Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

KTHNH έδεσαν τυφλό σκύλο και τον πέταξαν σε ποτάμι στην Κρέστενα


 

Νέα κτηνωδία από υπάνθρωπους, με ένα τυφλό σκυλάκο να σώνεται από βέβαιο πνιγμό και από ένα ζευγάρι Ελβετών τουριστών στην Κρέστενα.

Το ζευγάρι έβγαζε φωτογραφίες κοντά σε ποτάμι σε περιοχή της Κρέστενας όταν ξαφνικά άκουσε ένα ζωντανό να κλαίει επειδή κάποιο ΚΤΗΝΟΣ βρήκε τρόπο να τον δολοφονήσει. 

Αμέσως αντίκρυσαν ένα κυνηγόσκυλο που σε κάποιο ΚΤΗΝΟΣ παλιάνθρωπο ήταν άχρηστος με τα τέσσερα πόδια δεμένα μεταξύ τους, πεταμένο μέσα στο ποτάμι.




Σοκαρισμένοι έψαξαν και κάλεσαν τις Αρχές, οι οποίες και το περισυνέλεξαν.

Όπως διαπιστώθηκε το σκυλάκι ήταν τυφλό και άρρωστο.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Κρεστενών κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει το ΚΤΗΝΟΣ τον παλιάνθρωπο ιδιοκτήτη να ενημερώσει.

Επίσης, αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει στα έξοδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς: 5531-093883-962 EUR ΙΒΑΝ GR77 0172 5310 0055 3109 3883 962 Δικαιούχος: 14845561 Φιλοζωικός Σύλλογος Kρεστένων



Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Απόστολος Λύτρας - Το κακούργημα σωστά έγινε πλημμέλημα

 


Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα με περιοριστικούς όρους, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμά του, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.

Το συμβούλιο ήρε την προφυλάκιση του κατηγορούμενου δικηγόρου, μετατρέποντας την αρχικά κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που του είχε απαγγελθεί για το ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου σε πλημμέλημα, ήτοι σε ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη από πρόθεση. Έτσι, ο κατηγορούμενος δικηγόρος μετά την μετατροπή της αρχικής κατηγορίας του σε πλημμέλημα παραπέμπεται να δικαστεί σε Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων και όχι σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Οι όροι που οι δικαστές επέβαλλαν στον κατηγορούμενο δικηγόρο για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης είναι:

Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων,

απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.

Ακόμη στους περιοριστικούς όρους αναφέρεται πως σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας του δικηγόρου με το ανήλικο τέκνο που έχει με το θύμα, η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας της Σοφίας Πολυζωγοπούλου ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.

Τέλος, οι δικαστές επέβαλλαν στον Απόστολο Λύτρα τον όρο να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης.

Την αποφυλάκισή του Απόστολου Λύτρα με όρους είχε ζητήσει με υπόμνημά της προς το δικαστικό συμβούλιο και η Σοφία Πολυζωγοπούλου, επικαλούμενη λόγους που ανάγονται στην επικοινωνία του εν διαστάσει συζύγου της με την ανήλικη κόρη τους. Η κ. Πολυζωγοπούλου στο υπόμνημά της ανέφερε πάντως πως δεν παραιτείται από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του εν διαστάσει σήμερα συζύγου της αλλά και ότι θα επαναλάβει τις καταγγελίες της, ενώπιον οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής όταν και εφόσον κληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός δικηγόρος είχε οδηγηθεί στην φυλακή τον περασμένο Ιούνιο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, επίσης δικηγόρου, Σοφίας Πολυζωγοπούλου και τις ενέργειες του δικηγόρου της Θέμη Σοφού. 

Η ανακοίνωση του γραφείου του Αλέξη Κούγια για την αποφυλάκιση Λύτρα

«Σήμερα είναι μία εξαιρετική ημέρα για την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί με το βούλευμα που εξεδόθη από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μετέτρεψε τις κακουργηματικές κατηγορίες σε πλημμελήματα, διορθώθηκε μία σειρά αλλεπάλληλων και αδικαιολόγητων νομικών λαθών, τα οποία αφενός μεν δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε επαρκείς Εισαγγελείς και Δικαστές, και αφετέρου κατέστρεψαν ευτυχώς πρόσκαιρα ένα συνάδελφό μας, ο οποίος θα πρέπει να τιμωρηθεί για την συμπεριφορά απέναντι στην πρώην σύζυγό του και μητέρα ενός εκ των τριών παιδιών του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστραφεί.

Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος Απόστολος Λύτρας από σήμερα θα βρει τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για να επανέλθει στην άσκηση του λειτουργήματός μας , ώστε και ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του να ζήσουν από τώρα και στο εξής όπως τους αξίζει.

Αθήνα, 12/9/2024

Με εκτίμηση και Σεβασμό

Αλέξιος Κούγιας»



73 συλλήψεις για βία ανηλίκων και ενδοοικογενειακή βία καθημερινά

 


Αύξηση 42% στην ανήλικη παραβατικότητα μέσα σε έναν χρόνο. Διπλάσιες συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. 46 περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις.

Σχεδόν 6.000 διαρρήξεις μέσα σε επτά μήνες. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2024, τα οποία καταδεικνύουν ανοδικές τάσεις σε αρκετούς δείκτες εγκληματικότητας. «Το αίτημα ασφάλειας των πολιτών διευρύνθηκε. Οι απειλές και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάστηκαν», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου παρουσίασε το έργο της Αστυνομίας τον τελευταίο χρόνο.

Οπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ένα μεγάλο μέρος της ανησυχητικής στατιστικής προκύπτει από τη δραστικότερη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, τις αυξημένες περιπολίες και τον στοχευμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ενα άλλο μέρος αφορά τα ίδια τα θύματα που σταδιακά σπάνε τη σιωπή τους. «Ανοίγουν στόματα, οι σκοτεινές στατιστικές γίνονται φανερές», αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι αστυνομικοί.

Περισσότερα από 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε εποχούμενες περιπολίες μέσα σε έναν χρόνο. 1.111.531 έλεγχοι από Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ και 80.175 προσαγωγές. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την αυξημένη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους όλης της χώρας, τόσο με στελέχη της Αμεσης Δράσης όσο και με ομάδες αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι προσαγωγές κατά 26%. Κι όμως, οι ίδιες στατιστικές αποτυπώνουν παράλληλα και τις μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οι Αρχές προχώρησαν σε 102.595 συλλήψεις για κάθε λογής αδικήματα, ενώ το ίδιο διάστημα, πριν από έναν χρόνο, ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 83.817 (+22%). Αξιοσημείωτη φαίνεται ότι είναι και η αύξηση στη δράση εγκληματικών οργανώσεων, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εξαρθρώσει μέχρι και τον Ιούλιο 307, έναντι 261 το 2023.




Βία ανηλίκων

Αύξηση 42% καταγράφεται μέσα σε έναν μόλις χρόνο στις συλλήψεις ανηλίκων που εμπλέκονται σε κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές. Ο αριθμός «σκαρφάλωσε» το πρώτο επτάμηνο του έτους στις 7.706, ενώ πριν από έναν χρόνο οι συλλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 5.425. Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του έτους οι Αρχές προχωρούν στη σύλληψη 35 μαθητών… Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2024 (στο 8μηνο οι συλλήψεις έφτασαν τις 8.323). Οι κατηγορίες αφορούν… ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, ληστείες, κλοπές και κάθε λογής αδικήματα. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι η αύξηση εν μέρει προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των εβδομαδιαίων στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., σε στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

Με στόχο την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των ανηλίκων, μετά την ολοκλήρωση της επερχόμενης αναδιάρθρωσης στην ΕΛ.ΑΣ., στη δομή της νέας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναμένεται να προστεθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων. Πρόκειται για Τμήμα το οποίο θα υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει και να αντιμετωπίσει με σύγχρονες μεθόδους την ανήλικη παραβατικότητα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, με το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του «Ελληνικού FBI», δίνεται υπεξουσιοδότηση στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας για τον καθορισμό τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της νέας 24ωρης γραμμής, στην οποία ανήλικοι και γονείς είναι σε θέση να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παραβατικότητας.


ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Μόνο στο 8μηνο η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 9.052 άτομα 

ασέλγεια

Κάθε ημέρα του 2024, οι Αρχές καταγράφουν 62 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά μέσο όρο, ενώ προχωρούν σε 38 συλλήψεις. Οι σοκαριστικοί αριθμοί φαίνεται ότι παρουσιάζουν «εκτόξευση» μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων τον περασμένο Απρίλιο. Συνολικά μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχειριστεί σχεδόν 15.000 περιστατικά (14.870) και έχει προχωρήσει σε 9.052 συλλήψεις.

Σε σύγκριση με το 2023, οι στατιστικές έχουν καταγράψει ακραία μεταβολή, αγγίζοντας τον διπλασιασμό. Μέχρι και τον Ιούλιο, τα περιστατικά είχαν φτάσει τα 12.459, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 83%! Οσον αφορά τις συλλήψεις του πρώτου επταμήνου για ενδοοικογενειακή βία (7.476), η αύξηση αγγίζει το 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα τον περασμένο χρόνο (3.858).

Οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος του προβλήματος, καθώς ακόμα και με τη μεγάλη άνοδο στις καταγγελίες, «σκοτεινός» συνεχίζει να παραμένει ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών από θύματα που αδυνατούν να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν. Ούτε οι συλλήψεις ούτε τα ειδικά Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ούτε η εγκατάσταση της εφαρμογής άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. (Panic Button), αλλά ούτε και η δυνατότητα μεταφοράς των θυμάτων σε δομές προστασίας φαίνεται ότι έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο, που συνεχίζει να ελλοχεύει.

Μέχρι και τον Αύγουστο, οι Αρχές έχουν καταγράψει 10 γυναικοκτονίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Καλαμαριά, Ζεφύρι, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αγιοι Ανάργυροι, Μενίδι, Πύργος, Αλεξανδρούπολη, Αμφιλοχία, Λαμία), με σχεδόν όλους τους δράστες να έχουν φάκελο στην Αστυνομία και «ιστορικό» ενδοοικογενειακής βίας.

«Με υψωμένη γροθιά ήρθε πάνω από το κεφάλι μου και απαίτησε να σταματήσω να μαγειρεύω», ανέφερε στις Αρχές, πριν από λίγες ημέρες, 48χρονη πρεσβυτέρα, καταγγέλλοντας τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία. Ο 60χρονος ιερέας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, την είχε απειλήσει ότι «θα τη σφάξει και θα την κρεμάσει». Η συγκεκριμένη καταγγελία αποτυπώνει το διαφορετικό προφίλ των δραστών, που απασχολούν τις Αρχές για σοκαριστικά περιστατικά που εκτυλίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε ένα άλλο συμβάν που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν επιλοχία του Στρατού Ξηράς, έπειτα από καταγγελία της συντρόφου του. Μάλιστα, πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας τον τελευταίο μήνα, της υποθέσεως αυτής έχουν επιληφθεί τα Στρατιωτικά Δικαστήρια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Τζον Μπον Τζόβι αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα στο Νάσβιλ των ΗΠΑ - Δείτε βίντεο

 



Ο Τζον Μπον Τζόβι απέτρεψε μια «ταραγμένη» γυναίκα να μην πηδήξει από μια γέφυρα στο Νάσβιλ του Τενεσί στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός τραγουδιστής φέρεται να γύριζε ένα βίντεο για το κομμάτι του συγκροτήματός του «The People's House» στην πεζογέφυρα «John Seigenthaler» όταν η γυναίκα εντοπίστηκε στην άλλη πλευρά των κιγκλιδωμάτων να ακροβατεί πάνω σε ένα πρεβάζι.

Το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, το οποίο μοιράστηκε η τοπική αστυνομία, δείχνει τον τραγουδιστή να περπατάει μαζί με μια άλλη γυναίκα στη μέση της γέφυρας το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνέχεια πλησιάζει στα κάγκελα και φαίνεται να αρχίζει να μιλάει στην γυναίκα βρίσκεται έξω από τα κιγκλιδώματα της γέφυρας και κοιτάζει το κενό.

Η γυναίκα η οποία συνόδευε τον Τζον Μπον Τζόβι φαίνεται να χαϊδεύει την πλάτη της καθώς την ενθαρρύνουν να επιστρέψει σε ασφαλές μέρος και την βοηθούν να περάσει πίσω από τα κάγκελα.


Ο Τζον Μπον Τζόβι αγκαλιάζει την γυναίκα καθώς στέκονται μαζί για περίπου ένα λεπτό πριν κατέβουν μαζί από τη γέφυρα.



GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 15,4%


 

Μεγάλη δημοσκόπηση της GPO παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης.

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει προβάδισμα 15,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση. Τα ποσοστά συγκεκριμένα είναι: Νέα Δημοκρατία 27,2%, ΠΑΣΟΚ 11,8%, ΣΥΡΙΖΑ 9,3%, ΚΚΕ 8,3%, Ελληνική Λύση 8,1%, Φωνή Λογικής 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ΝΙΚΗ 2,7% και Νέα Αριστερά2%.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :














Χαράς την υπομονή των δημοσιογράφων του Action 24 με την προκλητική Ακρίτα

 



Μπράβο για την υπομονή τους στην εκπομπή του Action 24 και ειδικά στην Ελένη Καλογεροπούλου, που ανέχτηκε την προκλητική συμπεριφορά της Έλενας Ακρίτα που κανονικά θα έπρεπε να της έχουν πεί περάστε έξω εάν δεν σας αρέσει.

Λεκτική αντιπαράθεση αναφορικά με τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ της φυτεμένεης στο Επικρατείας ψηφοδέλτιο βουλευτού του κόμματος, Έλενας Ακρίτα και της δημοσιογράφου Ελένης Καλογεροπούλου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Action 24, η Έλενα Ακρίτα, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη αναφερόμενη στις εσωκομματικές εξελίξεις μετά την καθαίρεση του προέδρου του κόμματος και την εκκίνηση εκλογής νέας ηγεσίας. Ωστόσο, στις συνεχείς ερωτήσεις της σχετικά με τις θέσεις του κ. Κασσελάκη η Έλενα Ακρίτα χωρίς να έχει κάτι να πεί και προκλητικά απάντησε λέγοντας «σας έχω απαντήσει, είστε εμμονική. Είστε προκατειλημμένη».

Ο διάλογος συνεχίστηκε με την Καλογεροπούλου να αναρωτιέται εάν μπορεί να κάνει μία ερώτηση και την Ακρίτα απλά και καθεστωτικά να λέει, «εάν είναι σαν τις προηγούμενες, να την ξανασκεφτείτε. Το εάν θα απαντήσω ή όχι, είναι δικό μου θέμα, γιατί είστε σε έναν μόνιμο εκνευρισμό. Έχετε και πρόβλημα πίεσης και εύχομαι τα καλύτερα». «Δεν είναι προσωπικό θέμα, της απαντάς και δεν ακούει» είπε, απευθυνόμενη στον συντονιστή της συζήτησης.

Στο σημείο εκείνο η Καλογεροπούλου είπε «δεν θα ρωτήσω, δεν θέλω να σας στενοχωρήσω» με την κυρία Ακρίτα να αποκρίνεται ψυχρά προκλητικά και ακροαριστερά «εάν νομίζετε πως έχετε αυτή τη δύναμη, πλανάστε πλάνην οικτράν».



Η Ακρίτα ξεκαθάρισε πως συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη διερωτώμενη μάλιστα «τι έκανε και τον καθαιρούμε», ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. «Τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος», αναρωτήθηκε, συμπληρώνοντας «ποιος τον στήριξε και ποιος τον περίμενε με τον τουφέκι στη γωνία».

«Έχουμε πρόεδρο μέχρι να γίνει η εκλογική διαδικασία» ξεκαθάρισε αδιαφορώντας ότι δεν έχουν πρόεδρο γιατί έχει εκπέσει. Αναφερόμενη δε στην πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως έγινε με μυστική ψηφοφορία.

Στην συνέχεια η Ακρίτα είπε ότι η ίδια θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, σιγά μην έχανε τον μισθό, ωστόσο δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Παύλο Πολάκη, δηλαδή θα συνεχίζει να τα παίρνει από τον Ελληνικό λαό και ανεξάρτητη. «Δεν νοείται να υπάρχει αριστερός ομοφοβικός ηγέτης», είπε ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό, είπε πως «και οι ρατσιστές λένε ότι δεν είναι αλλά ένε “μας φέρνουν τους λαθρό”». Καταλήγοντας είπε δε πως «Η στάση του κ. Πολάκη, με τον οποίον δεν θα ήθελα να ασχοληθώ άλλο, είναι τέτοια που καταψήφισε το νομοσχέδιο στο οποίο ήμουν εισηγήτρια. Δεν μπορώ να συνυπάρξω, αλλά όποτε είχε δίκιο, τον έχω υποστηρίξει».



Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer στη Βιέννη. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών:



«Αγαπητέ κύριε Καγκελάριε, αγαπητέ Karl, με πολύ μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στη Βιέννη, σε μια συνάντηση η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών μας, αλλά και τις πολύ στενές προσωπικές μας σχέσεις.

Είμαστε όχι απλά εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να κρατάμε πολύ ενεργές, πολύ ζωντανές τις επαφές μας, καθώς έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να συντονιστούμε και σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίτρεψέ μου να ξεκινήσω και εγώ από την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαμε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και να επαναλάβω για μία ακόμα φορά πόσο ευγνώμων είμαι και πόσο ευγνώμων είναι συνολικά ο ελληνικός λαός για το γεγονός ότι η Αυστρία υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες η οποία στάθηκε στο πλευρό της πατρίδας μας τον Μάρτιο το 2020, όταν αντιμετωπίσαμε, ουσιαστικά, μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μεταναστευτικά κύματα, την οποία, ευτυχώς, για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης, καταφέραμε και αποκρούσαμε αποτελεσματικά.

Ήταν ένα πρώτο μήνυμα το οποίο στείλαμε τότε, προάγγελος της αλλαγής της ευρωπαϊκής στάσης που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, η οποία πια έθεσε την εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απόλυτη προτεραιότητα μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Κάτι το οποίο πια έχει γίνει κοινός τόπος, αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενσωματώνεται όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να δει κανείς την εικόνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου σήμερα και να τη συγκρίνει με αυτή που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Με οργανωμένες δομές υποδοχής, με πολύ λιγότερες ροές οι οποίες περνούν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας. Με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, με το Λιμενικό μας πάντα να σώζει ανθρώπους κατατρεγμένους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη.

Όμως, το μήνυμά μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε απολύτως ενωμένοι και θέλω να το επαναλάβω γιατί οι θέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ταυτίζονται απόλυτα: δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη στήριξη την οποία παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδος να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια.

Ταυτόχρονα με την ενεργητική προστασία των συνόρων πρέπει να κοιτάξουμε, βέβαια, και τους δύο άλλους πυλώνες της πολιτικής μας: τις αποτελεσματικές επιστροφές, όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα γι’ αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, και βέβαια τη νόμιμη μετανάστευση, τους νόμιμους διαύλους μετανάστευσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες, για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Και να ευχαριστήσω την Αυστρία, η οποία και αυτή με τη σειρά της έχει πολύ καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, γιατί παίξατε και εσείς έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.

Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών, με τις οποίες μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, να έρχονται με ασφάλεια και νόμιμα στην Ευρώπη να εργάζονται και να μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με απόλυτη ασφάλεια.

Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και οι δύο υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ένταξη, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισα όμως στον αγαπητό Karl, στον κύριο Καγκελάριο, ότι κάθε φάντασμα του εθνικισμού το οποίο ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα.

Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω είναι κοινό: σε μία Ένωση όπως η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και δεν νοούνται ούτε εκπτώσεις από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών.

Για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της κρίσης αυτή τη στιγμή στη Γάζα, που επηρεάζει συνολικά όλη τη Μέση Ανατολή, εγώ θα επαναλάβω την πάγια θέση της πατρίδας μας: την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να απαλυνθεί η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, και φυσικά στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων, διότι, όπως είδαμε δυστυχώς τραγικά, κάθε μέρα που περνά θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή των λίγων ομήρων που ακόμα σήμερα κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.
Και βέβαια κι εμείς εργαζόμαστε έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που δεν θα ήταν άλλο από μία περιφερειακή έκρηξη που θα αφορά όλη τη Μέση Ανατολή και είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σύντομα και τις προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, την πρόσφατη έκθεση Draghi για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιστεύω ότι περιέχει προτάσεις ουσίας. Επανέλαβα και στον αγαπητό Karl, στον φίλο Καγκελάριο της Αυστρίας, την πίστη μου ότι υπάρχουν ορισμένα ευρωπαϊκά κοινά αγαθά, όπως η ασφάλεια, η άμυνα -της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι η άμυνα των κρατών μελών-, ή η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών μας δικτύων, όπου θα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί, για να δούμε πώς αυτά τα ευρωπαϊκά κοινά αγαθά, τα οποία τελικά επηρεάζουν την ευημερία όλων μας, μπορούν να χρηματοδοτηθούν, όχι μόνο με ιδιωτικούς ή εθνικούς πόρους αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς τελικά το αποτύπωμα μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν θετικό για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σταματώ εδώ. Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο Karl για τη φιλοξενία του. Ήταν σύντομη η επίσκεψή μου αυτή τη φορά στην πανέμορφη Βιέννη, αλλά μία ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τους εξαιρετικά στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την έκθεση Draghi, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η έκθεση Draghi πράγματι -δεν έχω καταφέρει να τη διαβάσω όλη, διάβασα όμως την περίληψή της- είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, είναι ένα τολμηρό κείμενο. Και νομίζω είναι ένα κείμενο το οποίο θέτει όλους μας, ως Ευρωπαίους πολίτες και ηγέτες, προ των ευθυνών μας, περιγράφοντας μια κατάσταση στην οποία, δυστυχώς, η Ευρώπη διευρύνει προς το χειρότερο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ειδικά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη απειλή της Κίνας.

Χωρίς να μπω σε μεγάλη λεπτομέρεια, το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την εγχώρια καινοτομία της και τον κλάδο της τεχνολογίας είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για την ανάγκη, παραδείγματος χάρη, μιας ένωσης κεφαλαιακών αγορών της Ευρώπης, για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να αντλούν πόρους στην Ευρώπη και να μην αναγκάζονται να καταφύγουν στην Αμερική για χρηματοδότηση, για να έχουμε περισσότερους Ευρωπαίους πρωταθλητές, όχι απλά εθνικούς πρωταθλητές αλλά παγκόσμιους πρωταθλητές.

Τα ζητήματα της άμυνας μας έχουν απασχολήσει πολύ. Η Αυστρία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στο ζήτημα αυτό λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας της. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι η Ευρώπη συνολικά πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αφορά συνολικά τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τους πολίτες της.

Να πω απλά ότι η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες που ουδέποτε ωφελήθηκε από το μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση του Τείχους, διότι πάντα ξόδευε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τη στήριξη της άμυνάς της λόγω των ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών που έπρεπε να διαχειριστεί.

Και τέλος ο κ. Draghi λέει κάτι το οποίο είναι σωστό: πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση με τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Δεν γίνεται αυτή να γίνει εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των ευρωπαίων καταναλωτών.

Πληρώνουμε ενέργεια πολύ πιο ακριβή σήμερα στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, το συζητούσαμε με τον κ. Καγκελάριο, και άλλες βαλκανικές χώρες τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν θύματα μιας στρέβλωσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία οδήγησε σε πολύ υψηλότερες περιφερειακές τιμές στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, σε σχέση με τις τιμές που μπορεί να υπήρχαν στην Αυστρία και στη Γερμανία, σε μια αγορά που υποτίθεται, όμως, ότι είναι συνδεδεμένη.

Άρα, η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα για να έχουμε μια πραγματικά ενιαία αγορά καθίσταται, κατά την άποψή μου, αυτονόητη προτεραιότητα. Και βεβαίως, ναι, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις -είμαι ρεαλιστής-, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις μπορούν εν δυνάμει να χρηματοδοτηθούν και, όχι μόνο, και από πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της μετανάστευσης και το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Θα συμφωνήσω με τον κ. Καγκελάριο ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και υποχωρήσεις, θα έλεγα, όλων των κρατών μελών, θα πρέπει σήμερα να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί -και το υπονοήσατε κι εσείς στην ερώτησή σας- είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη, η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικούς πόρους για τη διαχείριση εκείνων των μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι φτάνουν τελικά στην Ελλάδα. Και αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται.

Θέλω να τονίσω ότι το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία, και είναι λογικό, νομίζω, η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, γιατί ουσιαστικά επιτελούμε μια ευρωπαϊκή αποστολή, όχι μια εθνική αποστολή.

Και θέλω επίσης να τονίσω ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή.

Είναι και κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει στη συνέχεια, οι πόροι τους οποίους διαθέτουμε, δηλαδή, για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη, όχι μόνο για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και για τη διαχείριση αυτή καθαυτή των μεταναστευτικών ροών, διότι όλη η διαδικασία ταυτοποίησης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη διότι είμαστε η πρώτη πύλη εισόδου γι’ αυτούς οι οποίοι τελικά θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να προσθέσω σε αυτό το οποίο είπε και ο κ. Καγκελάριος ότι προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική ή κοινωνική του πολιτική.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μια πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμα δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο από αυτή.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος.

Αυτό που νομίζω, όμως, ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομίζω, λοιπόν, η εφαρμογή του Συμφώνου σε πρώτη φάση πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Είναι ένα περίπλοκο Σύμφωνο το οποίο βάζει μεγάλο βάρος σε όλες τις χώρες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Να πω και κάτι τελευταίο: δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μία χώρα η οποία, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης -πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά-, αλλά δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες».



Αποχή δικηγόρων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο δικαστικό χάρτη τη Δευτέρα 16/9

 



Καθολική αποχή των μελών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο Δικαστικό Χάρτη τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ αναφέρει: «Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 9-9-2024 αποφάσισε τα εξής:


Α. Την επικύρωση της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για την πραγματοποίηση καθολικής αποχής τη Δευτέρα 16-9-2024, λαμβάνοντας υπόψη την εσπευσμένη και πρόχειρη απόπειρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από 16-9-2024 χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως ζωτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους:


1) δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας,

2) δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και Δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος,

3) δεν υφίσταται διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης μέσω οίκοθεν κλήσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων πολιτικών υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και παραμένει κόλουρη η διαδικασία ενημέρωσης μέσω του συστήματος Solon (στα Πρωτοδικεία του ΟΣΔΠΠ α’ φάση),

4) δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά δυνατότητα ρύθμισης όλων των ζητημάτων που δημιουργούνται από το νέο δικαστικό χάρτη από τις Ολομέλειες των δικαστικών σχηματισμών

5) δεν έχουν δημιουργηθεί αίθουσες στους χώρους του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκαση υποθέσεων και την τήρηση του αρχείου,

6) δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες – διάδικοι.


Β. Αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για το «νέο» δικαστικό χάρτη στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών την Δευτέρα 16-9-2024 και ώρα 09.30΄ πμ.


Γ. Αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για το νέο Δικαστικό Χάρτη,δια ζώσης (στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ) με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, την Πέμπτη 12-9-2024 και ώρα 3.00΄ μμ.


Δ. Δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 16-9-2024, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (φορολογικό, δικαστικός χάρτης κλπ)


Πλαίσιο καθολικής αποχής

Η καθολική αποχή αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών, και επιπλέον:


α) αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πάσης φύσεως υποθέσεων

β) αποχή των δικηγόρων από την κατάθεση δικογράφων και τη διενέργεια πάσης φύσεως διαδικαστικών πράξεων

γ) αποχή των δικηγόρων από παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ),

δ) αποχή από την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998, κλπ),

ε) αποχή από την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:


- Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).


- Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.


- Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης. - Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.


- Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών


- Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.


- Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.


- Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.


- Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:


i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,

ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και

iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της καθολικής αποχής:

- Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.


- Δεν θα χορηγούνται άδειες:


α) Για ασφαλιστικά μέτρα,

β) Για αιτήσεις αναστολής και

γ) Για αυτόφωρα και συνοδείες.

- Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.


- Η αποχή καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια.

Άδεια δεν απαιτείται:


α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής και

δ) Για την ανάκληση προσημείωσης υποθήκης

Ως προς τις Αναβολές:


Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση


– στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου


– να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.


Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης».


Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:


Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης».



8 Συλλήψεις από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων


Συνελήφθη, βραδινές ώρες χτες (10-9-2024) στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, 35χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αστυνομεύουν την περιοχή έκριναν ύποπτο τον 35χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πιστόλι με σιγαστήρα και γεμιστήρα και
  • -243- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επιπλέον, βραδινές ώρες χθες (10-9-2024) στην περιοχή της Καλλιθέας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 50χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αστυνομεύουν την περιοχή έκριναν ύποπτη μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαινε ο 50χρονος και την κάλεσαν σε έλεγχο.

Μετά από έλεγχο στην κατοχή του 50χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -38- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης διαχωρισμένα σε -9- νάιλον συσκευασίες.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τέλος, βραδινές ώρες χθες (10-9-2024) στην περιοχή του Γέρακα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., -6- ημεδαποί, ηλικίας 19, 18 και 17 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

 Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αστυνομεύουν την περιοχή έκριναν ύποπτη την κίνηση των ανωτέρω -6- ατόμων και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Μετά από έλεγχο στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν -67- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης εντός δοχείων αποθήκευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα     Ασφαλείας Παλλήνης, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.




Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

 



Συνελήφθη, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες (10-9-2024) στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, 35χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και κατάρτιση ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων. Αναζητείται και έτερος αλλοδαπός συνεργός.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος συμμετείχε σε κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που προορίζονταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως μέσω της αεροπορικής οδού.

Επίσης σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι το υπό έρευνα κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ο 35χρονος.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, το οποίο διέθετε εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκε και σύγχρονη, επαγγελματικού τύπου συσκευή εκτύπωσης με τεχνολογία laser, η οποία δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την «γκάμα» των εγγράφων που δύναται να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Προκειμένου ο 35χρονος και ο έτερος συνεργός να αποκρύπτουν τη δράση τους, είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε οικία που δεν την χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

Η ποσότητα των εγγράφων που έχει διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, ενώ τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από -600- έως και -900- ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Επιπρόσθετα, ο 35χρονος το 2023 είχε προβεί στη μίσθωση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια εφοδίαζε έτερα άτομα με ψευδείς Υπεύθυνες Δηλώσεις περί φιλοξενίας τους στην εν λόγω κατοικία προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκρύπτουν την πραγματική κατοικία τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου.

Ο 35χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • -16- δελτία ταυτότητας,
  • -7- διαβατήρια,
  • -10- άδειες διαμονής,
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλαστικοποιητής, εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων και λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας),
  • άδεια ικανότητας οδήγησης και
  • -2- κινητά τηλέφωνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.

Προκειμένου διερευνηθούν άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της δράσης του κυκλώματος, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Συνελήφθη 16χρονος αλλοδαπός για ληστεία με βίαιο τράβηγμα αλυσίδας εντός λεωφορείου στην περιοχή των Βριλησσίων

 



Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες χθες (10-9-2024) στα Βριλήσσια, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βριλησσίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, 16χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για ληστεία.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 10-9-2024, ο 16χρονος, μαζί με -2- έτερους συνεργούς, προσέγγισε γυναίκα εντός αστικού λεωφορείου στην περιοχή των Βριλησσίων και αφαίρεσε με βίαιο τράβηγμα αλυσίδα που φορούσε στον λαιμό της.

Άμεσα αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βριλησσίων που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για την διαπραχθείσα ληστεία, προέβησαν σε συνεχείς και στοχευμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών.

Ακολούθως εντόπισαν τον 16χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Βριλησσίων.

Κατά την εξακρίβωση των στοιχείων του για την αναζήτηση οικείων προσώπων, διαπιστώθηκε ότι τυγχάνει ασυνόδευτος ανήλικος ο οποίος διαμένει σε δομή φιλοξενίας και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για την εποπτεία του.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε η αφαιρεθείσα αλυσίδα η οποία αποδόθηκε στην παθούσα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των -2- συνεργών του συνεχίζεται.



Στοχευμένοι έλεγχοι σχολικών λεωφορείων, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα

 



Στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλη την χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν -1.621- σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν -214- παραβάσεις, και συγκεκριμένα:

  • 76 για ταχογράφο,
  • 57 για παραβίαση ορίου ταχύτητας,
  • 24 για μη τήρηση ωραρίου εργασίας,
  • 11 για μη χρήση ζωνών ασφαλείας,
  • 9 για έλλειψη πυροσβεστήρα,
  • 4 για έλλειψη φαρμακείου,
  • 3 για στέρηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας,
  • 3 για στέρηση ασφαλιστήριου συμβολαίου,
  • 2 για στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης,
  • 1 για στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου,
  • 1 για φθαρμένα ελαστικά και
  • 23 λοιπές παραβάσεις.

Επιπλέον, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αστυνομικοί σε όλη την χώρα διένειμαν σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα διάφορα σχολικά συγκροτήματα για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.



Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.






Άλλωστε, οι προσπάθειες των Υπηρεσιών Τροχαίας σε όλη τη χώρα είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr.