Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στους 303 οι νεκροί από κορωνοϊό

 


Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας.

Έφυγε από τη ζωή νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου μια 52χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύοταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. 

Η 52χρονη έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

Με τον θάνατο αυτό, το σύνολο των νεκρών στη χώρα από κορωνοϊό ανήλθε στους 303.



Σμήνη αεροπλάνων C-130 πάνω από την Αθήνα -Στο πλαίσιο άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ

 


C-130 της 37ης Αεροπορικής Μοίρας των ΗΠΑ και της Πολεμικής μας Αεροπορίας, πάνω από την Αθήνα.

Η διέλευση πραγματοποιήθηκε 14:30 με 15:30, στο πλαίσιο της άσκησης «Stolen Cerberus VII».

Στην άσκηση πήραν μέρος από πλευράς ΗΠΑ κλιμάκιο της 86th Airlift Wing, με έδρα την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, της 435th Air Ground Operations Wing, με έδρα επίσης το Ramstein, και της 57th Rescue Squadron, με έδρα την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία και πληρώματα των Ελληνικών δυνάμεων.

Σκοπός της «Stolen Cerberus VII» είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσα από ρεαλιστικά, διακλαδικά σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα κοινή εκπαίδευση σε αποστολές εκκένωσης τραυματιών από το πεδίο της Μάχης (MEDEVAC), πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας, ρίψεις φορτίων και αλεξιπτωτιστών σε στεριά και θάλασσα, ημέρα και νύχτα, καθώς και ρίψεις λέμβων και ομάδων Διασωστών.





Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

 


Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες  υποστηρίζουν  την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες  πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.



Τον χρυσό των Τούρκων εποφθαλμιά τώρα ο Ερντογάν

 


Σε μάλλον ανορθόδοξες μεθόδους καταφεύγει για ακόμη μία φορά η Τουρκία στην προσπάθειά της να τονώσει τα επίσημα διαθέσιμά της σε χρυσό. Επιχειρεί να οικειοποιηθεί έμμεσα τα μεγάλα αποθέματα χρυσού που έχουν συγκεντρώσει τελευταία τα τουρκικά νοικοκυριά προκειμένου να περιφρουρήσουν τις αποταμιεύσεις τους από τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού.
Οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν πως οι ράβδοι χρυσού που βρίσκονται κατά τη συνήθη έκφραση «κάτω από τα στρώματα» των Τούρκων έχουν αξία που αντιστοιχεί πλέον περίπου στο 40% του τουρκικού ΑΕΠ. Από την αρχή του έτους τα αποθέματα χρυσού στη χώρα έχουν αυξηθεί, καθώς ο νέος γύρος συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει τους Τούρκους σε φρενήρεις αγορές χρυσού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα χρυσού, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών  και το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού της Κωνσταντινούπολης αποφάσισαν από κοινού να εξουσιοδοτήσουν επιλεγμένους χρυσοχόους και κοσμηματοπώλες που θα συγκεντρώσουν τον χρυσό των πολιτών και θα τον αποθηκεύσουν σε κρατικές τράπεζες. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν η κίνηση αυτή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Αϊσέν Εσεν, διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, οι πελάτες των χρυσοχόων και οι κάτοχοι του χρυσού θα έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν ανά πάσα στιγμή τον χρυσό που τους ανήκει. Ηδη το εργοστάσιο έχει υποδείξει στο υπουργείο 70 κοσμηματοπώλες που βρίσκονται σε 20 επαρχίες της Τουρκίας και σχεδιάζει να επιστρατεύσει συνολικά σε αυτό το σχέδιο περίπου 1.000 κοσμηματοπώλες σε 81 επαρχίες της χώρας.
Οι τουρκικές αρχές καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή καθώς έχουν έως τώρα αποτύχει όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για να συγκεντρώσουν τον χρυσό που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.
Σύμφωνα με τον Εσεν, στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχουν τοποθετηθεί σε θυρίδες τραπεζών περίπου 100 τόνοι χρυσού.  Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, βρίσκονται στη χώρα περίπου 5.000 τόνοι χρυσού αποθηκευμένοι σε ό,τι χώρο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως «παρά τις κατά εποχές αυξομειώσεις στην τιμή του, βλέπουμε πως οι καταθέτες στρέφονται σταθερά στον χρυσό». Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, στην Τουρκία οι πελάτες των τραπεζών έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν σε τουρκικές λίρες ένα ποσό αντίστοιχο της αξίας του χρυσού που έχουν αποταμιεύσει στην τράπεζα με την εκάστοτε τρέχουσα αξία του πολύτιμου μετάλλου. Το υφιστάμενο σύστημα δεν προβλέπει μεσάζοντες ανάμεσα στις τράπεζες και την πελατεία τους.
Σημειωτέον ότι οι χρυσοχόοι και οι κοσμηματοπώλες στην Τουρκία συχνά φιλοξενούν τις λεγόμενες «ημέρες χρυσού», στη διάρκεια των οποίων οι πελάτες φέρνουν τα χρυσά νομίσματα και τα κοσμήματά τους για να τα αποτιμήσουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες συνεργάτες τους. Η αύξηση της ζήτησης για χρυσό και οι εκτεταμένες εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου έχουν συνδράμει καθοριστικά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας, που τον Αύγουστο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. 
Το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, σχεδιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σύστημα αποτίμησης χρυσού. Σύμφωνα με τον Εσεν, για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει λογισμικό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να βοηθήσει τους κοσμηματοπώλες στο έργο της αποτίμησης του χρυσού. Από τον Ιούλιο έχει αρχίσει μάλιστα τις δοκιμές του συγκεκριμένου λογισμικού σε συνεργασία με τρεις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους που έχουν ειδικευθεί στην ισλαμική τραπεζική.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μητσοτάκης: Είμαστε στο μέσον ενός ορμητικού ποταμού, το στοίχημα είναι να περάσουμε στην άλλη όχθη

 


“Καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο”.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “έργο πνοής”, καθώς όπως είπε πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία, “μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης, η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη”.

“Δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας “πως ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης”.

Αναφερόμενος στην απογευματινή ομιλία του προς τους Παραγωγικούς Φορείς, προανήγγειλε πως θα μιλήσει “πιο συγκεκριμένα για πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσο, αυτή τη στιγμή, ενός ορμητικού ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια για το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη δυσκολία, πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και αυτός ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτυπώνεται ακριβώς στην Έκθεση”.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΘ-Helexpo συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο χώρο της ΔΕΘ, από το Διοικητήριο μέχρι το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου τα μέλη του ΔΣ της Έκθεσης του παρουσίασαν στο χώρο, το σχέδιο ανάπλασης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Καταρχάς χαίρομαι πολύ που είμαι στη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία. Θεώρησα πολύ σημαντικό, παρά την ακύρωση της Έκθεσης, να βρίσκομαι στην πόλη και να εκκινήσει η φθινοπωρινή πολιτική χρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο, εκφώνηση της ομιλίας μου, συνέντευξη Τύπου και βέβαια χαίρομαι διότι καταφέραμε, καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης.

Διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε -το είχαμε πει και στο παρελθόν- ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στην πολιτική σημειολογία της Έκθεσης. Και νομίζω η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο.

Και είναι πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση συνολικά, εκπροσωπείται όπου είναι εφικτό με φυσική παρουσία των Υπουργών, το θεωρώ σημειολογικά σημαντικό και πιστεύω ότι αυτό το Forum κάνει τα πρώτα του βήματα τώρα και θα καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και παρουσίασης κυβερνητικών και προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη χρονιά, πέρα και πάνω από την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τώρα, ως προς τα ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή την εταιρεία και την Έκθεση. Γνωρίζετε ότι έχετε τη στήριξη του μετόχου και του Υπουργείου για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη χρονιά και θα την ξεπεράσουμε, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα, ελπίζω από το 2021, το είπατε και εσείς,κανείς κλάδος δεν έχει χτυπηθεί περισσότερο παγκόσμια από τον κλάδο των εκθέσεων. Και βέβαια, οι εκθέσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομική δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας, αφορούν και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης, η οποία και αυτή έχει πληγεί από το γεγονός ότι δεν διοργανώθηκε η Έκθεση και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο προωθούμε διαδικτυακές λύσεις, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε ζωντανή και την φυσική παρουσία.

Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι εκθέσεις θα διεξάγονται μόνο διαδικτυακά, θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ένας τόπος συνάντησης, ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαρακτηριστικά, βέβαια, της Έκθεσης τα οποία πια θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία είχε στο παρελθόν. Ας δούμε, λοιπόν, αυτήν την κρίση ως μία ευκαιρία να ξανασκεφτούμε συνολικά και το μοντέλο της ίδιας της Διεθνούς Έκθεσης.

Τώρα, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος και το αναγνωρίζεται και εσείς τον τελευταίο χρόνο, ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό, αλλά και τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό και την Μαρία Αντωνίου, υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία και να φτάσουμε μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε πράγματα τα οποία θα χρειαζόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες πολλά έτη για να ολοκληρωθούν.

Και νομίζω και ως προς το κανονιστικό μέρος των κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πολιτεία, αλλά και από το Δήμο, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μία παρέμβαση η οποία είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική. Εγώ δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία. Δηλαδή μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη.

Αυτό είναι ένα έργο πνοής -για εμένα ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης. Όχι μόνο η έκθεση, έχει τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, πιστεύω και όλων των λογικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πόλη.

Να πω με αυτή την ευκαιρία, όπως είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω και πριν από μία εβδομάδα, ότι όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε δεσμευτεί πέρσι, έχουν τρέξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το εμβληματικό έργο. Θα δούμε και θα εξετάσουμε τους τρόπους χρηματοδότησης, θα εμπλακεί και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτήν την προσπάθεια για να δούμε τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, το ζήτημα είναι το βέλτιστο εκείνο σχήμα το οποίο θα μας επιτρέψει να τρέξουμε το έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, θα έχω την ευκαιρία το βράδυ να κάνω μία διαφορετική ομιλία από τις συνηθισμένες, σε ένα πολύ μικρότερο ακροατήριο, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της εποχής. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσο, αυτή τη στιγμή, ενός ορμητικού ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια για το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη δυσκολία, πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και αυτός ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτυπώνεται ακριβώς στην Έκθεση.

Το Forum είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας κρίσης και το κάνατε πολύ καλά και συγχαρητήρια για αυτό. Το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Όσο εστιασμένοι είμαστε στο να απαλύνουμε τον πόνο της κοινωνίας η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, άλλο τόσο εστιασμένοι είμαστε στις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται με πολύ εμβληματικό τρόπο από το project της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι.



Στα ίχνη των Αφγανών εμπρηστών της Μόριας

 


Σε μια ομάδα 30 Αφγανών από τον καταυλισμό της Μόριας στρέφονται οι υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχαν συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός της δομής, όπως επίσης και σε εκβιασμούς μεταναστών που δραστηριοποιούνται σε θέματα παρεμπορίου μέσα στο ΚΥΤ. Δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των 35 αλλοδαπών που, λόγω κορωνοϊού, επρόκειτο να τεθούν σε καραντίνα. Εκμεταλλεύθηκαν ωστόσο τη βίαιη αντίδραση των τελευταίων προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια και να καταστρέψουν τη δομή.

Εκτιμάται ότι παρακίνησαν και άλλα άτομα από τον καταυλισμό να μετάσχουν ενεργά στα γεγονότα, αν και, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, «λειτούργησε κυρίως η λογική του όχλου». Πάντως η έρευνα εστιάζει και σε «συνομιλίες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές που καλούσαν σε αντίδραση στην προοπτική μετατροπής της Μόριας σε κλειστή δομή.

Αναφορικά με όσα συνέβησαν την Τρίτη, ενώ η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε ελαιόδεντρα στην περίμετρο του ΚΥΤ, σύντομα νέες εστίες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της εγκατάστασης, με πυροσβέστες-αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων να μιλούν για αλλοδαπούς που χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να πετύχουν τη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οπως μάλιστα μαρτυρούν οι ακόμα 3-4 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στα σημεία του καταυλισμού που είχαν μείνει ανέγγιχτα από την πρώτη πυρκαγιά, στόχος τους ήταν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη δομή. 

Πλιάτσικο

Αναφέρεται συμπληρωματικά ότι, μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αρκετοί αλλοδαποί επέστρεψαν εκεί όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και της ευρωπαϊκής EASO, προκειμένου να κάνουν πλιάτσικο και να καταστρέψουν όσα έγγραφα δεν είχαν καεί από τη φωτιά. Η έρευνα για την ταυτοποίηση των πρωταιτίων περιγράφεται ιδιαιτέρως επίπονη. Κι αυτό, διότι, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, «χιλιάδες αλλοδαποί βρίσκονται ακόμα διασκορπισμένοι εκτός του ΚΥΤ». Το γεγονός δυσχεραίνει την ανακριτική διαδικασία.

Εκτός από το κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στη Λέσβο μετέβησαν χθες στελέχη της Αντιτρομοκρατικής καθώς και 8 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με αποστολή να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ταυτοποιήσουν τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Στη Λέσβο μετέβη εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αποφασίστηκε να σταλεί πρόσθετη ενισχυτική δύναμη. Μέσα σε διάστημα 36 ωρών αναχώρησαν από την Αθήνα για τη Μυτιλήνη 11 διμοιρίες ΜΑΤ και 40 αστυνομικοί από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Αποστολή τους είναι να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των μεταναστών στο νησί και, ει δυνατόν, να τους περιορίσουν στην περιοχή κοντά στο ΚΥΤ, όπου οι δυνάμεις του Στρατού πρόκειται να δημιουργήσουν έναν νέο, πρόχειρο καταυλισμό.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί που διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές από οικίες στη Βούλα και στη Βάρη Αττικής

 


Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρώτες πρωινές ώρες της 6-9-2020 στη Βάρη Αττικής, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο αλλοδαποί για κλοπές.

Οι συλληφθέντες λίγο πριν είχαν αναρριχηθεί σε μπαλκόνι διαμερίσματος, στην περιοχή και είχαν παραβιάσει τη μπαλκονόπορτα, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί και ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσαν άμεσα στο σημείο.

Όπως προέκυψε από την επακόλουθη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι κατηγορούμενοι από τα μέσα του μηνός Ιουλίου του 2020 κατά τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες διέπρατταν κλοπές από διαμερίσματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι κατηγορούμενοι αναρριχόμενοι στα μπαλκόνια εισέρχονταν στα διαμερίσματα από τις μπαλκονόπορτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον έξι (6) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών από διαμερίσματα στη Βούλα και στη Βάρη Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.



Βρήκαν θαμμένα ρουκέτες και καλάσνικοφ στην Καστοριά

 


Πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν ότι πρόκειται για 5 αυτόματα τυφέκια εκ των οποίων τα τρία είναι τύπου καλάσνικοφ ένας εκτοξευτήρας με αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες και κουτιά με σφαίρες.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να συνδέουν την ύπαρξη του εξοπλισμού με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Καστοριάς.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα όπλα εντοπίστηκαν κοντά στη διασταύρωση Μαυροχωρίου προς Αμπελόκηπους (περιοχή Γκιόλε), λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς. Η επιχείρηση, οργανώθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αστυνομίας για την ύπαρξη όπλων θαμμένων στο έδαφος στην συγκεκριμένη περιοχή. 

Η ύπαρξη και εκρηκτικού υλικού προκάλεσε την κινητοποίηση του στρατού, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα με ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ευρήματα σχετίζονται με την υπόθεση (από το 2016) σύλληψης αξιωματικού της Αστυνομίας, για όπλα και ναρκωτικά.



Συνελήφθη ο λαθρομετανάστης που έκλεψε το όπλο της υπαστυνόμου στα Εξάρχεια

 


Την περασμένη Δευτέρα το πρωί,  ένας Αλγερινός λαθρομετανάστης διέρρηξε το ΙΧ γυναίκας υπαστυνόμου που υπηρετεί στην ασφάλεια του Πρωθυπουργού και έκλεψαν το τσαντάκι με το υπηρεσιακό της όπλο, που είχε αφήσει στο αυτοκίνητο.

Το ΙΧ ήταν σταθμευμένο στην διασταύρωση Ιπποκράτους και Ναυαρίνου στα Εξάρχεια και η υπαστυνόμος έλειψε για λίγη ώρα ασφαλίζοντας το αυτοκίνητο της.

Κάμερα έδειξε ότι το όπλο έκλεψε ένας Αλγερινός λαθρομετανάστης, ο οποίος και συνελήφθη και είπε ότι η διάρρηξη έγινε τυχαία και όχι στοχευμένα και ότι ήδη πούλησε το όπλο "στην πιάτσα".

Ο άνδρας έχει διαβατήριο Συρίας για τους γνωστούς λόγους για να εξαπατήσει το κράτος να κριθεί πρόσφυγας ώστε να πάρει άσυλο στην χώρα μας. 

Συνελήφθη στην οδό Μάρνη και οδηγήθηκε στα κεντρικά της Ασφάλειας για τα περαιτέρω.



Τραμπ : Παίρνει ουσίες ο Μπάιντεν για να εκφωνεί δημόσιες ομιλίες

 


Ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς καμία απόδειξη, δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν, ο αντίπαλός του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ντοπάρεται για να δίνει δημόσιες ομιλίες.

«Νομίζω ότι ενδεχομένως εμπλέκονται πιθανώς ουσίες, αυτό ακούω», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News χωρίς ίχνος ντροπής θέλοντας να δείξει ότι ο Μπάιντεν είναι ξεμωραμένος λόγω ηλικίας. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα Σάββατο.

Σημειώνουμε ότι και Τράμπ και Μπάιντεν είναι ηλικιωμένοι και πλησιάζουν τα 80, 74 χρονών είναι ο πρώτος και 77 ο δεύτερος.



Ο Τσαβούσογλου εμφάνισε τη σημαία της ΕΕ ως ημισέληνο προκαλώντας τους Ευρωβουλευτές που την κατέβασαν

 


Προκλητικοί, θρασύτατοι χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας οι Τούρκοι.

Ο Τσαβούσογλου μιλούσε με τηλεδιάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής, Ράινχαρντ Μπουτικόφερ, ζήτησε να μην παρουσιάζεται το γραφιστικό του στις οθόνες της αίθουσας. 

Οι προκλητικοί Τούρκοι είχαν έτοιμη μια σημαία τουρκική “αναμεμειγμένη” με μια ευρωπαϊκή και ουσιαστικά η σημαία της ΕΕ εμφανιζόταν ως ημισέληνος. 

Τη θέση υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, που είπε “όχι χάρτες, όχι σημαίες”. Αυτό ενόχλησε τον προκλητικό Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που νομίζει ότι μπορεί να λέει και να κάνει διάφορα και δήλωσε “πολύ απογοητευμένος” στη δευτερολογία του και ισχυρίστηκε πως “αυτή είναι η σημαία μας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις” κάτι το οποίο δεν έπεισε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση και μετά τις αντιδράσεις η εικόνα αποσύρθηκε.

Η αντίδραση των Ευρωβουλευτών μετά και από αυτή την πρόκληση προκάλεσε οργή στην Τουρκία, με τα φιλοκευβερνητικά μέσα να κάνουν σήμερα λόγο για “σκανδαλώδη απόφαση” να αποσυρθεί η σημαία.





Τα μισά κρούσματα σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό» είναι από μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας

 


Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το 50% των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και στα δύο νοσοκομεία έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και είναι ανεξέλεγκτοι.

Το γεγονός αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό καθώς η διαβίωση αυτών των ανθρώπων είναι εστία μόλυνσης και έξαρσης του ιού που μπορεί να απλωθεί σε όλη την Αττική. Ακόμα δυσκολότερος είναι ο έλεγχος τους γενικότερα, όπως και οι επαφές που κάνουν καθημερινά, που πηγαίνουν, με ποιους συναντιούνται ,με αποτέλεσμα να θεωρούνται υγιειονομική βόμβα όσο παραμένουν ανεξέλεγκτοι.



Νέα Τούρκικη αλητεία από Ακάρ : Οι Έλληνες να σωπάσουν για να μην γίνουν μεζές

 


Συνεχίζουν τα στελέχη του καθεστώτος της Τουρκίας να προκαλούν και να μην υπολογίζουν κανένα.

Ο υπουργός άμυνας του δικτάτορα Ερντογάν , Χουλουσί Ακάρ, γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις, μεταξύ άλλων, συνέστησε οι Έλληνες να σωπάσουν για να μην γίνουν μεζές.

«Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέστησε στην Ελλάδα να σωπάσει: «Αν δεν θέλει να γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».