Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Περίεργο περιστατικό στον Κολωνό, με πρώην κατηγορούμενο να επιτίθεται λεκτικά στο 12χρονο θύμα


 

Επεισόδιο με την 12χρονη, που έπεσε θύμα μαστροπείας στον Κολωνό, και τον αδερφό της με έναν πρώην κατηγορούμενο στη σχετική υπόθεση.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αφορούν ενέργειες αστυνομικού, διατιθέμενου σε υπηρεσία συνοδευτικής ασφάλειας ανήλικης, παθούσας σε υπόθεση μαστροπείας στην Αθήνα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επισημαίνεται ότι, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η κάλυψη αναγκών συνοδευτικής ασφάλειας της ανήλικης, για το διάστημα προσωρινής διαμονής της σε συγγενικό της πρόσωπο στην Αθήνα.

Μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, 8 Σεπτεμβρίου 2024, και ενώ η ανήλικη κινούνταν σε περιοχή της Αθήνας, από κοινού με ενήλικο συγγενή της και συνοδευόμενη από αστυνομικό, συναντήθηκαν τυχαία με 34χρονο, ο οποίος είχε υπάρξει κατηγορούμενος στην ανωτέρω υπόθεση, και τους απευθύνθηκε, χωρίς να γίνουν αντιληπτά τα λεγόμενά του από τον αστυνομικό.

Ακολούθως, ο συγγενής της ανήλικης ακολούθησε τον 34χρονο, ζητώντας από αυτόν να επαναλάβει αυτό που είπε, ενώ το ίδιο έπραξε και η ανήλικη, παρά την αντίθετη παραίνεση του αστυνομικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους.

Το συμβάν έληξε με την παρέμβαση του αστυνομικού, ο οποίος ενήργησε με γνώμονα την ασφάλεια της ανήλικης, ενημερώνοντας άμεσα την Υπηρεσία του, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη την ώρα κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμούσε την υποβολή έγκλησης.

Για το περιστατικό υποβλήθηκε μεταγενέστερα έγκληση από τη μητέρα της ανήλικης, όπου, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από το Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού, ο αστυνομικός εξετάστηκε ως μάρτυρας.

Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία. Εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, εργάζονται καθημερινά με ευαισθησία και αφοσίωση για να προστατεύουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί παρεμβαίνουν άμεσα και με πλήρη επαγγελματισμό σε κάθε περιστατικό, επιβεβαιώνοντας ότι η ευημερία των ανηλίκων αποτελεί κεντρικό άξονα των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.



Δεν έχουν τέλος οι παραστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Μετά τον Γκλέτσο το νούμερο Παπανώτας θα βάλει υποψήφιος

 


Γεμάτο με νούμερα θιάσου ο ΣΥΡΙΖΑ, προσφέρει ασταμάτητο γέλιο, και δείχνει ότι οδεύει για την απόλυτη παρακμή.

Μετά τον Απόστολο Γκλέτσο που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε σταματήσει να γελάμε, πήρε σειρά και ο Δημήτρης Παπανώτας ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αυτός υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Talk989 και σε σχετική συζήτηση είπε «να σου πω το σκέφτομαι, δεν βλέπω κάποιον υποψήφιο να το συμμαζέψει».

Όταν κλήθηκε στη συνέχεια να εξηγήσει αν όντως εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, ο Δημήτρης Παπανώτας ήταν ακόμα πιο σαφής:

«Να σου απαντήσω σοβαρά: Θα δω ποιοι βάζουν υποψηφιότητα και αν κρίνω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ο συνεκτικός κρίκος που χρειάζεται η κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ για ενωθούν οι υπόλοιποι από κάτω, τότε θα βάλω υποψηφιότητα»






Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν με τέσσερις προτάσεις για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι παθογένειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις στις τιμές, και ζητά από τις Βρυξέλλες άμεση πολιτική απάντηση για την παρατεταμένη κρίση.

«Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στην ΕΕ να λάβει μέτρα για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Όπως λέει, «Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την οποία χαρακτηρίζει ως ένα «μαύρο κουτί» που παραμένει ακατανόητο ακόμα και για τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας και η ξηρασία, που επηρέασαν την τιμολόγηση, η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε λόγω των βλαβών που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, που κάποτε εξήγαγε ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη κόστος του καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας, το οποίο βαραίνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός προτείνει στην επιστολή του συνολικά τέσσερα πράγματα. Όπως λέει:

Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ. Όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα.

Τρίτον, χρειαζόμαστε μια ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία. Χωρίς επαρκείς μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες.

Και, τέλος, χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά.








Βουλή : Δεν άφησαν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ να μπεί στο πρώην γραφείο Κασσελάκη νυν καταδικασμένου Νίκου Παππά

 



Συνεχίζεται το καραγκιοζιλίκι ΣΥΡΙΖΑ, με τον θίασο να δίνει καθημερινά παραστάσεις.

Ένταση που κινητοποίησε την φρουρά της Βουλής προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής στους διαδρόμους του κοινοβούλιου. Το περιστατικό συνέβη έξω από το γραφείο που διατηρούσε ο  Στέφανος Κασσελακης έως την καθαίρεση του από τα μέλη της κεντρικής επιτροπή και της πολιτικής γραμματείας στο ισόγειο της Βουλής.

Το γραφείο αυτό χρησιμοποιεί ο εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκεί έχει μεταφερθεί ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και καταδικασμένος από το ειδικό δικαστήριο σε φυλάκιση με αναστολή Νίκος Παππάς.

Ειδικότερα το πρωί της Παρασκευής μετακλητός υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μπει στο γραφείο αλλά τα στελέχη της ασφαλείας του κοινοβουλίου του απαγόρευσαν την είσοδο, και η σχετική εντολή δόθηκε από τον καταδικασμένο απο το ειδικό δικαστήριο Ν. Παππα προκειμένου κανείς να μην μπει στο χώρο όσο ο ίδιος θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο συγκεκριμένος μετακλητός υπάλληλος δεν ανήκει στην στενή ομάδα συνεργατών του απερχόμενου προέδρου Στέφανου Κασσελακη. Εργάζεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Συνεργάτες του καταδικασμένου απο το ειδικό δικαστήριο σε ποινή με αναστολή Νίκου Παππά επισήμαναν ότι έγινε παρεξήγηση και ότι το όνομα του υπαλλήλου δεν μπήκε εκ παραδρομής στη λίστα των ατόμων που δόθηκε στη φρουρά της Βουλής για να τους επιτρέπεται η είσοδος στο γραφείο. 



32χρονος εξαπατούσε κατάστημα κάνοντας αγορές κινητών τηλεφώνων με χρήση στοιχείων τραπεζικών καρτών άλλων κατόχων

 


Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 10-9-2024 στην περιοχή του Χαλανδρίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής., 32χρονος ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη μέσω υπολογιστή.

Κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών, που περιήλθαν στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου, αναφορικά με άτομο που προέβαινε σε ηλεκτρονικές αγορές κινητών τηλεφώνων από κατάστημα, χρησιμοποιώντας στοιχεία καρτών από τράπεζες του εξωτερικού, άλλων κατόχων, ταυτοποιήθηκε ο 32χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος αφού πραγματοποιούσε τις αγορές παραλάμβανε τα κινητά τηλέφωνα, ενώ σε επόμενο της παραλαβής χρόνο, το κατάστημα ενημερωνόταν για την μη αποδοχή της συναλλαγής από την εμπλεκόμενη τράπεζα λόγω μη έγκρισης του κατόχου τους.

Κατά τη σύλληψή του, μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

  • -7- σφραγισμένες συσκευασίες περιέχουσες κινητά τηλέφωνα, η προέλευση των οποίων εξετάζεται,
  • -2- κινητά τηλέφωνα,
  • -2- τραπεζικές κάρτες και
  • το χρηματικό ποσό των -11.280- ευρώ, -3- δολαρίων Η.Π.Α. και -5- λιρών Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι ο 32χρονος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας και πώλησης κινητών τηλεφώνων, ενώ η διερεύνηση της προέλευσης των τραπεζικών καρτών, καθώς και του πλήρους εύρους της εγκληματικής του δραστηριότητας συνεχίζεται.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Συνελήφθη 25χρονη για εκδικητική πορνογραφία και απόπειρα εκβίασης

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, σε περιοχή της Αθήνας, 25χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης.

Προηγήθηκε καταγγελία ανδρός σε βάρος άγνωστης δράστιδας, διαχειρίστριας προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία τον απειλούσε μέσω της εφαρμογής, ότι θα προβεί σε διαμοιρασμό οπτικοακουστικού υλικού με ερωτικό περιεχόμενο, το οποίο είχε αποκτήσει κατά την επικοινωνία τους, αν δε της καταβάλει το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση της 25χρονης ως διαχειρίστρια του επίμαχου διαδικτυακού προφίλ.

Η 25χρονη εντοπίστηκε και συνελήφθη στην οικία της, σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από την επιτόπια έρευνα κατασχεθέντων πειστηρίων – λάπτοπ και κινητό τηλέφωνο-, πιστοποιήθηκε η εμπλοκή της στην υπόθεση, καθώς βρέθηκε το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Δύο γυναίκες θα αποζημιώσουν την Μπριζίτ Μακρόν γιατί διέδιδαν φήμες ότι είναι τρανς

 



Δύο γυναίκες που είχαν διαδώσει στο διαδίκτυο τη φήμη ότι η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, η Μπριζίτ Μακρόν, ήταν τρανς γυναίκα, καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Παρισιού για δυσφήμιση.

Πρόκειται για fake news που έγινε viral σε ακροδεξιούς κύκλους στις ΗΠΑ και έπαιζε για μήνες.

Οι δύο γυναίκες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή, καθώς και να καταβάλουν αποζημίωση 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, τον Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, που είχαν προσφύγει εναντίον τους.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρισκόταν ο ψευδής ισχυρισμός, ο οποίος επανερχόταν τακτικά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την εκλογή του Μακρόν το 2017, ότι η Μπριζίτ Τρονιέ (όπως είναι το πατρώνυμό της) δεν υπήρξε ποτέ: ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ πήρε αυτό το όνομα αφού άλλαξε φύλο.

Οι δύο γυναίκες συνέβαλαν στη διάδοση της φήμης το 2021, μέσω μιας τετράωρης «συνέντευξης» που προβλήθηκε από το κανάλι της μίας στο YouTube.

Σε αυτήν, η Αμαντίν Ρουά, που δηλώνει «μέντιουμ», ρωτούσε τη Νατάσα Ρεΐ, «ανεξάρτητη, αυτοδίδακτη δημοσιογράφο», πώς ανακάλυψε αυτήν την «απάτη» και το «κρατικό ψέμα».

Η Νατάσα Ρεΐ ασθενεί και δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημά της για αναβολή.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και ένα μέρος του ακροατηρίου αναγκάστηκε να μείνει έξω από αυτήν.

Σε αυτήν την τετράωρη συνέντευξη, οι δύο γυναίκες έδειξαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, αναφέρθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι υποβλήθηκε, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της και έδωσαν προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.

Η Μπριζίτ Μακρόν προσέφυγε εναντίον τους για δυσφήμιση τον Ιανουάριο του 2022.



Metron Analysis: Στο 29,8% η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%


 

Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται αφού κάθε μέρα ανεβάζει και νέα κωμωδία αφού ασχολούνται ακόμα με τον τυχοδιώκτη Στέφανο Κασσελάκη.

Πέμπτο κόμμα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσίασε απόψε το Mega. 

Η πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, η Νέα Δημοκρατία αφού δεν υπάρχει αντιπολίτευση κινείται πάνω από το αποτελέσμα των ευρωεκλογών καθώς το ποσοστό της προσεγγίζει το 30% ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει άνοδο και φαίνεται να κλειδώνει με άνεση τη δεύτερη θέση.



Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8% έναντι 15,7% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: Ελληνική Λύση 10,9%, ΚΚΕ 9,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,5% Φωνή Λογικής 5,4%, Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, Νίκη 4,4%, Νέα Αριστερά 2,6%, ΜέΡΑ25 1,8%, Σπαρτιάτες 1%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση έχοντας χάσει σχεδόν 4 μονάδες σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 11,8%,

Καμπανάκι για ακόμα μία φορά είναι η ακρίβεια που παραμένει το «νούμερο ένα» πρόβλημα για τους πολίτες έστω και εάν τα ποσοστά της απάντησης έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου καθώς δεύτερη αυθόρμητη απάντηση είναι η οικονομία ενώ και η ιατρική περίθαλψη, με τη συζήτηση για το ΕΣΥ να έχει ενταθεί, δείχνει να απασχολεί σοβαρά τους ερωτηθέντες.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :










Οι 7 πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

 



1. Η υδροδότηση της πρωτεύουσας μέσα από τη διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας. Τα μέτρα που δρομολογούνται, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, με κριτήριο τον χρόνο υλοποίησής τους ως εξής:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα:

  • Η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και η προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος), με το κόστος του έργου να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

  • Η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες). Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.
  • Η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης.

Μακροπρόθεσμα μέτρα:

  • Πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη Κρεμαστών
  • Η επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

2. Έργα ύδρευσης, λυμάτων και αφαλάτωσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ).

3. Έκτακτα έργα κατά της λειψυδρίας ύψους 80 εκατ. ευρώ(χρηματοδότηση από ΠΔΕ)

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάζονται για την προτεραιοποίηση περιοχών που αντιμετωπίζουν αμεσότερο πρόβλημα (π.χ. νησιά Ν. Αιγαίου) για έργα όπως επιδιόρθωση δικτύων, διαχωρισμός δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά, φράγματα, τηλεμετρία και ψηφιακοί υδρομετρητές, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση).

4. Έργα αφαλατώσεων, ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, κ.ά. στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με ελάχιστη δημόσια ενίσχυση 166 εκατ. ευρώ

5. Μεταρρύθμιση για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

Δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση αριθμού τους στο 1/4, την ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη των νησιών και της Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (< 85%). Ειδική πρωτοβουλία λαμβάνεται σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες) ενώ προβλέπεται ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ για δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος.

6. Υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση για κοστολόγηση - τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος

Προβλέπει πως τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο της απόφασης παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού κλιμακωτής χρέωσης ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.

7. Μελέτη για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων υδρολογικών φαινομένων

Αντικείμενο αυτής της μελέτης θα είναι τα ακριβέστερα, κλιματικά μοντέλα ανά Περιφέρεια για την πρόβλεψη των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, περιλαμβανομένων και των υδρολογικών φαινομένων. Προετοιμάζεται με ευθύνη της Ακαδημίας Αθηνών και τα πρώτα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα εντός του φθινοπώρου. 



Η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ


 

Στο Υπουργείο Υγείας χθες, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου:

Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα, 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Έχει πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας.  Πάνω από 1.400 Περιφερειακά ιατρεία. Χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς, κινητές μονάδες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αστοχίες ή κάτι στο οποίο δεν τα πήγαμε όπως ακριβώς θα θέλαμε.

Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και συνεχίζουμε. Η ενίσχυση και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα τετραετία της κυβέρνησης.

  • Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και με την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα  του Ταμείου Ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ήδη τρέχουν τα μεγαλύτερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και μάλιστα ετοιμάζουμε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.
  • Υλοποιούμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς μέχρι τα ειδικά προγράμματα παρακολούθησης των ασθενών στα ΤΕΠ, την εξ αποστάσεως γνωμάτευση των απεικονιστικών εξετάσεων.
  • Σε σύγκριση με το 2019, αυξήθηκε κατά 10.000 το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ(από 78.272 υπηρετούντες τον Ιούνιο του 2019 σε 86.138 τον Μάιο του 2024).
  • Θεσπίσαμε τα υψηλότερα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί εδώ και δεκαετίες ώστε να προσελκύσουμε γιατρούς σε άγονες περιοχές με αύξηση των αποδοχών έως 7200 ευρώ ετησίως.
  • Αυτοτελής φορολόγηση 22% των εφημεριών των ιατρών που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ το μήνα στις αποδοχές τους.
  • Τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αφορά μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως εξής: Δίνουμε ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν ως εξής: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωσή της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις) σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025.  Προσθέτουμε με αυτόν τον τρόπο πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα.
  • Ενισχύουμε  την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν.
  • Ιδρύουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.  Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
  • Στο τέλος του μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον Οκτώβριο τα καρδιαγγειακά. Είναι σημαντικό να μην αμελήσουμε το SMS με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τις προληπτικές εξετάσεις-αυτές οι εξετάσεις σώζουν ζωές.
     


Απόλυτη προτεραιότητα η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση

 



Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer στη Βιέννη:

Το μήνυμά μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε απολύτως ενωμένοι και θέλω να το επαναλάβω γιατί οι θέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ταυτίζονται απόλυτα: δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ταυτόχρονα με την ενεργητική προστασία των συνόρων πρέπει να κοιτάξουμε, βέβαια, και τους δύο άλλους πυλώνες της πολιτικής μας: τις αποτελεσματικές επιστροφές, όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα γι’ αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, και βέβαια τη νόμιμη μετανάστευση, τους νόμιμους διαύλους μετανάστευσης. Η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες, για παράδειγμα με την Αίγυπτο.

Θα συμφωνήσω με τον κ. Καγκελάριο ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και υποχωρήσεις, θα έλεγα, όλων των κρατών μελών, θα πρέπει σήμερα να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Ήδη, η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικούς πόρους για τη διαχείριση εκείνων των μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι φτάνουν τελικά στην Ελλάδα. Και αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται.

Θέλω να τονίσω ότι το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία, και είναι λογικό, νομίζω, η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, γιατί ουσιαστικά επιτελούμε μια ευρωπαϊκή αποστολή, όχι μια εθνική αποστολή. Και θέλω επίσης να τονίσω ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μια πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμα δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο από αυτή. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος.

Αυτό που νομίζω, όμως, ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω, λοιπόν, η εφαρμογή του Συμφώνου σε πρώτη φάση πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Είναι ένα περίπλοκο Σύμφωνο το οποίο βάζει μεγάλο βάρος σε όλες τις χώρες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Να πω και κάτι τελευταίο: δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μία χώρα η οποία, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης -πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά-, αλλά δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.



Νέες απειλές από τον δικτάτορα Πούτιν: Αν η Ουκρανία μας επιτεθεί με δυτικά όπλα, τότε θα είμαστε σε πόλεμο με τις χώρες του ΝΑΤΟ


 

Δεν βάζει μυαλό ο Ρώσος δικτάτορας, όπως κάνουν άλλωστε όλοι οι σύμμαχοι του επίσης δικτάτορες όπως ο Κίμ Γιονγκ Ούν.  

Ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.






Ξέφυγε η Γερμανία θέλει να φορτώσει με λαθρομετανάστες χώρες της Ευρώπης - Μέτωπο ανοίγει η Μητσοτάκης για την προστασία της χώρας


 

Μία χώρα οικονομικά ασταθής, ανίκανη εδώ και χρόνια να σχηματίσει κυβέρνηση, με συνασπισμούς που μόνο κακό κάνουν, προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας τα χατήρια ακραίων σε βάρος των εταίρων της αλλά δεν θα περάσει.

Η απόφαση της Γερμανίας έχει χτυπήσει «καμπανάκι» σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, για μια ενδεχόμενη μονομερή στροφή στο μεταναστευτικό με ουσιαστικό «ξήλωμα» της Συνθήκης Σένγκεν. 

Σε αυτή τη συζήτηση και επιστρέφοντας από την Αυστρία, όπου είχε σχετικές συζητήσεις με τον καγκελάριο Νεχάμερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφέστατος και αποφασιστικός, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τον μουντζούρη ενός ντόμινο.

«Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης στο TalkRadio 98,9, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχεδιασμοί της Γερμανίας δεν μπορούν εύκολα να περάσουν.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις «αυτόματες απελάσεις» που σκοπεύει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στα σύνορά της. Πέραν της Αυστρίας που διαφωνεί με την «αναβάθμιση» των γερμανικών ελέγχων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοιχτή γραμμή με τον στενό του σύμμαχο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Ευρύτερα, συνεννόηση υπάρχει και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι που επίσης εισπράττει τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Παραδοχή όλων των Ευρωπαίων ηγετών, είναι ότι η Γερμανία εγκλωβίζεται στα εσωτερικά της αδιέξοδα και δεν θα γίνει ανεκτή η εξαγωγή τους. 



ΔΕΘ 2024: Ο οδικός χάρτης προς το μέλλον μέσα από 45 μέτρα

 



Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του 2027» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας 45 μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χαρακτηριστικά  για  «1000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου» και σημείωσε « είναι  μία ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε, με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα». 

Αναλυτικότερα:

Μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων:

  1. Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί  0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  2. Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις
  3. Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
  4. Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  5. Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  6. Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  7. Οι  205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
  8. Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  9. Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).

Μέτρα για την υγεία και παιδεία:

  1. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  2. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  3. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
  4. Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.

Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, λύσεις για αγρότες:

  1. Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
  2. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  3. Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  4. Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις  δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  5. Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  6. Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Στεγαστική πολιτική με προτεραιότητα σε νέους και νέα ζευγάρια:

  1. Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  2. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  3. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  4. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  5. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Στήριξη της οικογένειας:

  1. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  2. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  3. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  4. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  5. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  6. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  7. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps. 

Μεταρρυθμίσεις σε επίδομα ανεργίας και κοινωνικά επιδόματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης:

  1. Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
  2. Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

Μέτρα για τη θωράκιση των ιδιοκτησιών απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές:

  1. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.
  2. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  3. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Κίνητρα που προάγουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ενώ μειώνουν τη γραφειοκρατία:

  1. Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  2. Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  3. Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  4. Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ
  5. Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. 
  6. Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
  7. Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις,

Προστασία του τουριστικού προϊόντος:

  1. Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  2. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

 



Έκπτωτος και με την βούλα της Πολιτικής Γραμματείας ο Κασσελάκης 17- 1 μόνο η Τζάκρη τον στήριξε

 



Μια ακόμα ηχηρή και βαριά ήττα υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης όταν επιχείρησε να αμφισβητήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον κήρυξε έκπτωτο. 

Εχθές ήρθε η σειρά της Πολιτικής Γραμματείας με ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι είναι έκπτωτος και με την βούλα, με την απόφαση να λαμβάνεται με συντριπτική πλειοψηφία 17 ψήφους υπέρ και μία κατά!

Υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία σε ανακοίνωσή της επέμεινε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αντικαταστατική.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου απάντησε προς τα κορυφαία στελέχη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, της έθεσε θέμα και για το αν είναι πρόεδρος ο ίδιος, κι οχι μόνο αν είναι υπεύθυνος φορολογικά και ποινικά. Ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης μετέφερε προς την Πολιτική Γραμματεία ότι στη σχετική ερώτηση που του τέθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη για το ποιος είναι διοικητικά και φορολογικά υπεύθυνος του κόμματος, του απάντησε: «Εγώ, ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος».

Επίσης, ο διευθυντής του κόμματος φέρεται να είπε προς τα κορυφαία στελέχη πως ο κ. Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου».

Το θράσος της  Τζάκρη ήταν απύθμενο με την ίδια να προειδοποιεί τους συντρόφους της, τους οποίους εδώ και μήνες απαξιώνει πως το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια.

Κατόπιν αυτών, η Πολιτική Γραμματεια τοποθετήθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος με ψήφους 17 υπέρ 1 κατά. Απούσα δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν έγγραφα με τα οποία δινόταν απάντηση στον ισχυρισμό Κασσελάκη «ότι είναι ποινικά και διοικητικά υπεύθυνος». Από την ανάγνωση των εγγράφων προκύπτει ότι την ευθύνη την έχει ο γενικός διευθυντής κ. Μαυροκεφαλίδης.

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας 

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Η ανακοίνωση της Τζάκρη

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.

Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.

Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.

Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.

Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.

Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.

Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».