Δεν δέχεται ακόμα και την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντί να παραδεχτεί πως οι αρχαιότητες που εντοπίσθηκαν στον σταθμό του Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης μπορούν να αποσπασθούν και να μεταφερθούν με πλήρη ασφάλεια, όπως δέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Αλέξης Τσίπρας με σημερινή του ανάρτηση στο Facebook ζητά από την κυβέρνηση να μην προβεί στην απόσπαση.
Απόσπαση που, παραλείπει να αναφέρει, θα είναι προσωρινή. Τα αρχαία θα μεταφερθούν ώστε να γίνουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού, και το 92% θα επανέλθει ακριβώς στην αρχική θέση. Μεταφέρονται, δε, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τους εργαζόμενους στον σταθμό και μελλοντικός κίνδυνος για τους επιβάτες. Εφόσον, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως 700 τόνοι κρεμασμένοι σε «χαλαρά» εδάφη (όχι συμπαγή δηλαδή) είναι δυνατόν να μη δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση σεισμού ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου γεγονότος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να μιλήσει με λαϊκισμό, καλεί την κυβέρνηση να ακούσει τους κορυφαίους επιστήμονες που με κοινή δήλωση τους αναφέρουν ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης «θα ήταν καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687».
Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «κορυφαίοι επιστήμονες, Έλληνες της διασποράς, ακαδημαϊκοί και μελετητές του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού με αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την απογοήτευσή τους και δηλώνουν ότι η απόσπαση των μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης θα ήταν καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687».
Σημειώνει ότι «καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει την τεχνολογικά προηγμένη λύση που υπάρχει και είναι ρεαλιστική: Και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ΜΕΤΡΟ και τα αρχαία να παραμείνουν ακέραια, αυθεντικά, αμετακίνητα στη θέση τους, προσφέροντας στην πόλη τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες».
Ο κ. Τσίπρας ρωτά «τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Μενδώνη, την ιστορικών διαστάσεων ευθύνη που έχουν απέναντι στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, και την παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά;». Κατόπιν αυτών καλεί και ο ίδιος «την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο». «Ακούστε τους!», υπογραμμίζει.
Είναι λοιπόν προφανές πως τον επόμενο καιρό θα ζήσουμε σκηνές ανάλογες με εκείνες του δήθεν «τσιμεντώματος» στην Ακρόπολη. Μια και το θέμα αυτό εξαντλήθηκε, η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό όπλο της, που έχει πλέον γίνει πολιτικό/ μικροκομματικό.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι οριστική και τελεσίδικη. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη απόφαση την οποία εξέδωσε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για το ίδιο θέμα. Την πρώτη φορά είχε γίνει προσφυγή σε άλλη υπουργική απόφαση, και το ΣτΕ δεν τη δέχτηκε. Εκείνη η απόφαση μιλούσε επίσης για απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων.
Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και το θέμα ξαναπέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ενώ οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ καθ’ όλη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν ότι μπορεί να μείνουν τα αρχαία επιτόπου, δεν κατάφεραν καν να συντάξουν μια μελέτη. Κι έτσι, η Αττικό Μετρό, απέρριψε σχετική μελέτη η οποία δεν έφερε ούτε υπογραφές επιστημόνων - πράγμα που δεν μπορεί να δεχτεί κανείς κατασκευαστής.
Το ΚΑΣ εξέτασε για μια ακόμα φορά το ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης και επαναφοράς. Τότε, προσέφυγαν στο ΣτΕ άλλες ομάδες σωματείων ζητώντας και πάλι την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 20 από τη Λίνα Μενδώνη. Απαιτήθηκε ένας χρόνος και δύο μήνες για να επαναβεβαιώσει το ΣτΕ την άποψή του πως η μετακίνηση δεν προξενεί βλάβη, άμεση ή έμμεση στα αρχαία. Εν τω μεταξύ, οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου έχουν παγώσει.
Εχουμε λοιπόν και δεύτερη απόφαση, αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν την αναφέρει στη δήλωσή του. Όπως δεν αναφέρει και το ότι θα υπάρξει επαναφορά των αρχαιοτήτων. Το μόνο που αναφέρεται είναι οι επιστήμονες που ζητούν να μην γίνει η απόσπαση. Οντως, υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούν με το να γίνει. Αλλά ένα κράτος οργανωμένο οφείλει να στηριχθεί στα δικά του όργανα (εν προκειμένω στο ΚΑΣ) και στη δικαιοσύνη.
Τέλος, επιστρατεύει τον λαϊκισμό όταν γράφει: «θα ήταν καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687». Εχει παρατηρήσει άραγε ποτέ τις τρομακτικές καταστροφές από την έκρηξη στα μνημεία της Ακρόπολης; Συνειδητοποιεί ότι στο μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα χαθεί ούτε ένα πετραδάκι; Μήπως είναι, πράγματι, η ώρα να ανέβει, επιτέλους στην Ακρόπολη ώστε να προσέξει με τι κάνει συγκρίσεις;
Αγγελική Κώττη
liberal.gr