Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σε δίκη η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Credit Lyonais/ Bernard Tapis - Τι δηλώνει το ΔΝΤ



Η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δικαστεί για «αμέλεια» σε σχέση με την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Η γαλλική επιτροπή ακροάσεων αποφάσισε να παραπέμψει την Κριστίν Λαγκάρντ για την συμμετοχή της στην περίπτωση Tapis, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα. Η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δικαστεί για «αμέλεια» σε σχέση με την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα το σκάνδαλο Tapis λειτουργεί ως βόμβα διασποράς με πολλά σημαίνοντα πρόσωπα να εμφανίζονται ως εμπλεκόμενα. Οι γαλλικές αρχές μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων στην υπόθεση αποφάσισαν πως είναι απαραίτητη η κλήτευση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην υπόθεση ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. 

Ο δικηγόρος της Κριστίν Λαγκαρντ δήλωσε πως θα προσφύγουν κατά της απόφασης ώστε να μην εμφανιστεί η ίδια σε δίκη. 

Τι δηλώνει το ΔΝΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την κλήτευση της Κριστίν Λαγκάρντ στην οποία αναφέρει: 

«Όπως έχουμε επισημάνει και κατά το παρελθόν, δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με μία υπόθεση η οποία διερευνάτε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Παρά ταύτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της Διευθύνοντος Συμβούλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση». 



Πηγή


Ντόμινο παραιτήσεων προέδρων Σ.Ι. πανεπιστημίων




Μια νέα παραίτηση προέδρου Συμβουλίου πανεπιστημίου, του Νίκου Ζούμπου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπάρχει δυσαρέσκεια από τα Συμβούλια (Σ.Ι.) και άλλων πανεπιστημίων, καθώς η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για αποψίλωση των Σ.Ι. από τις αρμοδιότητές τους.

«Η πρόθεσή μας ήταν να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όλες μας οι προσπάθειας ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποδείχτηκε και με τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ιδρύματος, καθώς και με τις παρεμβάσεις μας για την σύνταξη Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος και για τη διασφάλιση των υπηρεσιών που παρέχονται» αναφέρει ο κ. Ζούμπος στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι «ο νέος υπουργός Παιδείας υποτίθεται ότι εγκαινίασε εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση αλλά παράλληλα προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο τα Συμβούλια φαίνεται ότι διατηρούνται με ένα καινούργιο γνωμοδοτικό ρόλο. Επειδή η αποστολή των Συμβουλίων κατά την εκλογή μας ήταν εντελώς διαφορετική, θεωρώ ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και ότι θα πρέπει να εκλεγούν άλλα μέλη, τα οποία θα γνωρίζουν εξαρχής το σκοπό τον οποίο θα υπηρετήσουν».

Ο κ. Ζούμπος, εκτός από πρόεδρος Σ.Ι., είχε διατελέσει και πρύτανης (στο Παν. Πατρών). Ως εκ τούτου, γνωρίζει εκ των έσω τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο όργανα, καθώς πολλοί αναφέρουν ότι η δυαρχία που καθιέρωσε ο νόμος 4009/2011 με τη θεσμοθέτηση των Σ.Ι. είχε αρνητικά αποτελέσματα. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα Συμβούλια ήταν να συσταθούν στα ΑΕΙ Οργανισμοί και Εσωτερικοί Κανονισμοί. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα τα Συμβούλια να μην μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητές τους. Το σύστημα υπονομεύτηκε από όλους τους υπουργούς από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και μετά, οι οποίοι δεν στήριξαν ουσιαστικά το Συμβούλιο» ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Ζούμπος. Ο ίδιος προσθέτει ότι με τον νόμο 4009 οι πρυτάνεις απέκτησαν σημαντικές αρμοδιότητες και εύλογα δεν επιθυμούν ένα άλλο όργανο, όπως το Σ.Ι., να τους ελέγχει. Και άρα αντέδρασαν ως άτομα και διά της ισχυρής Συνόδου Πρυτάνεων. Ισως αυτό να εξηγεί τις κόντρες που παρατηρήθηκαν σε διάφορα ΑΕΙ ανάμεσα σε Σ.Ι. και πρυτάνεις και να δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν τα Συμβούλια δεν προσέφεραν.



Έντυπη Καθημερινή


Μπαλτάκος: Η ΝΔ πρέπει να πει ξερά «όχι» στο Σύμφωνο Συμβίωσης





«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά είναι συντηρητικό, δεξιό κόμμα, ανεξάρτητα από τα κεντρώα ανοίγματα για λόγους ψηφοθηρικούς» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Τάκης Μπαλτάκος. 

Συγκεκριμένα είπε: 

«Τώρα, το τι θα κάνει, μετά εξαρτάται και από το αν θα εκλεγεί αρχηγός την Κυριακή ή θα πάμε 10 Ιανουαρίου και τι θα πει ο νέος αρχηγός. Μπορεί να μην έχουμε αρχηγό την Κυριακή αυτή. Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι, γιατί ο κ. Μεϊμαράκης έχει ταχθεί υπέρ του Συμφώνου και ο κ. Τζιτζικώστας έχει ταχθεί εναντίον. Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία την άλλη Τετάρτη. 

» Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά είναι συντηρητικό, δεξιό κόμμα, ανεξάρτητα από τα κεντρώα ανοίγματα για λόγους ψηφοθηρικούς, το οποίο δεξιό συντηρητικό δεξιό κόμμα πρέπει να συντηρεί και να διατηρεί τις αρχές, αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού. 
» Αυτές οι παραδόσεις ταυτίζονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Αφού η Εκκλησία λοιπόν λέει όχι-σωστά το είπε ο Καμμένος αυτό, αυτή τη φράση είπε κι ο Καμμένος- η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πει όχι ξερά, χωρίς υποσημειώσεις και υπονοούμενα. 

» Αυτή είναι η άποψή μου. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε πρέπει να μας εξηγήσει αυτός που έχει αυτή την άποψη, σε τι θα διαχωρίζεται η Νέα Δημοκρατία από το Ποτάμι, ας πούμε. Τι διαφορά κάνει;»

Για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

(Για την αποχώρηση στελεχών μετά τις εσωκομματικές εκλογές) Ναι, αυτό που λέει ο κ. Μεϊμαράκης είναι κάτι το οποίο βλέπω κι εγώ. Φαντάζομαι ναι (αποχώρηση ηττημένων). 

» Ήταν λάθος και για τους δύο υποψηφίους, ας τους πούμε κεντρώους, να πουν «Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης τώρα και ειδικά εν όψει εκλογών εσωκομματικών, γιατί αυτό το θέμα είναι σημείο το οποίο μπορεί να διαλύσει τη ΝΔ.

» Δεν έχουμε μπερδευτεί καθόλου, οι Κεντρώοι είναι ο Μεϊμαράκης και ο Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρο το λένε οι ίδιοι. Είναι τα δικά τους λόγια. Ο Μεϊμαράκης λέει μεταρρυθμιστικό κέντρο. 

» Μάλιστα (οι δεξιοί είναι ο Γεωργιάδης και ο Τζιτζικώστας). Να σας πω τι θεωρώ πιθανό. Αυτός ο οποίος θα εκλεγεί, ας πούμε ότι εκλέγεται ο «Χ» αρχηγός το βράδυ της Κυριακής και δεν πάμε σε δεύτερο γύρο, αυτός θα πρέπει τη Δευτέρα το πρωί να κάνει αντίρροπες κινήσεις από αυτά τα οποία έλεγε μέχρι την Κυριακή, ούτως ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει εκείνους τους οποίους πιθανότατα θα θέλουν να φύγουν. 

» Όπως έκανε ο Σαμαράς, το έχω πει κι άλλη φορά αυτό, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί των εκλογών είπε 'σφουγγάρι, τα ξεχνάω όλα' και χρησιμοποίησε τους πολιτικούς του εσωκομματικούς αντιπάλους αμέσως. 

» Αν λοιπόν ο Μεϊμαράκης ή ο Τζιτζικώστας, κατά τις δημοσκοπήσεις είναι το πιο πιθανό ότι θα προηγηθούν αυτή την Κυριακή, εάν δεν κάνουν τη Δευτέρα το πρωί τις ορθές, αντίρροπες κινήσεις και αν δεν παίξουν κόντρα ρόλο σε αυτό που λέγαν μέχρι την Κυριακή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος που λέτε.

» Ο κίνδυνος δεν είναι αυτοματοποιημένος, εξαρτάται από τις κινήσεις του νέου αρχηγού. Αν ο νέος αρχηγός επιμείνει στις δογματικές του θέσεις και απαξιώσει με τη στάση του την άλλη πλευρά, τότε ο κίνδυνος αυτός θα είναι πάρα πολύ ενεργός. »

Για συναντήσεις με Τζιτζικωστα

Κάθε μέρα έχουμε συνάντηση (με Βορίδη και Τζιτζικώστα).




Newsroom ΔΟΛ


Συλλήψεις για ληστείες σε πρατήρια καυσίμων σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ





Στη σύλληψη δύο ατόμων οι οποίοι φέρονται να έχουν διαπράξει ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων προχώρησαν οι αρχές.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της ληστείας καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης, μετά από πολυήμερη έρευνα για τον εντοπισμό των ατόμων που διέπρατταν ληστείες σε πρατήρια καυσίμων στην περιοχή, εξακρίβωσε τον τρόπο δράσης τους και ταυτοποίησε τα στοιχεία των δραστών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συλληφθέντες, από τον περασμένο Μάιο, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και με την απειλή όπλου αποσπούσαν χρηματικά ποσά από υπαλλήλους σε διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης. Στη συνέχεια διέφευγαν με ΙΧ στο οποίο ανέμενε συνεργός τους που αναζητείται.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις ληστειών σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αργυρούπολη και στην Ηλιούπολη, καθώς και μία περίπτωση ληστείας σε κατάστημα-ταχυφαγείο.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αεροβόλο περίστροφο καθώς και είδη ένδυσης, που φορούσαν κατά τη διάρκεια των ληστειών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.




Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki


Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Θέλουμε ενημέρωση ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό ζήτημα, στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον ομόλογό του να υπάρχει καλή συνεργασία και διαρκής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου η Ελλάδα να έχει σαφή εικόνα και ενημέρωση όχι μόνο για τις προσφυγικές ροές αλλά και για τον αριθμό των εθνικοτήτων πέραν της συριακής, αφγανικής και ιρακινής στις οποίες δεν επιτρέπεται πλέον να διέλθουν των βαλκανικών χωρών για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά συνέπεια εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά μάλιστα φέρεται να έγινε στους Μαροκινούς που φτάνουν στη χώρα μέσω Τουρκίας και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν και παραβατική συμπεριφορά. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε το ζητούμενο είναι η σημαντική και μετρήσιμη μείωση των ροών προς την Ελλάδα.
Η ενημέρωση δε επί της κινητικότητας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, όπως φαίνεται να ζήτησε ο κ.Τσίπρας, θα μπορούσε να είναι μηνιαία ή ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο άνδρες μετέβησαν στη συνέχεια στην αυστριακή πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού.
Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή : huffingtonpost.gr


Άμεση ανάγκη για χρήματα από το «Χαμόγελο του Παιδιού»- Δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους!



«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 22.573,76 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας για τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων, οχημάτων επέμβασης και άλλων αυτοκινητών που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των παιδιών αλλά και παραπάνω από 40.000 σε ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που διαθέτει.


Σε απόγνωση βρίσκονται πολλά ιδρύματα που στηρίζονται σε δωρεές καθώς το κράτος είναι όχι μόνο παντελώς ανύπαρκτο σε αυτά τα θέματα αλλά και δεν προνοεί τουλάχιστον ώστε να έχουν μειωμένους φόρους...

Έτσι, το "Χαμόγελο του Παιδιού" πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ ύψους άνω των 60.000 ευρώ και κάνει έκκληση για στήριξη.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας είναι:

- των εξειδικευμένων Κινητών Ιατρικών Μονάδων Εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) που δρουν υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Α.Β.

- των οχημάτων άμεσης επέμβασης και υποστήριξης παιδιών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο που δρουν κατόπιν εισαγγελικών εντολών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

- των Κινητών Ιατρικών Μονάδων Προληπτικής Ιατρικής που δρουν σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

- των οχημάτων που καθημερινά μεταφέρουν τα 390 παιδιά από τα 14 σπίτια του οργανισμού στα σχολεία τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει πάντα και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξαιρεί κανέναν από την "δαγκάνα" του. Ούτε καν ιδρύματα που κάνουν την δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν δημόσιες δομές. Έτσι, το "Χαμόγελο του Παιδιού" μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 43.240,09 ευρώ που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ για τη λειτουργία:

- των σπιτιών που μεγαλώνουν παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, που βρίσκονται εκεί κατόπιν εισαγγελικών εντολών.

- των σπιτιών που ζουν τα ενήλικα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα σπίτια του οργανισμού και πλέον ανοίγουν τα «φτερά» τους, σπουδάζοντας, δουλεύοντας, προχωρώντας στην ενήλικη ζωή τους.

- των σπιτιών που φιλοξενούνται οικογένειες παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να καταβληθούν 65.777,85 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ καθώς παράλληλα θα πρέπει να πληρωθεί -όπως κάθε μήνα- πλήθος φόρων με τους οποίους επιβαρύνεται χωρίς καμία ελάφρυνση «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται από τις δράσεις για τα παιδιά και όλα αυτά την ίδια στιγμή που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη, τα 390 παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του, εκατοντάδες παιδιά με προβλήματα υγείας, χιλιάδες παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχειας!

Η έκκληση αναφέρει ως εκ τούτου:
Εδώ και 20 χρόνια οι υποστηρικτές και φίλοι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν γνωρίσει, στηρίξει, συμμετέχει και εμπιστευτεί το έργο του. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη στήριξη του κόσμου έχει καταφέρει να διατηρήσει, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τις απαραίτητες δράσεις για κάθε παιδί που έχει ανάγκη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μόνο μαζί με τη στήριξη του κόσμου θα μπορέσει να ξεπεράσει μία ακόμα δυσκολία και να εξασφαλίσει ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για κάθε παιδί!

Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

- στέλνοντας ένα μήνυμα στο 54020 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,46€ ανά sms)

- κάνοντας μία κλήση στο 14545 από σταθερό (χρέωση 2,28€ ανά κλήση) ή κινητό (χρέωση 2,46€ ανά κλήση)

- κάνοντας μια δωρεά σε κάποιον από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού (http://www.hamogelo.gr/46.1/Sthrixte-mas )




της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
iatropedia.gr


Φιάσκο με το «παράλληλο πρόγραμμα»… Αποσύρεται από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο



Άλλο ένα ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες δεν πήγε …καθόλου καλά αφού οι μη κοστολογημένες διατάξεις που περιέχει, έκαναν έξαλλους τους δανειστές μας και αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αποσύρει όλο το νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας…

Όπως μεταδίδει το newsit.gr , με την άστοχη αυτή κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η υποδόση του ενός δις για την οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα το Euroworking Group!

Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας και έτσι θα αποσυρθεί, και η κυβέρνηση θα το επανακαταθέσει μετά τις γιορτές, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να τεθεί υπό την επεξεργασία του κουαρτέτου. Το πρωί, έγινε σύσκεψη για το θέμα αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Υπενθυμίζεται ότι στην συζήτηση του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στην Βουλή, δημιουργήθηκαν χθες εντάσεις με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.


Πηγή 



Πούτιν: Εξωφρενικοί οι Τούρκοι, δεν βλέπω αποκατάσταση των σχέσεων με τον Ερντογάν – Έριξαν το Su – 24 και κρύφτηκαν πίσω από το ΝΑΤΟ



Κοφτές οι απαντήσεις του Ρώσου προέδρου στις ερωτήσεις των 1.400 (!) δημοσιογράφων. Ειδικά όταν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την Τουρκία είναι εμφανέστατη η αλλαγή στον τόνο της φωνής του.

Ο “τσάρος” έδειξε αμέσως με την πρώτη ερώτηση τις προθέσεις της Μόσχας έναντι της κυβέρνησης της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν: 

“Δεν βλέπω τις προοπτικές ανάκτησης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο” είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε με νόημα:

“Είναι πολύ δύσκολο , σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν οι επαφές με τη σημερινή τουρκική ηγεσία”
Αμέσως μετά ήρθε και η εξήγηση για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su – 24:

“Το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι μια εχθρική πράξη . Επιπλέον, η Τουρκία επιχείρησε να παραπονεθεί στο ΝΑΤΟ , αντί να επιχειρήσει την εξεύρεση μιας λύσης. Αν ήταν ένα ατύχημα θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη . Είναι εξωφρενικό .” είπε ο Πούτιν τονίζοντας ότι οι τουρκινές αρχές “να συνεργαστούν μαζί μας” πιθανότατα έχοντας σχέδιο να προκαλέσουν ένταση και παρά τα “κανάλια επικοινωνίας που υπήρχαν δεν προειδοποίησαν για την περιοχή των Τουρκμένων όπου επιχειρούσε το Su – 24. 

Ο Ρώσος πρόεδρος μάλιστα άφησε υπόνοιες για πιθανή “εξυπηρέτηση” των αμερικανών από μέρους της Τουρκίας τόνισε όμως με νόημα πως οι Τούρκοι με την ενέργειά τους αυτή “έβαλαν τον εαυτό τους σε μια σοβαρή κατάσταση .”

Χαρακτηριστική και με μήνυμα ήταν και η αναφορά του Ρώσου προέδρου στους πυραύλους τύπου S-400. Αναφερόμενος και πάλι στο περιστατικό της κατάρριψης του Su-24 από τα τουρκικά F-16 ανέφερε χαρακτηριστικά πως "δεν είχαμε αεράμυνα, τώρα έχουμε τους S-400"...

Το ρωσικό σχέδιο που τρομάζει την Τουρκία

Ούτε η επιχείρηση του ρωσικού Su-24 στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τυχαία, ούτε και η αντίδραση των Τούρκων. Η κατάρριψη ήταν απλά το... πρώτο επεισόδιο. Το σχέδιο της Ρωσίας στην περιοχή προβλέπει κινήσεις που έχουν τρομοκρατήσει την Άγκυρα η οποία ρισκάρει ακόμη και με πόλεμο...

Μια ματιά στον χάρτη μπορεί να εξηγήσει πολλά. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία είναι σχεδόν συνεχόμενες. Επί της ουσίας εκμεταλλευόμενοι την εκστρατεία κατά του Άσαντ οι Κούρδοι έχουν καταλάβει μια περιοχή που ουσιαστικά έχει αυτονομηθεί. Είναι μια περιοχή που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κουρδικό πληθυσμό και μια περιοχή που εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία.

Η περιοχή αυτή (είναι ευδιάκριτο στο χάρτη) διακόπτεται μόνο από ένα σημείο όπου η Τουρκία επιχείρησε εδώ και τρία χρόνια να εκμεταλλευτεί την παρουσία Τουρκομάνων για να “βάλει πόδι” στο συριακό έδαφος. Η Τουρκία θυμήθηκε τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της περιοχής μόνο και μόνο γιατί είδε την κυριαρχία των Κούρδων στο “μαλακό της υπογάστριο”. Θυμηθείτε άλλωστε πως όταν οι τζιχαντιστές απειλούσαν να καταλάβουν το Κομπάνι οι Τούρκοι απλά παρακολουθούσαν μάλλον με ικανοποίηση και χρειάστηκε η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να επιτραπεί η διέλευση ενισχύσεων προς τους Κούρδους από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο Πούτιν και η Ρωσία φαίνεται ότι έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Τα συμφέροντα επιβάλλουν πλέον de facto αναγνώριση του κουρδικού παράγοντα στην περιοχή από τη Ρωσία. Η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να επιβάλει τη συμμετοχή των κουρδικών δυνάμεων της βόρειας Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Εάν αυτό συμβεί θα υπάρξει de facto αναγνώριση των Κούρδων απ' τη διεθνή κοινότητα και μια τέτοια αναγνώριση θα σημάνει συγκεκριμένες εξελίξεις για το μέλλον.

«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή ενός ευρέος κύκλου δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν τον συριακό λαό, στη συριακή διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Κούρδοι, οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από αυτήν τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλεξέι Μεσκόφ.

Οι Κούρδοι στο “παζάρι” είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν το χαρτί της αυτοδιάθεσης ή ενός τύπου ημιαυτονομίας αν όχι ανεξαρτησίας της περιοχής που ελέγχουν. Θεωρείται πολύ δύσκολο η ρωσική πλευρά που ευνοεί την παρουσία Άσαντ και στο κάδρο της επόμενης ημέρας να δεχθεί όρο ανεξαρτησίας ωστόσο μια ευρύτερη αυτονομία φαίνεται ότι συζητείται. 

Η επόμενη ημέρα με ένα συριακό κράτος το οποίο θα ελέγχεται πλήρως απ' τα ρωσικά συμφέροντα και θα περιλαμβάνει περιοχή με ενισχυμένο τον κουρδικό παράγοντα τρομοκρατεί την Τουρκία. Η αναγνώριση δικαιωμάτων στους Κούρδους και μια πιθανή κρατική οντότητα έστω και με τη μορφή αυτόνομης περιοχής μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Τουρκία στα εδάφη της οποία στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία κατοικούν αμιγώς κουρδικοί πληθυσμοί.



Πηγή : newsit.gr



Μειμαράκης : Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική




Συνέντευξη Β. Μειμαράκη στον Ε.Τ.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν εκ νέου οι κάλπες στο κόμμα σας, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα; Πιστεύετε θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος;                                                        Πιστεύω ότι οι φίλοι και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα εκείνη που εγγυάται αφενός την ενότητα της μεγάλης μας Παράταξης και διαθέτει την κοινοβουλευτική εμπειρία για να δώσει τις μεγάλες μάχες εντός του Κοινοβουλίου. Αφετέρου, διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανανέωση της σχέσης μας  με τους πολίτες , στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και πολιτικών που θα υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας. Η χρονική διάρκεια αυτής της διαδικασίας μας έχει κουράσει όλους και επιθυμούμε να μη χρειαστεί β´ γύρος.
  • Βασικό επιχείρημά σας είναι ότι μπορείτε να εγγυηθείτε την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ. Με ποιον τρόπο;
Η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή , ως Γραμματέας του κόμματος, ως Υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι υπήρξα πάντοτε άμεσος, ρεαλιστής, υπεύθυνος κι ενωτικός. Οι ευθύνες που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική , απαιτούν να έχει στην ηγεσία της ένα πρόσωπο που μπορεί άμεσα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα και στο άνοιγμά του στην κοινωνία. Στοιχείο απαραίτητο για να αποκτήσει ξανά η Παράταξή μας κυβερνητική προοπτική.
  • Αυτή η κυβερνητική προοπτική που λέτε, περνάει και μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και διαλόγου. Αυτή είναι διαχρονικά η άποψη και η υπεύθυνη στάση της Παράταξης μας. Όμως είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και η συνεννόηση κι άλλο η κυβερνητική συνεργασία. Ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησής του, που με την ανεύθυνη και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης. Η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές,απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσιπρας δεν μας έχουν  δείξει. Το μείγμα της πολιτικής του δεν πιστεύουμε ότι μας βγάζει από την κρίση. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει τη ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία με μένα Πρόεδρο δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική μιας Νεοφιλελεύθερης Αριστερής Κυβέρνησης.
  • Η ζημιά, που όπως λέτε καθημερινά, έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα και στην οικονομία, αναστρέφεται;
Η Ελλάδα στις αρχές του 2015 βρισκόταν πολύ κοντά στην έξοδο της από την κρίση. Η οικονομία είχε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και μαζί της και η αισιοδοξία. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δημιουργούσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Οι τράπεζες ήταν ανοικτές , δεν υπήρχαν capital controls, δεν κινδύνευαν οι συντάξεις με επιπλέον περικοπές. Μέσα σε 10 μήνες πήγαμε πολλά βήματα πίσω , η οικονομία γύρισε στην ύφεση, η ανεργία αυξήθηκε, το επενδυτικό ενδιαφέρον πάγωσε , οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν στα κερδοσκοπικά funds, η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται σε λίγους μήνες ενώ η λύση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό προβλέπει τεράστιες περικοπές συντάξεων. Η κατάσταση αναστρέφεται αν υπάρξει άμεσα αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. Αν δεν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από μια κυβέρνηση που δείχνει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει αυτά που η ίδια έχει συμφωνήσει . Κάθε μέρα κυβερνητικής αδράνειας είναι και μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα κι αυτό καθιστά περισσότερο επώδυνη για τους πολίτες, την όποια προσπάθεια αναστροφής  της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης.
Αν εκλεγείτε, ποτέ θεωρείτε ότι το κόμμα σας θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Και με ποιο πρόγραμμα;
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια μέρα. Από την επομένη της εκλογής μου θα ξεκινήσω τη νέα προσπάθεια, για να καταστήσω μαζί με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την παράταξη μας ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Όσον αφορά το πρόγραμμά μας, το έχουμε παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
  • Πως σχολιάζετε πρόσφατες διαρροές ακόμη και περί αποχώρησης ή μη στήριξής σας από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή;                                                                                                  Ποιος ήταν ο στόχος;Δεν σχολιάζω διαρροές. Θεωρώ όμως ότι μπροστά στη δυναμική που έχει αναπτύξει η υποψηφιότητά μου , ίσως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή που αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο όχι μόνον για την Παράταξη, αλλά και για τη χώρα. Η αλήθεια έχει λάμψει  και είναι εντελώς διαφορετική 
  • Είστε τελικά τόσο “μεγάλος” για την ηγεσία, όπως άφησε να υπονοηθεί πρόσφατα ανθυποψήφιός σας;
Η αντιπαράθεση παλαιού και νέου είναι επικοινωνιακό τέχνασμα που βάζουν όσοι δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αλλο προσόν. Είναι ενα δίλημμα τεχνητό, το οποίο είναι και διχαστικό. Εγώ, όπως έχω ξαναπεί , δίνω μάχη ιδεών και όχι γενεών. Για τις ίδιες ιδέες και απόψεις αγωνιζόμουν όταν ήμουν νέος και μάλιστα με σεβασμό στους μεγαλύτερους , προσπαθούσα να συμπορευτώ μαζί τους για την υλοποίηση αυτών των ιδεών. Πιστεύω ότι η αρμονική σύνδεση του νέου με την εμπειρία του μεγαλύτερου είναι ο,τι καλύτερο. Άλλωστε είδαμε στην πράξη το νέο που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας , πόσα δεινά συσσώρευσε μέσα σε ελάχιστους μήνες στη χώρα.
• Ιδεολογικά που διαχωρίζονται οι θέσεις σας σε σχέση με των άλλων υποψηφίων; Γιατί οι νεοδημοκράτες να επιλέξουν εσάς και όχι κάποιον άλλον. Δεν εκπροσωπείτε όλοι την κεντροδεξιά;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία .Είναι η μεγάλη κεντροδεξιά σύγχρονη ευρωπαϊκή Παράταξη του Κοινωνικού Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο   που επιμένει στο ρόλο της κοινωνικής δικαιοσύνης , μακριά από ακραίες θέσεις , ακρότητες , ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες παρεκκλίσεις, όπως καταγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτή την ιδεολογία οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να τη σεβαστούν.

  • Ποια είναι η σχέση σας με τους συνυποψήφιους σας; Θεωρείτε ότι πολιτεύονται όλοι με τους κανόνες του fair play;                                                                                                                                                 Θα μπορούσε το κλίμα αυτό, να επιβαρύνει την επόμενη μέρα στη ΝΔ, μέχρι που κάποιοι να συζητούν για διάσπαση;Καταρχήν με όλους τους συνυποψήφιους μου έχω πολύ καλές σχέσεις. Είναι ανθρώπινο στην προεκλογική αυτή διαδικασία να ειπώθηκε από κάποιους- όχι από μένα – και μια κουβέντα παραπάνω. Αυτά θα ξεπεραστούν γιατί πάνω από όλα , είναι το συμφέρον της χώρας και της Παράταξης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους, ότι διαχρονικά υπηρέτησα στην πράξη την ενότητα και το αξιόμαχο του κόμματος και μάλιστα όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Η ενωμένη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι ο στόχος μου , κι αυτόν τον στόχο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι θα τον υπηρετήσω. Άλλωστε την ενότητα εγγυάται η η βάση του κόμματος.                                                 
  • Κι αν κάποιοι αποχωρήσουν;                                                                                                                Ας μη μπερδεύει κανεις τη διάσπαση με την οποιαδήποτε αποχώρηση. Ενδεχόμενο αποχωρήσεων υπάρχει σε όλα τα κόμματα στην Ευρώπη ,τα οποία όμως συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
  • Κόμμα λοιπόν, ανοικτό ή κλειστό;                                                                                                    Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη ΝΔ του αύριο;Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, ώστε να ανανεώνεται σε δομές, πολιτικές, θέσεις και πρόσωπα. Ο δικός μου σχεδιασμός είναι ένα κόμμα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς , με αξιοκρατία κι επιβράβευση της προσφοράς. Πιστεύω σε ένα κόμμα με σύγχρονες δομές , ανοικτή δημοκρατική λειτουργία , ώστε να εκφράζει και να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες . Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου για τη Νέα Δημοκρατία του αύριο.


Πώς οργανώθηκε η επίθεση των κουκουλοφόρων στον Οικονόμου στα Εξάρχεια: Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ



Δέκα λεπτά μετά την άφιξή του στο εστιατόριο δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πριν την καταδρομική ενέργεια υπήρξε κατόπτευση του χώρου από τους δράστες, οι οποίοι οργανώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά και χτύπησαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Όλοι οι δράστες φορούσαν μαύρα χειρουργικά γάντια, κουκούλες και κράνη. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 3-4 λεπτά. Αν και οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που χειρίζονται την υπόθεση, έχουν συλλέξει υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστήματος, που καταγράφεται η έξοδός τους, ευελπιστώντας στο ενδεχόμενο ταυτοποίησης προσώπων. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης και από τον αστυνομικό συνοδό του βουλευτή, που είχε εντολές να παραμείνει στο πολιτικό γραφείο.

Οι δράστες, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι οι ίδιοι με αυτούς που επιτέθηκαν εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη τον περασμένο Οκτώβρη και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη τον περασμένο Απρίλιο.

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται νέες ενέδρες σε πολιτικούς και αστυνομικούς στα Εξάρχεια. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του Σώματος σχεδιάζει αντίμετρα που περιλαμβάνουν δυναμικότερο αστυνομικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει συλλήψεις κουκουλοφόρων, σε μία προσπάθεια «ανακατάληψης» των Εξαρχείων.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας παραδέχθηκε ότι υπάρχει «άβατο» στα Εξάρχεια:

«Δεν θέλω να μειώσω το πρόβλημα, θέλω να το βάλω στη διάσταση του την πραγματική. Υπάρχουν επομένως περιοχές, στις οποίες υπάρχει μορφή άβατου, υπάρχει μορφή αποκλεισμού ανθρώπων, που δεν μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορήσουν και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ναι, υπάρχει πρόβλημα κίνησης μέσα στα Εξάρχεια του οποιοδήποτε έχει μια δημόσια θέση ή κάποιοι που κυκλοφορούν εκεί μέσα και δεν συμφωνούν οι απόψεις τους. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες περιοχές που σας ανέφερα»



Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή : huffingtonpost.gr


Ομολογία - βόμβα του ΔΝΤ για τα λάθη του στην Ελλάδα



Για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται ότι έκανε λάθη και παραλείψεις στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνει, ως όφειλε, την αναδιάρθρωση του χρέους για να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.

Το Δ.Σ. του Ταμείου ενέκρινε στις 7 Δεκεμβρίου έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση την οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι εμμέσως πλην σαφώς αδειάζει όσους αναμείχθηκαν στην «κατασκευή» του προγράμματος για την Ελλάδα. Στην έκθεση δεν αποδίδονται ευθύνες, κάτι που αναμένεται να κάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, ειδικά για την αναδιάρθρωση, που όπως τονίζεται πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα.

Το Δ.Σ. υπογράμμισε πως αναμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο των στελεχών του στην κρίση της ευρωζώνης, η οποία όμως θα καθυστερήσει μετά από απαίτηση του Πολ Τόμσεν με τη δικαιολογία ότι «ακόμα το Πρόγραμμα τρέχει».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, που ήταν απαραίτητη το 2010, αλλά δεν ζητήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των Γερμανών και των δορυφόρων τους,  η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδα. Ηταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται, αν και με την τότε απόφαση παραβιάστηκε «βάναυσα» το Καταστατικό του ΔΝΤ.

Μόνο όταν ανέλαβε η ΕΚΤ τη δέσμευση να κάνει ότι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του Ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα τονίζεται:

Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Οταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. 
Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική υπόθεση, ο αναπληρωτής Διευθυντής, Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ Βίβεκ Αρόρα δήλωσε ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμμέσως παραδέχθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη το 2010. Αποτελεί ερώτημα, είπε, εάν ήταν εφικτή, αλλά και επιθυμητή εκείνη την περίοδο. Δεν υπήρχε «δίκτυ προστασίας» της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ο κ. Αρόρα.

Για τα Προγράμματα του 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων ήταν ο βασικός στόχος. Για το σκοπό αυτό αποφάσισαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι όλοι οι σχεδιασμοί απέτυχαν.


Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή : ethnos.gr


Εξαπατούν ηλικιωμένους μέσω τηλεφώνου ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά




Ηλικιωμένους έχουν βάλει στόχο απατεώνες, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, επιχειρούν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ηλικιωμένους έχουν βάλει στόχο απατεώνες, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, επιχειρούν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Η αστυνομία έχει δεχθεί αναφορές για πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις, σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες, άγνωστοι τηλεφώνησαν, με απόκρυψη σε ηλικιωμένους και προσποιούμενοι στενά συγγενικά τους πρόσωπα, τους είπαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα, με θύμα έναν ανήλικο.

Δίνοντας δραματικό τόνο στην φωνή τους, οι απατεώνες ζητούσαν από τους ηλικιωμένους μεγάλα χρηματικά ποσά, ώστε να «διευθετήσουν» άμεσα την υπόθεση και να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν καταγγελθεί, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εφιστά την προσοχή στους πολίτες.

Στην ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού ή φιλικού προσώπου, προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Παράλληλα, ζητά από τους πολίτες να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και να επικοινωνούν άμεσα με τις αρχές.



Πηγή


Και νέο Μνημόνιο βλέπει τώρα ο Β. Ντομπρόβσκις




Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις δεν αποκλείει χρονικές καθυστερήσεις, πέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ξεκαθαρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας όμως πως το Eurogroup περιμένει πως το Ταμείο θα συμμετάσχει.

Ανοικτό άφησε χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, το ενδεχόμενο για Μνημόνιο...διαρκείας στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει χρονικές καθυστερήσεις, πέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ξεκαθαρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας όμως πως το Eurogroup περιμένει πως το Ταμείο θα συμμετάσχει. Απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, εμφανίζοντας πάντως τους θεσμούς ανοικτούς να συζητήσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις περικοπές στις συντάξεις και καταλήγει τονίζοντας πως όσο το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά δεν υπάρχει καμία ανάγκη επιστροφής στη συζήτηση περί Grexit.
Στον απόηχο των δηλώσεων το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε χθες πως ο αντιπρόεδρος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα και αποχώρησης του ΔΝΤ, ενώ θεωρεί πως ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα για το ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων, ασκώντας κριτική στην Αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο MNI:

[1] Αν και εξυπακούεται πως χώρες της ΕΕ σε πρόγραμμα θα πρέπει όποτε είναι δυνατόν να υποβάλλουν αίτημα για αντίστοιχα προγράμματα του Ταμείου, στο τέλος της ημέρας το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του. Για το τι θα συμβεί εάν το ΔΝΤ αποσύρει το ενδιαφέρον του εκτίμησε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μη συμμετοχής, υπογραμμίζοντας πως το Eurogroup περιμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει.

[2] Στοιχείο, σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητά του χρέους και ήδη υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αν και το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται, υπάρχει συμφωνία με το Ταμείο για την μεθοδολογία αξιολόγησης της βιωσιμότητας με βάση το κόστος εξυπηρέτησης. Τελικά πάντως στέλνει μήνυμα και προς το Ταμείο πως οι χώρες του ευρώ θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι όχι, στη σκιά των πληροφοριών που θέλουν το Ταμείο να ?κατεβαίνει? στις συζητήσεις με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

[3] Αναφέρεται σε τροποποιημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται, και εμφανίζει τους θεσμούς διατεθειμένους να συζητήσουν εναλλακτικά, δημοσιονομικά, ισοδύναμα μέτρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας δεν θα είναι παραγωγικό μέτρο, στο στάδιο αυτό, και με αυτή την επισήμανση, προσθέτει πως θα αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση διαφόρων σεναρίων και θα υπάρξει συνεργασία κυβέρνησης - θεσμών για την καλύτερη δυνατή λύση.

[4] Για την πρώτη αξιολόγηση κάνει λόγο για καθυστερήσεις, ήδη, ενώ στόχος στη φάση αυτή είναι η ολοκλήρωση στα μέσα Φεβρουαρίου. «Δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η συμφωνία στην ουσία και στους όρους του προγράμματος» προσθέτει.

[5] Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση οι πιστωτές θα επιστρέψουν στη συζήτηση για το χρέος, ενώ εκτιμά πως βάσει της τρέχουσας συμφωνίας δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό Μνημόνιο, συνδεδεομένου με την αναδιάρθρωση. Όμως , «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου στο μέλλον».

[6] Κάνει λόγο για πιο εποικοδομητική στάση από την ελληνική κυβέρνηση κατά το δεύτερο εξάμηνο. «H Κομισιόν έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και εάν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίσει κανείς στη συζήτηση αυτή», δηλώνει με νόημα.



Πηγή : imerisia.gr


Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Παυλόπουλος έγραψε τον επίλογο της κυβέρνησης Καραμανλή



«Για το Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» τόνισε - Δριμεία επίθεση κατά του Σπίρτζη - Τι λέει για το άβατο των Εξαρχείων 

«Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε το Δεκέμβρη του 2008» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το περιστατικό της επίθεσης εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια, το βράδυ της Τρίτης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσει. «Για το Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε. Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό  ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Για τις φήμες περί παρέμβασης Καραμανλή: Ό,τι λέγεται πρέπει να λέγεται δημόσια, όχι μέσω κύκλων

Σχολιάζοντας μάλιστα τις φήμες για παρέμβαση του πρώην προέδρου, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει φιλοβασιλικό κόμμα στηρίζοντας εμμέσως την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μειμαράκη για την προεδρία του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για τη μάχη της ηγεσίας ό,τι λέγεται πρέπει να λέγεται δημόσια όχι μέσω κύκλων.

«Γίνεται πολλή φασαρία, πράγμα που από μόνο του δείχνει την ίδια την παθογένεια του κόμματος» συνέχισε και κάλεσε του πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, «γιατί χρειαζόμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση». 

«Η Νέα Δημοκρατία θέλω να εκπροσωπήσει το 40% του “ναι” και να εκφράσει την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και την "άλλη" Ελλάδα που δημιουργεί παρά την κρίση» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος, εξηγώντας ότι η Συγγρού χρειάζεται «reboot». 

«Δεν θα γίνει η Νέα Δημοκρατία αξεσουάρ του κ. Τσίπρα να υπερψηφίζει όταν κινδυνεύει να χάσει η Κυβέρνηση την πλειοψηφία. Δυο μήνες μετά τις εκλογές όλοι έχουν την αντίληψη ότι η χώρα πάει στην λάθος κατεύθυνση. Ζητώ από τους πολίτες να σκεφτούν ποια είναι τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο επόμενος πρωθυπουργός. Πρέπει να τον σκεφτούν να κάθεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και με την ελληνική σημαία μπροστά να αγωνίζεται για τα εθνικά συμφέροντα» σημείωσε. 

Επίθεση κατά του Σπίρτζη: Τόση αγάπη για την καρέκλα - Δεν έχει το θάρρος να παραιτηθεί 

Την ίδια ώρα έστρεψε τα βέλη του και κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, κάνοντας λόγο για «υπουργό υποκριτή που δεν έχει το θάρρος αν διαφωνεί να παραιτηθεί. Τόση αγάπη για την καρέκλα» σχολίασε αφήνοντας σαφείς αιχμές. 

«Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Κυβέρνησης που δεν ξέρει που πατάει και δεν έχει το θάρρος όταν διαφωνεί με μια πολιτική να παραιτείται» συμπλήρωσε και συνέχισε: 

«Είχα συνεργαστεί με τον κ. Σπίρτζη, ως Πρόεδρος που ήταν τότε του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές που του είχα αποστείλει για να δούμε τους μηχανικούς που προσφέρουν και ιδιωτικό έργο.  Ήταν πολύ καλός στο να προστατεύει τα συμφέροντα της συντεχνίας του και να διαιωνίζει την παλαιοπασοκική λογική». 

«Η ιστορία με το άβατο των Εξαρχείων πρέπει να τελειώνει» 

Επανερχόμενος στην επίθεση που δέχτηκε ο Βασίλης Οικονόμου στα Εξάρχεια από κουκουλοφόρους ενώ γευμάτιζε σε εστιατόριο της περιοχής, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αντιεξουσιαστικά στοιχεία, σχέση που όπως είπε «επιβεβαιώνεται  με την υπόθεση του κ. Λάμπρου, o οποίος παραμένει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο επίσημος εκπρόσωπος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των τρομοκρατών». «Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια luben Αριστερά των καφενείων και του φραπέ και όχι των αγώνων». 

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι ικανοποιεί μικρά ρουσφέτια που βρίσκονταν στα συρτάρια των υπουργείων ενώ την ίδια ώρα νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές,  χωρίς να υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

«Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, που είναι η εφαρμογή του μνημονίου, χτίζεται ένα στυγνό κομματικό κράτος. Η Κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου, απειλείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ποιότητα της δημοκρατίας μας» κατέληξε. 



Πηγή : protothema.gr


Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας




Στο επίκεντρο η αναβαθμισμένη Frontex - Θα προηγηθεί μίνι-σύνοδος με την Τουρκία

Η προσφυγική κρίση βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών των «28» καλούνται να συζητήσουν τα σχέδια για την σύσταση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους. 

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος θα αναζητήσει τρόπους υποδοχής σύρων προσφύγων σε μίνι-Σύνοδο με την Τουρκία.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσουν τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη μίνι-Σύνοδο θα συμμετάσχουν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αναλυτικά, στη μίνι Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί πρόταση να γίνεται υποδοχή σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο σχέδιο. 

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έχει ενταθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. 

Τη νύχτα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επεισόδια σημειώθηκαν σε ολλανδική πόλη, από Ολλανδούς που αντιδρούσαν στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε από το Στρασβούργο ότι «η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τους «28» να προσυπογράψουν την πρόταση της Κομισιόν για την αναβαθμισμένη Frontex.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η προσφυγική κρίση οδήγησε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι μικρή ομάδα χωρών της δυτικής Ευρώπης μπορεί να εξωθούνταν στον σχηματισμό μιας «μίνι-Σένγκεν» εάν η ΕΕ αποτύγχανε να βρει λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει άμεσα με απόφαση της Κομισιόν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από κράτος - μέλος με στόχο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την προστασία του χώρου Σένγκεν.

Μιλώντας επίσης την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης της Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι η  «η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Στην παρέμβασή του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

Από πλευράς της η Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε κατά την καθιερωμένη ομιλία της στην Μπούντεσταγκ προ της Συνόδου Κορυφής ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «hot spots» σε Ελλάδα και Ιταλία. Επίσης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο-κλειδί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

Την ίδια στιγμή, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν. 

Στην επιστολή του, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πέραν του προσφυγικού, στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Βρετανίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία έως το Φεβρουάριο. 

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επί τη βάσει της έκθεσης των «πέντε Προέδρων» και παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την Εσωτερική Αγορά, την Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, οι «28» θα αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τη Συρία, εκφράζοντας τη στήριξή του στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπει τέλος στον πόλεμο και για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.





Μεϊμαράκης για Τζιτζικώστα: Δεν κάνει ο άνθρωπος για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας



Την πρόθεσή του διατηρήσει μια καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη. Άφησε αιχμές για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας με δηκτικό τρόπο, αλλά και χαμόγελο, ότι δεν κάνει για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


«Για περιφερειάρχης είναι πολύ καλός, για πρόεδρος δεν κάνει. Όπως και ο Παπαμιμίκος, καλός μπορεί να είναι, για γραμματέας δεν κάνει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ καταλόγισε έλλειψη σεβασμού στον Απόστολο Τζιτζικώστα, με αφορμή τα σατιρικά σποτάκια για την ηλικία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Εχω δει πολλούς νέους να έχουν γερασμένα μυαλά, το ηλικιακό είναι ρατσιστική θεώρηση που δεν τιμά κανέναν. Εγώ όταν ήμουν νέος φιλοδοξούσα να αλλάξω τον κόσμο, αλλά με σεβασμό στους μεγαλύτερους. Ποτέ δεν τους είχα για πέταμα» είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή : usay.gr


“Αστέρες” της τηλεόρασης, ηθοποιοί, μεγαλοδικηγόροι στη λίστα με τους εκατομμυριούχους της UBS



Η λίστα με τους 10.588 κωδικούς Ελλήνων καταθετών που έκανε “δώρο” το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Ελλάδα προκαλεί ... ίλιγγο. Οι έξι έφοδοι των οικονομικών εισαγγελέων και των ανδρών της Ασφάλειας σε πέντε σπίτια υπαλλήλων της τράπεζας UBS αλλά και στα γραφεία της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι τα οποία έμοιαζαν κλειστά, αλλά δεν ήταν αποκάλυψαν ένα πλήθος στοιχείων. Φάκελοι, τετράδια, βιβλία με στοιχεία... χιλιάδες έγγραφα οδήγησαν στην ταυτοποίηση των κωδικών με λογαριασμούς και τους λογαριασμούς με πρόσωπα στη χώρα μας.

Πρόσωπα πασίγνωστα σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ο ηθοποιός που όλη η Ελλάδα γνωρίζει καθώς έχτισε την καριέρα του στην τηλεόραση, αλλά και της συναδέλφου του, επίσης πολύ γνωστή και αυτή, με τις καταθέσεις του 1,5 εκατομμυρίου έκαστος. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και ένα άλλο επίσης πολύ γνωστό πρόσωπο από την tv. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για γυναίκα, αλλά όχι για ηθοποιό, αλλά για πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια.

Τα ποσά ζαλίζουν και φαίνεται πως οι δυο ηθοποιοί και η τηλεπαρουσιάστρια είναι από τους... πιο φτωχούς της λίστας καθώς οι έρευνες οδήγησαν σε λογαριασμούς με περιεχόμενο ακόμη και 12 εκατομμυρίων, όπως στην περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι κοντά στα 4 με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρόσωπα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Πρόκειται όμως στις περισσότερες περιπτώσεις για επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους με επιτυχημένη καριέρα, οι οποίοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όπως φαίνεται πολύ πλούτο.

Τώρα και καθώς υπάρχουν υποψίες τα χρήματα που εντοπίστηκαν να μην έχουν φορολογηθεί, όλοι οι παραπάνω θα λάβουν το σχετικό ραβασάκι από τους οικονομικούς εισαγγελείς να τους επισκεφθούν με όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για να δικαιολογήσουν όλα αυτά τα χρήματα.



Πηγή : newsit.gr


Δανία: Θα ελέγχονται τα προσωπικά είδη των προσφύγων και θα προχωρούν σε κατασχέσεις



Η κυβέρνηση της Δανίας ψήφισε την Κυριακή έναν νόμο με βάση τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρά στην κατάσχεση κάθε αντικειμένου αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα, ώστε να «καλυφθεί μέρος των εξόδων» της υποδοχής τους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σουηδίας STV.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, η αστυνομία της Δανίας θα έχει δικαίωμα να προχωρά σε ελέγχους στα προσωπικά είδη που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες και να προβαίνει σε κατασχέσεις.

Οι πρόσφυγες θα επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους περίπου 440 δολάρια σε μετρητά, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα φορητό υπολογιστή, ένα ρολόι και άλλα «προσωπικά είδη», ανάμεσα τους και τυχόν δαχτυλίδια γάμου. Όλα τα υπόλοιπα τιμαλφή ή τυχόν αντικείμενα υψηλής αξίας των προσφύγων θα κατάσχονται, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politiken, ο νόμος αυτός –που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να εισέρχονται στο εξής στη χώρα έχοντας μαζί τους μόνο τα απολύτως αναγκαία προσωπικά τους είδη– υποστηρίχθηκε από αρκετά κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας.

«Είναι απαράδεκτο για τους Δανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που μεταφέρουν μαζί τους πλούτο», δήλωσε ο Νάσερ Κάντερ, επίτροπος μετανάστευσης του Συντηρητικού Κόμματος.

Ενώ ο νόμος αυτός προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις τόσο στην Δανία όσο και στη Σουηδία, οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τον τρόπο εφαρμογής του.


Πηγή : zougla


Τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ


Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από δέκα χρόνια προχώρησε η Fed. Ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής. Καθησύχασε τις αγορές η πρόβλεψη για σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Βλέπει άνοδο του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια, επικαλούμενη την σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η επιτροπή FOMC της Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25 με 0,5%, βάζοντας τέλος σε μια παρατεταμένη συζήτηση για το αν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει πιο υψηλά κόστη δανεισμού. 

Ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής.

«Η επιτροπή κρίνει ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος στις συνθήκες στην αγορά εργασίας φέτος και έχει την εύλογη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Στην ανακοίνωση η Fed καθιστά σαφές ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια «σταδιακή» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση δίνοντας προτεραιότητα στην παρακολούθηση του πληθωρισμού.

«Δεδομένης της σημερινής απόκλισης του πληθωρισμού από το 2%, η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πραγματική και προσδοκώμενη πρόοδο προς τον στόχο για τον πληθωρισμό. Η επιτροπή αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τρόπο που θα δικαιολογεί μόνο σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια» σημειώνει η Fed.

Οι οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τον Σεπτέμβριο, με την ανεργία να αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,7% την επόμενη χρονιά και την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2,4%. 

Η κεντρική τράπεζα δεν άλλαξε το διάγραμμα (dot plot) για την πορεία των επιτοκίων το 2016, προβλέποντας μια αύξηση σε κάθε τρίμηνο. 

Υellen: Η νομισματική πολιτική παραμένει διευκολυντική

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί το τέλος μιας έκτακτης επταετής περιόδου κατά την οποία το επιτόκιο κρατήθηκε κοντά στο μηδέν για να στήριξη την ανάκαμψη της οικονομίας από την χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το κραχ του 1929, δήλωσε η Janet Yellen στην συνέντευξη τύπου της μετά την συνεδρίαση της Fed.

Η ίδια σημείωσε πως αν η κεντρική τράπεζα περίμενε περισσότερο για την αύξηση των επιτοκίων θα διακινδύνευε να υπερβεί τους στόχους της και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Όπως τόνισε, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προκαλέσουν ύφεση αν αυξήσουν απότομα τα επιτόκια. 

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο η Fed να αλλάξει πορεία, απάντησε πως όποτε συνέβη αυτό ήταν γιατί η αντίδραση ήταν καθυστερημένη. 

Η κα. Yellen επισήμανε πως είναι σημαντικό να μην διογκωθεί η σημασία της πρώτης αυτής κίνησης, λέγοντας πως είναι μια αύξηση μόνο κατά 25 μονάδες βάσης και ότι η νομισματική πολιτική παραμένει διευκολυντική. Τόνισε ότι η Fed θα παρακολουθεί προσεκτικά τι συμβαίνει στην οικονομία και ποιος είναι ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και στις δαπάνες.

Η επικεφαλής της Fed διευκρίνισε πως η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας θα είναι ανάλογη με την κατάσταση της οικονομίας.

«Μια πιο ισχυρή ανάπτυξη ή μια πιο απότομη άνοδος του πληθωρισμού από αυτήν που αναμένουμε τώρα θα σήμαινε μια πιο γρήγορη αύξηση του επιτοκίου από αυτήν που προβλέπεται τώρα. Αν η οικονομία μας απογοήτευε το επιτόκιο θα αυξανόταν με πιο αργό ρυθμό. Η επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι η διαδικασία εξομάλυνσης θα προχωρήσει ομαλά» σημείωσε.

H ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Fed να εξετάσει και τα αρνητικά επιτόκια, αν χρειαστεί.

Ερωτώμενη για τον αντίκτυπο της απόφασης της Fed στις αναδυόμενες αγορές η κα. Yellen υποστήριξε πως η κίνηση ήταν αναμενόμενη, προσθέτοντας πως η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες οικονομίες.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η Fed θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Όσον αφορά τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, η κα. Yellen υποστήριξε ότι αντανακλούν την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Θετική η αντίδραση των αγορών

Ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές στην Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 200 μονάδων. 

Η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια προκάλεσε το ανοδικό γύρισμα του δολαρίου έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,1% στα 1,0921 από 1,0932 την προηγούμενη μέρα.

Ο δείκτης JP Morgan Emerging Market Index που παρακολουθεί την δύναμη των περισσότερο συναλλασσόμενων ισοτιμιών αναδυόμενων χωρών έναντι του δολαρίου υποχωρεί 0,2%, όσο δηλαδή και πριν την ανακοίνωση. Σε ότι αφορά τις μετοχές σε αναδυόμενες αγορές ο σχετικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,5 όσο και πριν την απόφαση, ενώ ελάχιστες είναι οι διαφοροποιήσεις στα ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων, η αποδοση του αμερικανικού 10ετούς μετά από ένα σύντομο "άλμα" στο 2,33%, τώρα διαπραγματεύεται με μηδενική μεταβολή, στο 2,27%. Επιπλέον η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς πέρασε για πρώτη φορά το 1%.



Πηγή : euro2day.gr