Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

 


Η ομιλία του πρωθυπουργού στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο 

Το 2ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο.

Το μήνυμα πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων μίλησε και για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια τονίζοντας πως δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν να αισχροκερδίσει, θα τιμωρηθούν αμείλικτα.

 Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί δέσμευση για τον ίδιο να υπάρξει εθνικό σχέδιο στήριξης για τις τιμές ενέργειας σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:


Αγαπητέ Ηρακλειώτη Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αγαπητέ Γενικέ Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, Χρόνια Πολλά για τα γενέθλιά σου. Αγαπητέ Παύλο, αγαπητέ Στέλιο, αγαπητέ Νίκο, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Σταύρο, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί μου συνάδελφοι βουλευτές Κρήτης, αγαπητέ Λευτέρη, Μάξιμε, Ντόρα, Μανούσο, Βασίλη, Γιάννη, Γιάννη.


Σας μνημονεύω προσωπικά όχι μόνο για να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία σας δουλειά, αλλά γιατί είμαι σίγουρος ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμη περισσότερους γαλάζιους βουλευτές στην Κρήτη. Γιατί αυτό το οποίο βλέπω σήμερα, σ’ αυτό το εντυπωσιακό προσυνέδριο, με κάνει ακόμα πιο σίγουρο ότι στις εκλογές του 2023, με τη δική σας στήριξη, θα πετύχουμε το στόχο μας και η Κρήτη θα είναι γαλάζια από άκρο σε άκρο, από το Λασίθι ως τα Χανιά.


Αγαπητοί μου Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες. Νιώθω διπλά συγκινημένος μετά τη σημερινή υποδοχή σας. Σίγουρα γιατί αυτό το ζεστό καλωσόρισμα έρχεται από τους συμπατριώτες μου, Κρητικούς, αλλά και γιατί σηματοδοτεί την τελική δυναμική ευθεία προς το 14ο Συνέδριο του κόμματός μας.


Είναι μία ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από τις εμπειρίες μας, να ζυγίσουμε τις επιτυχίες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να ανοίξουμε όμως νέους δρόμους, έχοντας πάντα τον ίδιο σταθερό προορισμό, την ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες.


Χαίρομαι που βλέπω εδώ στον τόπο μας παλιούς συμμαχητές, φίλους του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σας βλέπω δίπλα σε νέους αγωνιστές της παράταξης. Όλοι με το ίδιο χαμόγελο, όπως σας συναντώ σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Κάπως κουρασμένους, ίσως, από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες των καιρών αλλά όρθιους και αποφασισμένους να προχωρήσουν. Όπως όρθια και με το βλέμμα μπροστά μένει και όλη η κοινωνία, ψυχή της οποίας είναι η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Εσείς όλοι είστε η ψυχή της, αλλά είστε και στη δική μου ψυχή. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, γι’ αυτή τη δυναμική συμμετοχή στο προσυνέδριό μας.


Και αυτή η εικόνα που εκπέμπει το προσυνέδριό μας, αγαπητέ Βαγγέλη, νομίζω πως τα λέει όλα. Γιατί και κάποιοι άλλοι κάνουν -υποτίθεται- συνέδριο τώρα στην Αθήνα, όχι ανοιχτό στους πολίτες αλλά μεταξύ τους, για να στηρίξουν και πάλι τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια. Και όχι βέβαια για να αναρωτηθούν τι έφταιξε και ο λαός τους καταδίκασε τρεις φορές, όσο για να ξαναπούν τις ίδιες γερασμένες ιδέες, με τις ίδιες αποτυχημένες φωνές, με τα ίδια πρόσωπα να κάθονται στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, με μόνο τους όπλο τη χολή προς τον αντίπαλο για τη δική τους επιβίωση.


Σε αυτή τη φωτογραφία λοιπόν του χθες, απαντάμε σήμερα από το Ηράκλειο με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες, κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό της πρώτης κυβερνητική τριετίας, χωρίς να προσπερνάμε τις δυσκολίες, ούτε όμως και να μηδενίζουμε τις πολλές επιτυχίες μας. Συνεπείς πάντα στο πρόγραμμά μας αλλά και πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να ανανεώνουμε τόσο τις επιλογές μας όσο και το πολιτικό μας προσωπικό.


Ένα ζωντανό κόμμα, δηλαδή, που συμβαδίζει με την αληθινή ζωή. Και πρόκειται για έναν παραλληλισμό ο οποίος αποτυπώνει, τελικά, και τους δύο δρόμους που θα κληθούν να διαλέξουν οι πολίτες όταν έρθουν οι επόμενες εκλογές.

Οι διαφορές μας, ωστόσο, κρίνονται ήδη καθημερινά από το καλοκαίρι του 2019. Δεν συγκρινόμαστε, φίλες και φίλοι, με τους προκατόχους μας στην εξουσία, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμετριόμαστε κάθε μέρα με τα προβλήματα των πολιτών και τα πολλά απρόοπτα τα οποία μας έτυχαν αυτά τα τρία χρόνια.

Δοκιμάζονται οι επιλογές μας στις αλλεπάλληλες κρίσεις που γνώρισε η χώρα, στη συμπεριφορά τελικά κάθε πολιτικής δύναμης και στο ποιος τελικά δικαιώθηκε για τις επιλογές του στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές τομές που μεσολάβησαν, όπως όμως και στη δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας.


Μία καθημερινότητα -το ξέρετε καλά- την οποία επιβαρύνει τώρα η διεθνής ενεργειακή έκρηξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Ενώ δεν ξεχνώ πως αυτά τα μεγάλα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και στα εμπόδια που μας κληρονόμησε η διετής πανδημία. Αλλά και στα παράλληλα μέτωπα όπου χρειάστηκε να δράσουμε. Πότε στον Έβρο με το μεταναστευτικό, όπου φυλάξαμε τα σύνορα της Ελλάδος που είναι ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης. Πότε στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις των γειτόνων, όπου υπερασπιστήκαμε την εθνική κυριαρχία. Και πότε απέναντι στις φυσικές καταστροφές σε όλη την επικράτεια που χτύπησαν και εδώ, την Κρήτη, τον νομό Ηρακλείου.


Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μια νέα Κυβέρνηση να πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο σημαντικά, τόσο περίπλοκα, τόσο διαφορετικά, τόσο επάλληλα στοιχήματα μέσα σε έναν τόσο μικρό χρόνο. Όμως, φίλες και φίλοι, φάνηκε σε αυτές τις κρίσεις και η δύναμή μας να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες. Αντέξαμε. Αντέξαμε και προχωρήσαμε. Όπως θα προχωρήσουμε και τώρα. Με την ίδια συνταγή: Αλήθεια, ενότητα, υπευθυνότητα και δράση.


Γιατί, πιστέψτε με, η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια. Στην ενεργειακή αναστάτωση και στις πολλές ανατιμήσεις η Κυβέρνηση αντέταξε αμέσως τον θώρακα της στήριξης. Από το φθινόπωρο κιόλας -το ξέρετε καλά- τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα με μειώσεις φόρων, με έκτακτες ενισχύσεις, επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, καλύπτει μέρος των αυξήσεων στα καύσιμα.


Και ακόμα ενδυναμώνει τους αγρότες -θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια- μειώνοντας τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα και απαλλάσσοντάς τους από τον φόρο στο πετρέλαιο και την αύξηση του ηλεκτρικού στις καλλιέργειες.


Με ρωτούν πολλοί πολίτες, φτάνουν αυτά; Αρκούν; Πρώτος εγώ θα απαντήσω πως όχι, γιατί -για να το πω πολύ απλά- όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου -και έφτασαν μέρες όπου η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν από δύο χρόνια- τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος, πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ η αλυσίδα της παραγωγής, της τυποποίησης, των μεταφορών, μεταφέρει τις ανατιμήσεις αυτές σε όλο και περισσότερα προϊόντα για να τα κάνει στο τέλος περισσότερο απρόσιτα και η αισχροκέρδεια μερικών επιτήδειων. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για να αισχροκερδίσει. Το έχουμε ήδη αποδείξει στην πράξη με πολύ σημαντικά πρόστιμα που μπήκαν και σε πολύ μεγάλες εταιρείες.


Έχουμε διαθέσει 4 δισεκατομμύρια σε αυτήν τη μάχη. Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας στη φαρέτρα μας ακόμα 2 δισεκατομμύρια. Και δε θέλω να ξεχάσετε ότι αυτήν την εβδομάδα αρχίζει και το ενισχυμένο τρίμηνο πρόγραμμα το οποίο είχα ανακοινώσει πριν από ένα μήνα. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθημερινή χρήση της βενζίνης και του πετρελαίου θα επιδοτείται από το κράτος και θα επιδοτείται περισσότερο στα νησιά, γιατί εδώ το κόστος είναι μεγαλύτερο.


Χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑμεΑ, θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ, για να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τις ημέρες του Πάσχα. Μιλάμε συνολικά για περισσότερο από 2 εκατομμύρια δικαιούχους, αν προσθέσει κανείς και τα αυξημένα επιδόματα παιδιών τα οποία θα δώσουμε. Και βέβαια, συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.


Όμως φίλες και φίλοι, κανένα Εθνικό Ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος μιας παγκόσμιας κρίσης και ενός συνεχιζόμενου πολέμου. Και γι΄ αυτό και ξέρετε -το είπε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης- ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο -διότι αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος- και θα προωθεί ταυτόχρονα την ενιαία αγορά και αποθήκευσή του.


Σκεφτείτε ότι στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί, ως Ευρώπη, τα εμβόλια σε καλύτερες τιμές από ό,τι μπορούσαμε να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Ενώ υπάρχουν ακόμα σήμερα και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν στην ίδια προσπάθεια.


Θα το ξαναπώ όμως καθαρά. Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.


Διότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του. Όπως ακραίες καταστάσεις ήταν και η αντιμετώπιση της πανδημίας που σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα μας, γιατί έπρεπε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, έπρεπε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις.


Και όσοι από τον κόσμο των επιχειρήσεων, βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, ξέρετε πόσο σημαντικά ήταν τα χρήματα που εκταμιεύσαμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μεταθέσεις των πληρωμών. Έτσι κρατήσαμε όρθια την επιχειρηματικότητα, έτσι παλέψαμε την πανδημία. Και όλο αυτό το διάστημα που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο τιμόνι του τόπου μας, αντιμετωπίζουμε -το ξέρετε- μεγάλες δυσκολίες.


Δεν θέλω, όμως, σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει. Και πιστεύω ότι μια μεγάλη χρησιμότητα αυτών των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι να μπορούμε να θυμίζουμε στους πολίτες, εσείς -τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- να μεταφέρετε στην κοινωνία ακριβώς πόσα έχουμε πετύχει αυτά τα τρία χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.


Διότι αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια, η Ελλάδα και μεγάλωσε και σίγουρα η Ελλάδα δυνάμωσε. Στο εξωτερικό κέρδισε το ρόλο που της αξίζει. Κέρδισε και τους συμμάχους που θέλει. Ενώ στο εσωτερικό ανέταξε την οικονομία της και ένωσε την κοινωνία της. Αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δρόμος που φέρνει στη χώρα επενδύσεις και στους εργαζόμενους δουλειές. Και εμπνέοντας πλέον στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας αλλά και το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Γιατί όχι το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας που είχαμε καιρό να το αισθανθούμε ως χώρα.


Είχα, πριν από λίγες μέρες, ζητήσει από το επιτελείο μου να μου τυπώσουν και να ξανά διαβάσω τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως τις εκφώνησα στη Βουλή τον Ιούλιο του 2019. Και αξίζει τον κόπο να κάνει κανείς αυτή την άσκηση για να διαπιστώσει πόσο συνεπείς ήμασταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν.


Είχαμε μιλήσει για πρώτο φορολογικό συντελεστή στο 9% από το 22%. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μειώσαμε από το 29% στο 22%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν το είχαμε πει και όμως το κάναμε: γονικές παροχές έως 800.000€ ελεύθερες από οποιονδήποτε φόρο. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τον μειώσαμε κατά 34%. Είχαμε πει ότι θα αναστείλουμε την εισφορά αλληλεγγύης στους αυτοαπασχολούμενους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές για να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε στο εισόδημα του εργαζόμενου. Το είπαμε, το κάναμε. Τις μειώσαμε κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες.


Και θυμίζω ακόμα ότι ισχύει μειωμένος ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες: από τον καφέ και τις συγκοινωνίες μέχρι τον τουρισμό, τις μεταφορές, τόσο κρίσιμους τομείς για την Κρήτη μας. Θέλω να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο δόθηκε διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόσθετη βοήθεια στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ενώ βλέποντας και πολλά νέα παιδιά ανάμεσά μας, δεν μπορώ να παραλείψω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους. Μείωση, ωστόσο, είχανε και όλες οι άλλες ηλικιακές ομάδες.


Μιλώ πολύ σύντομα για το έργο μας όχι μόνο για να υποστηρίξω τη συνέπεια λόγων και πράξεων, αλλά κυρίως για να αναδείξω τον συνδυασμό της οικονομικής ανακούφισης και τόνωσης του εισοδήματος με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής μας.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αναπτύχθηκε με 8,4%, έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη μέχρι που να ξεσπάσει η κρίση ενέργειας. Και, βέβαια, συνεπείς στη δημοσιονομική μας πολιτική πήραμε τη σημαντική αλλά και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να κλείσει πια οριστικά αυτό το τραυματικό κεφάλαιο που τόσο πόνεσε τη χώρα μας.


Είχαμε μιλήσει προεκλογικά, το σύνθημά μας -αν θυμάστε- ήταν ανάπτυξη για όλους. Και δεν αλλάζουμε απλά. Μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία, ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι σήμερα δυναμικός πρωταγωνιστής, να έχει την εμπιστοσύνη διεθνών κολοσσών οι οποίοι επενδύουν εδώ.


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι με την προηγούμενη Κυβέρνηση θα είχαν έρθει ποτέ όλες αυτές οι εταιρείες που επενδύουν σήμερα στη χώρα μας και δημιουργούν τόσες θέσεις απασχόλησης;


Το κάνουν, διότι γνωρίζουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, υπάρχει μία Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, υπάρχει μία Κυβέρνηση που πρώτο της μέλημα -όπως είχαμε δεσμευτεί- πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασιών, κυρίως για τα νέα παιδιά.


Και η μεγαλύτερη επιτυχία μας, παρά τις δυσκολίες -και θέλω παρακαλώ να το τονίζετε και να το αναδεικνύετε, γιατί σας διαβεβαιώνω δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου αυτονόητο- ήταν η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στο 17,2% την παραλάβαμε, 12,8% είναι τον Φεβρουάριο. 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Ξεπεράσαμε τους 4.000 απασχολούμενους.


Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε σχεδόν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και το κράτος θα καλύψει τις εισφορές 50.000 νέων προσλήψεων.


Ξεκινάει, ήδη, ο θεσμός του πρώτου ενσήμου. Βλέπω εδώ νέα παιδιά. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί το οποίο πηγαίνει σε έναν εργοδότη και ζητάει για πρώτη φορά δουλειά και του λέει ο εργοδότης: δεν έχεις προϋπηρεσία. Και του λέει το νέο παιδί: μα πού να την αποκτήσω; Από κάπου πρέπει να ξεκινήσω.


Και ερχόμαστε τώρα και καλύπτουμε αυτό το κενό, δίνοντας μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για να είναι πιο εύκολο να προσληφθούν αυτά τα νέα παιδιά, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.


Μόλις προχθές ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Μετατρέπουμε τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με προσανατολισμό για να παρέχει εξειδικευμένη κατάρτιση στους ανέργους, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε την αγορά με τα προσόντα τους.


Συνομιλώ συχνά -το ξέρεις Σταύρο, το ξέρεις Δήμαρχε- με ξενοδόχους εδώ στην Κρήτη και μου λένε: θα πάει πολύ καλά ο τουρισμός μας, αλλά έχουμε πρόβλημα. Δεν βρίσκουμε σήμερα, με ανεργία 12,8%, το στελεχιακό δυναμικό το οποίο χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό και τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης είναι τόσο σημαντικά.


Και συνομιλώ συχνά, επίσης, με πολλά νέα ζευγάρια τα οποία μου λένε ότι το πρώτο πρόβλημά τους σήμερα είναι το κόστος της στέγης. Ειδικά για τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια τα οποία ξεκινούν και είναι στο ενοίκιο, είναι δυσβάστακτο. Και γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ΔΥΠΑ, θα αποκτήσει ένα πλήρες σχέδιο για φτηνή εργατική στέγη. Διότι κάτι τέτοιο συμπληρώνει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για την κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία της παραγωγής.


Και βέβαια, αυτές οι προβλέψεις ακολουθούν και νομοθετήσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει, που δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στην αγορά εργασίας. Από την 1η Ιουλίου αρχίζει να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ξεκινώντας με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος πια στις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει ότι θα αμείβεται ακριβώς για τον χρόνο τον οποίο θα δουλεύει.


Οι εργατοτεχνίτες έχουν ακριβώς την ίδια μεταχείριση με τους υπαλλήλους. Εμείς το κάναμε. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και όσοι απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες προστατεύονται. Προστατεύονται με την ευθύνη του εργοδότη. Τα παιδιά που κάνουν delivery. Ο εργοδότης πρέπει να τους καλύπτει και τη στολή και το κράνος. Κι αν δεν έχουν το δικό τους κράνος, ο εργοδότης θα τους αποζημιώνει οικονομικά.


Αυτές είναι κοινωνικές προοδευτικές πολιτικές. Αυτές είναι πολιτικές που στηρίζουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ρυθμίζουμε τα θέματα των εργαζόμενων από απόσταση. Η παρενόχληση πια τιμωρείται στο χώρο της εργασίας. Προστατεύουμε τις γυναίκες από πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, σε άλλους αιώνες.


Καθιερώσαμε για πρώτη φορά -και για μας τους άντρες να πούμε κάτι- την άδεια πατρότητας. Για να συμμετέχουν και τα ζευγάρια ισότιμα, άντρες και γυναίκες, στις δύσκολες μέρες όταν έρχεται ένα νέο παιδί στη ζωή.


Θα μπορούσα να μιλώ ώρες, φίλες και φίλοι, για πτυχές της κυβερνητικής μας πολιτικής. Θα έχουμε την ευκαιρία, εξάλλου, Βαγγέλη, στο Συνέδριο να μιλήσουμε πολύ αναλυτικά και να παρουσιάσουμε ανά θεματική ενότητα τι είναι αυτά τα οποία έχουμε πετύχει αυτούς τους 33 μήνες.


Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό το οποίο ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Μια κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρας σε ένα ολοένα και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον και η οποία δικαιώνεται όχι μόνο στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, αλλά και μεταξύ των συσχετισμών ανάμεσα στο δυτικό κόσμο, όπως αποδεικνύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Βαγγέλη, έχεις δίκιο σε αυτό το οποίο είπες, ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε αμήχανα ναι μεν, αλλά.


Για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα και αιματοκυλά μία άλλη και δολοφονούνται εν ψυχρώ γυναίκες, παιδιά. Είδατε τις αποκρουστικές σκηνές στους δείκτες των τηλεοράσεών μας. Δεν είναι ούτε μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης, καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μία άλλη κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη.


Στο ερώτημα «τι στάση θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα», απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ο Γερμανός Πρέσβης το 1915 του ζήτησε, ζήτησε από την Ελλάδα, να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με την Σερβία. Να σας θυμίσω τι απάντησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία».


Η θέση μας, λοιπόν, είναι καθαρή, γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης ή είμαστε με την Ουκρανία. Γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να δινόμαστε γι΄ αυτήν.


Την ίδια ώρα που θέλουμε σταθερότητα και συνεργασία και ναι, ναι είμαστε με τη δύση, ακριβώς γιατί είμαστε μέρος της και είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε, λοιπόν, από μένα μισόλογα. Είμαστε με την ελευθερία. Είμαστε με τη δημοκρατία. Είμαστε με την ειρήνη.


Αγαπητοί μου συμπατριώτες, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο βλέπω μία μικρογραφία της χώρας. Τα μεγάλα βήματα της Κυβέρνησης δίπλα σε εκείνα τα οποία μένουν να γίνουν, όπως και τις ειδικές συνέπειες από τη συγκυρία. Ξέρω τα προβλήματα. Δεν είναι εδώ ο χώρος να επεκταθώ. Θα πω μόνο αυτό το οποίο νιώθω βαθιά: Σε κάθε δυσκολία θα είμαι εδώ. Θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι μπορώ.

Και αυτό που έχει σημασία από το προσυνέδριό μας είναι να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος. Να δούμε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί βουλευτές, την Κρήτη που έρχεται. Την Κρήτη της παραγωγής, της ενέργειας, του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, των μεγάλων έργων.


Χθες ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή και για μένα και για την Ντόρα, όταν θαύμασα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που φιλοξενεί και τη συλλογή των γονιών μου. Είναι ένα στολίδι. Ένα στολίδι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Ένα στολίδι το οποίο αναβαθμίζει την πολιτιστική εικόνα του τόπου και φυσικά βοηθάει την αγορά, τον τουρισμό. Βοηθάει να μετατρέψουμε τα Χανιά σε έναν αυτόνομο πόλο πολιτισμού.


Εσείς ξέρετε καλά ότι έργα γίνονται πολλά και γίνονται παντού. Η Κρήτη μετατρέπεται από άκρο σε άκρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Τα μηχανήματα δουλεύουν και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο, το αργότερο το 2026, να υποδεχθεί τους πρώτους ταξιδιώτες.


Όμως το κέρδος ειδικά για εσάς τους Ηρακλειώτες θα είναι διπλό, γιατί με το ειδικό σχέδιο χωρικής αξιοποίησης, μόλις εγκαινιαστεί ο νέος αερολιμένας, οι χώροι του παλιού αεροδρομίου θα αναπλαστούν. Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να έχει γνώμη η κοινωνία της πόλης. Το μόνο που σας εγγυώμαι ότι δεν θα συμβεί είναι να ρημάξει ο χώρος, όπως συνέβη στο Ελληνικό για 18 χρόνια. Αυτό αποκλείεται να γίνει με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό.


Και, βέβαια -το ανέφεραν και οι προλαλήσαντες- σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρεις διαγωνισμοί για τα ισάριθμα τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ένα έργο για το οποίο αγωνίστηκα προσωπικά. Το πιο δύσκολο τεχνικά και χρηματοδοτικά οδικό έργο σε ολόκληρη τη χώρα. Ξεμπλέξαμε ένα απίστευτο κουβάρι. Αντιμετωπίσαμε όλα τα ψέματα τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και είμαστε πια απολύτως σίγουροι ότι έχουμε και το σωστό σχεδιασμό και όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μέχρι το τέλος του 2022, οι πρώτες μπουλντόζες στο ΒΟΑΚ θα έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους. Στις Γούρνες, στην παλιά βάση, ανακηρύχθηκε ήδη πλειοδότης για να μετατραπεί ο χώρος σε ένα σύγχρονο τουριστικό συγκρότημα. Ενώ προχωρά και μία ακόμα πολύ σημαντική παρέμβαση: είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στο Λιμένα Ηρακλείου με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θέλω να ξέρετε, φίλες και φίλοι, Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες, το ξέρουμε από την εμπειρία, όταν ένα λιμάνι αναπτύσσεται, τότε προοδεύει αυτόματα ολόκληρη η πόλη που το φιλοξενεί. Και ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει αρκετά είναι η ένωση της Κρήτης με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας. Η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου καλύπτει ήδη το 30% της ζήτησης ρεύματος, ενώ το ’23 η μεγάλη διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο το οποίο θα φέρει στο νησί πλήρη ενεργειακή αυτονομία.


Τι σημαίνει αυτό; Συνολικά για όλους τους πολίτες της χώρας φθηνότερους λογαριασμούς, 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου θα εξοικονομήσουμε ως χώρα από αυτή τη διασύνδεση. Περιβάλλον χωρίς ρύπους, θα κλείσουν οι παλιές πετρελαιοκίνητες μονάδες, πολύ καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Σημαντικά βήματα γίνονται και στις αθλητικές υποδομές, αγαπητέ μου Υφυπουργέ, που μετατρέπουν το αθλητικό υπόβαθρο της Κρήτης. Αλλά πολύ σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση, νομίζω σε χρόνο ρεκόρ, κύριε Περιφερειάρχα, με ένα πλήρες σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου που χτυπήθηκε πριν από ένα χρόνο από τους σεισμούς.


Θα ακούσετε, στη συνέχεια, από τον Υφυπουργό -θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Χρήστο τον Τριαντόπουλο ο οποίος έσκυψε επάνω στο πρόβλημα- έχουμε ήδη εκταμιεύσει -αυτά είναι χρονοδιαγράμματα ρεκόρ για την ελληνική δημόσια διοίκηση- 60 εκατομμύρια ευρώ σε 6.300 συμπολίτες. Είναι η μεγαλύτερη στοχευμένη αρωγή που δίνεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή και το δημοσιονομικό κόστος συνολικά για την αποκατάσταση του σεισμού θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια. Ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται και η διαδικασία της συνολικής ανασυγκρότησης της περιοχής.


Θα ακούσετε στη συνέχεια και από τον Γιώργο τον Γεωργαντά σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται για τον πρωτογενή τομέα. Και ακούω παντού, και στην Κρήτη, το άγχος των παραγωγών, κυρίως των κτηνοτρόφων. Το ξέρω καλά τι σημαίνει να αυξάνεται το κόστος των ζωοτροφών, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίσαμε ειδική χρηματοδότηση για την προμήθεια και μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη, εντάσσοντάς την, επιτέλους, στο μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι ένα μέτρο στήριξης για τους κτηνοτρόφους μόνο 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ ταυτόχρονα το νησί θα έχει τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι κάτι το οποίο μας το ζητούσατε επιτακτικά και μπορούμε να το ικανοποιήσουμε.


Και αυτά είναι μόνο τα ειδικά μέτρα για την παραγωγή της Κρήτης, διότι παράλληλα ισχύουν και οι γενικές ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα σε ολόκληρη τη χώρα. Και αναφέρομαι στη συνεχή κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, στην επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, στον χαμηλό ΦΠΑ για λιπάσματα και ζωοτροφές και ακόμα στην έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων, η οποία θα εκταμιευθεί από την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Και, βέβαια, να τελειώσω την αναφορά μου στην Κρήτη με μία ξεχωριστή μνεία στο νέο ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Αγαπητέ Σταύρο, 564 εκατομμύρια αυξημένα κατά 23%, αυτός είναι ο προϋπολογισμός τον οποίο θα διαχειριστεί η Περιφέρεια με την οποία είμαστε σε αγαστή συνεργασία, για να δρομολογηθούν σημαντικά έργα παρέμβασης για την ανάπτυξη της Κρήτης.


Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, οι καρποί αυτής της πολιτικής για την οποία σας μίλησα απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Στην πλειονότητά τους πιστεύω ότι αναγνωρίζουν τη μεγάλη μας προσπάθεια, σε ένα περιβάλλον όμως με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα που υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι οι χειροπιαστές κατακτήσεις τις οποίες έχουμε πετύχει, να θεωρούνται περίπου δεδομένες, περίπου αυτονόητες. Και πρόσκαιρες δυσκολίες να σκιάσουν μεγάλες στρατηγικές επιλογές. Προβάλλει, λοιπόν, ως κρίσιμη προτεραιότητα η συσπείρωση των πολιτών στη βάση της αλήθειας αλλά και ο δικός σας λόγος, ο λόγος των κομματικών μας στελεχών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ -το ξέρετε πολύ καλά- πολιορκεί την κοινή γνώμη με νέα ψέματα. Θεωρεί εθνική μία παγκόσμια αναταραχή, υποσχόμενος πάλι, με έναν νόμο και με ένα άρθρο, όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν για να ανακουφιστούν ένας αγρότης και ένας εργαζόμενος που σήμερα δύσκολα τα βγάζει πέρα. Ο νοικοκύρης. Ο επιχειρηματίας που δοκιμάζεται. Το ξέρετε καλά -και πιστεύω ότι το ξέρει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών- ότι μοιράζει ξανά ακάλυπτες επιταγές. Σε μια ύστατη προσπάθεια αναζητά το δικό του κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας.


Είναι πολύ βολικό, ξέρετε, να σπέρνεις πλαστές προσδοκίες σε ένα έδαφος που έχει σκάψει πριν η εύκολη διαμαρτυρία. Αλλά ό,τι φυτρώσει εκεί, θα δηλητηριάσει για χρόνια όλη την παραγωγή και το ίδιο το χωράφι.


Γι’ αυτό και στο σύνθημα «το είπαμε, το κάνουμε», προσθέτω τώρα το ρήμα «προσπαθούμε» και δίπλα τρία ακόμα: «ακούμε», «νοιαζόμαστε» αλλά και «εξηγούμε» στους πολίτες. Εξηγούμε. Που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σηκώνει κι άλλο τα μανίκια και το κόμμα ανοίγεται ακόμα περισσότερο στην κοινωνία.


Κι αυτό εννοούσα όταν μίλησα στην προσυνεδριακή μας εκδήλωση στο Χαλάνδρι για δυναμική αναμονή προς τις εκλογές. Αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί, όμως, είναι ανοιχτός σε διεθνείς επιρροές.

Και οφείλουμε από τη μια πλευρά να τις ερμηνεύουμε και από την άλλη να αμυνόμαστε στις συνέπειές της. Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω σε αυτή την τριπλή ανάγκη για την οποία σας μίλησα: της ευρωπαϊκής λύσης, της δημοσιονομικής συνέπειας αλλά και των εθνικών εφεδρειών. Μόνο έτσι από την τρικυμία θα γυρίσουμε στα ήρεμα νερά.


Αναφέρθηκα στην αρχή και κλείνω με τις διαφορές των δυο συνεδρίων, όχι προφανώς γιατί είναι οργανωτικές, αλλά γιατί είναι πολιτικές. Και αυτό ακριβώς είναι και η μεγάλη μας δύναμη. Η δύναμη μιας ανοιχτής, δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε δίπλα. Ζούμε μέσα στον καθημερινό πολίτη. Καθώς ανανεώνουμε ιδέες και πρόσωπα, συντηρούμε από το παρελθόν αυτά τα οποία αξίζει να συντηρηθούν. Για να μας δένουν με τις ρίζες μας. Αλλά και μεταξύ μας.


Η πρόοδος, ξέρετε, δεν είναι μια αέναη τεχνοκρατική ευθεία. Είναι μια διαδικασία με περιεχόμενο που αλλάζει συνεχώς καθώς την διαπερνούν νέα ρεύματα. Μόνη σταθερά είναι ο άνθρωπος. Με κανόνες και δικαιοσύνη θα μπορεί να προκόβει για το δικό του και το συνολικό καλό. Μεγεθύνοντας πάντα τον δημόσιο πλούτο, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση και σε πολλά περισσότερα δημόσια αγαθά, ενώ σε κάθε ατυχία ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι θα βρει την πολιτεία αρωγό.


Αυτά πιστεύουμε, αυτά υπηρετούμε, αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες της μεγάλης λαϊκής κοινωνικής φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Τα χρώματα των παλιών κομματικών ορίων ξεθωριάζουν. Μαζί τους ξεθωριάζουν και τα όποια ιδεολογικά πρόσημα. Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα.


Όμως προσέξτε, οι διαφορές μας δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα στα νέα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές. Με την οπισθοδρόμηση να φλερτάρει με τον αυταρχισμό, ενώ η πρόοδος επιμένει πάντα στην ανοιχτή Δημοκρατία. Και ας συγκρατήσουμε αυτές τις λίγες σκέψεις, καθώς συμμετέχουμε στις εσωκομματικές μας συζητήσεις. Όταν θα εκλέξουμε, στο επόμενο Συνέδριο, τον νέο οργανωτικό κορμό της παράταξής μας. Ας τις συγκρατήσουμε όμως και στην καθημερινή πολιτική μας δράση, γιατί εμείς οι Νεοδημοκράτες ζούμε μέσα στην κοινωνία. Εσείς ζείτε μέσα στην κοινωνία, το ξέρετε καλά, παίρνετε το σφυγμό της, εξελισσόμαστε μαζί της. Δεν έχουμε έτοιμες απαντήσεις, τις ίδιες απαντήσεις σε νέα ερωτήματα, αλλά είμαστε σε θέση να θέτουμε εμείς τις ερωτήσεις και να δρομολογούμε νέες απαντήσεις για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Και με ένα τέτοιο στελεχιακό δυναμικό, είναι φυσικό να αισιοδοξώ για το επόμενο διάστημα, όσες αναταράξεις κι αν μας επιφυλάσσει το διεθνές σκηνικό.


Στόχος μας, λοιπόν, παραμένει -όπως είπα- η επιστροφή στο δρόμο της ισχυρής Ελλάδος, της ανάπτυξης για όλους. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο θα σημάνει και μεγαλύτερη ευχέρεια εθνικών επιλογών. Η ένταξη της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα -πράγματα που μπορεί να φαίνονται τεχνοκρατικά και να νομίζουν οι πολίτες ότι δεν τους αφορούν- θα δώσει τεράστια επενδυτική ώθηση στην οικονομία μας. Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη, την ψηφιακή οικονομία. Τα μεγάλα έργα για την κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η πρόκληση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.


Κάποτε -και κλείνω με αυτό φίλες και φίλοι- ένας Βρετανός δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον Βρετανό τότε Πρωθυπουργό Harold Macmillan, τι τον δυσκολεύει περισσότερο στη διακυβέρνηση. Πήρε την απάντηση: «τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα».

Στους 33 μήνες που οδηγεί τον τόπο η Νέα Δημοκρατία, τα γεγονότα ήταν πυκνά και συχνά ήταν σύνθετα και απειλητικά. Σε κανένα, όμως, από αυτά δεν επιτρέψαμε να αλλάξει την πορεία μας. Όχι μόνο γιατί τα διαχειριστήκαμε, αλλά δημιουργήσαμε στη θέση τους άλλα γεγονότα πιο θετικά για την πατρίδα μας και τον πολίτη. Και στην τροχιά αυτή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την καθεμιά, με τον καθένας σας συμμέτοχο. Κυβέρνηση, τα κομματικά στελέχη, οι οπαδοί, οι φίλοι της παράταξης, οι νέοι συνοδοιπόροι που κερδίζουμε καθημερινά.


Και είμαι σίγουρος ότι, ειδικά εδώ στην Κρήτη, υπήρξαν συμπολίτες μας που και στην προηγούμενη κάλπη δεν μας εμπιστεύτηκαν την τελευταία στιγμή, δεν μας στήριξαν. Μπορεί να μην ξεπέρασαν κάποια στερεότυπα, κάποιες επιφυλάξεις. Νομίζω ότι όταν θα δουν αντικειμενικά τι έχουμε κάνει για τον τόπο, άρα τι έχουμε κάνει για την Κρήτη, θα πετύχουμε το στόχο μας να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας και να κάνουμε γαλάζια την Κρήτη.


Θα αλλάξουμε την Ελλάδα για το καλύτερο. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα δώσω σήμερα από την Κρήτη, στο προσυνέδριο, σε ολόκληρη την Ελλάδα:


Πάμε μπροστά, πάμε μαζί, πάμε ενωμένοι για το 14ο Συνέδριό μας. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη. Καλή επιτυχία στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή, για τη ζεστασιά σας, για την αγάπη σας. Να είστε καλά.



Κατέβασαν από πτήση της Lufthansa τον προκλητικό Έντι Ράμα γιατί δεν ήθελε να φορέσει μάσκα


 

Η εταιρία έκανε πολύ σωστά γιατί όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να μην προκαλούμε.

Για σκάνδαλο σε πτήση της Lufthansa που επέβαινε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας,  κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνουν λόγο γερμανικά μέσα και έχουν δίκιο.

Τα γερμανικά μέσα σημειώνουν πως ο Έντι Ράμα απομακρύνθηκε από το αεροπλάνο επειδή αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και ήταν προκλητικός.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού αερομεταφορέα, Κάρστεν Σπορ, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του προσωπικού της Lufthansa να απομακρύνει τον Αλβανό πρωθυπουργό από υπερατλαντική πτήση, αφού «αρνήθηκε επανειλημμένα να φορέσει προστατευτική μάσκα στο αεροσκάφος».

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε την Παρασκευή ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία συνόδευσε τον Αλβανό πρωθυπουργό εκτός αεροσκάφους «μετά από διαμάχη για τη μάσκα».

«Ο Έντι Ράμα προκάλεσε σκάνδαλο, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δεν ήθελε να φορέσει μάσκα. Όταν και ο πιλότος απέτυχε να επιλύσει τη διαμάχη, ήρθε η αστυνομία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 στην πτήση Φρανκφούρτη, και μέχρι σήμερα ο Έντι Ράμα δεν έχει ζητήσει συγνώμη για το ατόπημα του.



Παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών

 


Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), του ΟΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, μέσω των οποίων εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν ολοκληρώσει 260 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι η νέα πραγματικότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που μέχρι πρότινος ήταν αντιμέτωποι με το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις ατελείωτες ουρές και την ταλαιπωρία.


«Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες “αλλάξτε το κράτος”, αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό. Πρώτα και πάνω από όλα είναι ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του και ο απαραίτητος σεβασμός τον οποίο οφείλουμε να του δείξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον στους πολίτες.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η λειτουργία του αριθμού 24ωρης δωρεάν εξυπηρέτησης 1555, για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά θέματα, ο οποίος έχει δεχτεί περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια κλήσεις σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, ενώ σχεδόν το 99% των πολιτών που τον χρησιμοποίησαν έλαβαν απαντήσεις στα απλά ή σύνθετα ερωτήματα τους.


Παρουσιάστηκαν επίσης τα νεότερα κανάλια επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη, όπως οι υπηρεσίες myOAEDlive και myEFKAlive που προσφέρουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσης (υπηρεσίες πολύτιμες ειδικά για ΑμΕΑ, κατοίκους απομακρυσμένων, ορεινών ή νησιωτικών περιοχών), ο νέος θεσμός των ηλεκτρονικών ραντεβού αλλά και οι καρποί της συνεργασίας του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσω των οποίων έχουν γίνει 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές.


«Τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός. Πρόοδος -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εδώ η τεχνολογία βοηθάει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: τους ανάπηρους οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών οι οποίοι ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι μέσα από το σπίτι τους μπορούν να επικοινωνήσουν φυσικά, μέσω βιντεοκλήσης, με κάποιον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που συχνά αυτή συνεπάγεται», πρόσθεσε.


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η εξυπηρέτηση του πολίτη πράγματι αποτελεί κοινωνική πολιτική, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των φορολογούμενων έθρεψε τη δυσαρέσκεια, η οποία ενίσχυσε τον λαϊκισμό.


«Αυτή η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος, στο δικό μου το μυαλό, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ρήξης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει τους φόρους του αλλά το κράτος τον περιφρονεί και δεν τον σέβεται, θα ακούσει πολύ πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές που θα του παρουσιάζουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε στον πυρήνα της είναι και μία άσκηση ενδυνάμωσης της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών μας. Διότι με αυτό τον τρόπο χτίζονται τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε.


«Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πρωτίστως κοινωνική πολιτική. Είναι κοινωνική πολιτική ειδικά για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ όπου καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες πάνω από 8 εκατομμυρίων πολιτών. Όμως για πολλούς εντός του Υπουργείου και περισσότερο εντός του ΕΦΚΑ παραδόξως δεν θεωρούνταν πρόβλημα! Αποφασίσαμε να μην μείνουμε απαθείς. Να μην αποδεχθούμε ως έχει την πραγματικότητα. Και προχωρήσαμε άμεσα στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν θεωρούμε ότι τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολο τους. Η πρόοδος ωστόσο στο κομμάτι αυτό είναι παραπάνω από εμφανής. Και οφείλουμε να το τονίσουμε και να το προβάλλουμε. Γιατί πολλοί συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του 1555, δεν γνωρίζουν τις 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και να μπορούν να πάρουν την σύνταξη τους σε λιγότερο από τρεις μήνες. Η προβολή λοιπόν της πολιτικής μας και των αποτελεσμάτων της είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί θα πείσει αλλά και γιατί θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα τόσο εκατομμυρίων πολιτών», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.


«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Διευκολύνει το σύνολο των πολιτών και επιπλέον παράγει προστιθέμενη αξία για τους πιο αδύναμους: για τον άνεργο, τον εργαζόμενο γονιό, το άτομο με αναπηρία, τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η εντολή που έχουμε λάβει από τους πολίτες και οι κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκλίνουν ακριβώς σε αυτό: «φτιάξτε κράτος για τον πολίτη». Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, υλοποιούμε έναν πολυεπίπεδο σχεδιασμό που αποσκοπεί ακριβώς στη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Και αυτό γίνεται μέσα από την ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, μέσα από τη βελτίωση της εξυπηρέτησης μέσα από την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του Κράτους. Το 1555, το myOAEDlive, το myEFKAlive και ευρύτερα όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αποτελούν έκφανση της προσήλωσής μας στη δημιουργία υπηρεσιών που έχουν τον πολίτη στο επίκεντρο. Φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε λειτουργικές και ευέλικτες υπηρεσίες και να «χτίζουμε» μέσα από αυτές τα επόμενα βήματα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες και την εμπειρία που αποκτάμε μέσα από τη λειτουργία των συστημάτων που ενεργοποιούμε. Μέρα με τη μέρα, με κάθε νέα υπηρεσία, η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα ψηφιακό, παραγωγικό και υποστηρικτικό προς τον πολίτη κράτος», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.




Σημαντικότερες δράσεις για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών:


-Νέος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του εξυπηρέτησε πάνω από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης.

-Πάνω από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες αναπτύχθηκαν από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν διενεργηθεί πάνω από 260 εκατομμύρια συναλλαγές.

-Ηλεκτρονικά ραντεβού. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχή της πανδημίας και διατηρήθηκε στη συνέχεια, καταργώντας τις ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και διευκόλυνε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

-Υπηρεσίες myEFKAlive και το myOAEDlive. Η υπηρεσία αυτή αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο των Φορέων. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ή ανάπηρους συμπολίτες κ.λπ. Πάνω από 12.000 τηλεδιασκέψεις τους τελευταίους 8 μήνες.

-Χρήση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ και μέσω των ΚΕΠ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΚΕΠ.

-Αναβάθμιση των ιστοσελίδων τόσο του Υπουργείου όσο και των Φορέων με αντίστοιχη ενίσχυση της προβολής των ψηφιακών υπηρεσιών.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι,


Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά τις πολιτικές ηγεσίες των δύο Υπουργείων, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν εκ μέρους του Δημοσίου, των εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, για να φέρουν εις πέρας αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα.


Δεν θέλω να επαναλάβω αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες και όσα πολύ συνοπτικά παρουσιάστηκαν και στο τελευταίο βίντεο το οποίο είδαμε. Σκεπτόμουν όμως καθώς άκουγα όχι μόνον τους Υπουργούς αλλά κυρίως τους πολίτες να μιλούν και να εκφράζουν την εύλογη ικανοποίησή τους για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ότι τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός.


Πρόοδος -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς αποδείξαμε και κάναμε πράξη αυτούς τους 33 μήνες, μέσα από μια σειρά δράσεων με πρωτεργάτη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία. Διότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο καταλύτης αλλά χωρίς τη συνεργασία των υπόλοιπων Υπουργείων δεν θα μπορούσαμε να είχαμε το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε.


Πράγματι, το Υπουργείο Εργασίας αγκάλιασε τις δυνατότητες που μάς δίνει η τεχνολογία και προχώρησε σε μία σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, παρέχοντας υπηρεσίες τις οποίες οι πολίτες με μεγάλη θέρμη, με μεγάλο ενθουσιασμό, αγκάλιασαν.


Νομίζω ότι ουσιαστικά είπε όλα αυτά τα οποία ήθελα να πω η κυρία Πορτοκαλάκη, μια συμπολίτης μας, ογκολογικός ασθενής, κατά πάσα πιθανότητα ανοσοκατασταλμένη, η οποία αντί να ταλαιπωρείται και να επισκέπτεται το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ μπορεί σήμερα από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού της, να έρχεται σε ψηφιακή επικοινωνία με έναν σύμβουλο εργασίας του Οργανισμού και να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο το όποιο πρόβλημά της ή να διεκπεραιώνει το όποιο αίτημά της.


Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι όλα αυτά τα οποία βλέπετε σήμερα δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Μπορεί να είναι αυτονόητα για τον πολίτη ότι το κράτος πρέπει να τον σέβεται και ότι όντως η εξυπηρέτηση είναι κοινωνική πολιτική. Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο αυτό εργάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφιερώθηκαν πάρα πολλές εργατοώρες για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Διότι το έργο το οποίο σάς παρουσιάστηκε έχει μεγάλους βαθμούς περιπλοκότητας.


Αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο 1555 το οποίο, εκ πρώτης όψης, θα μπορούσε κάποιος να το δει ως ένα απλό call center. Είναι όμως κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Διότι δεν αρκεί μόνο κάποιος να τηλεφωνεί σε έναν αριθμό και κάποιος εντός ενός λεπτού να του απαντά, πράγμα το οποίο συμβαίνει πια σήμερα με το 1555. Πρέπει κι αυτός που του απαντά να γνωρίζει τι θα του πει. Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος, πρέπει να έχει ψηφιακή πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία τα οποία πρέπει να βλέπει εκείνη τη στιγμή.


Άρα, αυτό το οποίο εκ πρώτης όψης φαντάζει ως ένα εργαλείο εξυπηρέτησης του πολίτη, υποχρεώνει την ίδια τη δημόσια διοίκηση να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες της, για να μπορεί να ανταποκρίνεται τελικά σε αυτό το αίτημα του πολίτη.


Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να καλέσω τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του 1555. Διότι όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αριθμός αυτός δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστός.


Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων και εκ μέρους μας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στους πολίτες. Σήμερα καλούν 20.000 πολίτες κατά μέσο όρο το 1555, αύριο μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς θα γίνεται γνωστό. Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να αυξάνουμε τη δυναμικότητα του τηλεφωνικού κέντρου ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται εντός των χρονικών παραμέτρων που έχουμε θέσει. Και αυτό το οποίο μέχρι στιγμής είναι μία ιστορία επιτυχίας να συνεχιστεί και στο μέλλον. Και είναι πολύ εντυπωσιακό, πράγματι, για μία δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως καλύτερο call center της χρονιάς και να έχει αυτά τα επίπεδα ικανοποίησης. Επίπεδα ικανοποίησης που φαντάζομαι θα τα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρείες.


Όταν, λοιπόν, μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες «αλλάξτε το κράτος», αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό. Πρώτα και πάνω από όλα είναι ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του και ο απαραίτητος σεβασμός τον οποίο οφείλουμε να του δείξουμε. Διότι όλοι σας θυμάστε και όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με τις εικόνες απόλυτης απαξίωσης -που παρουσιάστηκαν και στα βίντεο- που συναντούσαν οι πολίτες όταν πήγαιναν -ας πούμε- στα γραφεία του ΕΦΚΑ.


Και αυτή η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος, στο δικό μου το μυαλό, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ρήξης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει τους φόρους του αλλά το κράτος τον περιφρονεί και δεν τον σέβεται, θα ακούσει πολύ πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές που θα του παρουσιάζουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.


Άρα, πιστεύω ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε στον πυρήνα της είναι και μία άσκηση ενδυνάμωσης της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών μας. Διότι με αυτό τον τρόπο χτίζονται τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες μάς επιτρέπουν σε δύσκολες στιγμές, να ριζώσει ακόμα περισσότερο η δημοκρατία μας και οι θεσμοί μας να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο βάθος και ακόμα περισσότερο περιεχόμενο για τον πολίτη.


Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε σε αγαστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τις σημαντικές εταιρείες που παρέχουν την υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια αλλά και με ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες.


Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία τον θεσμό των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι συνδράμουν τον πολίτη στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξής του. Είναι ένα μόνο από τα εργαλεία τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει για να επιταχύνουμε σημαντικά την έκδοση των συντάξεων. Τα υπόλοιπα είχαμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε και χθες στη Βουλή.


Όλα αυτά τελικά κατατείνουν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο εκτιμούν οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν. Διότι ένα πραγματικά ακομμάτιστο κράτος δεν ξεχωρίζει τους πολίτες. Τους βλέπει όλους μέσα από την ίδια ματιά. Οφείλει, όμως, να δείχνει ειδική πρόνοια και ειδική ευαισθησία στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.


Πράγματι, εδώ η τεχνολογία βοηθάει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: τους ανάπηρους οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών οι οποίοι ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι μέσα από το σπίτι τους μπορούν να επικοινωνήσουν φυσικά, μέσω βιντεοκλήσης, με κάποιον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που συχνά αυτή συνεπάγεται.


Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια τα οποία θα δρομολογήσουμε άμεσα. Όπως γνωρίζετε ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφέρθηκε και ο Υπουργός στην ιδέα ενός κεντρικού συστήματος εξυπηρέτησης πελατών, εν προκειμένου πολιτών, γιατί οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι ωφελημένοι, όπου μέσα από μία κεντρική πύλη εισόδου -φανταστείτε ένα 1555 για όλο το κράτος, για να το πω έτσι πολύ απλά, για να το αντιληφθούν όσοι μας ακούνε.


Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτήν την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια η οποία δεν σταματά. Να εκσυγχρονίζουμε το κράτος, να δείχνουμε σεβασμό στον πολίτη και να κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής μας εκδήλωσης, ότι «η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική».


Συγχαρητήρια και πάλι. Σας ευχαριστώ πολύ.



Όλος ο εφιάλτης που έζησε η 16χρονη στα χέρια του 26χρονου κακοποιού "τράπερ"

 



Διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμαι από το protothema το ρεπορτάζ του Δημήτρη Πώποτα, και της Άριας Καλύβα, το λεπτό προς λεπτό, το χρονικό του τρόμου που έζησε η 16χρονη μαθήτρια απο τον 26χρονο τράπερ, Marshid, τον οποίο κατήγγειλε στο Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για βιασμό, ξεδιπλώνεται μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Η μαθήτρια της Β' Λυκείου έδωσε με λεπτομέρειες όλα όσα φρικτά κατήγγειλε ότι υπέστη, την ίδια ώρα που ο κατηγορούμενος, μέσα από το υπόμνημά του, αναφέρει πως η κοπέλα όχι μόνο γνώριζε ποιος ήταν, αλλά και τον ακολουθούσε στο Instagram, καθώς οι περιπέτειες που είχε με τον νόμο και η φυλάκισή του ειχαν εμπνεύσει τον τράπερ Tranno, ο οποίος μάλιστα τον ανέφερε στο τραγούδι «Τα φιλιά μου στον Μαρσίντ που 'ναι στον Κορυδαλλό».

Όμως, δεν έπεισε και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε διετάχθη η προφυλάκισή του.

«Η απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα είναι σεβαστή, αλλά παντελώς άδικη. Φαίνεται πως από σήμερα ομόφωνα οποίος καταγγέλεται για βιασμό θα οδηγείται στην φυλακή ανευ ουδενος στοιχείου. Και αυτό γιατί ομοφωνα παραβλέφθηκε η ιατροδικαστική έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς, η οποία αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της αθωότητας του εντολέως μου. Σας λέγω ότι η περιφερόμενη ως θύμα βιασμού από την μητέρα της άλλα κατέθεσε στις 12/4/2022 κατόπιν πίεσης της μητέρας της, και άλλα κατέθεσε μετα αφου την εξετασε η ψυχολόγος της αστυνομίας πέφτοντας σε σωρεία αντιφάσεων, οι οποίες επίσης παραβλεφθηκαν. Οι επόμενες κινησεις μου θα είναι άμεσες.Το παραμύθι ότι καθένας που καταγγέλει συμπολίτη μου για βιασμό, άνευ ουδενος στοιχείου, λέει και την αλήθεια θα τελειώσει με αυτή την υπόθεση και με εμένα ως συνήγορο υπεράσπισης του εντολεως μου, ο οποίος διασύρθηκε όντας πλήρως αθώος» τονιζει στο protothema.gr ο συνήγορος του κατηγορούμενου, κ. Εμμανουήλ Βαμβουνάκης.

Ολη η κατάθεση της μαθήτριας

Στην κατάθεση που έδωσε η 16χρονη στις 12 Απριλίου στους αστυνομικούς, ανέφερε τα εξής:

«Είμαι μαθήτρια της Β' τάξης λυκείου σε ΕΠΑΛ. Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 δέχτηκα αίτημα φιλίας στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Instagram από άγνωστο χρήστη με το όνομα Marsid.West. Σταδιακά αναπτύξαμε επικοινωνία σε καθημερινή βάση, ανταλλάσσοντας μηνύματα και μιλώντας τηλεφωνικά για διάφορα θέματα. Αυτός μου συστήθηκε με το όνομα που είχε στο Instagram λέγοντας μου ότι προ πενθημέρου είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές όπου κρατούνταν, για μεταφορά 26 kg ναρκωτικής ουσίας. Κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη μου διαβεβαιώνοντάς με ότι βλέπει σοβαρά τις σχέσεις μας και διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα αγόρια.

Χθες, 11 Απριλίου 2022, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε για φαγητό και στη συνέχεια για μία βόλτα. Έφτασε περί ώρα 21:30 της ίδιας έξω από το σπίτι μου, με ένα παπί το οποίο μου είπε ότι δεν ήταν δικό του, χωρίς να θυμάμαι περαιτέρω χαρακτηριστικά ή τον αριθμό. Ήταν κοντοκουρεμένος, αδύνατος, 1,85 ύψος περίπου, μαύρα μαλλιά, φορούσε τζιν παντελόνι και μαύρη ζακέτα. Θεωρώ ότι η ηλικία του ήταν κοντά στα 30, αν και μου είχε αναφέρει αρχικά ότι ήταν 21 ετών και στο ραντεβού, μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν τελικά 26 ετών, προφανώς προσπαθώντας να με παραπλανήσει.

Με οδήγησε, μετά από μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών, σε ένα παρκάκι στην περιοχή του Κορυδαλλού, με αρκετά παγκάκια, σχετικά μικρό και χωρίς κόσμο, το οποίο διάλεξε αυτός, γιατί όπως μου είπε τον έψαχναν διάφοροι και αναζητούσε ασφάλεια. Καθίσαμε σ’ ένα παγκάκι με αυτόν να έρχεται πολύ κοντά μου και να με χαϊδεύει επίμονα σε όλο μου το σώμα και στην γενετήσια περιοχή με σκοπό να με διεγείρει. Μάταια προσπαθούσα να τον αποτρέψω, αφού λόγω της δύναμής του δεν τα κατάφερα. Αυτός συνεχώς γελούσε και με ειρωνευόταν, ζητώντας μετά από ένα τέταρτο-εικοσάλεπτο να ανέβω πάλι στην μοτοσικλέτα του για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας.

Εγώ επειδή φοβόμουν, έκανα αυτό που μου ζήτησε και ανέβηκα πάλι στη μοτοσικλέτα. Μετά από την πάροδο 10-15 λεπτών, με μετέφερε στην ισόγεια μονοκατοικία που διέμενε, χωρίς να θυμάμαι οδό ή αριθμό, παρά μόνο ότι βρισκόταν σε μία ανηφόρα. Αφού ξεκλείδωσε την κεντρική είσοδο, μπήκαμε στο μικρών διαστάσεων υπνοδωμάτιό του. Ο δράστης αύξησε την ένταση της τηλεόρασης και αυτός ξεκίνησε να ξεντύνεται, ενώ εγώ καθόμουν στο κρεβάτι, ρωτώντας τον αμήχανα και επανειλημμένα τι πάει να κάνει, χωρίς να λάβω κάποια απάντηση. Αφού έμεινε γυμνός έφερε το σώμα του πάνω στο δικό μου, αποβάλλοντας τα ρούχα μου με το ένα χέρι και με το άλλο κρατούσε το στόμα μου κλειστό για να μην ακούγονται οι κραυγές μου. Τον κλωτσούσα φωνάζοντας ότι «δεν θέλω», «σταμάτα», αλλά μάταια. (Στις επόμενες γραμμές η κοπέλα αναφέρει όλα όσα φρικαλέα υπέστη από τον δράστη, ο οποίος, όταν ολοκλήρωσε την πράξη του, άφησε το βιολογικό του αποτύπωμα στο σώμα και την μπλούζα της).

Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του το θύμα, αυτό διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. «Μετά μου ζήτησε να ντυθώ και με ρώτησε αν ήθελα να με γυρίσει πίσω. Εγώ τρομοκρατημένη και μην μπορώντας ακόμα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί, συμφώνησα. Όντως με επέστρεψε στο σπίτι μου, όπου έτρεξα κλαίγοντας στους γονείς μου, λέγοντας τι είχε συμβεί.

Ερώτηση: Μπορείς να αναγνωρίσεις τον εν λόγω δράστη μέσω επίδειξης φωτογραφιών σεσημασμένων ατόμων;

Απόκριση: Ναι, είμαι απόλυτα σίγουρη.

Ερώτηση: Επιθυμείς να εξεταστείς από αρμόδιο ιατροδικαστή;

Απόκριση: Ναι. Επιθυμώ την ποινική δίωξη του συγκεκριμένου ατόμου για την σε βάρος μου πράξη.

Ερώτηση: Τα ρούχα που φορούσες κατά τον επίμαχο χρόνο, τα έχεις διατηρήσει ανέπαφα;

Απόκριση: Ναι, σας παραθέτω την μπλούζα που προανέφερα. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω». 


Τι είπε η μητέρα της


Η μητέρα της ανήλικης, στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς, ανέφερε τα εξής:


Ερώτηση: Τι προσήλθες να καταθέσεις;

Απόκριση: Είμαι η μητέρα της. Περί ώρα 23: 40 τις 11ης Απριλίου 2022, η κόρη μου επέστρεψε έντρομη και με λυγμούς. Κλείστηκε στο δωμάτιό της κλαίγοντας. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κόρη μου, δεν ήταν ο εαυτός της. Είναι ένα χαρούμενο παιδί και κάτι είχε γίνει που την είχε ταράξει. Κάποια στιγμή μου ανοίχτηκε και μου εξιστόρησε τι είχε συμβεί με τον άγνωστο άντρα στην οικία του στον Κορυδαλλό. Την ενθαρρύναμε να έρθει στην αστυνομία και να κάνουμε καταγγελία, πράγμα που κάναμε. Επιθυμώ την ποινική δίωξη του συγκεκριμένου ατόμου για το βιασμό της κόρης μου. Σας παραδίδω και την μπλούζα μαύρου χρώματος που φορούσε η κόρη μου. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω».


Η μητέρα της, στην συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε, ανέφερε τα εξής: «Η κόρη μου πριν πέντε μέρες, περίπου το Σάββατο 2 με 3 του μήνα, με ενημερώσε ότι συνομιλεί με κάποιο αγόρι στο Instagram, δεν του είχε δώσει τηλέφωνο, η επικοινωνία γινόταν μόνο μέσω του Instagram, μου έδειξε φωτογραφίες του, αλλά δεν έδωσα σημασία. Κάτι μηνύματα που μου έδειξε η κόρη μου, ο τρόπος που έγραφε ο κατηγορούμενος, ήταν ωραίος, ευγενικός, χωρίς να με βάλει σε υποψίες για κάτι άλλο.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, έφυγε μόνη της για να πάει με μια παρέα έξω. Απ’ ό,τι έμαθα μετά ο κατηγορούμενος ήρθε και την πήρε με ένα μηχανάκι και πήγαν σε ένα παρκάκι στον Κορυδαλλό, περίπου 20 λεπτά από το σπίτι μας. Μετά της είπε να κάτσουνε σ’ ένα παγκάκι απόμερο, και απ' ό,τι μου είπε δεν είχε πάρα πολύ κόσμο. Έκανε άσεμνες πράξεις πάνω της, όπως μου είπε, την θώπευσε μάλλον στο στήθος και στα γεννητικά όργανα νομίζω, δεν είμαι 100% σίγουρη. Του είπε ότι δεν θέλει, δεν ξέρω αν ο κατηγορούμενος σταμάτησε. Μετά της είπε να πάνε στο σπίτι του να αράξουνε γιατί εκανε κρύο και πήγανε. Κατάλαβα ότι εκείνη τη στιγμή η κόρη μου δεν αισθάνθηκε φόβο, ούτε σκέφτηκε ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Ανέβηκε στο μηχανάκι και πήγανε σπίτι, δεν ξέρω που βρίσκεται το σπίτι του, ούτε κι αν ήταν πράγματι το σπίτι του, έτσι της είπε. Αν δεν κάνω λάθος, μου είπε ότι στη διαδρομή πήρε αυτός τη μαμά του τηλέφωνο και την ρώτησε: «μαμά είσαι σπίτι; Έρχομαι με μια κοπέλα στο σπίτι για να κάτσουμε».


Και στη συνέχεια της μίλησε στα αλβανικά στο τηλέφωνο. Όταν πήγαν στο σπίτι, αυτός κλείδωσε την πόρτα της εισόδου της μονοκατοικίας, Μπήκαν στο υπνοδωμάτιο του όπου υπήρχε ένας καναπές κρεβάτι, μετά άνοιξε την τηλεόραση, δυνάμωσε την ένταση της τηλεόρασης, έβγαλε όλα του τα ρούχα, την ξάπλωσε στο κρεβάτι. Η κόρη μου έλεγε «όχι, δεν θέλω». Η κόρη μου, μου είπε ότι με το αριστερό χέρι της έκλεισε το στόμα και με το δεξί χέρι της έβγαλε το παντελόνι και το εσώρουχο, δεν της έβγαλε την μπλούζα, πιθανώς δεν θα μπορούσε. Στη συνέχεια την βίασε. Του έλεγε όχι, να σταματήσει και γι’ αυτό μάλλον της έκλεισε το στόμα. Αυτός με το βάρος του σώματός του έπεσε πάνω της και την ανάγκασε να ανεχτεί όλα όσα της έκανε. Στη συνέχεια αυτός σηκώθηκε, ντύθηκε και της είπε: «Τώρα πρέπει να σε πάω σπίτι σου;», σαν να δυσανασχετούσε. Η κόρη μου δεν πρέπει να του είπε κάτι σε αυτό το στάδιο, απλά ντύθηκε και τον ακολούθησε, ανέβηκε στο μηχανάκι του και την έφερε σπίτι μας. Δεν μου είπε αν του είπε κάτι μετά, όταν την έφερε στο σπίτι».


Όταν η  μαθήτρια επέστρεψε στο σπίτι της ήταν σε άθλια κατάσταση.


Όπως αναφέρει η μητέρα της: «Πήγε κατευθείαν στο δωμάτιο. Πήγα και την είδα, αλλά απέφευγε το παιδί να με κοιτάξει στα μάτια. Αντιλήφθηκα ότι συγκρατιόταν για να μην κλάψει, μου ζήτησε να της δώσω 5 λεπτά χρόνο για να ηρεμήσει, πήγα μέσα και μετά ξανά πήγα στο δωμάτιο. Φορούσε τα ρούχα της και το μπουφάν της και καθόταν στο κρεβάτι. Την ρώτησα τι έγινε, αν την πείραξε κάποιος. Ήρθε η φίλη της και μου έκανε νοήματα ότι κάτι συμβαίνει και ότι «δώστε της λίγο χρόνο». Η κόρη μου μου είπε αρχικά ότι δεν θα μου πει. Έκλαιγε. Στην αρχή ήμουν σοκαρισμένη, μετά της είπα ότι πρέπει να τα πούμε, μου έλεγε στην αρχή όχι, αλλά μετά την έπεισα. Η κόρη μου, μου είχε δείξει μια ιστορία στο Instagram που είχε ανεβάσει κάποιος κοινός γνωστός που τραγουδούσε και κάπου πιο πίσω άχνα φαινόταν ο κατηγορούμενος. Παρατήρησα ότι η μπλούζα της ήταν λερωμένη. Πήρα τα ρούχα και τα δώσαμε στην αστυνομία. Δεν παρατήρησα μώλωπες ή μελανιές, ούτε μου είπε ότι πονάει κάπου. Ο κατηγορούμενος είχε πει αρχικά όταν 21 ετών και όταν συναντήθηκαν της είπε για πρώτη φορά ότι είναι 27 ετών».

Η κατάθεση στην παιδοψυχολόγο 

Ο φάκελος της υπόθεσης, λόγω της σοβαρότητας, διαβιβάστηκε στην Yποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Εκεί η μαθήτρια εξετάστηκε από ειδική ψυχολόγο. Η κατάθεσή της έχει ως εξής: 

«Εχθές το βράδυ, στις 21:30, ήρθε να με πάρει από το σπίτι και ανέβηκα πάνω στο μηχανάκι και με ρώτησε που θέλω να πάμε και του είπα ότι δεν έχω θέμα. Στα μηνύματα μου είχε πει ότι θα πηγαίναμε για φαγητό, εντέλει δεν πήγαμε ποτέ, γιατί μου είπε ότι θέλει να πάμε κάπου που να μην έχει κόσμο. Τον ρώτησα γιατί και μου είπε επειδή έχει πολλά μπλεξίματα και τέτοια και μου λέει «καλύτερα να πάμε προς τα εμένα, προς Κορυδαλλό». Του είπα «εντάξει, δεν έχω θέμα». Όπως πηγαίναμε έστριψε σε ένα παρκάκι μικρό που είχε κόσμο, αλλά με πήγε πιο πέρα για να είμαστε οι δυο μας και πήγα να κάτσω και άρχισε να με ακουμπάει γενικά και του τραβούσα τα χέρια, του έλεγα «δεν θέλω», να με αφήσει πρώτη φορά να τον γνωρίσω και «δεν θέλω κάτι παραπάνω» και άρχισε μετά να με φιλάει, τραβιόμουνα και του είπα ότι πρέπει να καταλάβει το «όχι» του άλλου. Αυτός γελούσε και μετά μου λέει «ανέβα λίγο πάνω στο μηχανάκι να πάμε κάπου».

Ανέβηκα και μου λέει «θα πάμε να αράξουμε κάπου, να μην έχει τόσο κρύο» και πήρε τη μαμά του και της είπε ότι «θα έρθω σπίτι με μια κοπέλα να αράξουμε για να μην έχει τόσο κρύο» και τέτοια. Πήγαμε, και με το που μπήκαμε μέσα είχε κλειδώσει και την εξώπορτα και όταν προχωρήσαμε προς τα μέσα και την άλλη πόρτα και κάθισα εγώ στο κρεβάτι, αυτός είχε βάλει μουσική και κάθισε δίπλα μου και απλά με έσπρωξε πίσω και με το ένα χέρι μου έκλεισε το στόμα και άρχισε να με ξεντύνει και προσπαθούσα να ξεφύγω, να τον κλωτσήσω ή κάτι άλλο, αλλά δεν μπόρεσα και με βίασε και στο τέλος μου λέει «σήκω ντύσου».

Και μου λεει «θες να σε γυρίσω σπίτι σου, έτσι»; Και του είπα «ξέρω γω;  Αν μπορείς». Γιατί αλλιώς θα με άφηνε εκεί και δεν θα 'χα τρόπο να γυρίσω στο σπίτι μου και με γύρισε. Σε όλη τη διαδρομή δεν μου είχε μιλήσει, ούτε με κοιτούσε, ούτε τίποτα και με άφησε στο σπίτι μου και μου είπε ξαναστείλε μου μήνυμα να ξαναβρεθούμε. Εγώ τον έκανα κατευθείαν μπλοκ και γενικά ήμουν χάλια και πήρα τηλέφωνο μια φίλη μου και της είπα τι έγινε με λεπτομέρειες κι αυτά και ήρθε σπίτι μου γιατί δεν ήμουνα καλά και το συζήτησα και με τη μαμά μου και πήγαμε και καταγγείλαμε χθες το βράδυ. Αυτά. 


Ερώτηση: Και έτσι φτάσαμε εδώ σήμερα, ε; Να το πιάσουμε λίγο απ’ την αρχή. Μου έδωσες όλη την εικόνα και σ’ ευχαριστώ πολύ. Να πούμε αρχικά λίγο γι’ αυτό τον άνθρωπο, πώς τον γνώρισες και ποιος είναι; 

Απόκριση: Μέσω του Instagram. Με είχε κάνει follow πολύ καιρό, αλλά μου έστειλε μήνυμα το Σάββατο. 

Ερώτηση: Σε είχε follow, σε ακολούθησε, είχετε καθόλου κοινούς γνωστούς ή ήταν ένας εντελώς άσχετος άνθρωπος; 

Απόκριση: Είχαμε γνωστούς, έχουμε. 

Ερώτηση: Είχατε κοινούς γνωστούς από τους οποίους μπορούσες να έχεις πληροφορίες γι' αυτόν τον άνθρωπο ή απλά συμπτωματικά;

Απόκριση: Συμπτωματικά.

Ερώτηση: OK.

Απόκριση: Και μου έστειλε μήνυμα και αρχίσαμε να μιλάμε καθημερινά.

Ερώτηση: Πότε μου είπες ότι σου έστειλε μήνυμα;

Απόκριση: Το Σάββατο.

Ερώτηση: Το Σάββατο που μας πέρασε μόλις;

Απόκριση: (στο σημείο αυτό η ανήλικη έγνεψε καταφατικά).

Ερώτηση: Σήμερα έχουμε 12 Απριλίου. Δηλαδή στις 9 Απριλίου;

Απόκριση: Ναι, ναι. 

Ερώτηση: Πριν τρεις μέρες; 

Απόκριση: (στο σημείο αυτό η ανήλικη γνέφει καταφατικά). Και μιλάγαμε καθημερινά αυτές τις τρεις μέρες και μου είπε ότι θέλει να με δει. Γενικά με έπαιρνε βίντεοκλήσεις κι άλλα τέτοια, δεν το σήκωνα και οι μόνες φωτογραφίες που είχαμε ανταλλάξει, ήταν με την μούρη μας, όχι τίποτα άλλο, ούτε μου είχε ζητήσει κάτι και είχαμε μιλήσει και στο τηλέφωνο, μόνο και μου είχε πει ότι θέλει να με δει και είχαμε κανονίσει να βγαίναμε χθες, τη Δευτέρα και μου είχε πει ότι θα με πήγαινε σ’ ένα μαγαζί να φάμε που ξέρει, και δεν πήγαμε εκεί ποτέ.

Ερώτηση: Πώς τον λένε αυτόν τον άνθρωπο;

Απόκριση: Marsid απ' ό,τι μου έχει πει.

Ερώτηση: Ξέρεις πόσων χρονών είναι, είχατε συζητήσει την ηλικία σας;

Απόκριση: Δεν με είχε ρωτήσει καθόλου για την ηλικία μου, χθες του την είπα και μου είπε κι εκείνος ότι ήταν 26 και πριν λίγο καιρό, πριν πέντε μέρες, 6, 1 εβδομάδα περίπου, μου είπε ότι βγήκε απ’ τη φυλακή.

Ερώτηση: Αυτά τα είπατε χθες ή τα είχατε συζητήσει στα μηνύματα;

Απόκριση: Όχι, δεν τα ήξερα. Επειδή τον είχαν πιάσει με 26 kg ναρκωτικά, δεν ξέρω και ακριβώς τι. Αυτά. 

Ερώτηση: Αυτά σου τα συζήτησε την Παρασκευή;

Απόκριση: Στο παρκάκι.

Ερώτηση: Στο πρώτο παρκάκι που μου περιγράφεις. Στην πρώτη στάση που κάνατε δηλαδή.

Απόκριση: Ναι.

Ερώτηση: Είναι το παρκάκι και μετά το σπίτι. Στο παρκάκι δηλαδή εκεί που προσπαθεί να αγγίξει το σώμα σου.

Απόκριση: Ναι.

Ερώτηση: Εκεί μιλήσατε λίγο και ο καθένας για τον εαυτό του;

Απόκριση: Ναι.

Ερώτηση: Θυμάσαι τι του ανέφερες εσύ για σένα;

Απόκριση: Με ρώτησε πόσο είμαι του είπα ότι είμαι 16 και μου λέει «τι λες, δεν σου φαίνεται». Του λέω «κι όμως ναι». Και μου λέει «και εγώ είμαι 26 και ο λόγος που δεν ήθελα να πάω κάπου με κόσμο είναι αυτός, επειδή έχω κάνει φυλακή». Και μου λέει «γενικά έχω πολλά μπλεξίματα». Τον ρώτησα τι εννοείς, δεν μου είπε.

Ερώτηση: Αυτός λοιπόν ο Μarsid μόνο αυτό το όνομα γνωρίζεις. Τον γνώρισες μέσω ίνσταγκραμ, θυμάσαι ποιο είναι το προφίλ του; 

Απόκριση: Ναι. Marsid.west.

Ερώτηση: Μπορείς να κάνεις ένα spelling, να είμαστε σίγουροι ότι καταλάβαμε; Μπορείς να μου τον περιγράψεις; 

Απόκριση: Ήταν σχετικά ψηλός, πιο ψηλός από μένα, 1,80-1,85, λεπτούλης, μαυρομάλλης, όχι με μπόμπα αλλά με λίγα μαλλιά και μουστάκι.

Ερώτηση: Λίγα μαλλιά εννοείς κοντά, όχι λίγα ακόμα αραιά.

Απόκριση: Ναι, ναι. Μουσάκι και φορούσε τζιν, μαύρο μπουφάν και ένα τσαντάκι.

Ερώτηση: Θυμάσαι καθόλου κάποιο άλλο χαρακτηριστικό στο σώμα του; Είχε τατουάζ; Φορά για κάποιο σκουλαρίκι;

Απόκριση: Είχε τατουάζ, νομίζω στο αριστερό χέρι, μανίκι. Μπορεί να είναι και στο δεξί, δεν είμαι καθόλου σίγουρη.

Ερώτηση: Αυτός, όταν πήγατε σπίτι, γδύθηκε από τη μέση και πάνω ή γδύθηκε ολόκληρος;

Απόκριση: Ναι, εγώ καθόμουν στο κρεβάτι και του λέω τι κάνεις κι εκείνη την ώρα με έσπρωξε και...

Ερώτηση: Θυμάσαι κάτι άλλο χαρακτηριστικό στο σώμα του ή μόνο που είναι το μανίκι-τατουάζ;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Δεν είχε κάτι άλλο χαρακτηριστικό για άλλο τατουάζ;

Απόκριση: Όχι. 


Στις επόμενες γραμμές το κοριτσάκι αναφέρεται αναλυτικά στο δρομολόγιο, στο σπίτι του δράστη και με λεπτομέρειες ανακαλεί στη μνήμη της όλα όσα υπέστη. Μάλιστα, αναφέρει ότι μόλις ο δράστης ολοκλήρωσε το φρικτό του έργο, της είπε με άγριο τρόπο να ντυθεί, προκειμένου να την μεταφέρει στο σπίτι.


Η απολογία του κατηγορουμένου


Στην απολογία του στον ανακριτή ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν απέκρυψε την πραγματική του ταυτότητα και ότι η ανήλικη γνώριζε ότι ήταν μέλος της παρέας του τράπερ Trannos, ενώ από τον συνήγορό του έγινε αναφορά στην ιατροδικαστική εξέταση, στην οποία η ιατροδικαστής αποφαίνεται πως δεν υπήρχαν κακώσεις, ενώ υπήρχαν παλαιές ρήξεις. Όμως, δεν έπεισε και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε, διατάχθηκε η προφυλάκισή του.


Στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


«Ουδέποτε απέκρυψα από την παθούσα την πραγματική μου ταυτότητα. {…}. Ωστόσο, η ίδια η φερόμενη ως παθούσα με είχε κάνει εκείνη πρώτη follow στο Instagram, αναζητώντας το όνομά μου στην μηχανή αναζήτησης, όπως πολύς κόσμος μετά την ανάρτηση στο Youtube του δημοφιλούς τραγουδιού Coco της τραπ σκηνής του καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Trannos, το οποίο σήμερα ξεπερνά τις 12,5 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Youtube. Στο εν λόγω τραγούδι, ο προσωπικός μου φίλος και καλλιτέχνης της τραπ σκηνής Trannos αναφέρει στους στίχους του τραγουδιού: «Τα φιλιά μου στον Μαρσίντ που 'ναι στον Κορυδαλλό».


Το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά, κατά την διάρκεια της προσωρινής μου κράτησης, έκανε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να αναζητήσουν στην μηχανή αναζήτησης του Instagram, προκειμένου να δουν εάν επρόκειτο για κάποιο αληθινό πρόσωπο. Όταν αποφυλακίστηκα στις 06.04.2022 διαπίστωσα ότι είχα περισσότερα από 87.000 αιτήματα ακολούθησης και σταδιακά ξεκίνησα να αποδέχομαι και να απορρίπτω, δεδομένου ότι το προφίλ μου είναι για ιδιωτική χρήση. Μέχρι τώρα αποδέχθηκα περίπου 3.000 αιτήματα ακολούθησης.

Όταν είδα αίτημα ακολούθησης από την κοπέλα και ξεκινήσαμε να συνομιλούμε, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι ήταν ανήλικη, αφού δεν είναι αναμενόμενο από μία κοπέλα 16 ετών και 8 μηνών να έχει αναρτημένες ημίγυμνες φωτογραφίες, τόσο εντός του λογαριασμού της όσο και στην φωτογραφία προφίλ της.


Συνεπώς, ήταν γνωστό στην φερόμενη ως παθούσα πώς με λένε και ποιος ήμουν, αφού και ο δημοφιλής τραγουδιστής Trannos πολλάκις αναφερόταν σε εμένα σε livestreaming του, αλλά και στην περιπέτειά μου.


Ως εκ τούτου, προκύπτει χωρίς καμία αμφιβολία ότι στην από 12.04.2022 έκθεση εξέτασής μου κατέθεσα την πλήρη αλήθεια, ότι δηλαδή ουδεμία αμφιβολία είχα για το πόσο χρονών είναι και όταν την ρώτησα την ηλικία της και μου είπε ότι σε μία εβδομάδα κλείνει τα δεκαεπτά έτη και θα γίνει δεκαοκτώ δεν είχα λόγο να μην την πιστέψω. […].


Πώς γίνεται η καταγγέλλουσα να υφίσταται επί τόση ώρα μία επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά από εμένα, να νιώθει έντονο τον κίνδυνο και τον φόβο για την προσωπικότητά μου, εξαιτίας του ότι υποτίθεται μόλις έμαθε ότι είχα κάνει φυλακή, γεγονός όμως που γνώριζε μέσω του πασίγνωστου τραγουδιού, που λέει «Τα φιλιά μου στον Μαρσίντ που 'ναι στον Κορυδαλλό», από το οποίο με έψαξε στο Instagram και είχε ζητήσει να γίνει ακόλουθος της δραστηριότητάς μου και αντ’ αυτού, αντί να φύγει, να δέχεται να με γνωρίσει καλύτερα, ακολουθώντας με στο σπίτι;


Πώς γίνεται να δέχεται να επιβιβαστεί στο μηχανάκι, ακολουθώντας με στην οικία μου, χωρίς ούτε τότε να αρνηθεί και να επιβιβαστεί σε ένα ταξί για να επιστρέψει στην οικία της, παρά την ήδη εκδηλωθείσα από εμένα, κατά τον ισχυρισμό της στην πρώτη της αντιφατική σε σχέση με την δεύτερη κατάθεση, επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά;».