Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Θυμάσαι πρόσωπα αλλά δεν θυμάσαι ονόματα; Υπάρχει λόγος!

 


Θυμάσαι πρόσωπα αλλά όχι ονόματα; Μην αγχώνεσαι δεν σημαίνει πως έχεις μνήμη χρυσόψαρου, αλλά υπάρχει επιστημονικός λόγος.

Έχεις ένα ταλέντο να θυμάσαι πρόσωπα αλλά κάπου το χάνεις με τα ονόματα; Λοιπόν, δεν είναι ταλέντο αλλά υπάρχει επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο μπορεί να θυμηθεί  5.000 πρόσωπα. Δεν τα λες και λίγα. Αυτή η έρευνα ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη που υπολόγισε πόσα ακριβώς πρόσωπα θυμάται ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο, τόσο από προσωπικές επαφές, όσο και από τα media.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν πόσα ονόματα θυμούνται από φίλους, συναδέλφους, συμμαθητές, οικογένεια, μέσα σε μια ώρα.

Παράλληλα, τους ζητήθηκε να γράψουν τα ονόματα διάσημων προσώπου που μπορούσαν να σκεφτούν εκείνη την ώρα. Επίσης, τους έδειξαν χιλιάδες φωτογραφίες από celebrities και τους ζήτησαν να ονομάσουν όσους πιο πολλούς από αυτούς μπορούσαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ξεχωρίσουν από 1.000 μέχρι και 10.000 πρόσωπα στο σύνολο.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν πόσους μπορούσαν να θυμηθούν και να αναγνωρίσουν και πόσα ονόματα μπορούσαν να θυμηθούν από αυτούς. Και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί 5.000 πρόσωπα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον αριθμό των προσώπων που οι συμμετέχοντες ήδη γνώριζαν, αλλά όχι στα πρόσωπα που μπορεί γενικά να χειριστεί ο εγκέφαλος.

Παράλληλα, όπως έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν αρχικά να θυμηθούν πολλά ονόματα στην αρχή, αλλά μετά από μια ώρα δεν μπορούσαν να τα θυμηθούν!

Γι΄αυτό μην αγχώνεσαι ότι δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα ενός ατόμου που μόλις γνώρισες, από τη στιγμή που θα θυμάσαι το πρόσωπό του για πολύ καιρό.


Πηγή



Επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ για την Ανατ. Μεσόγειο: «Θα επιβάλλουμε ειρήνη και ασφάλεια»



Συνομιλία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Λιβύη και τον Λίβανο, είχαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρόν μέσω Twitter : «Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό», 

Την Τετάρτη, ο κ. Μακρόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες και στήριξε την Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.



Κορωνοϊός – Γαλλία: Παρίσι και Μασσαλία κηρύσσονται ζώνες «υψηλού ρίσκου»

 


Οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων απαγορεύονται στο Παρίσι, στην περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Επιπλέον, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές συνοικίες του Παρισιού, θα επεκταθεί από τις 08.00 το πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα σε ένα τμήμα του Σανζ Ελιζέ και στη συνοικία του Λούβρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, η χρήση της μάσκας μπορεί να καταστεί υποχρεωτική στο σύνολο της πρωτεύουσας», επισημαίνει η αστυνομική διεύθυνση.

Το Παρίσι κηρύχθηκε σήμερα «ζώνη υψηλού ρίσκου», όπως και το Μπους ντι Ρονε, με πρωτεύουσα τη Μασσαλία, διαμερίσματα όπου η κυκλοφορία του ιού είναι ενεργή.

«Το ποσοστό θετικών κρουσμάτων ανέρχεται σήμερα σε 4,14% στο Παρίσι, στο 3,6% στην Ιλ ντε Φρανς έναντι 2,4% κατά μέσο όρο στη χώρα», τονίζει η αστυνομική διεύθυνση.

Οι ηλικίες 15-45 είναι οι πλέον πληγείσες, αν και κρούσματα καταγράφονται σε όλες τις ηλικίες.

Όπου η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, συστήνεται στους πολίτες να τη φοράνε όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μπαρ, τα εστιατόρια και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, θα επιβληθεί κλείσιμο των καταστημάτων.

Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν και για τη χρήση της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χθες Πέμπτη, η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερες από 2.500 νέες μολύνσεις Covid-19 για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Tέτοια επίπεδα είχε καταγράψει για τελευταία φορά στα μέσα Απριλίου, όταν η χώρα ήταν στο μέσον ενός από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.


Πηγή : cnn.gr




Τουρκικό θράσος! Ο Ακάρ απειλεί τώρα και την Γαλλία



Έχουν τρομερό θράσος οι Τούρκοι και νομίζουν ότι με τις καθεστωτικές απειλές τους τρομοκρατούν και τους φοβούνται.

Με νέες προκλητικές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιτίθεται τώρα εναντίον της Γαλλίας και της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«H σύμμαχος μας χώρα που δεν έχει σχέση με την περιοχή έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας. Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα έμεινε αναπάντητη και δεν θα μείνει. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασιστικοί» απείλησε ο Ακάρ.

Όπως ανέφερε ο προκλητικός Τούρκος, «είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας».

Και η Γαλλία όπως και η Ελλάδα φοβήθηκαν τώρα!!!





Γελάει ο κόσμος! Μπουζούκια με ντάλα ήλιο και θερμομέτρηση από ακατάλληλους πορτιέρηδες



Αν και όλα έγιναν με τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, γελάει ο κόσμος με το ωράριο λειτουργίας που έστησε σε ουρές μέσα στον ήλιο κόσμο για να παρακολουθήσει τον Βέρτη να τραγουδάει.


Σε όλα τα τραπέζια και τους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει αντισηπτικό, με τους υπαλλήλους του κέντρου διασκέδασης να φορούν μάσκες και να ενημερώνουν τους πελάτες για τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής.

Το φάουλ που σημειώνουμε είναι ότι η θερμομέτρηση έγινε από πιτσιρικάδες, που έκαναν τους πορτιέρηδες και δεν θεωρούνται και οι καταλληλότεροι να κρίνουν την κατάσταση του καθενός.


Οι πελάτες μπαίνουν ένας – ένας, τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και θερμομετρούνται από τους εργαζόμενους του καταστήματος. Να σημειωθεί πώς, η χωρητικότητα του καταστήματος αγγίζει τα 1.700 άτομα, αλλά λόγω νέων κανονισμών, στο κατάστημα βρίσκονται σήμερα 550 άτομα.

Το κέντρο που τραγουδάει ο Νίκος Βέρτης τήρησε το νέο ωράριο και τροποποίησε τις ώρες λειτουργίας του κέντρου, όπου εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη, το οποίο για όσο διαρκούν τα μέτρα θα ανοίγει στις επτά και μισή το απόγευμα και κλείνει στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, ώστε και να ικανοποιήσει το κοινό του αλλά και να τηρήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.




Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ: Πλήρης η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

 


«Οι Υπουργοί  Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, προσθέτοντας ότι «υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, επιπροσθέτως της δήλωσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, «οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος». Ταυτόχρονα, «οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ οι Υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα από την Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΥΕΔ, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης των ναυτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν». Ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich, στο Βερολίνο.

Όσον αφορά στη Λευκορωσία «οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα αποτελέσματα έχουν παραποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα  όπως παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλει στις αρχές της Λευκορωσίας πρόταση για υποστήριξη της ΕΕ για την καθιέρωση και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπηρεσίες του θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για αυτήν την πρόταση». Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο των δημοσιογράφων στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και καταδίκασαν επιθέσεις και κρατήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, εξέτασαν την κατάσταση στο Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με τις ταχείες και ουσιαστικές προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διοργάνωση, με τα Ηνωμένα Έθνη, της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για τη στήριξη του Λιβάνου. Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση της βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη οι αρχές του Λιβάνου να αντιμετωπίσουν επειγόντως την οικονομική και κοινωνική κρίση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μέσω συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αρχές του Λιβάνου πρέπει επίσης να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για την έκρηξη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.

Σχετικά με τη Βενεζουέλα, η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ αναφέρει ότι «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ιδίως το τρέχον αδιέξοδο στις επικείμενες νομοθετικές εκλογές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ.Μπόρελ, παρουσίασε τις επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση Μαδούρο και τις κύριες αντιπολιτευτικές ομάδες σχετικά με αυτό. Οι Υπουργοί συζήτησαν την προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει όλες τις γνήσιες προσπάθειες της Βενεζουέλας για εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βολιβία, επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικού διαλόγου και όλα τα μέρη να δεσμευτούν για μια λύση που να αντιμετωπίζει τόσο τις ανησυχίες που σχετίζονται με το κορονοϊό όσο και το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου και διαμεσολάβησης για την υποστήριξη αυτού του στόχου».



Πηγή : newsbeast.gr



Συνελήφθη ο ληστής του MY MARKET



14-8-2020 ώρα 18:15 έγινε ληστεία στο my market που βρίσκεται στην οδό Ιππάρχου στον νέο κόσμο. Η άμεση δράση λαμβάνει σήμα για την ληστεία και περιπολικό πηγαίνει αμέσως στο σημείο όπου υπάρχει η ληστεία σε εξέλιξη και μέσα στο super market βρίσκεται δράστης που απειλεί με πιστόλι. 

Σε λιγότερο από ένα λεπτό το περιπολικό ήταν στο σημείο αλλά ο δράστης είχε προλάβει να φύγει. Οι πελάτες του καταστήματος έδωσαν περιγραφή του δράστη στους αστυνομικούς και λίγο αργότερα το έμπειρο μάτι αρχιφύλακα του περιπολικού ,εντόπισε επί της οδού Αγκύλης τον ληστή. 

Ο δράστης Αλβανικής υπηκοότητας είχε αλλάξει ρούχα νομίζοντας ότι έτσι θα ξεγελάσει τους αστυνομικούς. Το άτομο αποκλείστηκε και συνελήφθη από το πλήρωμα Α 4-1/Γ της άμεσης δράσης ενώ στη συνέχεια προσήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής. 


Στην κατοχή του βρέθηκαν τα χρήματα και το πιστόλι REPLIKA με το οποίο έκανε τη ληστεία. Ο εν λόγω είχε κάνει κι άλλες ληστείες με τον ίδιο τρόπο και αυτές εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας. 



Η Τουρκία είχε υπογράψει σύμφωνο φιλίας με την ναζιστική Γερμανία το 1941 και εφοδίαζε με μέταλλα, για να ενισχύσει την πολεμική μηχανή των ναζιστών.



Πριν από αρκετά χρόνια, είχε δοθεί στη δημοσιότητα μια αποκαλυπτική έκθεση από το Τμήμα Ιστορίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφερόταν στη στάση της επίσημης Τουρκίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και απέναντι στους Εβραίους, καθώς και στον εφοδιασμό της χιτλερικής Γερμανίας από την Τουρκία με χρώμιο και άλλα μέταλλα, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της πολεμικής μηχανής των ναζιστών.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε υπό την εποπτεία τού τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στούαρτ Αϊζενστάτ (Stuart Eizenstat) και παρουσιάστηκε σε μια διεθνή διάσκεψη για τον ναζιστικό χρυσό που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 1-4 Δεκεμβρίου 1997, ενώ ακολούθησε πρόσθετη ιστορική τεκμηρίωση για το ίδιο θέμα που είχε παρουσιαστεί από τις ΗΠΑ στις αρχές του 1998 και αναφερόταν στις ποσότητες του χρυσού των χιτλερικών που είχαν λάβει χώρες με φασιστικά καθεστώτα, όπως η Ισπανία του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, η Πορτογαλία του δικτάτορα Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, αλλά επίσης η Τουρκία και η Αργεντινή.

Με βάση στοιχεία της έκθεσης, που δόθηκαν από τη CIA και τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, τα απαραίτητα για την κατασκευή όπλων μέταλλα οι Γερμανοί τα πλήρωναν στην Τουρκία με χρυσό που έκλεβαν από τις κατακτημένες χώρες. Ένα μέρος δε του χρυσού αυτού προερχόταν από τα θύματα, κυρίως Εβραίους ­ της ναζιστικής βαρβαρότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στις καταγγελίες εκείνες αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση. Και ο τότε υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου Σουκρού Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο η χώρα του δεν συμμετείχε στη ρευστοποίηση του χρυσού που άρπαξαν οι ναζιστές από τους Εβραίους, αλλά και ότι η Τουρκία «συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιπαρατάχθηκαν στη ναζιστική Γερμανία».

Οι κυβερνώντες στην Αγκυρα διαχρονικά φαίνεται να «ξεχνούν» ποια ήταν η στάση της επίσημης Τουρκίας έναντι των χιτλερικών καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα δηλαδή που ο ελληνικός λαός μέσα από τις αντιστασιακές του οργανώσεις, όπως και οι λαοί των υπόλοιπων υπόδουλων ευρωπαϊκών λαών πολεμούσαν με νύχια και με δόντια κατά των χιτλεροφασιστών κατακτητών. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισβολή, την άνοιξη του 1941, των χιτλερικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια.

Τότε, η Αγγλία ζήτησε από την Άγκυρα να διακόψει τουλάχιστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Αξονα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνες. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού Σαράτσογλου, όχι μόνο αρνήθηκε να προσχωρήσει η χώρα του στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, αλλά απέρριψε ακόμη και μια απλή, συμβολική, διπλωματική αποδοκιμασία της επίθεσης κατά της γειτονικής Ελλάδας. Αντιθέτως, η Τουρκία υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1941, σε μια εποχή δηλαδή που ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιζόταν κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Ήθελαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το διάστημα εκείνο, παρά τις περί «ουδετερότητας» διακηρύξεις της, η Τουρκία διαπραγματευόταν την έξοδό της στον πόλεμο στο πλευρό των ναζιστών έναντι εδαφικών ανταλλαγμάτων. Τα ίδια ανταλλάγματα η Άγκυρα ζητούσε κρυφά και από τη Βρετανία, παίζοντας ταυτόχρονα «σε δύο ταμπλό». Στις διαπραγματεύσεις οι Τούρκοι απαιτούσαν όχι μόνο εδάφη, όπως τη Θράκη, την Κριμαία, την Υπερκαυκασία, αλλά και δικαιώματα με το αναχρονιστικό σύστημα των «εντολών» στη Συρία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Αλβανία. Επίσης, εξέφραζαν την επιθυμία να αποκτήσουν ελληνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο και επιπλέον το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η βρετανική κυβέρνηση, δυσαρεστημένη έντονα από την τουρκική στάση, στέλνει τον Φεβρουάριο του 1941 στην Άγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Ιντεν. Οι Σύμμαχοι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε βοήθεια της Τουρκίας για αντίσταση στη γερμανική εισβολή στα Βαλκάνια. Αντίθετα, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου 1941, υπογράφτηκε ­ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Φον Πάπεν και στην τουρκική κυβέρνηση γερμανοτουρκική συμφωνία «μη επιθέσεως».

Με βάση τη συμφωνία που ακυρώνει την αγγλοτουρκική συνθήκη του 1939, εξασφαλίζεται η νοτιοανατολική πτέρυγα της Γερμανίας, ενώ με το εμπορικό σύμφωνο, στις 9 Οκτωβρίου 1941, η Τουρκία μετατρέπεται σε πηγή πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, καθώς αναλαμβάνει να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και μερικές άλλες πρώτες ύλες την περίοδο 1943-44.

Το φλερτ όμως Αγκυρας-Βερολίνου δεν σταματάει εκεί. Έτσι, κατά την επιδρομή των ναζιστικών ορδών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Τούρκος πρόεδρος ανταλλάσσουν μηνύματα. Στην απάντησή του, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 1941, ο Ινονού τονίζει ότι «δεν υπάρχουν αιτίες για οποιαδήποτε σύγκρουση ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στα στρατεύματα του Ράιχ».

Στις 15 Δεκεμβρίου 1941 κι ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μαρτύριο της πείνας, λόγω της καταλήστευσης των ειδών διατροφής από τις αρχές κατοχής, καταφτάνει στο λιμάνι του Πειραιά το φορτηγό πλοίο «Κουρτουλούς», μεταφέροντας βοήθεια της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, κυρίως σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Όμως, μόνο το ένα τρίτο των ειδών που συγκεντρώθηκαν μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με την «Ελληνική Ενωση Κωνσταντινουπολιτών», από τους 50.000 τόνους της βοήθειας που είχε συγκεντρωθεί, χάρη κυρίως στην πρωτοβουλία των κοινοτικών, φιλανθρωπικών, πολιτικών και θρησκευτικών συλλόγων των Ελλήνων της Πόλης, μόνο οι 17.500 τόνοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 1941 το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο απαγόρευσε την περαιτέρω μεταφορά τροφίμων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο τουρκικό κράτος σημαντικές ποσότητες σιταριού που είχαν συγκεντρωθεί στις αποθήκες της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου και στο λιμάνι του Γαλατά.


Με πληροφορίες από τον Σπύρο Κουζινόπουλο : Δημοσιογράφος-συγγραφέας, πρώην γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και γενικός γραμματέας της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ)



Ενώ οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα η Γερμανία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν κατά της Τουρκίας



Το έχουμε ξαναγράψει, θα το γράφουμε συνέχεια, οι Γερμανοί δεν είναι ούτε σύμμαχοι μας, ούτε φίλοι μας ειδικά για τις χώρες του νότου. Η Γερμανία είναι σύμμαχος και φίλος της Τουρκίας από τις λίγες χώρες που συμμάχησαν και στήριξαν τα εγκλήματα της Γερμανίας κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο συνήθης ένοχος όμως η Γερμανία φρόντισε να διαφωνήσει με την Ελλάδα για να μπλοκάρει την κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών.

Η Ελλάδα επέμενε σε πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Κανένας απο τους ΥΠΕΞ δεν είχε πρόβλημα για αυτή την ανακοίνωση εκτός απο την γερμανική πλευρά που αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αρνηθεί να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Αντί της κοινής ανακοίνωσης, το tweet προ ολίγου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Γερμανίας που έχει ξεπουληθεί στους Τούρκους.

Μάλιστα, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.