Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,3% φέτος για την Ελλάδα και εκτόξευση στο 5,4% το 2022

 


Το Ταμείο χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή και θετικές προοπτικές

Ρυθμό ανάπτυξης 3,3% για φέτος και 5,4% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που διενεργεί σε όλες τις χώρες μέλη (άρθρο ΙV).

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι παρά την πανδημία οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το ΔΝΤ στην Έκθεση του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% μετά από την μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προγράμματα στην Ε.Ε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτήν.

Για το Δημόσιο Χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα μειώνεται, αφού φθάσει στο ανώτατο σημείο του το 2021, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησής του (χρηματοδοτικές ανάγκες) να παραμένουν διαχωρίσιμες.

Επομένως για το ΔΝΤ το Δημόσιο Χρέος παραμένει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ωστόσο οι μεγάλες αβεβαιότητες που επικρατούν δεν επιτρέπουν στο Ταμείο να αποφανθεί για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού θα φθάσει το 7,2% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα με τη βοήθεια των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. Η μεγέθυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση της φορολογίας μαζί με την αναβάθμιση τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε investment grade θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει του πρόσθετου πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εδραιώσει ένα διατηρήσιμο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι μειώσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών και των προκαταβολών φόρου αποτελούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή ρευστότητα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του μίγματος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό. Βραχυπρόθεσμα, αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, ενώ η στήριξη θα πρέπει να στραφεί από τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε στοχευμένη στήριξη εισοδήματος και επανένταξης των εργαζομένων.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής 2” για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

Ενθαρρύνει ωστόσο την κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέτρα, όπως την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία κακής τράπεζας (asset management company).

Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που εμφανιστούν διαχειριστικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.


Πηγή : protothema.gr



Καραγκιοζιλίκια από γονέα-αρνητή επιτέθηκε σε ομαδάρχη κατασκήνωσης

 


Δεν έχουν τέλος η επικινδυνότητα και τα καραγκιοζιλίκια των αρνητών.

Η απαραίτητη και υποχρεωτική για όλους χρήση μάσκας, για ορισμένα άτομα μπορεί να αποτελέσει και αφορμή, για να έρθουν στα χέρια και αυτό τους κάνει πολύ επικίνδυνους για την δημόσια ασφάλεια.

Ένας από αυτούς είναι και ο γονέας κατασκηνωτή, ο οποίος προκάλεσε επεισόδια με καραγκιοζιλίκια και χρήση βίας, σε κατασκήνωση στην Ανατολική Κρήτη.

Ο προκλητικός και επικίνδυνος αρνητής πήγε να αφήσει το παιδί του στην κατασκήνωση, χωρίς όμως να φορά μάσκα, ο ομαδάρχης του ζήτησε να φορέσει τη μάσκα του και τότε ο γονέας του είπε πως έχει κάνει rapid test και αρνήθηκε να τη φορέσει, ενώ χειροδίκησε κιόλας σε βάρος του εργαζόμενου, δείχνοντας το πόσο επικίνδυνος είναι για την δημόσια ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων.

Ο 18χρονος ομαδάρχης που δέχτηκε τη μπουνιά, δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ωστόσο μετά το περιστατικό οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης ενημέρωσαν την αστυνομία.

Ο επικίνδυνος αρνητής συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ και ο ίδιος κατέθεσε προκλητικά μήνυση εναντίον της κατασκήνωσης, η οποία μετά το περιστατικό δεν δέχτηκε το παιδί του.



ΚΥΑ νέων μέτρων

 



Στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει διευκρινίζεται από το Yπουργείο Aνάπτυξης πως όσον αφορά τους  εξωτερικούς χώρους και το take away, ισχύει , ό, τι ίσχυε έως σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή. 

Όποιος πολίτης που το επιθυμεί έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιεί καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου αλλά όχι όρθιος.

Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αποτελέσματα rapid ή μοριακού τεστ ή πιστοποιητικό νοσηρής, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό. 

Σε κάθε περίπτωση  όμως όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπείας (διαβατήριο ή ταυτότητα) δεν μπορεί να μπει. 

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.

 Την ίδια ώρα, ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί στα τραπέζια και οι τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων σε θέατρα με τις νέες πληρότητες;

Τέλος δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπείας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού. 



Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη στοχοποίηση αστυνομικών από αντιεξουσιαστές τρομοκράτες

 



Με δημοσιοποίηση στοιχείων συνδικαλιστών αστυνομικών, κακοποιοί αντιεξουσιαστές με πρακτικές τρομοκρατικών οργανώσεων στοχοποιούν ενστόλους.

Η εγκληματική οργάνωση “Οργάνωση Αναρχική Δράση” στοχοποιεί και θέτει σε κίνδυνο την οικιακή γαλήνη ενστόλων συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ

Με κείμενο το οποίο αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου που στοχοποιεί ενστόλους και όσους υπηρετούν στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και όσους υπηρετούν Αρχές και Θεσμού, αντιεξουσιαστές με πρακτικές τρομοκρατικών οργανώσεων στοχοποιούν συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ.

Με τίτλο «Δημόσια επικύρηξη έμμισθων μαφιόζων του κράτους και των αφεντικών» η «Οργάνωση Αναρχική Δράση» όπως αναφέρει στο κείμενο που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα (16/07), «Από σήμερα προχωρούμε στην δημόσια επικήρυξη 21 ένστολων μιασμάτων που είναι ύποτοι για βασανισμούς και κακοποιήσεις, βιασμούς και συγκαλύψεις περιστατικών έμφυλης βίας, διασπορά φόβου και τρομοκρατίας, συλλήψεις, φυλακίσεις και κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα μέσα από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που εχθρέυεται τη ζωή, την ελευθερία και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια της κοινωνικής βάσης (..) Να πληρώσουν όλοι τους ακριβά|Να πληρώσουν για όλα»

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε περιλαμβάνονται τα ονόματα 21 αστυνομικών εκλεγμένων συνδικαλιστών με τις διευθύνσεις διαμονής τους, αποδίδοντας τους αυθαίρετες και συκοφαντίες “κατηγορίες”, με κάλυψη την ανωνυμία του διαδικτύου.

Οι συντάκτες του, καταλήγουν με τρομοκρατικές απειλές στο κείμενό τους, «Ενός λεπτού σιγή για κάθε θύμα αστυνομικής βίας, πριν ακολουθήσει η έκρηξη των μηχανισμών στα σπίτια των ένστολων δολοφόνων».

Το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα,  έχουν σημειωθεί εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια ενστόλων της ΕΛΑΣ με ανάληψη ευθύνης από οργανωμένες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Την ίδια στιγμή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας δεν έχουν γίνει κινήσεις προστασίας των στελεχών του Σώματος που βρίσκονται εκτεθειμένοι στις πρακτικές στοχοποίησης των ταραξιών του “χωρου”.

Κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων 21 αστυνομικών συνδικαλιστές από τη Θεσσαλονίκη σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Η Εισαγγελία, με εγγραφή παραγγελία προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, ζητεί να διενεργηθεί έρευνα για να εντοπιστούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και να διερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της απειλής κ.ά. Για την υπόθεση υποβλήθηκε και έγκληση στην Εισαγγελία.

Στο κείμενο δημοσιοποιούν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις αστυνομικών, από την αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Οργάνωση Αναρχική Δράση».




«Μοντέλο Μυκόνου» από ΕΛ.ΑΣ. κατά της μαφίας και στην Ζάκυνθο



Η κατάσταση με την εγκληματικότητα στην Ζάκυνθο είναι ανεξέλεγκτη και ήρθε η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία.

Σε υποδιεύθυνση θα μετατραπεί το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου και θα ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ θα δημιουργηθεί αυτοτελές Τμήμα στο αεροδρόμιο, ώστε να αποδεσμευτούν οι δυνάμεις του Τμήματος Ασφαλείας από εκεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Ζάκυνθο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη. 

Ουσιαστικά η Ζάκυνθος ακολουθεί το μοντέλο της Μυκόνου κατά της μαφίας, η οποία ενισχύθηκε τουλάχιστον για την τουριστική σεζόν με πάνω από 100 αστυνομικούς με στόχο τη στελέχωση της νεοϊδρυθείσας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου.

Το νέο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε ότι την Υποδιεύθυνση θα συγκροτούν τα εξής τρία τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας – Αλλοδαπών και Διοικητικής Υποστήριξης. Το πρώτο από τα τρία τμήματα ασχολείται με θέματα ένστολης αστυνόμευσης, όπως είναι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η φύλαξη στόχων πιθανών εγκληματικών ενεργειών κ.ά. Το τμήμα Ασφαλείας είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση –κυρίως– της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και της παράτυπης μετανάστευσης. Το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης τέλος, ρυθμίζει θέματα εσωτερικών λειτουργιών. 

«Αποτελεί απόφασή μας η δίωξη του εγκλήματος στη Ζάκυνθο, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών και μια σειρά άλλων πράξεων ανομίας, εγκληματικότητας και παραβατικότητας, που συμβαίνουν στο νησί και ιδιαίτερα σε κάποια σημεία όπως είναι ο Λαγανάς» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στόχος της επίσκεψης τους στο νησί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι «να εξετάσουμε όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό και να δούμε κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις υλοποιούνται, αποδίδουν και ικανοποιούν τους κατοίκους της Ζακύνθου. Ενώ, ταυτόχρονα να βελτιώσουμε περαιτέρω την απόδοση των αστυνομικών Αρχών και υπηρεσιών τις οποίες ενισχύσαμε τον τελευταίο καιρό με 120 αστυνομικούς, ενώ πέρυσι είχαμε μόνο 17».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στη Ζάκυνθο ελήφθη και στον απόηχο των δύο φόνων που συγκλόνισαν το νησί, αυτόν της Χριστίνας Κλουτσινιώτη αλλά και έναν χρόνο μετά του συζύγου της, Ντίμη Κορφιάτη. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ζακύνθου και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού. 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου συμμετείχαν ο Βουλευτής ΝΔ του νησιού Δ. Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, όπως και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, ο Ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου καραντίνας, οι Πρόεδροι Συλλόγων Ξενοδόχων του νησιού, ο Λιμενάρχης και Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο νησί, η διασφάλιση της ομαλότητας σε περιοχές, όπως ο Λαγανάς όπου μέχρι πρόσφατα καταγράφονταν περιστατικά παραβατικότητας και ανομίας, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε τοπικό επίπεδο.



Γράφημα Μόσιαλου για το πόσο περισσότερο πλήττει η μετάλλαξη Δ' τους ανεμβολίαστους


 

Συνταρακτικό είναι το γράφημα του καθηγητή της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλία Μόσιαλου για το πόσο περισσότερο πλήττει η μετάλλαξη Δέλτα τους ανεμβολίαστους.

"Ολλανδία: τα στοιχεία δείχνουν καθαρά την επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στους ανεμβολίαστους. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό γιατί τα εμβόλια δεν είναι πλέον 100% αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Άλφα. Αλλά τα εμβόλια των Pfizer/Moderna και της ΑΖ είναι αποτελεσματικά 96% και 92% αντίστοιχα στο να αποτρέπουν τη νοσηλεία μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων" αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ολλανδία: τα στοιχεία δείχνουν καθαρά την επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στους ανεμβολίαστους. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό γιατί τα εμβόλια δεν είναι πλέον 100% αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Άλφα. Αλλά τα εμβόλια των Pfizer/Moderna και της ΑΖ είναι αποτελεσματικά 96% και 92% αντίστοιχα στο να αποτρέπουν τη νοσηλεία μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων.



Αυτός είναι ο μαστροπός αστυνομικός

 


Το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ύστερα από εισαγγελική εντολή, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα στοιχεία του αστυνομικού – μαστροπού, ο οποίος έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος.

Πρόκειται για τον ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟ Δημήτριο του Ελευθερίου και της Παρασκευής, γεν. 16-11-1982 στην Αθήνα. 



Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 39χρονου αστυνομικού (που προκάλεσε μέχρι και πολιτική αντιπαράθεση) έγινε προκειμένου να εντοπιστούν κι άλλα θύματά του. Όπως αναφέρεται “η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας, για τον κολασμό αδικημάτων και για τον εντοπισμό επιπλέον θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ή βιασμού, που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμή της παρούσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 210-8779700 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας”.




Κύπρος: Τούρκικη ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού

 


Σοβαρή πρόκληση με τουρκική ακταιωρό σημειώθηκε στην Κύπρο. 

Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ και ανάγκασαν το σκάφος του κυπριακού λιμενικού να αποχωρήσει από την περιοχή όπου περιπολούσε στην ακριτική Τηλλυρία, στην επαρχία Πάφου.

Η ακταιωρός της Τουρκίας άνοιξε πυρ με σκοπό να αναγκάσει το μικρό σκάφος της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας της Κύπρου να αποχωρήσει από το σημείο, περίπου οκτώ ναυτικά μίλια στα ανοιχτά του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας στην Πάφο.

Η σοβαρή προκλητική ενέργεια απο το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν έγινε στις 03:30 τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, λίγες μέρες πριν από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος του λιμενικού με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα, βρισκόταν σε περιπολία 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.

Η τουρκική ακταιωρός εμφανίστηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος του λιμενικού της Κύπρου, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό!

Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy πρόκειται για δυο βολές που ρίχθηκαν στον αέρα και δεν στόχευσαν το σκάφος και δεν υπήρξαν τραυματισμοί οι ζημιές. 

Η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.



Ιερά Σύνοδος: Σε απολογία οι μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας για το «αντάρτικο» το Πάσχα

 


Σε απολογία κλήθηκαν οι μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμάς στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Αυγούστο.

Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ, οι ιεράρχες θα απολογηθούν προφορικά «σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνέστησε την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ενώ προσθέτει πως θα ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Επιπρόσθετα, η ΔΙΣ εξ αιτίας του διοικητικού κενού που έχει προκύψει στη Μητρόπολη Περιστερίου από την αδυναμία, λόγω ασθενείας, της άσκησης των καθηκόντων του μητροπολίτη Κλήμεντος, ενέκρινε τροποποίηση του 263/2014 Κανονισμού «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία προβλέπει ότι σε Μητροπόλεις, οι ποιμενάρχες των οποίων αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντα τους και επιπλέον δεν έχουν ορίσει αναπληρωτή τους, θα διορίζεται έξαρχος μητροπολίτης ως πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν στον Μητροπολίτη Πατρών επειδή είναι υπέρ των εμβολιών

 



Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι σκηνές που διαδραματίσθηκαν Τετάρτη,  έξω από το Επισκοπείο, καθώς ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έγινε στόχος κάποιων θερμόαιμων και επικίνδυνων αντιεμβολιαστών.

Ορισμένοι αρνητές για να ολοκληρώσουν το καραγκιοζιλίκι καταφέρθηκαν εναντίον του με απρεπείς εκφράσεις.

«Ουδέν σχόλιο. Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση ή σχόλιο. Είδατε μόνοι σας τι συνέβη , μπορείτε να κρίνετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Εγώ εκφράζω την άποψη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας» ανέφερε στo thebest.gr ο κ. Χρυσόστομος. 

Ολοκληρώνοντας το καραγκιοζιλίκι οι επικίνδυνοι αντιεμβολιαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου δεν έμεινε μόνο στο να φωνάζουν κατά του κορωνοϊού, κατευθύνθηκαν και στην Επισκοπή της Μητρόπολης απαιτώντας από τον Μητροπολίτη να βγει στο μπαλκόνι για να … αφορίσει τα εμβόλια, κάτι που αυτός φυσικά δεν έκανε γεγονός που τους εξόργισε με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ιερώνυμου και όσων συμφωνούν μαζί του, μηδέ του Χρυσοστόμου Πατρών εξαιρουμένου που δεν βγήκε στο μπαλκόνι να τους ευλογήσει.