Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Άλλη μία συγκέντρωση απελπισία και σκορποχώρι για Τσίπρα στην Πάτρα

 


Η Πάτρα… μίλησε είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν νομίζουμε να κατάλαβε τι ακριβώς του είπε.

Για να τον βοηθήσουμε του λέμε ότι έχει τελειώσει πολιτικά, θέλει δεν θέλει να το πιστέψει, και μάλλον έχουν αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εργασίες αποπομπής του από την ηγεσία.

Λίγος κόσμος, χωρίς παλμό με ολόκληρη την ομιλία του Τσίπρα να κατηγορεί τον Μητσοτάκη, ούτε λέξη για το πρόγραμμα απάτη που προσπάθησε να σερβίρει στα θύματα του, δεν είπε τι θα κάνει, και φυσικά δεν είχε κάτι να πει για το τι έκανε για την χώρα.

Αντίθετα με το Σύνταγμα που επιστράτευσαν Πακιστανούς μήπως καλύψουν τα κενά και δεν τα κατάφεραν, προσπάθησαν το ίδιο και στην Πάτρα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τόσους αλλοδαπούς.

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο προς τον Αλέξη Τσίπρα, "έληξες", "τελείωσες"!!

Δείτε βίντεο :



Τι έκαναν οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για τη μεσαία τάξη


 

Στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε συνολικά 29 φόρους, αυξήσεις εισφορών και δραματικές μειώσεις συντάξεων. Στα πεπραγμένα του, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

  • Δραματική μείωση συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου κατά 35% των κύριων και κατά 45% των επικουρικών συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια ψήφισε και την περικοπή των παλαιών συντάξεων, αλλά και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική σύνταξη.
  • Αλλαγή στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών- αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και προσδιορισμός τους στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους.
  • Μείωση αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ  στα  5.681 ευρώ.
  • Αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή  24%.
  • Αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες και της έκπτωσης φόρου 1,5% για μισθωτή εργασία.
  • Αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφαίρεσαν από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα προχώρησε σε σημαντικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων. Μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% από τα 650 σε 780 ευρώ.
  • Αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια παγώματος κατά 7,75%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι στον ΕΦΚΑ με τη θέσπιση δυνατότητας να επιλέγουν την ασφαλιστική τους κατηγορία και, αντίστοιχα, τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτόν, οι περισσότεροι είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εισφορές τους να μειώνονται κατά ποσοστό άνω του 35%.
  • Ακύρωση των περικοπών για 250 χιλιάδες, που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.
  • Επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ  σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους τους οποίους είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Λύση εκκρεμοτήτων όπως για τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις που λαμβάνουν ορφανά τέκνα.
  • Δραστική μείωση της περικοπής που είχε επιβληθεί στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. -Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ. μέχρι 30 τέλος του 2023.
  • Μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 



Η παρακαταθήκη του κ. Τσίπρα


 

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη LiFO και στον Γιάννη Πανταζόπουλο:

Πολλές φορές κοιτάμε το είδωλό μας στον καθρέφτη και θέλουμε να επιβάλουμε στους άλλους τις δικές μας αδυναμίες ή την προσωπική μας ιστορία. Ο κ. Τσίπρας διέλυσε τη μεσαία τάξη. Τσάκισε τους συνταξιούχους και αυτή είναι μια παρακαταθήκη που θα τον συνοδεύει μόνιμα, γι’ αυτό και δεν έχει καμία αξιοπιστία όταν μιλάει και κόπτεται δήθεν για τη μεσαία τάξη. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά και τη φοροεπιδρομή αλλά και το πετσόκομμα των συντάξεων.



Αποδείξαμε ότι μπορούμε




 

Τα προηγούμενα 4 χρόνια ήταν πολύ παραγωγικά, παρά τις ιστορικά πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε και τις αντιμετωπίσαμε - Κράτος και κοινωνία μαζί- με μεγάλη επάρκεια. Αποδείξαμε -και αυτό είναι ένα μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επανέρχεται σαν ξαναζεσταμένη συνταγή με διάφορες παραλλαγές- ότι αποστολή του πολιτικού συστήματος είναι να αποκρούει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις κρίσεις. Όχι να τις δημιουργεί το ίδιο όπως έκανε με το τρίτο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, όχι μόνο σταθήκαμε στα πόδια μας όταν άλλες ισχυρότερες οικονομίες γονάτισαν, αλλά σημειώσαμε και αξιοσημείωτες επιδόσεις που ορισμένες ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- επίπεδο:

  • Σε καιρό πανδημίας, εξωγενούς ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης η Ελλάδα σημειώνει διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και στοχεύουμε σε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη 3% ετησίως έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Πετύχαμε χάρη στη δυναμική ανάπτυξη τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη,στις 36 μονάδες από τα ψηλά της πανδημίας. Και στοχεύουμε σε περαιτέρω μείωση του χρέους στην περιοχή του 130% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Υπήρξε σταθερή ενίσχυση των εισοδημάτων με τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% συνολικά από τα 650 στα 850 ευρώ, με αύξηση των συντάξεων πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, με μείωση 50 φόρων και εισφορών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Και στοχεύουμε σε αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ κατά 25% και στα 1500 ευρώ του μέσου μισθού έως το 2027. Με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Πετύχαμε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη προσθήκη 300.000 θέσεων εργασίας. Και στοχεύουμε στη μείωση της ανεργίας κάτω από 8% κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2027. Με περισσότερες ,καλύτερα αμειβόμενες και λιγότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας. Και με ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές από το 75% στο 5%, να κλείσουμε σχεδόν 100 δομές μεταναστών σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών το αίσχος της Μόριας και της Ειδομένης και πλέον η χώρα μας να διαθέτει υπερσύγχρονα κέντρα υποδοχής στα νησιά με σημαντική ελάφρυνση του τοπικού πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα προστατεύει, έχει και επεκτείνει τον φράχτη στο σύνολο της συνοριογραμμής του Έβρου. Και θα συνεχίσουμε έτσι διότι αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Πετύχαμε μια -αν και καθυστερημένη- σίγουρα εντυπωσιακή και αλματώδη ψηφιοποίηση του κράτους. Και στοχεύουμε στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση του 100% των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Καταγράψαμε ιστορικό ρεκόρ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών ως μερίδιο του Α.Ε.Π. και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία μαζί με ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά 16 θέσεις. Και στοχεύουμε σε διπλάσιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Βγήκαμε μετ’ επαίνων από τη 12ετή μεταμνημονιακή εποπτεία και είμαστε μια από τις μόλις 4 χώρες της Ε.Ε. που έχουν πάρει έγκριση για την εκταμίευση και της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προχθές υποβάλλαμε αίτημα για την 3η πληρωμή από το Ταμείο. Ανήκουμε στις τρεις πρώτες χώρες σε απορρόφηση στην Ε.Ε. -11 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισρεύσει στην οικονομία μας- περισσότερες από 160 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο Ελλάδα 2.0. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε στους πρωταθλητές της Ευρώπης σε απορρόφηση πόρων.
  • Κατακτήσαμε την 8η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., σχεδόν 46% της ενέργειας μας προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα και τα νερά μας. Και στοχεύουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
  • Είμαστε πλέον μεταξύ των 12 χωρών διεθνώς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ,που έχουν κατακτήσει σε νομικό επίπεδο πλήρη ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Και στοχεύουμε σε περαιτέρω διεύρυνση δικαιωμάτων σε όλους αδιακρίτως τους πολίτες της χώρας μας, σε μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος στην αγορά εργασίας ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές με τους άντρες για αντίστοιχη εργασία, σε επέκταση του προσωπικού βοηθού σε άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και να έχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία.
  • Διασφαλίσαμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μαςμε στρατηγικές συμφωνίες των ελληνικών Α.Ε.Ι. για πρώτη φορά με Πανεπιστήμια κολοσσούς των Η.Π.Α., αλλά και μια συνολική αναμόρφωση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Και στοχεύουμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου με πλήρη αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και προγραμμάτων σπουδών, διαδραστικούς πίνακες και βιωματική μάθηση σε όλα τα σχολεία, διεύρυνση του ολοήμερου έως τις 5.30 το απόγευμα, λιγότερα έξοδα των οικογενειών σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια, με πιο ασφαλή εξωστρεφή και ανοιχτά στην αγορά εργασίας πανεπιστήμια. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δώσουμε αξία στο δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης.
  • Καταγράψαμε καλές επιδόσεις στους δείκτες εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και διαχείρισης συνολικά της πανδημίας ως προς τα κρούσματα και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -και δεν χωράει αμφισβήτηση αυτό το έχει επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ- και παρά το υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά θα προϊδέαζαν για πολύ χειρότερες επιδόσεις. Και στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους τους Έλληνες και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας στους κόλπους της και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους - ανοιχτή σε ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές πέραν των δικών της «συνόρων», κινήθηκε αποφασιστικά πετυχαίνοντας όχι μόνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις αλλά να κάνει και περισσότερα σε αρκετούς τομείς.

Προφανώς δεν ισχυριζόμαστε ότι ζούμε στον «παράδεισο». Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να γίνει μια οικονομία με αξιοπρεπείς μισθούς, μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες εργασίας και ίδια δικαιώματα για όλες και όλους ανεξαιρέτως, με αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με προσιτή στέγη ιδίως για τη νέα γενιά, με ταχύτερη ανταπόκριση και απονομή Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόμαστε, γι αυτήν εργαζόμαστε, μια χώρα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες για όλες τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στους πολίτες που θα προσέλθουν στην κρίσιμη κάλπη της 21η Μαΐου και τους λέμε να σταθμίσουν προσεκτικά πού ήταν η Ελλάδα το 2015, πού ήταν το 2019 και πού είναι σήμερα το 2023.



Τώρα η ευθύνη περνάει στους πολίτες

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη:

  • Εμείς ολοκληρώνουμε το δικό μας καθήκον. Τώρα η ευθύνη περνάει στους πολίτες. Ζυγίζουμε, αποφασίζουμε, ψηφίζουμε. Και αυτή η ευθύνη -αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας- είναι βαριά στους ώμους τού κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για επιπολαιότητες, ούτε για διστακτικότητες, ούτε για αδιέξοδα πειράματα ή για δήθεν διαμαρτυρίες. Εμείς, οι Έλληνες, αποφασίζουμε για την Ελλάδα μας. Και αυτό είναι το μήνυμα που σας ζητώ να μεταφέρετε, η ψυχή της παράταξης σε κάθε πόλη, χωριό και σπίτι, μέχρι την τελευταία στιγμή.
  • Το ξαναλέω, την Κυριακή το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες. Θα είναι άδειες. Μέχρι το βράδυ πρέπει να έχουν γεμίσει με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με τα ψηφοδέλτια που θα δείχνουν ένα κόμμα ισχυρό, που ξέρει να πάει την Ελλάδα μπροστά.
  • Εμείς είμαστε η παράταξη των Ελληνίδων και των Ελλήνων που, δίχως κομματικές παρωπίδες, θέλουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Μακριά από ιδεολογικούς διαχωρισμούς τού χθες που ξεθώριασαν. Πιστοί στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έξω από τα πολιτικά στεγανά που σκούριασαν.

 



«Σπίτι μου»: 1500 μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια


 

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», για τη χορήγηση άτοκων και χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων αγοράς κατοικίας, καθώς μέχρι τις 16/05/23 1442 νέοι και νέα ζευγάρια είχαν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και είχαν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν (την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.000). Οι συνολικά ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 10.000 καθώς τα δάνεια που μπορούν να δοθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος όπως είχε ήδη ανακοινωθεί είναι περίπου 5.000. Επιπλέον, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια του προγράμματος είναι ήδη τετραπλάσια σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι όροι του προγράμματος ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς ακινήτων, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες που καλύπτουν τις προδιαγραφές αξίας και παλαιότητας, αλλά και τις δυνατότητες των δανειοληπτών.

  • Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΥΠΑ, σε διάστημα 45 ημερών (από τις 3 Απριλίου που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος έως και τις 15 Μαΐου), έχουν υποβληθεί 29.809 αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικού ύψους 2,02 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό του σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, με κριτήριο φυσικά τα εγκεκριμένα δάνεια και όχι τις αιτήσεις).
  • Από τις 29.809 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί:
    • Έχουν ήδη αξιολογηθεί 11.193 και έχουν λάβει προέγκριση 7.534 αιτήσεις ή το 67% των αξιολογημένων (οι υπόλοιπες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος). Το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν προεγκριθεί είναι 842,5 εκατ. ευρώ.
    • Από τις 7.534 προεγκρίσεις, οι 1.442 έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου, καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι 1442 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ για την προκήρυξη του προγράμματος, η περίοδος ολοκλήρωσης τεχνικού και νομικού ελέγχου του υπό αγορά ακινήτου διαρκεί έως και εξήντα ημέρες από την ημερομηνία της ένταξης της αίτησης στο Πρόγραμμα.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, για τις 1442 αιτήσεις που έχουν περάσει στο στάδιο του νομικού και τεχνικού ελέγχου:
    • Το μέσο ύψος των δανείων είναι 104.926 ευρώ. Για τα δάνεια αυτά έχουν δεσμευτεί 151,3 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που είναι επί του παρόντος ο προϋπολογισμός του προγράμματος.
    • Το 68,52% των αιτήσεων αφορά έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, το 28,41% άγαμους και το 3,06% μονογονεϊκές οικογένειες.
    • Το 36,08% των δανείων αντιστοιχεί στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 37 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες: 34-37 ετών (26,66% των δανείων), 31-34 ετών (19,36 % των δανείων), 28-31 ετών (13,44%) και 25-28 (4,47%).

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών.

  • Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου) εφόσον δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
  • Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.


Η χώρα σήμερα χρειάζεται σταθερή Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά:

  • Οι αντίπαλοί μας βρίσκονται σε ένα διαρκές πολιτικό βέρτιγκο.  Από τη μια υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης, για ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη Ελλάδα. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς. Έχουν μιλήσει για “Κυβέρνηση ηττημένων”.  Έχουν μιλήσει για “Κυβέρνηση ανοχής”. Τώρα μας ξεφούρνισαν καινούργιο “λαγό από το καπέλο”: Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού για λίγους μήνες λέει για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών. Προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά ο ένας δεν θέλει τον άλλον και ο κ. Ανδρουλάκης θέλει για Πρωθυπουργό κάποιον «άγνωστο Χ» τον οποίο ο ίδιος ξέρει αλλά δεν μας τον λέει. Θα μας το πει μετά τις εκλογές.
  • Η απλή αναλογική και η κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και ένα ακόμα δίλημμα το οποίο είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό. Και αυτό είναι πολύ απλό. Σταθερότητα ή χάος. Η χώρα σήμερα χρειάζεται επειγόντως σταθερή Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Δεν χρειάζεται ανίερες κομματικές συμμαχίες.
  • Οι εκλογές της Κυριακής δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τα τοπικά περιφερειακά ζητήματα, την υγεία. Αφορούν και την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο. Γεμάτο απρόοπτα. Με συνεχείς γεωπολιτικές αναταράξεις. Με πολλούς κλυδωνισμούς. Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία.


myPROPERTY: Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και συμβολαιογράφους

 


Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση πολιτών και συμβολαιογράφων εμπλουτίζεται το myPROPERTY, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως:

  • Τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο,
  • Oι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Ειδικότερα δύο νέες αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προσφέρουν από αύριο, Τρίτη, 16 Μαΐου:

  • Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
  • Κατάργηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι «η ψηφιοποίηση στις φορολογίες Κεφαλαίου συνεχίζεται και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάζουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το myPROPERTY βοηθά τους επαγγελματίες και τους πολίτες να κάνουν πιο εύκολα τις συναλλαγές ακινήτων».



Συνολικά 590.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν σε 28 μήνες

 



Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και μέσα στον Απρίλιο η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επισφραγίζοντας τις υψηλές ταχύτητες, με τις οποίες κινείται πλέον ο ΕΦΚΑ σε όλα τα «μέτωπα», δηλαδή κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

  • Κατά τον Απρίλιο 2023, εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών. Συνολικά, τον περασμένο μήνα, «έκλεισαν» 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.
  • Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενήλικες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 1 στους 14 ενήλικες, που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του 3, 5 ή 7 χρόνια, έλαβε τη σύνταξη σε αυτό το χρονικό διάστημα.
    • Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 4.000, δηλαδή ποσοστό κάτω από 2%, (από 9.500 τον Νοέμβριο 2022). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις, με ιδιαιτερότητες, όπως, μεταξύ άλλων, μη διευθετημένες οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης σε αναπηρικές συντάξεις, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
    • Το δε ποσοστό εκκαθάρισης των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022, έχει φτάσει στο 90%, με τη συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αφορά στο δ' τρίμηνο του έτους.
  • Η τεράστια πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ, στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο και περίπου μισό δισ. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019.
  • Από την αρχή του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ. Δόθηκε, δηλαδή, έμφαση στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με επέκταση της χρήσης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και των ψηφιακών εργαλείων, που εισήγαγε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα.
  • Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους, περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000 υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη, χάρη στη μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι που θεμελίωναν δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης στο τέλος του περασμένου έτους έλαβαν στα μέσα Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • Εξίσου θετική είναι η εικόνα και για τα εφάπαξ, καθώς σε σύνολο 20.485 εκκρεμών εφάπαξ, με δυνατότητα έκδοσης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως το τέλος του Απριλίου, είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τη χορήγηση 14.500 εφάπαξ. Η μείωση των εκκρεμών εφάπαξ, δηλαδή, υπερβαίνει το 70%, κατά κύριο λόγο χάρη στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απονομής, που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Η διαδικασία τόσο για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όσο και για τα εφάπαξ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
  • Όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση του απαραίτητου λογισμικού, έχει εκκαθαριστεί και καταβληθεί η παράλληλη σύνταξη σε 2.000 συνταξιούχους. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι οι συνολικές παράλληλες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τις 15.000 και αναμένεται άμεσα επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, καθώς πλέον χρησιμοποιείται και λογισμικό αυτοματοποίησης.
  • Στο σκέλος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, υποβλήθηκαν 63.195 αιτήσεις. Για το σύνολο του 2022, υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις, με τον ρυθμό των νέων αιτήσεων να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021. Τέλος, σημειώνεται ότι υψηλός διατηρείται και ο ρυθμός απονομής των κύριων συντάξεων, παρά τη δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά τις 1.100 (μέσος όρος απονομής για τους τελευταίους 28 μήνες) από 500 που εκδίδονταν το 2019.


«Διπλάσια ανάπτυξη του μέσου όρου της ευρωζώνης» έχει η Ελλάδα το 2023


 


  • Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
    • η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος και 1,9% το 2024
    • ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2% το 2023  και στο 2,4% το επόμενο έτος
    • το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 160,2% φέτος και στο 154,4% το 2024
    • η ανεργία θα υποχωρήσει στο 12,2% το 2023 και στο 11,8% το 2024.
  • Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, το 2024 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ουσιαστικά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε πρόβλεψη 2,4% (από 1,2% που ήταν η πρόβλεψή τον Φεβρουάριο) για ανάπτυξη εφέτος, που είναι το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης και φυσικά θα δούμε την εξέλιξη την επόμενη χρονιά.
  • Είναι δύσκολο για μένα να υπογραμμίσω αρνητικά στοιχεία, όταν έχουμε πολλά θετικά στοιχεία.


Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το 2027 με λίγα λόγια


 

Κρίσιμες οι κάλπες της 21ης Μαΐου, μια αναμέτρηση κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται αν θα κάνουμε ακόμη πιο τολμηρά και αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος ώστε να φέρουμε:

  • Διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπηκαι την επόμενη τετραετία, καλύτερους μισθούς για όλους, με αυξήσεις στο 25%.
  • Αξιοπρεπή Υγεία με 80 σύγχρονα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών, και 156 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα μαζί με δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για όλους.
  • Προσιτή στέγη για 137.000 νέους.
  • Μέριμνα για τους πιο ευάλωτους.
  • Αποτελεσματικό κράτος 100% ψηφιακό.
  • Φθηνό και καθαρό ρεύμα σε ποσοστό 80% από ήλιο και άνεμο.
  • Και τέλος, λύση του μεταναστευτικού με τη συνδρομή της Ευρώπης. Και με σύνορα απόρθητα.

Σε μία χώρα με αισιοδοξία, περηφάνια, περισσότερες ευκαιρίες και προοπτική για τους νέους της. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το 2027. Και με βάση αυτό, αλλά και τα όσα έγιναν έως τώρα, ζητούμε από όλους να συγκριθούμε.



Πρώτος μας στόχος είναι οι καλύτερες αμοιβές


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ηράκλειο:

 οι αδυναμίες της πρώτης τετραετίας γίνονται προτεραιότητες της δεύτερης, ώστε όλες οι παλιές εμπειρίες να ενωθούν με τις καινούργιες προσδοκίες, σε αυτό εδώ το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς το παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, και δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για την κοστολόγησή του. Δεν το κρύβουμε επιμελώς, είναι εδώ. Και το θέτουμε στην κρίση οποιουδήποτε ανεξάρτητου αναλυτή, να αξιολογήσει αν πραγματικά κοστίζει 9 δισεκατομμύρια όπως λέμε εμείς.

  • Κατανέμεται σε πέντε κεφάλαια, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη. Το λέω σε κάθε ευκαιρία, πράσινη περιβαλλοντικά, γιατί γαλάζια θα είναι η Ελλάδα και γαλάζια θα είναι η Κρήτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
  • Ο πρώτος μου στόχος, ειδικά όταν βλέπω τα νέα παιδιά τα οποία αγωνιούν για το αύριο τους, είναι οι καλύτερες αμοιβές. Πριν από τέσσερα χρόνια σας κοίταξα στα μάτια και σας είπα ότι πρώτη μου προτεραιότητα είναι να μειώσω τους φόρους και τις εισφορές. Και πάλι σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων αμοιβών για όλες και για όλους. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
    • Με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, με κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
    • Αυξημένο μισθολόγιο για το Δημόσιο, πρόσθετο, αφορολόγητο 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
    • Τεκμήρια διαβίωσης -μου το λένε συχνά αυτό οι συμπολίτες μας, πόσο άδικα είναι τα τεκμήρια-, θα τα μειώσουμε κατά 30%.
    • Θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές και βαθμιαία θα καταργήσουμε και τον τελευταίο μνημονιακό φόρο που είναι το τέλος επιτηδεύματος.


Ελληνική δικαιοσύνη τον είχαν πιάσει 50 φορές για κλοπές αλλά τον άφηναν ελεύθερο

 



Δώσε θάρρος στον κακοποιό να συνεχίζει απτόητος και άφοβος την δράση του.

Επάγγελμα είχε κάνει τις διαρρήξεις και κλοπές 40χρονος, καθώς 50 φορές τον είχαν πιάσει, και τον άφηναν ελεύθερο στα δικαστήρια για να συνεχίζει απτόητος στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, να κλέβει περιουσίες.

Η δράση του έχει αποτυπωθεί και σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας, αλλά τα δικαστήρια αποφάσιζαν ότι δεν συντρέχει λόγος να οδηγηθεί στην φυλακή, ώστε να γλιτώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων.

Πρόκειται για έναν αλλοδαπό που ακολουθούσε πάντα την ίδια συνταγή: Εντόπιζε μηχανές και αυτοκίνητα που μπορούσε να χτυπήσει και έβαζε μπροστά το σχέδιό του. 

Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα των Αρχών και αφού ένα από τα θύματα ληστείας έδειξε φωτογραφία του 40χρονου, συνελήφθη για τελευταία φορά. 

Την περασμένη Παρασκευή διατάχθηκε επιτέλους η προφυλάκισή του, για να δωθεί τέλος στην δράση του.



Τα ρομπότ που ετοιμάζει η Tesla

 


Η Tesla κυκλοφόρησε βίντεο με την πρόοδο του robot της, “Optimus”.

Το bot της Tesla είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ημέρα AI της Tesla τον περασμένο Οκτώβριο. Το βίντεο που κυκλοφόρησε παρουσιάζει την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το Optimus τους τελευταίους 8 μήνες, παρόλο που ακόμα οι δυνατότητές του είναι ακόμα αρκετά περιορισμένες σε σχέση με άλλα αντίστοιχα bot που κατασκευάστηκαν από την Boston Dynamics.





Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού

 



Ο Ολυμπιακός κάνοντας ένα ανεπανάληπτο τρίτο δεκάλεπτο νίκησε την Μονακό και την Κυριακή θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτη.

Με απίστευτο μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επιβλήθηκε της γαλλικής ομάδας με 76-62 , πανηγυρίζοντας την πρόκριση της στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, εκεί όπου περιμένει το νικητή του ζευγαριού Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης.

Στον μεγάλο τελικό της Κυριακής προκρίθηκε ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες, παρά το κάκιστο πρώτο ημίχρονο, μπήκαν ψυχωμένοι στο δεύτερο και με ένα επιμέρους 27-2! στην τρίτη περίοδο πήραν τα ηνία (66-53), δεν κοίταξαν ποτέ πίσω πανηγυρίζοντας τη νίκη με 76-62 κόντρα στην Μονακό.

Κορυφαίος του ημιτελικού ήταν ο Κώστας Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σταμάτησε στους 15 πόντους (3/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 3/5 βολές), μάζεψε 8 ριμπάουντ, έκανε 2 κλεψίματα, 1 λάθος συγκεντρώνοντας 21 στο σύστημα αξιολόγησης.



Παρέμβαση Μενέντεζ για τη φυλάκιση Μπελέρη – «Αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας»


 

Το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (22/5/2023), θα αποφασιστεί από το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων, αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Χθες επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Αυλώνας ο Γεν. Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, πέρα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και στην Ελλάδα, χειρίζεται πλέον η Εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς (SPAK).

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ χαρακτήρισε προβληματική τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη.

«Αντιλαμβάνομαι πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές, δυο μέρες πριν τις εκλογές. Ενώ περιμένουμε τα στοιχεία να αναδυθούν, η Ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε πως οι Αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;» ανέφερε χθες κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός γερουσιαστής.