Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΘΑΡΜΑ οδηγός του ΟΑΣΑ προσέβαλε χυδαία ΑΜΕΑ


 

Την συμπεριφορά ενός ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ οδηγού του ΟΑΣΑ καταγγέλλει άτομο με αναπηρία σε βίντεο που ανήρτησε στο TikTok καταγράφοντας όσα συνέβησαν όταν επιχείρησε να μπει στο λεωφορείο αλλά δεν λειτουργούσε η ράμπα.

Στο βίντεο φαίνεται το λεωφορείο να σταματά αλλά να μην κατεβαίνει η ειδική ράμπα.

Στον διάλογο που ακολουθεί όταν το άτομο στο αναπηρικό αμαξίδιο πλησιάζει την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου το ΚΑΘΑΡΜΑ οδηγός ακούγεται να του λέει «δεν έχεις βοηθό ρε;».

Όταν, δε, το άτομο που ζητά τη βοήθειά του απαντά αρνητικά τότε το ΚΑΘΑΡΜΑ οδηγός ακούγεται να λέει «γιατί πας έξω;».

Αφού τελικά το ΚΑΘΑΡΜΑ οδηγός του ΟΑΣΑ βοήθησε το ΑμεΑ να μπει στο λεωφορείο ακολούθησε δεύτερος γύρος προσβλητικής συμπεριφοράς καθώς ακούγεται να του λέει «ρε συ το κράτος σου πληρώνει βοηθό. Όλα στην τσέπη...».

Δείτε το βίντεο:



Έπεσε μονοκινητήριο αεροπλάνο στη Θήβα - Νεκρός ο πιλότος

 


Αεροπορικό δυστύχημα, σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στον αεροδιάδρομο της Αερολέσχης Θηβών.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr ένα μικρό ελαφρύ αεροσκάφος με το χειριστή του κατέπεσε κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες.

Στο σημείο βρέθηκαν πυροσβέστες από την πυροσβεστική υπηρεσία Θηβών για τον απεγκλωβισμό του, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πιλότος και μοναδικός επιβάτης ανασύρθηκε νεκρός.



KTHNH στα Χανιά γεμίζουν την περιοχή με φόλες για να δολοφονήσουν

 


Μετά από καταγγελία ότι χθες το πρωί δηλητηριάστηκε ένας σκύλος στην Αγία Μαρίνα, από φόλες που έχουν τοποθετήσει ΚΤΗΝΗ στην Κρήτη.

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στα Χανιά, κλήθηκε να ερευνήσει την Τετάρτη ο Γιάννης Γρηγοράκης με την Καρίνα.

Μετά από καταγγελία ότι χθες το πρωί δηλητηριάστηκε ένας σκύλος στην Αγία Μαρίνα, την πιο τουριστική περιοχή των Χανίων και μία ανάσα από μεγάλα ξενοδοχεία γεμάτα με επισκέπτες, η Ομάδα Ανίχνευσης της Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου έκανε αυτοψία στην περιοχή.

Βρέθηκαν περισσότερα από 15 δηλητηριασμένα λουκάνικα και ένας νεκρός δηλητηριασμένος σκαντζόχοιρος ενώ υπάρχει η υποψία ότι τα δολώματα είναι πολύ περισσότερα, για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί εκ νέου έρευνα στην περιοχή παρουσία και της ΕΛΑΣ.

Εννοείται ότι για το περιστατικό έχει ήδη υποβληθεί μήνυση στο ΑΤ Χανίων.

Οι φωτογραφίες είναι του Giannis Grigorakis και του κ. Φραγγεδάκη Μανώλη, Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, ο οποίος και συμμετείχε στην έρευνα.





Πηγή: zarpanews.gr



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, António Guterres.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μία λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο.



Εκπομπές ενημερωτικές & gossip ασχολούνται με το εάν ο Κασσελάκης πίνει «Φρέντο εσπρέσο σκέτο; Ουάου!!!» video

 


Σόου όλη την εβδομάδα δίνουν τα κανάλια, ενημερωτικές πρωινές εκπομπές, ενημερωτικές μεσημεριανές, και ειδικά οι gossip εκπομπές, που βλέπουν κυρίως νοικοκυρές γιατί ο κόσμος δουλεύει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει κεντρικό θέμα για τα πρωινάδικα, δηλαδή τις πρωινό-μεσημεριανές εκπομπές των καναλιών με τους πανελίστες και τους παρουσιαστές που... όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, και κάνουν ότι ξέρουν τα πάντα από πολιτική, έγκλημα κτλπ, μέχρι και γιατί χώρισε η γάτα κάποιου γνωστού στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ρεπορτάζ για το τι κάφε πινεί ο Κασσελάκης, οιο είναι το πρωινό που δοκιμάζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης και διατηρείται σε τέτοια φόρμα; Κοιμήθηκε στο σπίτι η σε ξενοδοχείο;

Πίνει «Φρέντο εσπρέσο σκέτο; Ουάου!!!». 

Και πώς πηγαίνει στο γραφείο του με τα πόδια Ουάουυυυ; 

«Μα είναι τόσο άμεσος, απλός δωρικός Ουάουυυυ!» 

Ο ένας είχε την γιαγιά του, ο άλλος την θεία του, ο άλλος τον σκύλο του και η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο!!

Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ξέρει όλους τους πανελίστες στις gossip εκπομπές, φάνηκε αφού σε μία από αυτές, που παρουσιάζει η Κατερίνα καινούργιου, ήξερε τους πανελίστες με τα μικρά τους ονόματα!!!

Δείτε το video :



Ο Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

 



Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

«Δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς» είναι μεταξύ άλλων τα πρώτα λόγια του 69χρονου Δημοκρατικού Γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που του απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Γερουσιαστής απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προσπάθειες να του σκάψουν τον «πολιτικό τάφο» όπως και για «παρασκηνιακές δυνάμεις». 

Κατηγορείται ειδικότερα ότι δέχθηκε δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ίδιος και η σύζυγός του δέχθηκαν ράβδους χρυσού και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο γερουσιαστής και οι συνολικά τέσσερις συγκατηγορούμενοί του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

«Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε» τονίζει στη δήλωσή του ο Μενέντεζ.

«Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος» προσθέτει.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσει θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς» καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση του Μενέντεζ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal:

«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει.

Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε.

Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει Γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετεί την πατρίδα με τιμή. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους.

Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος.

Εργάστηκα καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους παλεύοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την ανανέωση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ.

Έχω επίσης σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο –είτε στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία ή αλλού– παλεύοντας ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και στεκόμενος δίπλα σε αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς και δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς.

Από τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την ευρύτερη κοινότητα, σας ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχθείτε για την κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσει θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς».

Το κατηγορητήριο κατονομάζει επίσης την 56χρονη σύζυγο του γερουσιαστή Ναντίν Μενέντεζ, και έναν επιφανή εργολάβο ακινήτων του Νιου Τζέρσεϊ, τον Φρεντ Ντάιμπες, που τον κατηγορεί για συμμετοχή στο σχέδιο διαφθοράς. Επίσης κατηγορείται ο Wael Hana, μακροχρόνιος φίλος της κυρίας Μενέντεζ που ίδρυσε επιχείρηση πιστοποίησης κρέατος χαλάλ στο Νιου Τζέρσεϊ κι άλλος ένας επιχειρηματίας.

Εδώ και καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο Μπομπ Μενέντεζ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει τις Αρχές και εμφανιζόταν βέβαιος ότι το θέμα θα «κλείσει με επιτυχία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπομπ Μενέντεζ είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία. Σύμφωνα με την τότε υπόθεση, ο γερουσιαστής είχε «συναλλαγές» με πλούσιο οφθαλμίατρο για πολιτικές χάρες, με δώρα αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η δίκη για διαφθορά έληξε με κακοδικία τον Νοέμβριο του 2017, αφού οι ένορκοι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν με ετυμηγορία. Αργότερα ο δικαστής αθώωσε τον Μενέντεζ από αρκετές κατηγορίες και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τις υπόλοιπες.




Αλβανός σύζυγος στον Βόλο κρατούσε φυλακισμένους για 2 χρόνια 22χρονη και το 2,5 χρονών παιδί του


 

Σκηνές μαρτυρίου βίωνε καθημερινά μια 22χρονη απο την Αλβανία σε περιοχή του Βόλου, καθώς ο 28χρονος Αλβανός σύζυγός της κρατούσε την ίδια και το μόλις 2,5 ετών παιδί τους έγκλειστους και απομονωμένους στο σπίτι για δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ κακοποιούσε την γυναίκα σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με το TheNewspaper.gr, τα σκηνικά φρίκης που υπέστη η κοπέλα αποκαλύφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (21/9), όταν γείτονες άκουσαν τις κραυγές από το εσωτερικό του σπιτιού στο οποίο ο 28χρονος κρατούσε «κρατούμενη» την 22χρονη και το παιδί τους.

Όταν χτύπησαν επίμονα την πόρτα, ο 28χρονος αφού άνοιξε προσπάθησε να διαφύγει, με τους περιοίκους να τον ακινητοποιούν, ενώ στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικοί που προχώρησαν στη σύλληψη του.

Ο 28χρονος Αλβανός είχε πιάσει την 22χρονη από τον λαιμό και προσπάθησε να τη στραγγαλίσει καθώς διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα έφερε σημάδια στραγγαλισμού.

Στην κατάθεση στους αστυνομικούς που ακολούθησε, η 22χροη είπε ότι ο σύζυγός της την χτυπούσε κάθε μέρα, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις την είχε αφήσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο οποίο ήταν πρώτη φορά που έφτασε πολύ κοντά στο να την σκοτώσει.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Αλβανία όταν η κοπέλα ήταν μόλις 18 ετών, σε έναν γάμο «αναγκαστικό» και κανονισμένο από την οικογένειά της και περίπου 1,5 χρόνο αργότερα απέκτησαν μαζί ένα παιδί.

Το 2021 ο 28χρονος ήρθε στην Ελλάδα με την νεαρή σύγυζό του και το παιδί τους σε περιοχή λίγο έξω από τον Βόλο, όπου εργάζεται ως οικοδόμος.

Όπως έδειξε η έρευνα κατά τη διάρκεια της «κράτησης» ο άνδρας δεν είχε επιτρέψει ούτε να δει γιατρός το παιδί ούτε και στη σύζυγό του να μάθει ελληνικά. Τους τελευταίους πέντε μήνες, μάλιστα, η γυναίκα δεν είχε δει ούτε το φως του ήλιου, καθώς της απαγόρευε να βγαίνει ακόμη και στην αυλή του σπιτιού.

Όπως αναφέρει το thenewspaper.gr ο 28χρονος απειλούσε την κοπέλα πως θα πάει ο ίδιος στην Αλβανία να σκοτώσει τους γονείς της, αν εκείνη τους αποκάλυπτε όσα περνούσε ή επιχειρούσε να φύγει.

Μετά τη σύλληψη του 28χρονου η γυναίκα μεταφέρθηκε μαζί με το παιδί, το οποίο είναι σε καλή κατάσταση, σε προστατευόμενο χώρο, ώστε να βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Ο 28χρονος αντιμετωπίζει δίωξη σε κακουργηματικό βαθμό για παρατεταμένη απομόνωση και σωματική βλάβη, πράξη που σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα ισούται με βαριά σωματική βλάβη. Χθες, Παρασκευή ο 28χρονος οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη (26/9)



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Bloomberg και στους δημοσιογράφους Alix Steel και Guy Johnson

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Bloomberg και στους δημοσιογράφους Alix Steel και Guy Johnson.

Guy Johnson: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Ελπίζω να περνάτε μια υπέροχη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Και είναι εξαιρετικό που μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να έρθετε εδώ, στο Bloomberg.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Guy.


Guy Johnson: Αρχίζουμε να βλέπουμε μία οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια επιβράδυνση στη Γερμανία, βλέπουμε επιβράδυνση στη Γαλλία. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτό την οικονομία σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική. Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2023. Αναμένω ανάπτυξη άνω του 2%. Ο στόχος μου ήταν πάντα να ξεπεράσουμε, κατά πολύ, τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψη όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.


Θεωρώ ότι η Ελλάδα «έχει επιστρέψει» για τα καλά. Πρόσφατα επανεκλεγήκαμε για δεύτερη θητεία. Έχουμε μια πολύ σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόλις ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, που ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, ύστερα από 13 πολύ δύσκολα χρόνια. Αν κοιτάξετε όλους τους δείκτες, πιστεύω ότι θα τα πάμε σαφώς καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία μακροπρόθεσμα.


Alix Steel: Ποιος είναι ο στόχος σας, λοιπόν, σε οικονομικό επίπεδο, για το 2024, δεδομένου ότι είναι πιθανό να έχουμε επιτόκιο της τάξης του 4% από την ΕΚΤ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, το γεγονός ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μάς βοηθά με το κόστος δανεισμού. Αυτό είναι, ασφαλώς, σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε από τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις παγκόσμιες αγορές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος και ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το 2024. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάπτυξή μας.


Αν κοιτάξετε τους αριθμούς τουριστικών αφίξεων, ήταν εντυπωσιακοί φέτος. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση άνθρωποι συνεχίζουν να ταξιδεύουν και φαίνεται ότι συνεχίζουν να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών.


Alix Steel: Παρεμπιπτόντως, ο Guy σίγουρα την προτιμάει.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι πρέπει. Alix, θα έπρεπε να κάνεις το ίδιο. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα να επισκεφθεί κανείς, και όχι μόνο τους πολύ ζεστούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Καταφέραμε να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο και να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον βιώσιμο τουρισμό.


Guy Johnson: Θα ήθελα να σας μιλήσω γι’ αυτό, κ. Πρωθυπουργέ. Κατάφερα να το αποφύγω φέτος, αλλά γνωρίζω πολλούς που δεν το κατόρθωσαν: έκανε πολλή ζέστη στην Ελλάδα, έκανε πολλή ζέστη σε όλη τη Μεσόγειο φέτος. Μιλάω με ανθρώπους στη Σκανδιναβία και πιστεύουν ότι θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτό. Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν θα θέλουν πλέον να ταξιδεύουν σε μέρη όπως η Ελλάδα, αν έχει 45 βαθμούς και έχουν ξεσπάσει φωτιές. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι, μακροπρόθεσμα, η πορεία του ελληνικού τουρισμού, εφόσον πρόκειται να δούμε την κλιματική αλλαγή να μένει μαζί μας για καιρό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφωνώ με αυτή την υπόθεση. Ο κόσμος εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζεστή Μεσόγειο και θέλει να έρχεται στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή του αρέσει να περνάει χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία ευκαιρία ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.


Μπορεί να κάνει ζέστη όταν έρθει κάποιος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά πάντα θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Τώρα, όμως, έχουμε και περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τις πόλεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου αποτελούσε πάντα σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Εκτιμώ, Guy, ότι θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που, αν τους δοθεί η επιλογή, θα επιλέξουν να μην κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όχι μόνο επειδή ενδέχεται να κάνει πολλή ζέστη, αλλά επειδή έχει παρά πολύ κόσμο. Για εμάς, πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και επίσης να προωθήσουμε νέους προορισμούς, στην ηπειρωτική χώρα, που θα μπορούν να εξερευνήσουν επισκέπτες. Θα περάσει ακόμα λίγος καιρός μέχρι οι σκανδιναβικές παραλίες, της Δανίας ή της Σουηδίας, να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες. Δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό σύντομα.


Guy Johnson: Θα τους μεταφέρω αυτό το μήνυμα την επόμενη φορά που θα τους δω. Δεχτήκατε, ωστόσο, κάποια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τις πυρκαγιές φέτος. Ποια διδάγματα αντλήσατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στη Μεσόγειο, αλλά φέτος είχαμε ιδιαίτερα έντονες πυρκαγιές. Είχαμε επίσης πρωτοφανείς πλημμύρες. Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Αυτό υποστηρίζω, βεβαίως, και στις επαφές μου με Ευρωπαίους συναδέλφους. Ξοδεύουμε τρισεκατομμύρια ευρώ για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων, δικαίως, θέλουμε να είμαστε ηγέτες στην μετάβαση που συνδέεται με το κλίμα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να στηρίζουμε τους ανθρώπους όταν χάνουν τα προς το ζην, τις κατοικίες τους, ως αποτέλεσμα των κλιματικών καταστροφών τού σήμερα. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών.


Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, έχουμε το «112», έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης τον οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία για προληπτικές απομακρύνσεις ανθρώπων και για να διασφαλίσουμε ότι θα σωθούν ζωές. Αυτό είναι κάτι, για παράδειγμα, που δεν υπήρχε στο Μάουι. Όταν κοιτάζω την καταστροφή στο Μάουι, είναι τόσο οδυνηρό, γιατί είχαμε ζήσει παρόμοιες καταστροφές πριν από πέντε χρόνια. Όμως μάθαμε από αυτές και σήμερα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με πιο έξυπνους τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές.


Alix Steel: Το κόστος της κλιματικής κρίσης θα είναι μεγαλύτερο τόσο για την αντιμετώπιση των φαινομένων, όσο και σχετικά με τις πηγές της ενέργειας. Από πού θα αντλήσετε, αξιόπιστα, προσιτή ενέργεια. Και από πού την αντλείτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, παίρνουμε ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο.


Alix Steel: Είναι οικονομικά προσιτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι οικονομικά προσιτό, είναι φθηνότερο.


Alix Steel: Είναι κάτι αξιόπιστο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αξιόπιστο, επειδή έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια και πολύ άνεμο. Αυτό, φυσικά, δεν αρκεί από μόνο του. Αλλά η Ελλάδα είναι ένας από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο. Έχουμε 12 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα και μπορούμε να παράξουμε πολύ περισσότερο.


Ωστόσο, ασφαλώς, βραχυπρόθεσμα προς μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να βασιστούμε και στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Να σημειώσω επίσης ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, διότι είμαστε επίσης σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο, το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και την μεταφορά φυσικού αερίου μέχρι την Ουκρανία. Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σίγουρα ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Guy Johnson: Κύριε Πρωθυπουργέ, μία από τις άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση από τη μετανάστευση. Πόσο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι αυτό για τη συνοχή της ΕΕ αυτή τη στιγμή; Πόσο επιζήμιο θα μπορούσε να είναι για θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους θεσμούς για άλλη μια φορά να αποδυναμώνονται λόγω της πίεσης που τους ασκείται; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τώρα ώστε να αποτρέψουμε αυτή την κρίση; Ξέρω ότι είχατε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Erdoğan πρόσφατα, ας μιλήσουμε για το τι εξέλιξη θα μπορούσε να υπάρξει ως προς την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Με ποιό τρόπο θα βλέπατε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για το μεταναστευτικό;


Kυριάκος Mητσοτάκης: Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο. Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες.


Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός. Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια.


Alix Steel: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σας αφήσουμε. Χάρηκα πολύ για τη συζήτηση μαζί σας. Σας ευχαριστώ πολύ.


Kυριάκος Mητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.



Πούλησε και τον Τσίπρα ο κομπάρσος του Κασσελάκη Αποστολάκης : «Ούτε αυτός ήξερε για το Κυπριακό»

 



Όσο πλησιάζει η Κυριακή, τόσο φαιδρά και ανέντιμα φέρονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας στον άλλο.

Αυτοί που είναι χειρότεροι, είναι όσοι έχουν ευεργετηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, και ένας απο αυτούς είναι ο πρώην ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Την ανιστόρητη αθλιότητα Κασσελάκη, επιχείρησε να δικαιολογήσει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και κομπάρσος στα βιντεάκια του Κασσελάκη.

Η αλήθεια που είπε σόκαρε και αποκάλυψε ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε αυτά τα θέματα όταν έγινε πρωθυπουργός, δείχνοντας το πόσο επικίνδυνος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. «Δεν είναι ο Κασσελάκης που δεν τα γνωρίζει. Κανείς δεν τα γνώριζε, ούτε ο Τσίπρας. Κανείς δεν τα ήξερε από την αρχή, με την τριβή τα μαθαίνεις» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας ελαφρά ανατριχίλα σε όσους συνειδητοποίησαν ξαφνικά ποιοι άνθρωποι έχουν χειριστεί κατά καιρούς το Κυπριακό, και τα εθνικά θέματα της χώρας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πάντως, δεν δέχτηκε τα περί κούρασης που επικαλέστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και μίλησε για ελαφρότητα. Η καλύτερη δικαιολογία που βρήκε είναι ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνει γρήγορα.