Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η Tesla Greece είναι γεγονός!



Η αμερικανική εταιρία του Elon Musk ιδρύει παράρτημα στη χώρα μας.

Μέσα από το mononews.gr που μετέδωσε πρώτο την είδηση, πληροφορούμαστε πως η Tesla ίδρυσε το επίσημο ελληνικό παράρτημά της στη χώρα μας. Την είδηση επιβεβαιώνει η σχετική καταχώρηση που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και αναφέρει πως από την περασμένη Πέμπτη είναι γεγονός το ελληνικό παράρτημα της αμερικανικής εταιρίας του Elon Musk, με την επωνυμία "Tesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ", η οποία έχει την έδρα της στην Αγ. Παρασκευή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κτήριο Β' του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος".


Διοικητής της Tesla Greece είναι ο Stephan Werkman, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της εταιρίας του Elon Musk, μέσω της Tesla Motors Netherlands B.V. Να αναφέρουμε πως εδώ και καιρό, η επίσημη σελίδα της Tesla ανέφερε την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που η εταιρία σκοπεύει να εγκαταστήσει σταθμούς σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τους λεγόμενους Tesla Superchargers, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας, των Ιωαννίνων και της Σπάρτης. 

Μέχρι την ώρα γραφής του άρθρου, οι πληροφορίες λένε πως η Tesla Greece έχει στα σχέδια της την ανάπτυξη του τέταρτου ευρωπαϊκού Hub της, καθώς δύο υφίστανται ήδη στην Ολλανδία και ένα στη Γερμανία.


Η μητρική εταιρία έκανε και τις επίσημες δηλώσεις της για τη συγκεκριμένη κίνηση λέγοντας:

Η Tesla χτίζει ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μια εξαιρετικά καταρτισμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιορισμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της εξέλιξης της τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα διαθέτει στον μηχανολογικό τομέα, στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων. Τα πανεπιστήμια της, προσφέρουν προσαρμοσμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες για την τεχνολογία των ηλεκτρικών κινητήρων.

Οι πληροφορίες θέλουν πως το συγκεκριμένο R&D τμήμα (Έρευνας και Ανάπτυξης) θα επανδρωθεί με περίπου 10 άτομα προσωπικό. Στην Tesla, αξίζει να πούμε, πως εργάζονται τρεις Έλληνες σε καίριες θέσεις της: Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ρόλο Principal Motor Designer, ο Κωνσταντίνος Μπούρχας ως Motor Design Engineer και ο Βασίλης Παπανικολάου ως Staff Motor Design Engineer, έχοντας όλοι τους φοιτήσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 


Πηγή


Σάλος με το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ στην υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου



Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση πληρώνει ετησίως 12.000 ευρώ για το ενοίκιο του σπιτιού της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η κυρία Αντωνοπούλου -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης.

ΝΔ: Τεράστια πρόκληση

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η -εξωκοινοβουλευτική- αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.

Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

«Βοήθημα» με μια... απλή δήλωση

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα, Σάββατο, και η εφημερίδα «Παραπολιτικά», που αποκάλυψε ότι τα τελευταία δυόµισι χρόνια η κυρία Αντωνοπούλου έχει λάβει συνολικά 29.000 ευρώ από το ελληνικό Δηµόσιο ως επίδοµα ενοικίου για το διαµέρισµα στο οποίο διαµένει στο Κολωνάκι µε µια απλή δήλωση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία αναφέρει ότι είναι µόνιµη κάτοικος ΗΠΑ και ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον νοµό Αττικής.

Κατά το εν λόγω δημοσίευμα, η κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση της δυνατότητας που δίνει το τρίτο Μνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε παραµονή Δεκαπενταύγουστου του 2015, και συγκεκριµένα ο νόµος 4336/2015 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύµβασης Οικονοµικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας και ρυθµίσεις για την υλοποίηση της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης).

«Πλούσιο» πόθεν έσχες

Υπενθυμίζεται πως στο πόθεν έσχες της κυρίας Αντωνοπούλου δηλώθηκαν ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας Δημήτρη Παπαδηµητρίου.

Στο ίδιο πόθεν έσχες, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.  


Πηγή


Υπόθεση Novartis: Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά το «βατερλό» στη Βουλή



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, μετά την κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή σε μία πολιτική σύγκρουση είκοσι ωρών, όπου αλλιώς τα υπολόγιζε το κυβερνητικό επιτελείο και αλλιώς κατέληξαν τα πράγματα.

Ο ξεκάθαρα αρνητικός απολογισμός για την κυβερνητική πλειοψηφία οδήγησε σε νέες ακραίες επιθέσεις στελεχών του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού (Π. Πολάκης, Ν. Καρανίκας, Θ. Καρτερός) αλλά και φιλοκυβερνητικών sites κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας αντιστροφής της πραγματικότητας.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν στο επίκεντρο νέων επιθέσεων, αόριστες και γενικόλογες απειλές για «νέες αποκαλύψεις κατά πολιτικών, δημοσιογράφων που τα έπαιρναν από τη Novartis» ακόμα και για νέες προανακριτικές εκτοξεύονται ξανά προς όλες τις κατευθύνσεις, την ίδια ώρα που η πραγματική συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την καταμέτρηση των ζημιών και την επιχείρηση ανασύνταξης που έχει άμεση ανάγκη το κυβερνών κόμμα, πριν η υπόθεση Novartis γυρίσει οριστικά μπούμερανγκ.

Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου βγήκε εκτός πορείας και μία σειρά από στόχους που είχε βάλει ο Αλέξης Τσίπρας δεν επετεύχθη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραπομπής των δέκα φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis σε προανακριτική επιτροπή μαζί με το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και κάποιους βουλευτές από την ομάδα των ανεξαρτήτων, ενώ είχε σχεδόν σίγουρο ότι η πρόταση θα υπερψηφιζόταν από Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ξεπερνώντας τις 250 ψήφους. Σκοπός του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του ήταν η πρόταση για προανακριτική στην υπόθεση Novartis να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, αντίστοιχη με τη συμφωνία με τους θεσμούς το 2015, για δύο λόγους:

1. Για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στρέφει εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης την ίδια τους την ψήφο, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της ευρείας πλειοψηφίας κάθε φορά που θα διατυπώνονταν ενστάσεις για την προανακριτική επιτροπή, όπως έκανε για τη συμφωνία με τους θεσμούς ο πρωθυπουργός εντός και εκτός Βουλής.

2. Για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συντηρεί το κλίμα περί ανοικτών διαύλων και δήθεν συνεννόησης με κομμάτια της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έφταναν ως και σε υποθετικά σενάρια για ανακατατάξεις στα κόμματα και συμφωνίες για προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει ότι συνομιλεί και συνεννοείται με την πτέρυγα των «καραμανλικών» στη Ν.Δ. φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ότι έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου, απομονώνοντας κορυφαία στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ξεκάθαρα και δημόσια τάσσονται κατά του διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν έχει πλέον έδαφος, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Από την περασμένη Τετάρτη, τα σενάρια αυτά ακυρώθηκαν και η ακραία και συνεχιζόμενη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την απόσταση ανάμεσα στη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Με το εύρημα της φράσης «ναι στην προανακριτική, όχι στη σκευωρία» η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ξεπεράσει τη δοκιμασία στην οποία είχε επενδύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, για να εμφανίσει ρωγμές στην ψηφοφορία, κυρίως για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη.

Αντιστοίχως, με το εύρημα του δικού της άκυρου ψηφοδελτίου στην κάλπη, που περιείχε το μήνυμα «ναι στην προανακριτική που θα ερευνήσει πραγματικά, αλλά όχι σε αυτήν που συγκροτεί η κυβέρνηση», η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατάφερε να υπερβεί το εμπόδιο που πήγε να της βάλει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή κάποιοι βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Η αντιπολίτευση κατάφερε από τη μία να παραδεχθεί πολιτικά ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και από την άλλη να ενωθεί πίσω από τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό την πραγματική διερεύνησή του και αυτή η θέση της να έχει απήχηση στην κοινή γνώμη.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι βρέθηκαν μετά από καιρό στην ίδια πλευρά.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής ψήφισε χθες υπέρ της προανακριτικής, αλλά είναι έτοιμο να αποχωρήσει αν διαπιστώσει ότι η προανακριτική δεν προχωρά στην έρευνα της υπόθεσης Novartis, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί ως συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ενωση Κεντρώων, από την πλευρά της, έχει από καιρό πάρει σαφείς αποστάσεις από τους Τσίπρα-Καμμένο και έδειξε και χθες ότι δεν έχει τάσεις επαναπροσέγγισης.

Αντιστοίχως, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί ανακατατάξεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης και προσέγγισης προσώπων ή κομμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη διεύρυνσή του επλήγη άμεσα. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχή παρουσία στη Βουλή, γνωστός για τη μετριοπάθειά του, έλεγε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ότι ενώ υπήρχαν βουλευτές άλλων κομμάτων που έβλεπαν με θετικό μάτι τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο μοντέλο της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου της Ενωσης Κεντρώων, μετά τη συζήτηση της Τετάρτης θα κάνουν πίσω. Η ίδια πηγή δεν θεωρεί τυχαία, για παράδειγμα, τη δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως του καταλογίζουν, εξαιτίας της θέσης του υπέρ της λύσης του ονοματολογικού των Σκοπίων, και τη συνδέει με ένα κύμα απομάκρυνσης δυνητικών συνομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Δανέλλης συζητείται και γράφεται ότι μιλά με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πιθανό να ενταχθεί στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από ένα μήνα. Τώρα όμως βγήκε να ξεκαθαρίσει δημοσίως το θέμα», έλεγε ενδεικτικά.

Αν επικρατήσει το σενάριο για προανακριτική ενός μηνός και επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί στη θέση να πρέπει να αποδείξει τους προηγούμενους ισχυρισμούς της, ενώ θα έχει επιστρέψει στο κλίμα πολιτικής απομόνωσής της, παρά τις προσπάθειες των περασμένων μηνών να διεμβολίσει Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ωστόσο, μετά τη συζήτηση στη Βουλή η πίεση στην κυβέρνηση να αποδείξει τους ισχυρισμούς της για την ενοχή κάποιων εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Εσωκομματικές αντιδράσεις κάτω από το… χαλί της παραπομπής

Από την ανάλυση της ψηφοφορίας προκύπτει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο συμπαγής δεν ήταν στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων σε προανακριτική.

Βεβαίως, το γεγονός ότι τελικώς παραπέμφθηκαν και οι δέκα της κυβερνητικής πρότασης και δεν υπήρξε μη παραπομπή για κάποιον που αυτομάτως θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε στο να μη δημιουργηθεί θέμα, το ζήτημα όμως υπήρξε και καταγράφηκε.

Το σύνολο των ψήφων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ, Χρυσής Αυγής, μείον τις τρεις γνωστές δικαιολογημένες απουσίες των Μπαλτά, Βαρδαλή και Κόλλια-Τσαρουχά, ήταν 182. Με δεδομένο ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν «en bloc», οι διαρροές που καταγράφηκαν στον κ. Πικραμένο (170) και κυρίως στον κ. Σαλμά (159) αφορούν στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Και αν σε ό,τι αφορά τον κ. Σαλμά, ο κ. Καμμένος έδωσε γραμμή για μη παραπομπή, ακόμα και αν όλοι οι βουλευτές την ακολούθησαν, τίθεται θέμα για αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που «έσπασαν» την κυβερνητική γραμμή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τουλάχιστον δώδεκα στην περίπτωση Πικραμένου και 14-23 στην περίπτωση Σαλμά. Οι γνωρίζοντες το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι η στάση αυτή δεν αφορούσε σε «ψήφο συνείδησης», δεν είχε δηλαδή μόνο προσωπικό χαρακτήρα, αλλά συντονισμένη καταγραφή διαφωνίας της μειοψηφίας του κόμματος, που εκφράζεται κυρίως από τους «53+».

Στην κατεύθυνση αυτή σημειώνουν το άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σημαίνοντος στελέχους των «53+» Χριστόφορου Παπαδόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (παραμονές της συζήτησης στη Βουλή), ο οποίος σημείωνε ότι η σκανδαλολογία δεν ταιριάζει στην Αριστερά αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι λόγω Novartis ήρθαν τα Μνημόνια!

Το κλίμα διαφωνίας και έντονης δυσπιστίας για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis ενισχύθηκε μετά την κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της Βουλής έκαναν λόγο για κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα δεν περίμεναν, καθώς θεωρούσαν ότι τα στελέχη του Μαξίμου και της κυβέρνησης κάτι θα είχαν στα χέρια τους για να μη μείνουν αναπάντητα τα πολλά και καθοριστικά ερωτήματα που έθεσαν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αλλά και άλλοι ομιλητές από την αντιπολίτευση.

Ελεγαν ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν από την πλευρά της πλειοψηφίας, μηδέ εξαιρουμένου του πρωθυπουργού, πέρασαν κάτω από τον πήχυ που είχαν βάλει δηλώσεις όπως του κ. Παπαγγελόπουλου για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική πολιτική ιστορία» και διαρροές για μίζες, βαλίτσες με χρήματα σε πολιτικούς κ.λπ.

Έλεγαν ότι «μούδιασαν» όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να εγκαλεί την αντιπολίτευση για πολιτικές ευθύνες και να υποβιβάζει το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, καθώς -όπως έλεγαν- η προανακριτική αναζητά ποινικές ευθύνες και «πάγωσαν» όταν άκουσαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να ζητά το λόγο επί προσωπικού για να πει ότι «οι υπουργοί δεν καθόριζαν και δεν αποφάσιζαν για τις τιμές των φαρμάκων». Ειδικά για το επιχείρημα περί «ανάληψης πολιτικής ευθύνης ενός υπαρκτού σκανδάλου», που χρησιμοποίησαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πολάκης κατά τις ομιλίες τους, λένε ότι δύσκολα μπορεί να σταθεί τώρα που βγαίνουν στοιχεία ότι η Novartis συνέχισε τις πρακτικές της και κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017.

Ελεγαν επίσης ότι δεν κατάφεραν να καταλάβουν ποια τακτική υπαγόρευσε την απόφαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να μιλήσει τελευταίος, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης «αλληλοεξουδετερώθηκε με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδ. Γεωργιάδη και δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε έντονη κινητικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά την ομιλία Βενιζέλου. Αρχικά υπήρχε η πρόθεση να υπάρξουν απαντήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος και αφορούσαν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις αιχμές για «στήσιμο» της έρευνας από την κυβέρνηση. Μετά από μία μίνι σύσκεψη, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και τα ερωτήματα Βενιζέλου, που καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη συζήτηση, έμειναν αναπάντητα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Διπλές εισφορές επί 13 μήνες για 250.000 μη μισθωτούς



Με τις εισφορές Φεβρουαρίου για κύρια σύνταξη, που αναμένεται να αναρτηθούν στα μέσα του επόμενου μήνα, ώστε να πληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου, θα δημοσιοποιηθούν και τα πρώτα «ραβασάκια» προς περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες που αφορούν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια-εφάπαξ. Πρόκειται για εισφορές που λόγω αδυναμίας του συστήματος δεν έχουν εμφανιστεί στα ειδοποιητήρια που εκδίδονται για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους από τις αρχές του 2017 και μετά. Πλέον, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, θα εμφανιστούν με στόχο να αποπληρωθούν σε 13 μηνιαίες δόσεις. Στην πράξη, οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί, κατά τους επόμενους 13 μήνες θα πληρώνουν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαρτίου όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία (εισφορές Φεβρουαρίου), θα εμφανιστούν και ξεχωριστά ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ με τις διπλές εισφορές, παρότι ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς χρεώνει ενιαία και συνεισπράττει τις εισφορές για επικούρηση και στη συνέχεια τις αποδίδει στο επικουρικό ταμείο. Βάσει του σχεδιασμού, η αποπληρωμή των «οφειλομένων» θα γίνει σε 13 δόσεις, όσοι είναι και οι απλήρωτοι μήνες. Υπενθυμίζεται πως περίπου 200.000 ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές 7% μόνο για επικουρική ασφάλιση, ενώ σε 160.000 εκτιμώνται όσοι θα πληρώσουν (και) εισφορές για πρόνοια 4%.

Πρόκειται για:

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση τριών ετών, την επόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου αναμένεται να πληρωθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού. Πρόκειται για κάτι λιγότερο από 1.000 συντάξεις, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΔΥ και, ειδικότερα, υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και εργαζομένων σε νοσοκομεία. Ολοι έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση το πρώτο δίμηνο του 2015 και θα δουν τις συντάξεις τους σημαντικά μειωμένες, καθώς, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια, με τον γενικό κανόνα να προβλέπει ότι η σύνταξη θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% του συντάξιμου μισθού ανά έτος ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 υπολογίζεται με το σύστημα των ατομικών μερίδων νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC). Η απόδοση, ωστόσο, του νέου τύπου είναι, επίσης, στο 0,45% του συντάξιμου μισθού.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του απαιτούμενου μαθηματικού τύπου και εν συνεχεία των συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα και, πλέον, αριθμούν περί τις 110.000 αιτήσεις, οδήγησε τους εκπροσώπους των δανειστών να θέσουν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης την έκδοση 3.500 αιτήσεων έως τα τέλη του 2017. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και πλέον η νέα δέσμευση αφορά έναν ακόμη πιο δύσκολο στόχο: την έκδοση έως τον Απρίλιο τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις  που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σκυλίτσα το έσκασε και βρέθηκε μετά από έξι μήνες, 400 χιλιόμετρα μακριά!



Μία σκυλίτσα βρέθηκε στην Ελβετία, 400 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της στην Φρανκφούρτη και παραδόθηκε σήμερα στους δικούς της έπειτα από περιπέτεια έξι μηνών.

Η Ραπουνζέλ, γερμανικό ποιμενικό οκτώ ετών, νοσηλεύθηκε σε κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης αφού βρέθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου σε άθλια κατάσταση στην άκρη αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βίντερτουρ, της βόρειας Ελβετίας.

Η Ραπουνζέλ ήξερε να ανοίγει πόρτες, πράγμα που της επέτρεψε να το σκάσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας στον κτηνίατρο τον περασμένο Αύγουστο, εξήγησε η ιδιοκτήτριά της κατασυγκινημένη που την ξαναβρήκε. «Σχεδόν βρήκε τον δρόμο της για το σπίτι, αλλά η παράκαμψη ήταν λίγο μεγάλη».


Ηταν χαμένη για έξι μήνες, πριν εντοπισθεί από συνεργείο Πρώτων Βοηθειών.

Η Ραπουνζέλ, που έχει χάσει πολύ βάρος, υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στη Ζυρίχη για την αντιμετώπιση καταγμάτων και εσωτερικών τραυμάτων και για πολλές ημέρες δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα επιζούσε, δήλωσε ο κτηνίατρος Φίλιπ Σμίρερ στο πρακτορείο ATS.


Λίγο αργότερα όμως, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε και μπόρεσε σιγά σιγά να πάρει τροφή και να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Τώρα πλέον είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι της και να συνεχίσει την ανάρρωσή της ανάμεσα στους δικούς της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξαρθρώθηκαν πλήρως (2) ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις



Εξαρθρώθηκαν πλήρως (2) ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής

Επιπλέον εξαρθρώθηκε ομάδα, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία, αλλά και στην τέλεση εκβιάσεων



Α’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθησαν (8) από τα δέκα μέλη της, τα οποία διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος.



Β’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθησαν (8) μέλη της, τα οποία διέπρατταν κλοπές, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια και εγκαταστάσεις αυτών, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος

Συνελήφθη επίσης ημεδαπός, ο οποίος με άμεσο συνεργάτη το «αρχηγικό» στέλεχος της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης, είχαν επιδοθεί σε ευρεία τοκογλυφική και εκβιαστική δράση

Επιπλέον (52) άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και (11) άτομα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Μέλη της Α’ Εγκληματικής Οργάνωσης, η οποία αποτελούταν από δύο υποομάδες, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης σε περισσότερα από (40) άτομα

Τα μέλη της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης, ενέχονται σε τουλάχιστον (15) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν, να υπερβαίνει τις (500.000) ευρώ

Όπως προέκυψε, τα θύματα από την τοκογλυφική – εκβιαστική δράση της ομάδας που εξαρθρώθηκε, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15), ενώ ένας εκ των συλληφθέντων της συμμορίας, κατηγορείται επίσης ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης

Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ταυτόχρονων – συντονισμένων αστυνομικών ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους, ενώ οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Εύβοιας (κυρίως), Βοιωτίας και Αττικής

Κατασχέθηκαν συνολικά περισσότερα από (100.000) ευρώ, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα προϊόντων κλοπών, πιστόλια, κυνηγετικά όπλα, μαχαίρια κ.α.

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξαρθρώθηκαν πλήρως δύο ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση ομάδας, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία και στην τέλεση εκβιάσεων και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Η αποδόμηση των ανωτέρω εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη των μελών τους, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές (22-02-2018) σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Βοιωτίας και Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή των Αστυνομικών Τμημάτων Ιστιαίας, Ερέτριας και Αλιβερίου Ευβοίας, του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και Αστυνομικού Τμήματος Τανάγρας Βοιωτίας, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας Αττικής. Επίσης για τις ανάγκες της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν δύο (2) σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.



Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Οργάνωση : Συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς και επτά (7) ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 42, 39, 34 και 23 ετών, καθώς και τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 24 και 35 ετών και μία 29χρονη.

Επιπλέον αναζητούνται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 63 και 24 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κατά περίπτωση, για καλλιέργεια, προμήθεια και μεταφορά ναρκωτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως προς την οργανωτική της δομή διέθετε ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της, με διακριτούς ρόλους, καθώς και εσωτερική διάρθρωση σε δύο υποομάδες, υπαγόμενες στο «αρχηγικό» της στέλεχος.

Η πρώτη υποομάδα , στην οποία ανήκαν τρία μέλη της οργάνωσης (24χρονος υπήκοος Αλβανίας, 35χρονος υπήκοος Αλβανίας και 34χρονος ημεδαπός), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης στην Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή αυτής (Ερέτρια και Αρτάκη). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παραλήπτες των ναρκωτικών ήταν περισσότερα από (40) άτομα.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω υποομάδα διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις (19.000) ευρώ.

Η δεύτερη υποομάδα , στην οποία ανήκαν έξι μέλη της οργάνωσης (42χρονος ημεδαπός, 39χρονος ημεδαπός, 23χρονος ημεδαπός, 29χρονη υπήκοος Αλβανίας, 63χρονος υπήκοος Αλβανίας και 24χρονος υπήκοος Αλβανίας), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω υποομάδα διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις (15.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι (52) επιπλέον άτομα, εκ των οποίων (48) ημεδαποί, (2) ημεδαπές (η μία συνελήφθη) και (2) αλλοδαποί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Οργάνωση : Συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, 52χρονος ημεδαπός, καθώς και επτά (7) ακόμη μέλη της, εκ των οποίων πέντε ημεδαποί, ηλικίας 64, 63, 43, 53 και 43 ετών, καθώς και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 42 και 36 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2017, προσδιορίζεται στη συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια και εγκαταστάσεις αυτών, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογίας δράσης τους, όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού της στελέχους, εντόπιζαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» και ακολούθως προέβαιναν στην κατόπτευση και φωτογράφηση τους.

Στη συνέχεια οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, αφαιρούσαν από τα εργοστάσια μηχανήματα διαφόρων τύπων, εργαλεία, χάλκινα καλώδια, οχήματα, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία φόρτωναν σε γερανοφόρο ή άλλο όχημα, ιδιοκτησίας του «αρχηγικού» στελέχους και τα μετέφεραν σε χώρους, προκειμένου να τα διαθέσουν άμεσα για πώληση σε κύκλωμα συνεργαζομένων κλεπταποδόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες επέλεγαν ανενεργά εργοστάσια, με σκοπό οι κλοπές να μην γίνονται σύντομα αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες τους και να έχουν το χρονικό περιθώριο να διαθέσουν τα προϊόντα κλοπών σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων ( scrap ), αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται συνολικά στην διάπραξη δεκαπέντε (15) κλοπών και δύο (2) αποπειρών κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις (500.000) ευρώ.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορούνται έντεκα (11) ακόμη ημεδαποί για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ως προς την εξάρθρωση της τρίτης ομάδας συνελήφθησαν 53χρονος ημεδαπός, καθώς και το «αρχηγικό» στέλεχος της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης (52χρονος ημεδαπός), οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν αναπτύξει ευρεία δράση στο πεδίο της τοκογλυφικής και εκβιαστικής δραστηριότητας.

Τα θύματά τους ανέρχονται σε δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλους πολίτες, από τους οποίους προσπόριζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες και την άμεση ανάγκη τους για ρευστότητα.

Ως προς τη μεθοδολογία χρησιμοποιούσαν ιδίως την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπροκτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος.

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για σύσταση συμμορίας, τοκογλυφία, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (104.595) ευρώ,
(32,4) γραμμάρια κοκαΐνης,
(110,4) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
(11) ναρκωτικά δισκία και δενδρύλλιο κάνναβης,
πληθώρα ζυγαριών ακριβείας και κινητών τηλεφώνων,
(2) πιστόλια,
(2) κυνηγετικά όπλα,
μαχαίρια – στιλέτα,
πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ και σιδερογροθιά,
συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( tazer) ,
πληθώρα προϊόντων κλοπών (μηχανήματα, εξαρτήματα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λ.π.),
τραπεζικά βιβλιάρια και επιταγές,
διάφορες έγγραφες σημειώσεις, καθώς και
(2) Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.




Αμόλησαν και τον Ρουβίκωνα κατά της Novartis!



Επίθεση του Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas στη Μεταμόρφωση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι αντιεξουσιαστές έσπασαν τζαμαρίες και πέταξαν κόκκινες μπογιές στην κεντρική είσοδο των γραφείων της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Για ακόμα μία φορά και μετά τις καταστροφές εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι με άφαντη την αστυνομία.

Λίγη ώρα μετά αργότερα μετά ανέβασαν κείμενο σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου με απειλές όπως «με τον κλάδο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει».

Το ανησυχητικό είναι ότι η Novartis ήταν σίγουρα στόχος μετά τις αποκαλύψεις και η αστυνομία απλά σφύριζε αδιάφορα, ίσως κατόπιν εντολών, γνωρίζοντας η πολιτική ηγεσία ότι θα κτυπήσουν τα δικά τους παιδιά.


Πάγκαλος αποκαλύπτει την αλήθεια για την κρίση στα Ίμια



Σε άρθρο του στα "Νέα" ο Θεόδωρος Πάγκαλος κάνει αποκαλύψεις για το τι συνέβη στα Ίμια τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρει για τα Ίμια:

«Ήταν 02.30 το πρωί όταν χτύπησε την πόρτα η γραμματέας του πρωθυπουργού και μας είπε ότι ζητάει να μιλήσει σε κάποιον από τη σύσκεψη η πρεσβεία της Άγκυρας. Ο Σημίτης με αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση μου είπε θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής: “Θόδωρε πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο”. Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος διοικητής της ΕΥΠ που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε. Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου. Πριν δέκα λεπτά, μου είπε, έκανε δηλώσεις η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας και είπε ότι πριν από μισή ώρα κατέλαβαν Τούρκοι βατραχάνθρωποι τη μικρότερη νήσο «Καρντάκ» (έτσι ονομάζουν τα Ίμια οι Τούρκοι) και ανύψωσαν την τουρκική σημαία. Έπειτα από λίγο χτύπησε το τηλέφωνο από Ουάσινγκτον. Ηταν ο καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ) Χόλμπρουκ. Εχουμε μια προφορική συμφωνία, μου είπε. Να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις από τα δύο νησιά, να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα και να επιστρέψουν τα νησιά στο status quo ante».

Αναφερόμενος στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη, είπε ότι «έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της νύχτας». Και καταλήγει : «Με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζονται ατσάλινα νεύρα και ηθικό ανάστημα».


O Ερντογάν καλεί τον τουρκικό λαό σε ετοιμότητα για επιστράτευση



Για ενδεχόμενο επιστράτευσης στην Τουρκία μίλησε  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ερωτηματικά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Kahramanmara της νοτιονατολικής Τουρκίας δήλωσε «ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας ανάστασης. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός μας με φύλα πορείας , ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».

Ο Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ όπως είπε «που φτάσαμε εδώ..απο τα 18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι προσπάθησαν μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ( e-devlet)  στο διαδίκτυο άρχισαν να ψάχνουν τα φύλα πορείας τους και για το που θα πάνε σε περίπτωση επιστράτευσης , με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους.

Η Τουρκία για 35η ημέρα συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας και ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως «σκοτώθηκαν 1873 τρομοκράτες».


Μανώλης Κωστίδης 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Βρέθηκε το καλάσνικοφ της δολοφονίας Στεφανάκου

Φωτογραφία: boatfishing.gr


Πεταμένο στη θάλασσα, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, βρέθηκε το καλάσνικοφ με το οποίο είχε εκτελεστεί στο Χαϊδάρι ο Βασίλης Στεφανάκος στις 4 Ιανουαρίου.

To όπλο, εντόπισαν δύτες πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες και το παρέδωσαν στο Λιμενικό όπου στην συνέχεια μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, όπου από τη βαλλιστική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για το καλάσνικοφ με το οποίο δολοφονήθηκε ο Στεφανάκος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός σε ό,τι αφορά το όπλο, μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν από την έρευνα αξιοποιήσιμα στοιχεία, καθώς ήταν αρκετό διάστημα μέσα στο νερό.

Η Ασφάλεια Αττικής που ασχολείται με την υπόθεση, έκανε έρευνα σε όλη τη διαδρομή από το Χαϊδάρι μέχρι τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης για την περίπτωση που υπάρχει υλικό από κάμερες, το οποίο ενδεχομένως να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναζητείται ακόμα από την Αστυνομία και η κλεμμένη μοτοσικλέτα, την οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους. 


Ανδρας σκοτώθηκε πέφτοντας σε πηγάδι με τη μοτοσυκλέτα του



Νεκρός ανασύρθηκε, το Σάββατο το βράδυ, άνδρας που έπεσε με τη μοτοσυκλέτα του σε πηγάδι στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Καμάριζας Λαυρίου.

Ο άτυχος άνδρας είχε μεταβεί με τη μοτοσυκλέτα του στο σημείο εκείνο και γύρω στις 18:30 έπεσε σε ένα πηγάδι, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του κατά την πτώση του σε αυτό.

12 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο με 4 οχήματα αλλά ήταν πλέον αργά και ανέσυραν νεκρό τον άτυχο άνδρα, η σορός του διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».


Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μάνδρα Αττικής



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, τη Μάνδρα, η οποία υπέστη σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες τον περασμένο Νοέμβριο. Συμμετείχε σε σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου της Μάνδρας, μαζί με τοπικούς φορείς, ενώ τοποθετήθηκαν και κάτοικοι της περιοχής. Στη συνέχεια περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της Μάνδρας και συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων τα οποία είχαν καταστραφεί. Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών τον ενημέρωσαν ότι αναγκάστηκαν να επισκευάσουν τα μαγαζιά τους με δικά τους έξοδα ενώ άλλοι -οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα- δεν μπορούν να τα ανοίξουν ακόμη.  Ανέφεραν ακόμη ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολίτες, η Πολιτεία και ειδικότερα η περιφέρεια είναι προκλητικά απούσα. Κατόπιν, ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με κατοίκους των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί και οι οποίοι του είπαν ότι ο μεγάλος φόβος τους είναι να επαναληφθεί ανάλογη καταστροφή. Τέλος, επισκέφθηκε καφέ στην πλατεία της Μάνδρας και μίλησε με κατοίκους της περιοχής.



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα για να δώσω μια συνέχεια σε μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει εκείνες τις πολύ δύσκολες πρώτες μέρες ότι εγώ και το Κόμμα μου - που έχω την τιμή να ηγούμαι - θα βρισκόμαστε κοντά σας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας αποκατάστασης της πόλης. Έτσι ώστε η Μάνδρα να βρει και πάλι να το ρυθμό της, οι πολίτες της Μάνδρας να αισθάνονται ότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και να μπορέσουν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ξαναφτιάξουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, τις δυνατότητές σας ότι θα τα καταφέρετε. Δεν αρκεί όμως μόνο η δική σας θέληση ή η καλή πρόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημάρχου και συνολικά του επιτελείου της για να μπορέσει και πάλι η Μάνδρα να βρεί τον ρυθμό της και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον.  

Εμείς από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα της καταστροφικής αυτής πλημμύρας δεν περιοριστήκαμε σε ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Συστήσαμε μια ομάδα ειδικών οι οποίοι -σχετικά σύντομα- κατέθεσαν σε μένα και έδωσαν στη δημοσιότητα μια τεχνική έκθεση την οποία -την έχω μαζί μου- για το τι ακριβώς έγινε εκείνη την καταστροφική μέρα και το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Κινητοποιήσαμε τον κομματικό μας μηχανισμό, ώστε εθελοντές μας να υποστηρίξουμε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της, τις πρώτες δύσκολες μέρες. Προσωπικά έκανα αρκετά τηλέφωνα για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε ιδιώτες, δωρητές, που είναι και οι μόνοι που φαίνεται μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφήσουν ένα αποτύπωμα, ένα διακριτό αποτέλεσμα αυτούς τους πρώτους 3 μήνες. Και θέλω κι εγώ με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω το έργο το οποίο έχουν επιτελέσει.



Δεν μπορώ δυστυχώς να πω το ίδιο για τις κρατικές αρχές. Δεν είμαι εδώ για να κάνω φθηνή και εύκολη Αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και η αρμόδια Περιφερειάρχης δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ. Δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ να συζητήσουν με τη Δήμαρχο, να συζητήσουν με τους κατοίκους και να δεσμευτούν, όπως έχουν ευθύνη, σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων που τόσο απαραίτητα είναι για να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε και κυρίως για να μην επαναληφθεί. 

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπουμε και στη Μάνδρα είναι αδιαφορία και ψεύτικες υποσχέσεις. Δυστυχώς, είναι ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει αυτή η Κυβέρνηση σε όλες τις εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και υποτίθεται μια Κυβέρνηση αριστερή, η οποία θα έπρεπε να δείχνει ευαισθησία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είναι εκκωφαντικά απούσα από τη Μάνδρα και συνολικά από τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής.



Το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής είναι λίγο πολύ γνωστό και δεν χρειάζεται να το επαναλάβω σε μεγάλη λεπτομέρεια. Τα βασικά έργα υποδομής πρέπει να ολοκληρωθούν και είναι μια δέσμευση την οποία ανέλαβα από την πρώτη στιγμή. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα γίνουν τα βασικά έργα υποδομής. Αναφέρομαι στην διευθέτηση των δύο ρεμάτων, αλλά και  στον δρόμο που πηγαίνει προς τη Θήβα που από μόνος του είναι ένα ένα αντιπλημμυρικό έργο. Διότι αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα πάντα θα ζείτε με τον φόβο και δεν μπορώ να δεχθώ ότι κανείς θα ζεί με το φόβο μιας φυσικής καταστροφής  η οποία αν δεν μπορεί να προληφθεί, μπορεί σίγουρα να αποφευχθεί. Και θέλω να το επαναλάβω  -και εδώ στη Μάνδρα- ότι θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα καθώς πηγαίνουμε στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα και θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Θα ξανά έχουμε πλημμύρες. Δεν ξέρω αν θα τις ξανά έχουμε σε 100, σε 50 ή σε 30 χρόνια όπως μας λένε οι ειδικοί, μπορεί να έχουμε και του χρόνου. Αυτό όμως το οποίο ξέρω είναι ότι είναι πρωταρχικό χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της. Και αυτό περνάει μέσα από την ταχύτατη ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων υποδομής. 



Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρει οι άνθρωποι να ξαναμπούν στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις να ξανά δουλέψουν το συντομότερο δυνατόν. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, γιατί ακόμα ποσά τα οποία οφείλονται σε επιχειρηματίες ή και σε δημότες για οικοσκευές δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί κανείς να κάνει για να ανακουφίσει πολίτες στα πρώτα δύσκολα στάδια της αποκατάστασης της προσωπικής τους ζωής και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Τα ζητήματα που αφορούν στην γραφειοκρατία δυστυχώς είναι ένα εμπόδιο το οποίο είχα και εγώ την ευκαιρία να αντιμετωπίσω όσο ήμουν Υπουργός, αλλά και εκεί πιστεύω ότι αν κάποιος πραγματικά έσκυβε με καλή διάθεση πάνω στο πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να το αντιμετωπίσει. 

Δύο πράγματα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση: Το γεγονός ότι δεν έχετε ένα χώρο να πάτε τη λάσπη σας και τα ογκώδη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την Περιφέρεια. Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όταν υπάρχει χρηματοδότηση πρέπει να καθυστερεί αδικαιολόγητα η αδειοδότηση της  περίφραξης του νεκροταφείου και καταλαβαίνω απόλυτα την ευαισθησία που έχει για εσάς ένα τέτοιο μικρό, πλην όμως, πολύ σημαντικό έργο. Και ενοχλούμαι επίσης πολύ από το γεγονός ότι ένας Δήμος ο οποίος αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να στελεχωθεί -έστω και μέσα από τις ελάχιστες αποσπάσεις- ώστε να έχει έναν-δύο μηχανικούς ή έναν-δύο παραπάνω διοικητικούς υπαλλήλους, που να μπορούν να στηρίξουν το Δήμο σε αυτή τη δύσκολη δουλειά που κάνει. Αυτά είναι προβλήματα πιο απλά από το να δημοπρατήσεις και να ολοκληρώσεις ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Κατά συνέπεια σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θέλουν απλά φροντίδα, ενασχόληση και τρέξιμο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί αυτές οι μικρές δράσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.



Θέλω να σταθώ και σε ένα ζήτημα το οποίο το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και αυτό αφορά τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και της προειδοποίησης των δημοτών σε περίπτωση που προκύψουν ξανά τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είναι απλές οι δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως, η πρόληψη σώζει ζωές. Το είχα πει και τότε, όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Μάνδρα. Αν ο δρόμος προς τη Θήβα είχε κλείσει νωρίτερα δεν θα είχαν χάσει κάποιοι άνθρωποι τη ζωή τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε έναν δρόμο, ο οποίος τελικά έγινε ένας ορμητικός χείμαρρος. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο σύστημα της πολιτικής προστασίας, συνολικά στη χώρα, το οποίο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί ως σύστημα, λειτουργεί μόνο ως ένας μηχανισμός ο οποίος επαφίεται στην καλή διάθεση κάποιων. Δυστυχώς, δεν έχουμε το οργανωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια θέματα και σε αυτό το ζήτημα αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι καθ’ όλη αυτήν τη διάρκεια των 100 ημερών οι βουλευτές μας, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από τα εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους, μέσα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και μέσα από παρεμβάσεις που κάνουν στη Βουλή ήταν και παραμένουν κοντά σας. Και θέλω αυτό να το αναγνωρίσω και να τους ευχαριστήσω για το γεγονός ότι παρακολουθούν σε ημερήσια βάση την πρόοδο ή που επιμένω, την καθυστέρηση που υπάρχει, στην υλοποίηση όλων των έργων για τα οποία η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί. 



Εμείς ως Αντιπολίτευση θα είμαστε κοντά σας και την  επόμενη μέρα με έργα και όχι με λόγια. Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει -όχι μόνο την καλή μας διάθεση, αλλά και την ικανότητά μας να κάνουμε οργανωμένη δουλειά- να αποτυπώνουμε και να περιγράφουμε με σαφήνεια τις λύσεις στα προβλήματα αυτά. Και θέλω να γνωρίζετε ότι εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών να μπορέσω να επισκεφθώ και πάλι τη Μάνδρα ως Πρωθυπουργός για να δεσμευθώ συγκεκριμένα στο τι πρέπει να γίνει για την πόλη σας και βέβαια αυτά τα οποία έχω δεσμευθεί να μπορέσω στη συνέχεια να τα υλοποιήσω. 

            Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω την Δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους στο Δήμο, τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον Ερυθρό Σταυρό που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους δημότες της Μάνδρας. Όλους τους ιδιώτες χορηγούς, μεγάλους, αλλά και μικρούς, διότι πολλοί συνεισέφεραν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν συμπολίτες τους. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους δημότες της Μάνδρας, για την αντοχή τους στη δυσκολία. Και να σας πω και πάλι -όπως σας το είχα πει και την πρώτη φορά- ότι δεν θα σας ξεχάσουμε, θα είμαστε κοντά σας. Η πόλη σας θα ξανά βρει τον ρυθμό της, θα την κάνουμε καλύτερη από ότι ήταν πριν. Είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις στις υποδομές της. Σας ζητώ να μην χάσετε το κουράγιο και την αισιοδοξία σας. Να ξέρετε ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε, γιατί πυρήνας της πολιτικής μας είναι η συμφωνία αλήθεια με τους πολίτες. Δεν δεσμευόμαστε σε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, αλλά κυρίως δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για εκείνες τις περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ».




Προκλητική συγκέντρωση Τσάμηδων στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα



Συγκέντρωση από Τσάμηδες, στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, οι οποίοι ζητούσαν από την Ελλάδα «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου διώχθηκαν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Ελλάδα που απορρίπτει το θέμα ως ανύπαρκτο με την Αλβανία ξεκίνησαν συζητήσεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους αλλά και τους καθεστώτος εμπόλεμης κατάστασης που δεν έχει ακόμη αρθεί μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνομιλίες στοχεύουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα έως τις 8 Απριλίου, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Ελλα΄δα. Και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι Τσάμηδες, σημειώνεται  από το πρακτορείο Reuters, είναι εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους δεν εισακούονται καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους όπως Τσαμουριά και Βόρεια Ηπειρος.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi μιλώντας στους συγκεντρωθέντες έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα είπε πως «πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη».

«Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε εκδίκηση, δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων, θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Δεν απαιτούμε τις περιουσίες μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά», δήλωσε ο Ιντρίζι χειροκροτούμενος από το ειρηνικό, όπως αναφέρει το Reuters, πλήθος.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».

Ο Ιντρίζι απέρριψε τις κατηγορίες της Ελλάδας ότι οι Τσάμηδες είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, δείχνοντας μεγάλες φωτογραφίες που αποδείκνυαν τη συνεργασία των ελλήνων ηγετών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί, σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

Μετά από δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας «κατηγορηματικά» στα τέλη Ιανουαρίου αρνήθηκε δηλώσεις της Αλβανίας από τους αξιωματούχους ότι το τσαμικό ζήτημα είχε συμπεριληφθεί στις συνομιλίες.




Πηγή: Reuters.com

Κέρδος online   


Πρώτη με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση



Η δημοσκόπηση έγινε για το Βήμα, από την Metron Analysis. 

Η δημοσκόπηση δείχνει μεγάλη υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια Ελλάδα 

 Σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα 9,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου. 

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σσυγκεντρώνει ποσοστό  34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την δημοσκόπηση είναι εμφανές ότι διαχείριση του ονοματολογικού πλήττει σημαντικά την απήχηση του κυβερνώντος κόμματος καθώς καταγράφεται μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα.  Ενώ η υπόθεση Novartis, φαίνεται οι εξελίξεις ευνοούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και φαίνεται καθαρά γιατί "στήθηκε" και παρουσιάστηκε αυτή η υπόθεση για να μετριάσει τις απώλειες του ο Τσίπρας από το Μακεδονικό. 

Οι ΑΝΕΛ κινούνται κάτω από το όριο του 3% ενώ με τα σημερινά δεδομένα οριακή είναι και η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.

Η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2%
ΝΔ 34,9% 
Χρυσή Αυγή 9,4% 
Κίνημα Αλλαγής 8,4% 
ΚΚΕ 7,0% 
ΑΝΕΛ 2,5% 
Ένωση Κεντρώων 3,0%
Λαϊκή Ενότητα 1,9 % 
Εθνική Ενότητα 1,5% 
Ελληνική Λύση 1,5% 
Άλλο 4,7%