Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Απίστευτο! Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Γιωτόπουλο πήρε μετάθεση λόγω... Ρουβίκωνα!



Ήταν 18 Ιουλίου του 2002 όταν ένας νεαρός τότε αξιωματικός, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, έλαβε ένα σοβαρό τηλεφώνημα από τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Φώτη Νασιάκο.

Τότε ο υπαστυνόμος Α’ πήρε εντολή να συλλάβει τον άνθρωπο-«φάντασμα», για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Αμέσως πήρε το δελφίνι από τη Λέρο και μετέβη στους Λειψούς. Από την περιγραφή που του δόθηκε κατάλαβε ότι πρέπει να αναζητήσει, τον άνθρωπο που κυκλοφορούσε ως «Μιχάλης Οικονόμου» και ζούσε σε ένα όμορφο ροζ σπίτι μαζί με τη σύντροφό του.

Ο υπαστυνόμος ακινητοποίησε τον ύποπτο στην προβλήτα του νησιού λίγο πριν επιβιβαστεί στο δελφίνι για Σάμο, από όπου θα έφευγε για Τουρκία. «Γιατί με συλλαμβάνεις. Με ποιο κατηγορητήριο;», ήταν τα μόνα λόγια που του είπε ο μυστηριώδης άνδρας. «Αφήστε τα αυτά κ. Οικονόμου. Θα τα πούμε στο Τμήμα», του απάντησε ο αστυνομικός. Κατόπιν, μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό στους Λειψούς, όπου επειδή δεν υπήρχαν χειροπέδες, τον έδεσε με καραβόσκοινο σε καρέκλα και περίμενε για νεότερες εντολές. Περίπου δύο ώρες αργότερα έφτασε στο νησί με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα.

Δεκαέξι χρόνια μετά από την παραπάνω ιστορία, ο αξιωματικός που πρωταγωνίστησε στη σύλληψη του Γιωτόπουλου πήρε «δυσμενή» μετάθεση λόγω… Ρουβίκωνα! Πρόκειται για τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού, στον οποίο «χρεώθηκε» η πλημμελής αντίδραση κατά την καταδρομική επίθεση της αναρχικής ομάδας, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, στην πρεσβεία του Ιράν. Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η απόσπασή του στη Διεύθυνση Μεταγωγών. Απόσπαση πήρε και ο σκοπός της πρεσβείας, ο οποίος βγήκε έξω από το κουβούκλιο με το… φανελάκι.

Συνάδελφοι του διοικητή του Α.Τ. Ψυχικού, οι οποίοι μίλησαν στο «Έθνος», θυμήθηκαν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε τιμηθεί το 2003 για τη συμβολή του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Σχολίαζαν, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης, καθώς πολλοί διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση του. Και αυτό γιατί οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα έχουν εκθέσει σε πολλές περιπτώσεις τους σκοπούς στόχων. Η διαφορά στο περιστατικό της Δευτέρας ήταν ότι κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ βίντεο που αναρτήθηκε από την αναρχική ομάδα, το οποίο δείχνει το φρουρό σε «χαλαρή κατάσταση», να φοράει άσπρο μπλουζάκι και να κρατάει το υποπολυβόλο στα χέρια. Έτσι, το μάρμαρο… πλήρωσε και ο διοικητής του Τμήματος.


Πηγή: Έθνος


Με εντολή εισαγγελέα ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι



Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές της Αθήνας.

Περαιτέρω προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας για τη δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή τη μήνυση του Πάνου Καμμένου σε βάρος των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Παναγιώτης Λάμψιας : Η δημοκρατία έχει αντισώματα. Η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει ή να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του “Φιλελεύθερου” ή των δημοσιογράφων. Είναι μια νίκη της δημοκρατίας. Στον δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη. Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει. Ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές της Αθήνας. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα πρέπει να είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία. Την ελευθερία των δημοσιογράφων να αποκαλύψουν την αλήθεια.




Ευ. Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα Τύπου


O Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» είναι αντισυνταγματική, καθώς με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 έχει καταργηθεί το αυτόφωρο για την ποινική ευθύνη του Τύπου και των ΜΜΕ.

Ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλει για αυταρχική νοοτροπία τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ενώ επικρίνει και τον τρόπο που ενήργησε η Δικαιοσύνη.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος:

«Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα.

Η ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό οδηγεί συχνά πια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και του περίγυρού της στην επιλογή να ενεργοποιούν, με την άμεση υποβολή έγκλησης, την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο ή σχόλια στα ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τους ενδιαφέρει η εντύπωση του αυταρχισμού. Κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Όμως με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ρητά η προγενέστερη διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 που όριζε ότι τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα και αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αποφάσεων».

Το Σύνταγμα ήδη από το 2001 όχι μόνο δεν επιβάλλει, αλλά απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τυχόν αδικημάτων του Τύπου ως αυτοφώρων. Οι σχετικές διατάξεις της κοινής ποινικής ( δικονομικής και ουσιαστικής νομοθεσίας) εφόσον προβλέπουν το αντίθετο, είναι παραμεριστέες και ανεφάρμοστες ως αντισυνταγματικές.

Ήδη με το νόμο 2234/1994 – όταν ήμουν υπουργός Τύπου – καταργήθηκε ο μεταξικός νόμος περί Τύπου που ίσχυε ως τότε.

‘Αλλωστε για να υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να υπάρχει έγκλημα. Στην περίπτωση των δημοσιευμάτων και προφορικών σχολίων των ΜΜΕ, ποιος καθορίζει την ύπαρξη εγκλήματος, μόνος ο εγκαλών με μόνη την υποβολή έγκλησης, χωρίς καμία εισαγγελική αξιολόγηση; Τι σχέση έχει αυτό με τον ορισμό του αυτόφωρου εγκλήματος ( άρθρο 242 ΚΠΔ) ; Κανένα. Ο αυτόφωρος χαρακτήρας των αδικημάτων Τύπου ήταν νομικό πλάσμα προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα πριν την αναθεώρηση του 2001. Τώρα αυτό δεν υπάρχει.

Η κράτηση, έστω για ώρες, δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτόφωρου συνιστά προσβολή των άρθρων 5 και 6 του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και διάπραξη του εγκλήματος της κατακράτησης παρά το Σύνταγμα από όποιον διέταξε την κράτηση ή συνέπραξε σε αυτήν.

Καιρός να σταματήσει η αυταρχική αστειότητα της δήθεν αυτόφωρης διαδικασίας στα τυχόν αδικήματα τύπου.

Για την κυβέρνηση ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Για τη δικαιοσύνη όμως δεν υπάρχει δικαιολογία».


Πηγή : tovima.gr


Υπερταμείο, μετά τον σάλο: Γίνεται επανέλεγχος των ακινήτων

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπερταμείο (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)


Δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ακίνητα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου, ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, διευκρινίζει το Υπερταμείο, έπειτα από τον σάλο για τα 10.119 ακίνητα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι γίνεται επανέλεγχος της σχετικής λίστας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας αναφέρει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά.

Σε πρώτη επεξεργασία, και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων που δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διαμορφώθηκε μία αρχική λίστα.

Επειδή όμως τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπή ή δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένα με πλήρη και ακριβή στοιχεία, για αυτό ρητώς τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι, ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου.

Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κ.λπ.).

Τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Η εξαίρεση στο νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει  να παρερμηνεύεται.

Μετά τον επανέλεγχο και με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Κτηματολόγιο.

Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να γίνει πλήρης και ακριβής η καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, διαδικασία που απαιτεί ευρεία συνεργασία.

Περαιτέρω και ανεξάρτητα από τις φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν, είναι σημαντικό ότι η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία, ειδικά καθώς σήμερα πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα. Η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μίας μελετημένης στρατηγικής με στόχο την δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες».



Πηγή: iefimerida.gr 


Μεγάλη φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης



Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί, στα κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην περιοχή της Λ. Κνωσού, στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. 

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και η αστυνομία, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή ελικοπτέρου. Επί ποδός βρίσκεται και το ΕΚΑΒ. 


Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η αστυνομία απομακρύνει τον κόσμος που έσπευσε να δει τι συμβαίνει, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων, όπως αναφέρεται.


Έριξαν χειροβομβίδα σε βενζινάδικο στην Αγία Παρασκευή



Στις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα δύο άτομα προσέγγισαν πρατήριο υγρών καυσίμων, που διανυκτέρευε στην Αγία Παρασκευή. Μπήκαν στο κατάστημα και με μία χειροβομβίδα στα χέρια υποχρέωσαν τους δύο αλλοδαπούς υπαλλήλους να βγουν έξω.

Ο ένας από τους δράστες πέταξε τη χειροβομβίδα και κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν σταθμοί της Άμεσης Δράσης, αλλά και στελέχη της Ασφάλειας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασαν χειροπέδες σε έναν από τους δράστες, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του bloko.gr είναι Ρομά ομολόγησε την πράξη και υπέδειξε το συνεργό του.

Δεν μπορούσε, όμως, να πει στους αστυνομικούς ποιος διέταξε το… μήνυμα, γιατί αυτό το γνωρίζει μόνον ο συνεργός του, που αναζητείται. Είπε, όμως, ότι για την ενέργειά του έλαβε αμοιβή πεντακόσια ευρώ.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εξέτασαν τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου και τους υπαλλήλους, αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν προς τί το «μήνυμα». Εξετάζουν πληροφορίες ότι με το πρατήριο έχει σχέση άνθρωπος της νύχτας και την εντολή για το χτύπημα έδωσε έγκλειστος των φυλακών.


Πηγή: bloko.gr 


Συνελήφθησαν 4 άτομα για κλοπές σε ηλικιωμένους με τη μέθοδο της απασχόλησης στην Νέα Σμύρνη



Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, πρωινές ώρες της 20-9-2018 στην Νέα Σμύρνη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 23, 37, 37 και 43 ετών, για κλοπή ηλικιωμένης με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Νέα Σμύρνης, δύο εκ των δραστών, προσέγγισαν διαδοχικά δύο ηλικιωμένες στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και με τη μέθοδο της απασχόλησης, απέσπασαν από τις οικίες τους χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Η πράξη τους, στο δεύτερο θύμα, έγινε αντιληπτή από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, οι οποίοι τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν.

Από την περαιτέρω αναζήτηση στην περιοχή, εντοπίστηκαν και οι δύο συνεργοί τους οι οποίοι ανέμεναν εντός αυτοκινήτου.

Στην κατοχή τους, βρέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό καθώς και τα κοσμήματα, τα οποία αποδόθηκαν στα θύματα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Και νέο video με την ληστεία στο κοσμηματοπωλείο και την τραγική κατάληξη του δράστη



Μετά το video από το protothema.gr κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο, από τον ΣΚΑΪ, το οποίο δείχνει τον δράστη Ζακ Κωστόπουλο, αφού έχει δεχθεί τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν πρώτοι στο σημείο να προσπαθεί με ένα γυαλί στο χέρι να ξεφύγει.

Τρεκλίζοντας ο δράστης έπεσε πάνω σε τραπέζια και καρέκλες μέχρι να τον ακινητοποιήσουν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Το πρώτο video :


Το δεύτερο video :




«Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση



Δέσμια του κράτους και των αλλεπάλληλων εμπνεύσεων των κατά σειράν υπουργών Παιδείας είναι η ελληνική παιδεία, με πιο εμφατικό παράδειγμα την κατάσταση στα ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύει η Εκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017, που παρουσιάζει η «Κ» και κατέθεσε χθες η ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής ΑΔΙΠ στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Οπως παρατηρεί η έκθεση, η μειωμένη χρηματοδότηση, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, η υψηλή αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, η παρατεταμένη διάρκεια σπουδών για το 42% των φοιτητών, η αδυναμία προσέλκυσης φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. φοιτητικής μέριμνας, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, διασφάλισης ποιότητας) λόγω υποστελέχωσης, θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του αριθμού των φοιτητών και της μείωσης του προσωπικού.

Στον αντίποδα, οι πρωτοβουλίες των πανεπιστημιακών συντελούν στην τοποθέτηση της χώρας μας σε υψηλή θέση ως προς τις ερευνητικές επιδόσεις. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο μιας πολύ ικανοποιητικής ερευνητικής δραστηριότητας, καθώς και άλλες χρηματοδοτήσεις από διεθνείς και εθνικούς φορείς για την εκτέλεση έργων έρευνας και ανάπτυξης, είναι ζωτικής σημασίας, έναντι της πολύ χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης.

Τα πιο ενδεικτικά ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

• Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,58%), καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό (0,34%), από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

• Το 70% των φοιτητών για τα πανεπιστήμια και το 40% για τα ΤΕΙ εισάγεται πλέον των δηλωμένων δυνατοτήτων τους για εκπαίδευση. Ετσι με τους μειωμένους πόρους που διατίθενται, η Ελλάδα δυσκολεύεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ανώτατη εκπαίδευση.

• Οι φοιτητές με κανονική διάρκεια σπουδών αποτελούν το 58% των φοιτητών των πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές με διάρκεια σπουδών πάνω από ν+2 έτη ανέρχονται στο 29% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών.

• Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2016), η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία φοιτητών/διδασκόντων (44,1 φοιτητές ανά διδάσκοντα) μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. εμφανίζει η Κροατία, με αναλογία 76,9 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Σερβία (23,9/1), η Τουρκία (23,1/1), το Βέλγιο (21,2/1) και η Ιταλία (20,2/1). Οι χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

• Η Ελλάδα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., τόσο στο σύνολο του πληθυσμού (23,6%) όσο και στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 25-34 (28%).

• Τα τελευταία χρόνια, η φυγή των Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εμφανίζει αύξουσα τάση. Το 2011 αναχώρησαν για σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού 29.577 άτομα, αριθμός ο οποίος το 2017 ανήλθε σε 37.484 (αύξηση κατά 26,73%).


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μέχρι το Associated Press έφτασε η καθεστωτική Ερντογανική συμπεριφορά της κυβέρνησης



Προσπάθεια φίμωσης του τύπου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με εκφοβισμούς και μηνύσεις, η οποία δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από την κοινωνία ούτε στον ξένο τύπο.

Το Associated Press, μεταδίδει την είδηση της κράτησης των δημοσιογράφων, μετά από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Φιλοξενούν μάλιστα και δήλωση του Παναγιώτη Λάμψια : «Είμαστε στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, όπου θα περάσουμε τη νύχτα και πιθανότατα θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα την Κυριακή».

Την μήνυση όπως αναφέρει το Associated Press, έφερε ένα άρθρο που αφορά στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό, επίσης τονίζεται η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.




Στον εισαγγελέα οι δημοσιογράφοι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού μετά από μήνυση Καμμένου



Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος.

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι στα γραφεία της εφημερίδας που παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, εμφανίσθηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν και στα γραφεία του liberal.gr και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Γνωρίζοντας πλέον τη σε βάρος τους μήνυση παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική όχληση μετέβησαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ όπου ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στο τμήμα των Εξαρχείων. Και αυτό έπραξαν.

Εκεί οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία του αυτοφώρου που περιλαμβάνει και λήψη αποτυπωμάτων και λόγω έλλειψης γραμματέα της Εισαγγελίας παρέμειναν κρατούμενοι και το πρωί αναμένεται να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη... Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ' ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».


Οι τρεις δημοσιογράφοι «παραδόθηκαν» στις αρχές για να στηρίξουν αφενός την έρευνας που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες αφ' ετέρου για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ' επανάληψη πληγεί.

Οι μηνύσεις είναι συνεχείς σε βάρος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που επικαλούνται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης τις πράξεις τα λάθη της παραλείψεις και τις αδυναμίες της.

Αποτελούν δέ το ένα από τα δύο «όπλα» που χρησιμοποιούνται κατά των κατά την κρίση της κυβέρνησης αντιπάλων. Το δεύτερο είναι η στοχοποίηση και η δολοφονία χαρακτήρων.

Εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης σημείωσε ότι «η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» διώκεται γιατί βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. 1,6 δις ευρώ που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε όμως γιατί αναδείξαμε το θέμα».

Ερωτηθείς για το ποιά είναι εν συνεχεία η διαδικασία, από τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρίδης διευκρίνισε ότι «μας είπαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας, εμάς». Και συμπλήρωσε: «όταν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».






Πηγή : liberal.gr


Νέα Δημοκρατία : Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ για τη δίωξη των δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».


Νεκρός σε τροχαίο ο Κυριάκος Γριβέας



Νεκρός σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον παρακαμπτήριο δρόμο Σπάρτης-Γυθείου, ο Κυριάκος Γριβέας, επί σειρά ετών ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Γριβέας γεννήθηκε το 1944 στο Οίτυλο Λακωνίας και αποφοίτησε απο τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Είχε διατελέσει διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζαννή Τζαννετάκη και κατόπιν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου 1974».

Από το 2004-2009 διετέλεσε πρόεδρος στην ΕΑΧΑ ( Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων).

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο του Κυριάκου Γριβέα.  

Ήταν σημαντικό στέλεχος της παράταξής μας, παρών σε κάθε μάχη εδώ και πολλά χρόνια. Ένας αφανής στρατιώτης της, από εκείνους που δεν επεδίωξαν αξιώματα ή δόξα, αλλά με τη δουλειά και τη φλόγα τους κράτησαν την παράταξή μας όρθια σε δύσκολους καιρούς.

Τον γνώρισα πριν από πολλά χρόνια καθώς ήταν στενός συνεργάτης του πατέρα μου. Και με τα χρόνια έγινε και για μένα ένας καλός και πολύτιμος φίλος. Θα μου λείψει, όπως θα λείψει και σε χιλιάδες στελέχη της παράταξής μας που τον γνώρισαν και αγωνίστηκαν μαζί του.


Στη γυναίκα του Αθηνά και τα παιδιά του στέλνω την αγάπη μου και τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου».