Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Μαζικές αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 6,2 δισ. ως το 2018



ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, η συμμετοχή του δημοσίου στον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος ) προστίθενται επισήμως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 6,2 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Αυτό περιγράφει το προσχέδιο μνημονίου που έχει στα χέρια της από το Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση και πάνω στο οποίο θα βασιστεί η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση τουλάχιστον στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. 

Στο κείμενο δίνεται εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να αναζητήσει συμβούλους αποκρατικοποίησης για όλες τις παραπάνω εταιρίες του δημοσίου, το ταχύτερο δυνατό και παράλληλα να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό του πρόγραμμα.

Παράλληλα με τις νέες, το προσχέδιο του μνημονίου ζητά το ξεμπλοκάρισμα τριών αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα:

Στην σύμβαση παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με κάποια κτίρια στην περιοχή και το πρόβλημα με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής ώστε να προχωρήσει η επένδυση από την ανάδοχο κοινοπραξία.

Στην σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας με την επιλογή υποψηφίου για την κατασκευή των τριών νέων σταθμών διοδίων στις θέσεις Βενετικό, Θεσσαλονίκη και Αλιάκμονα ενώ για άλλους τρεις σταθμούς (Ασπρόβαλτα, Καβάλα και Στρυμωνικό) το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να εκδώσει τις περιβαλλοντικές άδειες.



Στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τονίζεται ότι οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση που εκκρεμεί από το 2013 στον πλειοδότη. συντάσσοντας την σχετική νομοθεσία για την περαιτέρω λειτουργία της.

Το υπερταμείο

Σε ότι αφορά την σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων ως προαπαιτούμενες δράσεις προβλέπονται:

-Η σύνταξη και διανομή προς διαβούλευση στο Εποπτικό Συμβούλιο και τις εταιρίες που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ και ΕΔΗΣΠ) του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που θα ρυθμίζει τις σχέσεις, τις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία της κάθε εταιρίας για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται.

- Ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στο νέο ταμείο.Τονίζει μάλιστα ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να οριστούν από κοινού από τον υπουργό Οικονομικών, τους θεσμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας . Το συμβούλιο των διοικητών ( όπου θα μετέχουν και οι διοικήσεις των επιμέρους εταιριών του ταμείου ) θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ως σώμα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017.

- Να οριστικοποιηθεί το πακέτο των ακινήτων και της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας που θα περάσει στο υπερταμείο προς αξιοποίηση.

- Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να περάσει στο νέο ταμείο όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που δεν βρίσκονται στο σχέδιο αξιοποίησης. Το νέο ταμείο με την σειρά του θα πρέπει να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα βελτιώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις ώστε σε εύλογο χρόνο να αποκρατικοποιηθούν.

Μάλιστα σημειώνει ότι το μερίδιο του χρέους που θα αποπληρώνεται προς τον ΕΜΣ έναντι του δανείου των 86 δισ. ευρώ θα προέρχεται από την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα του δημοσίου.

Ειδική αναφορά κάνει το προσχέδιο του μνημονίου και στην σύσταση και λειτουργία της νέα εταιρίας δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας η οποία αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, το οποίο πέρασε λόγω καθυστέρησης στη δεύτερη αξιολόγηση. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την σύσταση της εταιρίας πριν από το τέλος του χρόνου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για την ΕΑΒ για να εξεταστεί αν η ένταξη της στην Εταιρία Δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια.



Πηγή: enikonomia, real.gr


Αντιμέτωποι με κατασχέσεις βρίσκονται 400.000 μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες


Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρόκειται για το 30% με 40% (ανάλογα με την τράπεζα) περίπου αυτών που έχουν λάβει ήδη τις δύο επιστολές στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας και δεν έχουν ανταποκριθεί.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία των επιστολών που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, μέσω των οποίων τους έχει ζητηθεί να απευθυνθούν στην τράπεζα για να ρυθμίσουν το δάνειό τους, έχει ξεκινήσει από το 2015 και βρίσκεται πλέον στην τελική φάση. Η τελική φάση είναι η 3η επιστολή, μέσω της οποίας η τράπεζα τους ενημερώνει ότι χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι. Επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της σύμβασης και η έναρξη εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων που μπορούν να φτάσουν έως την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό.

Η προοπτική των πλειστηριασμών για σημαντική μερίδα αυτών των δανειοληπτών είναι ορατή. Οι τράπεζες, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλουν την τρίτη και τελική επιστολή, επιχειρούν να σταθμίσουν τα δεδομένα και να δουν πόσοι από αυτούς ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή πόσοι έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους αλλά δεν το κάνουν. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών στο 20% περίπου των δανειοληπτών και πλέον είναι η κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσουν τα πρώτα αναγκαστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 400.000 οφειλετών που ουσιαστικά αγνοούνται δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 180.000-200.000. Για την κατηγορία αυτή οι τράπεζες δεν όφειλαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς απολάμβαναν την προστασία του νόμου σε μακροχρόνιο μάλιστα ορίζοντα, αφού οι δικάσιμες ημερομηνίες εκτείνονται ακόμη και μέχρι το 2030.

Από τις επιστολές, πάντως, που έχουν ήδη αποσταλεί με το διακριτικό μη συνεργάσιμος δεν λείπουν και εκείνοι που κινητοποιούνται και επιδιώκουν έστω και την τελευταία στιγμή συνεννόηση με την τράπεζα. Χαρακτηριστικές είναι και περιπτώσεις ορισμένων οφειλετών που ενώ δεν έχουν πληρώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο τη μηνιαία δόση των 500 ή των 1.000 ευρώ για το στεγαστικό τους δάνειο, προσέρχονται στην τράπεζα και εμφανίζονται πρόθυμοι, διαθέτοντας μάλιστα ένα μεγάλο ποσό, να αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής τους. Ο όρος που «θέτουν» είναι να τους «κουρευτεί» το δάνειο. Πίσω από παρόμοια περιστατικά, που δεν συνθέτουν κατ’ ανάγκη και την εικόνα για την πλειονότητα των οφειλετών, μπορεί κανείς σύμφωνα με τους επικεφαλής των τραπεζών να διακρίνει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί είτε για το ότι οι τράπεζες πρόκειται να «κουρέψουν» τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είτε ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων δεν έχει επιπτώσεις.

Από τα στοιχεία που έχουν αναλύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες, μεγάλο ποσοστό όσων χαρακτηρίζονται και επίσημα πλέον μη συνεργάσιμοι, έχουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Το γεγονός ότι δεν απειλείται άμεσα η ακίνητη περιουσία τους, στον βαθμό που δεν είναι υποθηκευμένη, τους καθιστά πιο αδιάφορους σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να διευθετήσουν την οφειλή τους. Ενα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν έχει μάλιστα καθόλου ακίνητη περιουσία στο όνομά του – είτε γιατί ποτέ δεν είχε είτε γιατί τη μεταβίβασε σε μέλος της οικογένειας που δεν είναι εγγυητής στο δάνειο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι πραγματικά φτωχοί και δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το εντυπωσιακό είναι ότι η αμέσως επόμενη κατηγορία από την οποία προκύπτει μεγάλος αριθμός μη συνεργάσιμων δανειοληπτών είναι τα στεγαστικά δάνεια. Παρατηρείται έτσι το παράδοξο φαινόμενο ότι παρά το γεγονός είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία που απειλείται με πλειστηριασμό, εντούτοις να μην εμφανίζει ικανοποιητικό ποσοστό ανταπόκρισης. Επιχειρώντας να αναλύσουν αυτό το φαινόμενο, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι εκεί εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση κουλτούρας αδράνειας και η οποία αποδίδεται στο πολυετές οριζόντιο επίπεδο προστασίας που υπήρχε και στο πάγωμα των πλειστηριασμών. Η κουλτούρα αυτή εδραιώνεται περαιτέρω όσο οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται μέσα από απεργίες, αντιδράσεις και εν τέλει απαξίωση των διαδικασιών των αναγκαστικών εκτελέσεων. Τελευταία κατηγορία είναι όσοι έχουν οφειλές από μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό ανταπόκρισης και οι οποίοι συνδέουν τη συνέχιση της εμπορικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τη συνέπειά τους απέναντι στην τράπεζα.

Υποψήφιοι για ΤΧΣ

Σε αναζήτηση λύσης για το ζήτημα του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την αποχώρηση του κ. Βασίλη Κατσικιώτη, ο οποίος είχε επιλεγεί για τη θέση, η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ εξέτασε δύο βασικές εναλλακτικές, πρόσωπα που βρίσκονταν στη σχετική λίστα ή την επανεκκίνηση από μηδενική βάση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εξεταστούν οι δυνατότητες ανάδειξης στη θέση του Κώστα Μιχαηλίδη τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε τράπεζες του εξωτερικού. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση και το όνομά του περιλαμβανόταν στην τελική λίστα των υποψηφίων που κατάρτισε η Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση. Ετσι, αν δεν προκύψει και πάλι κάποιο εμπόδιο τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ από την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Ο κ. Μιχαηλίδης έχει μεγάλη τραπεζική - επενδυτική εμπειρία και σήμερα απασχολείται ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής με έδρα το Λονδίνο και καθοδηγεί επιχειρήσεις που επιδιώκουν διοικητική αναδιάρθρωση. Εως τον Οκτώβριο του 2015 εργαζόταν στην UBS, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Credit Suisse, στη Merrill Lynch, στη Salomon Brothers και στην ExxonMobil.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από το περασμένο καλοκαίρι.



Ευγενία Τζώρτζη
Έντυπη Καθημερινή


Άφαντοι με τα 30 εκατ. οι τρεις Κορλεόνε των Ρομά

Το καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο των αστυνομικών λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους 
«τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.

Κατάφεραν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η επιχείρηση της Ασφάλειας για το «ξεδόντιασμα» του Κορλεόνε των Ρομά να πάρουν από τις κρύπτες εκατομμύρια ευρώ και να χαθούν από προσώπου γης αφήνοντας στα σπίτια τους ακόμα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο «Χειλάς», ο «Σέφκης» και ο Αλέξης, τρεις εκ των αρχηγικών μελών της τσιγγάνικης μαφίας, εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τη βοήθεια διεφθαρμένων αστυνομικών που τους ενημέρωσαν για τη γιγαντιαία επιχείρηση που είχε στηθεί για τη σύλληψή τους.

Από την 1η Νοεμβρίου κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται, αν παραμένουν ή έχουν βγει από τη χώρα και αν προτίθενται να παραδοθούν στις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι μέρα με την ημέρα ο κλοιός σφίγγει. Στα τέλη της εβδομάδας εμφανίστηκαν στην Εισαγγελία τρεις δικηγόροι οι οποίοι δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τους τρεις καταζητούμενους, μια κίνηση που ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς ως ένδειξη πρόθεσης να ρίξουν γέφυρες και κάποια στιγμή να παραδοθούν.

Την ίδια ώρα, διώξεις για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ασκήθηκαν και σε βάρος κάποιων κοσμηματοπωλών του Κολωνακίου οι οποίοι προμηθεύονταν από τους κλεπταποδόχους ρολόγια και κοσμήματα από τις «μπούκες» της τσιγγάνικης συμμορίας στις βίλες της Αθήνας και τα πούλαγαν σε επώνυμους πελάτες.

Αυτοί είναι οι τρεις καταζητούμενοι


Η δομή της μαφίας των Ρομά με τα πολλά παρακλάδια και τις υποομάδες είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί αρχηγοί, ωστόσο υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν τόσο για τις επιχειρησιακές ικανότητές τους όσο και για τα οικονομικά μεγέθη τους. Από αυτούς οι πιο σημαντικοί είναι οι τρεις που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη και αυτή τη στιγμή να μη γνωρίζει κανείς πού βρίσκονται έχοντας στην τσέπη τους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αλλωστε οι καταζητούμενοι και κάποια άλλα στελέχη του τσιγγάνικου Κορλεόνε, γοητευμένοι από τις σιτσιλιάνικες φαμίλιες, έστησαν την οργάνωση στα πρότυπα των Ιταλών Capi και του κινηματογραφικού Νονού. Ουσιαστικά η οργάνωση ήταν μια φαμίλια με δύο παρακλάδια που συνεργάζονταν μεταξύ τους, αντάλλασαν «επιχειρησιακά στελέχη» όταν δέχονταν πλήγματα από τις Αρχές, είχαν χωρίσει την Ελλάδα σε ζώνες κυριαρχίας και, φυσικά, ακολουθούσαν τον άγραφο νόμο που λέει «ποτέ ο ένας δεν εμπλέκεται στα οικονομικά του άλλου».

Οι αναλύσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τη δράση της μαφίας των Ρομά αναδεικνύουν και το μέγεθος της ζημιάς που είχαν κάνει. Πάνω από 2.000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί μόλις οι 300, τζίρος που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια δράσης τους, δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης όταν κάποια από τα μέλη της φαμίλιας είχαν πρόβλημα και, το κυριότερο, εντυπωσιακό επιχειρησιακό πλάνο.

Ο «Νονός» με τη Ferrari    


Ο πρώτος από τους καταζητούμενους είναι ο γνωστός στην πιάτσα με το ψευδώνυμο «Χειλάς-Ψηλός». Ενας γεροδεμένος νεαρός άνδρας που έμενε στο Ιλιον σε ένα σπίτι-υπερπαραγωγή του Bollywood και οδηγούσε μια κατακόκκινη Ferrari. Μάλιστα όταν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και να αγοράσει την κάμπριο Ferrari για να δείξει την «αρχοντιά» του, έφτασε μέχρι την Καρδίτσα για ένα αυτοκίνητο που είχε αρχική τιμή πάνω από 110.000 ευρώ. Μετά από πολλά και σκληρά παζάρια έριξε την τιμή στα 75.000 ευρώ. Ο πωλητής έκανε την τελευταία πρόταση στις 77.000 και τότε ο «Χειλάς» έβγαλε το πανάκριβο Rolex που φορούσε και είπε στον εμβρόντητο και εξαντλημένο από τις διαπραγματεύσεις πωλητή «75.000 και ένα Rolex», για να πάρει το αυτοκίνητο και να πάει στο Ιλιον. Εκεί, πρώτη του δουλειά ήταν να ξεφορτωθεί τις καρδιτσιώτικες πινακίδες και να «φορέσει» στο super car αθηναϊκές προκειμένου να κυκλοφορεί άνετα στα στέκια της Γλυφάδας χωρίς να δίνει στόχο.

Ο δεύτερος της παρέας είναι ο Ρομά με το παρατσούκλι «Σέφκης». Οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως άτομο με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, που ήξερε καλά να διατηρεί τις ισορροπίες και χτυπούσε κυρίως στη Δυτική Αττική μεγάλες επιχειρήσεις και βίλες. Ομως είχε μια αδυναμία: του άρεσαν τα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα. Ετσι, όταν ο «Χειλάς» αγόρασε τη Ferrari, ο «Σέφκης» για να του μπει στο μάτι πήρε μια λευκή BMW σειρά Μ, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, την μάλιστα είχε «πειράξει» για να βγάζει εκατοντάδες άλογα. Εμενε στην Ελευσίνα σε ένα σπίτι-ανάκτορο, σχετικά κοντά με τον τρίτο καταζητούμενο, τον Αλέξη. Επικεφαλής μιας ιδιαίτερα δραστήριας ομάδας, κατάφερε να εξαφανιστεί αμέσως μετά το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Και αυτός κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο, αφού άλλωστε δεν υπήρχε μέλος του κυκλώματος των Ρομά που να μη διαθέτει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, που φρόντιζε να αγοράζει πάντα με μετρητά και να το μεταβιβάζει σε ονόματα τρίτων έτσι ώστε, αν κάτι πήγαινε στραβά, να μην καταλήξει στα χέρια της Αστυνομίας.

Το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό


Οι τρεις καταζητούμενοι, από τους επιχειρησιακούς αρχηγούς των δύο οργανώσεων, ζούσαν μέσα στην χλιδή, την υπερβολή και την αλαζονεία. Η Ασφάλεια Αμαρουσίου και της Βορειοανατολικής Αττικής έστησαν μια γιγαντιαία επιχείρηση με περισσότερους από 800 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα για να τους βάλουν στο χέρι. Ηταν ένα καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο, που λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους «τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.

Στην κατάθεσή του ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής των ερευνών, αναφερόμενος στους τρεις καταζητούμενους, λέει ότι «ο αστυνομικός υποδιευθυντής Β.Ι που υπηρετεί στη Δυτική Αττική είχε επικοινωνίες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ανωτέρω κατηγορουμένους, που επίσης περιλαμβάνονται στη δικογραφία», ενώ στις επόμενες γραμμές λέει για τις τηλεφωνικές επαφές και το ραντεβού που έκλεισαν οι δύο εκ των τριών με τον διεφθαρμένο αστυνομικοί προκειμένου να ενημερωθούν για τις κινήσεις των διωκτών τους. «Μετά τις προαναφερόμενες επικοινωνίες βασικά - αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν βιαστικά από τις οικίες όπου κοιμόντουσαν κάθε βράδυ εκεί και πήραν μαζί τους όλα τα κλοπιμαία, δεδομένου ότι την επόμενη ημέρα που σχεδιάστηκε η επιχείρηση τα συγκεκριμένα άτομα δεν ανεβρέθηκαν στις οικίες τους. Η υπηρεσία μου είχε ένα διαρκές κυνηγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης για να μπορέσει να τους εντοπίσει σε κάποια από τα ξενοδοχεία που είχαν μείνει προσωρινά. Επισημαίνεται ότι αυτά τα αρχηγικά μέλη και κάποια από αυτά κατάφεραν τελικά να διαφύγουν της σύλληψης, όπως ο Σέφκης, ο Χειλάς-Ψηλός και ο Αλέξης και έτσι να μην καταφέρουμε τελικά να σταματήσουμε την κακοποιό δράση τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού του αστυνομικού υποδιευθυντή πήγαν οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους. Ο «Σέφκης» με τον «Αλέξη» συναντήθηκαν σε άγνωστο σημείο με τον αξιωματικό ο οποίος τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψή τους και εξαφανίστηκαν. Μαζί τους πήραν και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από την εξαφάνιση των τριών αρχηγικών μελών, ενδεικτικό του «σύρματος» που είχε πέσει είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι θα έβρισκαν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, στο τέλος κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν μόλις 600.000 ευρώ. Το κάρφωμα από τους επίορκους αστυνομικούς έδωσε την ευκαιρία στους «ντον» των Ρομά να «σκουπίσουν» το ρευστό από τις κρύπτες και να εξαφανιστούν. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι έπεσαν λίγες ώρες αργότερα στα δίχτυα των διωκτών τους, αφού έκαναν το λάθος να κουβαλούν πάνω τους και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλεφώνα που είχε λοκάρει ο σούπερ κοριός. Σε βάρος των συγκεκριμένου αστυνομικού υποδιευθυντή αλλά και δύο ακόμη συναδέλφων του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό, ασκήθηκαν διώξεις και η υπόθεση έχει πλέον πάρει και γι’ αυτούς τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Διώξεις και σε κοσμηματοπώλες

Αξίζει να επισημανθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος κοσμηματοπωλών στους οποίους φέρεται να κατέληγαν πολλά από τα ρολόγια που έκλεβε η συμμορία των Ρομά. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και νέα πρόσωπα να μπουν στο κάδρο των ερευνών καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, η υπόθεση έχει πολύ βάθος και τώρα ανοίγει το κεφάλαιο που έχει να κάνει με τους κλεπταποδόχους του «θησαυρού».

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι τσιγγάνοι γνωρίστηκαν με τους γόνους των καλών οικογενειών της Αθήνας σε συγκεκριμένα γυμναστήρια της Γλυφάδας και σιγά-σιγά άρχισαν τις big business. Μάλιστα για κάποια μεγάλα χτυπήματα σε βίλες του κέντρου και των ακριβών προαστίων που πραγματοποιούσε ο top επιχειρησιακός βραχίονας της μαφίας των Ρομά, αστυνομικοί δείχνουν πεπεισμένοι ότι οι «ποντικοί» είχαν πληροφόρηση από πρόσωπα που γνώριζαν λεπτομέρειες για τους στόχους και τους έδιναν ακόμα και τα σημεία όπου κρυβόταν το ρευστό και τα πανάκριβα ρολόγια.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει μεγάλο χτύπημα στο οποίο οι δράστες με τα θύματα να μην έχουν κοινούς γνωστούς. Οπως, για παράδειγμα, στην εκκλησία του Κερατσινίου, όπου ο αγαπημένος της κόρης του ιερέα γνωρίστηκε σε γνωστό γυμναστήριο με τη μαφία των τσιγγάνων και έδωσε πληροφορίες για χρηματοκιβώτιο όπου βρίσκονταν οι λίρες, τα ευρώ και τα δολάρια των κληρικών και του ποιμνίου. 



Πηγή : protothema.gr


Το "Ρο" του Τσίπρα δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης σύμφωνα με καθηγητή




Ο Απόστολος Δοξιάδης ψάχτηκε για την ξεφτίλα του "Ρο" που τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του και έκανε ανάρτηση στο facebook

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Πριν λίγες μέρες συνάντησα τυχαία στην Αγγλία έναν καθηγητή μεγάλου πανεπιστημίου, που ειδικεύεται στη forensic psychiatry–ας πούμε την ιατροδικαστική ψυχιατρική–και δουλεύει με φυλακές, νοσοκομεία, κ.α. Έχει εξ αυτού τεράστια εμπειρία σε πολλών λογιών παράξενες παθολογίες.

Του είπα λοιπόν, χωρίς ονόματα, μια ιστορία: ένας άνθρωπος Α συναντάει έναν άνθρωπο Β, κάνουν μια δημόσια συζήτηση, και ο άνθρωπος Α αρχίζει μετά να μιλάει, στη γλώσσα του μεν, με την προφορά της γλώσσας του ανθρώπου Β δε, την οποία σημειωτέον, ξέρει ελάχιστα. Ποια είναι η διάγνωσή του;

Ο καθηγητής με ρώτησε αν ο Α έχει μιλήσει σε άλλες περιπτώσεις με την προφορά της ξένης γλώσσας, ή είναι η μοναδική γνωστή φορά. Του είπα ότι ισχύει το δεύτερο. Μου είπε ότι κατά συνέπεια αποκλείουμε το FAS (Foreign Anccent Syndrome–Σύνδρομο Ξένης Προφοράς) καθώς αυτό θα ήταν γενικευμένο. Αντίθετα, μου λέει εδώ έχουμε μια παραλλαγή του «εφέ του χαμαιλέοντα», για ακραία παραδείγματα του οποίου με παρέπεμψε και στην ταινία του Γούντι Άλεν, «Zέλιγκ.»

To σύνδρομο στο παράδειγμα που του είπα, μου εξήγησε, δε δηλώνει νευρολογική ή άλλη βαρειά διαταραχή, αλλά είναι αντίδραση αδύναμης προσωπικότητας (Α) απέναντι σε μια ισχυρή (Β), που εκδηλώνεται με ασυναίσθητη μίμηση.

Τον ρώτησα ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας σαν του Α, που μπορεί να εκδηλώσει σε τέτοιες περιστάσεις το «εφέ του χαμαιλέοντα». Mου είπε ότι στη βιβλιογραφία αναφέρονται κυρίως δυο: 1) χαμηλή αυτοεκτίμηση (που είναι άσχετη από το πόσο δείχνει εξωτερικά ο άνθρωπος ότι εκτιμά τον εαυτό του), 2) κατά κανόνα χαμηλός δείκτης νοημοσύνης.




Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεφτών με εξειδίκευση στα Smart τα οποία μεταπωλούσαν αυτούσια ή ως ανταλλακτικά




Η δράση της σπείρας ήταν τεράστια με τουλάχιστον 21 κλεμμένα αυτοκίνητα, πολυπληθής και μεγάλη οργάνωση.

Εξαρθρώθηκε, από την Ασφάλεια Βορειανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων μάρκας Smart, τα οποία στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση είτε αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά είτε εξ’ ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, της πλαστογραφίας και της ληστείας καθώς και για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί φωτοβολίδων.

Συνελήφθησαν, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας τοπικής αρμοδιότητας και της Ο.Π.Κ.Ε., 9 άτομα, εκ των οποίων έξι ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ηλικίας από 22 έως 33 ετών, δύο Αλβανοί, ηλικίας 19 και 22 ετών και ένας 25χρονος Ρουμάνος. Συγκατηγορούμενοι τους είναι και δύο Αλβανοί, 21 και 24 ετών, έγκλειστοι των φυλακών, εκ των οποίων ο ένας ήταν και ο “εγκέφαλος” που διεύθυνε την σπείρα μέσα από τις φυλακές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.



Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει από τις αρχές του χρόνου εγκληματική ομάδα και διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων Smart, από διάφορες περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια τα οδηγούσαν και τα στάθμευαν σε περιοχή του Μενιδίου, την οποία επιτηρούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους από σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) που πιθανώς διέθεταν. Ακολούθως τα μετέφεραν σε συνεργείο αυτοκινήτων συνεργού τους, με σκοπό την αποσυναρμολόγηση ή παραποίηση τους για μετέπειτα πώληση.



Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους και λειτουργούσαν μεθοδικά και σχεδιασμένα. Συγκεκριμένα, βασικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 24χρονος Αλβανός, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος των Φυλακών, για διάπραξη όμοιων αδικημάτων και ο οποίος καθοδηγούσε, μέσω του 22χρονου αδελφού του, τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας σχετικά με τον τρόπο διάπραξης των κλοπών. Ο 22χρονος μάλιστα κατείχε και διαχειριζόταν το λογισμικό με το οποίο παρέκαμπταν τα συστήματα ασφαλείας (immobilizer) των οχημάτων, καθώς και το ειδικό εξάρτημα "φύσα".



Από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, άλλοι είχαν αναλάβει τον ρόλο των “ανιχνευτών” για τον εντοπισμό των οχημάτων, άλλοι την διάπραξη των κλοπών και την μεταφορά τους στο Μενίδι και άλλοι την αποσυναρμολόγηση στο συνεργείο.



Από έρευνα που διενεργήθηκε στο συνεργείο ιδιοκτησίας του 33χρονου Ρωσοπόντιου συλληφθέντα καθώς και στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 15 αυτοκίνητα, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια, κροτίδες, μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, κινητά τηλέφωνα, φυσίγγιο, κουκούλα τύπου full face και το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.



Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 17 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ επιπλέον εξιχνιάσθηκε και μία περίπτωση απάτης σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, μία περίπτωση ληστείας, μία υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και μία υπόθεση μαστροπείας, καθώς ορισμένοι από τους Ρωσοπόντιους εμπλέκονταν και στην μαστροπεία και το εμπόριο “λευκής σαρκός”. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Πηγή : news247.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Με την Ελλάδα μην παίζετε!»



Ανησυχία για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές  με την φράση, «Με την Ελλάδα μην παίζετε!»,διατύπωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Είμαστε σήμερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση. Και όλο αυτό να συμβαίνει, δυστυχώς, σε μια εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα. 

Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”.

Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη. Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες … 

 Η Αλβανία με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν  “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του Υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.  Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο, περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας. Και δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Μια Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα … Όμως, αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε. Προσωποποίησε την πιο ανεύθυνη και δημαγωγική Αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όσο παραμένει η Κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου, τονίζοντας: «Ακούω τον κ. Τσίπρα, σαν σύγχρονη Κασσάνδρα, να αναφέρεται συνέχεια στο 4ο Μνημόνιο. Και θέλω στο σημείο αυτό να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να με ακούσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν.

Αυτό η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει. Η ανικανότητά της παρατείνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας, αντί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να τελειώνουμε με τα Μνημόνια. Όσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου. Γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει. 

Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το Δ.Ν.Τ.; Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων .... Θα πανηγυρίσουν το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχοντας υπογράψει ό,τι τους ζητηθεί και θα το θεωρήσουν και μεγάλη επιτυχία. 

Η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να έχει συμβεί από τις αρχές του 2015. Έσυραν τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια και σήμερα πανηγυρίζουν για τα ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά, να βρεθούμε εκεί που ήμασταν δύο χρόνια πριν. 

Το ίδιο συμβαίνει με το χρέος. Ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι δεδομένο από τον Νοέμβριο του 2012. Θα είχαν ήδη συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοί του δεν είχαν ρίξει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τη θέλουμε και την υποστηρίζουμε τη ρύθμιση του χρέους. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους. Χρειάζονται και αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά». 

Για τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τη θλίψη μου και τον προβληματισμό μου για τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος Υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες» και σημείωσε: «Χρειάζεται, ωστόσο, ένας καταλύτης για να πάρει μπρος η χώρα και η οικονομία. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια νέα Κυβέρνηση με σχέδιο που θα ξεκολλήσει τη χώρα. Πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα το πρόγραμμά μας με το οποίο η χώρα μπορεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4% για μια πενταετία τουλάχιστον. Να προσελκύσει επενδύσεις 100 δις την επόμενη πενταετία, που θα δημιουργούν 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο. 

Σας διαβεβαιώνω ότι οι στόχοι μας είναι εφικτοί. Μπορούμε να το πετύχουμε, ακολουθώντας μια πολιτική που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες:

Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Επιτάχυνση των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Για να μη μένει κανείς πίσω».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου, καθώς και στα αναπτυξιακά έργα που δρομολογήσαν στην ευρύτερη περιοχή οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε τρεις καθαρές δεσμεύσεις:

«Πρώτη δέσμευση: Από το δικό μου στόμα ψέματα δεν θα ακούσετε. Ξέρω καλά, ότι η πρωτοφανής κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλεται στο ξεγύμνωμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Κορόιδεψαν τους πολίτες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε 100 για να πουν κάποιοι “βρε και τα μισά να κάνει, καλά θα είναι”. Θα δεσμευτούμε για 10, θα γίνουν και τα 10. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα. Συμφωνία Αλήθειας προτείνω στους Έλληνες, το λέω και το εννοώ. 

Δεύτερη δέσμευση: Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι. Οι μειώσεις φόρων θα ανακουφίσουν τη μέση ελληνική οικογένεια. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν δουλειές και προοπτική για όσους σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας.   Η πολιτική μας για την Εκπαίδευση θα φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία για κάθε παιδί που θέλει, μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ακραίας φτώχιας που ακουμπάει ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες.  

Και τρίτη δέσμευση. Θα ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Η πρότασή μας δεν είναι μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο πατριωτικό όραμα να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη. Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι καιρός οι Έλληνες να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας».

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε «στην Ήπειρο των μεγάλων πατριωτών και των μεγάλων ευεργετών», πρόσθεσε: «Και με την ευκαιρία, θέλω να πω και κάτι ακόμα: Πρέπει και η σημερινή οικονομική ελίτ του τόπου μας να σταθεί στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν. Να εμπνευστεί από το παράδειγμα των Ηπειρωτών ευεργετών και να στηρίξει και εκείνη έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».

Απευθυνόμενος σ’ ολόκληρη την κοινωνία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Επιτρέψετε σήμερα να απευθυνθώ προσωπικά κυρίως σε όσους συμπολίτες μας δεν μας εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Κάποιοι κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα, πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Κάποιοι άλλοι φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα και είπαν να δοκιμάσουν μια αλλαγή. Είδαμε, όμως, όλοι μας ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα. 

Σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές. Δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Οι διαχωριστικές γραμμές του χθες έχουν ξεθωριάσει. Σε αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δείξτε μας εμπιστοσύνη και ελάτε να προχωρήσουμε μαζί στις αλλαγές και στα μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Μαζί στις εκλογές, μαζί και την επόμενη μέρα, στο δύσκολο έργο για να σηκώσουμε ξανά ψηλά την πατρίδα μας». 


Αρχιφύλακας συνελήφθη για παράνομη κατοχή οπλισμού




Ένας 44χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής συνελήφθη την Πέμπτη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς κατείχε παράνομα οπλισμό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, στην κατοχή και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.145 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τέσσερα δακρυγόνα διαφόρων τύπων, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, πέντε μαχαίρια και τσεκούρι πολεμικού τύπου, ξιφολόγχη και πιστόλι.

Το πιστόλι θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα, ο 44χρονος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.



Πηγή : tovima.gr


Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στο Ισραήλ





ΧΑΪΦΑ. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χάιφα στο Βόρειο Ισραήλ υποχρεώθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, με τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνει λόγο για «εμπρησμούς με πολιτικά κίνητρα».

Εικόνες στην ισραηλινή τηλεόραση έδειχναν χθες τείχος φωτιάς να κατακαίει συνοικία στο κέντρο της Χάιφα, τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ισραήλ με περισσότερους από 300.000 κατοίκους. Υστερα από έκκληση της ισραηλινής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια, η ελληνική πολεμική αεροπορία απέστειλε σμήνος ειδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εστίες φωτιάς καίνε σε διάφορα σημεία της χώρας τις τελευταίες τρεις ημέρες, αν και το φαινόμενο οξύνθηκε ιδιαίτερα χθες, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανατολικών ανέμων που πνέουν στο Βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Παιδείας της χώρας και ηγέτης ακροδεξιού κόμματος, Ναφτάλι Μπένετ, είπε χθες ότι οι εμπρηστές δεν είναι δυνατόν να είναι Εβραίοι, υπονοώντας ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται Αραβες ή Παλαιστίνιοι. Παρότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε ανάλογες εικασίες, ο επικεφαλής της υπογράμμισε ότι ορισμένες από τις εστίες οφείλονται σίγουρα σε εμπρησμό.

«Υπήρξαν σίγουρα εμπρησμοί, αν και πολλές εστίες δεν είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Οπου σημειώθηκαν εμπρησμοί, πρόκειται για το έργο εθνικιστών, αλλά δεν θέλω να επηρεάσω την έρευνα», είπε χθες ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλζαϊκ, που αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ορισμένες συλλήψεις, χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες.

Αραβες και Παλαιστίνιοι εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για τις πυρκαγιές, με το μήνυμα #Israelburning (το Ισραήλ φλέγεται) να κυριαρχεί στο Twitter.

Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέδωσε τις πυρκαγιές σε «φυσικά και μη φυσικά» αίτια, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν χθες λόγο για «ιντιφάντα εμπρησμών», αναφορά σε παλαιότερες εξεγέρσεις Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα.

Το εύρος των πύρινων μετώπων, που έκαιγαν χθες δυτικά της Ιερουσαλήμ, γύρω από τη Χάιφα, στα κεντρικά και βόρεια πεδινά της χώρας, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια ξένων χωρών. Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία και τη Ρωσία επρόκειτο να αναλάβουν δράση για την κατάσβεση των εστιών.

Εκκένωση νοσοκομείων

Πυκνό νέφος καπνού είχε σκεπάσει χθες την πόλη της Χάιφα, ενώ ο δήμος διέταξε τη διακοπή λειτουργίας του πανεπιστημίου, των σχολείων, καθώς και την εκκένωση νοσοκομείων και των δύο φυλακών στα περίχωρα της πόλης, με τους κρατουμένους να μεταγάγονται σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα στα νότια της χώρας.

Η επίμονη ανομβρία, καθώς και ο ξηρός ανατολικός άνεμος ευνόησαν την επέκταση των πυρκαγιών, που έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες κατοικίες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Παιδείας και ηγέτης ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας» έγραψε ότι «όσοι δεν ανήκουν στη χώρα είναι ικανοί να την πυρπολήσουν».

Ο δήμαρχος της Χάιφα, Γιόνα Γιαχάβ, κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν τα ποτιστικά συστήματα των κήπων τους για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις συνοικίες του κέντρου.



Έντυπη Καθημερινή


Ντόρα : Δε θα μας δώσουν τέταρτο μνημόνιο, θα μας διώξουν από το ευρώ



Απαισιόδοξη και ανήσυχη εμφανίστηκε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό του Vima FM, η Ντόρα Μπακογιάννη, βλέποντας να έρχονται δυσάρεστες εξελίξεις με την παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία.

Στην ερώτηση με το αν πιστεύει πως έρχεται 4ο Μνημόνιο, η κα. Μπακογιάννη είπε : 

«Εγώ δεν είμαι σίγουρη ότι έρχεται 4ο Μνημόνιο, δεν είμαι καθόλου βεβαία ότι θα μας δώσουν άλλο Μνημόνιο, είναι χειρότερα τα πράγματα, θα μας διώξουν, κύριοι!», εκφράζοντας φανερά την ανησυχία της.

Συμπληρώνοντας η κυρία Μπακογιάννη : 

«Θα μας πούνε ότι “παιδιά μου, πηγαίνετε στο καλό”, θα γίνει δηλαδή το χατίρι του Σόιμπλε, “παιδιά μου πάρτε και μερικά λεφτά και βγέστε έξω από το ευρώ”».






Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο




Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε χθες Παρασκευή στις 22:29 σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Ακολουθούν ορισμένα βιογραφικά στοιχεία από το Αρχείο Βιογραφιών του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Name: CASTRO RUZ Fidel

Όνομα: ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΣ Φιντέλ

Αξίωμα: Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ.

Ημερομηνία Γέννησης: 13/8/1926

Ημερομηνία Θανάτου: 25/11/2016

Χώρα: Κούβα

Οικογενειακή Κατάσταση: Ένας γιος από τον γάμο του με τη Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δικηγορεί στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.

1953: Επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.

1956: Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.

1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.

1959-76: Πρωθυπουργός.

1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του "Partido Unido De La Revolucion Socialista" (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).

Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.

15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Από το 1992: Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στηχώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.

25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.

6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβαδιανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του, δύο για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και μία για"ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιοδολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρωνατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.

27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

31/7/2006: Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.

19/2/2008: Ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24/2, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβουλίο νέος πρόεδρος της χώρας.

25/11/2016: Πεθαίνει.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Λένιν (1961).

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1964: "Ten years of Revolution".

1968: " History will absolve me".

1987: "Fidel" (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).

1991: "How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World" (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).

2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο "Στρατηγική Νίκη", για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)