Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Η Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία αμφισβητεί πλέον τον Κανονισμό του Δουβλίνου

 



Η ενεργοποίηση της Οδηγίας 55 του 2001, που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου και που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, επιτρέπει στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τους χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας 12 μηνών, η οποία πιθανώς θα ανανεωθεί για 12 ακόμη μήνες, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου:

Καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ. Σύνορα που δημιουργήθηκαν πριν από 30 χρόνια με τον κανονισμό του Δουβλίνου και εμπόδιζαν πρόσφυγες να μετακινηθούν από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Έθεσα αυτό το θέμα πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει έναν κοινό χώρο προστασίας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, από το 2015. Επομένως γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση από την προσφυγική κρίση.”

Επενδύσαμε, τα τελευταία επτά χρόνια, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ανθρώπων που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μεμονωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου