Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ο δικτάτορας Κιμ Γιόνγκ ούν έφτασε την Βόρεια Κορέα στα όρια νέου λιμού

 


Ένας νέος λιμός με μαζικό υποσιτισμό πλήττει στη Βόρεια Κορέα καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε δημοσίως ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση». 

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει πληγεί από τις πολλές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Ο δικτάτορας και το καθεστώς ζεί πλουσιοπάροχα και ο λαός πεθαίνει στην πείνα.

Πέρυσι η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα, στην διαλυμένη απο το καθεστώς χώρα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, ο Βορειοκορετάτης δικτάτορας παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μια σειρά δυσκολιών» εξαιτίας πολλών «προκλήσεων».

Τα βάζει με τους αγρότες ο δικτάτορας λέγοντας : «Η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες».

Το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τυφώνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες.

Ο Κιμ ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των φυσικών αυτών καταστροφών, δηλώντας ότι η διασφάλιση «καλών σοδειών» αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα». Οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τη βασική χώρα που στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τη Βόρεια Κορέα, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Όμως αυτή η απομόνωση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος, σε τέτοιο σημείο που ο Κιμ παραδέχθηκε τον Απρίλιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και προειδοποίησε εμμέσως για νέο λιμό.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αξιωματούχους να ξεκινήσουν μια ακόμη «επίπονη παρέλαση» για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες – έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει οι αρχές στη Βόρεια Κορέα για να χαρακτηρίσουν τον λιμό της δεκαετίας του 1990 (1994–1998) που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετά τη μείωση της βοήθειας που παρείχε στη χώρα η Μόσχα έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.



26χρονη εμβόλισε περιπολικό γιατί μετέφερε 14 κιλά ηρωίνης



 

Στη σύλληψη μέλους οργανωμένου κυκλώματος κατοχής, απόκρυψης, μεταφοράς και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προχώρησαν, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, καθώς και του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου.

Πρόκειται για 26χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, ενώ διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής αδείας ικανότητας οδηγήσεως.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (15-06-2021), αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων εντόπισαν την 26χρονη να κινείται με το όχημά της στην περιοχή της Μοναστηρίου και σε σήματα στάσης που της έγιναν από το υπηρεσιακό όχημα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης δε συμμορφώθηκε εμβολίζοντας αυτό με σκοπό τη διαφυγή της.

Ακολούθησε καταδίωξη έως την περιοχή των ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπου η δράστιδα, αφού ακινητοποίησε το όχημα της, προσπάθησε να διαφύγει πεζή, πλην όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα και συνελήφθη. Σημειώνεται ότι κατά την καταδίωξη απέρριψε από το παράθυρο του οχήματός της ένα (1) τσαντάκι ώμου και (1) υφασμάτινη μαξιλαροθήκη που περιείχαν είκοσι πέντε (25) δέματα ηρωίνης, συνολικού βάρους (14.750) γραμμαρίων, τα οποία είχε παραλάβει νωρίτερα με τη μορφή δέματος από μεταφορική εταιρεία στην περιοχή του Καλοχωρίου.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στην οικία της στην περιοχή των Αμπελοκήπων αλλά και από το εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(2) μικροδέματα κοκαΐνης,

(4) κινητά τηλέφωνα και

το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ ως σχετιζόμενο με εμπορία ναρκωτικών.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.







Μητσοτάκης :Το ευέλικτο ωράριο έχει υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση


 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά, καθώς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά, κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μη μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ, κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; Θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Για το  ευέλικτο ωράριο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ισχύει εδώ και 31 χρόνια και έχει και τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Μάλιστα απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πώς το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ. «Καλώς το δέχθηκαν όσοι το λένε. Μόνο που άργησαν 31 χρόνια καθώς τόσα χρόνια ισχύει. Και οι πρόσφατες ρυθμίσεις έχουν τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Να μας πείτε και για τα δάνεια των κομμάτων γιατί αν θυμάμαι καλά ήσασταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε κ. Τσίπρα ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση».

Η ομιλία του πρωθυπουργού :






Οι συνδικαλιστές οδηγούν σε κλείσιμο την ΕΑΒ - Μπλοκάρουν την αναβάθμιση των F16

 


Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, πρόβλημα αντιμετωπίζει η προοπτική αναθέσεως στην ΕΑΒ νέας συμβάσεως κατασκευής υποσυγκροτημάτων του μαχητικού F-16 από την Lockheed Martin. Αυτό, εξαιτίας των συνδικαλιστικών οργάνων της ελληνικής εταιρείας.



Με σκοπό την προετοιμασία της επανέναρξης κατασκευής των κεντρικών συγκροτημάτων ατράκτου του αεροσκάφους για λογαριασμό της Lockheed Martin, η αμερικανική εταιρεία προέβη στην πρόσληψη 15 περίπου ατόμων με τα σχετικά προσόντα, που κρίνονται απαραίτητα. 

Προ διετίας είχε ανακοινωθεί από την Lockheed Martin η επανέναρξη της γραμμής παραγωγής F-16, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΑΒ επρόκειτο να αναλαμβάνει εκ νέου τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων τους ως μοναδικός προμηθευτής για την παγκόσμια αγορά.

Η ομάδα των ειδικών προσελήφθη με σύμβαση έργου από την αμερικανική εταιρεία προκειμένου να υποστηρίξει τις εργασίες της ΕΑΒ και στις 1 Ιουνίου επρόκειτο να αρχίσει την διαδικασία προετοιμασίας ενός μηνός από προσωπικό της Lockheed Martin.

Θα ακολουθούσε περίοδος ενός μηνός με Εκπαίδευση Επ’ Έργω (On the Job Training) υπό την επίβλεψη Αμερικανών και ακολούθως η συγκεκριμένη ομάδα θα αναλάμβανε πλήρως να επιβλέψη το έργο.

Tα συνδικαλιστικά όργανα της ΕΑΒ αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους να οδηγεί σε κλείσιμο το εργοστάσιο.

Οι συνδικαλιστές έχουν απαγορεύσει την είσοδο των συγκεκριμένων ατόμων στην εταιρεία. Απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού απευθείας από την ΕΑΒ. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα άτομα που έχουν προσληφθεί από την Lockheed Martin έχουν τα σχετικά προσόντα ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΒ. Σχετική διαδικασία νέων προσλήψεων για την ΕΑΒ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αλλά είναι σαφές ότι το νέο προσωπικό δεν έχει εμπειρία και προσόντα για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο.

Από την πλευρά της, η Lockheed Martin που έχει επιλέξει την ΕΑΒ ως αποκλειστικό προμηθευτή για τα εν λόγω συγκροτήματα, πρέπει να ανταποκριθεί στις συμβάσεις προμήθειας F-16 νέας κατασκευής που έχει αναλάβει από τρίτες χώρες. Όλα αυτά κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα από πλευράς χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, λόγω του προβλήματος που ανέκυψε με την ΕΑΒ και της αδυναμίας της διοικήσεως να μεταπείσει τους αντιδρώντες.

H Lockheed Martin έχει εξασφαλίσει τα τελευταία έτη συμβάσεις για F-16 Block 70 από το Μαρόκο (24 αεροσκάφη), Μπαχρέιν (16), την Σλοβακία (14), την Βουλγαρία (8 με πιθανή προσθήκη 8 επιπλέον) και τις Ταϊβάν (66).

Για όλα αυτά τα αεροσκάφη, η ΕΑΒ μπορεί να αναλάβει την κατασκευή των σχετικών υποσυγκροτημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους. Για την ανανέωση του σχετικού έργου, η Lockheed Martin πρόκειται να αναθέσει νέα σύμβαση στην ΕΑΒ, της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lockheed Martin σχεδιάζει να ακυρώσει το καθεστώς αποκλειστικού προμηθευτή συγκροτημάτων F-16 της ΕΑΒ, αναθέτοντας σχετικό έργο μελλοντικώς και στην Πολωνία. Προφανώς το τελευταίο σχετίζεται και με βιομηχανικά ανταλλάγματα για την προμήθεια μαχητικών F-35 από την Βαρσοβία.




Τα 4 λαχανικά με αντιφλεγμονώδη δράση που συστήνονται για επίπεδη κοιλιά

 


Τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας και, ενώ όλα τους παρέχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, μερικά από αυτά είναι κάπως πιο θρεπτικά από τα υπόλοιπα.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, έχει να κάνει με τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά προβλήματα στην πέψη και μπορεί να μπει εμπόδιο στο να φαίνονται τα αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής στο σώμα. Η κατακράτηση αερίων και υγρών, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει την κοιλιά να φαίνεται φουσκωμένη. Εάν τρώτε υγιεινά αλλά δεν βλέπετε ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο σώμα σας, οι ειδικοί προτείνουν να εντάξετε στο καθημερινό σας μενού και 4 λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το φούσκωμα, ώστε να νοιώθετε και να δείχνετε στα καλύτερά σας.


Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά οφέλη, κυρίως επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπουκετάκια μπρόκολου προσφέρουν «ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα» και μπορούν ακόμη και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Άλλα σταυρανθή λαχανικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στη δίαιτά σας είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών και το kale (λαχανίδα). Το μπρόκολο όμως, είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους ώστε να ταιριάξει εύκολα στη διατροφή σας και να διώξει το φούσκωμα. Δοκιμάστε να ψήσετε ένα ολόκληρο μπρόκολο στον φούρνο, περιχυμένο με ελαιόλαδου που είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Καρότo

Ένα ακόμη πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λαχανικό, με αντιφλεγμονώδη οφέλη, είναι και το καρότο. Η τακτική κατανάλωση καρότων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας, να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και, φυσικά, να ελαχιστοποιήσετε το φούσκωμα. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνοντας τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε ημερησίως πιο εύκολη, άρα μπορείτε να χάσετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Σημειώνεται ότι τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτένιο, που θεωρείται ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή. Μάλιστα, το μαγείρεμα φαίνεται να αυξάνει τη διαθεσιμότητά τους. Για μεγαλύτερο όφελος, τρώτε καρότα σε τακτική βάση, χωρίς όμως να το παρακάνετε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες.


Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Θυμάστε που από παιδιά οι γονείς μας μάς έλεγαν να τρώμε πάντα σπανάκι; Είχαν πολύ δίκιο! Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το kale και το σπανάκι, έχει αποδειχθεί ότι έχουν βαθιά αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Ειδικότερα, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Α, C και Κ, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά. Φτιάξτε λοιπόν, μια σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά για να συνοδέψετε το γεύμα σας ή ψήστε τα για να τα σερβίρετε ως γαρνιτούρα.


Μανιτάρια

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα και χαμηλές σε θερμίδες, τόσο τα μαγειρεμένα όσο και τα ωμά μανιτάρια είναι μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, χαλκό και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης φαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία. Μάλιστα, ένας τύπος μανιταριού, που ονομάζεται «χαίτη του λιονταριού»* μπορεί δυνητικά να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σημειώστε ότι τα ωμά μανιτάρια προσφέρουν περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από ό, τι τα μαγειρεμένα, οπότε δοκιμάστε να τα σερβίρετε ως έχουν, συνδυασμένα ίσως με χούμους.

*Μανιτάρια «χαίτη του λιονταριού» βρίσκουμε στην αγορά και σε μορφή σκόνης, στα καταστήματα με υγιεινές τροφές. Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε χυμό φρούτων.


Πηγή : Olivemagazine.gr 



Ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος ο Πολάκης καλεί τον κόσμο να μην εμβολιαστεί


 

Όσο πάει και χειροτερεύει ο Παύλος Πολάκης, και εκτός από ακροαριστερός τραμπούκος, γίνεται και επικίνδυνος για την κοινωνία γενικότερα.

Οι επικίνδυνες και ανεύθυνες αναρτήσεις του Πολάκη, ανάγκασαν την Νέα Δημοκρατία να βγάλει ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις του κατά των εμβολιασμών, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση στο θέμα.

«Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης με ανάρτησή του αμφισβητεί ευθέως τα εμβόλια και ουσιαστικά καλεί τους πολίτες να μην εμβολιαστούν καταφερόμενος παράλληλα κατά της επιστημονικής κοινότητας», αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει: «Έχουν περάσει 24 ωρες και από τον ΣΥΡΙΖΑ σιγή. Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση και να καταδικάσει ευθέως τον κ. Πολάκη. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι Τσίπρας = Πολάκης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζεται τον κ. Βελόπουλο κλείνοντας το μάτι στους αντιεμβολιαστές», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ο Αλγερινός ληστής με το τεράστιο μαχαίρι και τα γουρλωμένα μάτια


 

Τρύπωνε σε σπίτια του κέντρου της Αθήνας και οπλισμένος με ένα τεράστιο μαχαίρι και τα «παγωμένα» μάτια που έσπερναν τον τρόμο και έκοβαν την ανάσα των θυμάτων του, λήστευε και έφευγε σαν κύριος.

Όμως οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Εξαρχείων κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν και με τη συνδρομή των εκπαιδευμένων ανδρών της ΟΠΚΕ να φθάσουν στα ίχνη του, να τον μπλοκάρουν και να του περάσουν χειροπέδες δίνοντας τέλος στη δράση του.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Αλγερινός, γεννηθείς πιθανότατα το 1986 (αυτή ήταν η ημερομηνία που δήλωσε την πρώτη φορά που τον έπιασαν το 2014 όταν μπήκε παράνομα στη χώρα και… έπιασε δουλειά) είχε εμπλακεί σε συμμορίες Αλγερινών που λυμαίνονταν το κέντρο της Αθήνας για κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά, μπαινόβγαινε στις φυλακές και είχε αποφυλακιστεί στις 26.6.2020 από τον Κορυδαλλό με όρο να δίνει κάθε δέκα ημέρες το παρών στο Τμήμα. Κάτι το οποίο φυσικά και δεν τήρησε αλλά φρόντισε να την κοπανήσει και να ξαναριχτεί στην παρανομία.

Το τελευταίο του χτύπημα ήταν στις 18 Απριλίου όταν εισέβαλε σε σπίτι ενός 21χρονου Λιθουανού στην οδό Κατακουζηνού στα Εξάρχεια και οπλισμένος με το τεράστιο μαχαίρι, του το κόλλησε στον λαιμό και του άρπαξε το κινητό του τηλέφωνο και το πορτοφόλι που περιείχε τις μετρητά και τις πιστωτικές του κάρτες. Το θύμα κατήγγειλε το συμβάν στην Ασφάλεια Εξαρχείων καθώς είχε ενημερωθεί από την τράπεζα ότι ο ληστής με τα «παγωμένα» μάτια είχε κάνει ανέπαφες αγορές και οι έμπειροι αξιωματικοί που δούλεψαν με πολύ μεθοδικό τρόπο κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν.

Έτσι, μετά από δύο μήνες ερευνών και «χτενίζοντας» τα κακόφημα στέκια της Αθήνας, οι άνδρες της ΟΠΚΕ τον εντόπισαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην οδό Φυλής και τον συνέλαβαν.

Τα «παγωμένα» μάτια που της… έκοψαν το αίμα

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ληστή, όπως τον περιέγραφαν τα θύματα του είναι το ψυχρό του βλέμμα. Μάλιστα, σε μια εισβολή σε σπίτι 48χρονης γυναίκας στις 4 Μαρτίου του 2018, στην οδό Δοξαπατρή στον Λυκαβηττό, το θύμα κατέθεσε ότι ήταν 9 το βράδυ όταν άκουσε θορύβους από το δωμάτιο όπου κοιμόταν ο ηλικιωμένος και κατάκοιτος πατέρας της. Όταν άνοιξε την πόρτα, αντίκρισε τον ληστή που στο ένα χέρι κρατούσε το μαχαίρι και στο άλλο ένα λάπτοπ που είχε βρει.

«Μόλις τον είδα πάγωσα… Μου κόπηκε το αίμα» είπε στους αστυνομικούς. Ο Αλγερινός, της έδειξε το μαχαίρι και χωρίς να πει κουβέντα, την προσπέρασε, άνοιξε την πόρτα και έφυγε σαν κύριος.


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Πηγή : protothema.gr



Al Monitor για ΝΑΤΟ: Δεν υπήρχε χημεία Μπάιντεν - Ερντογάν, ούτε έσπασε ο πάγος - Υποτονικός ο Ερντογάν


 

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε σχεδόν όπως αναμενόταν, με κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιλύεται σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστότοπος Al Monitor.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν και ότι η συνάντηση 90 λεπτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε πάει «πολύ καλά» - ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας [που είναι άλυτα] και ότι οι τομείς συνεργασίας για εμάς είναι μεγαλύτεροι από τα δικά μας προβλήματα». Ωστόσο, τα σχόλια του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν προσέφεραν πολλές απτές αποδείξεις...


Η βαθύτερη πληγή είναι η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, για τους οποίους η Άγκυρα έχει ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα (εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, έξοδος από την αμερικανοτουρκική κοινοπραξία των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35). Ο Ερντογάν απέφυγε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το κατά πόσον είχε σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα. Αρκέστηκε να πει ότι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συζητούσαν για το θέμα. Ο Μπάιντεν απέρριψε επίσης ξεκάθαρα τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας για να εγκαταλείψει τη συνεργασία του Πενταγώνου με τις συριακές κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας.

Δυτικοί διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είχε υιοθετήσει έναν ασυνήθιστα υποτονικό τόνο καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία είναι πιστός και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ζήτημα της χρήσης του όρου «γενοκτονία» από τον Μπάιντεν για τη σφαγής από τους Οθωμανούς περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Αρμενίων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο –ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το έκανε -  «ευτυχώς» δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε δεσμευτεί δημοσίως να εκφράσει την οργή του για το ζήτημα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Δεν υπήρχε χημεία με τον Μπάιντεν, ούτε έσπασε ο πάγος», δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Al Monitor υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν έχει «υιοθετήσει μια πολύ ισχυρή στάση ενάντια στον αυταρχισμό» κάτι που αφορά και τους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, θεωρούνται και οι δύο ως επικεφαλής αυταρχικών κυβερνήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως επιτυχία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι είχε προσκαλέσει τον Μπάιντεν στην Τουρκία και ο Μπάιντεν είχε πει ότι μόλις το πρόγραμμά του ξεκαθαριστεί θα μεταβεί εκεί. Αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει το άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο και για να εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Υόρκη. 

«Ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει πλέον ‘ασυλία’, εκτός από τους Βρετανούς που είναι ανοιχτά υπέρ των Τούρκων, σε όλα, και ακόμη και στους S-400, παρά την αντιρωσική στάση τους», σημείωσε ο Δυτικός αξιωματούχος. 

Ο Νίκολας Ντάνφορθ, κύριος Ερευνητής Εξωτερικού ΕΛΙΑΜΕΠ και Επισκέπτης Ερευνητής στο German Marshall Fund, σχολίασε «Μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι ακριβώς η αναμενόμενη, και λέει λίγα για την ουσία. Η Άγκυρα είχε μια καλή ευκαιρία για φωτογραφίες και συνεχίζει να προσποιείται ότι υπάρχει κάποια θετική δυναμική». 

Στην καλύτερη περίπτωση, στο παρασκήνιο και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιδεινώσουν τις ήδη σημαντικές διαφορές τους. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η βολική ισορροπία ψευδαίσθησης και δυσλειτουργίας», δήλωσε ο Ντάνφορθ. «Αν είχαν πραγματικά μια ειλικρινή συνάντηση, δεν θα έλυναν τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης νέων» πρόσθεσε.


Πηγή: al-monitor.com

skai.gr



Μήνυμα του Πρωθυπουργού στο συνέδριο NATO 2030 που διοργανώνει το Brussels Forum

 



Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι,

Καθώς η Σύνοδος του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, η σκέψη μας αναπόφευκτα στρέφεται στο μέλλον. Στη ζωή μετά την πανδημία. Στο πώς θα επιστρέψουμε στα πράγματα όπως ήταν πριν.

Ωστόσο, αν μας δίδαξε κάτι ο περασμένος χρόνος είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη ζωή όπως ήταν προ Covid. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Αν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη σταθερότητα, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα σε θέματα που γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε πολυμερείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Η σταθερότητα είναι άλλωστε το άθροισμα της συλλογικής μας ευθύνης.

Ο δρόμος μπροστά μας θα έχει αναταράξεις. Τεράστιες τεκτονικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις οι οποίες είναι βαθύτατα διαφορετικές από πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κορονοϊό και την κλιματική αλλαγή. Και τα δύο ενέτειναν τις ανισότητες, όχι μόνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, αλλά ανάμεσα στην ελίτ και στη μεγάλη πλειοψηφία. Και τα δύο φαινόμενα μπορούν να στρέψουν τον κόσμο προς μονομερείς προσεγγίσεις, απομακρύνοντάς τον από τις πολυμερείς. Αν δεν αντιμετωπιστούν συλλογικά, και τα δύο αυτά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους και κινδύνους για την ασφάλεια.

Ήδη βλέπουμε τη γεωπολιτική επίδραση της αύξησης των θερμοκρασιών (στον πλανήτη), κυρίως στη μαζική μετανάστευση. Αν δεν αναλάβουμε δράση σύντομα, τότε η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, παραμένει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και τις ενέργειές μας, το οποίο θα πρέπει να γεφυρώσουμε.

Η πανδημία δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες, τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους. Ωστόσο, εδώ στην Ευρώπη δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι για τις καταστροφικές συνέπειες που επέφερε ο ιός και χρειάστηκε να βασιστούμε σε μέτρα διαχείρισης της κρίσης αλλά και σε πρωτοφανείς πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας. Δεν γίνεται να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Η σταθερότητα στο μέλλον προϋποθέτει επένδυση στο παρόν. Θα πρέπει να κάνουμε τα αναγκαία βήματα σήμερα για να προετοιμαστούμε για τις κρίσεις που μπορούμε να προβλέψουμε και θα τις φέρει το αύριο.

Και βέβαια, εν μέσω αυτών των προκλήσεων, ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους, απειλώντας τη σταθερότητα του δικού μας συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Χρησιμοποιούν εξελιγμένα εργαλεία προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν, να διχάσουν και να διαταράξουν. Μέσω τρίτων επεκτείνουν τη σύγχυση και το χάος, απειλούν το κράτος δικαίου και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες.

Οι αντίπαλοί μας εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τόνωσαν με επιτυχία συναισθήματα ενάντια στις καθιερωμένες δομές και στους θεσμούς, και στο πλαίσιο αυτό καλλιέργησαν ένα ριζικά διαφορετικό γεωπολιτικό όραμα για το μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια πράγματα που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια έχουν τώρα αναδυθεί.

Η συνεισφορά στη σταθερότητα σημαίνει ανάληψη δράσης σε αυτά τα ζητήματα αλλά και σε μια σειρά από άλλα. Δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα.

Το ΝΑΤΟ έχει έναν κομβικό ρόλο να διαδραματίσει εδώ. Η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τις κοινές βάσεις του διατλαντικού μας δεσμού, να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντά μας επιδεικνύοντας ενότητα και αλληλεγγύη, θα πρέπει τώρα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να είναι κάτι παραπάνω από λόγια. Ναι, η συλλογική μας ευθύνη να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την ανάδυση νέων διαχωριστικών γραμμών. Θα πρέπει όμως να είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται σε λύσεις, δομώντας αμοιβαία κατανόηση μέσω της συλλογικής δράσης.

Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να αναλαμβάνουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.





Ψάχνουν κομπάρσους για τα γυρίσματα της ταινίας του Μπαντέρας, πόσα δίνουν

 


Στις εγκαταστάσεις των δημιουργών της κινηματογραφικής ταινίας, που ξεκινά γυρίσματα στις 28 Ιουνίου, έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή των σκηνικών, των κατασκευών που θα χρειαστούν, ώστε γνώριμες γωνιές της Θεσσαλονίκης να μετατραπούν σε... τετράγωνα του Μαϊάμι.

Η παραγωγή ψάχνει βοηθητικούς ηθοποιούς και κυκλοφορεί ήδη το e-mail της παραγωγής, όπου μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν έναν τέτοιο ρόλο στην ταινία.

«Σε 12 ημέρες ξεκινάμε γυρίσματα. Ήδη "κυκλοφορεί" το millionpic@gmail.com, όπου μπορούν να μας αποστέλλουν όσοι ενδιαφέρονται ένα μικρό βιογραφικό με τη φωτογραφία τους. Θα χρειαστούμε περί τους 1.000 ενδιαφερόμενους, έτσι όπως φαίνεται όμως θα γεμίσουμε… γήπεδο με τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημήτρης Καμπάς, διευθυντής παραγωγής της ταινίας «Baraccuda» με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Και αναφέρει χαρακτηριστικά :  «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα γυρίσματα είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, είναι όμως και μια απαιτητική διαδικασία. Κάθε συμμετοχή αφορά 12 ώρες γυρισμάτων και όλη η διαδικασία είναι μεν αυστηρή, αφού οι Αμερικανοί ακολουθούν ως "Ευαγγέλιο" τη ροή της ταινίας, τα λεγόμενα storyboards, αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει όσο καλή και αν είναι η προετοιμασία», kai τονίζει πως θα χρειαστούν πολλοί «τύποι» βοηθητικών ηθοποιών.

«Δεν μου αρέσει ο όρος "κομπάρσος", αφού αυτά τα άτομα είναι πολύτιμα. Καθώς μάλιστα παίζει πάνω απ' όλα ρόλο η συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον η συνεργασία πάει καλά, τέτοιοι ηθοποιοί συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται και σε επόμενες παραγωγές. Όλοι οι σωματότυποι, όλες οι ηλικίες, όλες οι καταγωγές μάς χρειάζονται. Μέχρι σήμερα τα πάμε καλά, ενώ δυσκολότερο για την ώρα ζήτημα που προκύπτει είναι οι… ασιατικής καταγωγής βοηθητικοί ηθοποιοί! Πιστεύουμε όμως πως κι εκεί θα καλυφθούμε τελικά. Κάθε ημέρα γυρίσματος αμείβεται με 35 ευρώ και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραγωγή αναλαμβάνει και τις άλλες ανάγκες σε τροφή κ.ά. για τους επιλεχθέντες. Δώδεκα ημέρες για την πρώτη σκηνή που θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη «και είμαστε ήδη ενθουσιασμένοι», σημειώνει ο κ. Καμπάς.




Νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού παραβόλου

 


Με αυξημένες δυνατότητες και νέα μορφή τέθηκε σε λειτουργία στο gov.gr η πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την έκδοση και χρήση ηλεκτρονικών παραβόλων υπέρ του Δημοσίου. Η νέα πλατφόρμα παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις για πιο εύκολη χρήση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ υποστηρίζεται πλέον και η χρήση της Αγγλικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, έχουν υλοποιηθεί:

Βελτιωμένη εμφάνιση και εναρμόνιση με τα πρότυπα των υπόλοιπων εφαρμογών του gov.gr

Δυνατότητες προσαρμογής σε περιβάλλον «έξυπνων» κινητών, ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να μπορεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα και εύκολα από οπουδήποτε

Βελτιώσεις στη λειτουργία της εφαρμογής, που θα διευκολύνει τους υπαλλήλους των φορέων αναφορικά με τη διαδικασία εξουσιοδότησής τους για την δέσμευση των παράβολων.

Έως σήμερα, στην υπηρεσία e-παράβολο έχουν ενταχθεί 63 υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ από το 2017 έχουν εκδοθεί πάνω από 22 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παράβολα απαλλάσσοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από ισάριθμες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα κατά μέσο όρο εκδίδονται πάνω από 407.000 ηλεκτρονικά παράβολα. Συνολικά από το 2017 μέχρι και σήμερα έχουν εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των e-παραβόλων περίπου 1,315 δις ευρώ.



e-ΕΦΚΑ: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αγρότες



Συνολικά 10 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους αγρότες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του για αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών του. Αναλυτικά, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες είναι οι εξής:


Ψηφιακή απονομή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους με τη χρήση των κωδικών TAXIS. Σε αγρότες με συμπληρωμένο το 67ο έτος και ασφάλιση στον τ. ΟΓΑ, καθώς και σε συζύγους και τέκνα αποβιώσαντος συνταξιούχου, αντλούνται αυτόματα τα αναγκαία δικαιολογητικά, εκδίδεται άμεσα η συνταξιοδοτική απόφαση και κοινοποιείται στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχει δηλωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 6.000 συντάξεις έχουν απονεμηθεί ψηφιακά και εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής αποκλειστικά σε αγρότες.

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, από 1/1/2021.

Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών. Μέσα στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν την έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων μη μισθωτών.

Ασφαλιστική ικανότητα. Κάθε μη μισθωτός, μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους και απογραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Πάνω από 750.000 φυσικά (μισθωτοί και μη μισθωτοί) και νομικά πρόσωπα αξιοποίησαν την εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία το τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2021.

Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση.

Βεβαίωση απογραφής. Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (αγρότες/μη μισθωτοί, μισθωτοί, έμμεσα ασφαλισμένοι) και μπορούν να λάβουν άμεσα την εν λόγω βεβαίωση, αποφεύγοντας την προσέλευση και το συνωστισμό στις οργανικές μονάδες του.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού ξεπέρασαν τις 600.000 από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα».

Οι 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους αγρότες είναι μερικές μόνο από τις 50 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από την ιστοσελίδα του φορέα και την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr και εντάσσονται στη στρατηγική του σταδιακού περιορισμού των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, της εξάλειψης της άσκοπης ταλαιπωρίας και της αδιάλειπτης 24ωρης εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών.


Μεσοπρόθεσμος στόχος του είναι το σύνολο των συναλλαγών με τους πολίτες να μπορούν να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά.

Για το 2021, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι που πρακτικά σημαίνει την κατάργηση αντίστοιχων μετακινήσεων από και προς τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του e-ΕΦΚΑ, καθώς και εξοικονόμηση χιλιάδων εργατοωρών για τους πολίτες.



20 σύγχρονα και καινοτόμα μέτρα προστασίας του εργαζομένου αρνείται να ψηφίσει η αντιπολίτευση

 



Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση και συζητείται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο χώρο της εργασίας, ικανοποιούν αιτήματα του κόσμου της εργασίας και  τυγχάνουν ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται:


Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας

Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή

Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κλπ.) από τον εργοδότη

Συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλεια και υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier

Εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.

Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

Απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

Απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

Άδεια πατρότητας, 14 ημέρες με αποδοχές.

Γονική άδεια 4 μηνών και για τους 2 γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου

Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου

Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας

Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα

Άδεια φροντιστή, 5 ημέρες, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών

Άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες το χρόνο.

Διάλειμμα μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες)



Μόνο στους άνω των 60 το AstraZeneca


 

H επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η επιτροπή επίσης εισηγήθηκε:

Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο καθώς ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν. Αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει. Εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο. Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων.



Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

 



Η συνάντηση, που κράτησε 50 λεπτά, έγινε σε καλό κλίμα. Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί το 2021 να επαναληφθεί η ένταση του 2020. Συμφωνήθηκε η προώθηση της θετικής ατζέντας, για την οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί 25 σημεία μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Φραγκογιάννη και Ονάλ.

Η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών προχωρά  βήμα-βήμα. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά προσέγγισης σε μια σειρά από θέματα, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Στο Προσφυγικό μπορούμε να συνεργαστούμε, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις. Μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας θα ήταν να πάρει πίσω τους 1.450 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.



Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα

 


Σήμερα, Τετάρτη (16/6) λόγω της συμμετοχής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία  ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, θα επικρατήσεις κυκλοφοριακό χάος.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 - 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ. 



Βίντεο με νυχτερίδες σε εργαστήριο της Ουχάν

 


Νέο βίντεο που παρουσιάζει το Sky News Australia δείχνει ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν κρατούσε νυχτερίδες, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αυτό ενισχύει τα σενάρια για την διασπορά του COVID-19.

«Δείχνει ότι πολλά από αυτά που μας έχουν πει για την προέλευση της πανδημίας από την αρχή ήταν κινεζική παραπληροφόρηση, η οποία στη συνέχεια διαδόθηκε από πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν», είπε η παρουσιάστρια Sharri Markson

Η ίδια σημείωσε ότι το μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργάνωσμού Υγείας που ερευνά την προέλευση της πανδημίας στην Ουχάν και ζωολόγος Πίτερ Νταζάκ δήλωσε ότι ήταν συνωμοσία ότι κρατούνταν νυχτερίδες στο Ινστιτούτο.

Μάλιστα είχε ανεβάσει σχετικό  tweet από τον Δεκέμβριο του 2020 ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν». Βέβαια, στη συνέχεια, ο Νταζάκ είχε διαγράψει αυτές τις αναρτήσεις, ενώ πρόσφατα παραδέχτηκε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν, όπως πολλά άλλα εργαστήρια ιολογίας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αποικία νυχτερίδων».

«Δεν ρώτησαν εάν υπήρχαν νυχτερίδες στο εργαστήριο, δεν ρώτησαν πού ήταν η βάση δεδομένων για τους ιούς, αυτό είναι τόσο σημαντικό πράγμα, η βάση δεδομένων για ιούς με περίπου 15.000 ή 17.000 δείγματα νυχτερίδας εξαφανίστηκε ξαφνικά από το Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 », πρόσθεσε η Markson.



Το βίντεο διάρκειας 10 λεπτών δείχνει νυχτερίδες να κρατούνται σε κλουβί στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν, ενώ ένας επιστήμονας τις ταϊζει με ένα σκουλήκι.





Εξαιρούνται οι καθηγητές από την Απεργία

 


Μετά τις ενέργειες της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και την κατάθεση αγωγής για να προφυλάξει τις εξετάσεις των παιδιών, την εξαίρεση των καθηγητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την αυριανή απεργία  αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων».