Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μάγδα Φύσσα: Ζητώ απαντήσεις από Τσίπρα-Παυλόπουλο για τη δίκη της δολοφονίας του Παύλου




Δεν βλέπουμε από κανέναν αρμόδιο να κάνει κάτι για να προχωρήσει αυτή η δίκη - Οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν στο δρόμο δίπλα μας και είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τις προκλήσεις τους

Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Γιώργο Ρουπακιά, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι οποίοι κατήγγειλλαν τον «ατελειώτο εμπαιγμό», όπως είπαν, από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αίθουσα αλλά και τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Κοινός τόπος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που μίλησαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν το αίτημα για μεταφορά της δίκης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, ο ορισμός περισσοτέρων δικασίμων αλλά και η αποκλειστική αποσχόληση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μόνο με τη συγκεκριμένη δίκη. 

«Ζούμε ένα ατελειώτο εμπαιγμό που έχει ως αποτέλεσμα την υπονομεύση της δίκης», ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που έστρεψαν τα «πυρά» τους στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Παρασκεύοπουλου ότι δεν είναι στη δικιοδοσία του η ανέυρευση αίθουσας για μεταφορά της δίκης.

Λαμβάνοντας τελευταία το λόγο η Μάγδα Φύσσα, είπε: «Είμαι εδώ ως πολίτης και ως μητέρα του Παύλου και θέλω να εκφράσω το μεγάλο μου πόνο και την αδικία που νιώθουμε και ζούμε. Η δίκη δεν προχωράει και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λύση. Δεν βλέπουμε από κανέναν αρμόδιο να κάνει κάτι για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η δίκη. Το αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του κ. Παρασκεύοπουλου, που ανέφερε ότι δεν έχει ευθύνη. Ζητάω ως μητέρα και ως πολίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να μου δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται. Για ποιο λόγο; Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι μια πολιτική δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι έξω. Κυκλοφορούν στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο που δολοφόνησαν τον Παύλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους βλέπουμε, να ακούμε τις κοροϊδίες τους, να βλέπουμε τις προκλήσεις τους και τα γέλια τους. Φτάσαμε στο σημείο ο πατέρας του Παύλου, να μην είναι στη δίκη γιατί δεν μπορεί να αντέξει. Απλά αν θέλουν ας μου δώσουν μια απάντηση. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρω από μια εγκληματική οργάνωση που είναι και ένα κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή. Μου οφείλουν μια απάντηση και θα ήθελα μια απάντηση. Αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ας μου απαντήσουν ο Πρωθυπουργός και ο Προεδρος της Δημοκρατίας».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μας εμπαίζει»


Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της μεταφοράς της δίκης. 

Ενδεικτικά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ανέφεραν: 

Χρύσα Παπαδαοπούλου, εκ των συνηγόρων πολτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα: «Μετά από 4,5 μήνες αποχής συνεχίζεται η δίκη αλλά το εμπόδιο είναι πως έχουν οριστεί μόλις πέντε συνεδρίάσεις μέσα στον Ιούνιο ενώ παλαιότερα ήταν 12 ανά μήνα».

Αγγελος Βρεττός, εκ συνηγόρων των μελών του ΠΑΜΕ τα οποία δέχθηκαν επίθεση από τη Χ.Α: «Η δίκη αυτή θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Εφετείο της Αθήνας.  Επιδιώκουμε να καταδειχθεί ότι η Χ.Α είναι φασιστική οργάνωση με απόλυτη δομή, με επιχειρησιακή δράση και με αρχηγό τον Νικο Μιχαλολιάκο. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρείται από το υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και από το Εφετείο προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τον πολιτκό της χαρακτήρα. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παρασκεύοπουλου δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις του για μεταφορά της δίκης».

Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων των Αιγυπτιών ψαράδων που δέθηκαν επίθεση από  μέλη της Χ.Α στο Πέραμα: «Δίνουμε μάχη για διερεύνηση της αλήθειας. Δίνουμε τη μάχη με αρχές. Δεν επιδιώκουμε την καταδίκη κανενός για την ιδεολογία του. Δίνουμε αγώνα για να καταδικαστούν οι εγκληματικές πράξεις τους.... Η δίκη συνεχίζεται με εμπόδια και με κωλύματα εκ μέρους των κατηγορουμένων. Δεν μας εκπλήσουν έχουμε δει πολλες παλινωδίες από την πλεύρα του. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό, είναι η εμμονή του υπ. Δικαιοσύνης να διεξάγεται η δίκη ακόμη και τώρα στην αποχή, στον Κορυδαλλό ενώ η αίθουσα του Εφετρείου είναι διαθεσίμη. ... Διεξάγεται μια δίκη στο περιθώριο. Ζούμε τον ατελειώτο εμπαιγμό από το υπ. Δικαιοσήυνης, με αποκαρύφωμα τη χθεσινή του δήλωση. Θεσμική ασέβεια να λέει ότι αποτελούν διαρροές στον Τύπο οι αναφορές της προέδρου περί μεταφορά της δίκης. Η πρόεδρος από έδρας τις είχε δημοσιοποιήσει. Τι έχει κάνει επί 1, 5 χρόνο η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσει τις προυποθέσεις για σωστή διεξαγωγή της δίκης. ...Μας λέει ότι τον καλούμε να αναμειχθεί και να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Δεν του ζητήσαμε να μεσολαβήσει για να αθωωθεί η να καταδικαστεί κάποιος. Του ζητήσαμε να εξασφαλίσει τους όρους διεξαγωγής της ιστοριοκής αυτής δίκης. Αλλιώς με την επιμονή αυτή το αποτέλεσμα είναι υπονομευσή, περιθωριοποίηση υποβάθμιση της δίκης. Και αυτό ευτό είναι γνωστό ποιούς εξυπηρετεί.

Ο Ανδρέας Τζέλλης,εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα έκανε λόγο για κοροϊδία και κυρίως για εμπαιγμό της οικογένειας: «Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Το αίτημα είναι ομόθυμο. Ο Κορυδαλλό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Το πιο βασικό για μένα είναι οι δικάσιμοι. Η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών στη δίκη αυτή είναι απαραίτητη. Τους δίνουν τη δυνατότητα να βγουν από τα λαγούμια τους. Μέχρι τώρα ήταν κρυμμένοι. Όλοι αυτοί οι εμπαιγμοί αποθρασύνουν κάποιους. Ο κίνδυνος είναι σαφής. Κάποιοι θεσμικοί παράγοντες εμπαίζουν τους πάντες». 

Τέλος, το λόγο έλαβε και η Ελεύθερια Κουμάντου από το παρατηρητήριο της δίκης, η οποίας παρέθεσε κάποια στοιχεία για τους ρυθμούς διεξαγωγής της δίκης. Όπως είπε από τους 69 κατηγορούμενους στη δίκη εμφανίζονται μόλις πέντε με έξι. Μέσα σε ένα έτος έχουν γίνει μόλις 63 δικάσιμοι, οι συνεδρίασεις που δεν έγιναν  λόγω της αποχής των δικηγόρων υπολογίζονται στις 45 ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί μόλις 16 μάρτυρες.


Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ. εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Λέσβο με ευθύνη της κυβέρνησης.




Η ΝΔ μίλησε για κατάσταση εκτός ελέγχου στη Λέσβο, αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση. «Έχει αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις μας. Αν ακόμα έχει συνείδηση της κατάστασης, να επέμβει άμεσα. Σπαταλά χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής της» είπε σε δήλωση του ο κ. Κουμουτσάκος.

Σήμερα στις 20.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο, θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Εθνικού Σχεδίου της ΝΔ για το μεταναστευτικό, ενώ αύριο Παρασκευή στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Βαλς, παρουσία και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.


«Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία»



Έντονα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την υιοθέτηση του όρου «γενοκτονία» αναφορικά με τη σφαγή των Αρμενίων. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Αυτή την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο θα προβεί σε ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η βάση αυτής της απόφασης είναι σωστή. Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία. Ταυτόχρονα όμως, η χρονική συγκυρία και οι περιστάσεις δημιουργούν δυσαρέσκεια. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά το κοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι προδίδει τις ηθικές του αξίες για χάρη των κλειστών συνόρων και την εύνοια ενός απόλυτου κυρίαρχου».

Σε έντονο ύφος σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt την απουσία κορυφαίων στελεχών της γερμανικής πολιτικής από την επίμαχη ψηφοφορία. «Ο υπουργός Εξωτερικών δραπετεύει στη Ν. Αμερική για να μην αναγκαστεί να παρευρεθεί στην ψηφοφορία. Ακόμη και η καγκελάριος εξετάζει προφανώς να κρυφτεί σε μια διάσκεψη φυσικών επιστημών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους Αρμενίους λόγω της συμφωνίας της με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Είναι ντροπή. Θλιβερή είναι η συμπεριφορά τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία. Ορισμένα στελέχη, που πριν ένα χρόνο μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo έπρεπε να πιεστούν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βομβαρδίζουν με λιβέλους, τηλεφωνήματα και μεμονωμένα ακόμη και με απειλές τους γερμανούς βουλευτές».

«Μια συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Άγκυρα παραδεχτεί τη γενοκτονία» υποστηρίζει η εφημερίδα Mannheimer Morgen και αναλύει αυτόν τον ισχυρισμό: «Οι Αρμένιοι δε θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη στους Τούρκους αλλά να ξεπεράσουν κάπως τα τραύματα του παρελθόντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ένα βοηθήσει και η Τουρκία να ανακουφιστούν αυτοί οι πόνοι μέσω μιας παραδοχής. Ακριβώς αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί».

CDU/CSU μεθοδεύουν την πτώση τους 

Τα σχόλια του γερμανικού τύπου προκαλεί και η κρίση που υπάρχει στην Χριστιανική Ένωση. Χάσμα έχει δημιουργηθεί μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και του επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζέεχοφρερ αφού φαίνεται ότι οι απόψεις τους δεν συγκλίνουν σε πολλά θέματα, κυρίως όμως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

«Ο Ζέεχοφερ πιστεύει ότι με τη Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να επικρατήσουν στις εκλογές γιατί ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων έχει γυρίσει την πλάτη (σ.σ. στην καγκελάριο) εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα του προσφυγικού. Ο Ζέχοφερ θέλει η καγκελάριος να παραδεχτεί το λάθος της. Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί την πολιτική της λάθος. Αλλά ακόμη και έτσι να ήταν μια δημόσια παραδοχή θα συνεπάγονταν την αποχή της από μια νέα υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Το αίτημα του Ζέεχοφερ δεν μπορεί να εκπληρωθεί και το γνωρίζει. Μεθοδεύει την πτώση της Μέρκελ» γράφει η Sächsische Zeitung.

Για το ίδιο θέμα η Kölner Stadt Anzeiger γράφει: «Βασικά δεν μένει κάτι άλλο να ειπωθεί. Τα δυο αδελφά κόμματα ζουν σε διαφορετικούς κόσμους και θεωρούν το ένα για το άλλο ότι δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας. Εάν επρόκειτο για διαπροσωπική σχέση θα έπρεπε να τους συμβουλέψει κανείς να χωρίσουν. Για το CDU και το CSU αυτό όμως θα σήμαινε την σίγουρη ήττα, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βαυαρία. Παρ' όλα αυτά μεθοδεύουν και οι δύο την πτώση τους. Δε μένει πολύ μέχρι την αποτυχία της παράταξης».





Αλεξάνδρα Κοσμά
Deutsche Welle, in.gr


Πρόστιμο 2.000 ευρώ στον Ρέντσι για κλήση που ξέχασε να πληρώσει



H υπηρεσία είσπραξης φόρων Εquitalia απέστειλε πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για ανεξόφλητη κλήση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η γυναίκα μου, όντως, μού είχε δώσει την κλήση για να πληρώσω το πρόστιμο, αλλά εγώ την έχασα και στην συνέχεια ξέχασα το όλο θέμα. Τώρα πρέπει να πληρώσω 2.000 ευρώ για μια κλήση που μου είχαν βάλει πριν από τρία χρόνια», δήλωσε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως εννοεί να αναμορφώσει την υπηρεσία είσπραξης φόρων «διότι θα πρέπει να μπορεί κανείς να πληρώνει αμέσως τα πρόστιμα με ένα κλικ του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και με το κινητό του».

«Αν μου είχε δοθεί η δυνατότητα να πληρώσω με ένα μήνυμα του κινητού, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχα ξεχάσει το πρόστιμο», ολοκλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων έχει αμφισβητηθεί έντονα από το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, λόγω της συχνά μεγάλης αύξησης του αρχικού οφειλόμενου ποσού στα πρόστιμα που αποστέλλονται στους πολίτες.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόμνι έχει επίσης εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη «μέθοδο Equitalia», την οποία θεωρεί κάθε άλλο παρά φιλική προς τους πολίτες.



Πηγή : zougla.gr


Κάθε ημέρα 100 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο!




Τους τελευταίους πέντε μήνες έκλεισαν συνολικά  15.409 επιχειρήσεις – Φόβοι για δραματική αύξηση στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν από τη νέα φοροκαταιγίδα -Σε 30.000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την 1η Ιανουαρίου

Σε επιδημία εξελίσσονται τα διαδοχικά λουκέτα στην αγορά. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2016- και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά σε όλη την χώρα ήταν περισσότερες κατά 2.985 από αυτές που ιδρύθηκαν. Συνολικά μάλιστα στα χρόνια της κρίσης 250.000 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους οδηγώντας 800.000 εργαζομένους στην ανεργία.  

Από την αρχή του χρόνου κατέβασαν ρολά 15.409 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών (στοιχεία ΓΕΜΗ). Δηλαδή σχεδόν εκατό επιχειρήσεις την ημέρα αναγκάζονται να κλείσουν. Αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 14.810 εταιρείες, 15.043 επιχειρήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 14.403 εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του 2012.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΕΜΗ, είναι ακόμη πιο απογοητευτική αν στη μεγάλη εικόνα, εκτός από τις διαγραφές εταιρειών μπουν και οι ιδρύσεις επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης και δη από το 2012 οπότε υπάρχουν ετήσια στατιστικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ, το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων – διαγραφών είναι αρνητικό. Δηλαδή οι διαγραφές επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2016 κατά 2.949 τις συστάσεις εταιρειών, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 15.379 από 18.030 που ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2014, 20.024 το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 19.646 εταιρείες που είχαν ιδρυθεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ 2016 και 2015, έχει καταγραφεί "απροθυμία" 3.000 τουλάχιστον νέων, ή -18,81% σε ποσοστό, να δοκιμάσουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν ήδη από την περασμένη χρονιά ότι υπάρχει κόπωση.

Πάντως η μόνη νομική μορφή που "αντιστέκεται” ακόμη σθεναρά, καταγράφοντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξη, περί το 14% τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2015, είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία – ΙΚΕ, γνωστή και ως εταιρεία του 1 ευρώ, η οποία είναι η μοναδική που εμφάνισε θετικό πρόσημο στις συστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές, κάτι που αποδίδεται και στα πλεονεκτήματα της σε όπως η μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των εταίρων, αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.  

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας τα «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις όπως το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρεία ασφάλειας «Πυρσός Security», το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», αλλά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης: 21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και 63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης.



Πηγή : protothema.gr



Το έκοψαν το ΕΚΑΣ φτωχοποιώντας περαιτέρω τους συνταξιούχους αλλά δεν το ζητάνε πίσω



Φτωχοποιούν περαιτέρω του συνταξιούχους!!!

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νόμου με αποτέλεσμα να τους κόβουν λεφτά αλλά να μην τα ζητάνε πίσω.

Έτσι, με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιουλίου θα αρχίσει η περικοπή του επιδόματος σε  80.000 δικαιούχους του, οι οποίοι το εισέπραξαν για τελευταία φορά  με τις πληρωμές συντάξεων του Ιουνίου με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν.

Εντός της ημέρας θα δημοσιευθεί και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η εξοικονόμηση δαπάνης στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α., από την σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ, από το έτος 2016 έως το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ, ενώ σωρευτικά από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. 

Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. 

Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, επειδή θα μεταφερθεί στις επόμενες χρονιές η δαπάνη των 120 εκατ. ευρώ που κόστισε η χορήγηση του για το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται επιμέρους αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό νόμο κυρίως νομοτεχνικού περιεχομένου. 

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους, που επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις από τις προβλεπόμενες στον αρχικό νόμο. 

Επίσης, μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται και καταργεί κοινωνικούς πόρους του ΕΦΚΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ




το άρθρο συμπεριλαμβάνει και πληροφορίες από το ρεπορτάζ της naftemporiki.gr και του Στέλιου Παπαπέτρου





46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς



Τα 46 εκατομμύρια φτάνουν οι σύγχρονοι σκλάβοι σε όλον τον κόσμο, απελπισμένοι άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, μπλέκοντας σε έναν αέναο κύκλο απόγνωσης και δυστυχίας χωρίς καμία δυνατότητα επιλογής ή ελπίδα.

Σύμφωνα με τον τρίτο Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index), λίστα που καταρτίζεται από την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation, η εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που γεννιούνται σκλάβοι, γίνονται αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς, είναι παγιδευμένοι σε σκλαβιά ή καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών είναι σημαντικά αυξημένη, στα 45,8 εκατομμύρια πρόσωπα, από 35,8 το 2014.

Κρούσματα δουλείας βρέθηκαν και στις 167 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο ευρετήριο, ενώ το 58% του συνολικού αριθμού σκλάβων εντοπίζεται σε μόλις 5 χώρες, όλες τους ασιατικές και οι περισσότερες πολυπληθείς. Πρόκειται για την Ινδία -όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς: 18,35 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ουζμπεκιστάν. Η μεγαλύτερη εξάπλωση του φαινομένου καταγράφεται στη Βόρεια Κορέα, όπου ένας στους είκοσι ανθρώπους -το 4,37% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων- ζει σε καθεστώς σκλαβιάς και η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τερματιστεί το φαινόμενο, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα για καταναγκαστική εργασία με τις ευλογίες ή την ανοχή του κράτους. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ενώ καταγράφονται τα χαμηλότερα νούμερα εκμετάλλευσης, η Walk Free επισημαίνει ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι πηγή αλλά και κόμβος καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως λόγω του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι βιώνουν σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς στην Ευρώπη, με την Τουρκία και τα Σκόπια να τοποθετούνται στην κορυφή της σχετικής λίστας με το 0,6% του πληθυσμού να χαρακτηρίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι.

Τα μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εντοπίζεται στην Πολωνία με το 0,5% του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες σκλαβιάς.

Ο ιδρυτής της Walk Free και μεγιστάνας των ορυχείων και φιλάνθρωπος εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης των εκτοπισμών και της μετανάστευσης, καθώς οι εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις μορφές σκλαβιάς. Ο Φόρεστ κάλεσε τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να ελέγχουν εάν στην εφοδιαστική τους αλυσίδα καταγράφονται κρούσματα εκμετάλλευσης εργαζομένων. Ο ίδιος είπε πως ανακάλυψε ότι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονταν σαν σκλάβοι παρήγαν αγαθά για την εταιρεία του, τη Fortescue Metals Group.

Παραδέχθηκε επίσης ότι τα στοιχεία της νέας έκθεσης ενδέχεται να επικριθούν από ορισμένους μελετητές λόγω της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε: βάσει των επιτόπιων ερευνών που έγιναν σε ορισμένες χώρες, διατυπώθηκαν εκτιμήσεις για άλλες. Ομως ο ίδιος επισήμανε ότι η έλλειψη επαληθεύσιμων δεδομένων για τη σκλαβιά κατά το παρελθόν εμπόδισαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου και τόνισε πως είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση. Προέτρεψε όσους αμφισβητήσουν τα ευρήματα της έρευνας να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε διεθνές επίπεδο είναι θύματα πρακτικών καταναγκαστικής εργασίας. Ομως ο υπολογισμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις μορφές σκλαβιάς.

Συνολικά 124 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την εμπορία ανθρώπων, ειδικά των γυναικών και των παιδιών βάσει του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ (2003), ενώ 96 χώρες έχουν υιοθετήσει σχέδια δράσης για τον συντονισμό της αντίδρασης των κυβερνήσεων στο φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας.




Χρυσούλα Κατσαρού
Πηγή : ethnos.gr


ΝΔ: Θα καταψηφίσουμε τα νέα προαπαιτούμενα



Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τις τροπολογίες που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο κύριος Κουμουτσάκος είπε : «Αποδεικνύεται ότι δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση ακόμα. Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογίες που αλλάζουν προς το δυσμενέστερο αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί. Η ΝΔ καταψηφίζει τα νέα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται και εξαπατά διαρκώς, με κυνισμό και χωρίς φραγμό».

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε απάντηση και για την κριτική που ασκήθηκε για τη χθεσινή αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή : «Ακούμε την κριτική, είναι σεβαστή. Και να είχαμε μείνει όμως η ουσία της στάσης και της θέσης μας δεν αλλάζει. Ήταν επιβεβλημένη για να τονιστεί η γελοιότητα και η μεθόδευση της κυβέρνησης. Δεν θέλαμε να συμμετέχουμε στη φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης».

Ο κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Δεν απαντά η κυβέρνηση για τη συμμετοχή μελών της σε εξωχώριες εταιρίες».




26 χρόνια φυλάκιση για τον παιδόφιλο με το βανάκι




26 χρόνια φυλάκιση για τον παιδόφιλο με το βανάκι και χρηματική ποινή €200.000

Σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 26 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ κατά συγχώνευση καταδικάστηκε ο 40χρόνος, Φίλιππος Λεβέντος, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω πριν από ένα χρόνο όταν επιβίβαζε 13χρόνο στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να το αποπλανήσει.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε - ομόφωνα - ένοχο τον κατηγορουμένου για τον βιασμό και την αποπλάνηση μιας 14χρόνης, τον βιασμό ενός 15χρόνου και την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρόνου.

Επίσης κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της προσέλκυσης ανηλίκου μέσω Διαδικτύου και για προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού. Ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε την επιβολή στον κατηγορούμενο και χρηματικής ποινής συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για την κατοχή πορνογραφικού υλικού και τη προσέλκυση ανηλίκου μέσω Διαδικτύου.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου δεν ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά την επιβολή από το Δικαστήριο των κατώτατων ποινών.

Στην απολογία του ο 40χρόνος υποστήριξε ότι ουδέποτε βίασε καθώς τόσο η 14χρονη όσο και ο 15χρονος συνευρέθηκαν ερωτικά μαζί του με τη θέλησή τους.

Ο εισαγγελέας στη χθεσινή του αγόρευση του είχε ζητήσει την καταδίκη του για τον βιασμό της 14χρονης που έλαβε χώρα στο σπίτι του στο Περιστέρι τον Αύγουστο του 2014, καθώς για την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου αγοριού το οποίο επιχείρησε να επιβιβάσει στο ειδικά διαμορφωμένο βανακι του στον Κορυδαλλό, όταν και συνελήφθη.

Παράλληλα είχε ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος του βιασμού σε βάρος 15χρονου αγοριού στη Ναύπακτο σε παρά φύσει ασέλγεια με ανήλικο, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο.





Μυστηριώδη εξωγήινα περιστατικά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό



Το μόνιμο σπίτι της ανθρωπότητας στο Υπερπέραν και οι απροσδόκητες περιπέτειές του

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξεκίνησε τη συμπαντική ζωή του τον Νοέμβριο του 1998 για να δώσει στην ανθρωπότητα ένα μόνιμο κατάλυμα στο Διάστημα, σε κάτι που θα έμοιαζε λίγα χρόνια πριν με καθαρή επιστημονική φαντασία!

Όσο για τη συνεισφορά του στην ανθρώπινη γνώση, ο όγκος των πληροφοριών που έχει κομίσει η αέναη τροχιά του Σταθμού γύρω από τη Γη λογίζεται ανυπολόγιστης αξίας.

Η οδύσσεια της γνώσης έρχεται όμως όπως φαίνεται με όλων των λογιών τις παραξενιές, καθώς τα περίεργα δεν λείπουν από τον κατοικήσιμο αυτό δορυφόρο που τόσο έχει συνεισφέρει στις διαστημικές μας αναζητήσεις…

Τι είδε το Discovery;



Το Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών είναι ένας κωδικός που χαρακτηρίζει κάθε διαστημική αποστολή του Discovery στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η STS-114 (Space Transportation System) εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2005 ως η πρώτη αποστολή τέτοιου είδους 2,5 χρόνια μετά την τραγωδία του Columbia, αναβιώνοντας το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων στον κανονικό του ρυθμό.

Ο σκοπός του Discovery ήταν να δέσει στον Διαστημικό Σταθμό και να ανεφοδιάσει το πλήρωμά του. Πριν το κάνει βέβαια αυτό, ο χειριστής του διαστημικού λεωφορείου εκτέλεσε μια μανούβρα γύρω από τον Σταθμό ώστε να τραβηχτούν φωτογραφίες από το εξωτερικό του προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες ζημιές και φθορές.

Η εξέταση των εικόνων έδειξε πράγματι κάποιο μικροπροβληματάκι και ο αστροναύτης Στιβ Ρόμπινσον βγήκε από την κάψουλα για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Τότε ήταν που στις κάμερες της NASA καταγράφηκε ένα ΑΤΙΑ! Λευκό μέσα στη μαυρίλα του Διαστήματος, το μυστηριώδες σκάφος απομακρύνθηκε από το Discovery για να επιστρέψει στιγμές αργότερα και να κοντοσταθεί για λίγο, πριν αλλάξει εντελώς την κατεύθυνσή του. Η περίεργη αυτή κίνησή του έκανε τους ειδικούς της NASA να το ονομάσουν «Μπούμερανγκ».

Οι καθησυχαστικές αναφορές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για αδέσποτα διαστημικά συντρίμμια, την ίδια ώρα βέβαια που πολλές φωνές μιλούσαν για ηθελημένη αλλαγή της κατεύθυνσης του αντικειμένου, κάτι που υποδεικνύει την ύπαρξη νοήμονος ζωής…


Η ζωντανή μετάδοση του Σταθμού εντοπίζει το Millennium Falcon του «Star Wars»(!)


Πολύ πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2016, ένας 20χρονος από τη Βρετανία παρακολουθούσε το ζωντανό πρόγραμμα που χαρίζουν οι κάμερες της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τότε παρατήρησε έκπληκτος ένα αντικείμενο που φαινόταν να απομακρύνεται από τον Σταθμό και έμοιαζε με μεταλλικό διαστημόπλοιο, με το όλο σχήμα του να παραμοιάζει στο θρυλικό Millennium Falcon του Χαν Σόλο!

Το αντικείμενο ήταν ορατό για περισσότερο από δύο λεπτά και είχε μια μπλε λάμψη γύρω του. Ο πιτσιρικάς έστειλε αμέσως το υλικό στη NASA, αν και ακόμα δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι το απαντητικό mail που θα λάβει από την Αμερική θα κάνει και πάλι λόγο για διαστημικά σκουπίδια…


Εξαιτίας μάλιστα των τόσων αναφορών για παράξενα αντικείμενα που έβλεπε ο κόσμος στο live video feed του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, η NASA κόβει συχνά πυκνά τις εκπομπές! Ο Σταθμός διαθέτει σωρεία καμερών στο κάτω μέρος του, απ’ όπου προβάλλει ζωντανό περιεχόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Εξωγήινα σκάφη, ιπτάμενους δίσκους και άλλα πολλά έχουν αναφέρει κατά καιρούς οι χιλιάδες θεατές του live feed, τα οποία η NASA χαρακτηρίζει αδιάφορα «διαστημικά συντρίμμια». Κάποιες φορές έχει όμως διακόψει αιφνιδίως την εκπομπή δευτερόλεπτα μετά την εμφάνιση κάποιας ανωμαλίας. Κάτι που προκαλεί φυσικά υπόνοιες για την ξαφνική διακοπή του ζωντανού προγράμματος.

Τον Μάρτιο του 2016, το live video feed διακόπηκε και πάλι όταν ένα ΑΤΙΑ σε σχήμα πετάλου εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες. Τον Ιανουάριο του 2015 η οθόνη μαύρισε ξανά (έγινε μπλε στην πραγματικότητα) όταν έγινε ορατό ένα μικρό γκρι αντικείμενο που φαινόταν να βγαίνει από τη γήινη ατμόσφαιρα! Πάμπολλα βίντεο κυκλοφορούν στο YouTube που δείχνουν τις διακοπές του ζωντανού καναλιού της NASA στιγμές μετά την εμφάνιση κάποιας παραξενιάς.


Τα τριγωνικά φώτα που κανείς δεν ήθελε να αναγνωρίσει


Τον Αύγουστο του 2006, καθοδόν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis (του Διαστημικού Συστήματος Μεταφορών 115) ακολουθήθηκε στενά από ένα περίεργο σύνολο τριγωνικών φώτων. Αν ήταν ένα σκάφος ή πολλά μικρά δεν έγινε ποτέ γνωστό, σύμφωνα πάντως με το ανακοινωθέν της NASA δεν ήταν φυσικά τίποτα άλλο από υποπροϊόντα της πυροδότησης.

Η NASA ερεύνησε πάντως τα φώτα, τα οποία εμφανίστηκαν κάπου 30 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Με την τραγωδία του Columbia το 2003 να είναι ακόμα φρέσκια, η διαστημική υπηρεσία μελέτησε εξονυχιστικά το θέμα για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ήταν τα φώτα σπασμένα μέρη του διαστημικού σκάφους.

Τελικά κατέληξε ότι τέτοια απομεινάρια της καύσης δεν είναι σπάνια, αν και συνήθως δεν είναι ορατά. Άλλη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι τα φώτα, που παραδέχτηκε τώρα η NASA ότι ήταν πολύ κοντά στον πύραυλο, ήταν πάγος. Την ώρα που τα έλεγε βέβαια αυτά, ο κυβερνήτης της κάψουλας Μπρεντ Τζετ δήλωνε ότι τα φώτα δεν έμοιαζαν με τίποτα απ’ όσα έχει δει σε Γη και Διάστημα…

Προσκολλήθηκαν ζωντανοί οργανισμοί στο εξωτερικό του Σταθμού;


Ξεμυτίζοντας στο Διάστημα για να συλλέξουν δείγματα έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο του 2014, ρώσοι αστροναύτες ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν ζωντανούς οργανισμούς να έχουν προσκολληθεί στο εξωτερικό τμήμα του κατοικήσιμου ανθρώπινου δορυφόρου. Οι μικροοργανισμοί αναγνωρίστηκαν ως πλαγκτόν, το οποίο προήλθε πιθανότατα από τη Γη. Οι αστροναύτες δεν είχαν βέβαια ιδέα ούτε πώς έφτασαν εκεί οι γήινοι οργανισμοί ούτε πώς επιβίωναν στις αφιλόξενες συνθήκες του Σύμπαντος.

Οι επιστήμονες απέρριψαν τη θεωρία του πλαγκτόν, καθώς τέτοια είδη ζωής δεν υπάρχουν κοντά στις πλατφόρμες εκτόξευσης. Οι ειδικοί υποπτεύονται τα ατμοσφαιρικά ρεύματα, που θα μπορούσαν θεωρητικά να σηκώσουν μικροοργανισμούς από τη Γη και να τους παρασύρουν σε ταξίδι μέχρι τον Διαστημικό Σταθμό. Αν αποδειχθεί αυτό, τότε θα μάθουμε ότι τα εν λόγω ρεύματα ταξιδεύουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι έχουν ανευρεθεί ζώντες οργανισμοί σε υψόμετρο 16-32 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης δεν είναι πουθενά κοντά με τα 322 χιλιόμετρα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού! Αν αποδειχθεί, τότε θα υπάρχουν μορφές ζωές που θα μπορούν να επιβιώσουν στο απόλυτο κενό του Διαστήματος…


Τα μυστηριώδη σύννεφα και οι κεραυνοί


Τον Οκτώβριο του 2013, το πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού παρατήρησε ένα παράξενο νεφέλωμα πάνω από τη Γη, σε σχήμα «μέδουσας», όπως ανέφεραν. Καμιά προγραμματισμένη εκτόξευση δεν υπήρχε εκείνη τη μέρα ούτε κάτι άλλο που θα δικαιολογούσε το περίεργο του πράγματος. Οι αστροναύτες απέμειναν απορημένοι καθώς οι αναλυτές της NASA δεν είχαν ιδέα τι ήταν αυτό που έβλεπε το πλήρωμα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι εκείνη τη μέρα ο ρωσικός στρατός εκτελούσε άσκηση στο Καζακστάν και το νέφος φαινόταν να ήταν αποτέλεσμα των δοκιμών των «χαρακτηριστικών των διηπειρωτικών πυραύλων Τοπόλ». Δεν ήταν ωστόσο μόνο το τεράστιο νέφος που φαινόταν να αγκαλιάζει τον πλανήτη μας, καθώς πάνω από τα σύννεφα λάμβαναν χώρα μια σειρά από αλλόκοτα φαινόμενα, όπως κεραυνοί που φαίνονταν να κατευθύνονται αντίθετα από τη συνήθη φορά τους!

Οι επιστήμονες έθεσαν στο ερευνητικό στόχαστρο τις απροσδόκητες αυτές ανάποδες αστραπές ελπίζοντας πως θα μάθουν περισσότερα για τη μεταφορά ενέργειας στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας. Καμιά επίσημη απάντηση δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα…




Πηγή : newsbeast.gr


Ανέστειλαν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ



Διορία έως την ερχόμενη Τετάρτη για να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις δίνουν στον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ανέστειλε την επίσχεση εργασίας που ξεκινούσε χθες, μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι εκδόθηκε –στην κυριολεξία στο παρά πέντε– η κοινή υπουργική απόφαση που επιτρέπει την πληρωμή των παρόχων. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής των παρόχων και ειδικά για τις υπηρεσίες ιατρικών επισκέψεων η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμης, μάλιστα, προειδοποίησε τους γιατρούς που θα ξεκινούσαν κινητοποιήσεις για καταγγελία των συμβάσεών τους, αφού, όπως ενημέρωνε παραμονή της κινητοποίησης, όσοι εκ των συμβεβλημένων ιατρών «προτίθενται να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως με υπεύθυνη δήλωση», προσθέτοντας ότι «ο οργανισμός θα συνεκτιμήσει την ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Εν τω μεταξύ, επίσχεση εργασίας ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι περίπου 80 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη του Δρομοκαΐτειου, οι οποίοι, σύμφωνα το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες.


Έντυπη Καθημερινή


Παρασκευόπουλος: «Πετάει το μπαλάκι» στην πρόεδρο του δικαστηρίου για τη δίκη της ΧΑ



Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξιστορεί τον κατάλογο των απρόσφορων προσπαθειών για να βρεθεί δικαστική αίθουσα, ενώ επιρρίπτει και πάλι τις ευθύνες στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη

Λόγο για ατέρμονες προσπάθειες να βρεθεί κατάλληλη δικαστική αίθουσα για την διεξαγωγή της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η Πολιτική Αγωγή θα  δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου για το φλέγον αυτό θέμα, ενώ επιρρίπτει και πάλι τις ευθύνες στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Λεπενιώτη εγγράφως έχει ζητήσει δύο φορές από τον προϊστάμενο της διοίκησης του εφετείου Αθηνών να μεταφερθεί η διεξαγωγή της δίκης από την δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό και τις δύο φορές.

Νωρίτερα, το πρωί με κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, έκαναν λόγο για υπονόμευση της ταχείας διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη διοίκηση του Εφετείου  Αθηνών.

Στη δήλωση, μεταξύ των άλλων, η Πολιτική Αγωγή αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μιας από τις πιο σημαντικές δίκες στα ποινικά χρονικά της χώρας μας και, ενώ η ανάγκη για ταχεία διεξαγωγή της είναι προφανής, τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκηση του Εφετείου), με τις πράξεις τους την ακυρώνουν».

Κατόπιν αυτών ο κ. Παρασκευόπουλος σε ανακοίνωσή του, αφού επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί «η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης», υπενθυμίζει ότι «στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών».

Στην συνέχεια ο  κ. Παρασκευόπουλος κάνει αναφορά στις άκαρπες -μέχρι σήμερα- «συνεχείς» προσπάθειες εξεύρεσης αιθουσών για την διεξαγωγή μεγάλων και πολυπληθών δικών, οι οποίες όπως αναφέρει «έχουν ξεκινήσει έγκαιρα»!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος στο κατάλογο των προσπαθειών του:  
-          Ήδη, μάλιστα, από τις 5.10.2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
-        Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται.

-        Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει στο κατάλογο των προσπαθειών του και την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για να  μετατρέψει το κλειστό στάδιο στο Παλαιό Φάληρο  σε δικαστική αίθουσα, η οποία αποσύρθηκε μετά την γενική κατακραυγή που δέχθηκε. Για την προσπάθεια του αυτή, που όμως άλλαξε προσανατολισμό μετά την αποδοκιμασία που δέθηκε η επιλογή του, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος: «Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης πετάει το μπαλάκι των ευθυνών για το χώρο διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στην κυρία Λεπενιώτη, σημειώνοντας: «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988)».

Και καταλήγει ο κ Παρασκευόπουλος: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».




Πηγή : protothema.gr


Ούτε ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν έχει υποβάλει τη δήλωσή του

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Με τη διαδικασία να εισέρχεται στην τελική της ευθεία και την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μέχρι χθες ούτε ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν είχε υποβάλει τη δήλωσή του. 

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα σε σύνολο 6 εκατ. υπόχρεων, 1.865.638 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους. Ετσι, για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία στο τέλος του μήνα απαιτείται η υποβολή περίπου 130.000 δηλώσεων την ημέρα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι εκπλήρωσαν ήδη τη φορολογική τους υποχρέωση είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε προσδοκούν επιστροφή φόρου. Σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί (956.301 σε σύνολο 1.865.638 εκκαθαριστικών) φαίνεται να  έσπευσε από τους πρώτους εκ του ασφαλούς καθώς το εκκαθαριστικό του είναι μηδενικό. Πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν 343.390 φορολογούμενοι (18,41%) και χρεωστικό 565.947 φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις συνολικά 553 εκατ. ευρώ.

Οπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η προθεσμία της 30ής Ιουνίου είναι καταληκτική και δεν θα δοθεί παράταση. Ολιγοήμερη παράταση θα υπάρξει μόνο αν παρατηρηθούν προβλήματα στη λειτουργία του Taxis, εξέλιξη η οποία όμως θεωρείται παραπάνω από πιθανή καθώς όλα δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας θα υπάρξει κύμα μαζικών υποβολών.

Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πάντως κοστίζει ακριβά. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται:

Πρόστιμο 100 ευρώ, αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
Πρόστιμο 250 ευρώ, αν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
Πρόστιμο 500 ευρώ, αν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου  προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.


ΔΟΛ


Μόρια: Εκκενώθηκε το hot spot λόγω επεισοδίων μεταξύ μεταναστών



Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, λόγω επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ μεταναστών το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ1, η κατάσταση στη Μόρια εξομαλύνθηκε ήδη από τις βραδινές ώρες, ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, υπάρχουν δύο τραυματίες, ενώ κατά το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης υφίστανται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις. Με βεβαιότητα μεταδόθηκε πάντως πως δεν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Τώρα σε ότι αφορά στις υλικές ζημιές, υπάρχουν στο δυτικό μέρος του κέντρου, όπου έχουν κατασκηνώσει μετανάστες από Πακιστάν και Νεπάλ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια και ξέφυγε η κατάσταση, η ΕΡΤ, βασιζόμενη σε μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν από καυγά Αφγανών με Πακιστανούς.

Το κέντρο της Μόριας εκκενώθηκε από πολιτικό προσωπικό και αστυνομία και στο χώρο βρέθηκε μία διμοιρία των ΜΑΤ και πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.


Πηγή : real.gr



ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 300 – 400 οικογένειες ως ανθρώπινες ασπίδες



Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε χθες την ανησυχία του σχετικά με την τύχη 300 έως 400 οικογενειών από το Ιράκ που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Φαλούτζα (κεντρικά), την οποία προσπαθούν εδώ και μία εβδομάδα να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οικογένειες έχουν οδηγηθεί στο κέντρο της πόλης από το Ντάες και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σημεία συγκέντρωσης» είπε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λιζ Γκραντ.

Μια τέτοια ενέργεια «αφήνει να εννοηθεί ότι το Ντάες θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ή έχει την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες» πρόσθεσε η ίδια.

Αυτές οι οικογένειες «θα διατρέξουν μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης» προειδοποίησε η αξιωματούχος.

Ο ιρακινός στρατός κατάφερε από τη Δευτέρα να διεισδύσει στη Φαλούτζα, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης και τελεί από τον Ιανουάριο του 2014 υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα ωστόσο οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης προβάλλουν μεγάλη αντίσταση εμποδίζοντας την προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων προς το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, η τύχη των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Έθνη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες τους στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να επιβραδύνει τις επιχειρήσεις της για να προστατεύσει τις οικογένειες που έχουν παγιδευτεί.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει «πλήρη συνείδηση» της ανάγκης να προστατευθούν οι άμαχοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την Γκράντ, και «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με βραδύτερους ρυθμούς».

Περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη, όπου ωστόσο παραμένουν 50.000 κάτοικοι σύμφωνα με την Γκράντ. Πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη Φαλούτζα περπατούσαν για ώρες και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν εν μέσω πυρών, διευκρίνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.



Πηγή : ikypros.com


Αστυνομικός έκοψε κλήση 700 ευρώ σε ποδηλάτη επειδή πέρασε φανάρι με κόκκινο




Με πρόστιμο 700 ευρώ "τιμωρήθηκε" ένας Χανιώτης ποδηλάτης επειδή παραβίασε με το ποδήλατό του το «κόκκινο» στον φωτεινό σηματοδότη στη διασταύρωση των οδών Κυδωνίας και Σφακιανάκη στα Χανιά Κρήτης.   

Όπως μεταδίδει το flashnews.gr, ο αστυνομικός που ήταν εκεί, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σταμάτησε τον ποδηλάτη για να του κόψει την κλήση.   Στο ερώτημα, αν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο σε ποδήλατο, έστω και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η απάντηση είναι θετική.

 Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διαχωρίζει τα ποδήλατα από τις μοτοσικλέτες, αλλά τα θεωρεί όλα ως δίκυκλα και επιβάλλει τα ίδια πρόστιμα με κάποιες διαφοροποιήσεις για τα ποδήλατα καθώς οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν διαφορετική οδηγική συμπεριφορά (π.χ. όταν θέλουν να στρίψουν).   

Όμως στην παραβίαση του κόκκινου το πρόστιμο είναι το ίδιο είτε οδηγείς φορτηγό, είτε ποδήλατο εκτός και αν ο ποδηλάτης κατεβεί από την σέλα και περάσει περπατώντας, οπότε θεωρείται ως πεζός.   
Αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως για το ότι οι επιπτώσεις από την παραβίαση του φαναριού από ένα ποδήλατο δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την ίδια παραβίαση από ένα μηχανοκίνητο όχημα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί να «κάνουν τα στραβά μάτια» στην κίνηση των ποδηλάτων.  




Πηγή : lifo.gr


Με τροπολογίες οι διορθώσεις που ζήτησαν οι δανειστές



Με τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά το βράδυ στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρεί σε σειρά διορθώσεων επί των προαπαιτουμένων που ζήτησαν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά 80.000 συνταξιούχοι, αλλά ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα θα περικοπεί το ΕΚΑΣ από περισσότερους δικαιούχους το 2017. Επίσης, καθορίζεται ότι πρέπει να βρεθούν και να ψηφιστούν φέτος τα μέτρα που θα ληφθούν αντί του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων.

Με τις τροπολογίες δεν επιλύεται η διαφωνία με τους θεσμούς ως προς την εξαίρεση από την πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Αναλυτικά:

1. Από 1η Ιουνίου και όχι από 1η Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, που έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή του επιδόματος για περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ που εισάγονται με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) αρχίζει από 1.6.2016, γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί στον ενιαίο φορέα έλλειμμα που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτιμάται σε 38 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ. Η τροπολογία, πάντως, ορίζει ότι η σωρευτική εξοικονόμηση από την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016 έως και το 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. Στην πράξη, το ποσό εξοικονόμησης μεταξύ 2016 και 2017 παραμένει το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 θα κοπούν περισσότερα ποσά και συνεπώς θα χάσουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.

Μάλιστα, με στόχο την αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων τα επόμενα χρόνια, στην τροπολογία ορίζεται ξεκάθαρα ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται επίδομα στους μη δικαιούχους.

2. Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με κυριότερες την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολουμένους, που οδηγεί σε μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη περικοπή της παροχής, καθώς και την αποσαφήνιση ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το οικογενειακό επίδομα στο Δημόσιο σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.

3. Καθίσταται ασφυκτικότερο το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ. Ορίζεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προσλάβει εκτιμητή εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία εντός 4 (αντί 5) μηνών.

4. Τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για το μη «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων πρέπει να ψηφιστούν έως 30/9/2016 και να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2017. Στον αρχικό νόμο προβλεπόταν ότι θα μοιραστούν στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018.

5. Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ 3,5 τοις χιλίοις στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Και για τις ΑΕΕΑΠ ισχύει συντελεστής 5 τοις χιλίοις.

6. Εξαιρείται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών για τα διόδια η Εγνατία Οδός. Οι ρυθμίσεις δημιουργούσαν πρόβλημα στην άμεση παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη και θεωρούνταν μία ακόμη «τρικλοποδιά» του κ. Σπίρτζη στο ΤΑΙΠΕΔ.

7. Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση κυμαινόμενου επιτοκίου μεγάλων εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία πωλούνται από τις τράπεζες σε funds. Με τη νέα διάταξη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί και πέραν του περιθωρίου αναφοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις.


Έντυπη Καθημερινή