Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ο δολοφόνος ισλαμιστής Καντίροφ παραδέχεται πως σκοτώθηκαν 23 δολοφόνοι μαχητές του στην Χερσώνα



Ο τρομοκράτης και δολοφόνος ηγέτης της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, απόλυτα πιστός σύμμαχος του ΡώSSου δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι 23 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν σε πλήγματα του ουκρανικού πυροβολικού στη Χερσώνα (νότια) την Τρίτη.

Η παραδοχή του αιμοσταγή Καντίροφ είναι μάλλον ασυνήθιστη. Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές σπανίως αναφέρονται στις απώλειές τους στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Μέσω Telegram, ο τομοκράτης καταζητούμενος δολοφόνος Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε πως μετά τα πλήγματα στη Χερσώνα «ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης» και έχει πλέον «τον οριστικό απολογισμό» της επίθεσης, που είναι «23 στρατιώτες νεκροί και 58 τραυματίες».

Το ισλαμικό κτήνος της  Τσετσενίας, κατά πλειονότητα μουσουλμανικής περιοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περιγράφει τον εαυτό του ως στρατιώτη του δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν και διαβεβαιώνει πως έχει στείλει χιλιάδες πολεμιστές δολοφόνους στην Ουκρανία.

«Ναι, οι απώλειές μας (...) ήταν μεγάλες, όμως οι Τσετσένοι παίρνουν μέρος στον τζιχάντ (...) κι αν η μοίρα τους είναι να πέσουν στον ιερό πόλεμο, είναι τιμή και μεγάλη χαρά για κάθε αληθινό μουσουλμάνο», δήλωσε.

Είπε ακόμη πως οι τσετσενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση αντιποίνων και σκότωσαν κάπου 70 Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Ουκρανοί αξιωματικοί έκαναν λόγο για 30 ως 100 και πλέον νεκρούς Τσετσένους μαχητές στα πλήγματα του πυροβολικού εναντίον σχολείου όπου είχαν στρατοπεδεύσει.



Αντριου Πόππας: Ποιος είναι ο Έλληνας στρατηλάτης των ΗΠΑ

 



Αν κάτι για το οποίο έχει να υπερηφανεύεται ο Αντριου Πόππας, εκτός από τα μετάλλια και τις διακρίσεις, είναι η ελληνική καταγωγή του. Αυτό, άλλωστε, εκμυστηρεύτηκε στον υφυπουργό Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες τον συνάντησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ελληνα υφυπουργού στην Αμερική.



Ο ομογενής, με καταγωγή από την Πάτρα, έγινε ο 24ος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έχοντας υπό την εποπτεία του 800.000 στρατιώτες. Το Σώμα του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) στο οποίο είναι πλέον επικεφαλής είναι το πολυπληθέστερο στον αμερικανικό Στρατό.


«Πρόκειται για έναν εμβληματικό στρατιωτικό, συγκροτημένο άνθρωπο, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στο καθήκον του και ο οποίος έχει μεγάλη αποδοχή στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αμερικής. Αγαπά πολύ την Ελλάδα, ως δεύτερης γενιάς μετανάστης, και η συζήτηση μαζί του ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα για πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο στρατιωτικά», θα πει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε μακρά συνομιλία με τον Αντριου Πόππας στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας στη σελίδα του στο facebook, όπου ανήρτησε φωτογραφίες με τον ομογενή στρατηγό, είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση: «Υψηλού συμβολισμού και στρατηγικής σημασίας η συνάντησή μου με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Andrew Peter Poppas! Στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικού Εξοπλισμού “AUSA 2022”, στην Ουάσιγκτον, στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Andrew Peter Poppas, και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιβεβαιώσαμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί κοινή μας βούληση και προτεραιότητα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο εντός του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών».



Οι ρίζες της οικογένειας του Αντριου Πόππας βρίσκονται στην Πάτρα, από όπου ο πατέρας του έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη μακρινή και άγνωστη τότε Αμερική, που φάνταζε σαν Γη της Επαγγελίας. Η οικογένεια Πόππα βρήκε σπίτι στο Ουισκόνσιν, όπου τον Ιούλιο του 1966 στο Τζέινσβιλ γεννήθηκε ο Αντριου Πόππας. Από μικρός έδειχνε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τη γυμναστική και τα όπλα. Αλλωστε, ο πατέρας του, Γιώργος, είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2013 ο Αντριου Πόππας προαγόταν από συνταγματάρχης σε ταξίαρχο, εμφανίστηκε στην επίσημη στρατιωτική τελετή με ένα παλιό ζευγάρι καφέ μπότες αλεξιπτωτιστών, σπάζοντας το ενδυματολογικό πρωτόκολλο. Τότε ανέφερε στους παριστάμενους υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς ότι οι μπότες αυτές ανήκαν στον πατέρα του, Γιώργο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον Στρατό της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Μάλιστα, όπως είπε, αισθανόταν τιμή για τον πατέρα του, που του έμαθε πώς να είναι καλός στρατιώτης και να αγαπά την πατρίδα του. Ενώ απευθυνόμενος στον πατέρα του, που βρισκόταν στην τελετή, του είπε: «Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι θα ήθελα τα πόδια σου να ήταν λίγο μεγαλύτερα». Λίγο μετά τα τριάντα του χρόνια και ενώ βρισκόταν στον αμερικανικό Στρατό ο Αντριου Πόππας γνωρίζει τη νοσηλεύτρια Μπεθ, με την οποία παντρεύονται και αποκτούν τρία παιδιά. Τόσο ο Αντριου Πόππας όσο και η σύζυγός του Μπεθ αγαπούν την Ελλάδα, έχουν έρθει κάποιες φορές, ενώ, όπως είπε ο ομογενής στρατηγός στον υφυπουργό Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, όταν οι επαγγελματικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας, την οποία, παρόλο που δεν μεγάλωσε εδώ, αγαπά και τιμά.

«Πηγή έμπνευσης η αντίσταση των Ελλήνων στον Μουσολίνι»

Ο ίδιος και η οικογένειά του συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Ομογένειας, ενώ, όταν το ίδρυμα «ΟΧΙ» της Ουάσιγκτον βράβευε ομογενείς, ο Αντριου Πόππας ήταν εκ των ομιλητών καταδεικνύοντας τους δεσμούς που διατηρεί με τη γενέτειρά του. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην πολεμική μηχανή του Μουσολίνι, το 1940. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει ιδρυθεί με στόχο την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και πολιτών σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο πατέρας του, Γιώργος, ήταν μόλις ένα 8χρονο παιδί στην Πάτρα όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι, στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, επέδιδε στον Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο παράδοσης της χώρας για να λάβει το αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων. Πριν από την προαγωγή του ο Αντριου Πόππας ήταν διευθυντής του Επιτελείου Αρχηγών με ρόλο συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Ο στρατηγός Πόππας αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ, ενώ κατείχε πολλές θέσεις διοίκησης και επιτελείου, μεταξύ των οποίων του 46ου διοικητή στρατηγού της ιστορικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, του διευθυντή Περιφερειακών Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Δυνάμεων του Επιτελείου και του διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας, έχοντας ενεργό ρόλο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.


Βασίλης Διαμάντης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η Ελλάδα είχε πάρει το πλοίο «φάντασμα» από το «Πείραμα της Φιλαδέλφεια»

 


Το πλοίο που «εξαφανίστηκε» στο «πείραμα της Φιλαδέλφεια» κατέληξε αργότερα στην Ελλάδα.

Είχε… εξαφανιστεί για 2 μέρες στο Ιόνιο

Ένα από τα «μυστήρια» που κυριαρχούν και ενδεχομένως να μην πάρουμε ποτέ απάντηση είναι το «πείραμα της Φιλαδέλφεια», το οποίος έγινε (;) σαν σήμερα το 1943, εν μέσω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου: Εξαφάνισαν τελικά οι Αμερικανοί το αντιτορπιλικό πολεμικό τους πλοίο «Eldridge» για να μην ορατό από τους εχθρούς; Υποστηρίζουν πως χάρη στη θεωρία του Αϊνστάιν και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το εξαφάνισαν- μαζί με το πλήρωμά του- από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Όλο αυτό -όπως υποστηρίζουν- πήρε μόλις λίγα λεπτά, τη στιγμή που κανονικά, αν ταξίδευε το «Eldridge», θα χρειαζόταν να πάει και να γυρίσει πάνω από 24 ώρες.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε το «πείραμα της Φιλαδέλφεια» και μάλιστα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν συνεργάστηκε με τον Αμερικανικό ναυτικό, που ήθελε να κάνει τα πλοία του «αόρατα» και να μην τα βλέπει ο εχθρός. Άλλοι τόσοι ισχυρίζονται πως τελικά είναι ένας μύθος όλο αυτό, ποτέ δεν συνέβη και απλά «ταξίδεψε» σε βάθος χρόνου.

Η θεωρία του Αϊνστάιν

Πολλοί έψαξαν, ερεύνησαν και έγραψαν για το περίφημο «πείραμα της Φιλαδέλφεια», με το πιο γνωστό βιβλίο να είναι αυτό των Τσαρλς Μπέρλιτζ και Γουίλιαμ Μουρ, που κυκλοφόρησε το 1979. Αναφέρουν λοιπόν πως η όλη υπόθεση ξεκινάει από τη δεκαετία του 1920, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τη «θεωρία του ενοποιημένου πεδίου». Σύμφωνα με αυτήν η βαρύτητα συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό. Ο Αϊνστάιν, ήθελε να περάσει η θεωρία του στην πράξη, οι ΗΠΑ να κάνουν τα πλοία τους «αόρατα» και έτσι επήλθε η συνεργασία.

Δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους και τους άλλους

Στις 28 Οκτωβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «US Eldridge» μαζί με το πλήρωμά του εξαφανίστηκε με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας και εμφανίστηκε σε αυτή του Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Απόσταση; 350 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του. Με τον ίδιο τρόπο το εμφάνισαν ξανά στη βάση του στη Φιλαδέλφεια.

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επεκτάθηκε σε μία απόσταση εκατό μέτρων από κάθε άκρη του πλοίου και είχε περίπου το σχήμα σφαίρας ,γύρω από το αντιτορπιλικό. Οι ναύτες και οι αξιωματικοί που ήταν πάνω στο πλοίο σταμάτησαν να βλέπουν τον εαυτό του και τους συντρόφους τους, ενώ όποιος βρισκόταν έξω από τη σφαίρα του μαγνητικού πεδίου δεν μπορούσε να δει τίποτα άλλο από το γενικό σχήμα του πλοίου σαν σε πυκνή ομίχλη.

Άλλοι κάηκαν, άλλοι τρελάθηκαν

Μετά από αυτό και σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς του βιβλίου, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εγχείρημα, επειδή κάποιοι από το πλήρωμα του πλοίου κάηκαν, άλλοι εξαφανίστηκαν και άλλοι τρελάθηκαν, ενώ ο Αϊνστάιν κατάλαβε πως η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια γνώση και κατέστρεψε τις σημειώσεις του.

Είχε… εξαφανιστεί για 2 μέρες στο Ιόνιο

Στο πλαίσιο της Αμερικανικής βοήθειας στη χώρα μας, το «Eldridge» δόθηκε στην Ελλάδα και το πολεμικό ναυτικό της, ονομάζοντας το πλοίο σε «Λέων». Ανέλαβε υπηρεσία το 1951 και παροπλίσθηκε το 1992.

Εξαιτίας της φήμης του από το «πείραμα της Φιλαδέλφεια», το «Λέων» συνόδευσαν αρκετές ιστορίες και μύθοι. Μία εξ αυτών είναι ότι κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο Ιόνιο τη δεκαετία του ‘50 εξαφανίστηκε για δύο ημέρες ή ότι κάποιοι χώροι του πλοίου είχαν σφραγιστεί χωρίς προφανή λόγο. Λέγεται, επίσης, ότι πολλοί ναύτες που υπηρέτησαν στο πλοίο παρουσίασαν ανεξήγητα ψυχολογικά και νευρολογικά προβλήματα.


gazzetta.gr



15χρονος ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητή του και έμεινε παράλυτος

 


Οργή των γονιών του 15χρονου Βαγγέλη με την ΕΛΜΕ Άρτας «για απόπειρα συγκάλυψης» - Τι καταγγέλει ο πατέρας του.

Τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν οι γονείς ενός 15χρονου μαθητή από την Άρτα, ο οποίος έπειτα  από άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε στην αυλή του σχολείου πέρυσι  υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και έμεινε παράλυτος.

Το περιστατικό συνέβη το Πάσχα του 2021, όταν τα παιδιά ήταν μαθητές της Γ' Γυμνασίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η μητέρα του 15χρονου στο MEGA, ο μαθητής δέχθηκε χτύπημα με μπάλα στο κεφάλι από συμμαθητή του ο οποίος, στη συνέχεια, τον έπιασε με κεφαλοκλείδωμα και άρχισε να τον χτυπά στα σιδερένια κάγκελα του σχολείου.

Αν και ο 15χρονος μαθητής είχε αρχικά τις αισθήσεις του, λίγο αργότερα κατέρρευσε και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Εν συνεχεία, την επόμενη ημέρα, ο νεαρός μαθητής πήρε εξιτήριο με αυστηρές εντολές από τους γιατρούς, οι οποίοι τόνισαν πως εάν εμφανίσει συμπτώματα ζάλης, να επιστρέψει στο νοσοκομείο.

Η μήτερα του μαθητή επεσήμανε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»: «Το περιστατικό έγινε Παρασκευή  πρωί εν ώρα σχολείου. Νοσηλεύτηκε την Παρασκευή και φύγαμε το Σάββατο για το σπίτι μας, με οδηγίες πως εάν ο Βαγγέλης έχει την οποιαδήποτε ενόχληση, να επιστρέψουμε. Την Κυριακή που επιστρέψαμε πάλι στο νοσοκομείο, του έκαναν αξονική για να δούμε εάν μπορούμε να φύγουμε για άλλο νοσοκομείο».

Κατόπιν, η ίδια πρόσθεσε: «Το βράδυ της Παρασκευής, μας κράτησαν μέσα για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Το βράδυ συνήλθε, περπάτησε κανονικά, δεν είχε ενόχληση. Το ίδιο και το Σάββατο το πρωί. Οι γιατροί θεώρησαν ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό και μας έδιωξαν για το σπίτι, αλλά με οδηγίες. Τα ξημερώματα (σ.σ της Κυριακής) προσπάθησε να πάει στο μπάνιο, αλλά άρχισε να νιώθει μουδιασμένος και ότι άρχιζε να παραλύει. Δεν μας ενημέρωσε, γιατί δεν ήθελε να μας ανησυχήσει. Το πρωί, όμως, με φώναξε στο δωμάτιο και μου είπε ότι είναι χειρότερα από την Παρασκευή και είπε ότι δεν νιώθει το αριστερό χέρι και το πόδι του».

Οι γονείς μετέφεραν το γιο τους στο νοσοκομείο της Άρτας και, στη συνέχεια, ο 15χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με τους γιατρούς εκεί να διαπιστώνουν ότι ο μαθητής είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA ο ανήλικος δράστης πήρε μεταγραφή  και έχει μεταφερθεί σε άλλο σχολείο μετά το περιστατικό. 


protothema.gr



Παρουσία του Πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στο Καλπάκι

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, ενώ έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:


Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Περιφερειάρχα, Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι,


Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο.


Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του Άξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο.


Είμαστε, κύριε Δήμαρχε, όλοι πολύ χαρούμενοι που φέτος τα Καλπάκεια επιστρέφουν ύστερα από τους περιορισμούς της πανδημίας. Θα τιμήσουμε έτσι όπως πρέπει, όπως τους αρμόζει, τους μαχητές της 8ης Μεραρχίας που τον Οκτώβριο του 1940 έδωσαν -σε αυτά εδώ τα βουνά- τις πρώτες μάχες, κρατώντας και απωθώντας τις επίμονες επιθέσεις του στρατού του Μουσολίνι, διαμορφώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ένα μοναδικό υπόδειγμα πολεμικής αρετής και ετοιμότητας, ατόφιου πατριωτισμού και πίστης στην ελευθερία. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ένα υπόδειγμα εθνικής ενότητας και συλλογικής δράσης.


Γιατί μπορεί η οξυδέρκεια και οι χειρισμοί του Στρατηγού Κατσιμήτρου, που μάλιστα επέμεινε να εκδηλωθεί εδώ η πρώτη αντίσταση, να έφεραν τελικά τη νίκη, όμως όλους τους προηγούμενους μήνες οι Ηπειρώτες είχαν μεριμνήσει να οχυρώσουν την περιοχή υπό την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη.


Άλλοι, πολύ πιο ειδικοί από εμένα, έχουν μιλήσει, ασφαλώς, πολύ εκτενέστερα για το πολεμικό θαύμα που καταγράφηκε σε τούτα εδώ τα χώματα. Προσωπικά επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι και πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη, δηλαδή, για την εθνική μας ανεξαρτησία, που ενώνει λαό και ένοπλες δυνάμεις, αλλά ενώνει και τους πολίτες μεταξύ μας.


Γιατί αυτή είναι προϋπόθεση της κοινής μας ευημερίας. Μπροστά της κάθε άλλη διαφορά μικραίνει. Κι όταν απειλείται, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται και μεγαλουργούν. Αυτό ακριβώς έγινε εδώ πριν από 82 χρόνια.


Και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αυτά τα μέρη «έδρευε» από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’20 και του ’30 ένας πειθαρχικός ουλαμός στρατευμένων ποινικών και πολιτικών κρατουμένων, δείγμα του διχασμού και του αυταρχισμού εκείνης της εποχής. Κι όμως, ο άνεμος της πατριωτικής ενότητας του ’40 παρέσυρε διαφορές και λάθη, φέρνοντας όλους τους Έλληνες δίπλα-δίπλα στα χαρακώματα κατά των Ιταλών, μετά στην εποποιία της εθνικής αντίστασης, για να μας διχάσει μετά και πάλι ο εμφύλιος.


Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, το Καλπάκι προβάλλει και ως τόπος που ανατέλλει στην πράξη η νικηφόρα εθνική συμφιλίωση. Αυτό το «ΟΧΙ» που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά, συνοδεύοντας την Ιστορία μας.


Έτσι, σήμερα, απευθύνεται και σε έναν άλλον εισβολέα, στη Ρωσία που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και ανάβει έτσι μια διπλή φωτιά στην Ευρώπη, προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια.


Αλλά και κάτι ακόμα, προβάλλοντας ένα αυταρχικό τετελεσμένο ως πρότυπο μίμησης άλλων ταραξιών, πιθανώς και εδώ στη γειτονιά μας. Να γιατί λοιπόν η Ουκρανία μας αφορά και γιατί στις πεδιάδες της δίνονται ανάλογες μάχες με εκείνες του 1940 στα βουνά των Ιωαννίνων και γιατί το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή.


Ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους, τόσο βυθίζονται στη δική τους απομόνωση. Όπως είπα, όμως, τα τρία αυτά γράμματα απαντούν μόνο σε όσους απειλούν και δεν προκαλούν αλλά προσκαλούν στο δρόμο της νομιμότητας, στο δρόμο της ειρήνης. Γι΄ αυτό και η άλλη όψη του ελληνικού «ΟΧΙ» είναι το «ΝΑΙ» στη σταθερότητα και τη συνεργασία.


Κακά τα ψέματα, κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, το ότι εκείνη επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδος το διαλαλεί, δυστυχώς, συνέχεια η ίδια.


Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες.


Όλα αυτά, μάλιστα, με τη ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ’ όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας.


Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό. Και μη ξεχνάτε ότι άλλωστε και εδώ στο Καλπάκι, μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει ήρθαν οι Ιταλοί, για να τους απαντήσουν, όπως έπρεπε, πρώτα οι Ηπειρώτες και οι Έλληνες και ύστερα η ίδια η Iστορία.


«Ουδεμία ιδέα, εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως. Πάντες θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας και εν ανάγκη θα πέσωμεν υπερασπιζόμενοι αυτάς», έγραφε η τελευταία διαταγή του Κατσιμήτρου.


Και έτσι έγινε. Οι Έλληνες δεν υποχώρησαν, αλλά προχώρησαν, όπως ακριβώς το θέλει η παράδοση αυτού του τόπου και είναι ένα χρέος της δικής μας γενιάς προς τη γενιά που πολέμησε το ’40, είναι και η γενιά του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Αυτή η γενιά που μας παρέδωσε μία Ελλάδα ελεύθερη και ευημερούσα να την τιμούμε και να τη θυμόμαστε, προς το χαμένο εκείνον ανθυπολοχαγό για τον οποίον το Άσμα ηρωικό και πένθιμο θα θρηνεί πάντα με την περήφανη φωνή του Ελύτη, «βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας, δεν έκλαψαν, γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί».


Είμαι όμως κύριε Δήμαρχε εδώ γιατί, όπως είπατε, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε το Καλπάκι να μη μείνει μόνο απλή ανάμνηση, αλλά παντοτινή και ενεργή μνήμη. Και για αυτό και θα πρέπει να δούμε άμεσα, να δρομολογήσουμε εκείνες τις δράσεις για να δημιουργηθεί το Πάρκο Ιστορίας, αλλά κυρίως -όπως είπατε- για να ανεγερθεί ένα κενοτάφιο εδώ, στους πρόποδες του Μνημείου του Μαχητή, όπου θα αναγράφονται ένα προς ένα τα σχεδόν 14.000 ονόματα Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του ’40 – ’41.


Είναι μία οφειλή του παρόντος προς το παρελθόν, που στέκει και πυλώνας του μέλλοντός μας. Από εκεί, λοιπόν, θα απαντήσω με μία λέξη μόνο για να κλείσω τον χαιρετισμό μου. Μία απλή λέξη, που όμως συμπυκνώνει την ατομική και συλλογική αποφασιστικότητα της στιγμής, την πεμπτουσία της ελευθερίας, αλλά τελικά και την προοπτική της προόδου της χώρας.


Ένα σύνθημα που αντήχησε, αντηχεί και θα αντηχεί πάντα σε αυτά τα βουνά: «Αέρα». Για να μας καλεί να βαδίζουμε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο ηρωικό χθες, με σχέδιο και όρεξη για δουλειά στο σήμερα, με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, με σιγουριά, με συνέχεια, με συνέπεια.


Σας ευχαριστώ πολύ.



Ο βιαστής στο Παλαιό Φάληρο τρέχει για να ξεφύγει

 


Η Ελληνική Αστυνομία «τρέχει» την έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άνδρα, που πλέον απέκτησε το προσωνύμιο «ο βιαστής με το τατουάζ» και ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής (23/10) ικανοποίησε τις αρρωστημένες ορέξεις του σε βάρος μίας 34χρονης στο Παλαιό Φάληρο, σύμφωνα με την καταγγελία της άτυχης γυναίκας.



Λίγο νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αμφιθέας, ο ίδιος φαίνεται να είχε επιχειρήσει και πάλι να βιάσει άλλη γυναίκα, η οποία γλίτωσε χάρη στην άμεση αντίδρασή της, καθώς με φωνές και χτυπήματα κατάφερε τελικά να γλιτώσει.

Όπως φαίνεται σε βίντεο-ντοκουμέντο από καφέ στη Λεωφόρο Αμφιθέας, η γυναίκα, η οποία επέβαινε στο αυτοκίνητό της, αρχικά πατά κόρνα όταν συνειδητοποιεί ότι μέσα στο όχημα βρίσκεται ο εν λόγω άνδρας. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς το κατάστημα εστίασης, χτυπά την τζαμαρία και σταματά μπροστά στην είσοδο.

Ο επίδοξος βιαστής, ο οποίος έχει μπει στο πίσω κάθισμα, φεύγει έντρομος με κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Συγγρού, πριν «χτυπήσει» ξανά γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

Η νεαρή γυναίκα κατεβαίνει από το όχημά της και οι υπάλληλοι του καταστήματος πλησιάζουν προς το μέρος της, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Εκεί τους εξηγεί τι είχε συμβεί, περιγράφοντας τον τρόμο που έζησε.



Στη δημοσιότητα έρχονται και βίντεο-ντοκουμέντα που δείχνουν τον βιαστή στο Παλαιό Φάληρο να τρέχει να ξεφύγει, καθώς τα όσα αποτρόπαια έκανε θα προκαλούσαν την κινητοποίηση των Αρχών.

Πλέον, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το προφίλ του δράστη είναι τέτοιο που, αν δεν συλληφθεί, μπορεί να οδηγηθεί και πάλι σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Βάσει πληροφοριών, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με την ταυτότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι εφιαλτικές στιγμές στα χέρια του αδίστακτου βιαστή έζησε τα ξημερώματα της Κυριακής (23/10) η 34χρονη στο Παλαιό Φάληρο. Η άτυχη γυναίκα κατήγγειλε ότι περίμενε το λεωφορείο στη στάση επί της Ποσειδώνος για να πάει στη δουλειά της, όταν ξαφνικά την πλησίασε ένας άγνωστος.

Ο δράστης, με την απειλή μαχαιριού, την οδήγησε σε κοντινό πάρκο, την έριξε στο έδαφος, της έβγαλε τα ρούχα και τη βίασε. Όπως κατήγγειλε το θύμα, ο βιαστής, μόλις ολοκλήρωσε την πράξη του, σηκώθηκε και με ειρωνικό ύφος τη ρώτησε «θέλεις να γίνεις το κορίτσι μου;».

Η κοπέλα, έντρομη, έβαλε τα ρούχα της, πήρε την τσάντα της και επέστρεψε στη στάση, όπου περίμενε το λεωφορείο ένας νεαρός, αλλά δεν του ζήτησε βοήθεια, γιατί ντράπηκε, όπως είπε στους αστυνομικούς. Ο βιαστής την ακολούθησε και ζήτησε τον αριθμό του κινητού της. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ο δράστης την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει αν μιλήσει στην Αστυνομία και αμέσως μετά απομακρύνθηκε από το σημείο.

Λίγα λεπτά αργότερα, η 34χρονη τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε τον βιασμό. Στη συνέχεια πέρασε το κατώφλι του Τμήματος Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου και κατέθεσε μήνυση. Στους αστυνομικούς περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του δράστη. Όπως ανέφερε, ήταν λευκός, μιλούσε καλά ελληνικά, κοντοκουρεμένος, εύσωμος, περίπου 1,70 μ. ύψος. Σε φωτογραφίες που της έδειξαν, το θύμα δεν αναγνώρισε τον βιαστή της.

«Μου είπε ότι, αν μιλήσω, θα με σκοτώσει» λέει στη σοκαριστική περιγραφή της η 34χρονη

«Ήμουν στη στάση, περίμενα το λεωφορείο για να πάω στη δουλειά μου. Ήρθε με το μαχαίρι και έγινε ό,τι έγινε, δίπλα σε ένα πάρκο» είπε η 34χρονη που έπεσε θύμα του βιαστή στο Παλαιό Φάληρο, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο για να πάει στη δουλειά της.

«Μετά με άφησε να φύγω. Πήγα εκεί που ήμουν ξανά (στη στάση) και ευτυχώς ήταν ένας συνάδελφος που δεν τον ήξερα προσωπικά και ξαναγύρισε αυτός και μου είπε ότι, αν μιλήσω, θα με σκοτώσει», εξήγησε η άτυχη γυναίκα, η οποία αποφάσισε να απομακρυνθεί και να μη ζητήσει βοήθεια. «Πήγα στη δουλειά μου κανονικά και εκεί τους το είπα και πήρα την Αστυνομία τηλέφωνο», πρόσθεσε.


iefimerida.gr



Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη


 

Απάντηση σε ανακοίνωση του φαιδρού τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριου Κάτση εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή σημερινή ανακοίνωση του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κάτση που βασίζεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και αφορά αναθέσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Η Εφημερίδα των Συντακτών επαναφέρει ένα ζήτημα για το οποίο έχει ήδη δοθεί απάντηση προσφάτως σε ερώτηση συντάκτη της. Όπως έχει ήδη τονιστεί, οι απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 2% του συνολικού προϋπολογισμού έργων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του.

Οι εν λόγω αναθέσεις κατά βάση αφορούν είτε πλατφόρμες που συνιστούν υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, είτε ειδικές ανάγκες της εποχής Covid-19, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως η πλατφόρμα εμβολιασμού της χώρας. Ειδικά για την τελευταία, τα σχόλια περιττεύουν. Μιλούν περίτρανα η εμπειρία του κάθε Έλληνα και οι ζωές που σώθηκαν χάρη στην Επιχείρηση «Ελευθερία». Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδικασίες τηρήθηκε απαρέγκλιτα η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή ο νόμος 4412/2016, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε.

Για χρόνια, στην Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθυστερούσε δραματικά. Παραλάβαμε μία χώρα η οποία μετρούσε συνολικά μόλις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο το 2018, αριθμός που το 2022 θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο. Αυτό συντελείται μέσα από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του gov.gr και από τις 1471 υπηρεσίες και σχετικές πλατφόρμες που αυτό μέχρι στιγμής εμπεριέχει, αρκετές από τις οποίες αποτελούν παραδοτέα έργα των συγκεκριμένων αναθέσεων. Όπως κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, η ετήσια επίδοση στον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών του 2018 σήμερα πραγματοποιείται σε περίπου τέσσερις ημέρες.

Τέλος, επί της πολιτικής ουσίας, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: καθημερινή – πλέον – λάσπη στον ανεμιστήρα με στόχο σκοπίμως να παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου προς όφελος των πολιτών, αυτού της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους. Πρόκειται ξεκάθαρα για υπονόμευση που μεθοδεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαξιωθεί προεκλογικά, ένας στόχος μάταιος και καταδικασμένος να αποτύχει. Η εμπειρία της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κάθε πολίτη αποτελεί βίωμα της ελληνικής κοινωνίας και κατάκτηση όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Απέναντι στις διαρκείς, αυξανόμενες και κατευθυνόμενες προσπάθειες σπίλωσης απαντάμε πρωτίστως με το έργο μας. Υπάρχουν αυτοί που χτίζουν και εκείνοι που γκρεμίζουν. Εμείς ανήκουμε στους πρώτους, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανήκει στους δεύτερους».



Δολοφονική επίθεση από ακροαριστερούς με μολότοφ κατά αστυνομικών


 

Δολοφονική επίθεση με βόμβες μολότοφ από ακροαριστερούς κακοποιούς δέχθηκε γύρω στη 01.00 το πρωί διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Η δολοφονική επίθεση από ακροαριστερούς κακοποιούς στα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είχε αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε κάδους απορριμμάτων και σε δύο αυτοκίνητα αθώων πολιτών, εκ των οποίων το ένα κάηκε ολοσχερώς.



Κολωνός: Ανώτερο πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης συνομιλούσε με τη 12χρονη


 

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», όσον αφορά στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, εμπλέκεται ανώτατο πολιτικό στέλεχος όπως μαάθαμε της αντιπολίτευσης, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκλείεται σύντομα να αποκαλυφθεί. 

Όπως ανέφερε η Ρία Τσοχαντάρη οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων ερευνούν στοιχεία που έχουν έρθει στα χέρια τους για ένα ανώτερο πολιτικό στέλεχος που δραστηριοποιείται στην κεντρική σκηνή κόμματος της αντιπολίτευσης. 

Το συγκεκριμένο στέλεχος φέρεται να είχε συνομιλήσει με τη 12χρονη μέσω της εφαρμογής ερωτικών ραντεβού. Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχουν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του για το τι έκανε με το παιδί, τα οποία θα αποκαλυφθούν σύντομα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το στέλεχος είναι του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουμε αποκαλύψεις.



Δεν βγήκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε φαιδρή προσπάθεια να πλήξη την κυβέρνηση και σηκώνει το θέμα Πάτση


 

Ανίκανοι να κάνουν ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση, προσπαθούν να βρουν το οτιδήποτε μπορεί να πλήξη την εικόνα της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για την εικόνα που έχει πλέον η Ελλάδα με την επιτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο θέμα Πάτση η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει πολιτική ηθική και δεν έχει διαγράψει ούτε τα στελέχη του που είναι στο ειδικό δικαστήριο, είναι ένα καλό θέμα για να κάνει αντιπολίτευση.

Δεν τους έχει βγει τίποτα στην Κουμουνδούρου, ούτε το θέμα των παρακολουθήσεων, που τελικά είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αποκαλύψεις για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που παρακολουθούσε μέσα από το Μαξίμου τα ίδια του τα στελέχη.

Δεν του βγαίνει η ακρίβεια, δεν του βγαίνει τίποτα από όσα στήνει για να αντιπολιτευθεί και τώρα βρήκε θέμα για να κάνει ότι είναι ηθικό κόμμα.

Η διαγραφή Πάτση, έχει βάλει σε εγρήγορση τον ακροαριστερό Ηλιόπουλο και τα τρόλ της Κουμουνδούρου, που ετοιμάζονται να στήσουν κατηγορίες και για άλλα στελέχη της κυβέρνησης μήπως κάνουν κάποια ζημιά στην εικόνα του πρωθυπουργού.

Δήλωνουν μάλιστα βέβαιοι με τα φαιδρά που ετοιμάζουν, πως τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν συνεχείς αποκαλύψεις για την  δήθεν σήψη και τη δήθεν διαφθορά με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων, γιατί αυτό εξυπηρετεί την Κουμουνδούρου. 

Για να θυμίσουμε το επιχείρησαν και άλλες φορές όταν ήταν κυβέρνηση, να προσάψουν κατηγορίες σε στελέχη της Ν.Δ., με την βοήθεια μάλιστα δικαστικών λειτουργών, αλλά είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ειδικό δικαστήριο, χωρίς να έχουν διαγραφεί μέχρι σήμερα απο τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν διαθέτει πολιτική ηθική.

Με λίγα λόγια έρχονται νέες φαιδρές ημέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολιτευτική του τακτική, και θα είναι τόσο αισχρές και φαιδρές ημέρες που θα σιχαθούν και θα απαξιώσουν περισσότερο οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.




ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Από το "Go back madame Merkel" το 2014, πήγε στο "Go back mister Scholz" τo 2022»


 

Ανακοίνωση - απάντηση στον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, και αναφέρει: 

«Το ''Go back madame Merkel'', του 2014, έγινε ''Go back mister Scholz'' το 2022. 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. 

Όλα αυτά βέβαια για το εσωτερικό ακροατήριο. 

Γιατί στην Ευρώπη καμαρώνουν για τη συμμετοχή τους ως παρατηρητές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και επιδεικνύουν καλή διαγωγή για να γίνουν ισότιμα μέλη με τον κ. Σολτς και τους ομολόγους του».

Η φαιδρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία απάντησε η ΝΔ:

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι είναι "πολύ αισιόδοξος" μετά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και διερωτάται: «Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;».

«Από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δέχεται όχι ευρωομόλογο και κοινό δανεισμό για ένα γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται, αλλά ούτε καν πλαφόν στις τιμές ενέργειας;» αναφέρει, και συνεχίζει να σχολιάζει κατ' αυτόν τον τρόπο:

«Από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1, που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο; Από το γεγονός ότι η Γερμανία περιορίζεται σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα, χωρίς καμία όχι καταδίκη, αλλά ούτε καν κριτική της γείτονος; Από την ευθεία σύσταση του Γερμανού Καγκελάριου "να μη γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Ουκρανικού και Ανατολικής Μεσογείου"; Από τη σπουδή της Γερμανίας να πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία; Από την αφωνία του Γερμανού Καγκελάριου για το προσφυγικό, για ένα δίκαιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο ή τουλάχιστον για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία; Από την επιμονή της Γερμανίας να αποκλείει την Ελλάδα από τις διεθνείς διασκέψεις για τη Λιβύη την ώρα που η μία τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη; Ή, τέλος, από το γεγονός ότι η μόνη συζήτηση Ελλάδας-Γερμανίας είναι για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και όχι και για μια πρωτοβουλία ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής στα πρότυπα της πρότασης Ντράγκι;».



Η σύζυγός του Γ. Τράγκα ερευνάται για 30 εκατ. ευρώ αδήλωτα

 



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, πριν από μερικές μέρες και πριν κληθούν να δουν τα μέλη της οικογένειας την απογραφή της περιουσίας του δημοσιογράφου, έφτασε στην εισαγγελία Αθηνών 30σελιδο πόρισμα από την επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο η χήρα του δημοσιογράφου είχε… ξεχάσει να δηλώσει στα Πόθεν Έσχες της εισοδήματα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για πέντε χρόνια δεν έχει καταθέσει καμία δήλωση Πόθεν Έσχες, ενώ για άλλα πέντε έχει δηλώσει πολύ μικρά ποσά.

Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην εισαγγελία, περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο από ακίνητα του ζεύγους αξίας εκατομμυρίων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πλήρως τεκμηριωμένο με σειρά στοιχείων τα οποία «καίνε» τη Μαρία Καρρά.



Άλλοι τρεις προφυλακίστηκαν για τον βιασμό της 12χρονης

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος τριών ημεδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν την 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Πρόκειται για τους:


1. ΚΛΩΘΑΚΗ Ευθύμιο του Ελευθερίου και της Ευαγγελίας, γεννηθέντα την 20-4-1988 στο Μαρούσι Αττικής


2. ΛΑΖΑΡΙΔΗ Αναστάσιο του Ηλία και της Σοφίας, γεννηθέντα την 20-10-1989 στην Αθήνα 


3. ΚΟΝΤΑΡΗ Νικόλαο του Ιωάννη και της Ζωής, γεννηθέντα την 5-11-1986 στον Πειραιά.


Σε βάρος των (1) και (2) ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη, έναντι αμοιβής, κατ’ εξακολούθηση.

Σε βάρος του (3) ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη, έναντι αμοιβής.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων, στην πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων σε βάρος απροσδιορίστου εισέτι αριθμού ανηλίκων παθόντων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 14:00 ώρα της 27-4-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Συνετρίβη Canadair στην Αίτνα - Δείτε βίντεο την στιγμή της συντριβής

 



Συνετρίβη Canadair CL-415 στο ηφαίστειο Αίτνα σήμερα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς όταν το κύτος του προσέκρουσε στην πλαγιά του βουνού, όπως φαίνεται στα συγκλονιστικά βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από την πτώση.

Μέχρι στιγμής και οι δύο πιλότοι αγνοούνται.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εργάζονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή, αναφέρεται σε σημείωμα της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας.

«Οι ομάδες μου το είδαν να συντρίβεται και μετά, καπνός. Το αεροπλάνο έχει καταστραφεί ολοσχερώς», δήλωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας, Κοτσίνα.

Το αεροπλάνο ήταν επιφορτισμένο με την κατάσβεση πυρκαγιάς στο όρος Καλτσινέρα, νότια της Λινγκουαγκλόσα.



Σε παράκρουση οι Τούρκοι μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Σόλτς

 


Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αντέξουν και να χωνέψουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια σοβαρή υπολογίσιμη χώρα, με πατριωτική κυβέρνηση.

Είχαν μάθει να τους κυνηγάει ο Κατρούγκαλος και να τους ικετεύει να μην κάνουν πόλεμο, και να έχει ο Ερντογάν του χεριού του τον εύκολο χωρίς ίχνος εθνικής περηφάνειας Αλέξη Τσίπρα.

Η οργή των Τούρκων φαίνεται σε κάθε διπλωματική κίνηση που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, και και εχθές η συνάντηση Μητσοτάκη - Σόλτς έκανε τους Τούρκους να ξεσαλώσουν με νέες απειλές.

Για την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς η Τουρκία άρχισε τα «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά», «Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα μεταφερθούν στα σύνορα με την Τουρκία», «Σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον Μητσοτάκη για την Τουρκία».

Συγκεκριμένα :

Hurriyet : «Σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον Μητσοτάκη για την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ισχυρίστηκε πως ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα και πως τα νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία».

Sabah : «Η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Κατηγόρησε την Τουρκία στη Γερμανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος τους υποστήριξε».

Milliyet : «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Τα Γερμανικά άρματα μάχης πάνε στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα μεταφερθούν στα σύνορα με την Τουρκία καθώς όπως δήλωσε εκεί είναι απαραίτητα».



Ηλεκτρικό ρεύμα: Έως και 60% το όφελος από τις επιδοτήσεις

 


Από 48 έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από την επιδότηση στο ρεύμα τον Νοέμβριο, δηλαδή το μέγεθος της εξοικονόμησης σε σχέση με τα ποσά που θα πλήρωναν αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

-Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7 %).

-Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες στο μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60 %).

-Για κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7 %) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56 %).

Το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στον ηλεκτρισμό οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών είναι κλιμακωτές αναλόγως της κατανάλωσης και αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις μη κύριες κατοικίες, ενώ ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις για  επαγγελματικές, αγροτικές και μη οικιακές καταναλώσεις. Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο είναι για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγεματικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Le Point και στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas

 



Alexia Kefalas: Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, η έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) από 44 χώρες της ηπείρου αποτέλεσε το σκηνικό ενός επεισοδίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τι συνέβη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan πήρε τον λόγο, για να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, είχα ενημερώσει τον Charles Michel, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ασκούσα το δικαίωμά μου να απαντήσω. Και πράγματι αυτό συνέβη. Είχα, συνεπώς, την ευκαιρία να τονίσω ποιος προκαλεί τις υφιστάμενες εντάσεις και προκλήσεις – καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Erdogan σε σοβαρό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως κάνουν όλοι οι υπεύθυνοι ηγέτες. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως αυτή η αντιπαράθεση ενώπιον πάνω από 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν αποκαλυπτική. Οι ομόλογοί μου είχαν την ευκαιρία να δουν ποιος είναι στην πραγματικότητα ο επιτιθέμενος. Τώρα, πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όλους. Μια πολιτική κοινότητα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Η Γαλλία που έλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ορθώς προσκάλεσε την Τουρκία. Ωστόσο, απόκειται στο εξής στην τελευταία να αποφασίσει εάν θέλει πραγματικά να συμμετάσχει σε αυτή την κοινότητα.


Alexia Kefalas: Γιατί θα πρέπει να θεωρηθούν σοβαρές οι τελευταίες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος και ιδιαίτερα η απειλή για εισβολή στην Ελλάδα «νύχτα»;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία μιας χώρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες διεθνείς περιστάσεις. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αδιαμφισβήτητη κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, με μια πρωτοφανή επιθετική γλώσσα, εξωφρενικές δηλώσεις κατά της χώρας μου, αλλά και εναντίον εμού προσωπικά. Ο Πρόεδρος Erdogan συχνά αφήνει υπονοούμενα και δηλώνει τώρα ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα μου νύχτα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα γιατί «δεν είμαστε στο επίπεδό τους». Πρόκειται ίσως για μία γλωσσική υπερβολή που χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, εκλογικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν μία επιθετική και επεκτατική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας.

Οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών. Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα μέσο επίλυσης (αυτής της διαφοράς) – και αυτό το μέσο δεν είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο. Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν η μία την άλλη, κατορθώνουν να λύνουν τις διαφορές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία.


Alexia Kefalas: Φοβάστε πως η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Ελλάδα όπως η Ρωσία στην Ουκρανία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ είναι καταρχήν αδιανόητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εγγενείς κινδύνους της παρούσας κατάστασης. Επέλεξα συνειδητά να μην αντιδράσω σε κάθε επιθετική πρόκληση του Προέδρου Erdogan και δεν θα παίξω ποτέ το παιχνίδι της επιθετικής πλειοδοσίας. Αντιθέτως, όπως δήλωσα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και το επαναλαμβάνω, η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν θα δεχτώ καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο.


Alexia Kefalas: Αναφέρεστε στην αγορά όπλων εκ μέρους της Ελλάδας, όπως τα 24 μαχητικά τύπου Rafale και οι 3 φρεγάτες από τη Γαλλία και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα το δικαίωμα να διασφαλίσει την άμυνά της. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν μας είχε επιτρέψει να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα που τα δημοσιονομικά μας έχουν σαφώς βελτιωθεί, είναι φυσιολογικό να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αλλά πάντα στη λογική της άμυνας. Δεν μπορεί παρά να με χαροποιεί η συνεργασία που έχουμε με τη Γαλλία σε αυτόν τον τομέα.


Alexia Kefalas: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνά της, πιστεύετε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα καιρό αυτό το βάρος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, διατηρούμε έναν προσεκτικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες μας και τους διαθέσιμους πόρους. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργούμε σύμφωνα με τις διατάξεις του Προγράμματος Αμυντικών Επενδύσεων του 2014. Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να εισέλθουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε μια αποτρεπτική δύναμη απέναντι σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης της κυριαρχίας μας. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.


Alexia Kefalas: Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αισθάνεται απειλούμενη…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ανεύθυνο, εκ μέρους της Τουρκίας, να ισχυρίζεται ότι αισθάνεται πως απειλείται από τα νησιά μας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Θυμίζω εδώ την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 – αυτή η χώρα υφίσταται κατοχή ακόμη και σήμερα. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι προσβλέπουμε στις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον γείτονά μας, αλλά η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει.


Alexia Kefalas: Τον Ιούλιο του 2020, σοβαρά περιστατικά έλαβαν χώρα στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα έστειλε ερευνητικό σκάφος εντοπισμού υδρογονανθράκων, που συνοδευόταν από πολεμικά πλοία. Μόνον η Γαλλία μεσολάβησε, γεγονός που απέτρεψε την κλιμάκωση…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αλήθεια ότι η σχέση μας με τη Γαλλία είναι ξεχωριστή. Πέρα από την ιστορική φιλία των λαών μας, υπάρχει μία συνεργασία που βασίζεται στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπεγράφη πέρυσι στο Παρίσι. Αυτή η Συμφωνία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου. Η Γαλλία θα παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, και αντίστροφα. Με τον φίλο μου, τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.


Alexia Kefalas: Πώς βλέπετε την επιθυμία του Τούρκου Προέδρου να μεσολαβήσει στην ουκρανική σύγκρουση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, αποκομίζει τεράστια οφέλη από τα περιοριστικά μέτρα μας, διευκολύνοντας την καταστρατήγησή τους, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.


Alexia Kefalas: Τι στάση τηρεί η Ελλάδα σε αυτή τη σύγκρουση; Ποιος είναι ο ρόλος της;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, υποστηρίξαμε την Ουκρανία, στέλνοντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί η Ελλάδα ιστορικά και παραδοσιακά είχε δεσμούς φιλίας με τον ρωσικό λαό. Έχω εξηγήσει δημόσια ότι αυτός ο πόλεμος μας αφορά όλους, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ιερών αρχών του Διεθνούς Δικαίου που είναι η αυτοκυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη δημιουργία τέτοιου είδους προηγούμενων. Εξάλλου, η Ρωσία εργαλειοποιεί τις πηγές ενέργειας και έχει προκαλέσει αυτήν την οικονομική και κοινωνική κρίση που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, έχουμε θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα βόρεια της χώρας, το οποίο έχει γίνει και πύλη εισόδου φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ελλάδας και των Βαλκανίων και -γιατί όχι- της Ουκρανίας.


Alexia Kefalas: Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα της ενέργειας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κατασκευής ενός πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μόλις εγκαινιάσαμε τη διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Oι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εταίροι μας αξιολογούν θετικά αυτή τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Δε διαθέτουμε πυρηνικό σταθμό, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε, βραχυπρόθεσμα, τον λιγνίτη, και φυσικά το φυσικό αέριο. Οι δύο σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεθούσα (ο ένας είναι πλωτός) είναι ήδη σε λειτουργία και αυτός της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμος το 2023. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στις 14 Οκτωβρίου, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύφθηκε 100%, για 5 έως 6 ώρες, από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάνελ και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχει συνέχεια.


Alexia Kefalas: Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και λιτότητας στην Ελλάδα, οι εξαγωγές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και η χώρα επωφελείται από μια σειρά δυτικών επενδύσεων: Pfizer, Microsoft, Amazon, Volkswagen, Google και σύντομα L’Oréal. Έχει περάσει η εποχή που υπήρχαν μόνο Κινέζοι επενδυτές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι… αυτή η εποχή έχει περάσει. Η Ελλάδα έχει γίνει προνομιακός προορισμός των διεθνών επενδυτών. Τους προσελκύει η πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και η γεωγραφική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Ένα μεγάλο μέρος των νέων μας εγκατέλειψε τη χώρα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Θα ήθελα πολύ να τους δω να επιστρέφουν. Στο μεταξύ, το 2022 καταρρίψαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών, και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.


Alexia Kefalas: Ο τουρισμός, δεύτερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας μετά την εμπορική ναυτιλία, ανακάμπτει δυναμικά. Ωστόσο, διαθέτει η χώρα τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει, όπως έγινε αυτό το καλοκαίρι, 33 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή αριθμό τριπλάσιο από τον πληθυσμό της;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορεί να υποδέχεται επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Εκτός από την Ακρόπολη που αποτελεί το πιο γνωστό σύμβολο στον κόσμο, υπάρχει και μια Ελλάδα με λιγότερους επισκέπτες, άγριας ομορφιάς, με εντελώς παρθένες περιοχές που προσελκύουν τουρίστες οι οποίοι αναζητούν την αυθεντικότητα. Τα τοπία, η φιλοξενία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία τους είναι μοναδικά. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για υποδομές και της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος.


Alexia Kefalas: Η πρόσφατη εικόνα των 92 γυμνών προσφύγων, εγκαταλελειμμένων κοντά στον ποταμό Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συγκλόνισε πολλούς. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί με τη βία μετανάστες…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι καινούριες. Ήδη τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, επιχειρώντας να εξωθήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πήγαμε στα σύνορα με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι απαραβίαστα. Και ως Πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας πρώτης γραμμής, έτσι αντιλαμβάνομαι το καθήκον μας, που είναι να προστατεύουμε τα σύνορά μας και να εμποδίζουμε τους μετανάστες να εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη – με σεβασμό, βεβαίως, στις αρχές του ανθρωπισμού. Καθημερινά, οι ελληνικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό για να σώσουν μετανάστες που κινδυνεύουν και έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015.


Alexia Kefalas: Ωστόσο, η Ελλάδα δέχεται κατηγορίες, εδώ και καιρό, ότι δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασφαλώς, σήμερα, οι συνθήκες για τους μετανάστες δεν είναι πια οι ίδιες στα νησιά του Αιγαίου. Ο καταυλισμός της Μόριας, στη Λέσβο, αυτό το παλιό, απάνθρωπο στρατόπεδο της ντροπής, δεν υπάρχει πια. Έχουμε δημιουργήσει υπερσύγχρονες υποδομές, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται γρήγορα. Εάν γίνουν δεκτοί, όσοι έχουν λάβει άσυλο είναι ευπρόσδεκτοι να ενσωματωθούν στη χώρα μας. Προσωπικά, έχω εργαστεί πολύ για τις συνθήκες που επικρατούν για τους ασυνόδευτους ανήλικους – κάτι που αναγνωρίζουν άλλωστε οι ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα.

Έχουμε καλή συνεργασία με τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΚΟ, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ορισμένες από αυτές προτιμούν ξεκάθαρα να παίζουν το ρόλο του διακινητή – κάτι που τους οδηγεί να ασκούν κριτική στην Ελλάδα, αναπαράγοντας αβάσιμα επιχειρήματα της Άγκυρας. Η Τουρκία, βεβαίως, έχει φιλοξενήσει στο έδαφός της 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άρνησή της να σεβαστεί τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη με την ΕΕ το 2016 – πόσω μάλλον επειδή η Ένωση παρέχει γενναιόδωρα κονδύλια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να καλύψουν τις ανάγκες τους.