Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

4ωρη στάση εργασίας στην «Αυγή» γιατί είναι απλήρωτοι

 


Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά, δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους και διαμαρτύρονται για το εργασιακό.

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή στην «ΑΥΓΗ» από την ΕΣΗΕΑ με αίτημα την καταβολή παλαιών δεδουλευμένων αποδοχών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα “avgi.gr”, για την μη καταβολή παλαιών δεδουλευμένων αποδοχών τους, που αντιστοιχούν σε ενάμιση μήνα και παλεύουν να τα πάρουν.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ :




Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο

 


Ενημερωτικό σημείωμα για τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, στο πλαίσιο της 29ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο.

«Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολούμενων: στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα πρακτορεία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).


«Είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Πρωθυπουργός, στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα του εμβολιασμού των πολιτών τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια, να πείσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα, πρέπει να εμβολιαστούν, για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο».


Απευθυνόμενος σε εργοδότες και εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση «να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Προστατεύουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε όλοι μας μία ανησυχία σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχει κάνει ακόμα έντονη την παρουσία της στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό, όμως, αυτό να συμβεί».


Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πια ότι η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί διπλή δόση εμβολιασμού για να μπορέσουν οι εμβολιασμένοι να είναι πλήρως προστατευμένοι».


«Έχουμε πει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις, έχοντας λάβει υπόψη μας και τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής» σημείωσε.


Μιλώντας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είχαμε την προνοητικότητα ως Ελλάδα να θέσουμε το ζήτημα αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν όλα ήταν μαύρα, φέτος τον Ιανουάριο» συμπληρώνοντας ότι «αν αργούσαμε να το κάνουμε δεν θα προφταίναμε να είχαμε στην διάθεση μας αυτό το πιστοποιητικό το οποίο έχει γίνει πραγματικότητα και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μια πάρα πολύ σημαντική διευκόλυνση προκειμένου να μπορούμε να ταξιδέψουμε με μεγαλύτερη άνεση».


Αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την αναμόρφωση του brand της χώρας και την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προστιθέμενη αξία θα προέλθει πρωτίστως μέσω των μοναδικών, ποιοτικών εμπειριών που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, ειδικά εφόσον αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της.


«Αν θέλουμε να δούμε από πού θα έρθει η ανάπτυξη, και τονίζω η ανάπτυξη όχι με όρους αριθμού επισκεπτών αλλά με όρους προστιθέμενης αξίας, η ανάπτυξη θα έρθει από τέτοιες μοναδικές εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να προσφέρονται όλο το χρόνο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Θα πρέπει να ξεφύγουμε πια από την τυραννία των αφίξεων» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από την προσέλκυση επισκεπτών «οι οποίοι θα έρχονται πρωτίστως για τον πολιτισμό μας και όχι μόνο για τις όμορφες παραλίες μας το καλοκαίρι. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα, προφανώς, να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο».


Περιγράφοντας με λίγες λέξεις το όραμά του για τον τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «να είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία τέτοια που όποιος έρχεται στην Ελλάδα να πει ότι “αυτές ήταν οι καλύτερες διακοπές που πέρασα ποτέ και θέλω να γυρίσω και να το πω και σε όλους τους φίλους μου”».


Ολόκληρη η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ


Γιάννης Ρέτσος: Κύριε Πρωθυπουργέ και πάλι θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη φετινή μας Γενική Συνέλευση.


Μία δεύτερη υβριδική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι την ίδια εποχή ήμασταν στο αεροδρόμιο, στο Ελευθέριος Βενιζέλος, θέλοντας να σηματοδοτήσουμε την επανέναρξη του τουρισμού. Νομίζω ότι όλοι μέσα μας είχαμε μία κρυφή ελπίδα, δεν θα πω με τίποτα βεβαιότητα, αλλά είχαμε μία κρυφή ελπίδα ότι ο εφιάλτης είχε αρχίσει να περνάει, ότι τον είχαμε αφήσει πίσω μας.


Και γνωρίζαμε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο το περσινό καλοκαίρι, αλλά ελπίζαμε ότι από το φθινόπωρο και μετά τα πράγματα σιγά – σιγά θα πήγαιναν καλύτερα.


Η αλήθεια είναι ότι διαψευστήκαμε. Η πανδημία μας χτύπησε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε -το δεύτερο κύμα- και παρότι με πάρα πολύ σωστούς κανόνες, με ασφάλεια ανοίξαμε και αρχίσαμε να υποδεχόμαστε τουρίστες. Ξαφνικά τον Σεπτέμβριο αναγκαστήκαμε πάλι να κλείσουμε. Αναγκάστηκαν οι αγορές μας να κλείσουν και να καταλήξουμε από τον Νοέμβριο και μετά σε ένα δεύτερο lockdown, αντιμετωπίζοντας πλέον ένα δεύτερο και τρίτο κύμα πανδημίας, πολύ σφοδρότερα από το πρώτο.


Σε όλο αυτό το διάστημα, πάνω από τις τουριστικές επιχειρήσεις απλώθηκε ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα προστασίας. Ήταν πάρα πολύ συχνή η επαφή, η επαφή μας, η επαφή με όλα τα Υπουργεία και από την πρώτη μέρα της πανδημίας και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους στηρίχθηκαν.


Πέρασε ο χειμώνας, φτάσαμε στο δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι έχοντας πλέον ένα τεράστιο όπλο, ένα όπλο που δεν είχαμε πέρυσι, το οποίο είναι τα εμβόλια. Ξεκινάμε λοιπόν μια δεύτερη χρονιά έχοντας την εμπειρία της περσινής, χρησιμοποιώντας ό,τι μάθαμε πέρυσι και έχοντας βέβαια και αυτό το ισχυρό όπλο των εμβολιασμών το οποίο μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα δυσκολευτούμε αλλά δεν θα αναγκαστούμε να πισωγυρίσουμε πάλι από το φθινόπωρο και μετά όπως έγινε πέρυσι.


Η Κυβέρνηση πραγματικά και οφείλω να το ομολογήσω, το είπα και στην ομιλία μου, με το πλέγμα αυτό των μέτρων στήριξε, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει.


Δεν έχουμε βγει ακόμα από το τούνελ. Ελπίζουμε ότι και τα μέτρα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν. Δεν ευχόμαστε αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση εκείνη που τα πράγματα υγειονομικά δεν θα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε και θα αναγκαστούμε να πάμε και σε επιπλέον στήριξη.


Έχουμε όμως τη σιγουριά, έχουμε τη βεβαιότητα ότι μας ακούτε, ότι η εμπειρία η οποία έχει συσσωρευτεί θα βοηθήσει. Και αυτό που είπα το επαναλαμβάνω και το πιστεύω: αν δεν αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα πρόβλημα με τις μεταλλάξεις ή κάποια απρόοπτη αλλαγή στην πανδημία, το δεύτερο εξάμηνό μας σίγουρα μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από ό,τι το περιμένουμε.


Ο λόγος σε εσάς κ. Πρωθυπουργέ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ρέτσο, και να ευχαριστήσω στο πρόσωπό σας και στα μέλη σας που συμμετέχουν στη Γενική σας Συνέλευση όλον τον κλάδο του τουρισμού, εργοδότες και εργαζόμενους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε μπορώ να πω άψογα κατά τη διάρκεια μιας πάρα πολύ δύσκολης περιόδου έτσι ώστε να μπορέσουμε να απλώσουμε πάνω από τον κόσμο του τουρισμού ένα πλέγμα προστασίας για το οποίο και εσείς μιλήσατε αναλυτικά.


Ένα πλέγμα προστασίας το οποίο ήταν και παραμένει εξαιρετικά απαραίτητο για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε μια πρωτοφανή κρίση όμοια της οποίας δεν είχαμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες.


Χαίρομαι διότι αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης τυγχάνει της απαραίτητης αναγνώρισης και πιστεύω ότι ακριβώς αυτό το πλαίσιο προστασίας, με στήριξη ρευστότητας αλλά και με υποστήριξη των εργαζόμενων του κλάδου του τουρισμού, ήταν αυτό το οποίο σας επιτρέπει σήμερα να ατενίζετε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία.


Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής: αναφερθήκατε και εσείς στο γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι έχουμε στη διάθεσή μας πολλά περισσότερα όπλα από αυτά που είχαμε πέρυσι. Το σημαντικότερο από αυτά, προφανώς, είναι το όπλο των εμβολίων. Οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ γρήγορα στην πατρίδα μας αλλά και σε όλες τις κύριες αγορές μας, με αποτέλεσμα να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε γρήγορα, εντός του καλοκαιριού, να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι δε θα αντιμετωπίσουμε κάποιο τέταρτο κύμα.


Όμως για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται ακόμα επιπρόσθετη προσπάθεια, κι εδώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος. Θα φτάσουμε με σχετικά μεγάλη άνεση στην πατρίδα μας στο 50%, ενδεχομένως 55%, εμβολιαστικής κάλυψης χωρίς να καταβάλουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Ειδικά τώρα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εντός της επόμενης εβδομάδος.


Όμως, αυτό δε φτάνει. Και θα πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια, να πείσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα, πρέπει να εμβολιαστούν, για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.


Και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αφορά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι από τη φύση της δουλειάς τους είναι αρκετά εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή.


Έχουμε πει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις, έχοντας λάβει υπόψη μας και τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής.


Όμως κάνω μία έκκληση και σε εσάς ως εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους του τουρισμού, να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Προστατεύουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε όλοι μας μία ανησυχία σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχει κάνει ακόμα έντονη την παρουσία της στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό, όμως, αυτό να συμβεί.


Ξέρουμε από τις προηγούμενες μεταλλάξεις με πόσο μεγάλη ταχύτητα αυτές τελικά επικρατούν. Και θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο, πολύ άδικο, για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας η οποία θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποιο πισωγύρισμα.


Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, είναι όμως ένας διακριτός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια.


Δεν έχουμε, όμως, στη διάθεσή μας μόνο το δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο. Έχουμε και τα self-test, τα οποία πρέπει να σας πω ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας οι οποίοι με αυτό τον τρόπο κατάφεραν και αυτοπεριορίστηκαν και μείωσαν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.


Και έχουμε βέβαια και μια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ως προς τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία είχαμε θέσει σε εφαρμογή από πέρυσι. Εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος άρα θεωρώ ότι φέτος είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν πέρσι.


Βέβαια αναμένουμε και τις αποφάσεις των μεγάλων αγορών έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους φίλους μας οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν την πατρίδα μας.


Μια τελευταία εισαγωγική παρατήρηση: αφορά στην πολύ μεγάλη σημασία του πιστοποιητικού Covid, αυτού που αποκαλούμε «πράσινο πιστοποιητικό». Είχαμε την προνοητικότητα ως Ελλάδα να θέσουμε το ζήτημα αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν όλα ήταν μαύρα, φέτος τον Ιανουάριο για την ακρίβεια.


Είπαμε ότι πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε για το καλοκαίρι, για τον απλούστατο λόγο ότι αν αργούσαμε να το κάνουμε δεν θα προφταίναμε να είχαμε στην διάθεση μας αυτό το πιστοποιητικό το οποίο έχει γίνει πραγματικότητα και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μια πάρα πολύ σημαντική διευκόλυνση προκειμένου να μπορούμε να ταξιδέψουμε με μεγαλύτερη άνεση.


Θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά ότι το πράσινο πιστοποιητικό, το πιστοποιητικό Covid, είναι μια διευκόλυνση για τα ταξίδια. Κάθε χώρα εξακολουθεί και διατηρεί τη δυνατότητα να επιβάλλει ή να μην επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς, να δώσει ή να μην δώσει πρόσθετες διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας ή σε συμπολίτες μας οι οποίοι είτε έχουν νοσήσει, είτε μπορούν να μας επιδείξουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ.


Άρα έχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και εγώ πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο ενδεχομένως να μας εκπλήξει ευχάριστα. Κάποιες αγορές έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία δυναμικής. Παραδείγματος χάρη σημαντικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες έχουν καθυστερήσει. Αλλά καθοριστικός παράγοντας στο τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι η πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, παντού στον κόσμο, κυρίως στις μεγάλες αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε.


Γιάννης Ρέτσος: Κύριε πρόεδρε, κάνοντας ένα σχόλιο για το πράσινο πιστοποιητικό που έγινε τελικά πιστοποιητικό Covid, να πω ότι ο ΣΕΤΕ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία, παρότι οφείλουμε να πούμε ότι και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, τον Ιανουάριο που πρωτοδιατυπώθηκε, κατακρίθηκε, αλλά τελικά νομίζω ότι ήταν προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να μπορούσαν τελικά τα ταξίδια να ξαναξεκινήσουν, ήταν αυτός, ο ενιαίος τρόπος που τελικά υιοθετήθηκε.


Έχετε συνεχείς επαφές στο εξωτερικό με όλους τους ομολόγους σας και σε Ευρωπαϊκό και σε εκτός Ευρώπης επίπεδο. Μάλιστα τελευταία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, τον Μπόρις Τζόνσον.


Επειδή γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αγωνία όλων εδώ και όλου του κόσμου τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα των αγορών. Η Ρωσία ευτυχώς μετά από πολύ κόπο και πολύ δουλειά, που ξέρω επίσης και προσωπικά την προσπάθεια που κάνατε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, από τις 28 Ιουνίου φαίνεται να ξεκινά αριθμό πτήσεων ικανό να φέρει κόσμο στην Ελλάδα.


Ο μεγάλος γρίφος παραμένει η Μ. Βρετανία και το μεγάλο ερωτηματικό. Έχετε κάτι να πείτε για το συγκεκριμένο; Έχει προκύψει κάτι; Μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η Βρετανική αγορά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να κάνω κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση διότι δεν εξαρτάται από εμάς. Αυτό το οποίο θα ήθελα όμως να επισημάνω είναι ότι έχουμε κάθε λόγο από τη μία να θέλουμε να ανοίγουν αγορές, από την άλλη πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί.


Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την ταχύτητα μετάδοσης της λεγόμενης μετάλλαξης Δέλτα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά συνέπεια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη είμαστε και πιο προστατευμένοι, διότι η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση, ή αν έρθει θα καθυστερήσει να έρθει.


Κατά συνέπεια αυτό το οποίο εγώ ζήτησα από τον βρετανό Πρωθυπουργό, ήταν να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο. Να μην έχουμε δηλαδή διακρίσεις, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, καθώς επιδημιολογικά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον οι σημαντικοί προορισμοί για τους βρετανούς τουρίστες, βρίσκονται περίπου στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.


Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα της Πορτογαλίας στη Μ. Βρετανία ή της Μ. Βρετανίας στην Πορτογαλία, τελικά δεν ωφέλησε τόσο πολύ την Πορτογαλία, καθώς αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα.


Κατά συνέπεια, θα προτιμήσω και εγώ να είμαστε πιο προσεκτικοί, να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε στους επισκέπτες που έρχονται από αγορές για τις οποίες μπορεί να έχουμε κάποια ερωτηματικά. Το κάνουμε ήδη, ας πούμε, στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, να εντείνουμε εμείς τους ελέγχους που κάνουμε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο μας δηλώνουν ο επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας.


Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εβδομάδα που περνάει σε όλες τις χώρες σημαίνει ουσιαστικά εκατομμύρια παραπάνω εμβολιασμούς. Και επειδή ξέρουμε πια ότι η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί διπλή δόση εμβολιασμού για να μπορέσουν οι εμβολιασμένοι να είναι πλήρως προστατευμένοι ας δούμε και αυτή την όψη του νομίσματος, ότι πίσω από κάθε πρόβλημα μπορεί να κρύβεται τελικά και κάτι καλό.


Γιάννης Ρέτσος: Μιλήσαμε και μίλησα κατά την διάρκεια της ομιλίας μου για όλο το πλέγμα των μέτρων στήριξης που προφανώς όσο ανοίγει η οικονομία σταδιακά τα μέτρα αυτά αποσύρονται.


Ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη των μέτρων αυτών των 14 τελευταίων μηνών ήταν ότι στηρίχθηκε η απασχόληση και ότι η ανεργία κρατήθηκε στα επίπεδα προ πανδημίας. Έγινε με έξυπνο τρόπο, οι αναστολές εργασίας, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο βασίστηκε στο γερμανικό αντίστοιχο πρόγραμμα, βοήθησαν πάρα πολύ την αγορά εργασίας.


Τώρα όμως που μπαίνουμε πλέον σε μια σταδιακή επανεκκίνηση υπάρχει η αγωνία στον κόσμο του τουρισμού, και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους, αφενός για το πώς θα συνεχίσει να στηρίζεται η εργασία, αφετέρου για το πώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι καλούμαστε να διεκδικήσουμε ένα μικρότερο μερίδιο πίτας από μια μικρότερη πίτα. Γιατί ο ανταγωνισμός μας φέτος είναι πολύ πιο δυνατός και ισχυρός γιατί πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες της Μεσογείου που λειτούργησε έστω και με αυτό τον υβριδικό τρόπο.


Το ερώτημα λοιπόν είναι, ή τέλος πάντων ο σχολιασμός που θα ήθελα από εσάς: στο κομμάτι της απασχόλησης τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα, πώς πρόκειται να λειτουργήσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο συζητούσαμε το τελευταίο διάστημα. Αλλά και αν «ακούτε» -γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείτε να δεσμευτείτε αυτή τη στιγμή- το κομμάτι του ΦΠΑ. Στο οποίο πλέον έχουμε επικεντρωθεί σε -κάτι που είχατε πει εσείς προεκλογικά- έναν ενιαίο συντελεστή ο οποίος θα ίσχυε σε όλο τον τουρισμό και σε όλες τις μεταφορές, της τάξης του 11%, που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τουλάχιστον του νότου. Και θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να ανακτήσουν το επόμενο διάστημα, τα επόμενα δύο χρόνια, πολύ μεγάλο μέρος από τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς πράγματι δουλέψαμε σε κλίμα συνεργασίας, αποφεύγοντας από την πλευρά σας -κι αυτό θέλω να το αναγνωρίζω- μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, και κρατώντας για τον εαυτό μας τη δυνατότητα να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κρατάμε δημοσιονομικά «πυρομαχικά». Διότι είχαμε την υποψία ότι τελικά αυτή η κρίση θα κρατήσει περισσότερο, από όσο εκτιμούσαμε τουλάχιστον, πέρυσι τέτοια εποχή.


Και νομίζω ότι αυτή η πολιτική μας δικαιώθηκε, γι αυτό και ξεδιπλώσαμε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας συνολικά, αλλά και τα μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, σταδιακά. Ανταποκρινόμενοι πάντα στις συγκεκριμένες ανάγκες της εποχής.


Και σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολούμενων, στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα πρακτορεία. Πιστεύω ότι είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό. Εξου και δεν είχαμε καμία αύξηση στην ανεργία η οποία να έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο.


Προφανώς και οι μεγάλες προκλήσεις θα συνεχίζονται, και δε θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε αυτόματα, από τη μία στιγμή στην άλλη, σε επίπεδα εσόδων τα οποία είδαμε τελευταία φορά το 2019. Όπως η Κυβέρνηση στήριξε σταθερά όλους τους κλάδους της οικονομίας, έτσι θα το κάνει και τώρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.


Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση της ενεργούς στήριξης σε μία φάση σταδιακής, να δανειστώ έναν ιατρικό όρο, «αποσωλήνωσης» της οικονομίας. Και αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσει πρόσθετες αναταράξεις.


Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της οικονομίας και προφανώς στον κλάδο σας πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού το δεύτερο εξάμηνο.


Η εντύπωση την οποία έχω, βλέποντας και μία σειρά από ποιοτικά στοιχεία, είναι ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Εντός της Ελλάδος οι Έλληνες θέλουν να ταξιδέψουν. Και προφανώς από το εξωτερικό το πρώτο πράγμα το οποίο μας απαντούν οι πολίτες όταν τους ρωτάμε «τι θέλετε να κάνετε όταν τελειώσει η πανδημία» είναι -μας λένε- εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ταξιδέψουν.


Άρα, κι εγώ είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα, ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από αυτό το οποίο περιμένουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε τελικά τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019.


Από εκεί και πέρα, δεν είμαι σε θέση σήμερα να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας, και ειδικά του ΦΠΑ. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι όσο καλύτερη είναι η απόδοση της οικονομίας συνολικά, όσο πιο γρήγοροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, όσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόζουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερο τελικά θα είναι και το δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο θα έχουμε στην διάθεση μας προκειμένου να υλοποιήσουμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα.


Γνωρίζετε ποιες ήταν οι δεσμεύσεις οι οποίες είχαμε αναλάβει. Τις είχαμε αναλάβει σε ορίζοντα τετραετίας, Και πρέπει να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, παρότι περάσαμε από μια πρωτοφανή κρίση, βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως προς την μείωση της φορολογίας έχουν ήδη υλοποιηθεί. Με τελευταία την μονιμοποίηση -με την έγκριση των θεσμών- της μείωσης του φόρου εισοδήματος από το 24 στο 22%.


Έχουμε ακόμα μια σειρά από εκκρεμότητες, προσωρινά μέτρα όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που θέλουμε προφανώς να τα μονιμοποιήσουμε. Αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την συνολική πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και προφανώς τα επόμενα χρόνια.


Είμαι, όμως, αισιόδοξος. Οι ενδείξεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές. Εξακολουθούμε και σήμερα ακόμα να εμμένουμε στην πρόβλεψη μας ότι η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 3,6%. Θα την αναθεωρήσουμε προς τα πάνω μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.


Προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί παρά υπερφίαλοι και νομίζω ότι αυτή η πολιτική, συνολικά, έχει δικαιωθεί.


Γιάννης Ρέτσος: Ωραία. Πάντως, κύριε πρόεδρε, εγώ θα συνεχίσω να σας το υπενθυμίζω σε τακτά χρονικά διαστήματα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή τα δημοσιονομικά θα επιτρέψουν και θα πραγματοποιηθεί αυτή η μείωση.


Να μιλήσουμε λίγο για Ταμείο Ανάκαμψης. Όλη η χώρα, όχι μόνο ο τουρισμός, όλη η οικονομία προσδοκά ότι η ατυχής αυτή, η άσχημη συγκυρία της πανδημίας γέννησε μια τεράστια ευκαιρία. Χρήματα τα οποία θα έρθουν ως επενδύσεις στην χώρα, τα οποία πραγματικά μπορεί να αλλάξουν την φυσιογνωμία της χώρας σε πάρα πολλούς τομείς.


Εμείς, επειδή μιλούσαμε για αλλαγή του τουριστικού μοντέλου και για αλλαγή του τουρισμού, έτσι όπως τον είχαμε βιώσει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν ακόμα από την πανδημία, θυμάστε ότι αρχές του 2020 σας είχαμε πει ότι ετοιμάζουμε μια μελέτη με εμβληματικά έργα υποδομών σε όλη την χώρα που θεωρούμε, που θεωρούσαμε την εποχή εκείνη, ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εξέλιξη του τουρισμού μας, την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος. Γιατί πραγματικά η διαχείριση των προορισμών είναι πλέον αυτό που είναι το Α και το Ω , αν θες να είσαι πρωταγωνιστής στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.


Τελικά ήρθε η πανδημία. Δεν σταματήσαμε την μελέτη αυτή, την οποία την υποβάλαμε το Σεπτέμβριο. Μάλιστα την έχουμε υποβάλει και στον κύριο Σκυλακάκη, με σκοπό να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και οι υποδομές αυτές δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό, αφορούν την οικονομία ολόκληρων περιοχών.


Θα ήθελα λοιπόν το σχόλιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που εσείς οραματίζεστε να βοηθήσει και την οικονομία και τη χώρα, αλλά και τον τουρισμό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Ήταν μία τολμηρή πρόταση η οποία κατατέθηκε από κάποιους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων πέρσι τον Μάρτιο και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες και προκαταλήψεις για να φτάσουμε στο σημείο να γίνει πράξη.


Χρειάστηκαν πέντε μέρες συνεχούς διαπραγμάτευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου για να πειστούν και οι καχύποπτες χώρες ότι έπρεπε να κάνουν αυτό το τολμηρό βήμα. Να δανειστεί, δηλαδή, η Ευρώπη σε υπερεθνικό επίπεδο, η Κομισιόν συγκεκριμένα, με εγγυήσεις των κρατών-μελών και στη συνέχεια να υποστηρίξει όλα τα κράτη-μέλη μέσα από ένα πλέγμα απευθείας επιχορηγήσεων αλλά και φθηνού δανεισμού.


Και η Ελλάδα, φυσικά, είναι από τις πολύ ωφελημένες χώρες έχοντας να εισπράξει τα επόμενα χρόνια σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό είναι χαμηλότοκα δάνεια που θα κατευθυνθούν πρωτίστως προς επιχειρήσεις.


Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος για το ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της οποίας το Σχέδιο εγκρίθηκε. Η Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα. Και χαιρετίστηκε το Σχέδιο και για τη λεπτομέρειά του και για τη συνοχή του και για τη συμμόρφωση του με κεντρικούς Ευρωπαϊκούς στόχους. Εν προκειμένω, την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό άλμα το οποίο πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως Ευρώπη.


Προφανώς αυτή η ευκαιρία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάει αναξιοποίητη. Γνωρίζετε τις βασικές δράσεις του προγράμματος. Έχουμε και πολύ συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία αφορούν τον τουρισμό. Έχουμε όμως και οριζόντιες δράσεις που θα ωφελήσουν συνολικά την επιχειρηματικότητα, μεγάλη, μικρή, μεσαία, αλλά και τις υποδομές στην πατρίδα μας.


Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προσθέσετε και τους πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ, το οποίο -και αυτό- διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμώ ότι πάλι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή έγκριση.


Δημιουργείται δηλαδή ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό το οποίο ταλάνιζε την ελληνική οικονομία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Και προφανώς θέλουμε ο κλάδος του τουρισμού να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, βέβαια υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


Η βιωσιμότητα, η συμμόρφωση με το πλαίσιο βιωσιμότητας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) είναι πια μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση. Η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός πηγαίνουν χέρι-χέρι σε βαθμό τέτοιο που οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε το ίδιο το τουριστικό μας προϊόν.


Πιστεύω επίσης ότι η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα -δεν τα άλλαξε όλα- αλλά σίγουρα έφερε πιο μπροστά την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Έκανε -κατά την άποψή μου- πιο σημαντική την έννοια της μοναδικής εμπειρίας. Μας υποχρεώνει ουσιαστικά να ανακατευθύνουμε το τουριστικό μας προϊόν προς κατευθύνσεις που ήδη ο ΣΕΤΕ αλλά και η ελληνική πολιτεία έχουμε προδιαγράψει σε αδρές γραμμές.


Κατά συνέπεια αυτή η τάση, μαζί με την τάση της ψηφιοποίησης, είναι δύο τάσεις που θα υποστηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και βέβαια θα πρέπει να υλοποιηθούν τελικά και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- οι οποίες θα κληθούν το επόμενο διάστημα να κάνουν σημαντικές επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.


Προφανώς βέβαια και οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν από την ελληνική πολιτεία εκεί θα κατατείνουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός ήδη από φέτος ωφελείται από μια σημαντικότατη επένδυση η οποία ξεκίνησε πριν από χρόνια πάλι από μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αναφέρομαι στην αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει ολοκληρωθεί φέτος και παρουσιάζει πια μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα αεροδρόμιά μας στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας.


Άρα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις δημόσιες πολιτικές που θα ασκήσουμε, μεγάλη ευκαιρία και για τις επιχειρήσεις ως προς την πρόσβαση που θα έχουν σε φθηνό δανεισμό. Υπό την προϋπόθεση, το τονίζω πάλι, ότι θα είμαστε συνεπείς με μια στρατηγική την οποία θα χαράξουμε, η οποία θα έχει ως στόχο αυτά τα οποία έχουμε πει πολλές φορές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, την αναβάθμισή του, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη του χειμερινού μας τουρισμού, τη δυνατότητα να περνούν επισκέπτες περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά ενδεχομένως για δουλειά. Αυτή είναι μία τάση η οποία θα επιταχυνθεί από την πανδημία και συνδέεται προφανώς και με τον κλάδο του τουρισμού.


Αυτές είναι τάσεις τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε και τώρα είμαστε στην κατάλληλη θέση να το κάνουμε. Αυτό το οποίο αποκαλούμε στα αγγλικά «soft power», η ήπια ισχύς της χώρας μας, νομίζω ότι τον τελευταίο χρόνο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, και ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και επειδή πιστεύω ότι αναγνωρίζεται η συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης.


Τώρα είναι η συγκυρία και τώρα πρέπει να τολμήσουμε να βάλουμε το τουριστικό μας προϊόν μας προϊόν σε βάσεις στέρεες για την επόμενη δεκαετία. Αναγνωρίζοντας με ειλικρίνεια ποιες είναι αυτές οι μεγάλες τάσεις τις οποίες όχι απλά δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε.


Γιάννης Ρέτσος: Πιάνομαι λίγο από την τελευταία σας αναφορά και θέλω να ξανά τονίσω πόσο σημαντικές θεωρούμε στον ΣΕΤΕ τις συνέργειες. Άλλωστε, ο τρόπος που θα κατευθυνθούν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προϋποθέτουν ΣΔΙΤ, προϋποθέτουν συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.


Άρα αυτό δείχνει και την πορεία προς το μέλλον, και θέλω να επανέλθω σε ένα διαχρονικό, αν θέλετε, δε θα το έλεγα αίτημα, θα το έλεγα επιθυμία του ιδιωτικού τομέα, του ΣΕΤΕ, για σύμπραξη του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.


Αυτό, κύριε Πρόεδρε, την περασμένη δεκαετία, προ 2010 δηλαδή, προ δημοσιονομικής κρίσης, φαινόταν ουτοπικό και ήταν μόνο σε επίπεδο ρητορικής, δεν υπήρχε σχεδόν καμία συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.


Η δημοσιονομική κρίση λειτούργησε την εποχή εκείνη, σαν έτσι, η θρυαλλίδα που επέτρεψε να έρθει πιο κοντά ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα, και ειδικά από τη στιγμή που έγινε ο ΣΕΤΕ κοινωνικός εταίρος και μετά, το 2013 και δημιουργήθηκε και η Marketing Greece, επιτεύχθηκαν συνέργειες, όχι σε συστηματική βάση.


Από την άλλη, δε θα τις έλεγα και ευκαιριακές. Έγιναν προσπάθειες να έρθει κοντά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Συνέβη το 2015 με το καλοκαίρι εκείνο το τρομερό με το κλείσιμο των τραπεζών και τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας, που η Marketing Greece βγήκε μπροστά και βοήθησε τότε τον ΕΟΤ στην καμπάνια που επιχείρησε να κάνει για τη χώρα.


Ξαναέγινε το 2018 και έγινε και πέρυσι το καλοκαίρι σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και στην δύσκολη συγκυρία. Μάλιστα και με την δική σας όχι απλώς έγκριση αλλά βγήκατε ο ίδιος μπροστά και την επικροτήσατε και την επιβραβεύσατε αυτή την συνεργασία. Και νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα της δύσκολης περσινής χρονιάς, γιατί έπιασε ένα μήνυμα ενσυναίσθησης το οποίο ακούστηκε στο εξωτερικό.


Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, η συνεργασία αυτή να γίνει πιο συστηματική. Και νομίζω ότι πρέπει πλέον να εξεταστεί και η πιθανότητα της θεσμικής θωράκισης μιας τέτοιας συνεργασίας. Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάζατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ναι. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι έχουμε την δυνατότητα να συνεργαζόμαστε παραγωγικά, να λάβουμε υπόψη τις απόψεις του κλάδου του τουρισμού, που εξάλλου θεωρώ ότι ξέρει καλύτερα από εμάς πώς να προβληθεί στο εξωτερικό. Υπάρχουν οι δυνατότητες να θεσμοθετήσουμε αυτή την συνεργασία με έναν τρόπο πιο μόνιμο και πιο σταθερό.


Θέλω, επίσης, να σας πω ότι πριν την πανδημία είχαμε ξεκινήσει μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργική προσπάθεια να ξανασκεφτούμε συνολικά το brand της χώρας.


Αυτή η προσπάθεια σταμάτησε λόγω της πανδημίας, όμως το 2022 θα είναι η χρονιά όπου θα ξαναπιάσουμε το νήμα και θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την καινούργια εικόνα της χώρας κάτω από την οποία θα θέλαμε να υπάρχει μια ομοιομορφία όλων των κλάδων που με κάποιο τρόπο είναι «εξαρτημένοι» από το brand Ελλάδα.


Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτό. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν πολύ μεγάλη δυναμική -συχνά και με το αζημίωτο- και η ίδια η διαφήμιση, η προβολή της χώρας, αλλάζει χαρακτήρα.


Ποιος το φανταζόταν παραδείγματος χάρη ότι -αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα- μια επίδειξη μόδας ενός κορυφαίου οίκου στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει σχεδόν 100 εκατομμύρια views στο διαδίκτυο, να διαφημιστεί η χώρα, με σεβασμό στην πολιτιστική μας παράδοση, με ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Άρα οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλοί για μια πιο ουσιαστική συνεργασία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ο χρόνος στον οποίο ως Κυβέρνηση πια, ως ελληνική πολιτεία, ως Ελληνική Δημοκρατία, θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας η οποία προφανώς και θα έχει -πιστεύουμε- πολύ θετικές επιπτώσεις και στο branding και στο μάρκετινγκ του τουριστικού μας προϊόντος.


Γιάννης Ρέτσος: Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, κύριε πρόεδρε, να μετρήσει κανείς την αξία, τα χρήματα μάλλον, που θα έπρεπε να επενδύσει για να αγοράσει αυτό τον διαφημιστικό χρόνο που είχαμε δωρεάν από την προχθεσινή επίδειξη του Dior στην Αθήνα. Νομίζω πως το ποσό θα μας εντυπωσίαζε. Τι θα έπρεπε να πληρώσουμε για αγοράσουμε αυτή την προβολή που είχαμε.


Θα ήθελα να κλείσουμε με κάτι μελλοντικό και κάτι οραματικό. Ο τουρισμός αλλάζει. Ο τουρισμός, εμείς στον ΣΕΤΕ, κάναμε προσπάθειες εδώ και χρόνια να τον αλλάξουμε. Βλέπαμε ότι φτάνουμε πλέον σε ένα σημείο που θα αρχίζαμε να μιλάμε πλέον για κορεσμένες περιοχές. Υπήρχαν περιοχές οι οποίες είχαν αρχίσει να εξαντλούν τις δυνατότητες τους, ειδικά συμπυκνώνοντας την τουριστική κίνηση στους τρεις- τέσσερις μήνες του καλοκαιριού.


Μιλούσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια για διασύνδεση με άλλους τομείς. Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που βλέπουμε με τον πολιτισμό και με το τελευταίο, με την τελευταία σας αναφορά, ότι αρχίζει πλέον να γκρεμίζονται στερεότυπα και αρχίζουμε να βλέπουμε το πόσο πολύ αλληλένδετος και διασυνδεδεμένος είναι ο πολιτισμός με τον τουρισμό και πόσο μπορεί να ωφεληθεί ο ένας από τον άλλον.


Κάτι το οποίο ήταν αυταπόδεικτο αλλά στο παρελθόν αρνούμασταν να το δούμε. Η δημοσιονομική κρίση, επίσης, οδήγησε πάρα πολύ και στην διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.


Σε πρώτη φάση χωρίς να γίνει κάτι συγκεκριμένο. Απλά, από τις πρωτοβουλίες, κυρίως νεαρών ανθρώπων οι οποίοι επιστρέφοντας πολλές φορές στους τόπους καταγωγής τους και ψάχνοντας τις ανάγκες προϊόντων στο εξωτερικό, τι έχει ζήτηση, τι θεωρείται πρωτοπόρο, προχώρησαν σε δημιουργία προϊόντων, καλλιεργειών πρωτοπόρων. Προχώρησαν ουσιαστικά σε εξέλιξη των προϊόντων με πολύ σωστό πακετάρισμα και σωστό branding.


Και άρχισε να φαίνεται αυτή η διασύνδεση. Έχουμε δει, λοιπόν, πράγματα να αλλάζουν. Τώρα με την πανδημία που πρέπει τα πράγματα να γίνουν πολύ γρηγορότερα και με την προοπτική της βελτίωσης των υποδομών σε όλη την χώρα, κάτι το οποίο θα βελτιώσει πάρα πολύ τους προορισμούς μας σε πολλά επίπεδα.


Θα τους κάνει πολύ πιο φιλικούς -όχι μόνο για τους τουρίστες- αλλά και για τους κατοίκους τους. Ευελπιστούμε, λοιπόν, να πάμε στην επόμενη μέρα, να πάμε στον τουρισμό της επόμενης δεκαετίας. Ένα τουριστικό προϊόν που θα βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία του επισκέπτη ο οποίος επισκέπτης μετά από την πανδημία πλέον αρχίζει να βλέπει και αυτός διαφορετικά τα πράγματα.


Αρχίζει πλέον να θέλει να ξεφύγει από το μαζικό. Να πηγαίνει σε πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, να κυνηγάει πλέον την εμπειρία. Αυτό, λοιπόν, μας βάζει σε πάρα πολύ σκέψη για το να συγκροτήσουμε πλέον το όραμά μας, να το συγκροτήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, σε βήματα, πλέον, που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, στον τουρισμό της επόμενης δεκαετίας.


Και θα ήθελα έτσι κλείνοντας να ακούσουμε και το δικό σας όραμα. Πως οραματίζεστε αυτή την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού που το 2019 φαίνεται να έφτασε σε ένα ταβάνι με 33.000.000 αφίξεις και 19 περίπου δισεκατομμύρια άμεσα έσοδα.


Πώς θα ξαναπάμε εκεί και πως θα ξαναπάμε και υψηλότερα; Γιατί μπορεί να πάμε ψηλότερα Πρόεδρε μόνο εάν απλώσουμε αυτό τον κόσμο και αυτή την κίνηση σε μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς με νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες. Θα θέλαμε να ακούσουμε το όραμά σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι τα είπατε όλα. Ο τουρισμός θα είναι πολύ περισσότερο μία συνολική εμπειρία.


Η Ελλάδα έχει μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό, όχι μόνο ως προς την ομορφιά του φυσικού της περιβάλλοντος, ως προς την πολύ πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, ως προς το μοναδικό της φαγητό, ως προς την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το φως της, την αίσθηση της χαράς και της ευτυχίας που παίρνει κανείς επισκεπτόμενος την πατρίδα μας, το χαμόγελο των Ελλήνων προς τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο όμως πρέπει να το συνθέσουμε με έναν τρόπο που θα έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.


Μιλάω εδώ και πολλά χρόνια για τις συνέργειες με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα και τώρα έχουμε την ευκαιρία πολλές από αυτές τις συνέργειες να τις κάνουμε πράξη.


Είναι αδιανόητα χαμηλός ο αριθμός των επισκεπτών μας οι οποίοι επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες οι οποίοι θα έρχονται πρωτίστως για τον πολιτισμό μας και όχι μόνο για τις όμορφες παραλίες μας το καλοκαίρι. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα, προφανώς, να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο.


Και βέβαια ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη συνολική εμπειρία. Χρειάζεται όμως και τη δική σας συνεργασία. Εσείς είστε οι πρώτοι οι οποίοι προμηθεύεστε προϊόντα και προφανώς ο επισκέπτης προτιμά πάντα να τρώει ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα.


Εσείς από μόνοι σας έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε αγορές καινούργιων προϊόντων και να εντάξετε την ελληνική αγροδιατροφή μέσα στο δικό σας τουριστικό προϊόν.


Θα πρέπει να ξεφύγουμε πια από την τυραννία των αφίξεων. Ο επισκέπτης ο οποίος αφήνει ελάχιστα χρήματα έχει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον επισκέπτη ο οποίος μπορεί να αφήνει 10 φορές, 50 φορές, 100 φορές τα ίδια χρήματα.


Θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί ως προς τη διαχείριση των προορισμών οι οποίοι δείχνουν έντονα στοιχεία κορεσμού. Κι εκεί αν χρειαστεί αν πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να προστατεύσουμε αυτούς τους προορισμούς θα πρέπει να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί, γνωρίζουμε ότι μαζί με το Υπουργείο έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τους οργανισμούς διαχείρισης των ευαίσθητων προορισμών, οι οποίοι είναι και εμβληματικοί προορισμοί για τον ελληνικό τουρισμό.


Και είναι βέβαιο ότι παγκοσμίως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πάρα πολλά λεφτά για μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες η χώρα μας μπορεί να τις προσφέρει, μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε παιδιά κυρίως στην περιφέρεια να κάνουν τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά τα οποία θα φαντάζονταν ότι θα έκαναν και να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, στα πλαίσια, πάντα, της μοναδικής εμπειρίας.


Νομίζω ότι εκεί είναι και η μεγάλη προστιθέμενη αξία, εκεί είναι οι υπεραξίες τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε. Και προφανώς προς τα εκεί ήδη στρέφεται η αγορά, χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε μαζικό τουρισμό, που θα εξακολουθεί να παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.


Αλλά αν θέλουμε να δούμε από πού θα έρθει η ανάπτυξη, και τονίζω η ανάπτυξη όχι με όρους αριθμού επισκεπτών αλλά με όρους προστιθέμενης αξίας, η ανάπτυξη θα έρθει από τέτοιες μοναδικές εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να προσφέρονται όλο το χρόνο.


Θεωρώ τεράστιο ανεκμετάλλευτο πλούτο της χώρας μας τα βουνά μας, και το δυναμικό το οποίο αυτά μπορεί να προσφέρουν, ειδικά τον χειμώνα. Άμα δείτε παραδείγματος χάρη -αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο- την αγορά της χιονοδρομίας, η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά δεν είναι πια η χιονοδρομία η οποία γίνεται εντός των οργανωμένων τουριστικών θερέτρων, αλλά η ελεύθερη χιονοδρομία στο βουνό. Οι δυνατότητες της χώρας μας σε αυτό μόνο τον τομέα είναι ατελείωτες.


Και ανέφερα ένα μόνο μικρό υποσύνολο, από μία σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε για να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, να αναδείξουμε τις πόλεις μας ως προορισμούς τα Σαββατοκύριακα, να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό μας.


Και όταν αναφέρομαι στον πολιτισμό, δεν αναφέρομαι μόνο στον κλασικό πολιτισμό. Αναφέρομαι στον σύγχρονο πολιτισμό, αναφέρομαι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, στην χειροτεχνία μας, σε όλα αυτά τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με κάτι μοναδικό.


Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να προφυλάξουμε, αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να αναδείξουμε και αυτή η μοναδικότητα κρύβεται με το δικό της ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, όχι μόνο στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.


Αυτό, λοιπόν, είναι για εμένα το όραμά μου για τον τουρισμό: να είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία τέτοια που όποιος έρχεται στην Ελλάδα να πει ότι «αυτές ήταν οι καλύτερες διακοπές που πέρασα ποτέ και θέλω να γυρίσω και να το πω και σε όλους τους φίλους μου».


Γιάννης Ρέτσος: Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την παρουσία σας, εδώ, σήμερα αλλά και μια ακόμα φορά για τον τρόπο που όλους αυτούς τους 14 μήνες διαχειριστήκατε όλα όσα σας θέσαμε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.


Ελπίζω του χρόνου να βρεθούμε στο φυσικό μας χώρο των γενικών συνελεύσεων, με όλο τον κόσμο του τουρισμού, χωρίς περιορισμούς, χωρίς ζέστη, με το air-condition μας. Και να είμαστε σε θέση να μιλάμε πλέον για την αρχή της νέας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα η παρουσία σε εξωτερικό χώρο είχε χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επομένως ίσως πρέπει να σκεφτούμε και του χρόνου να τη μονιμοποιήσουμε έστω και αν είχε λίγο ζέστη.


Γιάννης Ρέτσος: Και από τον αριθμό των ατόμων.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πάρα πολύ.


Γιάννης Ρέτσος: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.





Παραιτήθηκε ο Σταύρος Μπαλάσκας από το ΔΣ της ΠΟΑΣΥ

 


Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι δηλώνω απηυδισμένος απογοητευμένος και δυστυχώς συνδικαλιστικά έκπληκτος από τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του κυρίου Γερακαράκου.

Επιθυμώ δε να γνωρίζετε πως αποδέχομαι πλήρως την ενοχή μου για την συνδικαλιστική του ύπαρξη στην Προεδρία της ΠΟΑΣΥ όπως και άλλοι πολλοί μετανιωμένοι και αυτοί βεβαίως.

Κατόπιν επανειλημμένων προσωπικών επιθέσεων και συνεχείς απόπειρες διαπόμπευσης εκ μέρους της διοίκησης της ΠΟΑΣΥ με αποτέλεσμα δυστυχώς σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια την δίκη μου και της οικογένειας μου από ακραίες ομάδες που για μια ακόμα φορά επιτέθηκαν στο σπιτι που διαμένουν τα παιδιά μου δημιουργώντας τους αναίτια τρόμο και ταραχή αποφάσισα σήμερα να δηλώσω την παραίτηση μου από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

Αδυνατώ πια να συμμετέχω σε συνδικαλιστικό όργανο στο οποία προεδρεύει ο κυριος αυτός και η κλειστή του ομαδα και προπαντώς με τον τρόπο που το κάνουν.

Έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί περίοδος θητείας απο τον περασμένο Οκτώβριο αλλά προϊόν παράτασης λόγο Covid-19.

Παραμένω βεβαίως ενεργός συνδικαλιστικά και αστυνομικά ακομμάτιστος και μάχιμος πάντα υπό την σκέπη των εκατοντάδων ψήφων του αστυνομικού κόσμου που με εξέλεξε.

Επιλέγω και επανακάμπτω πλήρως στα καθήκοντα μου στην άμεση δραση δίπλα στον συνάδελφο αρνούμενος πια τις απαλλαγές από την εργασία.

Θα δώσω και την ρανίδα μου για να ηττηθεί και να συντριφτεί η γνωστή παρέα κάτω από το βάρος της συνδικαλιστικής ανικανότητας τους και το στίγμα των παράνομων διώξεων που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στο κίνημα αποβάλλοντας με παράνομες φασιστικές και ακραίες συνοπτικές διαδικασίες σε όποιους δεν τους είναι αρεστοί η αισθάνονται πως είναι αρκετά δυνατοί να τους πολεμήσουν.

Διατηρώ ακέραια την ελπίδα μου μόνο στους νέους πια συναδέλφους.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον ποινικολόγο κύριο Καπερνάρο που τους τους ακύρωσε εν τοις πράγμασι όταν πραξικοπηματικά αποπειράθηκαν να με διαγράψουν μα δεν το κατάφεραν και ηττήθηκαν από την νομολογία μέσα στην ίδια τους την έδρα.

Απίστευτοι και αδίστακτοι όντως.

Ακόμα ευχαριστώ τους κυρίους Καλιακμάνη, Μάγγα και Δεληγεώργη για την μοναδική και αντικειμενική τους άποψη πως όλα όσα διαδραματίζονταν ήταν καταφανώς παράνομα και εξωφρενικά και αποσκοπούσαν στην ωμή απομάκρυνση του συνδικαλιστικού τους αντιπάλου.

Επισης, ευχαριστώ τον νομικό σύμβουλο της ΠΟΑΣΥ τον κύριο Χαράλαμπου Μπουκουβάλα που απλά ευγενικά και με ήθος αποδέχτηκε την ήττα τους και δικαίωσε την παρουσία του θεματοφύλακα της νομιμότητας εκείνη την στιγμή κυρίου Καπερνάρου.

Ενημερώνω ακόμη ότι από εδώ και πέρα θα απαντώ με εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές έστω και με ένα λάθος κούνημα του δακτύλου τους».



Νόμιζε ο Ζάεφ ότι θα του περνάει όπως με τον Τσίπρα και έπεσε σε τοίχο κυβέρνηση Μητσοτάκη


 

Τρέχει να μαζέψει το «Μακεδονία σκέτο» για την Εθνική ποδοσφαίρου των Σκοπίων, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη του δείχνει ότι εάν θέλει να παίζει με σοβαρές κυβερνήσεις δεν θα υπάρχει συμφωνία.

Σε προσπάθεια να «μαζέψει» την ζημιά που προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία το «σκάνδαλο της φανέλας», στο Euro 2020 και το δικό του Tweet το οποίο έκανε προκλητικά ξεκάθαρη αναφορά σε «Μακεδονία» προχώρησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, μετά από την προειδοποίηση της Αθήνας για τις επιπτώσεις που θα είχε η μη τήρηση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Ο Ζάεφ δεν έχει καταλάβει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέχεται στην συμφωνία που υπέγραψε με το ξεπούλημα του Αλέξη Τσίπρα και δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να τους στείλει και πάλι στην αφάνεια.

Ο προκλητικός Ζάεφ είχε ανεβάσει tweet κατά την διάρκεια του αγώνα Βόρειας Μακεδονίας - Ολλανδίας, στο οποίο είχε χρησιμοποιήσει το ακρωνύμιο MKD (Μακεδονία).

Είχαν προηγηθεί οι ελληνικές διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι οι φανέλες της Εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας γράφουν «Μακεδονία», χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια» που προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών  και η απάντηση Ζάεφ ότι το θέμα θα λυνόταν άμεσα, αλλά νόμιζε ότι μπορεί να παίξει με μια σοβαρή κυβέρνηση που δεν είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε σχετικά στο 1ο Διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλεια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία», σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στην απάντησή του, επιχείρησε να διαχωρίσει τους «Μακεδόνες» ποδοσφαιριστές και όχι τους Βορειομακεδόνες, έναν όρο που προβλέπεται για την περιγραφή όπως λέει της εθνικότητάς τους στην συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε με τον Τσίπρα,  την εκπροσώπηση της χώρας του, την οποία ανέφερε ως «Βόρεια Μακεδονία».

Και προσπαθώντας ο Ζάεφ να σώσει την ηλιθιότητα που έκανε προκαλώντας, είπε πώς «Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο EURO, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», κάνοντας τα πράγματα χειρότερα και δείχνοντας το πώς ξεπούλησε την Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέχεια πως αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά και βέβαια αποτελεί αναβολή ίσως και ακύρωση γιατί μια σοβαρή κυβέρνηση που ανέχεται δεν θα του κάνει να χάρη να ανέχεται τις προκλήσεις του.

Είπε επίσης προσπαθώντας να τα μαζέψει πώς «Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει δείξει πρακτικά με τη στάση της στα ευρωπαϊκά συμβούλια υπουργών».

Και τον συμβουλεύουμε να σοβαρευτεί γιατί θα περιμένει για πολλά χρόνια ακόμα!!!



Πτώση της ανεργίας στο 11,1% το 2025

 

Πτώση της ανεργίας στο 11,1% το 2025,

 έναντι 11,9% το 2024, 

13,2% το 2023, 

14,4% το 2024 

και 16,3% φέτος προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν 7% φέτος, 30,3% το 2022 και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα αύξησης και τα επόμενα χρόνια ( 12,3% το 2023, 10,8% το 2024 και 7,4% το 2025) λόγω των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης οι οποίοι θα συμβάλουν σημαντικά στις υψηλές αποδόσεις που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια

(αύξηση ΑΕΠ 6,2% το 2022, 4,1% το 2023, 4,4% το 2024 και 3,3% το 2025).

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία και να διαμορφωθεί από το 204,8% του ΑΕΠ το 2021, στο 189,5% του ΑΕΠ το 2022, στο 176,7% το 2023, στο 166,1% το 2024 και στο 156,9% το 2024. Σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει από 352,5 δισ ευρώ φέτος σε 340,4 δισ ευρώ το 2025.

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται να ανέλθουν σε 541,53 εκατ. ευρώ φέτος, 1.232 εκατ. ευρώ το 2022, 1.311 εκατ. ευρώ το 2023, 1.384 εκατ. ευρώ το 2024 και 187 εκατ. ευρώ το 2025.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο που αφορά τις πηγές κινδύνου για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και ανάλυση ευαισθησίας διερευνά τις επιπτώσεις που θα προκύψουν ανάλογα με την εξέλιξη των αβεβαιοτήτων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται “ενδεχόμενη εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού ή περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να έχουν δυσμενείς ή αντίστοιχα ευνοϊκές συνέπειες στην εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες”.

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ανάλυσης ευαισθησίας εκφράζονται ως ποσοστιαίες αποκλίσεις από το βασικό σενάριο. Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ του έτους 2021 κατά 1%, αλλά αμετάβλητους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη.

Παρά το αρνητικό ενδεχόμενο, το πραγματικό ΑΕΠ στο τέλος του έτους 2022 υπερβαίνει οριακά το επίπεδο του έτους 2019.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται τη διαμόρφωση των ισοζυγίων της Γενικής Κυβέρνησης σε επίπεδο σταθερά χαμηλότερο ανά έτος κατά 0,5% του ΑΕΠ, καθώς επίσης και μια αρχική αύξηση στο ποσοστό χρέους κατά 2,1% του ΑΕΠ η οποία όμως επηρεάζει και τα επόμενα έτη.

Κατά συνέπεια, σε αυτό το σενάριο, το ποσοστό αναφοράς για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης παραμένει πάνω από το 3% του ΑΕΠ το 2022, σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο επιτυγχάνεται από το 2024, ενώ το διαρθρωτικό ισοζύγιο κινείται σε θετικό έδαφος ήδη από το 2023.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ του έτους 2021 της τάξεως του 1%, που δεν θα επιδράσει όμως στους ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων ετών.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε επίπεδο σταθερά υψηλότερο ανά έτος κατά 0,5% του ΑΕΠ και διαμορφώνονται θετικές τιμές για το διαρθρωτικό ισοζύγιο ήδη από το 2022, προσεγγίζοντας το 2% του ΑΕΠ το 2024.

Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στην υπόθεση ότι θα κινηθούν ανοδικά τα επιτόκια, με την αύξησή τους όμως να πραγματοποιείται σταδιακά και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, και να ανέρχεται σε 100 μονάδες βάσης, την τριετία 2022-2024.

Η προαναφερόμενη εξέλιξη αναμένεται να έχει ήπια αρνητική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης, με το πραγματικό ΑΕΠ το 2025 να είναι μόνο κατά 0,19% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του σεναρίου βάσης.

Αντίστοιχα, η επίδραση στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται στο 0,1% του ΑΕΠ το 2022 και προσεγγίζει το 0,3% κατά το τέλος του χρονικού ορίζοντα της προγραμματικής περιόδου, αλλά η επίδραση στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ χαμηλή, έως 0,1% του ΑΕΠ.

Η αρνητική επίδραση στο δημόσιο χρέος είναι επίσης μικρή, με το ποσοστό χρέους να ανέρχεται σε επίπεδο μόλις 0,2% υψηλότερο έναντι της πρόβλεψης του σεναρίου βάσης το 2025.




Συνελήφθη "ιερέας" στο Αγρίνιο για παιδική πορνογραφία

 


Έκανε τον σταυρό του κάθε πρωί, κοινωνούσε κόσμο, ευλογούσε και έκρυβε την ανωμαλία του.

Ο "ιερέας" συνελήφθη τελικά για παιδική πορνογραφία και προκάλεσε όλη την Ελλάδα και την περιοχή του Αγρινίου.

Ο 49χρονος ανώμαλος "ιερέας" της πόλης έκρυβε στον υπολογιστή του πορνογραφία ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, στον υπολογιστή του ιερέα βρέθηκε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και συγκεκριμένα φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου.

Ο επίμαχος υπολογιστής έχει κατασχεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον ιερέα και να τον συλλάβουν, μέσα στο σπίτι του με τον ίδιο να μην αντιδρά καθόλου.

Ο κατηγορούμενος ιερέας είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν, αφού με τον ρόλο του αποσπούσε την εμπιστοσύνη γυναικών και επιχειρούσε να προσεγγίσει και τα ανήλικα παιδιά τους για τους ανώμαλους σκοπούς του. Σε βάρος του υπήρχαν καταγγελίες και παλιότερα, από σύζυγο γυναίκας η οποία φαίνεται να τον εγκατέλειψε για χάρη του ιερέα. Μάλιστα ο εν λόγω ιερέας είχε αλλάξει αρκετές εκκλησίες τα τελευταία χρόνια, πριν τοποθετηθεί σε αυτή του ορεινού Βάλτου.

Ο ιερέας θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στον Εισαγγελέα.


 




Το μήνυμα της Ιωάννας με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης μετά νέα επίθεση με βιτριόλι


 

Μήνυμα με αποδέκτη τον υπουργό δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έγραψε η Ιωάννα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί πριν από ένα χρόνο στην Καλλιθέα.

Η χθεσινή επίθεση στην Μονή Πετράκη, ξύπνησε  μνήμες για την Ιωάννα και η κοπέλα, φέρει στο σώμα της τα σημάδια από το καυστικό υγρό, που της άλλαξαν την ζωή.

Το μήνυμα της Ιωάννας

«Το μόνο που έχει αλλάξει ένα χρόνο μετά, είναι η βουβή ενθάρρυνση του μιμητισμού, μέσα από την απραξία. Οι νόμοι πρέπει να καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κάντε κάτι επιτέλους αιμορραγούν οι ζωές μας.  Ένα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο κάθε εγκληματίας έχει πρόσβαση σε επικίνδυνες ουσίες όπως το βιτριόλι το οποίο έχει χαρακτηριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως ουσία προς χρήση από τρομοκράτες. Ένα χρόνο μετά, που οι νόμοι θα έπρεπε να έχουν αναθεωρηθεί και προσαρμοστεί αναλόγως των ειδεχθών εγκλημάτων που συμβαίνουν, οι αρμόδιοι είναι απλά θεατές. Γιατί πιστεύουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Τι άλλο πρέπει να γίνει;».






Παραβατικό στοιχείο και επικίνδυνος ο πρώην "ιερέας" είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφο.

 


Ο πρώην "ιερέας" που έριξε καυστικό υγρό χθες στη Μονή Πετράκη είχε παραβατική συμπεριφορά εδώ και χρόνια και μάλιστα χορηγούσε ναρκωτικά σε παιδιά.

Το 2015 είχε προκαλέσει καβγά με έναν δημοσιογράφο που προσπάθησε να δείξει στον κόσμο ποιος πραγματικά είναι.

Στο Mega μίλησε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καρολίδης, ο οποίος… συμπρωταγωνίστησε στο πρώτο περιστατικό που ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσης του εν λόγω παπά : «Ο πρωταγωνιστής του βίντεο με τον καβγά με τον ιερέα είμαι εγώ. Πριν έξι χρόνια ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα γύρισμα στην εκκλησία και βρεθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία σε μια ιεραποστολή μάλλον για ανθρωπιστικούς λόγους. Βρισκόταν στη Λιβύη, εκεί ήταν διάκονος και τελικά χειροτονήθηκε ιερέας. Όταν γύρισε στην Ελλάδα τοποθετήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Βέροια, όπου κατοικούν πρόσφυγες, εξαιρετικά φιλήσυχοι.

Στις 31 Μαΐου το 2015 βρέθηκα στο χωριό αυτό για να κάνουμε ένα ρεπορτάζ λαογραφικού χαρακτήρα. Επειδή ήταν και εύκολο ρεπορτάζ πήρα μαζί μου και δύο νέα παιδιά, σπουδαστές δημοσιογραφίας. Είχαμε μπει στην εκκλησία να κάνουμε το ρεπορτάζ, και εκεί που γινόταν η Θεία Λειτουργία, διεκόπη και ο παπάς άρχισε να λογομαχεί με τον ψάλτη. Όταν πήγαμε να φύγουμε μας ζήτησαν το υλικό από την κάμερα και δε μας άφηναν να φύγουμε. Μέσα σε λίγα λεπτά το προαύλιο μετατράπηκε σε Φαρ Ουέστ. Ένας από το περιβάλλον του ιερέα έπιασε την κοπέλα που είχα μαζί μου από το λαιμό επειδή τραβούσε φωτογραφίες, ο ιερέας επιτέθηκε στο νεαρό που είχα μαζί μου με την κάμερα. Πρώτη φορά τον γνώρισα τότε, και έπαθα σοκ. Δεν ήξερα ποιον να προστατεύσω. Χτυπούσε την καμπάνα για να έρθει στο σημείο κόσμος, ότι τάχαμου απειλείται η εκκλησία. Υπήρχε κόσμος με το μέρος του. Από αυτό το επεισόδιο ξεκίνησε η διαδικασία της καθαίρεσής του. Ο ιερέας αυτός τέθηκε σε αργία μετά από αυτό το επεισόδιο, επανήλθε και τοποθετήθηκε σε άλλη ενορία, μέχρι που το 2018, στις 14 Ιουνίου, ήρθε αστυνομικό δελτίο ότι ιερέας συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών. Σε έναν αστυνομικό έλεγχο είχαν βρει κάτι πιτσιρικάδες που είχαν τσιγαριλίκια. Αυτοί οι πιτσιρικάδες είπαν ότι τους τα έδινε ο παπάς. Άρχισαν να παρακολουθούν τον παπά, τον συνέλαβαν κάποια στιγμή και βρέθηκε στην κατοχή του και μικροποσότητα κοκαΐνης», κατέληξε ο Δημήτρης Καρολίδης.





Άραβας στην Μύκονο έριχνε λευκή σκόνη στα ποτά τουριστριών

 


Τον τρόμο έχει σπείρει, στη Μύκονο, τουρίστας αραβικής καταγωγής, ο οποίος ρίχνει στα ποτά ανυποψίαστων τουριστριών λευκή σκόνη, πιθανότατα ουσία Roofie.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επικίνδυνη ναρκωτική ουσία που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση σεξουαλικών επιθέσεων γιατί καθιστά το θύμα ανίκανο να αντισταθεί. Κάτι που του έδωσε τη φήμη ως το ναρκωτικό για «ραντεβού βιασμού».

Ο εν λόγω Άραβας τουρίστας, σύμφωνα με καταγγελίες γυναικών, γύριζε από το ένα μαγαζί στο άλλο, ψάχνοντας για υποψήφια θύματα ώσπου ένα βράδυ έγινε αντιληπτός από τους φίλους νεαρής τουρίστριας, την οποία προσπάθησε να ναρκώσει ρίχνοντας στο ποτό της πιθανότατα χάπι Roofie, λιωμένο σε σκόνη.

Συγκεκριμένα, η κοπέλα είχε επισκεφτεί μαζί με την παρέα της το μπιτς μπαρ Scorpios στην Παράγκα για να διασκεδάσει. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν και ο Άραβας τουρίστας μαζί με ομοεθνείς φίλους του.

Είχαν κάνει κράτηση σε ένα από τα τραπέζια του καταστήματος, είχαν ανοίξει αρκετά μπουκάλια και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «ψάρευαν καλλίγραμμες τουρίστριες, τις οποίες κερνούσαν ποτήρια με ακριβή σαμπάνια».




Σύμφωνα με καταγγελία που αναρτήθηκε στα social media, ο Άραβας έριξε τη σκόνη στο ποτό μιας κοπέλας με αποτέλεσμα σχεδόν να χάσει τις αισθήσεις της.

O Άραβας τον οποίο κατηγορεί η νεαρή γυναίκα ότι της έριξε στο ποτό λευκή σκόνη

Για καλή της τύχη, η γυναίκα έγινε αντιληπτή από μέλη της παρέα της, που επενέβησαν αμέσως, προκειμένου να την βοηθήσουν να συνέλθει αλλά και να ενημερώσουν σχετικά την διεύθυνση του μπιτς μπαρ.



Μάλιστα μια φίλη του θύματος ανήρτησε λεπτομέρειες από το περιστατικό στα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλοντας τον Άραβα τουρίστα που προσπάθησε να ναρκώσει τη νεαρή γυναίκα. 

Η ίδια ισχυρίζεται ότι η υπεύθυνοι του μαγαζιού καθυστέρησαν να αντιδράσουν, ωστόσο η επιχείρηση Scorpios το διαψεύδει.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, μας ενημέρωσαν ότι ο εν λόγω πελάτης εντοπίστηκε από τους άνδρες της ασφάλειας λίγο αργότερα, οι οποίοι τον ανάγκασαν να αποχωρήσει επιτόπου.

Μάλιστα, πρόκειται να ενημερώσουν τις αστυνομικές Αρχές του νησιού για το περιστατικό προκειμένου να ακολουθήσει έρευνα για τον εντοπισμό του.


Φρίξος Δρακοντίδης

Πηγή : protothema.gr



Ομαδικός βιασμός 25χρονης από 3 Πακιστανούς και ένα Αφγανό

 


Τρεις λαθρομετανάστες Πακιστανοί, ηλικίας 19, 21 και 27 ετών, συνελήφθησαν, το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ, με την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι τρεις λαθρομετανάστες Πακιστανοί κατηγορούνται, ότι βίασαν γυναίκα, τις πρώτες πρωινές ώρες, μέσα σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, και αναζητείται ένας ακόμα λαθρομετανάστης Αφγανός, κατηγορούμενος για το ίδιο αδίκημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η γυναίκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι βρίσκεται στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Όλα έγιναν το ξημέρωμα Τετάρτης, όταν οι τέσσερις άνδρες προσέγγισαν την κοπέλα, την έβαλαν σε ταξί και στη συνέχεια την οδήγησαν σε υπόγειο διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα όπου και τη βίασαν.

Η νεαρή κατάφερε να δραπετεύσει, πήγε στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα και κατήγγειλε το συμβάν, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας οι τρεις από τους τέσσερις λαθρομετανάστες βιαστές.



Τέξας: Πάνω από 150 απολύσεις σε νοσοκομείο για άρνηση εμβολιασμού

 


Πάνω από 150 εργαζόμενοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Χιούστον, τη μεγαλούπολη του Τέξας, απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν για την COVID-19, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Εσωτερικό σημείωμα

Το νοσοκομείο Houston Methodist είχε δώσει στα μέλη του προσωπικού του προθεσμία για να προσκομίσουν βεβαιώσεις πως έκαναν τα εμβόλιά τους, τουλάχιστον μια πρώτη δόση, ως την 7η Ιουνίου.

Εσωτερικό σημείωμα της διοίκησής του ξεκαθάριζε πως όσοι αρνούνταν αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να τεθούν σε διαθεσιμότητα για δύο εβδομάδες και κατόπιν να απολυθούν.

Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου, η Γκέιλ Σμιθ, ενημέρωσε προχθές Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο ότι 153 εργαζόμενοι «είτε παραιτήθηκαν στη διάρκεια της περιόδου αναστολής (σ.σ. των συμβάσεων εργασίας τους) διάρκειας δύο εβδομάδων, είτε απολύθηκαν σήμερα».

«Οι εργαζόμενοι οι οποίοι συμμορφώθηκαν (σ.σ. προς την οδηγία) την περίοδο της αναστολής επέστρεψαν στην εργασία τους την ημέρα που διαπιστώθηκε πως συμμορφώθηκαν», πρόσθεσε η κυρία Σμιθ. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για 25 άτομα.

Στη δικαιοσύνη

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του νοσοκομείου, κρίνοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους ήταν παράνομος αφού τα εμβόλια για την COVID-19 δεν έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα τελεσίδικα, έχουν λάβει μόνο άδεια επείγουσας χρήσης.

Ομως η προσφυγή τους απορρίφθηκε, καθώς δικάστρια αποφάνθηκε ότι η ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων δεν αμφισβητείται.

Η δικαστικός εξάλλου στηλίτευσε την αναλογία που έκανε μια από τους προσφεύγοντες, η Τζένιφερ Μπρίτζες – αιχμή του δόρατος στη διαδικασία -, με τα ανθρώπινα πειραματόζωα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Η κυρία Μπρίτζες συγκεκριμένα είχε παραλληλίσει την απειλή απόλυσής της σε περίπτωση άρνησής της να εμβολιαστεί με «τα εξαναγκαστικά ιατρικά πειράματα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

«Καταδικαστέα»

«Το να παρομοιάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τα ιατρικά πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι καταδικαστέο», αντέτεινε η δικάστρια Λιν Χιουζ.

Η κυρία Μπρίτζες, η οποία έχασε τη δουλειά της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη ότι σχεδόν 70 πρώην υπάλληλοι του νοσοκομείου θα συμμετάσχουν σε νέα ομαδική προσφυγή.

«Θέλουμε το νοσοκομείο να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του», επέμεινε.

«Επέλεξα να μην λάβω το εμβόλιο επειδή οι κίνδυνοι για εμένα είναι πολύ μεγάλοι. Εχω δει προσωπικά τις παρενέργειες σε εργαζόμενους και ασθενείς. Πονοκεφάλους, θρομβώσεις, παράλυση και ακόμη και θάνατο», υπογράμμισε.

Στο Χιούστον εδρεύει το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο του κόσμου, το Texas Medical Center, στο οποίο ανήκουν νοσοκομεία και κέντρα ιατρικών ερευνών.

Το κέντρο απασχολεί συνολικά πάνω από 106.000 μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υποδέχεται κάπου 10 εκατομμύρια ασθενείς τον χρόνο.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr