Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην ελληνική κοινωνία



Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:

Θα θυμάστε ότι προ ενός μηνός είχαμε συζητήσει και είχα ζητήσει να ελέγχονται σε σταθερή βάση οι ρυθμοί εφαρμογής όλων των προτεραιοτήτων μας και αναφέρομαι πρωτίστως στα μέτρα τα οποία είχαμε εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία εκτείνονται ουσιαστικά σε δύο χρονικούς κύκλους.

Από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί σχεδόν το εν τρίτον, ανάμεσα σε αυτά και η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο το οποίο αφορά 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Έχει ψηφιστεί η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για 2.700.000 συμπολίτες μας και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2023. Έχει ψηφιστεί η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, εάν επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης, στα 2.000 ευρώ. Η απαλλαγή από τέλη επιτηδεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Μια σειρά από ρυθμίσεις θα δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα: η πιο σημαντική ίσως είναι η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Δεκέμβριο. Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας. Και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέτρο που αφορά παραπάνω από 30.000 συμπολίτες μας.

Θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης. Θέλω να θυμίσω ότι φέτος θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διαθέσει πέρυσι, σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχους.

Και, σημαντική παρέμβαση, η αύξηση κατά 200.000 όσων μετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο έχει αγκαλιαστεί από πολλούς συμπολίτες μας και κρίναμε αναγκαίο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Και βέβαια εντός του Νοεμβρίου θα δρομολογηθούν οριστικά και τα μέτρα που αφορούν τους συμπολίτες μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα: αγρότες, κτηνοτρόφους. Και από την αρχή του χρόνου η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ρυθμίσεις που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να θυμίσω, για ακόμη μια φορά, ότι είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Αλλά θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται -σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο- να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022 αλλά και για το 2023.

Αποδεικνύουμε, όμως, στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου