Ο φυλακισμένος πολέμιος του Κρεμλίνου και προσωπικά του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου οι συγγενείς δεν έχουν νέα του για σχεδόν τρεις εβδομάδες, βρίσκεται τελικά σε σωφρονιστική αποικία στο Χαρπ, στη ρωσική Αρκτική, δήλωσε η εκπρόσωπός του τη Δευτέρα.
«Βρήκαμε τον Ναβάλνι. Βρίσκεται στην ποινική αποικία νούμερο 3 στην τοποθεσία Χαρπ» είπε η Κίρα Ιάρμιτς στο X (πρώην Twitter). Γνωστοποίησε επίσης πως ο Ναβάλνι είναι καλά στην υγεία του και ότι την Δευτέρα τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος του.
Ο 47χρονος ακτιβιστής και σφοδρός πολέμιος του καταζητούμενου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίει ποινή φυλάκισης 19 ετών καταδικασμένος για «εξτρεμισμό». Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε μετά από περιστατικό δηλητηρίασης για το οποίο κατηγορεί το Κρεμλίνο.
Τα ίχνη του Αλεξέι Ναβάλνι χάθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου από την σωφρονιστική αποικία στην περιοχή Βλαντιμίρ, 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατούνταν μέχρι τότε.
Το Χαρπ, όπου κατά την εκρόσωπό του μεταφέρθηκε, είναι μια μικρή πόλη περίπου 5.000 κατοίκων σε απομακρυσμένη περιοχή στη βόρεια Ρωσία, πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκονται πολλές ποινικές αποικίες.
Σύμφωνα με έναν από τους στενούς του συνεργάτες, τον Ιβάν Ζντάνοφ, είναι «ένας από τους βορειότερους και πιο απομακρυσμένους οικισμούς» της Ρωσίας. Οι συνθήκες εκεί είναι δύσκολες», εξήγησε στο X.
«Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και δεν υπάρχει σύστημα για τη διανομή επιστολών ή (τηλεφωνική πρόσβαση)», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Ναβάλνι οφείλει να εκτίσει την ποινή του σε αποικία «ειδικού καθεστώτος», μια κατηγορία σωφρονιστικών ιδρυμάτων όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πιο σκληρές και όπου συνήθως κρατούνται όσοι εκτίουν ισόβια δεσμά και οι πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι.
«Από την αρχή, κατέστη σαφές ότι οι αρχές ήθελαν να απομονώσουν τον Αλεξέι, ιδιαίτερα πριν από τις προεδρικές εκλογές» που έχουν προκηρυχθεί για τον Μάρτιο του 2024, τόνισε ο Ιβάν Ζντάνοφ.
Η μεταφορά από τη μια ποινική αποικία στην άλλη στη Ρωσία απαιτεί συχνά αρκετές εβδομάδες ταξιδιού με τρένο και τους συγγενείς των κρατουμένων να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η «σιγή ασυρμάτου» για την τύχη του Ναβάλνι είχε προκαλέσει ανησυχία σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες και στον ΟΗΕ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και ζήτησε για άλλη μια φορά την απελευθέρωση του αντιπάλου του Πούτιν.
Το αντιπολιτευόμενο κίνημα υπό τον Ναβάλνι έχει εξαλειφθεί μεθοδικά με εντολή του καταζητούμενου δικτάτορα τα τελευταία χρόνια, με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του να βρίσκονται είτε στην εξορία ή στη φυλακή.
Η ελεγχόμενη από τον δικτάτορα Πούτιν οργάνωση για την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς» κηρύχθηκε «εξτρεμιστική» το 2021 και οι αρχές εξέδωσαν την Πέμπτη ένταλμα σύλληψης κατά της διευθύντριας του, Μαρίας Πέβτσιχ, η οποία διέφυγε στο εξωτερικό.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ρωσικές αρχές απήγγειλαν νέες κατηγορίες για «βανδαλισμό» εναντίον του Ναβάλνι, ο οποίος αν κριθεί ένοχος θα δει την ποινή του να αυξάνεται κατά τρία χρόνια, κάτι που έδωσε εντολή ο δικτάτορας να γίνει.
Αντιμέτωπος με μια διαλυμένη αντιπολίτευση και άφου έχει καταστείλει κάθε αντίθετη φωνή στη χώρα, ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει σε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο κατά τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.