Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Στήν πρώτη θέση της Ευρώπης η ανεργία στην Ελλάδα με ποσοστό 23,1%



Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ανεργία στην Ευρώπη και στο σύνολο 23,1% και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 46,1%. 

Ακολουθεί η Ισπανία με 19,2% και 44,4% αντίστοιχα στους νέους, με στοιχεία, όμως, του Νοεμβρίου 2016. 

Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στην Τσεχία (3,7%) και τη Γερμανία (4,1%).

Συνολικά στην ευρώζωνη, το ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 9,8%, σταθερό σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 και μειωμένο από 10,5% τον Νοέμβριο του 2015. 


Με στελέχη ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κυρίτσης περιμένει ο Έλληνας να πάει η χώρα μπροστά;



Για ακόμα μία φορά εμφάνιση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό κανάλι δείχνει το πόσο ανάγκη έχει η χώρα για εκλογές και άμεση αποχώρηση του τσίρκου που κυβερνά.

Σήμερα είχε την τιμητική του ο Γιώργος Κυρίτσης στελεχάρα της κυβέρνησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει την υπογραφή που έβαλε για την επένδυση του Ελληνικού, να υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας κι όχι να βλέπουμε μετανάστες σε αυτό τον χώρο, ο κ. Κυρίτσης είπε, ναι βεβαίως βλέπουν την επένδυση αλλά δεν θα πετάξουμε τους ανθρώπους αυτούς στο κρύο για να προχωρήσει πιο γρήγορα η επένδυση του Ελληνικού. 

Ο  Κυρίτσης έδειξε και για το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση του χώρου στο Ελληνικό :

"Μπορεί να φωνάζουν κάποιοι δήμαρχοι για την επένδυση και την αξιοποίηση της περιοχής που θα βελτιώσει την κατάσταση στους δήμους τους όπως λένε, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που χρυσοπληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό χρησιμοποιούνται, έστω και προσωρινά. Δεν θα πετάξουμε τους ανθρώπους αυτούς έξω από το Ελληνικό για να γίνει η επένδυση πιο γρήγορα. Σε καμιά περίπτωση, πριν βρεθεί άλλος χώρος για να μετακινηθούν".

Έτσι υπολογίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το μέλλον της χώρας.


Τι άλλο θα ακούσουμε


Ερώτηση Μπακογιάννη στην κυβέρνηση για ΔΕΣΦΑ και Ελληνικό

(Φωτογραφία:  Intime )


Να ενημερωθεί η Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί κενό 188 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα, «από το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ», ζητά η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδήγησε τις διαπραγματεύσεις με την αζέρικη εταιρεία SOCAR σε ναυάγιο και ότι η αποτυχία του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιούργησε κενό 188 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να καλυφθεί, καθώς (η κυβέρνηση) είχε ήδη προϋπολογίσει το ανωτέρω ποσό στον προϋπολογισμό του 2017.

Η βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ακόμη μία ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού.

Ειδικότερα, ζητά να ενημερωθεί για ποιον λόγο δεν υλοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση έως τη συμφωνηθείσα ημερομηνία, ώστε να ακολουθήσει και η καταβολή του τιμήματος της πρώτης δόσης των 315 εκατομμυρίων ευρώ και πότε προγραμματίζεται τελικά η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την έναρξη της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στο εδώλιο ο Γιώργος Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»



Στις 19 Ιανουαρίου θα δικαστεί ο πρώην πρωθυπουργός - Αποζημίωση 260.000 ευρώ για ηθική βλάβη και εξαπάτηση ζητά πρώην στρατιωτικός για τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2009

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί στις 19 Ιανουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καλείται να αντικρούσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τις πολυσυζητημένες προεκλογικές εξαγγελίες και οικονομικές υποσχέσεις του 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν». Εξαγγελίες και υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές. 



Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα καθίσει στο εδώλιο μετά από αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος ζητά από τη Δικαιοσύνη να υποχρεωθεί ο κ. Παπανδρέου να του καταβάλει 260.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Ο κ. Σταμάτης ζητά το ποσό αυτό ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για την παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς του λόγω των προεκλογικών εξαγγελιών του, οι οποίες ουδέποτε τηρήθηκαν.

Η μήνυση

Παράλληλα, η αγωγή αποζημίωσης του πρώην πλωτάρχη στηρίζεται και στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του πρώην πρωθυπουργού. Στη μήνυσή του ο κ. Σταμάτης καταλογίζει στον πρώην πρωθυπουργό τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της εξαπάτησης των εκλογέων και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ισόβια κάθειρξη.


Ο κ. Παπανδρέου δικάζεται χωρίς να ζητηθεί από τη Βουλή η άρση της ασυλίας του, καθώς το διάστημα κατά το οποίο πραγματοποίησε τις χειμαρρώδεις προεκλογικές εξαγγελίες του δεν είχε τη βουλευτική ιδιότητα, αφού η Βουλή είχε διαλυθεί και ήταν απλώς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Από το βήμα της 74ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου του 2009 και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι «δεν είναι απλώς το πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά, γιατί λεφτά υπάρχουν, έχουμε 31 δισ. ανείσπρακτους φόρους». 

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Παράλληλα, υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο, ενώ απέκλεισε νέα φορολογικά βάρη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων κ.λπ.

Ο ίδιος ο απόστρατος αξιωματικός εξαπατήθηκε, όπως ισχυρίζεται, καθότι αν και ψηφοφόρος της Ν.Δ. παρασύρθηκε από τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου για μια αξιοπρεπή διαβίωση έναντι του κ. Κώστα Καραμανλή που πάγωσε τους μισθούς και τις συντάξεις.

Από το 2009, συνεχίζει ο πλωτάρχης στη μήνυσή του, «σταδιακά μειώθηκαν τα εισοδήματά μου, δεν μπορούσα να εξυπηρετήσω τα δάνειά μου και περιήλθα στην κατάσταση της αναξιοπρεπούς και εξευτελιστικής διαβίωσης, γεγονός ατιμωτικό για έναν άνθρωπο και δη ανώτερο αξιωματικό». «Αμέσως μετά τις εκλογές και αφού έγινε πρωθυπουργός, έκανε τα εντελώς αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκε», αναφέρεται στη μήνυση, και για να δικαιο­λογήσει «την καταφανή εξαπάτηση των ψηφοφόρων ισχυρίστηκε ότι δήθεν αγνοούσε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο ότι ψεύδεται».

Επιπρόσθετα, ψεύδεται ο κ. Παπανδρέου, κατά τον μηνυτή, καθώς: 

«1) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στάινμαϊερ τον είχε ενημερώσει για τα οικονομικά της Ελλάδας, 
2) ο επίτροπος της Ε.Ε. Xοακίν Αλμούνια έχει δηλώσει ότι τον είχε ενημερώσει πολύ πριν τις εκλογές του 2009 για την οικονομική θέση της χώρας μας, και 
3) ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος -κατά δήλωσή του- τον είχε ενημερώσει επί των οικονομικών. Ομως, σε προγενέστερο χρόνο ο κ. Παπανδρέου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Στέλιο Κούλογλου και είχε πει ότι “όποια χώρα έχει καταφύγει στο ΔΝΤ καταστράφηκε και ο λαός εξαθλιώθηκε”, ενώ σε συνέντευξή του ο Στρος-Καν είχε τονίσει ότι “ο κ. Παπανδρέου συζητούσε μαζί του υπογείως για το πώς θα υπαχθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ”». Παρ’ όλα αυτά, μετά την εκλογική του νίκη το 2009, ο πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε στο ΔΝΤ με τα γνωστά αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης. Ετσι, μετά την εξαπάτηση των εκλογέων και την ανάληψη της εξουσίας «διαμέσου του σφετερισμού της ιδιότητάς του, ως όργανο του κράτους», ο κ. Παπανδρέου οδήγησε τον ελληνικό λαό «στις ξένες οικονομικές δυνάμεις και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας».


Πηγή : protothema.gr


Συνεργός Ρούπα: Θα ανατιναχτώ και θα σκοτώσω αστυνομικούς



«Μεταφέρω χειροβομβίδες και θα ανατιναχτώ σε περίπτωση που με προσεγγίσουν αστυνομικοί». Αυτές είναι οι κουβέντες του συλληφθέντος στην Νέα Σμύρνη 37χρονου οι οποίες έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Ο συλληφθείς φέρεται να είναι συνεργάτης της Πόλα Ρούπα και όχι μόνο.

Ο συλληφθείς φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές ήταν αυτός που προμήθευε με όπλα την οργάνωση με την οποία σχετιζόταν η Ρούπα και τη συνολική ένοπλη δράση της συλληφθείσας.

Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί ότι ήταν επίσης εκείνος που προμήθευε με όπλα τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ είχε κατηγορηθεί για ληστεία σε σούπερ μάρκετ της Επανομής Θεσσαλονίκης μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο, ο οποίος έχει κρατείται και είχε στενή συνεργασία με την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη, το 2005.

Στις τελευταίες του δράσεις φαίνεται πως συγκαταλέγονται 20 ληστείες σε καταστήματα, καθώς και πυροβολισμοί σε αστυνομικούς στην Πεύκη. Συνεργός του ήταν ένας 55χρονος που συνελήφθη προ διημέρου στην Κερατέα.

Ο 55χρονος είχε κατηγορηθεί για δολοφονία αστυνομικού το 1983, για τη δολοφονία ενός Αλβανού στην Ποσειδώνος το 2004 και για ληστείες σε συνεργεία με τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1995, καθώς και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών το 1996.

Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών θέλουν οι δύο παραπάνω συλληφθέντες να είχαν ακόμα δύο συνεργούς, δύο ποινικούς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2016 για ληστεία σε σούπερ μάρκετ στα δυτικά προάστια.

Σύμφωνα με το Βήμα, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τη δράση του 37χρονου και σ δεύτερο χρόνο για τους άλλους τρεις και τις σχέσεις του με την ένοπλη ομάδα της Ρούπα.

Τα ευρήματα της Ηλιούπολης

Ένα μικρό οπλοστάσιο εντοπίστηκε στο σπίτι όπου διέμενε τα δύο τελευταία χρόνια η Πόλα Ρούπα, αλλά και κι ένα αυτοκίνητο έξω από το σπίτι όπου συνελήφθη η 25χρονη στο Μπραχάμι.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και ό,τι έχει βρεθεί στο γκαράζ στον Άλιμο και στο θερινό κατάλυμα της Ρούπα στον Ωρωπό.

Δύο καλάσνικοφ είναι που έχουν δώσει την «ταυτότητά» τους, αφού φαίνεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια από τις επιθέσεις της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Δύο ακόμα πιστόλια πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Μαζιώτη και την Ρούπα, ενώ έχουν βρεθεί και σχεδόν δέκα χειροβομβίδες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον εντοπισμό DNA και αποτυπωμάτων πιθανών συνεργών της Ρούπα.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανάλυση σχεδιαγραμμάτων και σημειώσεων η οποία σχετίζεται με σχέδια απαγωγής τουλάχιστον τριών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και «στοχεύσεις» για ένοπλες επιθέσεις σε 20 τουλάχιστον οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες.

Η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη συλληφθείσα παραμένουν φρουρούμενες στο νοσοκομείο Σωτηρία, λόγω αδυναμίας που ένιωσαν την Κυριακή, τέταρτη μέρα της απεργίας πείνας και δίψας που έκαναν απαιτώντας να αποδοθεί η επιμέλεια του παιδιού της Ρούπα και του Μαζιώτη στη μητέρα ή την αδελφή της πρώτης.

Οι δυο τους και ο Νίκος Μαζιώτης διέκοψαν την απεργία πείνας, όταν χθες αποφασίστηκε από την Εισαγγελέα Ανηλίκων, μετά την απαραίτητη έκθεση που έγινε από εμπειρογνώμονες, το 6χρονο αγόρι να παραδοθεί στη γιαγιά του, η οποία έχει πλέον την επιμέλειά του.




Πηγή : koolnews.gr


Σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα



Ο πιο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 11.53 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 10 χιλιόμετρα, βόρεια από την Πάτρα και έγινε αισθητός και στις υπόλοιπες περιοχές της Αχαίας και σε κάποιες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στη Ναύπακτο .

Ο πιο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 11.53 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 10 χιλιόμετρα, βόρεια από την Πάτρα. 

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση το μέγεθός του, ήταν 4,5 

Από τις 11.56 μέχρι τις 12.19 σημειώθηκαν 4 σεισμοί. Τα μεγέθη τους ήταν 2,6 1,6 0,9 και 1,4 Ρίχτερ αντίστοιχα. Οι δύο πρώτοι είχαν εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και οι επόμενοι 15 και 24 χιλιόμετρα αντίστοιχα..

Ακολούθησε 12.23 ακόμα μία δόνηση μόλις 3 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας, το μέγεθος του σεισμού ήταν 3,4 Ρίχτερ με το εστιακό βάθος να βρίσκεται και πάλι στα 5 χιλιόμετρα, ενώ στις 12.27 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 2,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ 6 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας...






FAZ & FT φοβούνται συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν για την έκδοση των 8 Τούρκων




Ο ευρωπαϊκός Τύπος παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών και το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Ελληνα πρωθυπουργό» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.

Τονίζει, επίσης, πως το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο Anadolu έσπευσε να φτιάξει κλίμα εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας -επικαλούμενο «πηγές στην τουρκική Εισαγγελία»- ότι τουλάχιστον οι τέσσερις από τους οκτώ είχαν επικοινωνήσει τη νύχτα του πραξικοπήματος με δύο αξιωματικούς υπόπτους για την εξύφανση σχεδίου δολοφονίας του Ερντογάν.


Η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα τονίζει όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, πόσω μάλλον που η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η FAZ αναφέρεται στη συνέχεια στην πρωτοβουλία κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών από Ελληνες πολίτες και τον Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος «καθιστά σαφές ότι το θέμα δεν αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, αλλά στο κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα κράτους δικαίου υπό την πίεση της μακράν ισχυρότερης από τις τέσσερις γειτονικές της χώρες».

«Φοβούμαστε ότι οι δικαστές θα εκφοβιστούν με επιχειρήματα raison d’ etat, ότι θα τους πουν “αν δεν εκδώσουμε τους αξιωματικούς ο Ερντογάν θα μας στείλει την επομένη 3 εκατομμύρια μετανάστες’’», λέει ο Ελληνας συγγραφέας και μαθηματικός, ο οποίος φοβάται ότι δεν πρόκειται για κενή απειλή: «Είμαι σίγουρος ότι, αν δεν τους εκδώσουμε, τις επόμενες ημέρες θα μας έλθουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες». Αλλά η Αθήνα και μόνον για λόγους αυτοσεβασμού δεν πρέπει να υποκύψει σε τέτοιες απειλές.

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει τους φόβους του Απόστολου Δοξιάδη για κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εις βάρος των Τούρκων αξιωματικών και παραθέτει τις ανησυχίες του για πολιτική ανάμειξη στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Είναι μια μάχη για τη συνείδηση 15 δικαστών», λέει ο Ελληνας συγγραφέας.

Με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών ασχολούνται και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Ελληνα πρωθυπουργού:

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου (...). Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και λόγω του μεταναστευτικού: «Κάποιοι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Αγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο. “Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Αγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Αρης Χατζής».

Σημειώνεται ότι αύριο, 10 Ιανουαρίου, στις 11 και στις 13 του μηνός θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου. 



Πηγή:  iefimerida.gr


Συνελήφθη στην Ελλάδα η Νο1 Κύπρια καταζητούμενη. Κατηγορείται για το θάνατο 17χρονου τον οποίο χτύπησε και εγκατέλειψε σε τροχαίο δυστύχημα πριν από οκτώ χρόνια.




Συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές η Έφη Ηροδότου, η οποία καταζητείτο τα τελευταία 9 έτη για το θάνατο του 17χρονου Αιμίλιου Ιωάννου σε τροχαίο δυστύχημα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο». 

Το γραφείο τύπου της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι η σύλληψή της, μαζί με τους γονείς της, έγινε μετά από πληροφορίες που διαβίβασε στην Interpol Ελλάδας η Interpol Λευκωσίας. 

Η 29χρονη Έφη Ηροδότου οδηγήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής όπου και θα μείνει υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα όπου θα τεθεί ενώπιον του Εισαγγελέα. Μαζί της κρατούνται ο πατέρας της Ηρόδοτος Ηροδότου και η μητέρα της Ρίτσα Ηροδότου.... 



Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» η Ηροδότου θεωρούνταν Νο1 καταζητούμενη από τις κυπριακές αρχές. Ο 17χρονος έχασε τη ζωή του όταν αυτοκίνητο της Ηροδότου παραβίασε κόκκινο. 

Η τότε 20χρονη Ηροδότου εγκατέλειψε το σημείο. Αν και διερχόμενη οδηγός την κυνήγησε δεν κατάφερε να τη σταματήσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κοπέλα είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Αν και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι αθωώθηκε με παραποιημένες μαρτυρίες. 

Συνελήφθησαν μάλιστα για πλαστογραφία τρία πρόσωπα μεταξύ των οποίων και λειτουργός της νομικής υπηρεσίας. Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2009 με εντολή εισαγγελέα αλλά έκτοτε τα ίχνη της Ηροδότου χάθηκαν... 




Πηγή : mixanitouxronou.com.cy


Βίντεο – ντοκουμέντο! Η στιγμή που ο Σαντιάγο ανοίγει πυρ στο αεροδρόμιο της Φλόριντα



Ο ιστότοπος TMZ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων από κάμερα ασφαλείας όπου καταγράφονται οι πρώτες στιγμές της επίθεσης την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ στην Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι και άλλοι 6 τραυματίστηκαν.

Στο οπτικό υλικό διακρίνεται ο δράστης να περπατάει ήρεμος, με σχετικά γρήγορο βηματισμό στον τερματικό σταθμό κοντά στον χώρο των αποσκευών. Φοράει ένα μπλε πουλόβερ κι έχει γένια στο πρόσωπο. Κρατάει ένα ρούχο στο αριστερό του χέρι, ενώ δεν έχει μαζί του αποσκευές.



Κατόπιν ξαφνικά βγάζει με το δεξί του χέρι το ημιαυτόματο περίστροφο, το οποίο είχε κρύψει στην ζώνη του. Πυροβολεί αμέσως δύο φορές εναντίον ανθρώπων που δεν φαίνονται στον φακό. Δεν σταματάει να περπατάει, έπειτα αρχίζει να τρέχει.

Ένας άνθρωπος που έχει προφανώς τραυματιστεί εμφανίζεται για λίγο. Γύρω του διακρίνονται οι άλλοι επιβάτες, χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα για να καταλάβουν τι έχει συμβεί.

Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από ένα καρότσι αποσκευών, άλλοι πέφτουν στο πάτωμα. Ο ένοπλος εμφανίζεται συνολικά για 5 δευτερόλεπτα σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο φερόμενος δράστης, ο Εστεμπάν Σαντιάγκο, συνέχισε να πυροβολεί έως να του τελειώσουν οι σφαίρες, κατόπιν παραδόθηκε χωρίς να αντισταθεί στις αρχές. Περίπου 70 με 80 δευτερόλεπτά αργότερα.

Ο Σαντιάγκο διώκεται για διάπραξη βίαιων ενεργειών σε αεροδρόμιο κι αναμένεται να οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Φλόριντας. Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, αναφορικά με τα κίνητρά του, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης, πρώην στρατιώτης της Εθνοφρουράς, έπασχε από ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, μεταξύ αυτών του αδελφού του, μίας από τις θείες του όπως επίσης και το FBI.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr



Συναγερμός για τον εντοπισμό δύο εξαφανισμένων αδελφών στην Νίκαια



Συναγερμός έχει σημάνει μετά την εξαφάνιση δύο αδελφών στην περιοχή της Νίκαιας στον Πειραιά, με το «Χαμόγελο του Παιδιού» να ζητά από τους πολίτες που γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν με τις αρχές. 

Πρόκειται για τις αδερφές Σεριμπάν - Ηλιάνα, 14 ετών, και τη Βερόνικα - Μαρία, 17 ετών, οι οποίες αγνοούνται από το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Σεριμπάν - Ηλιάνα έχει ύψος 1,75 μ., ζυγίζει 75 κιλά, έχει κόκκινα μαλλιά και μαύρα μάτια. Φορούσε τζιν παντελόνι , μαύρο μπουφάν και άσπρα αθλητικά παπούτσια ενώ έχει και  σκουλαρίκι στη μύτη.

Η Βερόνικα - Μαρία έχει ύψος 1,55 μ., ζυγίζει 55 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε τζιν παντελόνι, χακί μπουφάν και άσπρα αθλητικά παπούτσια. Έχει και αυτή σκουλαρίκι στη μύτη.

Όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία, καλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.



Πηγή : ethnos.gr


Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Σώρρα



Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, με την οποία ο επιχειρηματίας Αρτέμης Σώρρας και η σύζυγός του, Βάια, καταδικάστηκαν για απόπειρα εκβίασης, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση από κοινού, σε βάρος του δικηγόρου και κουμπάρου τους.

Ειδικότερα, από το Τριμελές Εφετείο Πατρών ο Αρτέμης Σώρρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 μηνών με τριετή αναστολή για τα εν λόγω τρία αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν στην Πάτρα και η σύζυγός του -από το ίδιο δικαστήριο- για τα ίδια αδικήματα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 μηνών με τριετή αναστολή.

Συγκεκριμένα, το ζεύγος Σώρρα εκβίαζε τον πρώην δικηγόρο του με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομο περιουσιακό όφελος και συγκεκριμένα το ποσό των 45.000 ευρώ από την πώληση του αυτοκινήτου τού δικηγόρου, ενώ τον απειλούσε με εξώδικα και επιστολές ότι θα τον καταστρέψουν επαγγελματικά, θα υποβάλουν σε βάρος του μήνυση και αναφορά στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, κλπ με σκοπό να μην διεκδικήσει το ποσό των 45.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν παρακρατήσει.

Παράλληλα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών είχαν καταθέσει ψευδή αναφορά σε βάρος του κουμπάρου τους για άρνησή του να παραδώσει χρήματα, τα οποία δήθεν εισέπραξε από υποθέσεις τους που χειρίστηκε, διαπράττοντας τα αδικήματα της απιστίας, της παρακράτησης χρημάτων, όπως επίσης ότι αρνήθηκε να παραδώσει τους φακέλους των υποθέσεών τους που χειριζόταν από ετών, κλπ.

Ειδικότερα, ο Αρτέμης Σώρρας ανέλαβε να πωλήσει μέσω εταιρείας συμφερόντων του το αυτοκίνητο του δικηγόρου του και κουμπάρου του. Το αυτοκίνητο πωλήθηκε, αλλά τα χρήματα δεν δόθηκαν στον δικηγόρο.

Ο δικηγόρος, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα άρχισε να ψάχνει τι έγινε με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου του, αλλά τότε άρχισαν οι απειλές και οι εκβιασμοί.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση σκοπός των απειλών του ζεύγους ήταν να απέχει ο δικηγόρος «από οποιανδήποτε διεκδίκηση του μη καταβληθέντος σε αυτόν αντιτίμου της πώλησης του οχήματός του και φοβούμενος τον διασυρμό και τον κίνδυνο από την προβολή των μυθευμάτων και των ψευδών περί απιστίας απειλών τους, για το με προέχουσα κοινωνική προφορά λειτουργήματος του, να μην στραφεί σε βάρος τους, έτσι ώστε να καρπωθούν αυτοί το ποσό με αντίστοιχη ζημιά στην περιουσία του δικηγόρου».



Πηγή : tovima.gr


H νέα διαφήμιση της Apple σε ένα ελληνικό χωριό, οι πρωταγωνιστές




Η Apple μόλις δημοσίευσε τη νέα διαφήμισή της για το iPhone 7 Plus στο κανάλι του YouTube, με τα γυρίσματα της να έχουν γίνει σε ένα ελληνικό χωριό.


Η διαφήμιση έχει τίτλο  "Take Mine", κα δείχνει ένα νεαρό κορίτσι που φτάνει  σε ένα ελληνικό παραθαλάσσιο χωριό για να επισκεφθεί τη γιαγιά της. 

Στο καφενείο του χωριού η εγγονή φωτογραφίζει τη γιαγιά χρησιμοποιώντας την λειτουργία του I phone "Πορτραίτο", διαθέσιμη αποκλειστικά στις μεγαλύτερες συσκευές της Apple. Ο ενθουσιασμός της γιαγιάς της για τη φωτογραφία είναι μεταδοτικός σε όλο το χωριό, το οποίο παίρνει σειρά και ποζάρει στο κινητό της.  

Κάπως έτσι, η νεαρή αρχίζει να φωτογραφίζει όλο το χωριό. Τα παιδιά, οι γειτόνισσες, ο ιερέας, ένας ψαράς και ο βοσκός, η νεολαία του χωριού συγγενείς και φίλοι.

Το διαφημιστικό σποτ θα κάνει τηλεοπτική πρεμιέρα στη μετάδοση της αποψινής τελετής απονομής Χρυσές Σφαίρες.

















Χρυσόγονος: Δεν μετανιώνω για τα όσα δήλωσα περί Καρανίκα- Νοτοπούλου

Menelaos Myrillas / SOOC



«Αδίκως δημιουργήθηκε τόσος ντόρος για τη δήλωσή μου, εγώ απάντησα με πραγματικά γεγονότα» 

Πως δεν μετανιώνει για τα όσα δήλωσε περί Καρανίκα- Νοτοπούλου και στις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, δυναμιτίζοντας εκ νέου την πρόσφατη κόντρα του με το Μέγαρο Μαξίμου.   

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε καλεσμένος του Τάκη Χατζή στην εκπομπή «Ακραίως» του Σκάι, όπου και σχολίασε πως δεν μετανιώνει για τη σχετική δήλωσή του, δηλώνοντας ταυτόχρονα έκπληκτος που προκάλεσε τέτοιο ζήτημα η παράθεση γεγονότων, όπως είπε, που έκανε.   

«Δεν μετάνιωσα για τη δήλωση που έκανα για τον πρωθυπουργό. Μίλησα με πραγματικά γεγονότα, δεν κατηγόρησα κανέναν. Αδίκως δημιουργήθηκε τόσος ντόρος για τη δήλωσή μου. Δεν εξέφρασα παράπονο, απάντησα με πραγματικά γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χρυσόγονος, προσθέτοντας πως δεν θέλει να σχολιάσει και να δώσει περαιτέρω τροφή για κομματική εσωστρέφεια «που είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε». 

«Είναι γνωστό το πότε έγινε η τελευταία συνάντηση των ευρωβουλευτών και το ότι ο κύριος Καρανίκας είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού» συμπλήρωσε.   



Πηγή: lifo.gr


Βέμπερ: Ο Τσίπρας με τον «μποναμά» έχασε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων



Ήταν μονομερείς αποφάσεις, που κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ 

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το χριστουγεννιάτικο «δώρο» στους συνταξιούχους κατέστρεψε την εμπιστοσύνη που είχαν αποκτήσει οι Ευρωπαίοι στο πρόσωπό του, τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Ο Γερμανός πολιτικός τονίζει πως «ήταν μονομερείς αποφάσεις, ενώ δυο μέρες πριν είχε αποφασιστεί ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους άλλους εταίρους». Μάλιστα ο κύριος Βέμπερ επισημαίνει μιλώντας στα «Νέα», πως ο πρωθυπουργός αθέτησε την συμφωνία του με τους εταίρους και σε αυτό «κάνει λάθος». «Όταν παίρνεις τον Δεκέμβριο το μήνυμα πως θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μειώσεις επιτοκίων και μερικές μέρες αργότερα αποφασίζονται μέτρα χωρίς συνεννόηση, καταστρέφεται η εμπιστοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Όλα με συνεννόηση. Εκεί κάνει λάθος ο Τσίπρας», τονίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που αναφορικά με τον ρόλο της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αποφάσεις, λέει πως «είναι μια φωνή στο Eurogroup», και προσθέτει πως στο θέμα αυτό είχε θέση παρόμοια με του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής της Επιτροπής. 



Πηγή : protothema.gr


Υποστηρικτής της ISIS ο δράστης στην Ιερουσαλήμ λέει ο Νετανιάχου



Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος στρατιωτών -σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας 15 εξ αυτών- ήταν πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

«Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Έχουμε αποκλείσει την Τζαμπέλ Μουκαμπάρ, τη συνοικία απ' όπου προέρχεται και πραγματοποιούμε και άλλες ενέργειες στις οποίες δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νετανιάχου.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και μήνες και είχε στόχο δόκιμους του στρατού που αποβιβάζονταν από λεωφορείο, το οποίο τους είχε μεταφέρει στον πεζόδρομο Αρμόν Χανατζίβ, έναν δημοφιλή πέτρινο πεζόδρομο κατά μήκος του οποίου υπάρχει γρασίδι και ο οποίος έχει πανοραμική θέα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας έπεσαν νεκροί, όλοι δόκιμοι στρατιώτες ηλικίας λίγο πάνω από τα 20. Τα στοιχεία τους δεν δόθηκαν άμεσα στη δημοσιότητα. Τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών στο Ισραήλ δημοσιοποιούνται αφού προηγουμένως ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας Ρόνι Αλσχέιχ δήλωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και πρόκειται για Παλαιστίνιο από την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος και «εξουδετερώθηκε». Στο παρμπρίζ του φορτηγού ήταν εμφανείς τρύπες από πάνω από 12 σφαίρες.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα χαιρέτισε την επίθεση.

Ο Ρόνι Αλσέιχ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Παλαιστίνιος ενδέχεται να είχε εμπνευστεί από ανάλογη επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

«Είναι σαφώς πιθανό να επηρεαστεί κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση αλλά είναι δύσκολο να μπεις στο μυαλό του καθενός για να καταλάβεις τι τον ώθησε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πράγματα όντως ασκούν επιρροή» είπε ο ίδιος.

Το οπτικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας δείχνει το φορτηγό να αναπτύσσει ταχύτητα και να κινείται προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και στη συνέχεια, έπειτα από ένα κενό το οποίο προφανώς περιλαμβάνει άγριες σκηνές, να βάζει όπισθεν προς την κατεύθυνσή τους.

«Μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κοίταξα στα αριστερά μου και είδα κάτι που μπορώ να το περιγράψω μόνο ως ένα φορτηγό που έτρεχε και με τίναξε στον αέρα» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 ένας φρουρός ασφαλείας.

«Ηταν θαύμα που το όπλο μου έμεινε πάνω μου. Πυροβόλησα προς ένα λάστιχο του οχήματος αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχε νόημα καθώς έχει πολλούς τροχούς και έτσι έτρεξα μπροστά από το όχημα και από γωνία πυροβόλησα εναντίον [του οδηγού] και άδειασα τον γεμιστήρα μου. Όταν σταμάτησα να πυροβολώ, κάποιοι από τους δόκιμους άρχισαν και εκείνοι να πυροβολούν» ανέφερε.

Το οπτικό υλικό δείχνει πολλούς από τους στρατιώτες να εγκαταλείπουν τον τόπο της επίθεσης με τα όπλα τους. Ήδη εγείρονται ερωτήματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γιατί δεν άνοιξαν πυρ περισσότεροι στρατιώτες εναντίον του δράστη.

Διασώστες είπαν ότι περίπου 15 τραυματίες ήταν πεσμένοι στο οδόστρωμα και ότι τα ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Ο ισραηλινός στρατός μεταφέρει συχνά στρατιώτες για επισκέψεις εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του πεζοδρόμου Αρμόν Χανατζίβ.

Το Channel 10 μετέδωσε ότι ο ξεναγός των στρατιωτών επίσης άνοιξε πυρ εναντίον του οδηγού του φορτηγού.

Ως παλαιστίνιος κάτοικος της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τμήμα της «πρωτεύουσάς» του αλλά όχι και η διεθνής κοινότητα, ο οδηγός του φορτηγού θα έφερε πάνω του ισραηλινή ταυτότητα και θα μπορούσε να μετακινείται σε ολόκληρη την πόλη.

Από παλαιστινιακές επιθέσεις σε δρόμους έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον 37 Ισραηλινοί και δύο αμερικανοί τουρίστες.

Τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατά την ίδια περίοδο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 157 από αυτούς έδρασαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όργανα εγκλήματος, περιλαμβανομένων κουζινομάχαιρων, και είχαν στο στόχο τους τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων ή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μία από τις κυριότερες αιτίες βίας είναι η υποκίνηση από πλευράς της παλαιστινιακής ηγεσίας με νεαρούς άνδρες να ενθαρρύνονται να επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται την κατηγορία αναφέροντας ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους εξαιτίας της απόγνωσης για την ισραηλινή κατοχή εδαφών που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως κράτος τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο έχουν παγώσει από το 2014.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα Δευτέρα



Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία σε αρκετούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, του παγετού, αλλά και της μη λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης στις σχολικές μονάδες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Κλειστές θα είναι όλες οι σχολικές μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) στον Δήμο Λαγκαδά. Επίσης, για την ασφάλεια των μαθητών κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμους Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα.

Στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου κλειστά θα παραμείνουν όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.

Κλειστά τη Δευτέρα και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στους καυστήρες των σχολικών κτιρίων.

Κλειστά επίσης τα σχολεία στους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στον Δήμο Καλαμαριάς, για λόγους ασφαλείας και υγιεινής καθώς είναι παγωμένο το δίκτυο ύδρευσης, όπως επίσης και στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη.

Στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών θα κλείσουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά από σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων διαπιστώθηκε πως οι αυλές ήταν καθαρές, οι αίθουσες είχαν επαρκή θέρμανση, ωστόσο παρατηρήθηκε πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στους Δήμους Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνος, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δημοτικών Αρχών.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, 9 και 10 Ιανουαρίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κοζάνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία στις 8 το πρωί.

Στο Δήμο Εορδαίας τη Δευτέρα όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου τα σχολεία και στο Άργος Ορεστικό.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Έδεσσας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στον Δήμο Φλώρινας τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν στις 9 και 10 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.

Στο Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, θα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.

Στη Χαλκιδική, στον Δήμο Αριστοτέλη δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι σχολικές μονάδες του Δήμου σε δομές της πρωτοβάθμιας (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία), όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ και στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

Κλειστά τα σχολεία το διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, και στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης (Μεταμόρφωση, Ορμύλια, Καλύβες, Όλυνθος) τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.

Κλειστές τη Δευτέρα οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Έβρου.
Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος.

Κλειστά σε όλη τη Ροδόπη θα παραμείνουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη. Η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της δυσκολίας μετακίνησης των μαθητών ορεινών και ημιορεινών περιοχών λόγω του παγετού και μετά από τη διαπίστωση ότι πολλοί σωλήνες του δικτύου ύδρευσης είναι σπασμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζεσταθούν εύκολα οι σχολικές αίθουσες πολλών σχολικών μονάδων στους τέσσερις δήμους της Ροδόπης.

Από την Τρίτη τις αποφάσεις για τη λειτουργία ή μη των σχολείων και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, θα τις λαμβάνει ο οικείος δήμος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης.

Στο Δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμένουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.
Αντίστοιχα, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα (για Δευτέρα και Τρίτη) και στο Δήμο Τεμπών.

Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας.

Από τις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικάλων.

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου. Ειδικά στη δημοτική ενότητα Κόζιακα δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολείο, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.

Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, Βοιωτία και στο Δήμο Βόλου, στη Μαγνησία.

Κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα, όλα τα σχολεία του δήμου Καρδίτσας. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Σε όλο τον νομό Εύβοιας τα σχολεία αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τρίτη, όπως στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.

Σε ό,τι αφορά την Ευρυτανία, στον Δήμο Καρπενησίου τα σχολεία θα μείνουν κλειστά αύριο ενώ στον Δήμο Αγράφων εκτός από την αυριανή μέρα θα μείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Στη Φωκίδα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία.

Μεγάλος αριθμός σχολείων δεν θα λειτουργήσει αύριο, Δευτέρα, στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ενώ στον Δήμο Ερυμάνθου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των τοπικών κοινοτήτων Χαλανδρίτσας, Λεοντίου, Ερυμάνθειας, Σταυροδρομίου και Σκιαδά.

Στον Δήμο Πατρέων δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Άνω Καστριτσίου, καθώς και το δημοτικό και νηπιαγωγείο στα Σελλά.

Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό και νηπιαγωγείο Λαμπείας, οι λυκειακές τάξεις Λαμπείας το δημοτικό και νηπιαγωγείο Πανόπουλου, το γυμνάσιο Πανόπουλου, καθώς και το δημοτικό νηπιαγωγείο στου Κούμανι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστά θα είναι αύριο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε ολόκληρο τον Δήμο Ναυπακτίας. Στον Δήμο Αγρινίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Καλλιθέας, Αγίου Βλασίου, Κυπαρίσσου, Ποταμούλας και Σκουτεράς.

Στον Δήμο Μεσολογγίου, θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του προβλήματος με την υδροδότηση, το 1ο, το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο, τα νηπιαγωγεία, το γυμνάσιο και το λύκειο. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν ο παιδικός σταθμός Αιτωλικού και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης γενικής αγωγής. Νησιά Αιγαίου - Κρήτη

Κλειστά όλα τα σχολεία τη Δευτέρα σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

Κλειστά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί τη Δευτέρα και στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, όπως και στα Χανιά.

Τα κλειστά σχολεία στην Αττική

Με απόφαση του δημάρχου Ωρωπού όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρατείνουν για μία ακόμη ημέρα τις διακοπές των Χρυστουγέννων στις περιοχές Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Αυλώνα, Συκάμινο, Χαλκούτσι, Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού και Νέα Παλάτια.

Επίσης, θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία στις δημοτικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα, στον κυρίως οικισμό του Μαραθώνα και στο Κάτω Σούλι.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Διονύσου, και συγκεκριμένα στις περιοχές Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Εκτός λειτουργίας θα μείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Κηφισιάς.