Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

"Μαζεύτηκε" η Θάνου μετά τις αντιδράσεις δικαστών, νομικών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης



Μετά την καταιγίδα των αντιδράσεων, αναβάλλεται επ’ αόριστον η αυριανή (26.01.2017) διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα συνεδρίαζε με θέμα την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. 

Αυτήν την ενημέρωση έκανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου στους αρεοπαγίτες επικαλούμενη ως λόγο αναβολής, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός πως δεν είναι έτοιμη η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου που είχε οριστεί από την κ. Θάνου εισηγήτρια της υπόθεσης.



Κλέβει στην αντλία 1 στα 10 πρατήρια σε Θεσ/νίκη, Μαγνησία, Αχαΐα



Από τις 120 συνολικά επισκέψεις σε πρατήρια Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, στα 13 πρατήρια (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό και σε συνέχεια ποσοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2016 σε πρατήρια στην Αττική, ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση ανάλογης έρευνας και στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας. 

Η νέα έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 με μυστικό όχημα του ΕΜΠ που ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία. 

Όπως αναφέρει ο ΣΕΕΠΕ, δυστυχώς, η εικόνα των αποτελεσμάτων ανέδειξε την ίδια υψηλή παραβατικότητα που διαπιστώθηκε και στην έρευνα της Αττικής. Από τις 120 συνολικά επισκέψεις σε πρατήρια Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, στα 13 πρατήρια (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%. Στα υπόλοιπα 107 πρατήρια (89,17%) οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δηλαδή εντός των ανεκτών ορίων της Πολιτείας. 

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, προβληματίζει το γεγονός ότι το ποσοστό παραβατικότητας στις τρεις αυτές περιοχές καταγράφεται αμέσως μετά την δημοσιοποίηση (σε συνέντευξη Τύπου στις 10/10/2016) των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Αττική -και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν αυτά- γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται. 

Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει για μια ακόμη φορά την έκταση και ένταση των φαινόμενων παραβατικότητας και τονίζει ότι όσο η Πολιτεία δεν θέτει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το Νομοθετικό πλαίσιο και δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, οι καταναλωτές και οι νομοταγείς επιχειρήσεις του κλάδου θα παραμένουν ανυπεράσπιστοι. 

Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι είναι πάντα στη διάθεση της Πολιτείας για να συνδράμει με κάθε τρόπο, έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και επιτέλους να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας, προς όφελος των υγιών επιχειρηματιών του κλάδου, των καταναλωτών και ιδιαιτέρα της Εθνικής Οικονομίας. 

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας ελέγχων:




Πηγή : euro2day.gr


Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στη χούντα



«Αριστερή κυβέρνηση να λογοκρίνει κείμενα συνδικαλιστικών φορέων, ντροπή!»

Οργισμένος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος έκανε λόγο για αδιανόητα πράγματα και μεγάλη ντροπή μιλώντας για όσα συμβαίνουν από νωρίς το πρωί κοντά στο Μαξίμου, όπου οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να αναρτήσουν πανό.

Αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο δεν τους άφησαν να περάσουν.

Ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε πως η αστυνομία επέτρεψε να περάσει δεκαμελής αντιπροσωπεία για να δει συνεργάτες του πρωθυπουργού- όχι τον ίδιο- με την προϋπόθεση να μην έχει μαζί της το πανό.

Στην επιμονή τους να έχουν το πανό μαζί τους, η φρουρά του πρωθυπουργού ζήτησε να το δει πρώτα τη γράφει. «Μας ζήτησε να το δει και εάν το εγκρίνει να περάσουμε. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, δεν συνέβαιναν ούτε στη χούντα, φοβερά και τρομερά, αριστερή κυβέρνηση να ζητά να δει να εγκρίνει το πανό, να λογοκρίνει κείμενα συνδικαλιστικών φορέων, ντροπή, μεγάλη ντροπή» δήλωσε ο κ. Γιαννάκος.

Χαρακτήρισε τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «δύο χρόνια ψεύτικων δεσμεύσεων και εξαγγελιών για τη δημόσια υγεία» και υπενθύμισε τη δέσμευση του Αλέκου Φλαμπουράρη πριν από περίπου δύο μήνες για συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό.

«Ήταν άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει δέκα λεπτά χρόνο να δει τους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας που καταρρέει, εν αντιθέσει με άλλους φορείς που του χαϊδεύουν τ’ αυτιά και τους βλέπει ευχαρίστως» είπε ο κ. Γιαννάκος σημειώνοντας: «Θέλουν να επιβάλουν στην κυβέρνηση ομερτά για την κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων. Σήμερα οι ασθενείς πεθαίνουν στα ράντζα, σε φορεία να υπάρχουν, εξαιτίας της διάλυσης των δημοσίων νοσοκομείων. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αυτόκολακεύονται, και περιαυτολογούν».





Πηγή : newsbeast.gr
Βίντεο-φωτορεπορτάζ Γιάννης Κέμμος


Ο Κίκο είναι ο πρώτος σκύλος - ντετέκτιβ στην Ελλάδα που σώζει άλλα ζώα από φόλες

Φωτογραφία: WWF Ελλάς / Ελα Κρετ


Ως μέλος της ομάδας του WWF στη Δαδιά, ανιχνεύει δηλητηριασμένα δολώματα.

Ο Κίκο, διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά, είναι μέλος της ομάδας του WWF στη Δαδιά και μαζί με τον αδερφό του Κούκι, είναι οι δύο πρώτοι σκύλοι - ανιχνευτές δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η WWF, «η χρήση της λεγόμενης "φόλας" στην ύπαιθρο απαγορεύεται στην Ελλάδα από το 1993, όμως συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Υδροκυάνιο και πολλές άλλες απαγορευμένες τοξικές ουσίες ρίχνονται στη φύση συχνά για να εξοντώσουν λύκους, αλεπούδες, ή ό,τι άλλο ενοχλεί ορισμένους ασυνείδητους. Το έγκλημα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, ιδιαίτερα για ζώα της χώρας μας που απειλούνται με εξαφάνιση». 


«Στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του γύπα Ασπροπάρη, που πια μετρά λιγοστά ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι οι φόλες είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου του. Κανείς δεν δηλητηριάζει τους γύπες εσκεμμένα, όμως ως καθαριστής της φύσης, ο γύπας τρώει τα πτώματα κι άρα και το δηλητήριο με το οποίο έχουν εμποτιστεί. Για να τον διασώσουμε, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ανιχνευτή», αναφέρει η Έλα Κρετ, ερευνήτρια του προγράμματος του WWF στον Έβρο και το έτερον ήμισυ του Κίκο στη ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Έτσι, ο Ισπανός Κίκο, μαζί με τον Κούκι, βρέθηκαν στην Ελλάδα, ως οι πρώτοι σκύλοι-ανιχνευτές για δηλητηριασμένα δολώματα.

Φωτογραφία: WWF Ελλάς/Αλέξανδρος Κανδαράκης

Η δουλειά της ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF στη Δαδιά ξεκινά όταν δεχτεί ένα τηλεφώνημα ότι ένας βοσκός έχασε τα τσοπανόσκυλά του ή ένας κυνηγός το κυνηγόσκυλό του. Ωστόσο, η περιοχή έρευνας είναι συνήθως δάση ή μεγάλα λιβάδια. «Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς μια βελόνα στα άχυρα; Πώς θα εντοπίσουμε την πηγή της δηλητηρίασης προτού μας κοστίσει κι άλλα θύματα; Η ειδική εκπαίδευση και η αλάνθαστη μύτη του Κίκο, του επιτρέπει να οργώνει μια μεγάλη περιοχή και να αναγνωρίζει "ανωμαλίες" στις μυρωδιές που ανιχνεύει. Έτσι εντοπίζει την πηγή του κακού», λέει η Έλα.

Ο Κίκο ακολουθεί ένα πρόγραμμα αυστηρής άσκησης και ακόμα πιο αυστηρής διατροφής. «Κάθε μέρα κάνουμε μια βόλτα 6 χιλιομέτρων για να κρατήσουμε τη φόρμα μας. Όσο για τη διατροφή του, τρώει μόνο την ξηρά τροφή του και τίποτα άλλο... Αυτή είναι και η καλύτερη άμυνά του απέναντι στον κίνδυνο της φόλας για τον ίδιο». 

Φωτογραφία: WWF Ελλάς / Ελα Κρετ

Όπως αναφέρει η WWF, το παιχνίδι αποτελεί το βασικότερο κίνητρο της δουλειάς του Κίκο. «Η εκπαίδευση του Κίκο για την ανίχνευση του δηλητηριασμένου δολώματος στηρίζεται στην επιβράβευση του έντονου παιχνιδιού μαζί μου, όταν καταφέρει να βρει την πηγή της δηλητηρίασης».  «H δουλειά είναι σκληρή και συχνά τα ευρήματά μας πραγματικά σοκαριστικά. Όμως, η αφοσίωση και η επιμονή του Κίκο μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω», συνεχίζει η Έλα. 


Ο Κίκο και ο Κούκι βρίσκονται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», που έχει στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του σπάνιου γύπα στα Βαλκάνια. Πεδίο δράσης των σκυλιών είναι για το μεν πρώτο το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ενώ για το δεύτερο τα Μετέωρα, όπου ζουν οι απειλούμενοι ασπροπάρηδες.



Πηγή : lifo.gr


Και νέα φωτογραφία στρατιώτη που σχηματίζει με τα χέρια του τον αλβανικό αετό



Και νέο περιστατικό με στρατιώτη που σχηματίζει με τα χέρια του το σήμα του αλβανικού αετού βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς η φωτογραφία του αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ανάλογης εικόνας με επτά νεοσύλλεκτους που υπηρετούν στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο συγκεκριμένος στρατιώτης εντοπίστηκε και υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο, ενώ και γι' αυτόν θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που θα ισχύσουν για την περίπτωση των στρατιωτών του ΚΕΝ Μεσολογγίου.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ήδη έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του περιστατικού που απεικονίζει στρατιώτες στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου), ενώ η αρμόδια εισαγγελική στρατιωτική Αρχή προβαίνει στην εξέταση ποινικών ευθυνών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «ευρύτερο σχέδιο αναβίωσης του αλβανικού εθνικισμού, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τους Τσάμηδες» και ξεκαθάρισε πως τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά στις Ένοπλες Δυνάμεις, γι’ αυτό και ο ίδιος έχει δώσει εντολή να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές στους νεοσύλλεκτους.



Newsroom ΔΟΛ


Ψέμα, εξαπάτηση και "ΟΛΑ ΚΑΛΑ" απο το non paper του Μαξίμου για τα δύο χρόνια



Οι συντάκτες του non paper στήνουν ένα προπαγανδιστικό κείμενο και παρουσιάζουν μια «μαγική εικόνα» εκτός ελληνικής πραγματικότητας την οποία παρουσιάζουν ως τον απολογισμός πεπραγμένων στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να εξοργίσουν περισσότερο τους Έλληνες γιατί βλέπουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν μυαλό σε αυτή την κυβέρνηση που το ψέμα και η εξαπάτηση είναι η πολιτική γραμμή που ακολουθούν.

Ειδικά τα πρώτα κατάπτυστα ψεύδη του non pepar είναι τραγικά γιατί κοροϊδεύουν του Έλληνες με τον χειρότερο τρόπο χωρίς φιλότιμο και καμία ντροπή

Τολμούν χωρίς ντροπή να αναφέρουν ότι αποτρέψαμε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων, που θα επέφερε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και τη συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Τόλμησαν να αναφέρουν την απάτη που έστησαν και που αποκαλύφθηκε να να βαπτίζουν το έκτακτο επίδομα ώς 13η σύνταξη αναφέροντας : Χορηγήθηκε, τα Χριστούγεννα του 2016, η 13η σύνταξη, συνολικού ύψους 630 εκ. ευρώ, για 1.577.4421 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ.

 Τόλμησαν να αναφέρουν με διαλυμένα νοσοκομεία χωρίς στοιχειώδης πρώτες ύλες ακόμα και για απλά τραύματα ότι : Αποτρέψαμε τις προγραμματισμένες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, που περιγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2014.

Χωρίς φιλότιμο εξαπατώντας κοροιδεύοντας και γελώντας με τους χιλιάδες συνταξιούχους όταν τους έχουν υπεξαιρέσει  το ΕΚΑΣ μέχρι και 100% αναφέρουν ότι : Αποτρέψαμε την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να αρχίσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Εξαπατούν λέγοντας ότι : Αποτρέψαμε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία από 1/1/2015 θα επέφερε κοινωνικό χάος. Αλλά δεν αναφέρουν ότι εάν δεν έκαναν στάση οι συμβολαιογράφοι κάθε Τετάρτη απο τους πλειστηριασμούς επειδή φοβούνται δεν θα είχε μείνει σπίτι για σπίτι άμοιρου Έλληνα πολίτη και μόλις γίνουν ηλεκτρονικά οι  πλειστηριασμοί δεν θα στους σταματάει τίποτα.


Το non pepar αναφέρει και άλλα και σας παρουσιάζουμε την ανάλυση του από το thepressroom.gr

Οι συντάκτες επιχειρούν να πείσουν ότι η χώρα έχει αλλάξει όψη στα δύο χρόνια που η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ενώ δεν παραλείπουν, για άλλη μια φορά να επιτεθούν στους προκατόχους τους, σημειώνοντας ότι παρέλαβαν την εξουσία με τη χώρα να βρίσκεται σε απολύτως οριακό σημείο «το οποίο κατάφερε να υπερβεί με την πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου του 2015». Επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι, το non paper του Μαξίμου αναφέρει ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινωνικής καταστροφής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η ανεργία, επί των ημερών της, άγγιξε το 28%, στο σύνολο, ενώ στους νέους εκτινάχθηκε μέχρι και 60%! Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έφτασαν στο 60% στο συνολικό μερίδιο της απασχόλησης, οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία ήταν διαρκείς, οι συντάξεις και οι μισθοί κατέρρευσαν».


Το απολογιστικό κείμενο της κυβέρνησης περιγράφει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το καλοκαίρι το 2015 ως εξής: «Μετά από σκληρή μάχη, φτάνοντας στα όρια τη σύγκρουση με τους οπαδούς της τυφλής και εκδικητικής λιτότητας, η κυβέρνησή μας κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν αποτυπώνει τους πολιτικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε, όμως, εκείνη τη στιγμή, την καταστροφή, ενώ έδωσε προοπτική και χαράσσει το δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια, το 2018».

Στη συνέχεια γίνεται επί μέρους αναφορά πεπραγμένων στους διάφορους τομείς: Για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας το Μαξίμου καταγράφει ως υπ' αριθμόν ένα επιτυχία της κυβέρνησης την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, αποκρύπτοντας, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή που καταργούσε το πεντάευρω νομοθετούσε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία και την υπιβολή κρατήσεων εκτός από τις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Στην ίδια λογική η κυβέρνηση επαίρεται ότι «αποτρέψαμε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων, που θα επέφερε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και τη συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος» - δεν γίνεται λόγος ωστόσο για το τί θα συμβεί με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις που προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Για πολλοστή φορά, μάλιστα,  η κυβέρνηση στο εσωτερικό ακροατήριο αποκαλεί το «εφάπαξ βοήθημα» στους συνταξιούχους ως 13η σύνταξη που χορηγήθηκε τα Χριστούγεννα του 2016! Η κυβέρνηση επαίρεται και για το γεγονός ότι «δεν καταργήθηκε πλήρως το ΕΚΑΣ»: Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, όμως, δεν το εισπράττουν πλέον! 

Οι συντάκτες του non paper πληροφορούν επίσης ότι «Αποτρέψαμε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς η οποία από 1/1/2015 θα επέφερε κοινωνικό χάος». Δεν κάνουν όμως καμία απολύτως αναφορά στο γεγονός ότι πλέον η πρώτη κατοικία δεν έχει ασπίδα προστασίας και σπίτια δεν βγαίνουν στο σφυρί αφενός γιατί απέχουν από τη διαδικασία οι συμβολαιογράφοι, αφετέρου γιατί κάθε Τετάρτη συλλογικότητες αποκλείουν τα κατά τόπους ειρηνοδικεία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να ξεπεράσει αυτό το «σκόπελο». 

Ταυτόχρονα την ώρα που η δημόσια περιουσία περνά στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το Μαξίμου ενημερώνει ότι «Αποτρέψαμε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να χρηματοδοτείται το χρέος. Καταφέραμε και βρήκαμε λύση που συνδυάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία, πέραν του χρέους».

Διαβάστε το non paper 

H συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούμε τι άλλαξε στη χώρα αυτή τη διετία. Μας δίνει, όμως, και τη δυνατότητα να σκεφτούμε δυο ακόμα πράγματα:

- Σε πόσο οριακό σημείο είχε βρεθεί η Ελλάδα στο τέλος του 2014, το οποίο κατάφερε να το υπερβεί με την πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου του 2015, 
- Τη σημασία αυτής της πολιτικής ανατροπής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την Ευρώπη.

Τι λέει το non paper για τις προηγούμενες κυβερνήσεις 

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινωνικής καταστροφής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η ανεργία, επί των ημερών της, άγγιξε το 28%, στο σύνολο, ενώ στους νέους εκτινάχθηκε μέχρι και 60%! Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έφτασαν στο 60% στο συνολικό μερίδιο της απασχόλησης, οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία ήταν διαρκείς, οι συντάξεις και οι μισθοί κατέρρευσαν. Όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών, του πρωτοφανούς τυχοδιωκτισμού, αλλά και της ανικανότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος, έσπευσαν, μετά τον πανικό που κατέκλυσε το καταρρέον πολιτικό σύστημα, λόγω της εκτόξευσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2012, να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμφώνησε, στα τέλη του 2012, σ’ ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2018 που προέβλεπε δυσθεώρητα πλεονάσματα, τα οποία μόνο με αίμα θα μπορούσαν να καθιστούν εφικτά. Παράλληλα, επιδιώκοντας να κερδίσουν πολιτικό κεφάλαιο, προχώρησαν στην καταστροφική λύση του PSI, ώστε να εμφανίσουν ως διαγραφή χρέους το σάρωμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ομολογιούχων. Ήταν μια κίνηση που ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία και πληρώνουν και σήμερα όλοι οι Έλληνες –συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Πάνω στην καταστροφή της κοινωνίας έστησαν τη φαντασιοπληξία του success story, το οποίο, πλέον, έχει κατοχυρωθεί ως φράση που θυμίζει μια από τις πιο καταστροφικές και επικίνδυνες κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα.

Ο επικίνδυνος πολιτικός καιροσκοπισμός τους εντάθηκε, ακόμα περισσότερο, όταν πλέον αντιλήφθηκαν ότι επίκειται η κατάρρευσή τους. Ενόψει των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων που θα έφερνε αναπόφευκτα η εκλογή Προέδρου Της Δημοκρατίας στο τέλος του χρόνου, πήραν την πολιτική απόφαση να σταματήσουν να υλοποιούν το πρόγραμμα, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την 5η αξιολόγηση. Στόχος τους, να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ προ τετελεσμένων: μια οικονομία εκτροχιασμένη δημοσιονομικά και, φυσικά, με άδεια ταμεία. Αρνήθηκαν ακόμα και την πρόταση για εξάμηνη παράταση του τότε προγράμματος, επενδύοντας στην περιβόητη «αριστερή παρένθεση».

Τι λέει το Μαξίμου για τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2015

Μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, οικονομικής ασφυξίας και πολιτικής πίεσης, αναδείχθηκε η κυβέρνηση μας. Από την πρώτη μέρα δώσαμε διπλή μάχη. Στο εσωτερικό απέναντι στη χαοτική κατάσταση που παρέδωσαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και στο εξωτερικό απέναντι σε όσους επέμεναν στην επιθετική λιτότητα. Για πρώτη φορά, όμως, από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα είχε, πλέον, μια κυβέρνηση που άρχισε να διαπραγματεύεται σκληρά. Συγκρούστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάζοντας στην ατζέντα τα δίκαια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις μεγάλες προοπτικές της οικονομίας, που για χρόνια λίμναζε. Η απέναντι πλευρά, πέραν από τη δογματική προσήλωση της στη λιτότητα, τον αυταρχισμό και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, κράδαινε ως βασικό επιχείρημα τις δεσμεύσεις των Σαμαρά - Βενιζέλου, που ήταν, δυστυχώς, δεσμεύσεις της χώρας.

Μετά από σκληρή μάχη, φτάνοντας στα όρια τη σύγκρουση με τους οπαδούς της τυφλής και εκδικητικής λιτότητας, η κυβέρνησή μας κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν αποτυπώνει τους πολιτικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε, όμως, εκείνη τη στιγμή, την καταστροφή, ενώ έδωσε προοπτική και χαράσσει το δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια, το 2018.

Κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα εξασφάλιζε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ελληνική οικονομία. Η προηγούμενη συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου όριζε ως στόχους πλεονασμάτων 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, 4,5% για το 2017 και 4,2% για το 2018. Προσθετικά σε αυτά, το περιβόητο success story είχε αφήσει πίσω του ακόμα ένα δημοσιονομικό κενό ύψους, περίπου, 2 δισ. ευρώ, που για να καλυφθεί απαιτούνταν νέα μέτρα, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. 

Αντίθετα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 ορίζει ως στόχους -0,25% για το 2015, 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι 20 δισ. ευρώ θα παραμείνουν στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνία, μέσα σ’ αυτή την τετραετία, αντί να τροφοδοτήσουν τα παράλογα μέτρα που θα απαιτούνταν για να εκπληρωθούν οι στόχοι της προηγούμενης συμφωνίας της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ήταν η βάση πάνω στην οποία καταφέραμε να ξηλώσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και να αποκτήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε απαραίτητες κοινωνικές παρεμβάσεις.


Οι κοινωνικές παρεμβάσεις που βλέπει το Μαξίμου

– Αποτρέψαμε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων, που θα επέφερε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και τη συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

– Χορηγήθηκε, τα Χριστούγεννα του 2016, η 13η σύνταξη, συνολικού ύψους 630 εκ. ευρώ, για 1.577.4421 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ.

– Αποτρέψαμε τις προγραμματισμένες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, που περιγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2014.

– Αποτρέψαμε την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να αρχίσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

- Αποτρέψαμε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία από 1/1/2015 θα επέφερε κοινωνικό χάος.

– Αποτρέψαμε τον διπλασιασμό του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό, που αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

– Αποτρέψαμε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να χρηματοδοτείται το χρέος. Καταφέραμε και βρήκαμε λύση που συνδυάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία, πέραν του χρέους.

Παράλληλα, δόθηκε μια σημαντική ανάσα στους πολίτες μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ του κοινωνικού ιστού:

– Νομοθετήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

– Καταργήθηκε επί της ουσίας, το διαρκές αυτόφωρο και η προσωποκράτηση για εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου. Το όριο για την ποινική δίωξη που ήταν μόλις στα 5.000 ευρώ, προσδιορίστηκε πρώτα στις 50.000 και, πλέον, με νέα απόφαση βρίσκεται στις 100.000 ευρώ, προστατεύοντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών από τον κίνδυνο της φυλάκισης.

– Υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση  και σήμερα πλέον διευρύνεται το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Τι λένε για το Ευρωπαϊκό περιβάλλον

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπήρξαν σημεία αναφοράς της μάχης που δώσαμε την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης μας. Μιας μάχης κάτω από δυσμενείς συσχετισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία κυριαρχεί ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός. Αυτή η Ευρώπη, όμως, δεν μένει ίδια. Ο πυρήνας αυτών των πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν στα βράχια την Ελλάδα την πενταετία 2010-14, πλέον αμφισβητείται εκ των πραγμάτων. Η Ελλάδα βρέθηκε και συνεχίζει να συνιστά οργανικό κομμάτι εκείνης της πλευράς που εισηγείται το τέλος της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές με σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Πληθαίνουν, πλέον, οι φωνές, που ζητούν την αλλαγή πορείας. Φωνές που δεν εξαντλούνται μονάχα στην Αριστερά, αλλά ακούγονται και από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ηγεσίες χωρών που βίωσαν οδυνηρά την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας. 

Γι’ αυτό το λόγο, τόσο η απόφαση μας να φτάσουμε στα όρια τη σύγκρουση με την τυφλή λιτότητα όσο όμως και η προσήλωση μας στην ευρωπαϊκή συνεργασία και συμπόρευση, είμαστε πεπεισμένοι ότι αποδίδει. Η υπόθεση για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης είναι διαρκής, μακρά και παραμένει ανοιχτή.  

Αυτή η απόφαση μας, όμως, είναι ευθέως συνδεδεμένη με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του ελληνικού λαού. Ακριβώς σε αυτή τη βάση, επιλέξαμε μετά τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015 να καταφύγουμε στο μοναδικό εντολέα μας, τους πολίτες αυτής της χώρας. Καταθέσαμε τα πεπραγμένα μας αλλά και το σχέδιο διεξόδου της χώρας από τη δίνη της κρίσης. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε ξανά, ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Η κοινωνία επανεπιβεβαίωσε τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής το οποίο, όσο θράσος και να επιστρατεύει, ευθύνεται αποκλειστικά για την κατάρρευση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.

Έχοντας, λοιπόν, τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος που από τη μια σέβεται ασφαλώς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις (και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτές), αλλά από την άλλη έχει ως άξονες την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων και, φυσικά, τον αναπτυξιακό - παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας.

Στον πρώτο σκέλος, των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, έχουμε καταφέρει, δεδομένης της ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής που περιγράφεται στο πρόγραμμα, να επαναφέρουμε σε σταθερές ράγες την ελληνική οικονομία.

Το 2015 υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι -0,25% που ήταν ο στόχος. Και το 2016, ο προβλεπόμενος στόχος του πρωτογενούς υπερκαλύφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε στα 4,437 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,983 δισ.

Στο δεύτερο σκέλος, τους άξονες που αφορούν την κοινωνική πολιτική, έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, να ανατραπεί η κατάσταση που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στην Υγεία
- Καταργήθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

– Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες.

- Η σημαντικότερη, όμως, παρέμβαση έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και τις 8.000 αποχωρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3.380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. 

– Εξασφαλίστηκαν, επίσης, 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.

– Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών, αθροιστικά, για το διάστημα 2015 - 2018, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην Παιδεία
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, άνοιξαν στην ώρα τους με το απαραίτητο προσωπικό και τα αντίστοιχα συγγράμματα.

– Αυξήθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, ο προϋπολογισμός για την παιδεία στο 2,85% του ΑΕΠ. Ανατρέπεται έτσι η απαράδεκτη δέσμευση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που με βάση την προηγούμενη συμφωνία θα μείωναν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης, ρίχνοντάς τον στο 1,9% του ΑΕΠ, το 2018.

– Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% παραπάνω από πέρσι), ενώ στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% περισσότερες σε σχέση με πέρσι).

– Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλα τόσα μέσα στο 2017).

– Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του νέου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.

– Αλλάξαμε το αντιπαιδαγωγικό εξεταστικό κεντρικό σύστημα στο Γυμνάσιο και επεξεργαζόμαστε την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ανάπτυξη
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη. Τα ίδια τα στοιχεία αμφισβητούν την άσχημη εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ΝΔ προκειμένου να κάνει μικροπολιτική. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: 

– Αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016.

–Αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις).

– Αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντας πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές για πρώτη φορά από το 1948.

– Αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα.

– Αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου: από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016.

– Αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%.

– Άνοδος 2,3% σε ετήσια βάση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο 2016 έναντι 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

– Άνοδος στις 94,6 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Δεκέμβριο, από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017, ενώ το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό. Επίσης,  κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω της ΕΕ, την ΕΤΕπ, τα ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θέλει να επενδύσει σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Απλή αναλογική και τομές στη λειτουργία του κράτους
Έγινε νόμος του κράτους η απλή αναλογική. Είναι μια ιστορική στιγμή καθώς υλοποιήθηκε το πάγιο και διαχρονικό αίτημα, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο. Το εκλογικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη λογική της ισοτιμίας της ψήφου, δικαιώνει τους αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατία.

Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα ενιαίο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Προχωρήσαμε στον εκδημοκρατισμό και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, μπήκε τέρμα στην κομματικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάμε αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία με την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την μείωση του κόστους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Όλα στο φως
Η κυβέρνηση κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για το ξερίζωμα του τριγώνου της διαπλοκής  που χρεοκόπησε τη χώρα. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω γιατί δεν μετείχε στο πάρτι με τα εξοπλιστικά, τις μίζες και θαλασσοδάνεια, και δεν είχε σχέσεις με τη Siemens.

- Προχωρήσαμε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Το πόρισμα με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της, επιβεβαιώνει με ομολογίες και παραδοχές των ίδιων των πρωταγωνιστών την ύπαρξη και γιγάντωση του τριγώνου της διαπλοκής με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ και 420 εκατ. ευρώ μονάχα στα δύο κόμματα του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, η μάχη ενάντια στη διαπλοκή δεν σταματά εδώ, καθώς η πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε το δρόμο στη Δικαιοσύνη, στην οποία βρίσκεται πλέον το πόρισμα, για την πλήρη διερεύνηση τόσο τυχόν ποινικών ευθυνών εκδοτών, τραπεζιτών, πολιτικών προσώπων αλλά και ενδεχομένως ατόμων που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
– Ανοίξαμε το δρόμο για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Αγροτικής Τράπεζας, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Οι παράνομες δανειοδοτήσεις από το 2000 μέχρι το 2012, τα δανεικά και αγύριστα, έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ. 

– Έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το εκκολαπτήριο της διαφθοράς, όπου σύμφωνα με τους ελέγχους των αρμόδιων σωμάτων δεν είναι δυνατόν ακόμα να προσδιοριστεί πού δαπανήθηκαν ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ επί υπουργίας του Α. Λοβέρδου.

– Η υπόθεση της Novartis αποτελεί ένα κορυφαίο οικονομικό και, κατά πάσα πιθανότητα, πολιτικό σκάνδαλο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ανοιχτή προκαταρκτική διαδικασία.

– Οι λίστες της φοροδιαφυγής αξιοποιούνται, πλέον, στο έπακρο. Ενώ οι βεβαιώσεις από τις λίστες από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν μόλις 26,6 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο έχουν αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ. 

– Αξιοποιείται η νέα λίστα από τις αρχές της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, από το υπουργείο του κ. Μπόργιανς, με 475 μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, για την οποία λίστα η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προκλητικά αδιαφορήσει.

Αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Η Ελλάδα έσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης. Από την απάνθρωπη πολιτική της δίωξης και της καταπάτησης των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, που τόσες καταδίκες είχε κοστίσει στη χώρα μας και εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, περάσαμε σε μια νέα πολιτική που βάζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο. Παρά τις συνθήκες βαθιάς κρίσης που μαστίζουν τη χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και κοινωνία αγκάλιασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε τα αποθέματα φιλοξενίας και αλληλεγγύης που διαθέτει – και αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει αν συνεχιζόταν η πολιτική της ξενοφοβίας και του μίσους, της προηγούμενης κυβέρνησης.

Άλλες θεσμικές προοδευτικές τομές
– Νόμος για την ιθαγένεια. Ψηφίστηκε, δίνοντας τέλος στην ομηρία των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Είναι ένα βήμα σύμφωνο με τις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και μιας ανοιχτής κοινωνίας, σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς ορίζοντες της χώρας. Ένα βήμα που η κυβέρνηση Σαμαρά αρνούνταν πεισματικά να κάνει, προσκολλημένη στις ακροδεξιές αγκυλώσεις της. Είναι ένας νόμος που εξασφαλίζει την ένταξη χιλιάδων παιδιών, τα οποία θα αποτελέσουν μοναδικό πλούτο για την ελληνική κοινωνία.

- Ψηφίστηκε το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν κάτι που όχι μόνο αποτελούσε υποχρέωση της χώρας (και είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη θεσμοθέτησή του), αλλά και γενναίο βήμα στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ανοιχτής και ανεκτικής για όλους.

- Άρχισε να μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, σταμάτησε το καθεστώς ασυδοσίας όλων των προηγούμενων χρόνων. Γι’ αυτό και η λυσσαλέα αντίδρασή τους, ενώ η ΝΔ ταυτίστηκε απροκάλυπτα μαζί τους.

- Βελτιώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες ζωής στις φυλακές, με τα μέτρα αποσυμφόρησης, αλλά και τη μέριμνα για την καθημερινότητα των φυλακισμένων. Πρόκειται για μέτρα που επηρέασαν ευεργετικά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας (κρατούμενων, προσωρινά κρατούμενων, των οικογενειών τους, σωφρονιστικών υπαλλήλων).

- Τα δικαιώματα των πολιτών είναι σεβαστά ξανά, έπειτα από μια μαύρη περίοδο με σωρεία καταδικών από διεθνή δικαστήρια και όργανα.


Θα μετρήσουν το Εβερεστ με… μεζούρα!



Τελικά πόσο ψηλό είναι το ψηλότερο βουνό της Γης, το Έβερεστ; Επισήμως, φθάνει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όμως μετά τον καταστροφικό σεισμό του Νεπάλ το 2015, δορυφόροι έδειξαν ότι η πανύψηλη βουνοκορφή κόντυνε κάπως, από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

Τώρα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστήμονες στο γειτονικό Νεπάλ για να μετρήσουν ξανά το Έβερεστ με τη....μεζούρα, ώστε να θέσουν τέρμα στην αβεβαιότητα που διακατέχει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η πενταμελής αποστολή θα ξεκινήσει σε δύο μήνες, δηλαδή στο τέλος του χειμώνα και θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μήνα, εωσότου κάνει την επιτόπια μέτρηση και την ανακοινώσει επίσημα.


Πηγή


Η Ελλάδα 69η στην λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών




Κατά 11 θέσεις έπεσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα για το 2016 κατετάγη στην 69η θέση, έναντι της 58ης του 2015, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014.

Η έρευνα αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έρευνα χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) ώς το 100 (αδιάφθορες). Ενδεικτικά, η πλέον αδιάφθορη χώρα, η Δανία, συγκέντρωσε 90 πόντους, έναντι της πλέον διεφθαρμένης Σομαλίας που συγκέντρωσε 10 πόντους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Άγγελο Συρίγο στην χώρα έχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς, της καταβολής, δηλαδή, μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται» δηλώνει ο κ. Συρίγος.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης και στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης βάσει του δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο. 

Τα «σκήπτρα» της πλέον αδιάφθορης χώρας κρατάει για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 167 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, ενώ στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχα, οι πλέον διεφθαρμένες χώρες είναι κατά σειράν οι Σομαλία, Ν. Σουδάν, Ν. Κορέα, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη, Αφγανιστάν, Γουινέα-Μπισάου, Βενεζουέλα, Ιράκ, Ερυθραία και Ανγκόλα. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 18η θέση (16η πέρυσι), το Ισραήλ στην 28η (32η), η Κύπρος στην 47η (32η) μαζί με την Τσεχία, η Τουρκία στην 75η (66η) και η FYROM στην 90ή (66η) μαζί με την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Λιβερία και το Μαρόκο.

Στην Ε.Ε. οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. 

Οι πλέον διεφθαρμένες είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα (44 πόντοι), Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Μάλτα, Τσεχία και Κύπρος.




Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, διαβεβαιώνει ο Αλ.Τσίπρας! Αλλά ποιος τον πιστεύει;



«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τα δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά το θέμα είναι ότι δεν τον πιστεύει πλέον ο Ελληνικός λαός γιατί έχει χάσει την αξιοπιστία του.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός, λέει : «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Ο Τσίπρας λέει ακόμα ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δήθεν δεν τον φοβίζουν,  πετάει και το ερωτηματικό  «τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;» που δείχνει ότι μάλλον έχει το ακαταλόγιστο ο κύριος Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί τα όσα έχει κάνει στην χώρα και για τον λόγο αυτό δεν θεωρεί απαραίτητες οι εκλογές και δείχνει ότι τις φοβάται κιόλας.

Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δήλωσε ο πρωθυπουργός νομίζοντας ότι η ανικανότητα του και η επαναλαμβανόμενη εδώ και δύο χρόνια διαπραγμάτευση είναι κάποιο είδους επιτυχία και έχει δίκιο έχει γιατί εάν ήμασταν σοβαρός σας λαός θα τον είχαμε ρίξει από κυβέρνηση, οπότε δικαιωματικά το ότι παραμένει πρωθυπουργός μετά τα όσα έχει κάνει στους Έλληνες και την χώρα άθλος είναι!!

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας τον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, είπε ότι: «Για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».

Ναι καλά διαβάσατε δηλώνει περήφανος για τα όσα έχει κάνει στην χώρα και τον Ελληνικό λαό και μάλιστα θέλει να συνεχίσει να κάνει και άλλα!!!!

Κατά τα άλλα στην συνέντευξη του είπε και άλλα όπως ότι καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση έναντι των παράλογων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων του Ταμείου. 

Άσκησε κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού -όπως υποστηρίζει- ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο Τσίπρας είπε :  
«Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία.»

Για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, είπε πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».

Τέλος, για το Κυπριακό, εκτιμά, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση».




Το υπουργείο Παιδείας «αδειάζει» τον Κώστα Ζουράρι για την ένταξη προσφυγόπουλων σε ιδιωτικά σχολεία



Με τη φράση «οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι περιττή» απέρριψε το υπουργείο Παιδείας την πρόταση του υφυπουργού Κώστα Ζουράρι να παρακολουθούν τα προσφυγόπουλα μαθήματα και σε ιδιωτικά σχολεία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98 της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζουράρις είπε πως το σχέδιό του βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και η συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι κάτι που θα εξυψώσει το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα κρατικά ταμεία και από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους πρόσφυγες.

Πρότεινε, δε, ως κίνητρο για να δεχθούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων τα προσφυγόπουλα τη χαμηλότερη φορολόγηση.

Την πρόταση αυτή σκόπευε να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

«Είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων» διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή δηλώσεις του κ. Ζουράρι. Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι «οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης υλοποιεί με επιτυχία τον προγραμματισμό του στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή. Οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές».


Πηγή


Ν.Δ.: Η πρωτοβουλία της αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών εκθέτει τους εμπνευστές της





Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η πρωτοβουλία της αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών εκθέτει τους εμπνευστές της.
 
 Το Σύνταγμα μας είναι ξεκάθαρο. Ορίζει ρητά ότι “οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”.
 
Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα στο βωμό εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.
 
Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν και να προστατεύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
 
Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μόλις γίνει Κυβέρνηση».
 

Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ


Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Παραολυμπιονίκη Παύλο Μάμαλο



Συνάντηση με τον Παραολυμπιονίκη Παύλο Μάμαλο είχε εχθές Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει «τυχερός» που τον γνώρισε.

«Ο γίγαντας Παύλος Μάμαλος σηκώνει τα βάρη της ζωής, σηκώνει και ψηλά την Ελλάδα! Είμαι τυχερός που σε γνώρισα Παύλο!», έγραψε  στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.




Νέα δημοσκόπηση: 10,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ




Στην πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Interview, για την «Βεργίνα Τηλεόραση», σε δείγμα 1.000 ατόμων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,9%, έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 68% απαντά ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές, αν αυτές γίνονταν αύριο, ενώ το 13% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.  






Τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά Τσακαλώτου για το πετρέλαιο θέρμανσης



Τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καταγγέλλουν πως πολλοί δήμοι έχουν χαρακτηριστεί πεδινές περιοχές, παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρα ορεινοί, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα θέρμανσης.

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό:

Θα επανεξετάσει την απόφαση για την κατάταξη των ορεινών δημοτικών ενοτήτων και τοπικών κοινοτήτων της χώρας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (κλιματική ζώνη Α΄) με βάση τους ισχύοντες νόμους και τις Οδηγίες της ΕΕ;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται στους δικαιούχους να καλύπτει το σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία στις ορεινές περιοχές υπερβαίνει αρκετά τους θεωρούμενους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Φεβρουάριο);

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1189/2016 (ΦΕΚ Β’ 4076/19-12-2016) για την «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού», μια σειρά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έχουν καταταγεί εξολοκλήρου στην κλιματική ζώνη Γ’ παρά το γεγονός ότι στα όριά τους περιλαμβάνονται δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες οι οποίες συνιστούν αμιγώς ορεινές περιοχές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία (Άρθρο 4 του Ν. 4071/2012 ΦΕΚ Α’ 85, Οδηγία 85/148/ΕΟΚ περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των χαρακτηριζομένων ως ορεινών δήμων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4071/2012 ΦΕΚ Α’ 85, 11/04/2012) κατά την οποία στις ορεινές περιοχές εντάσσονται Δήμοι, Κοινότητες και Οικισμοί που έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) η κτηματική τους έκταση βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα, (β) η κτηματική τους έκταση βρίσκεται μεταξύ 600 - 800 μέτρων και οι κλίσεις του εδάφους είναι τουλάχιστον 16%, (γ) η κτηματική τους έκταση βρίσκεται σε υψόμετρο κάτω από 600 μέτρα με κλίσεις εδάφους τουλάχιστον 20% (Άρθρο 3, παρ. 3 Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ).

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, έχει καταταγεί στην κλιματική ζώνη Γ’ ολόκληρος ο Δήμος Σικυωνίων, παρά το γεγονός ότι από τις τριάντα έξι (36) τοπικές κοινότητες του Δήμου, οι τριάντα δύο (32), μεταξύ των οποίων και οι τοπικές κοινότητες Φενεού και Στυμφαλίας, είναι αμιγώς ορεινές περιοχές και βρίσκονται κατά μέσο όρο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να κατατάσσονται στην κλιματική ζώνη Α’. Παρά ταύτα, έχουν καταταγεί στην κλιματική ζώνη Γ’ με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης τα 800 λίτρα ανά οικογένεια. Γεγονός που δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της Κορινθίας, αλλά σε μια σειρά Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου και της χώρας ( π.χ. στον Δήμο Καλαβρύτων της ΠΕ Αχαΐας, κ.λπ.). 
Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία προβλέπεται για πεδινές κυρίως κοινότητες, δεν καλύπτει ούτε το μισό της χειμερινής περιόδου με δεδομένο ότι η χρήση θέρμανσης στις περισσότερες ορεινές περιοχές ξεκινάει από αρχές Οκτωβρίου και συχνά φθάνει μέχρι και τον Μάιο.

Ταυτοχρόνως ενώ οι εν λόγω τοπικές κοινότητες εντάσσονται στο πρόγραμμα για την ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και αναφέρονται στον σχετικό πίνακα ορεινών δήμων και κοινοτήτων της χώρας (βλ. Οδηγία 85/148/ΕΟΚ περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ), στις σχετικές προβλέψεις και αποφάσεις που αφορούν τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατατάσσονται στις πεδινές περιοχές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα επανεξετάσει την απόφαση για την κατάταξη των ορεινών δημοτικών ενοτήτων και τοπικών κοινοτήτων της χώρας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (κλιματική ζώνη Α΄) με βάση τους ισχύοντες νόμους και τις Οδηγίες της ΕΕ;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται στους δικαιούχους να καλύπτει το σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία στις ορεινές περιοχές υπερβαίνει αρκετά τους θεωρούμενους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Φεβρουάριο);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θελερίτη Μαρία
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γκιόλας Γιάννης
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καρακώστα Ευαγγελία
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Λιβανίου Ζωή
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κώστας
Ριζούλης Ανδρέας
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σκούφα Ελισσάβετ - Μπέττυ
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσόγκας Γεώργιος
Ψυχογιός Γιώργος


Πηγή


Ακυρώνεται άλλη μία Πρωθυπουργική εξαγγελία! Εντοκη οφειλή η 5ετής έκπτωση εισφορών για νέους επιστήμονες



Διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως, θα κληθούν να καταβάλλουν οι νέοι επιστήμονες που κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους θα τύχουν έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως προκύπτει από την πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιο του νέου υπερταμείου. Στην πράξη, ακυρώνεται και με τη βούλα του νέου φορέα άλλη μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προς τους νέους επιστήμονες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν την πολιτεία να τους δείχνει την πόρτα εξόδου από τη χώρα.

Η εγκύκλιος αφορά τον τρόπο προσδιορισμού των εισφορών για τους περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να φωτίζει περισσότερο τις πολλαπλές γκρίζες πτυχές μιας μεταρρύθμισης που προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στην ήδη επιβαρυμένη από την υψηλή φορολογία εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ορίζει ενιαία ποσοστά εισφορών 20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα παρακρατείται και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ η οποία στην περίπτωση των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ είναι 10 ευρώ τον μήνα. Η κατώτατη εισφορά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται στα 167,95 ευρώ (117,22 ευρώ για σύνταξη, 40,73 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ) και η ανώτατη στα 1.589,49 ευρώ (1.172,16 ευρώ για σύνταξη, 407,33 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ). Ως βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Διευκρινίζει, δε, ότι για το 2017 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα από το 2015 και μόνον εφόσον καταστεί ευχερής η χρήση των εισοδημάτων του 2016 θα ακολουθήσει εκκαθαριστική διαδικασία και οριστικοποίηση των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών, στο τέλος του έτους ή πιθανότατα στις αρχές του 2018.

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η κατώτατη βάση υπολογισμού των εισφορών είναι μειωμένη στα 410,26 ευρώ τον μήνα (70% των 586,08), ενώ για τα μέλη εταιρειών βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνονται τα 586,08 ευρώ, ενώ επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος.

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους νέους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, ορίζει πως θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης 14% και τα επόμενα 3,17% και τοποθετεί την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού τους στα 410,26 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι οι εκπτώσεις αυτές, τόσο στο ποσοστό όσο και στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θα θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές και θα προσαυξάνονται ετησίως κατά τη μεταβολή μισθών που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Πρέπει, δε, να εξοφληθούν εντός 15ετίας, κατά 1/5 κατ’ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το εισόδημα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.

«Παγίδες» κρύβει και η πρόβλεψη για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης, υγείας, επικούρησης και εφάπαξ, από το 2017 έως το 2020, στους αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ). Και αυτό γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, για το εισόδημα μέχρι τα 7.033 ευρώ τον χρόνο δεν παρέχεται μείωση. Η έκπτωση ξεκινά κλιμακωτά στο 50% για τα εισοδήματα από 7.033,1 έως 13.000 ευρώ και βαίνει μειούμενη, κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά 1.000 ευρώ. Βάσει της εγκυκλίου, όλες οι εισφορές θα καταβάλλονται μέσω ΔΙΑΣ. Τέλος, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 40% θα μπορούν να καταβάλλουν όσοι είναι ασφαλισμένοι επί περισσότερα από 40 έτη.



Έντυπη Καθημερινή


Ο Γκάμπριελ δίνει τη σκυτάλη στον Σουλτς



Στη βελτίωση των εκλογικών προοπτικών των Σοσιαλδημοκρατών αποσκοπεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση, χθες, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Ο Γκάμπριελ περνά τη σκυτάλη στον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπολείπεται της Αγκελα Μέρκελ σαφώς λιγότερο απ’ ό,τι ο Γκάμπριελ.

«Αν κατέβαινα τώρα υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μου θα αποτύγχανε και το SPD», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Zeit. «Ο Μάρτιν Σουλτς εκπροσωπεί μια νέα αρχή και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών», υποστήριξε ο Γκάμπριελ. Και οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν την κεντρώα πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο 67χρονος αντικαγκελάριος ανακοίνωσε την απόφασή του στη χθεσινή σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ εν συνεχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα οι συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Τσάιτ» και το περιοδικό «Στερν». Σε μία από τις συνεντεύξεις αυτές, ρωτήθηκε αν η απόφασή του επιβλήθηκε από τα ευρήματα εσωκομματικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του SPD θεωρούν πολύ καλύτερες τις προοπτικές του κόμματος αν έχει επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς. «Ναι», απάντησε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι το καθήκον μου ως επικεφαλής».

Ο Γκάμπριελ προτίθεται να παραδώσει στον Σουλτς και την ηγεσία του κόμματος και να μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο νυν υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Τη θέση του Γκάμπριελ στο υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει η Μπριγκίτε Τσιπρίς, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν υφυπουργός Οικονομίας.

«Αυτό που μπόρεσα να δώσω δεν ήταν αρκετό», είπε ο Γκάμπριελ, απευθύνοντας παράλληλα σκληρή κριτική στην πολιτική λιτότητας της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι η γερμανική πολιτική έχει απομονώσει τη χώρα στην Ευρωζώνη, έχει συμβάλει στην όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης, έχει ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα και έχει βλάψει το επενδυτικό κλίμα.

Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το SPD έλαβε μέρος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ίδια άποψη.

Το SPD στις δημοσκοπήσεις αποσπά 21 ποσοστιαίες μονάδες, αντί 32 μονάδων των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά η εικόνα αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα. Στο ερώτημα που έθεσε δημοσκόπηση του καναλιού ΑRD τον Δεκέμβριο «αν μπορούσατε να ψηφίσετε απευθείας για καγκελάριο θα διαλέγατε την Αγκελα Μέρκελ ή τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», το «σκορ» ήταν 57 - 19, ενώ όταν απέναντι στη Μέρκελ ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, το αποτέλεσμα ήταν 43 - 36.



Πηγή