Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μητσοτάκης για ΑΠΘ: «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες»


Ερώτηση για τα όσα σύντελούνται στο Α.Π.Θ. κατέθεσε σήμερα στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαπίστωσε ότι παρά τη δημόσια παρέμβασή του και παρά την παράσταση διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο Υπουργό από βουλευτές του Κόμματος, η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη».              

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, ότι ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος  Υπουργός - σύμφωνα με δημοσιεύματα - διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν και σημείωσε ότι συντελούνται ήδη από τους καταληψίες ζημιές στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια της Θεσσαλονίκης.

«Οι κατασκηνωτές του “nobordercamp” έχουν καταλάβει, εδώ και πολλές ημέρες, το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχουν εισέλθει στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή, παραβιάζοντας τις κλειδαριές. Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είχε απευθύνει εγκαίρως προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκκληση για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Πανεπιστημίου. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτών της Πρυτανικής Αρχής, εκδόθηκαν εισαγγελικές παραγγελίες προς τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές, διατάσσοντάς τες να επέμβουν για την αποτροπή ή την καταστολή εγκλημάτων που τελούνται στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Εν τούτοις, όλως περιέργως, ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πρόσφατα ότι η κατάσταση μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι απολύτως ελεγχόμενη και - σύμφωνα με δημοσιεύματα - διέταξε τις τοπικές αστυνομικές αρχές να μην εφαρμόσουν τις εισαγγελικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα οι καταληψίες να παραμένουν στο χώρο του Πανεπιστημίου και να προκαλούν ζημιές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αφού τόνισε πως «στις ζημιές που έχουν γίνει εντός του Πανεπιστημίου τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και μέσα στα πανεπιστημιακά κτίρια, από εγχώριους και αλλοδαπούς αλληλέγγυους έρχονται να προστεθούν βανδαλισμοί σε λεωφορεία, καθώς και η επίθεση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τους διαδηλωτές αυτούς, στους οποίους η Κυβέρνηση παρέχει μία ιδιότυπη ασυλία, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Αλ. Τσίπρα ζητεί να απαντήσει εάν:

Πρώτον, αξιολογεί τη βίαιη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τις φθορές στην δημόσια περιουσία ως πράξεις παράνομες που δικαιολογούν την αστυνομική επέμβαση;

Δεύτερον, πιστεύει ότι η αποτροπή των επεισοδίων αυτών και των σημαντικών υλικών ζημιών που προκλήθηκαν συνιστά ή όχι υποχρέωση των αστυνομικών δυνάμεων;

Τρίτον, ισχύουν τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα ότι, με προφορική εντολή του Υπουργού, διετάχθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη να απόσχουν από οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου; Είχε γνώση ο κ. Πρωθυπουργός αυτής της εντολής; Την εγκρίνει;

Τέταρτον, πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους; Θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η Δημοκρατία όταν κάποιες επιλεγμένες ομάδες μπορούν να παραβιάζουν το νόμο σε βάρος των συμπολιτών τους και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας χωρίς συνέπειες;



Πηγή : kathimerini.gr


Εκκενώνεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό τον φόβο κατάληψης από τους «No Border»!


Οι εργαζόμενοι αποχωρούν από το ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ασφαλίσει όλες τις εισόδους - Οι αναρχικοί χθες «γυαλιά-καρφιά» το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Υπό τον φόβο να μετατραπεί και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε ένα απέραντο... κοινόβιο, οι αρχές του Ιδρύματος αποφάσισαν την Παρασκευή την εκκένωσή του, προκειμένου να μην καταληφθεί από τους «No Border», τους αναρχικούς που έστησαν το κάμπινγκ στο ΑΠΘ και οι οποίοι χθες το μεσημέρι έκαναν «γυαλιά-καρφιά» το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους εργαζόμενους και την περιουσία του ιδρύματος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, έδωσε εντολή να εκκενωθεί το Ίδρυμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του ΠΑ.ΜΑΚ. αποχωρούν από το ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ασφαλίσει όλες τις εισόδους.

«Αφού δεν μπορεί να μας προστατέψει η Αστυνομία οφείλουμε να προστατευτούμε μόνοι μας». δήλωσε στην ιστοσελίδα στενός συνεργάτης του κ. Ζαπράνη.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα λαμβάνουν χώρα και τη διεξαγωγή του «No Border Camp», κάνοντας λόγο για αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων. 


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την ανησυχία του για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την εγκατάσταση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων κατασκηνωτών  του “Nobordercamp”.

Εκφράζει, επίσης, τη συμπαράστασή του στις πανεπιστημιακές αρχές, το Δήμο Θεσσαλονίκης και όσους υπέστησαν ηθικές ή υλικές βλάβες από τη δραστηριότητα των κατασκηνωτών.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας.

 Οι ομάδες που κατασκήνωσαν στους χώρους του, προέρχονται, κυρίως, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν μέχρι τις 24 Ιουλίου. Προγραμματίζουν καθημερινές πορείες και δράσεις στην πόλη και στις γύρω περιοχές για το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως μας ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου, το Α.Π.Θ. δεν ρωτήθηκε, δεν επιθυμεί και, προφανώς, δεν έδωσε την άδειά του σε μια δράση, που χρησιμοποιεί αυθαίρετα τους χώρους του, χωρίς να σχετίζεται κατ’ ουδένα τρόπο με το πανεπιστήμιο και χωρίς να συνάδει με τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του, αμαυρώνοντας τη δημόσια εικόνα του και ενέχοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ήδη δύο κτίρια σχολών είναι κατειλημμένα και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να υποδειχθεί άλλος, καταλληλότερος χώρος και δεν εισακούστηκαν. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων. 

Το Α.Π.Θ. τα τελευταία χρόνια κάνει μια σοβαρή προσπάθεια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, να διατηρήσει το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, να προωθήσει τις συνέργειες με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, παράλληλα με τις δράσεις για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και στην πρόοδο της κοινωνίας. Και όλα αυτά παρά την απελπιστικά υψηλή μείωση της οικονομικής του στήριξης από την πολιτεία (μείωση μεγαλύτερη του 60%) και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, καθώς καμία κενούμενη θέση λόγω συνταξιοδότησης από το 2011 και μετά δεν έχει πληρωθεί με νέο προσωπικό.   Ένα άριστο πανεπιστήμιο είναι καλό για την πόλη, είναι καλό για τη χώρα. Μια αντίληψη που καμία κυβέρνηση των τελευταίων 6 ετών με τις πράξεις της δεν δείχνει να συμμερίζεται.

Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή, συμπαραστεκόμαστε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τη μεγάλη επένδυση της ελληνικής κοινωνίας για την εκπαίδευση των παιδιών της και δηλώνουμε πως αξίζει της φροντίδας και της προστασίας των οργάνων της πολιτείας. Είναι αργά για να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες του ‘NoBorderCamp’. Ίσως, όμως, να είναι μια καλή αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κύμα στήριξης στο Α.Π.Θ. και αποτροπής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε πως θα καταβάλουμε επίμονες προσπάθειες».




Πηγή : protothema.gr


ΓΣΕΕ κατά ΣΕΒ για εργασιακά: Εδώ και τώρα ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας Απάντηση



Απαντήσεις «εδώ και τώρα» ζητάει η ΓΣΕΕ από τον ΣΕΒ για τις θέσεις του για τα εργασιακά, καθώς τα όσα ανέφερε σε οικονομικό δελτίο, την Πέμπτη, «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών» στην πρόσφατη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, ο ΣΕΒ πρέπει να διευκρινίσει και να δώσει απαντήσεις εδώ και τώρα, για το ποιες από όλες τελικά είναι οι θέσεις του. «Αυτές που υπέγραψε στις 3/2/2012 στην κοινή μας επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στη Γενεύη το 2014 και στο Ζάππειο το 2015 υπό το ILO, στο υπουργείο Εργασίας πριν από λίγες μέρες ή αυτές που κοινοποιεί τώρα προς τα μέλη του και όχι μόνον;», διερωτάται.

Για τη Συνομοσπονδία «η υπογραφή μιας εθνικής διμερούς συμφωνίας, οφείλει να  έχει  το τεκμήριο της σοβαρότητας στην προώθηση των ζητημάτων που κατ΄ελάχιστον έχουν  συμφωνηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις (μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά λοκ-άουτ, επαναφορά διαδικασίας, περιεχομένου και καθολικότητας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, επεκτασιμότητα  κλαδικών ΣΣΕ)». Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι όλοι  οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ως προς τις θέσεις, τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ) και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα στα εργασιακά, δηλαδή τον κατώτατο μισθό, το όριο των ομαδικών απολύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων αλλά και τη μη εφαρμογή του Lock Out. «Οι κοινωνικοί εταίροι έλαβαν μία σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Όσοι ήθελαν καθεστώς Πινοτσέτ στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί και θα χάσουν».

«ΓΣΕΕ και εργοδότες καταλήξαμε με πολύ κόπο σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας, την ουσιαστική επικύρωση των δύο συμφωνιών υπό τον ILO», είχε τονίσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, και κάλεσε «τους εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συμφωνία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα δύσκολο φθινόπωρο». Όπως σημείωσε είναι δεδομένο το αίτημα της ΓΣΕΕ για στήριξη της συμφωνίας από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για τον θεσμό της μεσολάβησης και διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ, την επεκτασιμότητα, τη μετενέργεια και την συρροή των συλλογικών συμβάσεων».

Η απάντηση του ΣΕΒ στη ΓΣΕΕ

«Προσυπογράφουμε το κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων των κοινωνικών εταίρων και, ταυτόχρονα, εξειδικεύουμε στις παρεμβάσεις μας, ως οφείλουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εποικοδομητικό πνεύμα τις πάγιες θέσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης» αναφέρει στην απάντηση του ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Στο πεδίο των εργασιακών, το ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής».

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, με τίτλο «ελευθερία στις συλλογικές συμβάσεις και στα ΜΜΕ», αναφέρει για τις ομαδικές απολύσεις πως η πρότασή του είναι να εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία, χωρίς δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται σήμερα και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να ελαφρύνουν μέρος από το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό.

Ακόμη για τον κατώτατο μισθό, τονίζεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης. «Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει όλοι τα μαθήματά μας από το παρελθόν και μία τέτοια λύση αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο με το σημερινό σύστημα, ένας λαϊκιστής υπουργός Εργασίας να δώσει υπερβολικές αυξήσεις, μόλις δει τα πρώτα ίχνη της ανάκαμψης, αγνοώντας τις επιπτώσεις σε μία εύθραυστη οικονομία», σημειώνει ο ΣΕΒ.

Για τις συλλογικές συμβάσεις, επισημαίνεται ότι οι επιχειρησιακές πρέπει να κατισχύουν και ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας», όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Για τις απεργίες, να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, αλλά και μεταφορές, υγεία, κ.λπ). «Οι απεργοί δεν μπορούν να κρατούν "όμηρο" την οικονομία ή να μην παρέχουν ελάχιστες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του αναφέρεται και στο θέμα των ΜΜΕ. «Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου αποτελεί μία ελληνική πατέντα πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για την αγορά και διανομή διαφημίσεων έναντι τηλεοπτικού περιεχομένου, μέσω μίας τεχνολογικά αυτοματοποιημένης και βασισμένης σε ψηφιακά δεδομένα πλατφόρμας (ProgrammingTV), που διακινούνται, μέσω διαδικτύου, κινητών, τηλεόρασης και καλωδιακών δικτύων», αναφέρει και συνεχίζει:

«Η μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα και η επιβολή της διά νόμου και όχι μέσα από διεργασίες ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα είναι προσχηματική και παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας. Όπως και με τον νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, λειτουργούντων σε καθεστώς ελεγχόμενου ανταγωνισμού και προκαθορισμένου κόστους, έτσι και με το νομοσχέδιο για τη διάθεση διαφημιστικού χρόνου, πλήττεται η ελευθερία των συναλλαγών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Και ενώ στις ΗΠΑ, η τεχνολογία αυτή δεν έχει αποκτήσει, παρά ελάχιστη αποδοχή, καθώς δημιουργεί ασυνέχειες στην αγορά, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να την εφαρμόσει υποχρεωτικά στο σύνολο της τηλεοπτικής αγοράς, επιβάλλοντας και πρόσθετη φορολόγηση 10% του διακινούμενου κύκλου εργασιών από διαφημιστικό έσοδο, για να καλύψει τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και άλλων συναφών αναγκών πολιτικού σχεδιασμού της ούτως ελεγχόμενης αγοράς τηλεοπτικών σταθμών. Και οι δύο νόμοι αργά ή γρήγορα είναι πιθανό να κριθούν αντισυνταγματικοί και θα καταπέσουν. Η αναστάτωση, όμως, που προκαλείται στην αγορά είναι ανεπίτρεπτη, ιδίως σε μία περίοδο όπου πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν απλά να επιβιώσουν».



Πηγή : tvxs.gr


Στο εδώλιο οριστικά η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί


Την οριστική παραπομπή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί αποφάσισε η γαλλική Δικαιοσύνη.

Την οριστική παραπομπή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί αποφάσισε η γαλλική Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται η κ. Λαγκάρντ είναι αμέλεια σε διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία το 2008, όταν η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της επικεφαλής του Ταμείου τόνισαν ότι η πελάτισσά τους θα αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά της.

Η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία.

Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς υπό τον Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ταπί θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.

Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Η κ. Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

ΔΝΤ: Εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Κ. Λαγκάρντ 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κ. Λαγκάρντ και την πεποίθησή του ότι η τελευταία μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις. 


Πηγή : thetoc.gr


Ο δικτάτορας Ερντογάν ψάχνει καταδότες στο εξωτερικό να καρφώνουν αντιπάλους του




Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πλέον ένα απλό καθεστώς είναι μια δικτατορία με σκληρό δικτάτορα που δεν διστάζει να ζητάει ανοικτά καταδότες που θα καρφώνουν εύκολα αντιπάλους του σουλτάνου.

Η Τουρκία ζητεί από Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να τηλεφωνούν στις τουρκικές αρχές και να καταγγέλλουν άτομα και οργανώσεις που υποστηρίζουν το κίνημα Χιζμέτ του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε σελίδα στο Facebook η οποία απευθύνεται σε υποστηρικτές του AKP υπάρχει δημοσίευση η οποία δίνει τηλεφωνική αριθμό για την αναφορά πληροφοριών για υποστηρικτές του κ. Γκιουλέν στο εξωτερικό.


Στην Αθήνα κάτω απο μυστικότητα οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί



Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν, οδικώς, σήμερα το πρωί οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 

Οι «8» κρατούνται σε κτίριο της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στους Θρακομακεδόνες στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η μεταφορά τους ξεκίνησε στις 7 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, που δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά. 

Οι «8» έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και η συνήγορος τους αναφέρει ότι φοβούνται για τη ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται την Πέμπτη 27 Ιουλίου, σε περίπτωση που η υπηρεσία ασύλου απορρίψει τις αιτήσεις τους, θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που εδρεύει στην Αθήνα, ενώ αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια.


Εγκαινιάζει άδεια νοσοκομεία ο Τσίπρας! Έγκυος πήγε από την Σαντορίνη σε άλλο νησί να γεννήσει!




Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ

Ο Πρωθυπουργός έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων του 1ου Νοσοκομείου ΔΕΚΟ του ΕΣΥ (Νοσοκομείο Σαντορίνης) την Παρασκευή 15.7.2016. Νοσοκομείο που φτιάχτηκε με χρήματα του Ελληνικού Λαού. Παρά ταύτα η αριστερή κυβέρνηση παραχώρησε την λειτουργία του στην ΑΕΜΥ ΑΕ.

Σκανδαλώδης απόφαση καθότι το Νοσοκομείο θα έπρεπε να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Στην ομιλία των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός «ευλόγησε» τα γένια της κυβέρνησής του, επαινώντας τα Μνημονιακά επιτεύγματά του στο κοινωνικό κράτος.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Σαντορίνης μεταξύ άλλων είπε ότι τώρα οι γυναίκες του Νησιού θα γεννάνε στο νέο Νοσοκομείο.

Θυμίζει η εν λόγω εξαγγελία την ταινία του Μαυρογιαλούρου για την μαιευτική κλινική που έφτιαξε στην εκλογική του περιφέρεια.

Επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Σαντορίνης την Τρίτη 19/7/2016. Είναι εμφανής η προχειρότητα, η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού στη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ασφαλή κάλυψη σε Ιατρικό Προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Προκύπτουν σημαντικά προβλήματα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΔΕΚΟ) του Νοσοκομείου.

Το προσωπικό που προσλήφθηκε από την ΑΕΜΥ ΑΕ εκτός ΑΣΕΠ, είναι με συμβάσεις εργασίας ενός έτους. Η αμοιβές τους είναι 800ευρώ το μήνα. Είναι σε τραγική κατάσταση καθότι προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και για την ενοικίαση σπιτιού απαιτείται σχεδόν ολόκληρος ο μισθός τους. Αναγκάζονται λοιπόν να διαμένουν στις κλίνες του Κέντρου Υγείας που έβαλε λουκέτο και σε ξενώνα του Δήμου. Τρεις εργαζόμενοι σε κάθε ένα μικρό δωμάτιο. Εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία.

Το ελλιπέστατο προσωπικό πολλών ταχυτήτων (εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας που μεταφέρθηκαν, αποσπασμένοι από άλλα Νοσοκομεία για μικρά χρονικά διαστήματα, προσωπικό ΑΕΜΥ ΑΕ) παρότι δίνουν και τη ψυχή τους, δεν μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Έγκυος γυναίκα που άκουσε τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να γεννήσει στο Νοσοκομείο, το επιχείρησε την Δευτέρα 18/7/2016, πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Κατέληξε να γεννήσει σε Νοσοκομείο της Κρήτης με διακομιδή, επειδή το Νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μόνο μία γυναικολόγο Ιατρό, δεν διαθέτει Αιμοδοσία, Νεογνολογικό Τμήμα. Το ίδιο συνέβη με άλλες πέντε γυναίκες έγκυες που παραπέμφθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ελλείψει μηχανοργάνωσης, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία από έλλειψη Ιατρών και για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης Ιατρών. ΧΑΟΣ!!! ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ!!!

Φυσικά κανείς δεν ήταν σε θέσει να απαντήσει πότε θα λειτουργήσουν οι Ιατρικοί Τομείς, τα Χειρουργεία, η Μ.Τ.Ν., τα Ιατρικά Μηχανήματα.

Βιάστηκαν να ανοίξουν το Νοσοκομείο για:

• Να προλάβουν να εισπράξουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια
• Να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις στους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ για την εκκίνηση ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, με την γιγάντωση του νέου επιχειρηματικού παίχτη της Υγείας την ΑΕΜΥ ΑΕ.
Γίνεται σαφές πια ότι το Νοσοκομείο το χειμώνα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και μόνο το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο με αποσπάσεις, νέες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να εισπράττουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια των τουριστών.


                                   ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ    

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Μετά το 24% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ

 (Φωτογραφία:  Intime )

Εναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ μέσα στο 2017 και εφόσον θα έχει πρώτα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτογραφία) σε συνέντευξη του στο Bloomberg. 

Αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ, είπε πως αναμένει να συνεχιστεί η ιδιωτικοποίηση δίχως εμπόδια, λέγοντας ότι η ιταλική εταιρεία, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Αζέρους της Socar, πρόκειται να αγοράσει το 17% του ΔΕΣΦΑ και θα τους υποβάλει προσφορά στα τέλη Σεπτεμβριου ή τις αρχές Οκτωβρίου. 

«Πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία λύση αποδεκτή και από τους δύο επενδυτές για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ» είπε με νόημα ο Πιτσιόρλας εννοώντας τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, η ρύθμιση του οποίου για το ψαλίδισμα στα ανακτήσιμα έσοδα της εταιρείας έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και των δύο. 

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των κυριότερων αποκρατικοποίησεων τόσο για το φθινόπωρο όσο και για το 2017. 

Έτσι, στα τέλη Ιουλίου αναμένεται το Δημόσιο να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% του ΟΤΕ, τον Σεπτέμβριο πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ τότε τοποθετείται και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καναδούς μεγαλομετόχους για την επέκταση της σύμβασης του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 67% του ΟΛΘ, ενώ στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η κουβέντα για την έναρξη ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, χρονιά εντός της οποίας θα τρέξει και το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης για τις μαρίνες. 

Το 2017 αναμένεται να μπει μπροστά και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τη τύχη των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.

Αναφορικά με την αγορά του ΟΛΠ από τη COSCO, εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για να προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στον τομέα των μεταφορών.



Γιώργος Φιντικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Δείτε τι να τρώτε μετά από σουβλάκια για να μην παχαίνετε!



Ο καθένας ονειρεύεται να είναι σε θέση να φάει όσα σουβλάκια και πίτσες θέλει χωρίς να ανησυχεί για τις… επιπτώσεις αυτής της διατροφής στην εξωτερική του εμφάνιση.

Τέλος στις "θερμιδικές τύψεις" όταν τρώτε σουβλάκια! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund στην Σουηδία, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα φρούτο, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ποικιλία μούρων, τα οποία ονομάζονται lingonberries, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και είναι πιο γνωστά ως κόκκινα μύρτιλλα.

Ύστερα από εργαστηριακή έρευνα επάνω σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια γενικότερη διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Επίσης, τα lingonberries μείωσαν ακόμα και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα!

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση και άλλων ειδών μούρων, όπως τα μαύρα μούρα (blackcurrants), τα bilberries, τα raspberries, τα crowberries και τα μούρα τύπου acai. Λόγω της γνωστής ευεργετικής τους αντιοξειδωτικής δράσης, όλα τα μούρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά τα κόκκινα μύρτιλλα αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά την αντιστροφή των επιπτώσεων της λιπαρής διατροφής.




Πηγές : lunduniversity.lu.se, iatropedia.gr


Τεράστιο κύκλωμα παράνομου τζόγου! Πάνω από 100 συλλήψεις σε βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί κινούνται ταυτόχρονα στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αθήνας και μάλιστα εισβάλουν σε πολυετή σπίτια.

Πρόκειται για βίλες που επέλεξε το κύκλωμα του παράνομου τζόγου για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αρχών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr ήδη έχουν πέσει στα χέρια των αστυνομικών 125 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα του παράνομου στοιχηματισμού.

Πρόκειται για άτομα ασιατικής καταγωγής και κυρίως για άτομα που προέρχονται από την Ταϊβάν.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν εγκαταστήσει ακριβά μηχανήματα και υπολογιστές στις πολυτελείς βίλες των ακριβών προαστίων της Αθήνας και δέχονταν παράνομα στοιχήματα απ' όλο τον κόσμο κυρίως για τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που σπαταλούσαν για τις εγκαταστάσεις τους στις ακριβές γειτονιές νοτίων και βορείων προαστίων μπορεί να συμπεράνει και τον τεράστιο τζίρο του κυκλώματος.

Τεράστιο ήταν και το ίδιο το κύκλωμα καθώς όπως αποδεικνύεται μετείχαν σε αυτό περισσότερα από 100 άτομα.

Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται να γίνουν αργότερα και επίσημες ανακοινώσεις.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Το μαχαίρι στις Επικουρικές ξεκινά στις 2 Αυγούστου




Eντεκα κλάδους και 312.000 συνταξιούχους «ακουμπά» το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που έρχεται με την πληρωμή του Αυγούστου σύμφωνα με ρεπορταζ  στο Imerisia.gr.

Από αυτούς  του υπολογίζεται πως 10.000-15.000 θα υποστούν μειώσεις 8-10% μεσοσταθμικά στο καταβαλλόμενο ποσό (πέφτουν πάνω από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μεικτά -κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Ετσι, σε δυο κύματα έρχονται ο ανακαθορισμός και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Το πρώτο «πακέτο» επαν-υπολογίζει τις επικουρικές 312.000 συνταξιούχων από 11 κλάδους με κυρίαρχο το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ) και… καταφτάνει στις 2 Αυγούστου με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από αυτό το πρώτο κύμα θα υπάρξουν μειώσεις σε 10.000 – 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές 8% – 10% στο καθαρό ποσό της επικουρικής. Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, που αν πέφτουν πάνω από το πλέγμα προστασίας των 1.300 ευρώ (μεικτά κύριας και επικουρικής) χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα επικουρική.

Για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ, πάνω από το οποίο πέφτει ο «πέλεκυς» των περικοπών στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία.

Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ) από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Κάποιες κατηγορίες (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) διασώζονται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο νέο μεικτό ποσό και το παλιό «ισοφαρίζεται» από περικοπές προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται (έχουν κριθεί αντισυνταγματικές). Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείεται να δουν ακόμη και εξαιρετικά οριακές αυξήσεις επειδή το νέο μεικτό τους πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ. Όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι», αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».


Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές με 179 ψήφους




Μέσα σε κλίμα πόλωσης και με την ψηφοφορία να έχει το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων, κατά Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, παρών το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Οσον αφορά στα άρθρα το πρώτο (για ψήφο στα 17) ψήφισαν 180, το δεύτερο (για την κατάργηση του μπόνους) ψήφισαν 179 βουλευτές, το τρίτο (για το πλαφόν 3%) 163 βουλευτές, το τέταρτο (για τις καταργούμενες διατάξεις) 179 και το πέμπτο (για το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος) επίσης 179 βουλευτές.

Να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία κατ΄ άρθρο υπήρξαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών. Για παράδειγμα στο Ποτάμι οι βουλευτές ψήφισαν όχι επί της αρχής αλλά κατά βούληση στα άρθρα (ενδεικτικά αναφέρεται πως οι Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν παρών στο μπόνους). Ο προερχόμενος από τους οικολόγους Γ. Δημαράς είπε παρών στο άρθρο τρία για τη διατήρηση του πλαφόν 3%. Υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).

Το γεγονός πως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών συνεπάγεται πως ο νέος νόμος -που προβλέπει απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα- δεν θα εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά στην μεθεπόμενη. Η μόνη διάταξη από όσες ψηφίστηκαν που μπαίνει άμεσα σε ισχύ είναι αυτή που προβλέπει ψήφο στους 17άρηδες.

Η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν μετωπική, ενώ ακολούθησε κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε ένα «ιστορικό αίτημα» αλλά και σε μία σύγχρονη απαίτηση για ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στο ότι οι ρυθμίσεις «στοχεύουν στην ακυβερνησία» και αποσκοπούσαν στο να στερήσουν την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε αρκετές φορές κόκκινο και υπήρξε σφοδρή κόντρα του Νίκου Βούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Σε έντονους τόνους κινήθηκαν στην ομιλία τους οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με βέλη να... εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για μία «σημαντική ημέρα» καθώς για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού τόνισε ότι «διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε ένα ιστορικό αίτημα αλλά ταυτόχρονα και σε ένα σύγχρονο αίτημα, καθώς σε όλες τις έρευνες η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής. Και πρόσθεσε πως με την ψήφο στα 17 δίνεται κίνητρο στους νέους να μην ενδώσουν στην απολιτικοποίηση. Τόνισε επίσης ότι κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. «Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με τη Χρυσή Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία» είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα «κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με τη Χρυσή Αυγή;».

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε από το Βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνέχισε επισημαίνοντας: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία», προσθέτοντας πως «ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη». Παράλληλα επεσήμανε πως ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει «γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή».

Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε τη Χρυσή Αυγή». Και επεσήμανε πως είναι μία καλή εξέλιξη για τη δημοκρατία το ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (απαιτούνταν 200 ψήφοι) καθώς «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή».

Ο Ν. Βούτσης

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής τον λόγο πήρε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος μάλιστα κατέβηκε από τη θέση του προέδρου για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είκοσι μέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τελικά συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική» σημείωσε και πρόσθεσε «πρέπει να σας γίνει μάθημα ότι με τον φασισμό η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση, ουδέποτε συναλλάχθηκε».

«Θα περίμενα μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση να κάνετε το καθήκον σας ως πρόεδρος της Βουλής» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε «εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους και με τη ΧΑ θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος ή όχι;».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Φερετζές» για τις δεξιές πολιτικές

«Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Και συνέχισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό «πουλάγατε δήθεν αριστερή τόλμη και γοητεία. Αυτό δεν λέγεται έρωτας, αποπλάνηση ήταν». Μιλώντας στη Βουλή έστειλε πολλαπλά... μηνύματα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της πως «η λεηλασία της δημοκρατικής παράταξης έλαβε τέλος. Οσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν στα ψηφοδέλτιά τους».

Λίγο αργότερα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «μήπως στο παρά πέντε να το ξανασκεφθείτε; Εκτός αν πρόκειται για δέσμευσή σας από το κυβερνητικό σύμφωνο συμβίωσης με τον Π. Καμμένο ή το φλερτ σας με το μέρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είπατε τίποτα για την περίοδο 2004-2009». Και συνέχισε τα πυρά προς την κυβέρνηση λέγοντας «όλοι καταλαβαίνουν ότι παίζετε με την απλή αναλογική επειδή δεν μπορείτε την απλή λογική, που λέει δεν ''μπορείτε, τα κάνατε μαντάρα''».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Χρυσώνουν το χάπι για τα μέτρα

«Η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι για τα οικονομικά μέτρα και νομίζει ότι βρίσκει σωσίβιο στον εκλογικό νόμο» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας από το Bήμα της Βουλής σημείωσε «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που κράτησε σταθερή και ξεκάθαρη θέση από την αρχή της συζήτησης». Συνέχισε επισημαίνοντας «ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται».

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης -ομαδικές απολύσεις, επιστροφή της δυνατότητας των εργοδοτών για ανταπεργία, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, διαιτησία του ΟΜΕΔ- σημείωσε πως η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του λαού. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι αποδεικνύεται ότι τη σκληρή γραμμή στα εργασιακά υπηρετούν από κοινού κυβέρνηση, εργοδότες, Κομισιόν, ΔΝΤ και η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Οχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε

«Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές σημείωσε «μην παθιάζεστε τόσο πολύ με την πρότασή σας. Γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο για τον οποιονδήποτε λόγο περάσετε μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους. Κάποια δικαιολογία θα βρείτε».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να «ξεγελάσει τους 16άρηδες με χάντρες», ενώ αναφερόμενος στο ότι δεν έσπασαν οι μεγάλες περιφέρειες σημείωσε πως αυτό θέλει «ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές». Τόνισε «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία». Παράλληλα κοιτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ έθεσε το ερώτημα «ποιο είναι το σύστημα που θέλετε; Τι θα κάνετε με το μπόνους; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε;».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Μονόδρομος η απλή αναλογική

Ως τον «μόνο δρόμο» χαρακτήρισε την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». «Είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της το μέλλον», είπε από το Βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.

Παράλληλα στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να συζητηθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, αλλά και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό, αν δεν καταργήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», ενώ επεσήμανε πως πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Η ψήφος τους θα μείνει στην Ιστορία

Αιχμηρή κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Θα μείνει στην Ιστορία η ψήφος τους» είπε αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα της εποχής και «ενσπείρει φοβικά σύνδρομα». «Ο ελληνικός λαός τιμωρεί» σημείωσε και αναφερόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε «τη νύχτα των εκλογών, πώς θα απολογηθεί όταν δει τον γύρο θριάμβου του κ. Μητσοτάκη;».

Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων είναι και η κόντρα του Β. Λεβέντη και του Κ. Σκανδαλίδη. Απαντώντας στα επιχειρήματα πως η κατάργηση του μπόνους οδηγεί στην ακυβερνησία υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να γίνονται την Κυριακή εκλογές και τη Δευτέρα να έχουμε κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρχει ένα διάστημα για να συγκροτηθεί εθνικό σχέδιο».



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή : ethnos.gr


Διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού από την γραμμή του κόμματος





Οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός ψηφίσαν «παρών» στο άρθρο 2 το οποίο αναφέρεται στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με το αιτιολογικό ότι μεταξύ της πλήρους κατάργησης και της πριμοδότησης με 50 έδρες η πρόταση του Ποταμιού είναι πιο κοντά στο πρώτο. 

Επισήμως δεν τίθεται θέμα εσωτερικής λειτουργίας καθώς «ο καθένας μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση».

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι ψήφισε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής.



Ο Ερντογάν είναι και επίσημα δικτάτορας καταργώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Διαβάζουμε στο ethnos.gr

Σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Η χώρα ήρε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΕ: Σεβαστείτε νόμους, δικαιώματα και ελευθερίες.

Η Τουρκία ήρε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Ο Κουρτουλμούς έσπευσε να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου».

Η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην Άγκυρα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Ήδη περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν πληγεί από τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν σε δημόσιο τομέα και στρατό.


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τέθηκε σε εφαρμογή το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες και πως εφαρμόζεται προκειμένου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Ωστόσο, χώρες - μέλη της ΕΕ ήδη εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τριών μηνών, ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο μετά τις πολύωρες συνδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, το βράδυ της Τετάρτης. Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ στις 01:00 την Πέμπτη.
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν και βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει την πλειοψηφία των εδρών του τουρκικού Κοινοβουλίου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ενέκρινε το μέτρο. Εναντίον τάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Μποζντάγ ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προανήγγειλε εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ελέγξουμε διπλά και τριπλά» το υπουργείο Οικονομίας και την κεντρική τράπεζα για «πραξικοπηματίες».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα διαφεύγουν, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του AKP, το δίκτυτου Γκιουλέν είχε το «ελεύθερο» και απέκλεισε τα βασανιστήρια και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. «Θα τηρήσουμε την αρχή της αναλογικότητας» τόνισε ο Σίμσεκ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο τούρκος πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνουν νόμους, χωρίς να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο, καθώς και να περιορίσουν δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία είναι δυνατότερη από ποτέ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και πως τώρα ευνοείται η πολιτική συναίνεση.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχία στην ΕΕ. Ήδη, η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί.

Ο Στάινμαγερ κάλεσε, επίσης, να αναληφθεί δράση μόνο κατά όσων «η εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί να αποδειχθεί» και όχι για «υποτιθέμενη πολιτική στάση».

Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τον τουρκο πρέσβη στη Βιέννη για εξηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, συνελήφθησαν ακόμη 32 δικαστές και δύο αξιωματικοί του στρατού. 

Ήδη, έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα, ενώ έχουν απαλαχθεί των καθηκόντων τους περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί. Εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ενώ απαγορεύθηκε σε ακαδημαϊκούς να φύγουν στο εξωτερικό.

ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε νόμους, δικαιώματα και ελευθερίες

Εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Τουρκία, οι Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μετά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν τονίζουν πως η ΕΕ είναι «ανήσυχη» για τις εξελίξεις έπειτα από την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε και τυπικά την Πέμπτη με ψήφισμά της η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Μογκερίνι και Χαν χαρακτηρίζουν «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα επισημαίνουν, χωρίς να επεκταθούν, πως η οποιαδήποτε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων.

Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη στη Γερμανία «ζητά» διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Λανθασμένη θεωρεί την αντίδραση Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών, ενώ ξεκάθαρη είναι και η αντίθεση στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, αλλά και στην πρόσβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αρνητικά τοποθετούνται οι περισσότεροι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση για την αντίδραση του Τούρκου προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι, ως συνέπεια, θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο δηλώνει ότι -παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες- η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί.

Το 25% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.



Έγκλημα και ανομία σε Αθήνα με Θεσσαλονίκη με την ανοχή της αστυνομίας και του κράτους




Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ημέρα που όλοι εκφράζαμε τις ανησυχίες μας για την  παράνομη κατασκήνωση που οργάνωναν οι ονομαζόμενοι αλληλέγγυοι και οι γνωστοί κακοποιοί αντιεξουσιαστές στον χώρο του ΑΠΘ και δεν μας έκανε εντύπωση ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν αντιδρούσε.

Εδώ και δύο εβδομάδες το κράτος και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που γνωρίζουμε όλοι μας δεν τόλμησε να ενοχλήσει τα "παιδιά" μην στεναχωρήσει τα δικά του παιδιά και άφησε να γίνονται καταλήψεις μέσα στον χώρο του ΑΠΘ και να ξεφτιλίζεται όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο η χώρα μας.

Ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται πλέον και την κυβέρνηση αλλά και την ανεξέλεγκτοι ανομία και αυξανόμενη εγκληματικότητα εδώ και ένα χρόνο από αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυους που κάνουν ότι γουστάρουν όποτε το γουστάρουν έχοντας την ανοχή και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πανεπιστήμια πριν από ενάμιση χρόνο προστατεύονταν και ήταν αποκλειστικά χώρος ανώτατης εκπαίδευσης έχουν καταντήσει σήμερα άντρο κακοποιών αντιεξουσιαστών, άσυλο λαθρομεταναστών και πανηγύρι κάθε είδους αλληλέγγυου και κακοποιού που πουλάει τα πάντα στους πάντες.

Η ανομία και η ανασφάλεια που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από κακοποιούς αντιεξουσιαστές και οπουδήποτε στην Ελλάδα υπάρχουν αλληλέγγυοι πρέπει να λάβει ένα τέλος οριστικά από μια άλλη όμως ικανή κυβέρνηση που δεν θα έχει τα δικά της παιδιά στης τάξης αυτών των παράνομων ομάδων.

Διαβάζουμε στο kathimerini.gr τα αποτελέσματα που είχε και έχει αυτή η αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυους και περιμένουμε να δούμε εικόνες μέσα από το ΑΠΘ όταν αποφασίσουν οι παράνομοι κατασκηνωτές να φύγουν.


Φωτογραφία: Babis Papaioannou

Επίθεση από ομάδα περίπου 150 αναρχικών που συμμετέχουν στο «No Border Camp» του ΑΠΘ, δέχθηκε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Οι αλληλέγγυοι έσπασαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Την ώρα που η μηχανοκίνητη πορεία που είχε ξεκινήσει από το ΑΠΘ περνούσε από το Δημαρχείο, μια ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε, μπήκε στο κτίριο από τον χώρο του κυλικείου και, από το μικρό υπαίθριο θεατράκι έφθασε στα γραφεία του Οργανισμού. Εκεί πέταξε κάτω έγγραφα, κομπιούτερ και την ώρα που οι πανικόβλητοι υπάλληλοι έτρεχαν να σωθούν άνοιξαν πυροσβεστήρες όπως αναφέρουν στην «Κ» υπάλληλοι του Δήμου.

Οι δράστες της επίθεσης  έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως, «Νo Border, Open the borders, blood on your hands». Στόχος της επίθεσης έγινε επίσης και το γραφείο του «Europe Direct».

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στις 13:00 προκειμένου να αποφασιστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα φεύγοντας από το δημαρχείο ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη. Συλλήψεις ή προσαγωγές δεν έγιναν.

 «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την κίνηση, τον βανδαλισμό. Ήταν ένα περιστατικό, το οποίο προκαλεί, δεδομένης της προσβολής της δημοτικής περιουσίας, αλλά και του γεγονότος ότι τη στιγμή που έλαβε χώρα ήταν μέσα στα γραφεία και συναλλασσόμενοι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι», δήλωσε εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με την αποτίμηση που έγινε, καταστράφηκαν δύο τηλέφωνα, δύο υπολογιστές, έσπασε ένα παράθυρο, καταστράφηκαν φάκελοι εγγράφων, ενώ γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους. Με βάση την ενημέρωση που είχε η διοίκηση του δήμου, η επίθεση έγινε από 20 έως 30 αλλοδαπούς, που ήρθαν στο δημαρχείο ως μέρος μεγαλύτερης ομάδας, ενώ αποχώρησαν όταν κατάλαβαν πως έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία.

«Ζητήσαμε από την αστυνομία να έχουμε 24ωρη φύλαξη του χώρου του δημαρχείου, αλλά και άλλων χώρων, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση, για όλο το χρονικό διάστημα που εικάζεται, με βάση τις ανακοινώσεις, ότι θα διαρκέσουν αυτές οι εκδηλώσεις, μέχρι και την προκαθορισμένη λήξη και αποχώρησή τους από τον χώρο του campus, να υπάρχει προστασία και φύλαξη του χώρου του δημαρχιακού μεγάρου», σημείωσε η κ. Γούλα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη αντίδραση από την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέω Βορείου Ελλάδος να ζητά από την κυβέρνηση λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό των σημερινών επιπτώσεων (παρεμπόδιση λειτουργίας του πανεπιστημίου, υλικές φθορές, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και περιουσία, αμαύρωση δημόσιας εικόνας του ΑΠΘ) και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της καλής εικόνας του ΑΠΘ  είναι με κάθε τρόπο αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί που παράγουν για λογαριασμό των χωρών που τους φιλοξενούν περίπου 13 δισ. ευρώ το χρόνο Ενέργειες όπως το "No border camp", απαξιώνουν την εικόνα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στα μάτια των νεαρών επιστημόνων, επιτείνουν την τάση φυγής τους και καθιστούν την επιστροφή τους στη χώρα λιγότερο ελκυστική» υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ στην επιστολή που απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και τους υπουργούς Παιδείας, Νίκο Φίλη και Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

«Σήμερα, ομάδα των αυτοαποκαλούμενων "αλληλέγγυων", που στρατοπέδευσαν στο Πανεπιστήμιο, επιτέθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και, τρομοκρατώντας τους εκεί εργαζόμενους, επιδόθηκε σε καταστροφές», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Αποδείχθηκε έτσι ότι η "αλληλεγγύη" τους είναι συνώνυμη της ανομίας. Αποδείχθηκε, άλλη μία φορά, ότι η αξιοπιστία του αρμόδιου υπουργού είναι μηδενική. Από σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα άλλοθι»