Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΗΠΑ: Πρώην επίσκοπος συγκάλυπτε επί 25 χρόνια υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς


 

Πρώην επίσκοπος της πολιτείας της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης ότι αποσιώπησε μεγάλο αριθμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, με θύτες 11 ιερείς, μεταξύ του 1997 και του 2002.

Αυτό κατήγγειλε χθες Δευτέρα ένωση αρωγής στα θύματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τον Απρίλιο του 2021 ο Χάουαρντ Χάμπαρντ, ο πρώην επίσκοπος στην πόλη Όλμπανι, κατέθεσε ενόρκως για τέσσερις ημέρες ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης και παραδέχθηκε ότι επί 25 χρόνια, από το 1977 ως το 2002, ήταν ενήμερος για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερωμένους.

Χωρίς ποτέ να τους καταγγείλει στην αστυνομία ή να τους αποπέμψει. Η κατάθεση, η απομαγνητοφώνηση της οποίας φθάνει τις 680 σελίδες, δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή με διαταγή δικαστή και αποσπάσματά της δημοσιεύθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ.

«Δεν ήμουν υποχρεωμένος να ενημερώσω τις Αρχές»

Αντιδρώντας, η ένωση θυμάτων «Δίκτυο επιζησάντων αυτών που υπέστησαν κακοποίηση από ιερείς» (Survivors Network of those Abused by Priests, SNAP), με έδρα το Σικάγο, εξέφρασε ικανοποίηση διότι «από εδώ και στο εξής, οι ενορίτες και η κοινή γνώμη θα γνωρίζουν αποδεδειγμένα ότι ο πρώην επίσκοπός τους ήταν ενεργά αναμεμιγμένος στη συγκάλυψη των κακοποιήσεων».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα, η SNAP τόνισε ακόμη ότι «ελπίζει οι πληροφορίες αυτές να ενθαρρύνουν όσους είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου να μελετήσουν αυτόν τον φάκελο κι να ασκήσουν διώξεις για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν».

Ερωτηθείς από τους δικαστικούς γιατί σιώπησε, ο Χάουαρντ Χάμπαρντ απάντησε ότι δεν ήταν «υποχρεωμένος» να ενημερώσει τις αρχές για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής του που επικαλέστηκε ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός WNYT Channel 13, μέρος του εθνικής εμβέλειας δικτύου NBC.

«Θα ξεσπούσε νέο σκάνδαλο»

Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην επίσκοπος του Όλμπανι, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση το 2014, δεν ήθελε να ξεσπάσει νέο «σκάνδαλο» παιδεραστίας που θα έπληττε την αμερικανική καθολική εκκλησία. Παρότι, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παραδεχόταν τον περασμένο Αύγουστο ότι η εκκλησία δεν είχε συνειδητοποιήσει πλήρως τον αντίκτυπο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στα θύματα.

Αντιδρώντας, η επισκοπή του Όλμπανι διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου ότι «μπορεί να πει με απόλυτη πεποίθηση» ότι εξετάζει «σοβαρά όλες τις κατηγορίες για κακοποιήσεις και παραμένει δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας με αμερόληπτο τρόπο».

Για χρόνια, η αμερικανική ρωμαιοκαθολική εκκλησία σείεται από αποκαλύψεις και καταγγελίες για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης από ιερείς. Τον Δεκέμβριο του 2019, ο πάπας ανακοίνωνε πως αποδέχθηκε την παραίτηση του Ρίτσαρντ Μαλόουν, επισκόπου του Μπάφαλο (πολιτεία της Νέας Υόρκης), που αντιμετώπιζε κατηγορίες για τον πώς χειρίστηκε τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους.


iefimerida



Αποκαθιστούμε, σήμερα, μία πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων διανομής



Με ανάρτηση του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι στο εξής οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να παρέχουν στους διανομείας μοτοσυκλέτα, προστατευτικό κράνος και κατάλληλη επαγγελματική ένδυση


"Αποκαθιστούμε, σήμερα, μία πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν την μοτοσυκλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους. Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση.

Την εργοδοτική αυτή υποχρέωση ορίζει ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που ψήφισε η Κυβέρνηση παρά τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή του είναι η απάντηση μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο. Και που, σε δύσκολους καιρούς, με τους μισθούς χαμηλούς ακόμη στην Ελλάδα, προσπαθεί να ανακουφίζει την καθημερινότητά του, διευρύνοντας τα δικαιώματά του. Με πράξεις!" τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.




Τους έκλεισε ο δικτάτορας - Κλείνει προσωρινά η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta»

 


Θύμα λογοκρισίας από το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν έπεσε η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», η μοναδική «φωνή» που ήταν αντίθετη στο Κρεμλίνο και ασκούσε κριτική.

Σήμερα κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

«Αναστέλλουμε την έκδοση – Δήλωση των συντακτών της Novaya Gazeta», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Novaya Gazeta» στην ιστοσελίδα της, η «Roskomnadzor» (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια πρώτη και εν συνεχεία μία δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του μέσου για να το φιμώσει και αυτό οδήγησε στην απόφαση τη διεύθυνση να αναστείλει την έκδοσή της.

Ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, Nτμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της μέχρι «το τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Η Νovaya Gazeta και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων», πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στα διεθνή ΜΜΕ.

«Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».

Ξεκάθαρα αυτό ήταν μια προσπάθεια του δικτάτορα Πούτιν, να φιμώσει την εφημερίδα, για να αποκρύψει την αλήθεια, όπως και σίγουρο είναι ότι θα υπήρξαν απειλές και κατά της ζωής των δημοσιογράφων για να καταφέρει το καθεστώς να κλείσει την εφημερίδα.



Οι Scorpions άλλαξαν τους στίχους από το «Wind of Change» για υποστήριξη στην Ουκρανία



Τη στήριξη τους στον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει από τους εκτελεστές του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι Scorpions.

Το θρυλικό συγκρότημα άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού Wind of Change που αναφέρονται στη Μόσχα, δηλώντας με τον τρόπο αυτό ότι  βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών.

 Ο τραγουδιστής Klaus Maine αντί να πει «I follow the Moskva down to Gorky Park», είπε «Listen to my heart now, says Ukraine» («Άκου την καρδιά μου τώρα, λέει η Ουκρανία»).



Μητσοτάκης : 4 δισ. ευρώ τα μέτρα για τον εισαγόμενο πληθωρισμό - Επάρκεια στην αγορά


 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Καλημέρα σας.

Έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία μας συνεδρίαση και δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί οδυνηρές συνέπειες παντού. Αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο.

Θα έλεγα ότι τα τελευταία δύσκολα κύματα της πανδημίας ενώνονται τώρα με αυτά της ρωσικής εισβολής διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας απέναντι σε ένα απρόβλεπτο, σε ένα πολύ επιθετικό αύριο.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις. Και αυτός είναι ο διπλός δρόμος τον οποίο ακολουθεί η χώρα μας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί η σταδιακή αλλά ταυτόχρονα και δραστική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές. Και σε αυτόν το νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό και μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών.

Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους.

Όσον αφορά τώρα τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, πρώτος εγώ ανακοίνωσα την έκτακτη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%. Τα ποσά, όμως, τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει.

Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει, εξάλλου, ότι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών. Με αυτόν τον τρόπο σκεφτόμαστε και πράττουμε κι ας αιφνιδιάζουμε που και που τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Με δεδομένες όμως τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, κινούμαστε και αυτόνομα. Τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας.

Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και σε αυτές θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης.

Όπως και για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, θα υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα δώσω μετά τον λόγο -πριν ξεκινήσει η συνεδρίασή μας- στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας κάνει μία σύντομη ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Προς το παρόν όμως δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.

Ήδη, τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”. Οι επίκαιρες δυσκολίες, πάντως, δεν ανακόπτουν τις μεγάλες στρατηγικές μας τομές.

Σήμερα έχουμε μία πιο περιορισμένη ημερήσια διάταξη. Έχουμε όμως ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο για την ποιοτική, ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας. Θα μας το παρουσιάσει σε λίγο η Υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως.

Είναι σημαντικότατες ρυθμίσεις που δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δίνουν βάρος στη συνεργασία των ιδρυμάτων μεταξύ τους, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού.

Ενώ λύνεται, επιτέλους, και με δραστικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων της αλλοδαπής, το οποίο δεν θα γίνεται πια με ατομικές αιτήσεις, αλλά με βάση ένα ενιαίο μητρώο, το οποίο θα συνταχθεί με σαφή επιστημονικά κριτήρια.

Τελειώνει πια οριστικά αυτή η αφόρητη ταλαιπωρία του ΔΟΑΤΑΠ, με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι πολλές οι τολμηρές αλλαγές του νομοσχεδίου. Δεν θέλω να προκαταλάβω αυτά τα οποία θα πει η Υπουργός. Προσωπικά συγκρατώ την άρση των στεγανών μεταξύ των τμημάτων, μεταξύ των σχολών. Αυτό το οποίο αποκαλούμε το εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, αν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής, να μπορέσουμε να διευρύνουμε το γνωστικό πεδίο των φοιτητών μας.

Είναι μία πάρα πολύ σημαντική καινοτομία αυτή την οποία εισάγουμε. Όπως σημαντική είναι και η πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών.

Όλα αυτά θα γίνουν γέφυρες μεταξύ πτυχίου και της μελλοντικής καριέρας των αποφοίτων. Επισημαίνω, επίσης, την ενίσχυση της έρευνας με την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών του εξωτερικού, την ίδρυση κοινών κέντρων μεταξύ των πανεπιστημίων.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά μέτρα τα οποία έχουν ως κύριο μέλημα την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο πρώτα και πάνω απ’ όλα στον φοιτητή. Αυτόν υπηρετούμε και έχουμε μία υποχρέωση: το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει πτυχία με αντίκρισμα, τα οποία θα προετοιμάζουν τον φοιτητή για την πολυπλοκότητα ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια.

Η παιδεία ήταν πάντα στη χώρα μας, η δημόσια παιδεία, βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου. Και θα έλεγα ότι είναι και ένα πεδίο που δοκιμάζεται τελικά η φιλελεύθερη σκέψη απέναντι στο δόγμα της καθήλωσης. Και γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική αυτή τομή έχει τόσο μεγάλη σημασία.



Ο Δημήτρης Κούβελας δικάζεται για διασπορά fake news - Υποστηρικτές ψεκασμένοι στα δικαστήρια

 


Εκδικάζεται σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η υπόθεση του καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος κατηγορείται για διασπορά fake news που σχετίζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.



Από νωρίς το πρωί δεκάδες αρνητές, ψεκασμένοι και γραφικοί γενικότερα βρίσκονταν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Δημήτρη Κούβελα και παρά το ότι βρίσκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο δεν φόραγε κανένας μάσκα για να προστατευτούν.

Στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δικάζεται ο καθηγητής με την κατηγορία ότι στις 19/8/21 δημοσίευσε στα social media τα εξής: «ως γιατρός και καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας προτρέπω τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές τους, να υποβάλλουν κίτρινα κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του covid- 19 στο οποίο υπεβλήθη. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα της ανεπιθύμητης. Υποβολή κίτρινης κάρτας είναι απαραίτητη».

Μετά την ανάρτηση, ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και στη συνέχεια εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και κατέστη κατηγορούμενος.




Ούτε τα 60.000 μέλη δεν μπόρεσε να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Απαξιωμένος και μέσα στο κόμμα ο Τσίπρας


 

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του – Ούτε τα 60.000 μέλη δεν μπόρεσε να φτάσει.

Προβληματισμό πρέπει να προκαλούν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ψηφοφόροι του κόμματος. Φωτό από την πρόσφατη επίσκεψη στο Αιγάλεω.

Δεν κατάφερε να φτάσει τα 60.000 μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις τελευταίες εγγραφές και παρά την παράταση της μίας εβδομάδας που δόθηκε στη διαδικασία και μέσα isyriza.gr. Την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή περίπου 59.000 -σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες- παλαιά και νέα μέλη θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν περίπου 5.000 συνέδρους, που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα διεξαχθεί 14-17 Απριλίου στο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου.

Η Κουμουνδούρου εκπέμπει ασφάλεια σχετικά με την ψήφιση των προτάσεων Τσίπρα, κυρίως αυτήν για την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, ενώ θεωρεί ότι το μπλοκ των «προεδρικών», ιδίως μετά την ενοποίησή του, δεν θα αντιμετωπίσει σε καμία ψηφοφορία πρόβλημα από την «Ομπρέλα», δηλαδή την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Σε… ρηχά νερά

Επικρατεί όμως απογοήτευση για την έλευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία εγγραφής νέων μελών, παρά την καμπάνια, παρά την προσωπική εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν, παρά τους υψηλούς τόνους αντιπολίτευσης, την ακραία σύγκρουση με την κυβέρνηση, την κινδυνολογία και την καταστροφολογία.

Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εξέλεξαν περισσότερα από 400.000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας, τον Νίκο Ανδρουλάκη περισσότερα από 270.000 μέλη και τον Αλέξη Τσίπρα ούτε 60.000. Ο κ. Τσίπρας θέλει, εφόσον το συνέδριο εγκρίνει την πρότασή του για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, να γίνει η εκλογή μέσα στον Μάιο, δηλαδή αμέσως μετά το συνέδριο.

Μηνύματα…

Και ο προβληματισμός δεν μπορεί να κρυφτεί. Τι σημαίνει για τον Αλέξη Τσίπρα, τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ η χαμηλή προσέλευση των πολιτών – ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμα του αρχηγού να γίνουν μέλη του κόμματος; Μήπως είναι μήνυμα για την ακολουθούμενη αντιπολιτευτική τακτική; Μήπως τελικά η Ελλάδα δεν καταστρέφεται και οι πολίτες δεν αγανακτούν, όπως καθημερινά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είχε δίκιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έλεγε ότι οι συναντήσεις των στελεχών στη βάση είναι ανούσιες, δεν γίνεται καμία επί της ουσίας συζήτηση και ως εκ τούτων είναι και αδύνατον έτσι να προσελκυθούν οι πολίτες; Και κυρίως οι νέοι;

Μήπως τελικά δεν έφταιγε η «ανικανότητα» του Σκουρλέτη ως γραμματέα για την αδυναμία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με την κοινωνία, αλλά κάτι άλλο πιο σημαντικό; Η εικόνα του; Η πολιτική του; Οι θέσεις του ή οι μη θέσεις του; Τι σημαίνει όταν η ηγεσία του κόμματος, εν καιρώ κρίσης, πανδημίας, ακρίβειας, εναποθέτει τις ελπίδες της για να «ζωντανέψει» το συνέδριο στη «Συναυλία Ειρήνης», που είναι εδώ και ημέρες αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με όσους τάσσονται ευθέως και χωρίς αστερίσκους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ή στην επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που οργανώνει η ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου, με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Μήπως στην πρόκληση ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που ως σήμερα δεν υπάρχει όσες «καταστροφές» και αν έχει προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπούσε και η διαστρέβλωση της υπόθεσης με τα στοιχεία της ΡΑΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει, αλλά η ΡΑΕ ενημέρωσε ότι ακόμα δεν τα έχει βγάλει; Ή αποσκοπεί στο «συμπέρασμα» ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δήθεν έχασε στις Βρυξέλλες και κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία; Ή αποσκοπεί το «σπρώξιμο» της έρευνας έξι οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα; Ή αποσκοπεί η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Σαϊντού Καμαρά και η στήριξη του αρχηγού να μείνει ο 18χρονος Σομαλός στην Ελλάδα, αν και δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δήλωση Κουλέμπα προς Ουκρανούς διαπραγματευτές: «Μην τρώτε τίποτα, μην πίνετε τίποτα»

 


Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέβη στην παρακάτω δήλωση, γεμάτη αιχμές, ώστε να προστατεύσει του Ουκρανούς διαπραγματευτές.

Ο Κουλέμπα, προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία. Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.



ΥΠΕΞ για την παράνομη εισβολή των Εβραίων εξτρεμιστών στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

 



Στην καταγγελία πως ομάδα Εβραίων εξτρεμιστών καταπάτησε περιουσία του προχώρησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η επιστολή του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2022, αναφέρει πώς ομάδα Εβραίων εξτρεμιστών, μαζί με μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο «Μικρή Πέτρα», ένα μέρος όπου διαχρονικά διαμένουν Χριστιανοί προσκυνητές.

Το ξενοδοχείο αυτό, όπως και ένα τοπικό κατάστημα αλλαγής συναλλάγματος που ανήκουν στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και ενοικιαζόταν από τον ιεροσολυμήτη Χασάν Σαίντ, στο όριο της παλιάς πόλης που ανήκει στους Άραβες, καταπατήθηκαν από τη συγκεκριμένη ομάδα εξτρεμιστών.

Το ΥΠΕΞ αντέδρασε αμέσως για την παράνομη εισβολή των Εβραίων εξτρεμιστών στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της παράνομης εισβολής μελών της εποικιστικής οργάνωσης Ateret Kohanim στο ξενοδοχείο Little Petra στην είσοδο του Χριστιανικού τομέα της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για την εξέλιξη αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ. Τονίζεται ότι, «επί του ζητήματος αυτού υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid, από τον οποίο ζήτησε όπως το θέμα διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν».



Αποφασίστηκε το καραγκιοζιλίκι του ΜεΡΑ25 - Με ένα εκπρόσωπο θα ακούσει Ζελένσκι

 


Νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη κίνηση για να μην εκτεθεί στο καραγκιοζιλίκι η Ελλάδα διεθνώς.

Σκεφτείτε να είναι ο θίασος ΜεΡΑ25 με τα νούμερα που τον αποτελούν, και τον αρχηγό τους που θα έπρεπε να βρίσκεται στην φυλακή μέσα στην βουλή, να έχουν σχεδιάσει καμιά ακτιβιστική κίνηση και να ξεφτιλιστούμε.

Τώρα γλιτώσαμε από τους πρώτους μένει ο άλλος θίασος Βελόπουλου να δούμε τι θα κάνει.

Εκπρόσωπο θα έχει ευτυχώς, το ΜέΡΑ25 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της τηλε-ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με κοινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σε ανακοίνωση του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πολεμοχαρή υποκρισία, αποκαλώντας τον φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης-Ουδέτερης Ουκρανίας.



Οικονόμου για Τσίπρα: ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα εθισμένο στα ψέματα, τις αυταπάτες και τον λαϊκισμό

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζει και εξοργίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων σε κάθε του εμφάνιση, και σε κάθε του συνέντευξη.

Επίθεση κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Από που να ξεκινήσει και που να σταματήσει κανείς με τα ψέματα και τους μύθους που διακινεί ο κ. Τσίπρας», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και συνεχίζει:

«Συνεχίζει να αρνείται το αυτονόητο, ότι η κρίση τιμών στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμια και εισαγόμενη στη χώρα. Και αφού αρνείται την πραγματικότητα κάνει προσπάθεια να κατασκευάσει μια στα μέτρα του. Μιλάει για υπερκέρδη 1,4 δις όταν η ΡΑΕ με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και η μέθοδος προσδιορισμού των υπερκερδών. Μιλάει για ανοχή στην αισχροκέρδεια και εμμονή με τις αγορές όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει την φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

Μιλάει για κλοπή από τους συνταξιούχους όταν όλοι θυμούνται τις περικοπές του και τον «νόμο Κατρούγκαλου» και ψεύδεται ασύστολα για κόστος στην επικουρική ασφάλιση 1.5 δις ευρώ όταν έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατομμύρια για το 2022 για την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης υπέρ των νέων ασφαλισμένων»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί με πράξεις να στηρίξει την κοινωνία, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εθισμένο στα ψέματα, τις αυταπάτες και τον λαϊκισμό», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.



Ψηφιακά δικόγραφα και 1.500 αστυνομικοί στη θέση τους


 

Στα καθήκοντά τους, δίπλα στον πολίτη, επιστρέφουν 1.500 αστυνομικοί, που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή.

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται από το επόμενο δικαστικό έτος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να καθιερώσει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης, απελευθερώνοντας χιλιάδες αστυνομικούς και δικαστικούς υπαλλήλους που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο 1.500.000 δικόγραφα διακινούνται από την Ελληνική Αστυνομία, μέσα από τη χρονοβόρα διαδικασία της φυσικής επίδοσης, η οποία πλέον αναμένεται να περιοριστεί αισθητά. Η τροποποίηση θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης.

«Αυτή η πρωτοβουλία, πέραν του εκσυγχρονισμού και της επιτάχυνσης των δικονομικών διαδικασιών, απαλλάσσει και απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από αυτό το κατ’ εξοχήν γραφειοκρατικό πάρεργο. Οι αστυνομικοί αυτοί, επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα, δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές, στις αναγκαίες περιπολίες, οπουδήποτε πραγματικά χρειάζονται και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της νέας ψηφιακής εφαρμογής.

Δικαστικοί υπάλληλοι

Εκτός από τους 1.500 αστυνομικούς, αναμένεται να «απελευθερωθεί» και ένας μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πρόκειται να βάλει τέλος στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, επιταχύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης.

«Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την ποινική δικαιοσύνη, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που εξασφαλίζουν απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και εγγυήσεις αντικειμενικότητας. Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζονται πλήρως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποινικής δίκης», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι το υπουργείο εργάζεται μεθοδικά για την ψηφιακή μετάβαση του εθνικού δικαστικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως, αναμένεται όμως να περιοριστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα. Θα λαμβάνεται υπόψη το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, (λ.χ. νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές, παραμεθόριες περιοχές κ.λπ.), αλλά και η επικινδυνότητα που εγκυμονούν οι επιδόσεις σε εμπλεκομένους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.

«Νομίζω ότι είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερο σχεδιασμένο κράτος», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι: «Είμαστε σε μία πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε πολλές ακόμα διαδικασίες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές



Μια είδηση που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και προκαλεί σοκ μεταδίδεται από την Wall Street Journal.

Η Ρωσία εάν είναι υπεύθυνη, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της δηλητηρίασης για να εξοντώσει τους αντιπάλους του δικτάτορα Πούτιν.

Η είδηση λέει πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κάποιοι Ουκρανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την παύση του πολέμου, εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το πότε συνέβη αυτό.

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Λονδίνο, Max Colchester, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε συνέβη το περιστατικό, καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter τονίζει πως όλα συνέβησαν στις αρχές του μήνα, ενώ προανήγγειλε την ανάρτηση του ολοκληρωμένου ρεπορτάζ τα επόμενα λεπτά, κάτι που τελικά συνέβη.

Η  Wall Street Journal ανέβασε το ρεπορτάζ στο site της αναφέροντας πως το περιστατικό σημειώθηκε μετά από μια συνάντηση στο Κίεβο.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης. Ποια ήταν αυτά; Τα μάτια τους ήταν κόκκινα, δάκρυζαν παρουσιάζοντας πόνο στα μάτια, ενώ ξεφλούδιζε το δέρμα τους στο πρόσωπο και τα χέρια, σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας.

Υπάρχουν υποψίες πως πίσω από το περιστατικό βρίσκονται σκληροπυρηνικοί της Μόσχας που στόχο είχαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Άνθρωπος από το περιβάλλον του Αμπράμοβιτς τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έβαλε στο στόχαστρο την διαπραγματευτική ομάδα.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ένας εκ των οποίων είναι ο πολιτικός Rustem Umerov, ανάρρωσαν μετά την επίθεση και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε, ενώ ο εκπρόσωπός του δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση δηλητηρίασης.

Ειδικοί από την Δύση που εξέτασαν την υπόθεση κατέληξαν στο ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από ένα χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιας μορφής ραδιενεργή ή ηλεκτρομαγνητική επίθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.



Τμήμα προστασίας των ζώων στην ΕΛ.ΑΣ. για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου


 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά -εκδόθηκε ήδη σχετικό Προεδρικό Διάταγμα- στην ίδρυση Τμήματος Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία.  Στόχο έχει να συνεισφέρει στη μείωση των περιστατικών κακοποίησης και θανάτωσης ζώων και ικανοποιεί  ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.  Στο Προεδρικό Διάταγμα έχουν συμπεριληφθεί  και διατάξεις που προβλέπουν την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας εκπαιδευτών και συνοδών αστυνομικών σκύλων. Αρμοδιότητες του Τμήματος μεταξύ άλλων είναι:

Η παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.

Η καθοδήγηση και ο συντονισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων υποθέσεων και την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων και η εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων.

Η συλλογή και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώων.

Η μελέτη μέτρων πρόληψης και καταστολής, αλλά και των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ηλεκτρονικής (on line) ή διά ζώσης εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις.

Η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, καθώς και κρατικούς και μη φορείς με σκοπό το σχεδιασμό δράσεων και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Η εκπροσώπηση της ΕΛ.ΑΣ. σε διοργανώσεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τη προστασία των ζώων.




Η Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία αμφισβητεί πλέον τον Κανονισμό του Δουβλίνου

 



Η ενεργοποίηση της Οδηγίας 55 του 2001, που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου και που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, επιτρέπει στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τους χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας 12 μηνών, η οποία πιθανώς θα ανανεωθεί για 12 ακόμη μήνες, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου:

Καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ. Σύνορα που δημιουργήθηκαν πριν από 30 χρόνια με τον κανονισμό του Δουβλίνου και εμπόδιζαν πρόσφυγες να μετακινηθούν από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Έθεσα αυτό το θέμα πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει έναν κοινό χώρο προστασίας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, από το 2015. Επομένως γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση από την προσφυγική κρίση.”

Επενδύσαμε, τα τελευταία επτά χρόνια, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ανθρώπων που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μεμονωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα.




Ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού


 

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συντονισμένα την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, συμπορευτήκαμε με τους εταίρους μας, διότι όλες οι χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν παρά να έχουν κοινή και σθεναρή στάση. Όλες οι χώρες που επιθυμούν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις αυτές.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία, σεβόμενοι πλήρως τις αρχές και τις αξίες μας, βοηθούμε μια χώρα που μάχεται για την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της απέναντι σε μία εισβολή που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Το ζήτημα είναι θεμελιώδες και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία με πρώτο μέλημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων. Για τον λόγο αυτό υποβάλαμε επίσημα αιτήματα στην Ουκρανία προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή βοήθειας στον χειμαζόμενο πληθυσμό της Μαριούπολης, μιας πόλης, που ιδρύθηκε και από Έλληνες πριν από 250 χρόνια, καθώς και στη Ρωσία προκειμένου να μην παρεμποδίσει τη διοχέτευση της βοήθειας αυτής.

Όταν η κατάσταση επί του εδάφους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με πρώτο βήμα, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού.



Ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:


Επιβεβαιώσαμε για ακόμη μια φορά τον απόλυτο συντονισμό μας ως προς την αντίδρασή μας στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και βέβαια, εκφράσαμε και τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αυτή τη στιγμή συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων.

Προσφέρθηκα, επίσης, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων.

Καταφέραμε και πετύχαμε, μετά από πολλή επιμονή, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει, προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το άλλο σύνθετο ζήτημα: του τρόπου με τον οποίο η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: μια πανάκριβη, οριακή τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φθηνές πηγές, όπως από υδροηλεκτρικά, από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι και αυτή μία σημαντική πρωτοβουλία.

Τέλος, με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πια η Ευρώπη, σε επίπεδο Επιτροπής, θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, εν προκειμένω με τις ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.




Να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των κερδοσκόπων με λίστα περιοχή και αδίκημα

 


Ένας πολύ καλός τρόπος για να παταχθεί η αισχροκέρδεια είναι εκτός από το πρόστιμο, το οποίο πρέπει να πληρώνεται χωρίς καθυστέρηση και άμεσα να δημοσιοποιείται και το όνομα της επιχείρησης, του έμπορα, του μεσάζοντα κτλπ που κερδοσκοπεί.

Εάν δωθεί εντολή να δημοσιοποιείται λίστα με τους κερδοσκόπους θα υπήρχε μέτρο και δεν θα έκανε ο καθένας ότι θέλει.

Δεν θα φαινόταν καθόλου άσχημο στους πολίτες ένας το Υπουργείο Ανάπτυξης, έκανε μια συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και των βιομηχάνων για να τους ανακοινώσει τις ευθύνες που έχουν στο να προστατέψουν τους πολίτες από απατεώνες κερδοσκόπους.

Η κυβέρνηση φαίνεται στους καταναλωτές ότι δείχνει ανοχή στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, ειδικά στα καύσιμα, και είναι κατά του συμφέροντος των καταναλωτών και της προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων στο βωμό του κέρδους. Οι ανατιμήσεις αυτές χαλάνε την εικόνα της και είναι άδικο αυτό σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι απλό να γίνει και θα ικανοποιήσει τους πολίτες, εάν οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για τη συγκράτηση των τιμών, βέβαιοι ότι αυτό που κάνουν δεν είναι ποινικό το θέμα, λόγω ελεύθερης αγοράς, θα έχουν πλέον σαφείς κανόνες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Επομένως, αν υπάρχει παραβίαση κανόνων από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης, εκτός του άμεσα απαιτητού προστίμου και η δίωξη ποινικά, και τη δημοσιοποίηση του ονόματος του κερδοσκόπου για να γνωρίζει ο καταναλωτής.



Όργιο ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας ακόμα και στο ψωμί

 


Πρωτοφανής οι αυξήσεις στην τιμή του αλευριού την στιγμή που δεν υπάρχουν ελλείψεις σε άλευρα.

Ως και 20 λεπτά πάνω πήρε από το χθες το ψωμί, οι νέες παραλαβές από αρτοποιούς, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι για αν δικαιολογήσουν τις αυξήσεις, έχουν «καπέλο» ως και 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας αναπόφευκτη την αύξηση στην τελική τιμή του ψωμιού. 

Μόλις προχθές, η τιμή μιας φρατζόλας κιμαινόταν στα 0,70- 0,80 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 1 ευρώ. Από χθες, η τιμή πήρε πάνω γύρω στα 0,20 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένους φούρνους και με το 1,30 ευρώ. 

Το μηνιαίο κόστος ενός συνοικιακού φούρνου επιβαρυνόταν ως τώρα με ένα μηνιαίο κόστος της τάξης των 10.000 ευρώ για την προμήθεια αλεύρων, το κόστος αυτό έχει φτάσει στις 17.000 ευρώ. Έτσι οι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες καλούνται να διαχειριστούν μια συνολική αύξηση 70-80% του κόστους, το οποίο βάζουν καπέλο πάνω στις τιμές των προιόντων.




Η βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό είναι ζήτημα αρχής


 

Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του στον διεθνή μαραθώνιο που διεξάγεται από την Πολωνία για την Ουκρανία:

Για τους Έλληνες, ο πόνος των Ουκρανών είναι βαθύτατα προσωπική υπόθεση. Η Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται, είναι το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 150.000 άτομα. Η βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής. Για το λόγο αυτό:

Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να φροντίζουμε τα παιδιά της Ουκρανίας στα νοσοκομεία μας.

Έχουμε υποδεχτεί 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι παιδιά.

Θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της Μαριούπολης.