Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΥΠΟΙΚ : Απαντά στα 7 ψέματα του Τσίπρα

 



Στα επτά ψέματα του παθολογικά ψεύτη και απατεώνα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης απαντά το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

1ον. Ισχυρίστηκε ότι σε όρους ύφεσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει, το 2020, την 6η χειρότερη επίδοση, στην Ευρώπη.

Παρέβλεψε όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προηγούμενη Έκθεσή της, εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα παρουσίαζε, εφέτος, την χειρότερη επίδοση όλων στην Ευρώπη.

Βέβαια τότε, ασκούσε κριτική.

Σήμερα το ξεχνάει, ως αφετηρία αξιολόγησης.

Αξιολόγηση που δείχνει ότι η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις προβλέψεις, οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Κάτι που αναγνωρίζεται εντός και εκτός Ελλάδας, από την κοινωνία, τους θεσμούς, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης. 

2ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν υπάρχει καμία εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων.

Παρέβλεψε όμως ότι:

Καλύπτονται πλήρως από το Κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές, επί του ονομαστικού μισθού.

Μόνο στην 2η φάση της υγειονομικής κρίσης, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα διατεθούν συνολικά 890 εκατ. ευρώ.

3ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν είναι χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις.

Παρέβλεψε όμως ότι:

Από τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει χορηγηθεί συνολική ενίσχυση ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε 145.132 μοναδιαία ΑΦΜ. Τούτο αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο πέτυχε το στόχο του να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες.

Στον 4ο και 5ο κύκλο που ακολουθούν, θα χορηγηθεί ενίσχυση συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι σε αυτούς το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.

4ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι επιδοτούμε την ανεργία με ένα οριζόντιο επίδομα.

Παρέβλεψε όμως ότι, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 2%, καταγράφοντας μάλιστα την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν σε χώρες όπως είναι η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5%, και στην Ιταλία κινήθηκε γύρω στο 5% .

Επιπλέον παρέβλεψε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί συγκριτικά πολύ λιγότερο από άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Παρέβλεψε επίσης να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. 

5ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν αναπληρώνουμε επαρκώς τους μισθούς.

Ανέφερε μάλιστα, επιλεκτικά, κάποια παραδείγματα.

Στη Σουηδία όμως το ποσοστό έως 96%, το οποίο συναρτάται με τη μείωση των ωρών εργασίας, δεν καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το κράτος, αλλά καλύπτεται κατά ποσοστό 5% έως 12,5% από τον εργοδότη. Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέφθηκε δυνατότητα μείωσης μισθού κατά 50%.

Στην Ολλανδία, η στήριξη παρέχεται ανάλογα με την απώλεια κύκλου εργασιών και το κράτος καταβάλλει από 22,5% έως 90%, με το 90% να καταβάλλεται μόνο όταν έχουμε απώλεια κύκλου εργασιών 100%.

Στην Τσεχία ομοίως, το κράτος συνδράμει σε ποσοστό από 60% έως 100%, με συνδρομή κατά ποσοστό 100% να υπάρχει, μόνο όταν η επιχείρηση κλείνει με κυβερνητική εντολή.

Η χώρα μας, από πλευράς αναληφθέντων μέτρων, επέδειξε όχι μόνο γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά πρωτίστως σαφή βούληση και αποφασιστικότητα.

Η οικονομική στήριξη που παρείχε στους εργαζόμενους ήταν υπέρτερη του επιδόματος ανεργίας, το οποίο αποτέλεσε το εργαλείο υποστήριξης των εργαζομένων σε άλλες χώρες της Ευρώπης (λ.χ. Βέλγιο, Φινλανδία).

Παράλληλα, στη χώρα μας επελέγη η οριζόντια στήριξη όλων των εργαζομένων (πλήρως και μερικώς απασχολούμενων) δίχως εξαιρέσεις, ενώ η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε περιορισμούς και ανώτατα όρια στη στήριξη των εργαζομένων.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μέτρα που αναλήφθηκαν στη χώρα μας είχαν ως σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε νομοθετικά, ως όρος της κρατικής συνδρομής, από την πρώτη στιγμή (αντίθετα, από το γερμανικό δίκαιο απουσιάζει σχετική ρύθμιση).

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανέλαβαν μέρος μόνο της στήριξης των εργαζομένων, καλούμενος ο πληττόμενος επιχειρηματίας να καλύψει το υπόλοιπο (λ.χ. Λιθουανία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία).

6ον. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα.

Παρέβλεψε όμως ότι:

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40%, τόσο για τα επαγγελματικά ακίνητα όσο και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, το Κράτος μέχρι τώρα κάλυπτε το 1/3 της ζημίας, μέσω συμψηφισμού με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ από τον Νοέμβριο θα καλύπτεται το 1/2 της ζημίας τους και το ποσό θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το δε ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τη μείωση ενοικίου είναι όψιμο, καθώς ουδέποτε πρότεινε αντίστοιχο μέτρο στα δήθεν ολοκληρωμένα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ».

7ον. Ισχυρίστηκε ότι στις άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης, υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη χώρα μας.

Παρέβλεψε όμως ότι στην Ελλάδα ισχύουν μέτρα άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μέτρα αναστολής δανειακών υποχρεώσεων και άλλα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως είναι οι άδειες ειδικού σκοπού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.

Το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύεται, όμως και από τη «γλώσσα» των αριθμών.

Όταν τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020, στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ.

Η χώρα είναι μπροστά σε μεγάλες και ποικίλες προκλήσεις.

Για να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία έχει ανάγκη από πολιτική και κοινωνική ευθύνη, αλήθεια, συνεννόηση, σχέδιο, σκληρή δουλειά και αρραγές μέτωπο».



Μητσοτάκης: Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού για να μην κάνουμε Χριστούγεννα με πολύ αυστηρά μέτρα

 



Μήνυμα  έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας.

Tο πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας για ακόμα μία φορά τον κομματικό μας μηχανισμό για την υπευθυνότητα με την οποία έχει φερθεί αυτούς τους δύσκολους μήνες. Δεν είναι εύκολο να κρατάς το κόμμα σε εγρήγορση και από την άλλη να κατευθύνεις τις κομματικές σου δυνάμεις εκεί που πραγματικά η κοινωνία τις έχει περισσότερο ανάγκη.

Η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Σε αυτή την χρονική συγκυρία η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, μας επιβάλλει με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας και κυρίως την ελευθερία στη μετακίνηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κοινό αγώνα τον οποίο όλοι δίνουμε.

Κατά συνέπεια κρίνω ότι και αυτές οι δύο αξίες δεν έρχονται σε σύγκρουση, διότι ελεύθερα επιλέγουμε ως συνειδητοί πολίτες να κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών.

Στο χέρι μας, στο χέρι όλων μας είναι να μπορέσουμε αυτό να το πετύχουμε και ξέρω ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησια ή με εφησυχασμό όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Και σε αυτήν την προσπάθεια την μεγάλη την οποία κάνουμε θα χρειαστούμε προφανώς Αγαπητέ Γιώργο, αγαπητά μέλη της εκτελεστικής Γραμματείας στο κόμμα αρωγό έστω κι αν πρέπει να χρησιμοποιούμε αλλά μέσα επικοινωνίας όπως η διαδικτυακή επικοινωνία, έστω και αν υπό τις παρούσες συνθήκες οι κομματικές μας οργανώσεις δεν μπορούν να δουλέψουν.

Η άρθρωση αξιόπιστου τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου έχει σήμερα περισσότερη σημασία ενδεχομένως από ποτέ. Γιατί καλούμαστε να υψώσουμε τη λογική και τα επιστημονικά δεδομένα απέναντι στις φωνές του ανορθολογισμού και απέναντι στις φωνές όσων τελικά επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την επιστήμη για να καρπωθούν ενδεχομένως πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου Moody’s. Όταν όλες οι οικονομίες αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή ύφεση η Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται εν μέσω πανδημίας και την ανάπτυξη η οποία μπορεί να έρθει στην Ελλάδα όταν τελειώσει η Πανδημία.

Προφανώς υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να αποφασίσουμε, Γιώργο, να αναβάλουμε το τακτικό μας Συνέδριο. Θέλω να θυμίσω ότι από τότε που ανέλαβα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανελλιπώς τήρησα τη δέσμευσή μου να κάνουμε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας κάθε χρόνο και έχουμε κάνει τέσσερα συνεδρία από τότε που εκλέχτηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα κάνουμε συνέδριο προφανώς το 2020 το συνέδριο μας θα γίνει στο τέλος του 2021 προσαρμοζόμενοι και εμείς με αυτόν τον τρόπο στις έκτακτες συνθήκες που ο κορονοϊός επιβάλλει. Θα σταματήσω εδώ για να δώσω το λόγο στα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας αφού ευχαριστήσω ξανά προσωπικά εσένα, τον Γιάννη τον Μπρατάκο, τον Παύλο τον Μαρινάκη, όλα τα στελέχη τα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή τον Τάσο τον Γαϊτάνη, όλους όσοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στα γραφεία μας στην Πειραιώς και κρατούν το κόμμα σε εγρήγορση και σε μία δημιουργική θα έλεγα δραστηριότητα αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»



Ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές – Οι όροι χρήσης

 



Οι εξαιρέσεις στη γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, με τα νέα έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία, όπως θα εφαρμοστούν πανελλαδικά από σήμερα (7/11) και για όλο τον Νοέμβριο, αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Κοινή Απόφαση, λοιπόν, των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα:

«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020»,προβλέπει τα εξής για τις αθλητικές δραστηριότητες:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

–    στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)

–    κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια)

–    αντισφαίριση,

–    σκοποβολή,

–    τοξοβολία,

–    ιστιοπλοΐα,

–    κωπηλασία,

–    κανόε καγιάκ,

–    θαλάσσιο σκι,

–    ποδηλασία,

–    γκολφ,

–    ιππασία,

–    μηχανοκίνητος αθλητισμός,

–    ορειβασία/αναρρίχηση,

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/co ntent/article/278-covid/2981- covid19-sports)

2) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:

–  στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),

– στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League),

– στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA),

-εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

3) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Περαιτέρω οδηγίες, υγειονομικά́ πρωτοκόλλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού́ (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981- covid19-sports)

4) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

5) Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον

– έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και

– προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Επιπλέον, απαγορεύεται η  παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Β. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.



Έδεσαν, βασάνισαν και σκότωσαν 50χρονη

 



H άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε με ιδιαίτερα σκληρό και βάρβαρο τρόπο καθώς ο δράστης ή οι δράστες την έδεσαν χειροπόδαρα και τη μαχαίρωσαν ενώ το σπίτι βρέθηκε ανάστατο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί αν έχει αφαιρεθεί κάτι.

Το μυστήριο πυκνώνει καθώς η γυναίκα έμενε στο υπερυψωμένο ισόγειο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αγία Βαρβάρα με την 15χρονη κόρη της, η οποία έχει εξαφανιστεί και αναζητείται από τις αρχές.

Το άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ όταν συγγενικό πρόσωπο μπήκε στο διαμέρισμα της γυναικάς και ήρθε αντιμέτωπο με το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Η 50χρονη  ήταν νεκρή στο πάτωμα του υπνοδωματίου, δεμένη χειροπόδαρα με υφασμάτινους ιμάντες και έφερε τραύματα από μαχαίρι.

Η πόρτα δεν έφερε ίχνη παραβίασης. 



FAKE NEWS από τον Κώστα Αρβανίτη του ΣΥΡΙΖΑ για τα τέστ κορονοιού στο Βέλγιο

 



Ψέμα, προπαγάνδα και απάτη από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όποιος τσιμπήσει, τίσμπησε!!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, με ανάρτηση του, την οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε επειδή τον πήραν χαμπάρι να κατεβάσει, μετέδωσε μια ψευδή είδηση (όπως κάνει κάθε Συριζαίος) για τα τεστ κορωνοϊού στο Βέλγιο, φτάνοντας μάλιστα να εγκαλέσει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί «δεν ισχύει» το ίδιο και στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση του Κώστα Αρβανίτη για την οποία ξεφτιλίστηκε και εξαφάνισε:

«Τα τεστ είναι στο Βέλγιο δωρεάν, εδώ γιατί δεν έχουμε προχωρήσει στην παροχή αυτή από την πρώτη στιγμή; Να σταματήσει το παιχνίδι της Επικοινωνία ο κ. Μητσοτάκης».





Αποστασιοποιούνται αξιωματούχοι του Τραμπ: "Τελείωσε" – Φόβοι για τη στάση του

 



Πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο ανέφεραν την Παρασκευή ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της εκστρατείας του αρχίζουν να τηρούν διακριτικές αποστάσεις από τον Τραμπ, σε μια πράξη πολιτικής αυτοσυντήρησης, καθώς τα εκλογικά δεδομένα από την Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν θα κερδίσει την επανεκλογή.

"Δεν προσφεύγω δικαστικά για εμένα, αλλά για την ακεραιότητα των εκλογών γενικότερα" είναι το νόημα ανακοίνωσης που απηχεί τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ. 

"Τελείωσε" δήλωσε πάντως σύμφωνα με το CNN, ένας βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης για τις εκλογές. Ο σύμβουλος συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα κάνει ο Τραμπ. "Θεέ μου. Ποιος ξέρει", είπε ο σύμβουλος, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ στη συνέχεια, παραδεχόμενος ότι υπήρχαν πολλοί αξιωματούχοι στην εκστρατεία και το Λευκό Οίκο που κουνούσαν τα κεφάλια τους μετά από την αλληλουχία ψευδών δηλώσεων του Τραμπ την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.

Ένας άλλος σύμβουλος της εκστρατείας χαρακτήρισε τον Τραμπ ως όλο και πιο απομονωμένο στους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές. "Είναι ως επί το πλείστον μόνος του εδώ", δήλωσε ο σύμβουλος σχετικά με το ποιοι συμμερίζονται τους ισχυρισμούς του Τραμπ για απάτη. Οι πηγές σημείωσαν, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικοί βοηθοί και σύμμαχοι στο περιβάλλον του προέδρου που του λένε ό,τι θέλει να ακούσει. Αυτό θα συνεχίσει το δράμα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ένα σημείο πίεσης για τον Τραμπ είναι ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάζουν πέρα από τις εκλογές 2020 προς την αναμέτρηση του 2024. Ένας ακόμα σύμβουλος που επικαλείται το CNN είπε ότι ορισμένοι μέσα στην κυβέρνηση και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αρχίζουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τις φιλοδοξίες τους και προοπτική το 2024.


Πηγή: skai.gr




Πόρισμα Αλιβιζάτου «καίει» την ΕΛ.ΑΣ. για την περίοδο Ιούνιος 2017-Δεκέμβριος 2018 κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 



«Ατιμωρησία» των Ελλήνων αστυνομικών δείχνει το πόρισμα της Eπιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Απροθυμία συνεργασίας, μεροληψία, καθυστερήσεις στην υποβολή εγγράφων, έλλειψη συμμόρφωσης και πλημμελείς αιτιολογήσεις επισημαίνονται ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής, με το πόρισμα να καταλήγει σημειώνοντας ότι η αστυνομική βία στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε ανεξάρτητα όργανα και όχι μόνο σε αστυνομικά.

Πιο αναλυτικά, προέκυψαν:

Η απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργασθούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα των περιστατικών αστυνομικής βίας.

Η μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, που συστηματικά δίνουν αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την επιτροπή, μεγαλύτερη βαρύτητα σε μαρτυρίες αστυνομικών σε σύγκριση με καταθέσεις πολιτών.

Η συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.

Η πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Στο γενικό συμπέρασμα σημειώνεται ότι αν και «η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας δεν συνιστά ελληνική ιδιομορφία, αντίθετα ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των ελληνικών αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Η επιτροπή προτείνει: Άμεση επαναφορά ατομικών διακριτικών στοιχείων στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων. Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια αλλά και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις. Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας. Σε περίπτωση χρήσης όπλων, να αιτιολογείται εάν ο σχεδιασμός επιχείρησης ήταν επαρκής. Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. Να καθιερωθεί συστηματική διδασκαλία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές και ακαδημίες. Αμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και σε περίπτωση παραγραφής αδικημάτων να εκφράζεται συγγνώμη στα θύματα ή τις οικογένειές τους. Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη με προσωπικό και τεχνολογική υποστήριξη. Τέλος, γίνεται πρόταση και για ενδεχόμενη μετατροπή της επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου σημείωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για αρκετές από τις παρατηρήσεις του πορίσματος, όπως η τοποθέτηση κάμερας στα κράνη. Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «καμία ασυλία κάτω από την αστυνομική στολή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. «να λογοδοτεί μέσα σε ένα καθεστώς που θα εγγυάται απόλυτα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρά το ότι το πόρισμα αφορά την περίοδο κυβέρνησης Τσίπρα που δεν έκανε τίποτα,  «Κόλαφο» χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του πορίσματος κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενες στα συμπεράσματα, με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Μάρκου με θράσος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να ντρέπεται για τη μη δημοσιοποίησή του αν και είχε παραδοθεί από τον Μάιο. 

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε». 

Παράλληλα το υπουργείο διευκρινίζει ότι επτά από τις εννέα προτάσεις της επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.



1.046 ΜΕΘ λειτουργούν σε όλη τη χώρα

 



Το τελευταίο δεκαήμερο, άνοιξαν 109 κλίνες ΜΕΘ-COVID και συνολικά λειτουργούν στη χώρα 1.046 ΜΕΘ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ALPHA.

«Η οργανωμένη Πολιτεία και η Κυβέρνηση, με επιστημονικά στοιχεία, παρεμβαίνουν εκεί που πιστεύουν ότι πρέπει να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι «η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ζορίζονται» και Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ σε επικοινωνία που είχαν μίλησε για «δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι δεν είναι το ίδιο με το πρώτο κύμα αυτό που αντιμετωπίζουμε, καθώς τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο κύμα τις χτύπησε Μάρτιο-Απρίλιο και μετά πήγαν σε καλύτερο καιρό. Τώρα έχουμε το χειμώνα μπροστά μας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη μεγάλη πίεση στη Β. Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σταθερά. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο. Μεταφορές ασθενών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες ακόμα δεν υπάρχουν».

Αναφερόμενος στο lockdown που από αύριο μπαίνει η χώρα ο κ. Κικίλιας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο με 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, δυσκολεύτηκε το καλοκαίρι και τελικά αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου να πάει σε lockdown. Στις 23 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες μετά το lockdown, είχε 11.000 κρούσματα ημερησίως. Και στις 18 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε σιγά-σιγά και σταδιακά η άρση των μέτρων, βρισκόταν στα 339 κρούσματα.

«Προφανώς, το οριζόντιο lockdown έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και τεράστια πίεση για τους συμπολίτες μας. Το καταλαβαίνω, είμαι δίπλα τους, αντιλαμβάνομαι την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Κανείς όμως δεν θέλει να χαθούν ανθρώπινες ζωές των συγγενών του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού, της γιαγιάς».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε σε χώρες «που δεν πειθάρχησαν οι πολίτες, που δεν αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να πάνε όλοι μαζί, οργανωμένη Πολιτεία, κοινωνία και επιστήμονες. Αυτό οδήγησε σε οδυνηρά, τραγικά αποτελέσματα. Δεν θέλω και δεν θέλουμε να συμβούν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα».


Πηγή



Νέα πρόκληση από το καθεστώς Ερντογάν - Τούρκικο F-16 πέταξε πάνω από τη Σάμο

 



Πάνω από τις ανατολικές ακτές της Σάμου πέταξε τουρκικό F-16, το μεσημέρι της Παρασκευής, προκαλώντας χωρίς ίχνος ντροπής μόλις λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Το τουρκικό F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη 1.18 μ.μ., στα 20.000 πόδια, αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά, βάσει των διεθνών κανόνων, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).



Ποιοι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ

 



Όλο και λιγότερο σεξ κάνουν οι νέοι ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Washington Post. Τα δεδομένα για τις σεξουαλικές συνήθειες συνέλεξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύονται στη μελέτη το 18% των γυναικών  18 -30 ετών δήλωσε ότι δεν έκανε σεξ τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας το ποσοστό φτάνει το 28%.

Αν και οι άνδρες αυτής της ηλικίας παρουσιάζονται συχνά ως πιο σεξουαλικά ενεργοί ή τουλάχιστον πιο πρόθυμοι για ερωτική επαφή εντούτοις τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν αντίθετα αποτελέσματα.

«Οι λόγοι οφείλονται στο ότι οι νέοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα βιντεοπαιχνίδια και στις ερωτικές ταινίες», δήλωσε ο ψυχολόγος Leonard Sax και πρόσθεσε πως «οι νεαροί άνδρες μου λένε ότι τα βιντεοπαιχνίδια και τα βίντεο ερωτικού περιεχομένου, είναι κατά πολύ καλύτερα σήμερα συγκριτικά με 20 χρόνια πριν».

Η μεγαλύτερη ανισότητα εντοπίζεται στη σύγκριση μεταξύ των ηλικιακών ομάδων καθώς μόνο το 7% των τριαντάρηδων δήλωσε ότι δεν έκανε σεξ το 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους 40ρηδες είναι επίσης χαμηλό και φτάνει το 9%.

Περισσότερο σεξ από τους 20ρηδες φαίνεται πως κάνουν ακόμα και όσοι είναι από 50 έως 59 ετών, καθώς μόνο το 13% δήλωσε ότι δεν «στάθηκαν τυχεροί» τη χρονιά που πέρασε.

Όσον αφορά τους ενήλικες άνω των 60 ετών η έρευνα αναφέρει ότι οι μισοί σχεδόν (50%) δεν είχαν ερωτική επαφή εντός του 2018.


Πηγή



Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα- Κίνηση έκπληξη

 



Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3 από B1 προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Η Moody’s αποδίδει την αναβάθμιση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιφέρει πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του οι βασικοί παράγοντες για τη σημερινή αναβάθμιση είναι οι εξής:

1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη επιφέρει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά την άποψη του οίκου, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

2. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές των πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα επωφελείται από την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους και τις χαμηλές αποδόσεις.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της Moody ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τα οφέλη των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος -παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις κατά το παρελθόν έτος- εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού του.

Παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τουρισμό, ο οίκος βλέπει προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση της Moody's είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9%, αλλά θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα προβλέπεται στο 3,5%.





Διπλασιάζεται το πρόστιμο για τους παραβάτες στο lockdown

 



Αυστηρές συστάσεις για τις μετακινήσεις κατά την διάρκεια του lockdown έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, το πρόστιμο για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή για μετακίνηση χωρίς SMS το πρόστιμο πλέον ανέρχεται στα 300 ευρώ, από 150 που ήταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό,  η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με SMS για λόγους:

Εργασίας

Για μετακίνηση σε σχολείο

Υγείας

Μετάβαση σε κατάστημα

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία

Παροχή βοήθειας

Μετάβαση σε κηδεία

Για διαζευγμένους γονείς με τέκνα

Για σωματική άσκηση/ κίνηση με ζώο/ μεταφορά αδέσποτου εντός του δήμου

Αποφυγή συναθροίσεων

Κατά τις βραδινές ώρες για αποφυγή συναθροίσεων έκανε έκκληση οι πολίτες να μετακινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο για λόγους:

Εργασίας

Έκτακτης ανάγκης υγείας

Σωματικής άσκησης κοντά στον τόπο κατοικίας

Και κίνηση με κατοικίδιο κοντά στον τόπο κατοικίας

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και φούρνοι, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, επίσης καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, πληρωμής λογαριασμών κλπ, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών κλπ.

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση SMS. Τόσο στη Σάμο, χωρίς SMS αλλά και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.