90 στους δημοσιογράφους, παριστάνοντας τον εκπρόσωπο του... εαυτού του, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, ο Τραμπ συνήθιζε τις δεκαετίες του 1980 και του 19990 να τηλεφωνεί ο ίδιος σε δημοσιογράφους και να παριστάνει τον... εκπρόσωπό του. Τότε, χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα «Τζον Μίλερ» ή «Τζον Μπάρον» και, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερασπιζόταν τις θέσεις του σε διάφορα θέματα που τον αφορούσαν.

«Δεν είμαι εγώ στο τηλέφωνο, δεν είναι αυτή η φωνή μου» ειπε ο Τραμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αφού προηγουμένως άκουσε την ηχογραφημένη συνέντευξη.

«Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να μιμηθούν τη φωνή μου, μπορείτε να φανταστείτε πόσοι. Αυτό μου μοιάζει σαν μια καινούρια απάτη» συνέχισε.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα, ο «Τζον Μίλερ» συζητά με την Σου Κάρσγουελ, μια ρεπόρτερ του περιοδικού People η οποία είχε αναλάβει να γράψει ένα άρθρο για το πρώτο διαζύγιό του, τη σχέση του με την Κάρλα Μπρούνι και το σχέδιο του να παντρευτεί για δεύτερη φορά.

Ο «Τζον Μϊλερ» ξεκινά εξηγώντας τη σχέση του με τον επιχειρηματία. «Είμαι σχετικά καινούριος εδώ» λέει στην δημοσιογράφο. Όμως «είμαι κάποιος που τον γνωρίζει και πιστεύω ότι με συμπαθεί και μου έχει εμπιστοσύνη» συνεχίζει.

Ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος του Τραμπ εκφράζει στη συνέχεια την άποψή του για το αφεντικό του: «Είναι ένας ωραίος τύπος, δεν θα πείραζε ούτε μύγα. Φρόντισε καλά την (πρώτη) γυναίκα του (την Ιβάνα) και θα φροντίσει και την Μάρλα» (τη δεύτερη σύζυγο του μεγιστάνα).

Πολλοί δημοσιογράφοι που άκουσαν την ηχογραφημένη συνομιλία ανέφεραν ότι η φωνή του «Τζον Μίλερ» παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με εκείνη του Τραμπ.


Πηγή : tovima.gr


Παναθηναϊκός - Άρης 84-68



Ο Άρης το πάλεψε απ' το γρήγορο -19, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε τις λύσεις αυτή τη φορά και σφράγισε στο ΟΑΚΑ (84-68) τη 14η διαδοχική παρουσία σε Τελικούς της Α1.

Ο Άρης έκανε την υπέρβαση κι ισοφάρισε σε 2-2, αλλά το τέλος της διαδρομής έμελλε να 'ναι εκεί όπου όλοι νόμιζαν πως ουσιαστικά είχαν τελειώσει όλα μετά απ' το 2-0 του Παναθηναϊκού: Στο ΟΑΚΑ. Το Game 5 της δεύτερης ημιτελικής σειράς της Α1 δεν ήταν ακριβώς παράσταση για έναν παρά τη διαφορά 19 πόντων (33-14) μόλις στο 13', αλλά ακόμη κι έτσι αρκεί στον Παναθηναϊκό (84-68), ο οποίος προκρίθηκε για 14η συνεχόμενη φορά σε Τελικούς, όπου ήδη περίμενε ο Ολυμπιακός για να λύσουν και φέτος τις διαφορές τους (Game 1 στο ΣΕΦ στις 19/5, 19:30), όπως απ' το 2006 και μετά.

Απ' την άλλη, ο Άρης θ' αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για τις θέσεις 3-4 (Game 1 στο Αλεξάνδρειο στις 18/5, 19:00).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός άρχισε το Game 5 αποφασισμένος να δείξει πως η σειρά δεν ήταν για τόσες αναμετρήσεις, έβγαλε ενέργεια στην άμυνα, ανάγκασε τον Άρη σε νευρικές επιλογές στην επίθεση (παράπονα από πάγκο & παρκέ για διαφορετική αντιμετώπιση απ' τους διαιτητές) κι ανέλαβε νωρίς τον έλεγχο. Το περιφερειακό σουτ έδωσε λύσεις στον τελευταίο για την επιστροφή στο σκορ κι όσο ο Παναθηναϊκός συνέχιζε τα νεκρά διαστήματα, αλλά του έλειπε αυτό το... κάτι. Παρά τις ευκαιρίες δεν έφερε ποτέ τη διαφορά πιο κάτω απ' τη μία κατοχή κι ο Παναθηναϊκός πήρε ό,τι όλοι περίμεναν ήδη να 'χε κάνει: Τη νίκη-πρόκριση.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Έλιοτ Ουίλιαμς σκόραρε 10 αλάνθαστους πόντους (3/3δίπ., 1/1τρίπ., 1/1β.) απ' το 33' (62-53) μέχρι το 38' (76-64) κι ο Παναθηναϊκός παρέμεινε επικεφαλής μέχρι τέλους.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: O Βασίλης Σίμτσακ αγωνίστηκε για 22:05 και προσέφερε στον Άρη... 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 λάθη.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Τζέιμς Φελντέιν πέρασε στο παρκέ στο 6' (9-6) γεμάτος ενέργεια σε άμυνα κι επίθεση κι ήδη στο 9' (22-8) είχε φτάσει στους 10 αλάνθαστους πόντους (2/2δίπ., 2/2τρίπ.). Η διαφορά έφτασε και στους 19 πόντους (33-14 στο 13'), αλλά ο Άρης βελτίωσε το ποσοστό ευστοχίας του απ' την περιφέρεια (3/15τρίπ. στο ημίχ., 3/7τρίπ. για το 53-46 στο 28') κι αύξησε την πίεση στον αντίπαλο. Το 73-64 στο 37' αποδείχθηκε πως ήταν η τελευταία μονοψήφια τιμή της, αφού ο Έλιοτ Ουίλιαμς πήρε μ' έξυπνο τρόπο το φάουλ του Τζερέλ ΜακΝιλ, η μπάλα του έκανε και το χατήρι για το έμμεσο τρίποντο (76-64) αμέσως μετά και... τέλος.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός κρατά τον... σωφρονισμό των ξενύχτηδων Γκιστ & Φελντέιν κι ο Άρης πως κατάφερε κι επέστρεψε στο ΟΑΚΑ για μία πέμπτη και τελευταία αναμέτρηση.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός ξεχνά τις 10 άστοχες ελεύθερες βολές (17/27β.) κι ο Άρης την αναλογία ασίστ/λάθη (12ασ., 15λ.).

Τα δεκάλεπτα: 24-14, 40-28, 57-48, 84-68
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4 (4ρ.), Φώτσης, Καλάθης 15 (2τρίπ., 5ρ., 2ασ.), Ουίλιαμς 15 (1τρίπ., 2ρ.), Χάντερ (4ρ.), Ραντούλιτσα 9 (2ασ., 3λ.), Παππάς, Φελντέιν 23 (4τρίπ., 5ρ., 4ασ., 3κλ.), Διαμαντίδης 2 (2ρ., 2ασ.), Γκιστ 16 (5ρ., 2ασ., 3κλ., 3λ.), Χέινς
Άρης (Πρίφτης): Ουάιτ 17 (3τρίπ., 5ρ., 3λ.), Ουότερς 10 (4ασ., 2κλ., 4λ.), Μούρτος 10 (2τρίπ., 11ρ.), Σίμτσακ (4ρ., 2λ.), ΜακΝιλ 18 (3τρίπ., 3ρ., 3ασ.), Ξανθόπουλος, Πελεκάνος, Τσούπκοβιτς 9 (1τρίπ., 5ρ., 2λ.), Φλιώνης, Ζάρας 2, Κοέν 2

Α1

PLAYOFFS

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

(2) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-(3) ΑΡΗΣ 3-2
Παναθηναϊκός-Άρης 85-79
Παναθηναϊκός-Άρης 74-60
Άρης-Παναθηναϊκός 77-68
Άρης-Παναθηναϊκός 56-50
Παναθηναϊκός-Άρης 84-68



Πηγή : gazzetta.gr 



«Κόφτης» 10% - 30% στις νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου



Νόμος του κράτους είναι από χθες ο «νόμος Κατρούγκαλου», που αλλάζει άρδην το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας. Αμεσα, ήτοι από 13 Μαΐου 2016, ισχύει μια σειρά από διατάξεις, με κυριότερες αυτές που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που κατατίθενται από χθες και εφεξής, τις περικοπές σε ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, τη μερική διακοπή του ΕΚΑΣ, το «ψαλίδι» στις υψηλές κύριες συντάξεις, τον «κόφτη» στις συντάξεις χηρείας αλλά και τις αυξήσεις των εισφορών για μισθωτούς, εργοδότες και αγρότες. Το δεύτερο μεγάλο κύμα αλλαγών αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το νέο υπερταμείο με την ονομασία Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ξεκινούν οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εξετάζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από χθες, Παρασκευή, και εφεξής, καθώς ο νόμος 4387/2016 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται στο εξής θα προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Οι απώλειες εκτιμώνται από 10% έως και 30%, με μεγάλους χαμένους όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία, από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ - τραπεζών. Βάσει του νόμου, εάν φέτος η νέα σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από το ποσό που θα προέκυπτε με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς. Η νέα σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια). Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η  Ιουλίου 2016 και εφεξής.

Με μεικτό τρόπο και μακρά μεταβατική περίοδο θα υπολογίζονται από τώρα και έως το 2030 οι νέες συντάξεις των αγροτών.

Στο 18% του συντάξιμου μισθού (για 40ετία) μειώνεται και η επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά. Οι απώλειες στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς εκτιμώνται στο 5%-12%. Εκκρεμείς αιτήσεις θα κριθούν με τις παλιές διατάξεις. Βέβαια, θα... αναπροσαρμοστούν όπως και όλες οι υπόλοιπες ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, εφόσον ο συνταξιούχος εισπράττει άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά). Ειδικοί εκτιμούν πως οι απώλειες θα κυμανθούν στο 20%-30%.

Περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταργηθεί έως το 2019.

Και οι δικαιούχοι εφάπαξ θα δουν μειώσεις 12% με 15% στην παροχή.

Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2016 θα υπολογιστεί η μείωση στο μέρισμα των Μετοχικών Ταμείων.

Από την 13η Μαΐου και έως το τέλος του 2018, ορίζονται νέα πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη στις 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στις 3.000 (καθαρό ποσό).

Από 13 Μαΐου αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θανάτου. Οι επιζώντες σύζυγοι θα λαμβάνουν διά βίου τη σύνταξη θανάτου, εφόσον είναι 55 ετών. Από την ίδια ημέρα αλλάζει και το καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, για όσους πιάσουν δουλειά από τις 13 Μαΐου και μετά, καθώς μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν.

Μειώσεις 20%-30% έρχονται για 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής.
Στο πεδίο των εισφορών, η επιβάρυνση, και μάλιστα αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου 2015 αφορά τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 10% από 7%, που ήταν μέχρι πρότινος, επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν. Από το 2017, οι εισφορές συνεχίζουν να αυξάνονται, υπολογίζονται δε επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Για τους ήδη συνταξιούχους, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων.

Αυξήσεις σε εισφορές για την επικουρική ασφάλιση έρχονται και για τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους, καθώς από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 διαμορφώνονται σε 3,5% + 3,5%.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Ξέμειναν από καύσιμα τα αστικά λεωφορεία!



Για πρώτη φορά, από την ίδρυση του ΟΑΣΑ, λεωφορεία αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία και έμειναν στο αμαξοστάσιο του Αγ. Ιωάννη Ρέντη και του Ελληνικού, καθώς δεν υπάρχει… πετρέλαιο για να ανεφοδιαστούν.  

Μάλιστα, η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) αναγκάστηκε, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι, να πάρει δάνειο από την μητρική εταιρεία, τον ΟΑΣΑ για την αγορά ποσότητας πετρελαίου.

«Αντί να κάνουν δρομολόγια και να εξυπηρετούν τους πολίτες», αναφέρει ο υπεύθυνος της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, «”σταλιάζουν”, όπως και οι επιβάτες του λεκανοπεδίου στις στάσεις, δημιουργώντας ουρές έξω από το αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη για να βάλουν μια στάλα πετρέλαιο.

Για πόσο ακόμη; Προφανώς, αφού οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα, έκαναν στάση πληρωμών και στα καύσιμα.

Το μάρμαρο, το πληρώνουν οι “προνομιούχοι” πολίτες που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες για τη μετακίνησή τους.

Ο Χρ. Σπίρτζης να εξηγήσει την απόλυτη απαξίωση των ΟΣΥ που είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Πέρυσι, προσέφερε δωρεάν διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας για να κατευνάσει τον θυμό του κόσμου από τα capital controls. Φέτος, ούτε αυτό μπορεί να κάνει, γιατί ξέμεινε από καύσιμα», καταλήγει ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή: metaforespress.gr


Δημοσκόπηση με 10 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία




Νέα δημοσκόπηση, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την εφημερίδα Thessnews είδε το φώς της δημοσιότητας.

Σε αυτή την δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ του πρώτου που είναι σταθερά τους τελευταίου μήνες η Νέα Δημοκρατία με τον δεύτερο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ μεγάλη 10 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 στην Α΄Θεσσαλονίκης είχε λάβει 35,81% και τώρα φαίνεται ότι έχει χάσει το 60% των ψηφοφόρων του.

Η Θεσσαλονίκη τιμωρεί τον Τσίπρα ο οποίος έχει απολέσει 2ο μονάδες.

Οι ΑΝ.ΕΛ. ο εταίρος της κυβέρνηση παίρνει ποσοστό μόλις 2%.





Ο Τσίπρας έκανε πλάτες στις σεξουαλικές ανωμαλίες του πρέσβη της Βενεζουέλας;


Όλα τα είχαμε ακούσει, όλα τα είχαμε δει με την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά ότι θα συγκάλυπτε ο Αλέξης Τσίπρας σεξουαλικό σκάνδαλο για να μην κάνει ζημιά στην αριστερά αυτό ξεπερνάει τα όρια της ηθικής.

Διαβάζουμε στο megatv.com 

Σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα φαίνεται πως είχαν υποστεί εργαζόμενες στην πρεσβεία όπως αποκαλύπτει ο Ιάσονας Πιπίνης σε έρευνα που έκανε στο Καράκας και δημοσιεύει η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

Μάλιστα μεταξύ αυτών φαίνεται να ήταν και κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα η εν λόγω υπάλληλος της πρεσβείας ανέφερε στην καταγγελία της: "Πάντα όταν μπαίνω στο γραφειο του με θέλει δίπλα του, πάντα με φιλάει στα μάγουλα και μου χαϊδεύει τα οπίσθια και την πλάτη”.

Άλλη υπάλληλος ανέφερε πως ο πρέσβης εμμέσως εκβίαζε με το μισθό των υπαλλήλων και είπε: "Μια μέρα έβαλε το χέρι του μέσα από τη ζακέτα μου και μου χάιδευε την πλάτη. (...) Πάντα αναφέρει ότι ο μισθός μας είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει να λάβει μέτρα".

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν και μέσω επιστολών προς τον Νικολάς Μαδούρο και ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης στις οποίες οι υπάλληλοι κατήγγειλαν την ψυχολογική και σωματική βια που δέχονταν. Ο πρέσβης παρενοχλούσε τις γυναίκες επί 8 μήνες χωρίς κανείς να τον πειράξει.

Ο πρέσβης φαίνεται πως δεν είχε σχεδόν κανέναν ηθικό φραγμό καθώς άλλη υπάλληλος αναφέρει σε επιστολή της: "Ήταν γυμνός από την μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντα μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω τραβώντας με βία από τα χέρια. Άρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. (...) Του ζήτησα να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας στην επαγγελματική μας σχέση . Εκείνος μου είπε στ' αγγλικά: Σε θέλω για σεξ".

"Μου έστελνε μηνύματα στο κινητό μου με ένα περιεχόμενο που δεν αρμόζει σε έναν μορφωμένο άνθρωπο και μου χάιδευε την κοιλιά. Στο τέλος μου έλεγε συνεχώς: κάτσε φρόνιμα", αναφέρει ακόμα μια υπάλληλος.

Τα πέντε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης παρά την πίεση που δέχτηκαν να καταγγείλουν τον πρέσβη στις ελληνικές Αρχές δεν το έκαναν. Προσπάθησαν να λύσουν το θέμα υπηρεσιακά όμως ο Μαδούρο κάλυπτε και προστάτευε τον άτακτο φίλο του.

Στα τέλη του Μαρτίου του 2013 όμως η υπόθεση πήρε άλλες διαστάσεις καθώς ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας στην οποία ανέφερε: "Τέλος εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω την συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά ΜΜΕ για να βλάψουν την αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα"

Ο Μαδούρο αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον πρέσβη όμως τα προβλήματα των υπαλλήλων δεν τελείωσαν καθώς ο διπλωμάτης ζήτησε από τον Βενεζολάνο Πρόεδρο, που ήταν προσωπικός του φίλος, να απολύσει τις υπαλλήλους πράγμα το οποίο έγινε. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζητά εξηγήσεις για το θέμα και αναφέρει σε ανακοίνωσή της: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες. Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες; Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις".

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για ενορχήστρωση αθλιοτήτων με ενορχηστρωτές τη Νέα Δημοκρατία και το Πρώτο Θέμα.