Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει σε 11 χώρες, από τη Γαλλία μέχρι το Βατικανό

 


Αντικείμενο συζήτησης σε πολλές χώρες, έχει καταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, με την πλειονότητα των κρατών που τον εφαρμόζουν να αφορά στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες. 

Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει την καθολική υποχρεωτικότητα και άλλες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για ενήλικες:


Τατζικιστάν

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε ένα κυβερνητικό διάταγμα που υποχρεώνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιάζονται, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες και χωρίς να διευκρινίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί αυτή η υποχρέωση.


Βατικανό

Μια απόφαση που πάρθηκε την 8η Φεβρουαρίου κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους κατοίκους της μικρότερης χώρας στον κόσμο και τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Οι ποινές μπορεί θεωρητικά να φτάσουν μέχρι και την απόλυση.


Υποχρεωτικός εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες:

Ιταλία

Ένα νομοθετικό διάταγμα της 25ης Μαΐου υποχρεώνει γιατρούς και προσωπικό υγείας να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, με ποινές ότι δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ερχόμενοι σε επαφή με ασθενείς. Τριακόσιοι Ιταλοί υγειονομικοί προσέφυγαν δικαστικά κατά του διατάγματος και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου.


Ηνωμένο Βασίλειο 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για όλα τα άτομα που εργάζονται σε γηροκομεία, συμπεριλαμβανομένων μη ιατρικού προσωπικού όπως κομμωτές, αισθητικούς και εθελοντές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στους τομείς τους. Το μέτρο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.


Ρωσία

Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιτάχτηκε στην υποχρέωση εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, ο δήμαρχος της Μόσχας εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιουνίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο υπηρεσιών. Περίπου το 60% των εργαζομένων αυτών, ή σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Αυγούστου. Μετά την απόφαση του δήμου της Μόσχας, άλλες τοπικές αρχές όπως η Αγία Πετρούπολη έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.


Καζακστάν

Η κυβέρνηση διέταξε την 1η Ιουλίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περισσότερων υπαλλήλων που έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα. Σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό θα απαγορευτεί η αλληλεπίδραση με πελάτες ή με άλλους ανθρώπους.


ΗΠΑ

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου ότι θα ζητούσε από περίπου 35.000 εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και πυροσβεστών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, υπό την απειλή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων, μέχρι και απόλυση. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν θα τεθεί σε ισχύ έως ότου τα εμβόλια λάβουν την πλήρη έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


Επιπλέον, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, όπως είχε ζητήσει η διοίκηση του νοσοκομείου. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους κατέθεσαν μήνυση εναντίον του νοσοκομείου, αλλά αυτή απορρίφθηκε.


Γαλλία

Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για να εξαναγκάσει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας να εμβολιαστούν, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού αυτών φτάνει στο 57% στα γηροκομεία και στο 64% στα νοσοκομεία. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει η υποχρέωση εμβολιασμού να επεκταθεί σε όλους τους Γάλλους, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.


Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του προσωπικού στην ΕΜΑΚ και μάλιστα το ΣτΕ απέρριψε προ ολίγων ημερών σχετική ένσταση υπηρετούντων στο Σώμα που ζητούσαν την αναστολή της εν λόγω διαταγής.


Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους. 


Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Κ» και αναφερόμενος στο θέμα των μη εμβολιασμένων είπε: «Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».


Σχεδόν …υποχρεωτικός:

Σαουδική Αραβία

Το βασίλειο ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Αύγουστο για την είσοδο σε κυβερνητικά και ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, καθώς και των δημόσιων συγκοινωνιών. Παράλληλα, μόνο οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.


Πακιστάν

Από την 1η Ιουλίου, η επαρχία Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, απαγόρευσε σε μη εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες συγκοινωνίες.


Αλλού στη χώρα, αξιωματούχοι στην επαρχία Σιντ που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 δεν θα πληρώνονται από τον Ιούλιο, ενώ η επαρχία Πουντζάμπ έχει απειλήσει να κόψει την τηλεφωνική σύνδεση σε όσους αρνούνται να σηκώσουν το μανίκι τους για να λάβουν την ένεση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Πάρτι διασποράς κορονοϊού στον Άλιμο: Πάνω από 100 κρούσματα σε μαθητές Γ’ Λυκείου

 


Εδώ και κάποιες ώρες τα social media έχουν γεμίσει σχόλια για το πάρτι διασποράς κορονοϊού που έγινε την προπερασμένη Κυριακή σε πασίγνωστο beach bar της παραλιακής. Ένα πάρτι που όπως αποκαλύπτει στο newist.gr ο δήμαρχος Αλίμου, διοργανώθηκε από σχολεία της περιοχής και μολύνθηκαν κυρίως παιδιά Γ’ Λυκείου!

Η υγειονομική βόμβα «έσκασε» ύστερα από το πάρτι που έγινε πριν από δυο εβδομάδες, σε ένα από τα πιο γνωστά beach bar, στον Άλιμο. Ο συνωστισμός και η έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας είχε σαν αποτέλεσμα να μολυνθούν από κορονοϊό περισσότερα από 100 άτομα.

Το πάρτι έγινε το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, διοργανώθηκε από μαθητές σχεδόν όλων των λυκείων του Αλίμου. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες συνωστίστηκαν εκατοντάδες άτομα, τα οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν περιορίστηκαν στο να πιούν το ποτό τους σε κάποια από τα τραπέζια ή τα σταντ του καταστήματος.

Υπό τους ήχους της μουσικής οι ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές της Γ’ Λυκείου, άρχισαν να χορεύουν και να έρχεται κοντά ο ένας στον άλλο.

«Ήταν ένα πάρτι που είχε διοργανωθεί από σχεδόν όλα τα λύκεια του Αλίμου. Εκεί έγινε υπερμετάδοση. Εμείς προληπτικά ελέγχουμε τα καταστήματα. Αλλά όταν χορεύουν υπάρχει πρακτικό πρόβλημα. Η παράβαση βαραίνει του πάντες. Ο νόμος τους επιτρέπει πλέον να υπάρχουν πολλά άτομα στα μαγαζιά. Ο χορός είναι το παράνομο», αναφέρει στο newsit.gr o δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Όταν παίζει λογικό είναι να χορεύουν τα παιδιά. Μίλησα με όλους τους καταστηματάρχες και τους είπα αν μπορούν να μην παίζουν μουσική και μου είπαν ότι εμείς τηρούμε το νόμο. Δεν φταίμε εάν αυτοί σηκώνονται να χορέψουν. Μιλάμε για πάνω από 100 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά της τρίτης λυκείου, άρα περίπου 17 ετών».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλίμου στο newsit.gr, έχει ζητήσει από την ελληνική αστυνομία να πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους στα νυχτερινά καταστήματα και στα beach bar που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης του, ενώ αποκαλύπτει ότι το ίδιο κατάστημα υπέπεσε πριν λίγες ημέρες σε παράβαση του ωραρίου μουσικής.

«Μετά τις 15 Ιουλίου που θα είναι πιο μικρή η δυναμικότητα ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα. Έχω ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ συνεχείς ελέγχους. Προχθές στο κατάστημα που υπήρξε η υπερμετάδοση η αστυνομία επέβαλε τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράβαση της νομοθεσίας περί ωραρίου μουσικής και όχι για παράβαση μέτρων covid. Η πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος της στην παραλιακή ζώνη. Δεν μπορεί ο δήμος να κάνει τη δουλειά της αστυνομίας και των κλιμακίων», καταλήγει ο δήμαρχος Αλίμου.


Πηγή : newsit.gr




Συνάντηση Πάιατ-Πιερρακάκη: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού»


Αμερικανός πρέσβης : «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού»

Με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ και έκανε την ανάλογη ανάρτηση

«Χαίρομαι που βλέπω τον φίλο μου, τον υπουργό Πιερρακάκη, με τον οποίο συζητήσαμε για την εντυπωσιακή ψηφιοποίηση της Ελλάδα και τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ακόμα ένα σημαντικό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης για τη συνάντησή τους. 




Παραδόθηκε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση στον πρωθυπουργό η μελέτη για το νέο Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

 


«Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραλαμβάνοντας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, τη μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων.

«Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και τους Καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι ηγήθηκαν της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.



«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Έχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται. «Εξάλλου το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων», σημείωσε.



«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, το Ίδρυμα Ωνάση σάς παραδίδει σήμερα τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια άρτια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από μία διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με επικεφαλής τους κ. Μόσιαλο και κ. Παπαλόη, για να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, που σήμερα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Για αυτό και έχουμε αναλάβει αυτή την Εθνική Πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να παραδώσουμε στην Πολιτεία το 2024», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο Καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο Καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, η Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μωρέλλας.




Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την σπουδαία δουλειά την οποία έχετε κάνει, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά μία πλήρη μελέτη για ένα Εθνικό Σχέδιο το οποίο θα αφορά τη δωρεά αλλά και τη μεταμόσχευση οργάνων.


Είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτή τη σπουδαία κατάκτηση της Ιατρικής, η οποία υπηρετεί κυριολεκτικά την ίδια τη ζωή. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή αυτής της μελέτης θα μπορέσουμε να λύσουμε μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών για τη χώρα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Τη σύνταξη αυτής της μελέτης την είχαμε ανακοινώσει πριν από ενάμιση χρόνο και παρά την πανδημία η οποία μεσολάβησε, γίνεται πραγματικότητα. Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως, ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα.


Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή.


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο κορυφαίους Έλληνες Καθηγητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, τον κ. Ηλία Μόσιαλο, τον κ. Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Έχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια.


Και πιστεύω ότι προβλέπει και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς θα αυξηθούν τελικά τα διαθέσιμα μοσχεύματα και καλύπτεται με αυτό τον τρόπο όλο το φάσμα των μεταμοσχεύσεων από τη χρηματοδότηση του συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, την ίδρυση νέων, μέχρι την ψηφιακή τήρηση δεδομένων και από την τόσο σημαντική επιμόρφωση των γιατρών ως τη διαρκή ανανέωση των πρωτοκόλλων, με βάση τη γνώση η οποία εξελίσσεται διαρκώς.


Και ακόμα ενισχύεται και η πρόληψη αλλά και η αντίληψη υπέρ της δωρεάς οργάνων ώστε η ενημέρωση αυτή να μειώσει τη δυσπιστία και να τονώσει την ευαισθησία των πολιτών. Συμπαραστάτες της πολιτείας σε αυτό το σπουδαίο έργο είναι το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στο οποίο αξίζουν ευχαριστίες και συγχαρητήρια, κ. Πρόεδρε. Εξάλλου το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων.


Φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται και τώρα. Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας θα επεξεργαστεί αυτή τη μελέτη, αυτό το Εθνικό Σχέδιο δωρεάς και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, έτσι ώστε πολύ σύντομα να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για να μπορέσει να κυρωθεί και φυσικά να αρχίσει να εφαρμόζεται, ελπίζω με την ίδια ευρεία αποδοχή που συνάντησε και στο ξεκίνημά της.


Έχουμε πια ένα σαφή οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει. Σειρά τώρα έχουν από μέρους μας, με τη δική σας υποστήριξη, τα έργα τα οποία θα κάνουν αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους στόχους πραγματικότητα, στο όνομα δεκάδων χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους, που δοκιμάζονται, αλλά στο όνομα και της Δημόσιας Υγείας η οποία μας αφορά όλους.


Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι το Ίδρυμα Ωνάση για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστώ τους διακεκριμένους καθηγητές μας οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και εύχομαι καλή συνέχεια, καλή επιτυχία με την Ελλάδα πια, όχι ουραγό, αλλά πρωταγωνίστρια στα διεθνή στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις.



Απίστευτο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον εισαγγελέα που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή!

 


Αίσθηση προκάλεσε η νέα άθλια στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τους δύο προτεινόμενους δικαστικούς λειτουργούς, και μάλιστα ο ένας είναι αυτός είναι αυτός που καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης την "αδελφή" οργάνωση της ακροαριστεράς, την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή.

Θετική γνώμη για την τοποθέτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη, στην ηγεσία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εξέφρασε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλιώτης ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις και συνέδεσε το όνομά του με την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής αλλά και με την αγόρευση κατά της έκδοσης στην Τουρκία των 8 αξιωματικών.

Υπο αυτά τα δεδομένα, αίσθηση προκάλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τους δύο προτεινόμενους δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά επειδή ο ένας από αυτούς καταδίκασε την συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Για να παραπλανήσει από την συμπεριφορά αυτή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε πώς η αρνητική ψήφος δεν αφορά τα πρόσωπα, για τα οποία όπως είπε το κόμμα του έχει θετική άποψη, αλλά τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της ανεξάρτητης αρχής. Πρόσθεσε ότι με πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ο προιστάμενος της Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» επιλέγεται απ ευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Από την άλλη πλευρά θετικά ψήφισαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ «παρών» όπως πάντα και όλη η Ελλάδα αναρωτιέται γιατί υπάρχουν στην βουλή δήλωσαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Βουρλιώτης, Καραγιάννης συνταξιοδοτήθηκαν στις 30 Ιουνίου από το δικαστικό Σώμα, και ο πρώτος θα τοποθετηθεί πρόεδρος της Αρχής ενώ ο δεύτερος, αναπληρωτής πρόεδρος.



Αρκουμανέας: Πάνω από 1.500 κρούσματα θα ανακοινωθούν σήμερα



Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εδώ και δέκα ημέρες έχει αυξητική τάση και σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 1.500 κρούσματα δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ 100,3  ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Σημείωσε πάντως ότι δεν φαίνεται μέχρι στιγμής αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανέφερε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη.

Τόνισε επίσης ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.



Κρατική αναλγησία αθλιότητες στο δημόσιο - Τον θεωρούσαν νεκρό και δεν του έδιναν την σύνταξη

 


Η κρατική αναλγησία, η γραφειοκρατία και το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στην απονομή συντάξεων, αποκαλύπτει καθημερινά το πώς δουλεύει το δημόσιο και οι υπάλληλοι.

Η περίπτωση ηλικιωμένου από την Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο, ο οποίος επικοινώνησε με το Ράδιο Κρήτη και κατέθεσε την δική του πικρή εμπειρία, δείχνει την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των υπαλλήλων του δημοσίου.

Όπως είπε κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη τον Απρίλιο του 2016 και ακόμα περιμένει, ενώ δεν έχει λάβει ούτε προσωρινή σύνταξη.

Μάλιστα πρόσφατα σε ΚΕΠ που απευθύνθηκε για να μάθει για την… τύχη της σύνταξής του, τον ενημέρωσαν ότι για το σύστημα ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, στην εκπομπή παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στον ηλικιωμένο, τονίζοντας ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να “απαγκιστρωθεί” από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να πάρει επιτέλους τη σύνταξή του.




Άθλιος πατέρας στον Βόλο έσπασε τα πάντα επειδή έριξε ο γιός του λίγο ρύζι



Ένα άθλιο επεισόδιο μέσα στο σπίτι, με ένα άθλιο πατέρα να απειλεί το τρίχρονο αγοράκι του, ότι θα το θάψει ζωντανό επειδή έριξε λίγο ρύζι από το πιάτο! 

Η μητέρα που ήταν μπροστά σε κατάσταση σοκ περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν απο το άθλιο τραμπούκο πατέρα. 

Ανάστατος ο Βόλος από τα όσα έγιναν…

Ένα πιάτο με ρύζι και μερικοί κόκκοι που έπεσαν εκτός από τον τρίχρονο γιο τους, στάθηκαν η αφορμή ώστε ένας 41χρονος δήθεν "άντρας" πατέρας να τα κάνει γυαλιά καρφιά στο σπίτι του στον Βόλο. Το γεύμα εξελίχθηκε σε μια μάχη άνευ προηγουμένου, με κατάρρες, απειλές, βρισιές και ζημιές!

Το συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (03-07-2021) στον Βόλο, την ώρα του φαγητού, όταν μερικοί κόκκοι ρυζιού έπεσαν εκτός πιάτου, από το τρίχρονο παιδί τους. Ήταν η στιγμή που ο 41χρονος άνδρας νευρίασε και έφτασε στο σημείο να αναποδογυρίσει ολόκληρο το τραπέζι, βρίζοντας, ενώ απείλησε το παιδί του λέγοντας οτι “θα το θάψει μέσα στο ίδιο του το σπίτι!”

Η 50χρονη μητέρα του παιδιού κάλεσε την Αστυνομία και ο άνδρας συνελήφθη, ενώ χθες οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, το οποίο τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή, για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, εξύβριση κατά συρροή, ενδοοικογενειακή απειλή και απόπειρα ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του και του τρίχρονου παιδιού τους.

Στον 41χρονο δήθεν "'αντρα" αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι άνεργος και δεν έχει χρήματα, ενώ δεσμεύθηκε να παρακολουθήσει συνεδρίες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η σύζυγός του είπε στο δικαστήριο οτι αυτή είναι συνηθισμένη συμπεριφορά και πολλές φορές αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι και να πηγαίνει να κάθεται σε παγκάκια για ώρες.




Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Ταλιμπάν προελαύνουν – Κατέλαβαν και νέα περιοχή-κλειδί

 


Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν Κυριακή την περιοχή-κλειδί Παντζουάι, παλιό τους προπύργιο στην επαρχία Κανταχάρ, έπειτα από νυχτερινές μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, καταγάγοντας νέα στρατιωτική νίκη καθώς πλησιάζει ολοένα περισσότερο στην ολοκλήρωσή της η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.


Κλιμάκωση των επιθέσεων

Αφότου η Ουάσιγκτον άρχισε την 1η Μαΐου τον επαναπατρισμό των στρατιωτικών που απέμεναν στο Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων για να πάρουν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών στις επαρχίες απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.


Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη Κανταχάρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η Παντζουάι αποτελούσε για χρόνια προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών και υπήρξε επανειλημμένα θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις του NATO.


Η κατάληψη της περιοχής από τους Ταλιμπάν – ο ηγέτης τους, ο Χιμπατουλά Αχουντζάντα, κατάγεται απ’ αυτήν – ανάγκασε δεκάδες οικογένειες να την εγκαταλείψουν.


Σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO από τη βάση Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, 50 χιλιόμετρα βόρεια από την Καμπούλ, νευραλγικό κέντρο των επιχειρήσεων του συνασπισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια.


Αποσύρθηκαν «οικειοθελώς»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Παντζουάι, τον Χάστι Μοχάμαντ, οι Ταλιμπάν και οι κυβερνητικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες στη διάρκεια της νύχτας και οι τελευταίες εγκατέλειψαν την περιοχή.


«Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιφέρεια και το κτίριο του κυβερνείου», εξήγησε.


Ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, ο Τζαν Χακριουάλ, επιβεβαίωσε την πτώση της Παντζουάι, κατηγορώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις πως παρότι είχαν «επαρκή» δύναμη στην περιοχή αποσύρθηκαν «οικειοθελώς».


Η Κανταχάρ είναι το λίκνο του κινήματος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 1996, επιβάλλοντας φονταμενταλιστικό ισλαμιστικό καθεστώς. Το τελευταίο ανατράπηκε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που εισέβαλε στα τέλη του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


«Δεν θα υπάρξει ειρήνη»

Χθες Κυριακή, δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Παντζουάι μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.


«Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας. Οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου μας ενώ φεύγαμε με την οικογένειά μου. Τουλάχιστον πέντε σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητο», χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανένας, αφηγήθηκε ο Γκιράν, κάτοικος της Παντζουάι που βρήκε καταφύγιο στην πόλη Κανταχάρ.


«Βρίσκονται σε υψώματα και πυροβολούν όλα τα αυτοκίνητα σε κίνηση», διευκρίνισε.


«Ο κόσμος θέλει ειρήνη, αλλά δεν θα υπάρξει ειρήνη. Οι Ταλιμπάν θέλουν την εξουσία, δεν θέλουν ειρήνη», πρόσθεσε.


Η Παντζουάι είναι η πέμπτη περιφέρεια της επαρχίας Κανταχάρ που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες.


Βόμβα μπροστά στο κυβερνείο

Χθες το απόγευμα, ο γραμματέας του αυτοδιοικητικού συμβουλίου της Κανταχάρ σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του μπροστά στο κυβερνείο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.


Οι μάχες μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές αφγανικές επαρχίες και οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως έχουν πλέον πάρει τον έλεγχο των 100 περιφερειών από τις συνολικά 400 όλης της χώρας.


Οι αφγανικές αρχές αμφισβητούν αυτόν τον αριθμό, αλλά παραδέχονται πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιφέρειες. Είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί η κατάσταση στο πεδίο με ανεξάρτητο τρόπο.


Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την Μπαγκράμ και προσεχώς από το Αφγανιστάν επιτείνει την ανησυχία αρκετών παρατηρητών, που εκτιμούν ότι ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν χωρίς την αεροπορική υποστήριξη που του παρείχαν ως εδώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ.


Ορισμένοι θεωρούν την απουσία αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις μια από τις βασικές αιτίες των πρόσφατων κατακτήσεων εδαφών από τους Ταλιμπάν.


«Ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν»

«Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ενεθάρρυνε τους Ταλιμπάν, όπως επιδεικνύει η κλιμάκωση της βίας», τόνισε ο αφγανός αναλυτής Ραμίς Σαλιμί. «Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη για το Αφγανιστάν (…) ιδιαίτερα καθώς στις συνομιλίες στη Ντόχα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος».


Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση στην Καμπούλ, που άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, δεν έχουν προχωρήσει.


Μολαταύτα ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Αμπντουλ Σάταρ Μιρζακουάλ, διαβεβαίωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον «ισχυρή αεροπορία».


«Οι πόλεις είναι κόκκινη γραμμή», «θα τις υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» έναντι των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποπερατωθεί στα τέλη Αυγούστου, βάζοντας τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Μητσοτάκης: Το 99% όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

 



«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανα περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανα περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια. Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον Πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, o Β΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Κάρναβος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατ.Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου.


Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως θα παρουσιάσει και στη συνέχεια πιο αναλυτικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα.

Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμα τα self-test ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα τις όποιες εισροές και να μπορούμε να περιχαρακώνουμε αυτούς τους κύκλους πριν διευρυνθούν ανησυχητικά πολύ.

Να δώσω, επίσης, ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία. Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα.

Γι’ αυτό σήμερα θα σας παρουσιάσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες από το Υπουργείο Υγείας, από τον ΕΟΔΥ, από την Πολιτική Προστασία, την εικόνα κρουσμάτων και εμβολιασμών. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο «επιρρεπή» -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.

Να σας ευχαριστήσω και πάλι για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Καλούμαστε τώρα να κάνουμε το ένα παραπάνω βήμα για να φτάσουμε ως χώρα στον εθνικό στόχο των ποσοστών εμβολιασμού τα οποία λίγο-πολύ σας είναι γνωστά πια. Να επαναλάβω ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων. Ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.



Ναύπλιο: Kαταστηματάρχες, δικηγόροι και… ΕΛΑΣ εμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ!

 


Μετ’εμποδίων η επιστροφή στους ελέγχους της αγοράς – Θερινή «απόβαση» ελεγκτών σε όλη την Ελλάδα

Απίστευτο επεισόδιο έλαβε χώρα προ ημερών στο Ναύπλιο όταν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας…. εμπόδισαν (αντί να συνδράμουν) κλιμάκιο του ΣΔΟΕ από την Αθήνα, σε έρευνές του για παραποιημένα προϊόντα.

Πριν καλά-καλά σηκώσουν ρολά τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις, μετά από ένα πολύμηνο lockdown, τα αίματα «άναψαν» νωρίς σε έναν από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στην αγορά. Αλλά η απροσδόκητη τροπή που πήραν τα πράγματα, δείχνει ότι μόνον «περίπατος» δεν θα είναι εφέτος οι θερινοί έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά της χώρας.

Δεν έχει ίσως προηγούμενο αυτό που συνέβη προς τα τέλη Ιουνίου, όταν στελέχη του ΣΔΟΕ πήγαν να κάνουν έλεγχο σε κατάστημα πωλήσεως ρολογιών στο αρχοντικό Ναύπλιο. Στην έρευνα μετείχε και πραγματογνώμονας ο οποίος, ως γνώστης και όπως προβλέπεται από σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστοποιεί αν τα προς πώληση είδη στο κατάστημα ήταν τα γνήσια και πανάκριβα προϊόντα τα οποία δημιουργούν και εμπορεύονται γνωστές φίρμες ρολογιών, ή πιστές αλλά φθηνές απομιμήσεις που διακινούνται στην αγορά προς εξαπάτηση του καταναλωτή -ή ακόμα και εν αγνοία ενδεχομένως του εμπόρου που τα προμηθεύτηκε με νόμιμα τιμολόγια και σε υψηλές τιμές εν σχέσει με την πραγματική τους αξία.

Πριν προκύψουν συμπεράσματα πάντως, ενώ ο έλεγχος στο κατάστημα διεξαγόταν και το συνεργείο τελωνειακών του ΣΔΟΕ άρχισε να καταγράφει όσα ο πραγματογνώμονας τους υποδείκνυε πως χρήζουν να ελεγχθούν σαν πιθανώς απομιμητικά προϊόντα, ο καταστηματάρχης κάλεσε τον δικηγόρο του και οι δύο μαζί απαίτησαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να διακόψουν τον έλεγχο, χωρίς να καταγράψουν τα ευρήματα. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις, προσπάθεια απομάκρυνσης του κλιμακίου από τον χώρο του καταστήματος ενώ κλήθηκε και η τοπική αστυνομία.

Δεν είναι σπάνιο, ελεγκτές του ΣΔΟΕ ή της Εφορίας που μετακινούνται 200 ή και παραπάνω χιλιόμετρα από την έδρα τους, να χρειαστούν και την ενίσχυση τοπικών υπηρεσιών και αρχών στο έργο τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η παρέμβασή των στελεχών της ΕΛΑΣ, αντί να διευκολύνει το έργο του ΣΔΟΕ, οδήγησε σε παρεμπόδιση και ματαίωση του ελέγχου που είχε ξεκινήσει, αλλά και άλλων που θα ακολουθούσαν αμέσως μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, για το περιστατικό ενημερώθηκαν τόσο η Εισαγγελία Ναυπλίου, όσο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες και οι διαστάσεις της απρόσμενης εξέλιξης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται παγίως για όσους αρνούνται τον επιτόπιο έλεγχο, η επιχείρηση μπαίνει στο μικροσκόπιο για έρευνα σε βάθος και για τα προηγούμενα χρόνια ή χρήσεις.

Για τον λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο και στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχων των υπουργείων θεωρούν πως όποια εξέλιξη και αν θα έχει τελικά η συγκεκριμένη υπόθεση στο Ναύπλιο, το επεισόδιο δεν θα αποτελέσει πρόγευση για τους θερινούς ελέγχους που δρομολογούνται από την Εφορία και το ΣΔΟΕ.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Είναι ενδεικτικό ότι και για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΥΕΔΔΕ) το πλάνο των ελέγχων που καλύπτει το “καυτό” τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, προβλέπει ελέγχους που θα διενεργούνται και εκτός της χωρικής αρμοδιότητας τους, έως και δύο τριήμερα μηνιαίως.

Όπως έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι εκτός έδρας σπάνε τα “στεγανά” που πολλές φορές αναπτύσσονται μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών κι έτσι οι παραβάτες πιάνονται με τη... γίδα στον ώμο.

Αναφορικά με τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης), το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

• 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ

• 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες εωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ

• 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ

• 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

“Πιλότος” για τους φετινούς ελέγχους είναι τα περσινά αποτελέσματα, τα οποία είναι εντυπωσιακά αν λάβει κανείς υπόψιν τις ειδικές συνθήκες. Το 2020 διενεργήθηκαν 11.477 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 11.300 ελέγχων.

Κατά τους ελέγχους εκείνους εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 6.256 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 54,5%, έναντι στόχου 49%. Επιπλέον, το 2020 διενεργήθηκαν 5.640 εμφανείς έλεγχοι, έναντι στόχου 3.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης.

Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες οντότητες. «Μυστικό της επιτυχίας» θεωρείται ότι οι ελεγκτές εναλλάσσονται και δεν είναι μόνον «ντόπιοι».

Πιο αναλυτικά, διενεργήθηκαν 806 έλεγχοι έναντι στόχου 720, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 365 επιχειρήσεις (5.282 παραβάσεις), με την παραβατικότητα που εντοπίστηκε στους ανωτέρω ελέγχους να ανέρχεται σε 45,3%.

Γενικότερα, οι ειδικοί στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και στοχεύσεων και αφορούν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, μπαρ, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις έκθλιψης ελαιοκάρπου, πρατήρια υγρών καυσίμων, έλεγχοι για την χρήση παράνομου λογισμικού κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων, νοθείες κλπ).


Κωστής Πλάντζος

Πηγή : protothema.gr



Συνεχίζουν να προκαλούν αρνητές και συνωμοσιολόγοι με το«Μαγαζιά χωρίς μπόλι»

 


Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι οι αρνητές και οι συνωμοσιολόγοι έφτιαξαν ομάδα στο facebook κατά τον μαγαζιών που θέλουν να προστατέψουν τους πελάτες τους.

Αδιαφορούν στο ότι οι επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας και χρησιμοποιούν τα social media με ιστοσελίδα που λέγεται «Μαγαζιά χωρίς μπόλι».

Σε αυτή την ιστοσελίδα, ακραίοι, και επικίνδυνοι, χαρακτηρίζουν «μπόλι» το εμβόλιο, φίμωτρο τη μάσκα, κάνουν λόγο για χούντα και νέα τάξη πραγμάτων και διαφημίζουν καταστήματα και υπηρεσίες ακόμη και με πλήρη κατάργηση των μέτρων και εδώ πρέπει να επέμβει η δικαιοσύνη.

Να εκμεταλλευτούν τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν πολίτες να τρομάξουν και να αναστατώσουν μόνο αυτό πετυχαίνουν οι επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια διαχειριστές τέτοιων ομάδων. 



Μάλιστα, οργανωθήκαν και συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή κάποιων λίγων δεκάδων πολίτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με κύριο σύνθημα την αντίσταση κατά του εμβολιασμού.

Από τις αναρτήσεις τους φαίνεται ότι αυτοί οι επικίνδυνοι πιστεύουν ότι η μάσκα, που χαρακτηρίζεται ως φίμωτρο, δεν προστατεύει αλλά προκαλεί πρόβλημα, τα εμβόλια είναι για το κακό μας και όλα αυτά σε συνδυασμό με μπόλικη αναφορά στη «Νέα τάξη πραγμάτων», με εθνικιστικές κορώνες και καλέσματα για αντίσταση απέναντι στους υποταγμένους.

Στην ομάδα καλούνται οι καταστηματάρχες της εστίασης να μην ακολουθήσουν τους υγειονομικούς κανόνες για την πανδημία και απειλούν όσους ακολουθήσουν τον νόμο.

Στη σελίδα διαφημίζονται μάλιστα καταστήματα τα οποία παραβιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλώνουν ότι θα δέχονται πελάτες χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.

Η ομάδα προσπαθεί να οργανωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ υπάρχουν και προτάσεις για την διεξαγωγή και συλλαλητηρίου έξω από τη Βουλή.

Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα του εισαγγελέα!!!



Σε «πράσινο» νησί μετατρέπεται η Χάλκη

 


Την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου GR-eco για μετατροπή των μικρών νησιών του Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διασυνδέσεων σε «πράσινα» νησιά, σηματοδοτεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της γαλλικής πρεσβείας και έξι επιχειρήσεων (ΔΕΗ, όμιλος Συγγελίδη / Citroen, AKUO Energy Greece, OMEXOM/Vinci Energies, Vodafone Ελλάδος, ALD Automotive) που συμμετέχουν στο εγχείρημα για το νησί της Χάλκης. Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει:

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού.

Την δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.

Την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, που θα επιτρέψει την εφαρμογή της τηλειατρικής, ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί, την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Με τις λύσεις που προωθούνται, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.576 τόνους ετησίως και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 260.000 ευρώ το χρόνο ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από το δημόσιο φωτισμό και αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



Αυξημένες θα είναι οι επικουρικές συντάξεις των νέων

 


Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά είναι ουσιαστικά η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος μόνο στις επικουρικές συντάξεις και μόνο για τους νέους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο νέος ασφαλισμένος θα είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένος με τη σύνταξή του.

Ο νέος ασφαλισμένος δεν θα δίνει πια όλες του τις εισφορές σε έναν μεγάλο "κορβανά" για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά, αντί αυτού, θα έχει έναν δικό του προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό "κουμπαρά", όπου θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές για την επικουρική του σύνταξη, έτσι ώστε να πάρει από εκεί στο τέλος την επικουρική του.

Η διεθνής εμπειρία από χώρες που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, όπως είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει ότι το σύστημα αυτό, με τις αναγκαίες κρατικές εγγυήσεις, λειτουργεί πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά και οδηγεί σε μεγαλύτερες συντάξεις από 43% έως και 68%.

Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 01.01.2022 και αφορά ουσιαστικά δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: Υποχρεωτικά όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και, εφόσον το επιλέξουν, τους νέους εργαζόμενους, ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Υπάρχει ένα σύστημα διπλής εγγύησης:

Η πρώτη εγγύηση είναι ότι δεν επηρεάζονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και των παλαιών ασφαλισμένων που δεν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Η δεύτερη εγγύηση είναι ότι, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις των αποταμιεύσεων των νέων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο σύστημα, το κράτος θα εγγυάται ότι η σύνταξή τους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμηλότερη από τις εισφορές που κατέβαλαν, συν τον πληθωρισμό.



Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Αποτελεσματικό κατά 93% έναντι της βαριάς νόσησης το εμβόλιο της Pfizer

 



Τον τελευταίο μήνα, το εμβόλιο της Pfizer ενάντια στον κορωνοϊό απεδείχθη 64% αποτελεσματικό έναντι της μόλυνσης με συνακόλουθα συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σημειώνει πως η ικανότητα του σκευάσματος να αποτρέπει βαριά νόσηση παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλή, διατηρώντας ποσοστό 93%, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σχετικά η «Jerusalem Post».

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας συζητούν πλέον μια ενισχυτική δόση εμβολίου για ανοσοκατασταλτικούς ασθενείς, καθώς και την επαναφορά ορισμένων μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 500 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, αλλά δεν υπήρξε κανένας θάνατος.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, στο Ισραήλ έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό 843.390 άνθρωποι. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 2.766, στο υψηλότερο επίπεδο από τη 15η Απριλίου. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν στους 35 (+1).

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς, αφού το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από την Covid-19.

Ο αριθμός των πολιτών του Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί ξεπέρασε τα 5,65 εκατομμύρια ή το 60,6% του πληθυσμού.




Πρώτο βήμα για ένταξη της Κρήτης στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας

 



Από την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook:

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW.

Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023.

Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η διασύνδεση:

Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά.

Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην «πράσινη μετάβαση». Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης.



Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

 


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, διατυπώνει την θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, (γεννημένοι πριν την 1η Ιανουαρίου 2006), υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Ανοίγει λοιπόν την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, το απόγευμα της Δευτέρας (05.07.2021). 

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το κλείσιμο των ραντεβού, αλλά και για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τους έφηβους είναι τα mRNA, δηλαδή της Pfizer και της Moderna.