Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Σύλληψη δύο μελών διεθνούς κυκλώματος εκτελεστών με δολοφόνιες σε Βάρη και Κέρκυρα για 200 κιλά κοκαίνη

 


Επίσημες ανακοινώσεις για την εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπραξαν συνολικά 4 ανθρωποκτονίες το 2020 στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα, έκανε σήμερα το πρωί η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγου Φώτιου Ντουίτση:

«Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης και πυροβόλησαν τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, τραυματίζοντας ελαφρά και συγγενικό πρόσωπο του ενός θύματος. Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας».

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα περιοχή του Μαυροβουνίου, που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες - οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, το 2014 η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις, όταν απώλεσαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στη χώρα μας προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν στη χώρα μας, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη χώρα μας, επιτεύχθηκε η σύλληψη αλλοδαπού, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείο της υπόθεσης που καταδεικνύει το μέγεθος της απαξίας που τρέφουν τα άτομα αυτά για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα της αφοσίωσης τους στον σκοπό τους. Όταν οι δύο δολοφονηθέντες στη Βάρη είχαν εντοπιστεί προγενέστερα εντός μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Αττικής, το οποίο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, οι δράστες δεν θα δίσταζαν να υλοποιήσουν τις ανθρωποκτονίες εντός αυτού, μη σκεπτόμενοι ούτε κατ' ελάχιστο το ενδεχόμενο να υπάρξουν παράπλευρα θύματα. Κι αυτό γιατί η μη τέλεσή τους οφείλεται στην καθυστερημένη άφιξη του οπλισμού στο σημείο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη Europol και τις αστυνομικές Αρχές Σερβίας, Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας για την άριστη συνεργασία μας και την μεταξύ μας ανταλλαγή πληροφοριών, η οποία είχε καταλυτικό ρόλο στη χαρτογράφηση του τρόπου δράσης και της δομής των εγκληματικών οργανώσεων και την εξιχνίαση των τεσσάρων ανθρωποκτονιών στη χώρα μας.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για τον άψογο επαγγελματισμό και την ιδιαίτερη αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών.


Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσει η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.


Σας ευχαριστώ».


Δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμου Β΄ Κωνσταντίας Δημογλίδου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπραξαν 4 ανθρωποκτονίες το 2020, σε Βάρη Αττικής και Κέρκυρα.

Για τις δύο υποθέσεις έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες συνολικά 39 άτομα, και συγκεκριμένα 8 ως φυσικοί αυτουργοί, 23 συνεργοί τους, καθώς και 8 ηθικοί αυτουργοί, 7 από τους οποίους συνελήφθησαν στη Σερβία, 2 στην Ισπανία και ένας, υπήκοος Αλβανίας, στην Ελλάδα. Επίσης, 17 από αυτά τα άτομα τυγχάνουν έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης στην Ευρώπη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.

Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, το 2020 τελέστηκαν τέσσερις ανθρωποκτονίες αλλοδαπών στη χώρα μας και συγκεκριμένα:

19 Ιανουαρίου 2020 τέσσερις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή της Βάρης Αττικής, και πυροβόλησαν επανειλημμένως δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Μαυροβουνίου, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και συγγενικό πρόσωπο ενός εξ αυτών. Από το σημείο περισυνελέγησαν 24 κάλυκες και 1 φυσίγγιο.

23 Ιουλίου 2020 βρέθηκαν νεκροί εντός οχήματος σε αυλή κατοικίας στην Κέρκυρα, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο σε όλο τους το σώμα. Κατά την αυτοψία περισυνελέγησαν 32 κάλυκες, 7 βολίδες και 2 μεταλλικά θραύσματα.

Όπως προείπε και ο κ. Διοικητής, τα τέσσερα θύματα διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ανθρωποκτονία με πρόθεση και ήταν ηγετικά μέλη συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως.

Τα μέλη ωστόσο αντίπαλης οργάνωσης συνενώθηκαν με άλλες δύο ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων με αποτέλεσμα τον εντοπισμό των θυμάτων στη χώρα μας και την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα των ερευνών, αναπτύχθηκε συνεργασία με την Europol και τις Αρχές Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές – ψηφιακές έρευνες μεγάλης έκτασης και όγκου καθώς και ειδικές ανακριτικές πράξεις και αστυνομικές έρευνες.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω συνεργασίας ήταν η πλήρης διακρίβωση της δομής και της δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που συνενώθηκαν και συνεργάστηκαν για την τέλεση των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας, του τρόπου που εισήλθαν στην επικράτεια της Ελλάδας και των μέσων που χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας κάθε μέλους της οργάνωσης και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός στις υποθέσεις, καθώς και των ηγετικών στελεχών που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Ειδικότερα, για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού, ενώ

έτερα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Πιο αναλυτικά:

μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών,

τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους,

για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

Ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, δείγμα της αποφασιστικότητας της οργάνωσης αποτελεί ότι, αδιαφορώντας για παράπλευρες απώλειες, εισήλθαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντόπισαν τους στόχους τους, με σκοπό να τους πυροβολήσουν, κάτι που δεν πραγματοποίησαν λόγω καθυστερημένης άφιξης του οπλισμού στο σημείο.

Σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, όπως προαναφέρθηκε, συνελήφθη ένας αλλοδαπός - συνεργός στις ανθρωποκτονίες, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέλαβε τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης ανθρωποκτονίας στη Βάρη, τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης ανθρωποκτονίας, και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου διέμειναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο ανωτέρω αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης, 27 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από τις έρευνες στην οικία του βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται».





Σήμερα μας είπε ο Κασσελάκης ότι είναι υπερήφανος που θα υπηρετήσει μόλις 15 ημέρες την πατρίδα

 


Καλεσμένος βρέθηκε στην εκπομπή Το Πρωινό ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης  δίνοντας συνέντευξη σε μία περίοδο που η δημοτικότητα του και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ναδίρ, και συνεχίζει να κατρακυλάει.

Με τα στενά του ρούχα, χωρίς ίχνος σεβασμού για την θεσμική του θέση, μας είπε ότι του αρέσει το lifestyle, μας για την σχέση του με τον σύζυγο του, ότι βλέπει NETFLIX, πίνουν τεκίλα θα παντρευτούν το καλοκαίρι θα αγοράσουν σπίτι.

Μέσα σε ένα παραλήρημα, ψεμάτων και φαιδρών κατηγοριών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι του έχουν πει να ξεστομίσει, αδιαφορώντας για το ότι αυτή η συμπεριφορά και η φαιδρότητα τον έχει απαξιώσει πλήρως στα μάτια του Ελληνικού λαού, αυτός, συνεχίζει απτόητος να ξεφτιλίζεται.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι νιώθει περήφανος που θα υπηρετήσει αναγκαστικά τη. Ελλάδα για μόλις 15 ημέρες εξοργίζοντας όλους όσους έχουν υπηρετήσει την χώρα κανονικά. Και επειδή έχει θράσος θα λέει μετά εγώ έχω υπηρετήσει την πατρίδα μου κοροιδεύοντας και εξοργίζοντας περισσότερο.

Προειδοποίησε τους αξιωματικούς που θα τον υποδεχτούν ότι έχει μια θεσμική θέση που από τουρίστας δηλαδή έγινε αρχηγός κόμματος, κάτι που ξέρουν φυσικά, όλοι αλλά αυτός δεν θέλει τίποτα και καλά.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική του θητεία απάντησε ότι «σε 13 ημέρες φεύγω φαντάρος ή Σπάρτη ή Θήβα. Θα μείνω 15 ημέρες. Δεν μου φαίνεται περίεργο που θα πάω, είναι τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι πόσοι απόδημοι θα γύριζαν στη χώρα αν υπήρχε αξιοκρατία. Μακάρι να εκσυγχρονίζαμε το στράτευμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσω τίποτα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει την καθημερινότητά μου εκεί. Έχω μια θεσμική θέση, το γνωρίζουν όλοι αλλά θα ακολουθήσω ό,τι λέει ο νόμος. Δεν ζητώ καμία ειδική μεταχείριση».

Στο πλαίσιο αυτό είπε, επίσης τάζοντας εύκολα όπως κάνει πάντα, ότι «ένα από τα βασικά οράματα που έχω είναι να μπορεί να κατευθυνθεί ο πληθυσμός από την Αττική προς περιοχές της επαρχίας που έχουν μαραζώσει. Να δημιουργήσουμε hub και στέγη, κτήρια για να δημιουργήσουμε campus».



Επίθεση αλλοδαπού με μαχαίρι σε γυναίκα στην Ερμού - Τραυματίστηκε σοβαρά

 


Μία γυναίκα βρέθηκε βαριά μαχαιρωμένη στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, με δράστη ένα αλλοδαπό.

Συγκεκριμένα,  η γυναίκα φέρει τραύμα από μαχαίρι στην αριστερή ωμοπλάτη με την κατάστασή της να είναι σοβαρή.

Για το περιστατικό έχει εντοπιστεί ένα άτομο, αλλοδαπός και έχει συλληφθεί.



Βορίδης: Στον «Άγνωστο Στρατιώτη» δεν θα αναγράφεται τίποτε

 



Ξεκάθαρη  θέση για όσα έγιναν σχετικώς με την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών των Τεμπών, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πήρε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».

Αναλυτικώς, δήλωσε ότι «το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης, ένας τόπος ιερός και αφορά στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους. Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των μεγάλων μαχών που έχουμε δώσει. Είναι ένα μνημείο, με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο να θυμόμαστε το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι στον ‘Αγνωστό Στρατιώτη […] Είναι ένα μνημείο με συγκεκριμένο προορισμό», τόνισε.

Και, εν συνεχεία, ανέφερε ότι «δεν πρέπει» να μείνουν γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο συγκεκριμένο χώρο και «φυσικά» πρέπει να σβηστούν. Και, μάλιστα, «άμεσα» πρέπει να σβηστούν.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, διευκρίνισε δε ότι έχει «πολύ ενδιαφέρον» η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων για ανέγερση μνημείου και «αν σε αυτή τη συζήτηση για το μνημείο για τα Τέμπη πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης, να εμπλακούν. Αλλά, εδώ συζητάμε για τον ‘Αγνωστο Στρατιώτη. Στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη δεν θα αναγράφεται τίποτε. Θα αναγράφονται τα ονόματα, τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτός είναι ο ‘Αγνωστος Στρατιώτης», κατέληξε.

Με αφορμή, εξ άλλου, τη θέση που αναπτύσσουν κόμματα και πολιτικοί για την πορεία των δικαστικών ερευνών, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από οποιοδήποτε σχολιασμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Γιατί το λένε οι ερμηνείες της Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Το λένε για να μην υπάρχει χειραγώγηση και παρέμβαση στο έργο των δικαστών». Ως εκ τούτου, «θα πρότεινα να συμφωνήσουμε όλοι οι πολιτικοί να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση ό,τι αφορά στις ενέργειες της δικαιοσύνης».

Για το μπάζωμα, ειδικότερα, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σημείωσε ότι μπαζώθηκε μόνον η μία πλευρά, και διερωτήθηκε: «Αν η συγκάλυψη ήταν ο σκοπός, μπάζωσαν μόνο δεξιά και δεν μπάζωσαν αριστερά;».

Με αφορμή, τέλος, το ψήφισμα πολιτών για τα Τέμπη, προχώρησε σε δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, η βουλευτική ασυλία υπάρχει μόνο για την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Και, δεύτερον, «όταν ήρθε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, η οποία αφορούσε παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη (Σύμβαση) 717 και τον Καραμανλή, η Βουλή απεφάνθη και την απέρριψε».



Αυτός είναι ο φάκελος-βόμβα που είχαν στείλει στα δικαστήρια οι συλληφθέντες τρομοκράτες

 


Φωτογραφία ντοκουμέντο ήρθε στο φως, από τον φάκελο-βόμβα που εστάλη στο Εφετείο στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο φάκελο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζελατοδυναμίτιδα, και η ποσότητά της ήταν ικανή να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη με θύματα.

Τι περιείχε ο φάκελος-βόμβα που στάλθηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης:



550 γραμμάρια πιθανόν ζελατοδυναμίτιδας

Μπαταρία πλακέ 9 volt

Μεταλλικά εξαρτήματα

Καλώδια

Το δέμα με αποστολέα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και παραλήπτη πρόεδρο Εφετών, έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 12 Φεβρουαρίου. Ο φάκελος που ήταν κλειστός για 10 μέρες, μεταφέρθηκε αρχικά στο μηχάνημα των ΧRAY, όπου οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Αμέσως κλήθηκαν στο σημείο αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.




Ανακοινώσεις το πρωί απο την ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη συμμορίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου


 

Εγκληματική οργάνωσηεκτελεστών  από τη Σερβία η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαια εκτελέσεων στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Interpol.

Πρόκειται για τους δράστες της εν ψυχρώ εκτέλεσης σε ταβέρνα στη Βάρη, δύο ανδρών που γευμάτιζαν μαζί με τις οικογένειές τους τον Ιανουάριο του 2020. 

Τέσσερις ένοπλοι είχαν εισβάλει στην ταβέρνα στα Βλάχικα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και εκτέλεσαν τους δύο άνδρες (έναν Σλοβένο και έναν Μαυροβούνιο), ενώ από το περιστατικό τραυματίστηκε ακόμη μια γυναίκα.

Τον Ιούλιο του 2020 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν σε διπλή δολοφονία Γιουγκοσλάβων στην Κέρκυρα, όπου εντοπίστηκαν νεκροί, μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητό, στο πάρκινγκ καταλύματος που είχαν νοικιάσει. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. ερευνούσε το εάν το χτύπημα στην Κέρκυρα και οι εκτελέσεις στην Βάρη συνδέονται μεταξύ τους.

Αναλυτική παρουσίαση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματική οργάνωση από τη Σερβία αναμένεται σήμερα το πρωί (1/3) στις 11:00.





10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την ασφαλιστική ικανότητα

 



Σε 10 βασικά ερωτήματα απαντά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την κατ' εξαίρεση χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας.

 

1. Για ποιες ομάδες συνεχίζει να παρέχεται η κατ' εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025;

Πρόκειται για κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η κατ' εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

  • Στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δηλαδή, στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023 ή εκδίδονται το τρέχον έτος, καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ.
  • Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-ΕΦΚΑ άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται αντίστοιχα στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου του 2018, που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018.
  • Στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

 

2. Ισχύει ότι η μη παράταση τους κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας για συγκεκριμένες ομάδες τους αφήνει εκτός υγειονομικής περίθαλψης;

Κατηγορηματικά όχι. Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία, επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, καθώς σήμερα όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

3. Γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα;

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη a la carte. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές για όλους και η καταβολή τους απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα βασίζεται στην ασφαλιστική αλληλεγγύη και στην ανταποδοτικότητα. Δεν μπορεί να καταβάλουν μόνο ορισμένοι εισφορές και να λαμβάνουν όλοι τις ίδιες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν ακώλυτη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία.

Το ασφαλιστικό πακέτο είναι ενιαίο, για να εξασφαλίζεται τόσο το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, όσο και το δικαίωμα στην υγεία και τις επιπλέον (πέραν του Δημοσίου) παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους. Ένα σύστημα στο οποίο ο ασφαλισμένος επιλέγει ποιες εισφορές θα πληρώνει κάθε φορά, χάνει τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα με ολέθριες συνέπειες τόσο για τις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

 

4. Για ποιον λόγο είχε δοθεί κατ’ εξαίρεση παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας από το 2020 μέχρι και σήμερα σε συγκεκριμένες ομάδες;

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δόθηκε κατ' εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με κοινωνικά κριτήρια. Το 2020 και εντεύθεν, λόγω της υγειονομικής κρίσης, παρατάθηκε η κατ' εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας αρχικά για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Η τελευταία παράταση, λόγω Covid, μέχρι τις 29/2/2024, δόθηκε με το άρ. 90 του ν. 5018/2023 σε 13 κατηγορίες. Από αυτές, συντρέχει λόγος παράτασης σε συγκεκριμένες κατηγορίες, καθότι για τις λοιπές οι λόγοι διατήρησης εξαιρέσεων έχουν πλέον εκλείψει.

Η πολυπληθέστερη κατηγορία απόκλισης από τον κανόνα είναι αυτή των μη μισθωτών, στους οποίους για πρώτη φορά το 2022 δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή εισφορών υγείας, οι οποίες αντιστοιχούν σε εισφορές περίπου τριών μηνών. Από 800.000 εν δυνάμει ωφελούμενους, πλήρωσαν τις εισφορές τριών μηνών που αντιστοιχούν στο ποσό των εισφορών υγείας περίπου 400.000, εκ των οποίων περίπου 100.000 αγρότες και 300.000 μη μισθωτοί.

Ήδη, η χώρα μας αναπτύσσεται σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανεργία ανέρχεται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό. Δόθηκαν δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού και αναμένεται και τρίτη. Δόθηκαν δύο αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια. «Ξεπάγωσαν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισαν να παρατείνουν την κατ' εξαίρεση χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας στις κατηγορίες εκείνες που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν.

 

5. Τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα;

Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ..

 

6. Τι ισχύει από την 1η Μαρτίου 2024;

Με τη λήξη της κατ' εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, θα εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, δηλαδή:

  • για τους μισθωτούς, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος και
  • για τους μη μισθωτούς, απαιτείται η συμπλήρωση δύο τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.

 

7. Τι πρέπει να κάνουν, για να μην χάσουν την ασφαλιστική τις ικανότητα όσοι έλαβαν κατ’ εξαίρεση παράταση, μέχρι και τις 29/02/2024;

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023 είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.

Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει, θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ, εάν το ρυθμίσει, θα πάρει μηνιαία.

Τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

 

8. Τι ισχύει για τις εργαζόμενους, των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές;

Για όσους εργαζόμενους έχει υποβληθεί ΑΠΔ για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σε περίπτωση μη υποβολής ΑΠΔ, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης.

 

9. Πληρώ τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται στον ΕΦΚΑ. Τι πρέπει να κάνω;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν, αν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέσω της πλατφόρμας https://apps.e-efka.gov.gr/eAccess/login.xhtml.

Ωστόσο, εάν εξακολουθεί το σύστημα να μην εμφανίζει ότι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, παρ' ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: d.aparoxon@efka.gov.gr.

Βέβαια, ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος είναι η επίσκεψη στις κατά τόπους Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ. Η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς ραντεβού. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο.

 

10. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Από τον Ιούλιο του 2022, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, δηλαδή και ιδιώτες, για τις πιο κάτω κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών:

  • ανήλικοι έως 18 ετών,
  • ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση,
  • ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

Επιπλέον, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες προβλέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων.

 




Αναζήτηση πληροφοριών για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα 26-2-2024 στον Πειραιά

 


Την Δευτέρα 26-2-2024 και περί ώρα 03:00΄, στο τέρμα της οδού Ομ. Σκυλίτση, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Τζαβέλλα  (λίγο πριν το γήπεδο Σ.Ε.Φ., ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα), περιοχής Δήμου Πειραιά, Ι.Χ.Ε. αυτ/το, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε πυλώνα γέφυρας (που βρίσκεται στο σημείο), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, να επικοινωνήσει με το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Πειραιώς, στα τηλέφωνα 210-4139263, 210-4139264, 210-4139270 και 210-4139269.



Έκρηξη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε είσοδο πολυκατοικίας στον Βύρωνα

 


Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε πολυκατοικία στην περιοχή του Βύρωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ώρα ήταν 03:55 όταν άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε είσοδο 4όροφης πολυκατοικίας,  με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να υποστεί ζημιές η τζαμαρία της κεντρικής θύρας και μέρος του τοίχου.

Σύμφωνα με το ΤΕΕΜ στο σημείο ανευρέθησαν 4 φιαλίδια προπανίου εκ των οποίων 3 διερρηγμένα, 1 διογκωμένο καθώς και 1 πάτος από πλαστικό δοχείο.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη κατεσβέσθη από κατοίκους.

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.



Ο Δούκας που είναι και καλά κατά της οικογενειοκρατίας διόρισε τον γιό του Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

 


Γελάει και εξοργίζεται ο κόσμος με τον Χάρη Δούκα, που προκαλεί συνέχεια!

«Μπράβο στον δήμαρχο. Αν δεν ξέρει από πράσινο ένας Ανδρέας Παπανδρέου, ποιος ξέρει»; Με τέτοιες και άλλες ειρωνείες, αλλά και οργή, αντιμετώπισαν οι δημότες την νέα πρόκληση του ακατάλληλου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να διοριστεί στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κήπου τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα, δείχνει την υποκρισία και την γελοιότητα αυτού του ανθρώπου, που κατάφερε να εξοργίσει μέχρι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος θα ξεχάσει τον φαιδρό Χάρη Δούκα ο οποίος ευαγγελιζόταν ότι έρχεται σε αυτή τη θέση για να πατάξει την οικογενειοκρατία και με το «καλημέρα» διορίζει την τέταρτη γενιά Παπανδρέου.

Φυσικά και ο γιός του Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με την αρχιτεκτονική κήπων, αντίθετα έχει ασχοληθεί με τον βελονισμό και τα μελίσσια και να αναπτύξει τον μελισσοβελονισμό, δηλαδή μια μέθοδο βελονισμού με κεντριά μελισσών.


Δείτε μερικά χαρακτηριστικά σχόλια:



Στο τέλος μόνο ο βουλευτής Αλέξης Τσίπρας θα μείνει από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ - Απολύσεις και νέες παραιτήσεις

 


Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα πάει χαμηλότερα, ο Κασσελάκης πήρε ένα έτοιμο κόμμα και το κάνει απόκομμα αφού σε λίγο καιρό μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποτέ δεν θα πάψει αυτό το νέο κόμμα που θέλει να φτιάξει ο νέος πρόεδρος να είναι χυδαίο και φαιδρό. 

Το σκηνικό μετά το συνέδριο έχει απολύσεις στενών συνεργατών του Αλέξης Τσίπρα, και παραιτήσεις στελεχών κατηγορώντας Κασσελάκη και όσους τον ακολουθούν.

Η απόλυση του διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου είναι για πολλούς κομματικούς παράγοντες η πρώτη πράξη του τρίτου κύματος διάσπασης, το οποίο θα έρθει να χτίσει πάνω στα προηγούμενα και θα εξωθήσει και άλλους προς την έξοδο.

Πρόκειται για πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τον πρώην πρόεδρο ενώ η απομάκρυνσή του αποκαλύπτει και το σχέδιό του να αποκαθηλώσει κάθε τι που θυμίσει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, και να διαλύσει ένα κόμμα που φτιάχτηκε καθαρά αριστερό και να το κάνει κάτι άλλο, εάν προλάβει βέβαια.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες αποχωρήσεις πέντε μελών της ΚΕ έγιναν όπως δήλωσαν τα στελέχη αυτά με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, δηλαδή χωρίς Στέφανο Κασσελάκη.

«Είμαστε παρόντες στην επόμενη μέρα, στην ανασυγκρότηση της ευρείας Δημοκρατικής Παράταξης. Θα στηρίζουμε κινήσεις συνεννόησης και συνένωσης δυνάμεων» δηλώνουν τα πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν μαζί με δεκάδες στελέχη των οργανώσεων οι οποίοι δηλώνουν «προεδρικοί» του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη άρχισε και πάλι τις εμφανίσεις lifestile ο Κασσελάκης σε πρωινές εκπομπές ποικίλης ύλης και οι οποίες κατά βάση απευθύνονται στο κοινό που θέλει να προσελκύσει και να ανεβάσει τη δημοτικότητά του. Έτσι προέκυψε και η εμφάνιση του Τάιλερ Μακμπέθ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, στο οποίο αποκάλυπτε τον επερχόμενο γάμο του με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τα προσωπικά του σχέδια, δείχνοντας ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει απο κάθε σοβαρότητα.

Τώρα όλοι περιμένουν το Σάββατο και την εμφάνιση του Αλέξης Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση. Θα μιλήσει η θα αφήσει τον Στέφανο Κασσελάκη να αλωνίζει περιμένοντας τον στην γωνία μετά τις ευρωεκλογές.




Μειώσεις σε πάνω από 3.000 προϊόντα με τα 4 μέτρα για την ακρίβεια

 


Σημαντικές μειώσεις τιμών θα δουν από σήμερα οι καταναλωτές σε κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ, λόγω των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η εφαρμογή των 4 μέτρων -παρεμβάσεις που γίνονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη- έχουν ως στόχο τη μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Τα 4 νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας

Μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και μεταφορά τού οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, οδήγησε σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα (1.500 είχαν φτάσει στο ΥΠΑΝ έως την ώρα έναρξης του Υπουργικού Συμβουλίου).

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες).

Η μεταρρύθμιση έχει επιφέρει σημαντική μέση μείωση τιμών χονδρικής στις επτά κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.

Μέση μείωση τιμών χονδρικής ανά κατηγορία προϊόντος:

Βρεφικές και παιδικές πάνες -18,1%

Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,0%

Απορρυπαντικά πιάτων -16,0%

Καθαριστικά παντός είδους -15,8%

Απορρυπαντικά ρούχων -15,6%

Οδοντόκρεμες -15,1%

Σαπούνια -12,7%

Ενδεικτικά, η μέση μείωση τιμής στις ακόλουθες μάρκες είναι οι εξής: Pampers (βρεφικές και παιδικές πάνες) 18,9%, Colgate (οδοντόκρεμες) 18,8%, Ariel (απορρυπαντικά ρούχων) 19,5%, Syoss (σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner) 23,0%, Αva (απορρυπαντικά πιάτων) 17,5% και Old Spice (σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner) 20,4%.

Μέση μείωση τιμής σε 108 διαφορετικά brands:

1 HARPIC Καθαριστικά παντός είδους -41,9%

2 WC NET Καθαριστικά παντός είδους -39,7%

3 SYOSS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -23,0%

4 AROMA Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -22,6%

5 BEARFRUITS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -22,2%

6 FA Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -21,0%

7 BIOTEN Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -20,7%

8 OLD SPICE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -20,4%

9 BARNANGEN Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -20,0%

10 ORZENE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,6%

11 AXE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,6%

12 ARIEL Απορρυπαντικά ρούχων -19,5%

13 FINISH Απορρυπαντικά πιάτων -19,3%

14 LOREAL Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,1%

15 GOT2B Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,1%

16 SAFE NIGHTS Βρεφικές και παιδικές πάνες -19,1%

17 GLISS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,1%

18 BABYLINO Βρεφικές και παιδικές πάνες -19,0%

19 TRESEMME Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -19,0%

20 PAMPERS Βρεφικές και παιδικές πάνες -18,9%

21 NIVEA Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -18,8%

22 COLGATE Οδοντόκρεμες -18,8%

23 Herbal Essences Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -18,5%

24 CILLIT Καθαριστικά παντός είδους -18,5%

25 PLANET Απορρυπαντικά πιάτων -18,3%

26 BOT THERAPY Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -18,1%

27 ELVIVE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -18,1%

28 FRUCTIS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -18,1%

29 HIMALAYA Οδοντόκρεμες -18,0%

30 WELLAFLEX Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,9%

31 ΕΥΡΗΚΑ Απορρυπαντικά ρούχων -17,9%

32 DIXAN Απορρυπαντικά ρούχων -17,8%

33 ULTREX Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,6%

34 AVA Απορρυπαντικά πιάτων -17,5%

35 LUX Σαπούνια -17,5%

36 NOXZEMA Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,5%

37 TOPINE Καθαριστικά παντός είδους -17,3%

38 HEAD & SHOULDERS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,0%

39 FABULOSO Καθαριστικά παντός είδους -16,8%

40 JOHNSON BATH Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -16,8%

41 ΜΕΓΑ Σαπούνια -16,7%

42 NEUTRO ROBERTS Οδοντόκρεμες -16,7%

43 BOROTALCO Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -16,7%

44 AIM Οδοντόκρεμες -16,6%

45 PANTENE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -16,6%

46 STR8 Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -16,3%

47 PERSIL Απορρυπαντικά ρούχων -16,0%

48 ESSEX Απορρυπαντικά ρούχων -15,9%

49 PALMOLIVE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -15,9%

50 AROMATICS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -15,7%

51 WASH&GO Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -15,5%

52 OMINO Απορρυπαντικά ρούχων -15,4%

53 AFROSO Καθαριστικά παντός είδους -15,2%

54 OVERLAY Καθαριστικά παντός είδους -15,2%

55 SANEX Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -15,1%

56 VIAKAL Καθαριστικά παντός είδους -15,1%

57 FISSAN Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -15,1%

58 OMO Απορρυπαντικά ρούχων -14,9%

59 ORAL B Οδοντόκρεμες -14,9%

60 BIONOL Καθαριστικά παντός είδους -14,6%

61 SEPTONA Σαπούνια -14,4%

62 NEOMAT Απορρυπαντικά ρούχων -14,4%

63 DETTOL Σαπούνια -14,2%

64 KLINEX Καθαριστικά παντός είδους -14,2%

65 DUCK Καθαριστικά παντός είδους -14,1%

66 FAIRY Απορρυπαντικά πιάτων -14,1%

67 DOVE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -14,0%

68 BATISTE Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -13,9%

69 VIDAL Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -13,8%

70 ROL Απορρυπαντικά ρούχων -13,8%

71 CIF Απορρυπαντικά πιάτων -13,8%

72 SOFLAN Απορρυπαντικά ρούχων -13,7%

73 SWIFFER Καθαριστικά παντός είδους -13,2%

74 PRODERM Απορρυπαντικά ρούχων -13,1%

75 TESORI Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -13,0%

76 AJAX Καθαριστικά παντός είδους -13,0%

77 JOHSON BABY SHAMPOO Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -12,6%

78 NATURA Σαπούνια -12,5%

79 SENSODYNE Οδοντόκρεμες -12,4%

80 MR MUSCLE Καθαριστικά παντός είδους -11,9%

81 PARODONTAX Οδοντόκρεμες -11,8%

82 ARKADI Απορρυπαντικά ρούχων -11,7%

83 PRONTO Καθαριστικά παντός είδους -11,6%

84 GLORY Σαπούνια -11,4%

85 SKIP Απορρυπαντικά ρούχων -11,3%

86 TIMOTEI Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -11,2%

87 ECOVER Απορρυπαντικά πιάτων -11,2%

88 BIO Καθαριστικά παντός είδους -11,0%

89 SHOUT Καθαριστικά παντός είδους -11,0%

90 ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙ Σαπούνια -11,0%

91 Agnotis Βρεφικές και παιδικές πάνες -10,9%

92 GLYCERINE Σαπούνια -10,8%

93 JOHNSON KIDS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -10,5%

94 CHICCO Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -10,3%

95 AQUAFRESH Οδοντόκρεμες -10,2%

96 FORNET Καθαριστικά παντός είδους -10,2%

97 HD Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -9,8%

98 ROLI Καθαριστικά παντός είδους -9,8%

99 LE PETIT MARSEILLAIS Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -9,5%

100 SVELTO Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -8,8%

101 MEA NATURA Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -8,7%

102 KARAVAKI Σαπούνια -8,6%

103 TIDE Απορρυπαντικά ρούχων -8,3%

104 ENDLESS Απορρυπαντικά πιάτων -7,4%

105 CHLOROACTIVE Καθαριστικά παντός είδους -7,4%

106 ARLEM Σαπούνια -6,8%

107 NINJAMAS Βρεφικές και παιδικές πάνες -5,3%

108 CREST Οδοντόκρεμες -4,9%

Στην παρέμβαση για το βρεφικό γάλα ορίστηκε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Αυτό ισούται με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιφέρει μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές (περίπου 15%) θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

Το μέτρο που απαγορεύει στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες στα προϊόντα αυτά αφορά σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Εξαιρούνται τα νωπά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια) και ορισμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ρούχα).

Χαρακτηριστικό είναι σε ότι τον Φεβρουάριο 2024, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης συνεισέφερε στον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% από το ένα έτος στο άλλο.

Το τελευταίο κυβερνητικό μέτρο υποχρεώνει τους προμηθευτές νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα) να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές τιμές» (net pricing). Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.

Το μέτρο αυτό συμβάλλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των νωπών προϊόντων. Η εφαρμογή net pricing εκτιμάται ότι θα φέρει σταδιακά μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στο ράφι.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.


Πηγή