Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Πάρκαρε σε Θέση ΑμεΑ και με θράσος αντί συγνώμης κατέθεσε Αγωγή επειδή ανάρτησαν τη φωτογραφία Στο Facebook



Αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ αξιώνει οδηγός οχήματος από γυναίκα που ανάρτησε φωτογραφία του στο Facebook ενώ είχε παρκάρει σε θέση για ΑμεΑ.

Αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ αξιώνει οδηγός από μία πολίτη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων καθώς τον φωτογράφισε να έχει παρκάρει το όχημά του σε θέση ΑμεΑ και έπειτα ανάρτησε την εικόνα στο Facebook.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με την γυναίκα να κάνει σύσταση στον οδηγό να μετακινήσει το όχημά του καθώς είχε παρκάρει σε θέση στάθμευσης για ΑμεΑ.

Ωστόσο εκείνος διαφώνησε και η γυναίκα τον έβγαλε φωτογραφία την οποία ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Η φωτογραφία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Βασίλη Σωτηρόπουλο είχε 19.000 αντιδράσεις και 19.000 κοινοποιήσεις. Έπειτα, ο συγκεκριμένος πολίτης έκανε αγωγή ζητώντας 70.000 ευρώ αποζημίωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων καθώς φαινόταν η πινακίδα του οχήματος του.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ευελπίδων με την απόφασή να αναμένεται εντός των προσεχών μηνών, σύμφωνα με την ανάρτηση του δικηγόρου στο Facebook


Πηγή: lifo.gr


Η χρήση κινητού προκαλεί τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη



Η χρήση κινητού τηλεφώνου και κατ’επέκταση η έλλειψη προσοχής είναι από τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Στις εν λόγω αιτίες συγκαταλέγονται και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, η υπερβολική ταχύτητα και η υπνηλία. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την οδηγική ασφάλεια σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes στην οποία συμμετείχαν 12.418 ερωτηθέντες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, στους οποίους ζητήθηκε η άποψη όσον αφορά τις βασικές αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων.

Ένας στους δύο μιλάει στο κινητό ενώ οδηγεί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τουλάχιστον ένας στους δύο οδηγούς μιλάει στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης(54%), ποσοστό μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2017. Μειωμένα κατά 7% είναι και τα ποσοστά για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ σε σχέση με το 2017. Παρά τη μείωση, ωστόσο, το 49%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο οδηγούς, οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Την άποψη ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες θανατηφόρων ατυχημάτων έχει το 43% των ερωτηθέντων. Η υπνηλία αποτελεί μια ακόμη αιτία ατυχημάτων στους δρόμους, καθώς το 6% των ερωτηθέντων (το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 2% σε σχέση με το 2017) θεωρεί την υπνηλία βασική αιτία ατυχήματος.

Αναλύοντας το προφίλ των ερωτηθέντων διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης προσοχής, δηλαδή το να μιλάει στα κινητά τηλέφωνα, το έχουν οι Ολλανδοί με 80% και τους ακολουθούν οι Ιταλοί με 72% και οι Ισπανοί με 60%. Πιο τυπικοί σε αυτό το θέμα αποδεικνύονται οι Πολωνοί με ποσοστό 30%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο (54%) με ποσοστό 57%. Η χώρα που έχει την άποψη ότι οι οδηγοί της κυκλοφορούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών είναι η Γερμανία με 67% και την ακολουθεί η Πολωνία με 59% και η Ισπανία με 58%. Πιο σωστοί οδηγοί σε αυτή την κατηγορία αποδεικνύονται οι Βρετανοί με 38%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%, μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2017.


Οι Πολωνοί φαίνονται οι πιο «γρήγοροι» οδηγοί

Οι Πολωνοί σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων είναι «γρήγοροι» οδηγοί, καθώς το 68% των οδηγών ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας και τους ακολουθούν οι Γερμανοί με 53%. Πιο προσεκτικοί οδηγοί αποδεικνύονται οι Ολλανδοί με 15% και οι Γάλλοι με 35%. Πάνω από τους μισούς (52%) οι Έλληνες «πατούν γκάζι» ξεπερνώντας το επιτρεπτό όριο ταχύτητας, ποσοστό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2017. Πιο υπναράδες στο τιμόνι αποδεικνύονται οι Σουηδοί, καθώς υπάρχει η άποψη ότι το 10% των οδηγών «κοιμάται» στο τιμόνι και τους ακολουθούν τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Γερμανοί με 9%. Οι Έλληνες αποδεικνύονται πιο τυπικοί, καθώς κατέχουν την καλύτερη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό μόλις 2%, ποσοστό που είναι μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2017, όταν σήμερα ο μέσος όρος των ερωτηθέντων στην Ευρώπη είναι 6%.

Η υπερβολική ταχύτητα είναι η πιο βασική αιτία των τροχαίων

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την άποψη ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους έχει το 44% των ερωτηθέντων και ακολουθεί με 40% ως βασική αιτία η έλλειψη προσοχής. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών καταλαμβάνει το 24% και η υπνηλία το 20%. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι οι οδηγοί κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους χωρίς να δείχνουν την δέουσα προσοχή, λόγω του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Στην Ελλάδα υπάρχει η άποψη ότι κύρια αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους αποτελεί η υπερβολική ταχύτητα η οποία έχει και τα πρωτεία με ποσοστό 58% και βρίσκεται στην ίδια θέση με την Γερμανία. Κάτω από τον μέσο όρο (40%) είναι η άποψη ότι ένα ακόμη σοβαρό αίτιο για θανατηφόρο ατύχημα αποτελεί η έλλειψη προσοχής (31%). Το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αποτελεί βασική αιτία ατυχήματος. Τέλος, το θέμα της υπνηλίας αποτελεί άλλη μια αιτία θανατηφόρου ατυχήματος αγγίζοντας την άποψη του 8% των Ελλήνων, όταν το ποσοστό για τους Γάλλους βρίσκεται στο 41%, για τους Γερμανούς στο 26% και των Βρετανών στο 23%.


Πηγή


Β. Κικίλιας: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα



«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει λάβνει εντολές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού.

Όπως είπε, για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία στους πολίτες και  υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο θα ανακοινώσει αμέσως αν υπάρξει κρούσμα.

Σημείωσε, επίσης, ότι 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη χώρα μας από την εποχική γρίπη και ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών  Κλινικών, ώστε από αύριο να διατεθούν ακόμη 43 κρεβάτια στην μονάδα εντατικής θεραπείας.


Brexit: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις και τους Έλληνες στη Βρετανία


Τα εννέα βασικά σημεία για τα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στην Ελλάδα, καθώς και οι επιχειρήσεις, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάστηκε με εντατικούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει και να μετριάσει τις συνέπειες του Brexit και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε από το καλοκαίρι τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές με τη Μ. Βρετανία.

Επίσης, καταρτίστηκε επιχειρησιακό σχέδιο που ενέπλεκε όλους τους αρμόδιους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης τεχνικά, διοικητικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά.

Με το Νόμο 4652/2020 που κατατέθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθορίζονται ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετούνται θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, τουριστικού, ασφαλιστικού και μεταφορικού τομέα, καθώς επίσης προβλέπεται η περεταίρω στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μετάβασης.

«Αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών για την ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, με μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση των κρισιμότερων παραμέτρων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός. 

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της νέας πραγματικότητας παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και ισχυροποιώντας τον διοικητικό μηχανισμό ώστε να αντεπεξέλθει σε ζητήματα ιδιωτών και επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις;

Έλληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος (settled status) ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος (pre-settledstatus) επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να συνεχίσουν να κατοικούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη οικογενείας τους δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς μονίμου ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος.
Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν στο Η.Β. μετά την 31/1/2020. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση μετά από 5 συνεχόμενα έτη διαμονής για την απόκτηση καθεστώς μονίμου διαμένοντος.
Οι φοιτητές της ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν ίση μεταχείριση σε σχέση με τους Βρετανούς φοιτητές, ίδια δικαιώματα εγγραφής, καθώς επίσης θα έχουν δικαίωμα να διεκδικούν φοιτητικά δάνεια υπό τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές. Οποιεσδήποτε προσαρμογές προνομίων θα αφορούν όλους τους φοιτητές.

Βρετανοί πολίτες στην Ελλάδα

Ο νόμος 4652/2020 ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων και τη χρήση αδειών οδήγησης που έχουν εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να παραμείνουν, να φοιτούν και να εργάζονται στη χώρα όπως πριν, οι Βρετανοί πολίτες.
«Η ενημέρωση και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν εξάγουν σε χώρες εκτός ΕΕ και η εξοικείωση τους με τις διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών σε τρίτες χώρες αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στη μετά - Brexit εποχή», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.


Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ

Τα προϊόντα τα οποία εισάγονταν ελεύθερα μετά το Brexit υπάγονται στη διαδικασία του τελωνείου
Οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές. Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις, για εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο και να απαιτούνται άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής.
Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Θα αλλάξουν οι κανόνες για την δήλωση και καταβολή του ΦΠΑ. Για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται διασάφηση εξαγωγής.
Αναφορικά με τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διακινούνται προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειάζονται ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD)
Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στην υποβολή δεδομένων για ασφάλεια και προστασία για εισερχόμενα στην Ε.Ε. εμπορεύματα (Συνοπτική διασάφηση εισόδου-ENS).
Για τα εισερχόμενα σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου εμπορεύματα προκειμένου να μην καθυστερούν φορτία, ίσως χρειάζεται ειδική εκ των προτέρων γνωστοποίηση του φορτίου από τις αρχές του Η.Β.


Πηγή : cnn.gr


Συμπλοκή στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά - Ένας νεκρός και ένας τραυματίας



Η φονική συμπλοκή σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες, ενώ νεκρός είναι ένας 22χρονος με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ενώ ένας 18χρονος Ιρανός έχει μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Σημειώνεται ότι μετά και την μεταφορά 50 ακόμη προσφύγων τον Οκτώβριο, ο συνολικός πληθυσμός φιλοξενούμενων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά ανέρχεται πλέον στους 2.500, αριθμός που ξεπερνάει την πραγματική δυναμικότητα του χώρου.


Πηγή


Βραβεύτηκε ο αστυνομικός που τραγούδησε και έκανε χαμό στο Μοναστηράκι



Σε έναν διαφορετικό ρόλο βρέθηκε αστυνομικός και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Απέδειξε με τον καλύτερο μάλιστα τρόπο ότι διαθέτει ταλέντο όταν πήρε το μικρόφωνο στο Μοναστηράκι.

Από τα στενά όρια των καθηκόντων του ”ξέφυγε” ένας αστυνομικός. Έγινε viral όταν μάγεψε με τη φωνή του παίρνοντας το μικρόφωνο από έναν πλανόδιο τραγουδιστή στο Μοναστηράκι προκαλώντας χαμό. Η πράξη του αυτή έγινε αιτία για να βραβευτεί από τους συναδέλφους του.

Ο Μάριος Δαρβίρας εξηγεί τον λόγο που τραγούδησε στον δρόμο και είναι συγκινημένος από τα μηνύματα που έχει δεχτεί από τότε. «Δεν υπάρχουν πράγματα που να μας χωρίζουν. Και εμένα δεν με χώριζε τίποτα εκείνη την στιγμή από τον άνθρωπο που έπαιζε μουσική στον δρόμο. Και εγώ μουσικός είμαι και προσπαθώ και παλεύω γι’ αυτό και το ίδιο και εκείνος. Μετά από αυτό το βίντεο δέχτηκα μηνύματα αγάπης και δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις το περιεχόμενό τους. Ήταν πολύ συγκινητικό».

Οι συνάδελφοί του τον βράβευσαν γιατί με αυτή του την πράξη έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο του αστυνομικού όπως ανέφεραν!

Αλλά δεν είναι ο μόνος καλλίφωνος στο Σώμα. Στην εκδήλωση τραγούδησε και ο τροχονόμος Γιάννης Τριανταφυλλίδης. Αν και ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής φόρεσε τη στολή του τροχονόμου και βρίσκεται από τα 25 του χρόνια στο πλευρό των πολιτών. “Το τραγούδι υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Από εννέα χρονών ασχολούμαι με τα μουσικά όργανα και θα υπάρχει όταν θα βγει η στολή. Μπήκα στην αστυνομία επειδή ήθελα να προστατεύω και είναι μια εργασία που την κάνω ευχάριστα», είπε χαρακτηριστικά.




Πηγή : newsit.gr



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»



Κύριε Πρόεδρε, Μακαριώτατε, κυρίες και κύριοι,

«Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι και η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας -όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Και ο σύγχρονος Έλληνας κληρονόμησε από τους προγόνους ευαισθησία, ταχύτητα αντίληψης, ενθουσιασμό και θάρρος».

Είναι γραμμές από τον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» του μεγάλου Άγγλου ποιητή Percy Shelley που εκδόθηκε το 1822 και τα έσοδά του δόθηκαν για την Επανάσταση. Λόγια που αποδεικνύονται προφητικά.

Γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες πράγματι αξιοποιήσαμε τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν. Και πετύχαμε να χτίσουμε ένα ισχυρό, δημοκρατικό κράτος. Που συνδυάζει την ατομική ελευθερία και δράση με τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Shelley πέθανε την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το ποίημά του, το 1822. Δεν πρόλαβε να δει τη νίκη του Αγώνα, θαύμασε όμως το μεγαλείο του που μένει ζωντανό εδώ και 200 χρόνια, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο στη διαδρομή του Έθνους.

Ακριβώς γι’ αυτό υποδεχόμαστε την επέτειο των δύο αιώνων ως μία εξέλιξη διαρκείας. Γιατί το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης και ταυτόχρονα είναι μια στιγμή ιδρυτική: Σε μία Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας ξεσπά κι επικρατεί τελικά ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Και εννέα χρόνια μετά, αποκτά δομές και συγκροτείται σε κράτος.

Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με πυξίδα τη θετική προβολή για το μέλλον.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική στιγμή, μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και σίγουρα εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται, θα έλεγα, για μία επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό που θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας. Να ανασυνταχθεί εσωτερικά αλλά και να επανασυστηθεί, με μια σύγχρονη ταυτότητά, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αυτοί οι δύο αιώνες που μεσολάβησαν αποτελούν βήματα που, εξάλλου, βάδισε όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Και αφορούν κάθε πολίτη που αναγνωρίζει και ακολουθεί αυτό το υπόγειο και συχνά δυσδιάκριτο νήμα, το οποίο συνδέει τη Δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας με τον πόθο για Ελευθερία του 19ου αιώνα. Και έπειτα γεφυρώνει τις διεκδικήσεις του 20ού αιώνα με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Γιατί το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό.

Αυτό το νόημα διατρέχει ήδη τους δύο αιώνες ελεύθερου βίου των Ελλήνων. Διαποτίζοντας τις πολιτικές κατακτήσεις του έθνους και την μακρά, άλλοτε επώδυνη και πάντοτε συναρπαστική συγκρότησή του σε κράτος.

Ένα κράτος που -δεν πρέπει να ξεχνάμε- υπήρξε πρωτοπόρο σε κάθε στροφή της πολυκύμαντης ιστορίας του. Όταν στην Ευρώπη, ακόμα, κυριαρχούσαν οι δυναστείες, οι Εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης καταρτίζουν, ήδη, φιλελεύθερα συντάγματα.

Όταν ξεσηκώνονται για Δημοκρατία και Ισότητα οι λαοί της Ευρώπης, το 1848, η καθολική ψηφοφορία μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ζωής σε αυτήν τη μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης. Και όταν στη Γαλλία του 1870 πασχίζουν να στήσουν την Δημοκρατία, στην Ελλάδα ο βασιλιάς αποδέχεται την Αρχή της Δεδηλωμένης.

Αυτή η πολιτικά πρωτοπόρα Ελλάδα κατόρθωσε σε ένα άλλο επίπεδο να προσαρτήσει, πάντα με τις κατάλληλες συμμαχίες, νέες επαρχίες στην επικράτεια. Να ενσωματώσει όλους σχεδόν τους Έλληνες στον εθνικό κορμό. Πλήρωσε, βέβαια, ένα υψηλό τίμημα, με την απώλεια ιστορικών εστιών του Ελληνισμού. Χωρίς να λείψουν και οι μαύρες σελίδες: Οι δικτατορίες, οι διχασμοί και κυρίως οι εμφύλιες διαμάχες.

Στους αιώνες που πέρασαν γευτήκαμε εθνικούς θριάμβους και δοκιμαστήκαμε μέσα από σκληρές αποτυχίες. Προοδεύσαμε, όμως, και μέσα από τον πόλεμο και -κυρίως- μέσα από την ειρήνη.

Με οδηγό τη φιλοπατρία των αγωνιστών, με αγώνα σκληρό, μετατρέψαμε μια μικρή οθωμανική επαρχία σε ένα κράτος-πρότυπο της Βαλκανικής. Και οργανώσαμε μία κοινωνία δεκτική σε κάθε καινοτομία και έτοιμη για κάθε νέo στοίχημα.

Οι παππούδες μας πέτυχαν την εθνική ολοκλήρωση σε ένα ομοιογενές εθνικό κράτος. Οι πατεράδες μας ολοκλήρωσαν τον μετασχηματισμό της οικονομίας, βγάζοντας τη χώρα από τη φτώχεια. Η δική μας γενιά αντιμετώπισε, με τη σειρά της, μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις κοινωνικές της συνέπειες. Και έχει το χρέος, πια, να φέρει τη χώρα σε κοινό βηματισμό με τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Ώστε να παραδώσει στα παιδιά μας, μια νέα, μια καλύτερη, Ελλάδα.

Αυτό το πνεύμα διέπει και την παρούσα πρωτοβουλία. Να αναδείξει την εθνική μας επιτυχία μέσα από μία πολυτάραχη αλλά, ταυτόχρονα, ελκυστική διαδρομή δύο αιώνων. Με τον σεβασμό που αρμόζει στην κληρονομιά μας και με το δέος που ταιριάζει σε εκείνους που την οικοδόμησαν.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη τιμή στο 1821 από την ανάδειξη της τελικής δικαίωσης του αγώνα: Της δημιουργίας ενός σύγχρονου, συμπαγούς και δημοκρατικού εθνικού κράτους.

Κυρίες και κύριοι,

Καλούμαστε, ως κυβέρνηση αλλά και ως πολίτες, να απαντήσουμε με επιτυχία στην πολλαπλή επιταγή που συνδέεται με τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να ικανοποιήσουμε τα νέα ζητούμενα: Την υποχρέωση καλλιέργειας της ιστορικής αυτογνωσίας και της εθνικής μνήμης. Και τη συστηματική πλέξη της κοινωνικής ενότητας με την κριτική γνώση. Όπως, βέβαια, και του ανοίγματος των ελληνικών οριζόντων στο σύγχρονο κόσμο, με τη σταθερή ψυχική θωράκιση της εθνικής κοινότητας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή όλων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονοσήμαντη κρατική αρμοδιότητα. Γι’ αυτό -αγαπητέ κ. Μάνο- η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην Πρωτοβουλία 1821-2021. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο κύρος, στον ζήλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των 14 Ιδρυμάτων που συγκροτούν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Καθώς τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό δικαιωματικά αποτελούν υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, όλων των πολιτών.

Για να γίνει αυτή η επέτειος μία μεγάλη γιορτή. Μία ευκαιρία για αναστοχασμό, για αποτίμηση των δύο αιώνων του ελεύθερου βίου μας. Αλλά και μία ευκαιρία να δείξουμε στους φίλους μας στον κόσμο το νέο πρόσωπο της ρωμαλέας, της ζωντανής Ελλάδας.

Αυτό το πνεύμα αντανακλάται και στη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Η πρόεδρός της διαθέτει αξιοζήλευτη εμπειρία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών μεγάλου βεληνεκούς.

Και τα μέλη της, άνθρωποι με ξεχωριστή πορεία στον ακαδημαϊκό, στον επιστημονικό, στον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και προερχόμενοι από όλα τα δυναμικά κομμάτια της ελληνικής της κοινωνίας, θα εισφέρουν τη δική τους πολύτιμη ματιά και πείρα.

Πολλοί, μάλιστα, εμπλέκονται ενεργά στις 120 δράσεις που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα τριετίας από την Πρωτοβουλία 1821-2021, για τις οποίες θα ακούσουμε πολλά περισσότερα σε λίγο. Και πάλι λοιπόν ένα μεγάλο, ένα θερμό ευχαριστώ στον Γιάννη Μάνο για την ιδέα του να φέρει στο ίδιο τραπέζι τα 14 ιδρύματα που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία. Βεβαίως χαιρετίζω τον ενθουσιασμό που επέδειξαν για να καταρτίσουν, τελικά, ένα αληθινό καλειδοσκόπιο εκδηλώσεων που εκτείνονται στον πολιτισμό, στην τέχνη, στα γράμματα και στην επιστήμη.

Πρέπει να τονίσω στο σημείο αυτό ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι να πλαισιώνει, να στηρίζει τις δημιουργικές δυνάμεις και τα οράματά τους. Όχι να χειραγωγεί πατερναλιστικά ή να υπαγορεύει επιτακτικά. Η κυβέρνηση δημιουργεί, με άλλα λόγια, μια ομπρέλα, το πλαίσιο, που θα αγκαλιάσει κάθε γόνιμη πρωτοβουλία και θα της δώσει τον ζωτικό χώρο για να καρποφορήσει.

Να θυμίσω, σαν μια τελευταία αναδρομή στους δύο αιώνες της ελεύθερης ζωής των Ελλήνων, ότι η πατρίδα μας πρόκοψε και προόδευσε όταν οι θεσμοί και οι πολίτες, το κράτος και η κοινωνία, βρέθηκαν σε μία δημιουργική όσμωση.

Και αυτό το σημαντικό βήμα κάνουμε σήμερα. Καλωσορίζουμε την Πρωτοβουλία 1821-2021, πεπεισμένοι ότι θα συμβάλλει καίρια στις δράσεις που ήδη προγραμματίζονται από την Εθνική Επιτροπή Ελλάδα 2021. Μία θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας, που προχωράμε στη υλοποίησή της όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η ανάδειξη πτυχών της Εθνικής Παλιγγενεσίας -αλλά και της μετέπειτα ιστορίας μας- μπορεί και επιβάλλεται να προέλθει από διαφορετικούς φορείς. Σε σύμπλευση και συναντίληψη με τις προγραμματικές κατευθύνσεις που ήδη έχουν τεθεί και σε εναρμόνιση με έναν εθνικό προγραμματισμό. Ώστε να ενθαρρυνθεί, γιατί όχι, μια «δημιουργική άμιλλα», ένας γόνιμος ανταγωνισμός από τον οποίο μόνο οφέλη μπορούμε να προσδοκούμε.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμπαράσταση, με την υποστήριξη όλων μας, αυτό το συνολικό έργο θα αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγικό. Όλες οι δράσεις, μικρές, μεγάλες, θα οδηγήσουν στο κοινό ζητούμενο: Μια επέτειος από το ένδοξο παρελθόν να γίνει αφετηρία ενός αισιόδοξου μέλλοντος. Και όπως έγραψε ο ποιητής, πάντα με ευαισθησία, με ενθουσιασμό και με θάρρος.

Και πάλι συγχαρητήρια, σας ευχαριστώ πολύ.




Ελεύθερος ο Αλβανός που έσπασε στο ξύλο και έπνιξε πατέρα δυο παιδιών. Από δις ισόβια σε έναν χρόνο έξω…



Ο Αλβανός κακοποιός με τον συνεργό του εισέβαλαν σε σπίτι στην Δραπετσώνα  τον Σεπτέμβρη του 2015 και σκότωσαν με ωμότητα τον 66χρονο οικιακό βοηθό μπροστά στα μάτια του κατάκοιτου 97χρονου που φρόντιζε.

Κατηγορήθηκε για την άγρια και μαρτυρική δολοφονία ενός 66χρονου οικιακού βοηθού μπροστά στα μάτια του κατάκοιτου 97χρονου που φρόντιζε σε ένα φτωχό σπιτάκι της Δραπετσώνας για να του αρπάξει 200 ευρώ και ένα τάμπλετ.

Αρχικά, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δις ισόβια και την περασμένη Δευτέρα η ποινή «έσπασε» και η βαριά καταδίκη μετατράπηκε σε 18 χρόνια και με δεδομένο ότι έχει ήδη εκτίσει ένα μέρος, ο Αλβανός κακοποιός θα βρίσκεται σύντομα εκτός φυλακής. Την ίδια ώρα που ο τσιλιαδόρος της συμμορίας οδεύει προς την ελευθερία και ο τρίτος συνεργός που μπούκαρε στο σπίτι και έδεσε χειροπόδαρα το θύμα του πριν του προκαλέσουν ασφυκτικό θάνατο για να του «πάρουν» τη ζωή για μια χούφτα ευρώ, είναι καταζητούμενος.

Τον έγδυσαν, τον έδεσαν χειροπόδαρα, τον έσπασαν στο ξύλο και τον έπνιξαν

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης έκαναν λόγο για ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται από ωμότητα και ιδιαίτερη αγριότητα. Και αυτό γιατί, λένε, οι κακοποιοί που εισέβαλαν στο φτωχικό σπιτάκι στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Δραπετσώνα τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου του 2015, ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν…

Όπως αναφέρεται και στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει στη διάθεση της το protothema.gr, οι τρεις Αλβανοί πλησιάζουν τη μονοκατοικία και οι δύο γλιστρούν μέσα και κατευθύνονται στο υπνοδωμάτιο που κοιμόταν ο 97χρονος και αφού τον προσπερνούν χρησιμοποιώντας βία μπαίνουν στο διπλανό όπου κοιμόταν ο 66χρονος Γεωργιανός οικιακός βοηθός. Ο άτυχος άνδρας, ήταν παντρεμένος με τη σύζυγο και τα παιδιά να μένουν στη Γεωργία, βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2005 και εργαζόταν ως οικιακός βοηθός σε ηλικιωμένους για να στέλνει χρήματα στην οικογένεια του.

«Οι τρεις κατηγορούμενοι, αποφάσισαν από κοινού να μεταβούν στην ευρισκόμενη στην οδό Αντιστάσεως στη Δραπετσώνα Αττικής ισόγεια οικία του (σ.σ αναφέρεται το όνομα του 97χρονου ηλικιωμένου) και οι δύο εξ αυτών να εισέλθουν εντός αυτής και να αφαιρέσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν την πληροφορία ότι φύλασσε ο κύριος εντός αυτής ενώ ο α΄ εξ αυτών θα παρέμενε στο πεζοδρόμιο εκτός αυτής ώστε να τους ειδοποιήσει εάν αντιληφθεί Αστυνομία ή κάποια άλλη ύποπτη κίνηση. Έτσι οι κατηγορούμενοι μετέβησαν με αυτοκίνητο στη Δραπετσώνα, αποβιβάστηκαν από αυτό σε απόσταση λίγων μέτρων από την οικία και προσέγγισαν σε απόσταση αρκετών μέτρων και όταν προσέγγισαν μετέβησαν πεζοί εκεί».


Οι δύο Αλβανοί ληστές μπαίνουν μέσα και τότε αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σκηνικό της φρίκης. «Συνάντησαν πρώτο τον 97χρονο, ο οποίος ήταν κατάκοιτος και υπερήλικας και εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας είχε μειωμένη αντίληψη και ικανότητα λόγου και με άσκηση σωματικής βίας τον προσπέρασαν και μετέβησαν στο έτερο υπνοδωμάτιο που κοιμόταν ο Muradian Albert που εκτελούσε χρέη νοσοκόμου και οικιακού βοηθού. Ο β΄και ο γ΄κατηγορούμενος ενεργώντας με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον του, αφαίρεσαν τα ρούχα και τον άφησαν με το εσώρουχο, τον ακινητοποίησαν στο κρεβάτι καθόσον του έδεσαν τα χέρια του πίσω από την πλάτη στο ύψος των καρπών με αθλητική φόρμα μπλε χρώματος με λευκές ρίγες ενώ του έδεσαν και τα πόδια του στο ύψος των αστραγάλων με αθλητική φόρμα μπλε χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα προκαλώντας του εκχύμωση στην πρόσθια μετωπιαία χώρα εκχύμωση στον άνω βραχίονα του δεξιού χεριού, κάταγμα αριστερού κάτω κυνόδοντα, στη συνέχεια του απόφραξαν τις αεροφόρους οδούς προκαλώντας του ασφυκτικού τύπου κηλίδες σε στίχους του επικρανίου απονευρώσεως στα μαλακά μόρια της κεφαλής και ασφυκτικού τύπου κηλίδες στην εξωτερική επιφάνεια των πνευμόνων με αποτέλεσμα να επέλθει εξαιτίας των ανωτέρω ενεργειών τους συμπίεση και απόφραξη της στοματικής κοιλότητας αυτού και ασφυξία του εγκεφάλου αυτού συνεπεία της απόφραξης των άνω αεροφόρων οδών εξαιτίας της οποίας επήλθε ο θάνατος του όπως επεδίωκαν ο β΄και ο γ΄κατηγορούμενοι. Ακολούθως επειδή ο 97χρονος δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει αφαίρεσαν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τάμπλετ και το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο στον οποίο παρέδωσαν το μερίδιο του που ανερχόταν σε 100 ευρώ…».

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες και σε λιγότερο από πέντε μήνες να περάσουν χειροπέδες στους δύο από αυτούς. Τον ένα ληστή και τον τσιλιαδόρο. Μάλιστα ο τσιλιαδόρος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του κατονόμασε τους υπόλοιπους της συμμορίας είπε ότι κίνητρο ήταν η ληστεία, ότι οι άλλοι δύο Αλβανοί ήταν αυτοί που μπήκαν μέσα και αφού χτύπησαν το θύμα και το λήστεψαν του έδωσαν 100 ευρώ μερίδιο.

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος του Αλβανού κ. Γιάννης Γλύκας τονίζει πως «ένας κατηγορούμενος που διέφυγε ένας απλός συνεργός και ένας αυτουργός που πρωτοδίκως του επεβλήθη δις ισόβια κάθειρξη συνθέτουν την τριάδα των υπαιτίων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος του άτυχου οικιακού βοηθού! Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραια εκλογίκευσε την ποινική μεταχείριση του εντολέα μου επιβάλλοντας ποινή 18 ετών δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία ζωής».


Πηγή : police-voice.com


ΕΕ : Φόρος αίματος στους δρόμους – 51.300 πέζους και 19.450 ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους



Το ποσοστό των θανάτων στην Ε.Ε. από το 2010 όσον αφορά στους ποδηλάτες μειώθηκε οκτώ φορές πιο αργά σε σχέση με το ποσοστό των επιβατών οχημάτων που χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο.

Το σημαντικό αυτό στοιχείο παρουσιάζεται στη νέα έκθεση που έχει συντάξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως να πραγματοποιηθούν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των θανάτων πεζών και ποδηλατών και να διασφαλιστεί ότι οι εναλλακτικοί  τρόποι μετακίνησης, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες του δρόμου.

Αυξάνονται οι θάνατοι πεζών και ποδηλατών σε τροχαία

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 51.300 πεζοί και 19.450 ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. μεταξύ 2010 και 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι θάνατοι όσων επέβαιναν σε μηχανοκίνητα οχήματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 3,1% ετησίως κατά την περίοδο αυτή, το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά στους ποδηλάτες μειώθηκε κατά μέσο όρο μόνο κατά 0,4% – δηλ. συγκριτικά οκτώ φορές πιο αργά.

Η αργή μείωση του ποσοστού αυτού αντικατοπτρίζει τόσο την αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων σε πολλές χώρες της Ε.Ε., όσο και την αποτυχία της Ε.Ε., καθώς και πολλών εθνικών κυβερνήσεων, τοπικών αρχών και κατασκευαστών οχημάτων να επενδύσουν περισσότερο σε μέτρα προστασίας για τους ευάλωτους χρήστες της οδού.



Το ποσοστό των θανάτων ανάμεσα στους πεζούς και τους ποδηλάτες αντιστοιχούσε στο 29% του συνόλου των καταγεγραμμένων θανάτων που σημειώθηκαν στην Ε.Ε. το 2018.

Το 99% των θανάτων όσον αφορά στους πεζούς και το 83% των θανάτων όσον αφορά στους ποδηλάτες οφείλονται σε σύγκρουση με μηχανοκίνητο όχημα. Οι ομάδες αυτές, από την άλλη πλευρά, είναι οι λιγότερο πιθανές να βλάψουν άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι μισοί από όλους τους ποδηλάτες και τους πεζούς που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. είναι άνω των 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και λιγότερο ικανοί να ανακάμψουν από σοβαρούς τραυματισμούς.

Προτεινόμενα μέτρα
Ωστόσο, ο γηράσκων πληθυσμός της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ενεργός και δραστήριος για λόγους υγείας και ευημερίας. Το ETSC αναφέρει ότι η πρόκληση είναι να βρεθούν οι τρόποι να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά το περπάτημα ή την ποδηλασία, ιδιαίτερα για ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Σύμφωνα με την έκθεση προτείνεται να εφαρμοστεί μια ιεράρχηση στον πολεοδομικό σχεδιασμό που να δίνει προτεραιότητα στο περπάτημα, το ποδήλατο και τις δημόσιες συγκοινωνίες σε σχέση με τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και στα όρια ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα που να υποστηρίζονται από επεμβάσεις στην υποδομή και αστυνόμευση σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πεζών και ποδηλατών.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν επίσης την Ε.Ε. να διοχετεύσει κονδύλια σε βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας, όπως είναι οι τροποποιήσεις υποδομής που απαιτούνται για την υποστήριξη ασφαλέστερων δρόμων στις πόλεις και να παρουσιάσουν μια στρατηγική για ενεργή κινητικότητα με ασφάλεια.

Το ETSC  επίσης θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων, καθώς πολλοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί ποδηλατών και πεζών εξακολουθούν να μην καταγράφονται, καθώς και τη θέσπιση Σημαντικών Δεικτών Απόδοσης (Key Performance Indexes) για την παρακολούθηση της προόδου σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά στη βελτίωση της ασφάλειας για αυτές τις ομάδες.

Η Graziella Jost, Διευθύντρια Έργων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) δήλωσε: «Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, τα τροχαία δυστυχήματα και τους σοβαρούς τραυματισμούς, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παχυσαρκία. Οι πολιτικές που βελτιώνουν την ασφάλεια της χρήσης ποδηλάτου και του τρόπου μετακίνησης πεζή, μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε., ειδικότερα οι Κάτω Χώρες και η Δανία, δείχνουν την πορεία προς το μέλλον.  Εάν μπορούν να το κάνουν αυτές οι χώρες, τότε μπορούν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.»

Η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», δήλωσε σχετικά:
«Το περπάτημα και το ποδήλατο ως εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μπορούν να έχουν πολύ σημαντικά οφέλη, εφόσον βέβαια οι χρήστες παραμένουν ασφαλείς ώστε να χαίρονται τις μετακινήσεις τους. Γι’ αυτόν το λόγο, δημιουργήσαμε ένα ενημερωτικό βίντεο με σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούμαστε πεζή στο δρόμο, που στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Ταυτόχρονα, χιλιάδες μαθητές Δημοτικών σε όλη τη χώρα εκπαιδεύονται στην ασφαλή χρήση του πρώτου τους οχήματος, του ποδηλάτου, με το πιστοποιημένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Ασφαλώς Ποδηλατώ» που υλοποιούμε με την υποστήριξη εταιρειών με κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλο θετικό αντίκτυπο και ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους μικρούς μας φίλους και την εκπαιδευτική κοινότητα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.»


Πηγή : in.gr


Σε λίστα αναμονής για 3 μήνες οι καρκινοπαθείς



Mε μελανά γράμματα περιγράφουν γιατροί και ασθενείς τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους καρκινοπαθείς της χώρας. Οι ελλείψεις σε ιατρικά μηχανήματα με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία των ασθενών που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, οι πολύμηνες αναμονές στο ΕΣΥ για ακτινοθεραπεία αλλά και η απουσία ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς τελικού σταδίου, είναι μερικά από τα δραματικά κενά που καταγράφονται.

Υπό τις συνθήκες αυτές γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς ένωσαν χθες τις φωνές τους, παραθέτοντας κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου που έχει οριστεί η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους, ζητώντας από την πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων.

Σχέδιο δράσης

Ειδικότερα και ενώ στην Ελλάδα ο καρκίνος ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων και για το 38% των θανάτων πριν από το 65ο έτος της ηλικίας, έως και σήμερα δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο.

«Η χώρα μας ανήκει στη μειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που θα είχε και συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Ετσι πορευόμαστε στα τυφλά δίχως οραματικό σχεδιασμό για τον καρκίνο», σχολίασε  ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ιωάννης Μπουκοβίνας.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «στην Ελλάδα παραμένουμε παρατηρητές στις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με την προσωποποιημένη φροντίδα από το screening έως τη μακρόχρονη παρακολούθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου, τα μητρώα ασθενών, τα στοιχεία που συλλέγονται από την υλοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κ.α.».

Και ενώ μέσω των δωρεών έχει «αναστηθεί» τεχνολογικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς οι έλληνες ασθενείς έχουν πλέον στη διάθεσή τους θεραπευτικά «όπλα» αντίστοιχα με αυτά των Ευρωπαίων, οι λίστες αναμονής στην Αττική συνεχίζουν να αγγίζουν τους τρεις μήνες.

Αντικατάσταση εξοπλισμού

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γεώργιος Πισσάκας, επιμένει ότι κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού (συγκεκριμένα εφτά γραμμικών επιταχυντών και τεσσάρων μηχανημάτων κοβαλτίου)  αλλά και η δημιουργία τουλάχιστον 2 νέων κέντρων ακτινοθεραπείας στο σύστημα υγείας.

Η υλοποίηση των δύο αυτών προτάσεων - με τη δαπάνη να εκτιμάται σε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ - αφενός θα περιόριζε τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν οι ασθενείς στη περιφέρεια εξαιτίας των γεωγραφικών κενών σε αντικαρκινικά νοσοκομεία και αφετέρου θα μείωνε τον χρόνο αναμονής στην Αθήνα.

Εξίσου απαραίτητο ώστε να σταματήσουν οι ασθενείς να εγκλωβίζονται στις λίστες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και η απογευματινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων για την οποία όμως απαιτείται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Το αποτέλεσμα είναι ο ιδιωτικός τομέας να αποτελεί… μονόδρομο σε αρκετές περιπτώσεις με τους ασφαλισμένους να αναγκάζονται να πληρώσουν από 3.500 - 5.000 ευρώ για ένα κύκλο θεραπειών.

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Καραϊτιανού, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας «ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση της χειρουργικής ογκολογίας, παρά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) εδώ και περισσότερο από 5 χρόνια». Το αποτέλεσμα δε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δυσκολία στελέχωσης των αντικαρκινικών νοσοκομείων με εκπαιδευμένο στο συγκεκριμένο νευραλγικό τομέα, προσωπικό.

Φροντίδα

Αναφερόμενη στην ανακουφιστική φροντίδα, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Σοφία Αγγελάκη τόνισε: «Αποτελεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τον καρκίνο». Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα, 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται σχετικές υπηρεσίες ετησίως, ενώ περισσότεροι από το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 37% των αναγκών Ανακουφιστικής Φροντίδας αφορά καρκινοπαθείς.


Καϊτανίδη Μάρθα
TΑ ΝΕΑ


02022020: Η μόνη ημερομηνία με καρκινική γραφή του 21ου αιώνα



Μια μοναδική μέρα είναι η Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, καθώς είναι η μόνη για τον 21ο αιώνα με καρκινική γραφή.

Με λίγα λόγια εάν διαβάσει κάποιος την ημερομηνία 02/02/2020, θα δει ότι διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο είτε από την αρχή είτε από το τέλος.

Η σύμπτωση είναι εξαιρετικά σπάνιο να ισχύει για όλον τον πλανήτη και για τα οκτώ ψηφία, καθώς στην Αμερική, στις ημερομηνίες αναγράφεται πρώτα ο μήνας και μετά η ημέρα. Για παράδειγμα, στις 20.02.2002 που και πάλι υπήρχε καρκινική γραφή, στην Αμερική γραφόταν 02.20.2002. 

Ανάλογη ημέρα με καρκινική γραφή θα είναι στις 22.02.2022, που ωστόσο στην Αμερική θα γράφεται ως 02.22.2022.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο και με τους δύο τρόπους αναγραφής της ημερομηνίας ήταν πριν από 909 χρόνια, στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.




H παέγια «έκρυβε» κάνναβη και τους έστειλε στο νοσοκομείο



Νέα είδηση από την Ισπανία σχετικά με την κατανάλωση φαγητού και κάνναβης κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς 8 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, τα άτομα αυτά, που συμμετείχαν μαζί σε σεμινάριο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στη Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, καθώς έφαγαν εν αγννοία τους μια μεγάλη ποσότητα κάνναβης, η οποία φαίνεται πως βρισκόταν «κρυμμένη» μέσα σε παέγια, που τους σερβιρίστηκε σε μπαρ της περιοχής. Κάποιοι από αυτούς, που δοκίμασαν το φαγητό παραπονέθηκαν για αδιαθεσία, ενώ άλλοι αισθάνθηκαν μια περίεργη «ευφορία».

Όσοι άρχισαν να αισθάνονται άσχημα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και απ’ ότι φάνηκε από τις περιγραφές τους για την κατάστασή τους ευθυνόταν η παέγια που έφαγαν στο μπαρ που βρέθηκαν. Προς έκπληξή τους, η διευθύντρια της κλινικής ανέφερε πως οι ασθενείς ανιχνεύτηκαν ως θετικοί στην κατανάλωση κάνναβης! Από την άλλη, οι γιατροί απέκλεισαν την περίπτωση δηλητηριασμένου φαγητού, καθώς κανείς από τους ασθενείς δεν έκανε εμετό, ενώ ο ιδιοκτήτης του μπαρ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν και ζήτησε να αποκλειστεί ο χώρος των προμηθειών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υγειονομικές έρευνες.

Αστυνομικοί και ένας υπάλληλος από το υπουργείο Υγείας της χώρας έκαναν τους απαραίτητους στο εστιατόριο και ανακάλυψαν κάνναβη σε κάποια από τις πρώτες ύλες. Να σημειώσουμε, εδώ, πως και οι 8 ασθενείς, που είχαν νοσηλευτεί σε νοκομείο μετά την κατανάλωση του φαγητού με την κάνναβη, πήραν εξιτήριο.


Δέσποινα Λάνου 
olivemagazine.gr


Οδηγός ψέκασε αποσμητικό, άναψε τσιγάρο και εξερράγη το αυτοκίνητό του!


Δυνατός ήχος, σπασμένα τζάμια, ένα αυτοκίνητο κατεστραμμένο. Οι λέξεις είναι σχεδόν σίγουρο πως περιγράφουν μία εικόνα από τρομοκρατικό χτύπημα αλλά τελικά η κατάσταση ήταν πολύ πιο απλή και σχεδόν… αστεία αφού δεν τραυματίστηκε κανείς σοβαρά και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές (εκτός από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο).

Το παράξενο, αρχικά,  περιστατικό συνέβη όταν ο οδηγός ενός SEAT Leon, το έκανε τυχαία μια αυτοσχέδια βόμβα. Σύμφωνα με το BBC, ο (ανώνυμος) οδηγός χρησιμοποίησε «υπερβολική» ποσότητα αποσμητικού χώρου από αεροζόλ. Μετά ο ίδιος πίστεψε ότι θα ήταν μια καλή στιγμή να ανάψει ένα τσιγάρο. Αυτή ήταν μία κακή απόφαση, (εκτός αν το περιστατικό ήταν συμμετοχή στο τηλεοπτικό show MythBusters) καθώς το τσιγάρο δημιούργησε ανάφλεξη στα σωματίδια του σπρέι και προκάλεσε έκρηξη. Ένας μάρτυρας σε ένα κοντινό μπαρ το χαρακτήρισε ως «πολύ δυνατό κρότο» με φλόγες και πολύ έντονο ήχο, κάτι απόλυτα φυσικό γιατί εκδηλώθηκε σε περιορισμένο χώρο.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες, όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου διαλύθηκαν και κάποια κομμάτια του εκτοξεύτηκαν. Οι πόρτες, η οροφή και όλο το εσωτερικό ήταν επίσης κατεστραμμένο από την έκρηξη. Μάλιστα κομμάτια από το ταμπλό βρέθηκαν 15 μέτρα μακριά. Το αυτοκίνητο δεν ήταν το μόνο πράγμα που υπέστη ζημιές, καθώς σύμφωνα με το BBC: «Η έκρηξη κατέστρεψε επίσης τα παράθυρα κοντινών επιχειρήσεων». Παρά την ένταση της έκρηξης, ο οδηγός υπέστη ελαφρά τραύματα και βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητο. Οι αρχές αναφέρουν πως ήταν απίστευτα τυχερός, αφού η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη.


Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αεροζόλ μπορεί να έχει φέρει τον όλεθρο σε ένα αυτοκίνητο. Πίσω τον Σεπτέμβριο, ένα κύμα καύσωνα προκάλεσε την έκρηξη σε μία συσκευασία λακ μαλλιών με τρόπο που θύμιζε χτύπημα… πυραύλου στην κεντρική κονσόλα ενός Honda Civic.

Ένα πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη πριν από δύο χρόνια όταν ένας ιδιοκτήτης Kia Sorento έβαλε φορητό μπάρμπεκιου στο πορτ μπαγκάζ και ξέχασε να κλείσει την παροχή προπανίου. Το αέριο γέμισε την καμπίνα και τελικά έγινε έκρηξη όταν κάποιος από του επιβαίνοντες άναψε ένα τσιγάρο. Άρα το συμπέρασμα είναι: Αποσμητικό χώρου + κάπνισμα = Εκρηκτικό αποτέλεσμα.




Γιώργος Σκευοφύλαξ 
Πηγή : newsauto.gr


Τρίκαλα: Σήκωσαν drone και έριξαν ναρκωτικά και κινητά στις φυλακές



Συνεργοί κρατουμένων στις φυλακές Τρικάλων σήκωσαν drone και έριξαν ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στο προαύλιο. Μόλις οι φρουροί αντελήφθησαν την πτήση του drone σήμανε συναγερμός στις φυλακές.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr το drone πάντως έριξε μικρά δέματα με κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά στο προαύλιο, τα οποία όμως τα εντόπισαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δεν έφτασαν στα χέρια των κρατουμένων.

Από εκείνη την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν τις φυλακές και χτενίζουν τη γύρω περιοχή διενεργώντας ελέγχους σε ύποπτα οχήματα.

Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά με πτήσεις drone είχαν καταγραφεί και τον περασμένο χρόνο στις φυλακές Τρικάλων.


Πηγή : protothema.gr


Πέταξαν διαιτητή στην πισίνα στον αγώνα πόλο Εθνικός-Γλυφάδα



Ένα ντροπιαστικό απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε στον αγώνα Εθνικού – Γλυφάδας για την πρεμιέρα της Β’ φάσης της Α1 πόλο γυναικών.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα του Εθνικού ισοφάρισε σε 11-11. Στιγμές αργότερα, ένας όχι οπαδός αλλά χούλιγκαν που δεν έπρεπε να βρίσκεται στην εξέδρα, πλησίασε τον διαιτητή Φάνη Ποσποτίκη και τον έριξε στην πισίνα.

Ο τραμπούκος χούλιγκαν θρασύδειλος τράπηκε σε φυγή και αναζητείται. Το παιχνίδι διακόπηκε οκτώ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ενώ για την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η ΚΟΕ και ο αθλητικός δικαστής.

Δείτε το βίντεο :




Γεμίσαμε μαφιόζους στην χώρα με τις ποινές χάδι! Πυροβολισμοί στην Θεσσαλονίκη



Η χώρα της "επαγγελίας" έχει γίνει η Ελλάδα με ένα ποινικό κώδικα που επισύρει ποινές κάθειρξης χάδι σε σκληρούς κακοποιούς.

Νέο μαφιόζικο χτύπημα αυτή την φορά σε βιοτεχνία ενδυμάτων, στην οδό Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη. Δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού σταμάτησαν έξω από το κατάστημα και ο ένας από αυτούς άνοιξε πυρ προς την είσοδο της βιοτεχνίας.

Πυροβόλησε τέσσερις φορές την στιγμή που στην επιχείρηση βρισκόταν οκτώ υπάλληλοι, οι περισσότεροι πακιστανικής καταγωγής καθώς και ο ιδιοκτήτης ο οποίος είναι Έλληνας.

Αμέσως μετά, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


Κορωνοϊός: Στα 304 τα θύματα



Οι νεκροί έφθασαν τους 304. Ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό εκτός Κίνας καταγράφηκε στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Ο 44χρονος κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Μανίλας ανέπτυξε πνευμονία και κατέληξε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ο 44χρονος μπήκε στο νοσοκομείο στις 25 Ιανουαρίου με πυρετό, βήχα και πονόλαιμο και ανέπτυξε σοβαρή πνευμονία, αλλά τις τελευταίες ημέρες, «ο ασθενής ήταν σταθερός και έδειχνε σημάδια βελτίωσης». Ωστόσο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και πέθανε μέσα σε 24 ώρες.

Η είδηση του πρώτου θανάτου από κορωνοϊό εκτός Κίνας, στις Φιλιππίνες, ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα θα σταματούσε τις αφίξεις αλλοδαπών από την Κίνα.