Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Βραζιλία: Πιγκουίνος επιστρέφει κάθε χρόνο στον άνθρωπο που τον έσωσε



Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

Πριν από τέσσερα χρόνια ένας 71χρονος ψαράς βρήκε έναν πιγκουίνο καλυμμένο με πετρέλαιο και πεινασμένο στην παραλία νησιού στα ανοιχτά των ακτών του Ριο ντε Ζανέιρο. Του έδωσε φαγητό, τον καθάρισε και τον βοήθησε να συνεχίσει το ταξίδι του. 

Από τότε κάθε χρόνο ο πιγκουίνος ταξιδεύτει στη Βραζιλία για να δει τον ψαρά που τον έσωσε.

Ο πιγκουίνος, που γεννά συνήθως στις ακτές της Παταγονίας στην Αργεντινή και τη Χιλή -περίπου 3.000-5.000 μίλια μακριά- έχει γίνει πιστός του σύντροφος. 

Κολυμπά κάθε χρόνο για να περάσει οκτώ μήνες με τον συνταξιούχο ψαρά στο σπίτι του στο νησί. 

«Τον αγαπάω σαν ένα από τα παιδιά μου. Με αφήνει να τον κάνω μπάνιο, να τον ταΐζω σαρδέλες, Κανείς άλλος δεν μπορεί να τον αγγίξει παρά μόνο εγώ. Αν κάποιος άλλος πάει να τον αγγίξει, θα τον τσιμπίσει» δηλώνει ο ψαράς.



Πηγή : news.in.gr


Τρύφων Αλεξιάδης «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω την απαίτηση της τρόικας για φορολογία 50% στα εισοδήματα»



Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε φορολογικά εισπρακτικά μέτρα

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω την απαίτηση της τρόικας για φορολογία 50% στα εισοδήματα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Βρισκόμαστε στην μέση μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν είναι κάτι απλό και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, πρόσθεσε, μιλώντας στη Φαίη Μαυραγάνη στο κανάλι «Ε».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θέλει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, «είναι μια εφιαλτική κατάσταση η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για να σταματήσει αυτό πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε φορολογικά εισπρακτικά μέτρα γιατί θα αυξηθούν περισσότερο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία δεν είναι μια υπερφορολόγηση και αύξηση των φόρων, «πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν και ποιοι να μειωθούν».

Τέλος για το πότε θα ανοίξει το taxisnet ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι αυτό θα γίνει το άλλο Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου καθώς υπήρξε καθυστέρηση από τον αρχικό στόχο που ήταν το Φεβρουάριο και οι δόσεις θα έιναι όσο το δυνατόν περισσότερες.

Όσο για τις αποδείξεις δήλωσε ότι και αυτός τις μαζεύει: «Πρέπει να τις μαζεύουμε όλες» για την ώρα, μέχρι να εισαχθούν οι διατάξεις για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή : newmoney.gr


Ένας έλληνας γιατρός στο Βέλγιο, με μισθό 12.500 ευρώ, μάς δείχνει πώς είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο



Βρυξέλλες, αποστολή: Γιώργος Λαμπίρης

Περιήγηση σε ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά νοσοκομεία των Βρυξελλών, εκεί που το κράτος σέβεται και φροντίζει τους πολίτες του

Η Κλινική Μπρουγκμάν είναι η νοσοκομειακή πολιτεία του Βελγίου. Των Βρυξελλών συγκεκριμένα. Επείγοντα περιστατικά, καρδιολογική μονάδα, μονάδα ραδιοϊσοτόπων, ορθοπεδική, ερευνητικά εργαστήρια και ανάμεσα στα δεκάδες κτίρια της πολιτείας, η γεροντολογική μονάδα.

Η γεροντολογία είναι ένα παρακλάδι της παθολογίας, το οποίο κανένας ή τουλάχιστον ελάχιστοι ασθενείς στην Ελλάδα γνωρίζουν. Ο γεροντολόγος χαρτογραφεί το ανθρώπινο σώμα, εντοπίζει την πάθηση ενός ηλικιωμένου και συμβουλεύει ή επεμβαίνει όταν χρειάζεται για τη θεραπεία του.

Ο Ευστράτιος Τσελεπίδης ασκεί ακριβώς αυτή την ειδικότητα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Βρυξελλών. Ο ίδιος εξειδικεύτηκε σε μία από σπανιότερες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης, όντας μετανάστης δεύτερης γενιάς στις Βρυξέλλες όπου ζει τα τελευταία 55 χρόνια, όταν η οικογένειά του εγκατέλειψε τις Σέρρες. Η οικογένεια Τσεπελίδη ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής εκείνης, δεδομένου ότι δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όπως ο ίδιος παραδέχεται.



«Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει φακελάκι»

«Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει φακελάκι. Τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο γιατρός αρκείται στα χρήματα που του δίνει το κράτος, με το οποίο έχει υπογράψει ατομική σύμβαση συνεργασίας. Αν μπορούσα να συγκρίνω την εικόνα που υπερισχύει στο Βέλγιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γιατρών στην πατρίδα μου είναι το γεγονός ότι δεν αμείβονται καλά. Είναι αδύνατον ένας καθηγητής πανεπιστημίου να πληρώνεται με 1.500, το πολύ 1.700 ευρώ το μήνα. Είναι αδιανόητο ένας γιατρός να λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που φτάνουν τα 1.000 έως και 1.200 ευρώ», λέει με έμφαση ο Ευστράτιος Τσελεπίδης.

«Δεν είναι ότι στο Βέλγιο δεν υπήρχε φακελάκι. Θυμάμαι για παράδειγμα πως όταν είχα αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο ήμουν απλήρωτος. Ήταν σαν να συνέχιζα να είμαι φοιτητής και βρισκόμουν σε αναμονή για την ειδικότητά μου, εργαζόμουν κανονικά στο νοσοκομείο. Μία τέτοια κατάσταση ανάγκαζε πολύ συχνά τους γιατρούς να δέχονται φακελάκια και εδώ στις Βρυξέλλες. Με τα χρόνια όμως, το φαινόμενο στο σύνολό του εξαλείφθηκε», συμπληρώνει.



«Ο μισθός που μου δίνει το κράτος είναι 12.500 ευρώ το μήνα»

«Αυτή τη στιγμή ο μισθός μου ως υποδιευθυντής της κλινικής είναι 12.500 ευρώ το μήνα. Παλαιότερα δούλευα ως διευθυντής σε άλλη κλινική με μισθό 20.000 ευρώ. Πλέον όμως είμαι συνταξιούχος και δεν επιτρέπεται από το νόμο να κατέχω τη θέση του διευθυντή. Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου μου ζήτησαν να ξαναεργαστώ εδώ. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500.000 βέλγοι ηλικιωμένοι έχουν περάσει από τα χέρια του. Με γνωρίζει σχεδόν ολόκληρο το Βέλγιο», λέει με χαμόγελο.

Όταν αποφάσισε να βγει στη σύνταξη πριν από μερικούς μήνες άνοιξαν διαδοχικά όλες οι επαγγελματικές πόρτες. Όπως λέει 19 νοσοκομεία του ζήτησαν να συνεργαστεί μαζί τους. «Κι όλα αυτά ενώ δεν είχα ειδοποιήσει κανέναν ότι συνταξιοδοτούμαι».



Μισθός και σύνταξη παράλληλα

Σε αυτή την περίπτωση η βελγική νομοθεσία ορίζει ότι ένας εργαζόμενος, ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη, μπορεί να επανέλθει ως εργαζόμενος, λαμβάνοντας το μισθό του κανονικά παράλληλα με τη σύνταξή του, πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές και αναλογούντες φόρους στο κράτος.

«Δεν μπορούσα να σταματήσω την ιατρική και να πηγαίνω για ψάρεμα. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι μόνο συνήθεια αλλά και αγάπη. Άλλωστε στην οικογένειά μου η ιατρική είναι πάθος. Ο γιος μου είναι πλαστικός χειρουργός και η κόρη μου γυναικολόγος».

Η πρόταση να αναλάβει διευθυντής στο ΙΚΑ

Αρκετά χρόνια νωρίτερα το ελληνικό δημόσιο του είχε προτείνει να επιστρέψει ως επικεφαλής ενός από τα κεντρικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ των Αθηνών.

«Το 1992 μου ζήτησαν να πάω να δουλέψω ως διευθυντής στο ΙΚΑ. Ο μισθός που μου πρόσφεραν ήταν 86.000 δραχμές. Όταν προσπάθησα να νοικιάσω ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών διαπίστωσα ότι θα έπρεπε εκτός από το μισθό μου, να συμπληρώσω χρήματα από την τσέπη μου. Το ύψος του ενοικίου; 90.000 δραχμές!»

Δουλειά ως δημόσιος υπάλληλος και ιδιώτης ταυτόχρονα

Μεταξύ άλλων η νομοθεσία του Βελγίου δίνει τη δυνατότητα σε ένα γιατρό να δουλέψει τόσο στο δημόσιο, διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό του ιατρείο. «Εάν κάποιος επαγγελματίας το επιθυμεί να εργαστεί τη μισή ημέρα σε νοσοκομείο υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και την υπόλοιπη στο ιατρείο του, είναι ελεύθερος να το κάνει. Οι περισσότεροι πάντως είτε δουλεύουν ως υπάλληλοι, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να ασκεί κάποιος και ελεύθερο επάγγελμα αλλά να είναι ταυτόχρονα και δημόσιος υπάλληλος», εξηγεί ο κύριος Τσεπελίδης.



Στα ανθρώπινα…

Η κουβέντα γυρίζει στα ανθρώπινα. Σε αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι οι γιατροί δεν επηρεάζονται ψυχολογικά από την κατάσταση ή το θάνατο ενός ασθενή τους.

«Νιώθουμε τον ανθρώπινο πόνο, αλλά δεν το δείχνουμε», απαντά ο γιατρός.



«Αν μπορούσαν να πατήσουν τους ηλικιωμένους με το αυτοκίνητο, θα το έκαναν»

«Διάλεξα τη συγκεκριμένη ειδικότητα, βλέποντας ότι οι Βέλγοι συμπεριφέρονταν άσχημα στους ηλικιωμένους. Αν μπορούσαν να τους πατήσουν με το αυτοκίνητο, περνώντας από πάνω τους, θα το έκαναν. Θυμάμαι ένα ζευγαράκι ηλικιωμένων. Δεν είχαν παιδιά και ζούσαν πολύ φτωχικά, πουλώντας παλιά ρούχα ή άλλα αντικείμενα σε παζάρια. Το χειμώνα ζεσταίνονταν με μία σόμπα που έκαιγε κάρβουνο και έτρωγαν από ένα πράσο ο καθένας. Κάποια στιγμή τους προέτρεψα να απευθυνθούν σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος τους παρέχει διαμέρισμα και χρηματική ενίσχυση για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα. "Αποκλείεται", αρνήθηκαν εκείνοι. "Δεν μπορεί να δώσει σ’ εμάς το κράτος χρήματα, από τη στιγμή που είμαστε τόσο φτωχοί. Κι αν μας τα δώσουν μπορεί στη συνέχεια να μας τα ζητήσουν πίσω. Φανταστείτε ότι κάλεσα την πρόνοια να τους βοηθήσει, κι εκείνοι αρνήθηκαν. Προτίμησαν να πεθάνουν φτωχοί".



Ο ίδιος επισκέπτεται τη Ελλάδα έρχεται όταν βρίσκει χρόνο. Περιμένει τη στιγμή που θα βγει στη σύνταξη και η γυναίκα του. Να πηγαίνουν στο χωριό του, την Πεπονιά για 3 και 4 μήνες το χρόνο. «Το μόνο που δεν μου αρέσει στην Ελλάδα είναι η ζήλια που τρέφουν κάποιοι για τα άτομα που ζουν και προοδεύουν στο εξωτερικό», εκφράζει το παράπονό του.

Για τους συγχωριανούς του ο Ευστράτιος Τσελεπίδης είναι ο «γιατρός». «Γιατρέ!», ο ένας, «γιατρέ!», ο άλλος, φωνάζουν μόλις τον βλέπουν να περνάει την είσοδο του χωριού.

Εκείνος είναι πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όποιον τις χρειαστεί, ενώ οι χωριανοί του το ανταποδίδουν: «Όλοι έρχονται με κάτι στο χέρι. Ελιές, αυγά, τυρί. Ποτέ δεν θα μου ζητήσουν κάτι με άδεια τα χέρια. Λένε ότι δεν εμπιστεύονται τις ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για να τύχουν καλύτερης ιατρικής περίθαλψης. Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες. Δεν χρειάζεται ρουσφέτι, ούτε φακελάκι για να έχει κάποιος έναν καλό γιατρό. Αρκεί η δημόσια ασφάλιση. Το ίδιο ισχύει και για τους ίδιους τους γιατρούς. Εάν αξίζουν, η προσφορά στην επιστήμη τους αναγνωρίζεται».

Εάν μπείτε σε μία τυπική πτέρυγα δημόσιου νοσοκομείου στις Βρυξέλλες, δεν θα δείτε ράντζα. Το κάθε δωμάτιο φιλοξενεί το πολύ δύο κρεβάτια. Και δύο τηλεοράσεις, δύο νιπτήρες, έναν για κάθε ασθενή. Την τηλεόραση δεν τη νοικιάσετε στον επιπλέον εξοπλισμό ενός δωματίου. Προϋπόθεση να ανήκετε στο ανθρώπινο είδος. Για όλα τα υπόλοιπα έχει φροντίσει το κράτος. 







Πηγή : newsbeast.gr



Τρόικα: «Αφού δεν θέλετε να μειώσετε συντάξεις, αυξήστε τους φόρους» Φτωχοποιείστε τους πάντες



Νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα αυτά προτείνεται να προέλθουν από την επιπλέον φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, ενοικίων, καθώς και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, που σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 9.550 ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια. Στόχος της πρότασης των δανειστών είναι να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και δεν θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ Αθήνας και θεσμών αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών προβλέπει:

1. Μείωση της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ. Επίσης, προτείνουν η έκπτωση αυτή να ισχύει για όλα τα εισοδήματα, ενώ σήμερα η έκπτωση των 2.100 ευρώ βαίνει μειούμενη και μηδενίζεται στις 42.000 ευρώ. Αντίθετα, η έκπτωση των 1.500 ευρώ θα ισχύει για όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και θα είναι σταθερή. Δηλαδή, δεν θα αποκλιμακώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται από τις 9.550 ευρώ περίπου στις 7.000 ευρώ.

2. Αλλαγή στη φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κλίμακα που προτείνει η τρόικα είναι:

• 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ αντί 25.000 που είναι σήμερα.
• 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.
• 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.
• 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.

Επί της ουσίας, με την πρόταση αυτή επέρχονται επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με εισοδήματα από 7.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ διατηρούνται στα ίδια επίπεδα οι επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η φορολογική βάση, δεδομένου ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια βρίσκεται ο μεγάλος όγκος φορολογούμενων.

Παραδείγματα:

Α. Φορολογούμενος με εισοδήματα 9.550 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Με την πρόταση της τρόικας θα καταβάλλει 601 ευρώ.

Β. Φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ καταβάλλει φόρο 3.800 ευρώ σήμερα. Με το προτεινόμενο σχέδιο θα πληρώνει 4.300. Αύξηση 500 ευρώ.

Γ. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ σήμερα καταβάλλει 8.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προτείνουν οι θεσμοί θα πληρώσει 7.500 ευρώ. Ποσό που θα εξισορροπηθεί (τουλάχιστον) με την εισφορά αλληλεγγύης.

Δ. Φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο εισοδήματος 14.300 ευρώ. Με την πρόταση των δανειστών θα καταβάλλει 13.100 ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.200 ευρώ. Ποσό το οποίο, όμως, θα πληρώσει δεδομένου ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δημοσιονομικό κενό

Στην πράξη, με την πρόταση αυτή για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στα ενοίκια και στην εισφορά αλληλεγγύης που θα πρέπει να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ στα κρατικά ταμεία, η τρόικα επιδιώκει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολογίζει το κενό σε περίπου 3% του ΑΕΠ έως το 2018, και η πρόταση της τρόικας είναι αυτό το μέγεθος να καλυφθεί κατά 1% από το ασφαλιστικό, κατά 1% από τη φορολογία και 1% από άλλες παρεμβάσεις.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις των θεσμών, στις οποίες η κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σάββατο, καθώς είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.


Καθημερινή


Σαρακοστιανά: πώς να επιλέξετε τα πιο φρέσκα




Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες κριτηρίων καταλληλότητας και ασφάλειας, για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο τύπου με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής, ο ΕΦΕΤ σημειώνει:

"Οι παραδοσιακές μας συνήθειες κατά την περίοδο της Σαρακοστής, μας οδηγούν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή, η μεταφορά το σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η προσεκτική στο σπίτι χρήση των τροφίμων (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ.) είναι στοιχεία απαραίτητα για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από πρακτικές παραπλάνησής τους, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο ενημέρωσης των καταναλωτών, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. 



Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος, να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και τις βεντούζες, να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.


Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και απαγορεύεται η απόψυξή τους στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα, η οποία πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).


Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. 

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.



Για τα νωπά πρέπει:

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.



Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης. 

Θα πρέπει, ακόμη, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. 



Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας, 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών, όπου μπορούν να αναφέρουν / καταγγείλουν οποιαδήποτε μη συμμόρφωση - παράβαση της νομοθεσίας υποπέσει στην αντίληψή τους".


Πηγή : pathfinder.gr


Ο Φίλης ξανακτύπησε : Για να μείνουν τα θρησκευτικά στα σχολεία, πρέπει να αναμορφωθούν



Δεν τα θέλει, δεν τα θέλει, δεν τα θέλει από την αρχή!!!!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή ο κύριος Φίλης για να μείνουν σαν μάθημα τα θρησκευτικά θα πρέπει να αναμορφωθούν.

Προσανατολίζεται στο μάθημα θρησκειολογίας ο κύριος Φίλης και εάν προλάβει και είναι ακόμα κυβέρνηση το κόμμα του θέλει να απαγκιστρωθεί από τον «ομολογιακό χαρακτήρα» του το μάθημα των Θρησκευτικών.

Για να μείνουν τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, πρέπει να αναμορφωθούν, μας λέει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και εξηγεί πως πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος και να προσανατολιστεί προς τη θρησκειολογία. 

Η αναμόρφωση του μαθήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του για όλους τους μαθητές, σε αντίθετη περίπτωση, τα θρησκευτικά θα γίνουν προαιρετικά τόνισε ο κύριος Φίλης.

Έτσι λοιπόν το επακόλουθο είναι έτσι και προλάβει φυσικά ο κύριος Φίλης που δεν φαίνεται αυτό, όταν βλέπουν εκκλησία τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και μας ρωτάνε τι είναι αυτό και να προσπαθούμε εμείς να τους μεταδώσουμε τα περί θρησκείας και το νόημα της εκκλησίας.

Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθεί από τα Πανεπιστήμια και η Θεολογία σωστά;


Μετά την Αλβανία που έκλεισε τα σύνορα τώρα θα έχουμε και Τούρκο που θα αποφασίζει για τους μετανάστες




Η χώρα εκτός του ότι έχει απομονωθεί διεθνώς και έχει ξεφτιλιστεί, έχει χάσει την αξιοπιστία της, τώρα έχει χάσει και την εθνική κυριαρχία της από τους πλέον ακατάλληλους να κάνουν κουμάντο.

Οι Αλβανοί έκλεισαν τα σύνορα τους με την Ελλάδα!! Η Αλβανοί!! Ποιοι οι Αλβανοί!!!

Τώρα οι Τούρκοι θα αποφασίζουν για το ποιοί μετανάστες θα γυρνάνε πίσω στην Τουρκία!!!

Καλά διαβάζετε και καλό θα ήταν να διαβάσετε το ρεπορτάζ απο το protothema.gr παρακάτω!!

Μετά την Αλβανία που μας έκλεισε τα σύνορα τώρα θα έχουμε και Τούρκο που θα αποφασίζει - Μιχελογιαννάκης: Δεν δέχομαι Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά - Δ. Καμμένος: Να ανοίξει η Αμυγδαλέζα

Στην παραδοχή πως ένας Τούρκος υπάλληλος θα αποφασίζει ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Η παραδοχή του αυτή, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που δήλωσε πως «δεν δέχεται Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά». Είναι έγκλημα να βάλεις Tούρκο παρατηρητή στα νησιά, είπε και ζήτησε να μπουν ουδέτεροι αξιωματούχοι: «Εγώ δεν βάζω χωροφύλακα αμφισβήτησης» είπε. 

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να ανοίξει και πάλι η Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης μεταναστών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μίλησε για μεγάλη διπλωματική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τσίπρα-Νταβούτογλου.

Παράλληλα ο κύριος Τόσκας ενημέρωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά καταυλισμών σε απόσταση περίπου 20-25 χιλιομέτρων πίσω από τα σύνορα, από την Ειδομένη, όπου οι συνθήκες θα είναι πιο ανθρώπινες για τους πρόσφυγες, ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Οι καταυλισμοί αυτοί δεν θα έχουν όλες τις ανέσεις, αλλά με τις βασικές και θα σχηματίζουν ένα «κορδόνι» πίσω από την Ειδομένη, είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα μοιράζουμε φυλλάδια σε τρεις γλώσσες στους πρόσφυγες για να πάνε, όχι με τη βία, στα κέντρα φιλοξενίας, ώστε αργότερα να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις προώθησής τους στην Ευρώπη», είπε.





Εξετάσεις με …κόφτη για τα άτομα με διαβήτη



Καταγγελία έκανε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη αναφέροντας ότι για άλλη μια φορά τα άτομα με διαβήτη μπαίνουν στο «στόχαστρο με την εφαρμογή του πλαφόν στην συνταγογράφηση εξετάσεων».

"Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη μία φορά ο σακχαρώδης διαβήτης μετά την εφαρμογή του πλαφόν στα όρια συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες, στο όνομα των περιβόητων περικοπών και του εξορθολογισμού των δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας". Αυτό αναφέρει κατά λέξη σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι "τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT).

Είναι ολοφάνερο πως το νέο μέτρο θα λειτουργήσει περιοριστικά και το κάθε άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της πάθησης για έλεγχο, θα πρέπει να απευθύνεται σε παραπάνω από έναν γιατρούς με αποτέλεσμα την άνευ λόγου ταλαιπωρία του και οικονομική επιβάρυνσή του, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω όφελος για το σύστημα υγείας.

Ως εκπρόσωποι των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας μας, απαιτούμε την αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων ή την εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη από το πλαφόν του ορίου συνταγογράφησης εξετάσεων από τους ειδικούς ιατρούς. Το όφελος για το σύστημα υγείας θα προκύψει από τη σωστή παρακολούθηση της υγείας μέσω των απαραίτητων εξετάσεων για τα άτομα με διαβήτη που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των κοστοβόρων επιπλοκών της".



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Γερμανία κατά ΠΓΔΜ μετά το παραλήρημα Ιβανόφ




Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο προσφυγικό και τα κλειστά σύνορα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα. Παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος είπε πως η Γερμανία έχει αποτύχει στο προσφυγικό και ισχυρίστηκε ότι η ΠΓΔΜ πληρώνει τα λάθη της ΕΕ.

«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει», είπε μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ μιλώντας στην Bild και πρόσθεσε: «Μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χωράν (Ελλάδα), η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές».

«Ήμασταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα.  Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Ελληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», δήλωσε και συνέχισε: «Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε, αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Εχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι , αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η ΕΕ δεν πρέπει πλέον να μας κατηγορεί».

Άμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και χάρη στην ευρωπαϊκή βοήθεια είναι όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να πληροί τις υποχρεώσεις της». Μιλώντας για την κατάσταση στην Ειδομένη είπε πως «έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή “καταλληλότερα” καταλύματα για τους πρόσφυγες και εκατοντάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς αυτά».

Σύμφωνα με τη Deutesche Welle, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ο γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ συναντήθηκε με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρότεινε άμεση βοήθεια της Γερμανίας για τους πρόσφυγες και του ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ο έλληνας υπουργός υποσχέθηκε να στείλει κατάλογο με τις ανάγκες.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Γκιόργκι Ιβανόφ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε στη στάση που έχουν τηρήσει τόσο Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως επισήμανε, η Γερμανία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της περιοχής και έχει στηρίξει «έμπρακτα και συγκεκριμένα» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει εκφράστηκε σε πολλά προγράμματα. Στόχος τους ήταν «να οδηγήσουν αυτές τις χώρες πιο κοντά στην ΕΕ», είπε και σημείωσε πως η ΕΕ έχει διαθέσει στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020 664 εκατομ. ευρώ και ειδικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά άλλα 52 εκατομμύρια.

Σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που έθεσε ο Γκεόργκι Ιβανόφ και τις κατηγορίες πως η Γερμανία έχει αποτύχει - είπε μάλιστα πως η Γερμανία αρνήθηκε να ανταλλάξει πληροφορίες με τις αρχές της ΠΓΔΜ για τζιχαντιστές - ο Τομπίας Πλατέ υπογράμμισε πως οι γερμανικές αρχές ασφαλείας συνεργάζονται για θέματα της τρομοκρατίας «στενά και εμπιστευτικά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκους της οδού Συρίας-Γερμανίας και ως εκ τούτου και η ΠΓΔΜ.

Όπως σημείωσε η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, «γίνεται στη βάση των κανονισμών της σχετικής γερμανικής νομοθεσίας.» Όπως πρόσθεσε, από τον Απρίλιο του 2015 η ΠΓΔΜ είναι μέλος του ειδικού προγραμμάτος ανταλλαγής πληροφοριών «Focal Point Travellers» που λειτουργεί μεταξύ των χωρών μελών της Εuropol, το οποίο αφορά άτομα που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες περιοχές, παρέχοντας ενημέρωση για τους λεγόμενους «foreign fighters».



Πηγή : tvxs.gr


ΗΠΑ : Η αριθμητική είναι αδήριτη και ευνοεί τον Τραμπ




Τέσσερις ειδικοί μιλούν στο Βήμα και εξηγούν γιατί το σύστημα των προκριματικών πιθανότατα θα συμβάλλει στο να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο ακροδεξιός Κροίσος

Το διατυμπανίζει ο ίδιος με τον γνωστό στόμφο, αλλά το πιστεύουν και όλοι οι άλλοι. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει στην Φλόριντα και στο Οχάϊο, δύο μεγάλες, κρίσιμες Πολιτείες που ψηφίζουν την Τρίτη 15 Μαρτίου, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κανένας άλλος Ρεπουμπλικάνος υποψηφίος δεν θα μπορέσει να τον ξεπεράσει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα.

«Αν επικρατήσει και στις δύο αυτές Πολιτείες τότε νομίζω ότι θα είναι πολύ απίθανο να μην του δώσει το Κόμμα το χρίσμα», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Μάθιου Μπάουμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.

«Τελευταία γίνεται λόγος για μια μάχη στο Συνέδριο, τον Ιούλιο, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε ίσως να εκλέξει κάποιον άλλον για προεδρικό υποψήφιο. Αυτό είναι πάντα δυνατό, αλλά μόνο αν ο Τραμπ βρεθεί μακριά από το απαραίτητο όριο αντιπροσώπων (τουλάχιστον 1.237 επί συνόλου 2.472). Αλλιώς θα είναι πολιτικά ανέφικτο να του στερήσουν το χρίσμα. Και η πιθανότητα μειώνεται σχεδόν στο μηδέν αν κερδίσει και την Φλόριντα και το Οχάιο», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Είναι μια προοπτική που κάνει πολύ κόσμο να ανατριχιάζει, εντός και εκτός του Κόμματος και των ΗΠΑ. Και δυστυχώς για όλους τους αντιπάλους του ανεκδιήγητου Κροίσου, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, και μάλιστα μεγάλο, στην Φλόριντα.

Μάχη επιβίωσης θα δώσει εκεί, στην Πολιτεία όπου εκλέγεται γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο. Ο 45χρονος εθεωρείτο κάποτε μεγάλη ελπίδα του κατεστημένου των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι επιδόσεις του στις προκριματικές είναι εντελώς απογοητευτικές. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι θα χάσει με διψήφια διαφορά, στην Πολιτεία της Λιακάδας. Η τελευταία έρευνα για το CNN τον δείχνει με 24%, πίσω από τον 69χρονο Τραμπ που προηγείται με 40%. Αν δεν κερδίσει την Πολιτεία του, θα είναι τέτοιο το πλήγμα γοήτρου, που ο Ρούμπιο μάλλον θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα.

«Κλειδί» της εκλογής η Φλόριντα 

Οι προκριματικές στη Φλόριντα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή οι 99 αντιπρόσωποί της, όπως και οι 66 του Οχάιο, πηγαίνουν όλοι στον νικητή. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει 446 αντιπροσώπους. Δεύτερος είναι ο σκληρός Δεξιός Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (347), τρίτος ο Ρούμπιο (151) και τέταρτος ο κυβερνήτης του Οχάϊο Τζον Κέϊσικ (54).

Ο δρ. Σαμ Γουάνγκ από το Πρίνστον λέει στο ΒΗΜΑ ότι ακριβώς επειδή η ψήφος στις προκριματικές μοιράζεται σε τέσσερις διεκδικητές, αποκλείεται να ξεπεράσει κάποιος τον Τραμπ σε αριθμό αντιπροσώπων. «Ο μόνος πιθανός τρόπος για να σταματήσει κάποιος τον Τραμπ θα ήταν αν είχαν μείνει μόνο δύο υποψήφιοι στις 14 Μαρτίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανονισμοί στις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανταμείβουν όποιον τερματίζει πρώτος, ακόμα και αν ο πρωτοπόρος έχει λιγότερο από το 50% της υποστήριξης», τονίζει ο Γουάνγκ.

Ανάσα έχουν δώσει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον 63χρονο μετριοπαθή Κέϊσικ που φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ στην Πολιτεία του στο Οχάϊο (με 34% έναντι 29% για τον μεγιστάνα). Σε αυτή την περίπτωση ο Κέϊσικ θα παραμείνει εντός μέχρι το Συνέδριο, ελπίζοντας ότι θα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν συγκεντρώσει 1.237 αντιπροσώπους μέχρι τον Ιούλιο.

Οι πέντε  Πολιτείες που ψηφίζουν στις 15 Μαρτίου (Φλόριντα, Οχάϊο, Ιλινόι, Μιζούρι και Βόρεια Καρολίνα) δίνουν συνολικά 367 αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Στο Ιλινόϊ, που μοιράζει τους αντιπροσώπους του με ένα περίπλοκο αναλογικό σύστημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον Τραμπ (32%) και μετά τους Κρουζ (22%), Ρούμπιο (21%) και Κέϊσικ (18%).

Τελευταίος αντίπαλος ο Τεντ Κρουζ

«Από τους άλλους τρεις φιναλίστ, μόνο ο Κρουζ έχει απομείνει ως πραγματική εναλλακτική στον Τραμπ. Αλλά έχει περιορισμένη βάση στήριξης - τους πολύ συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους - και δεν θα κερδίσει εύκολα στις Πολιτείες που ψηφίζουν τον Απρίλιο και τον Μάϊο», μας λέει ο Μπρους Μιρόφ, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Σούπερ δεξιός, εκλεκτός του Κόμματος του Τσαγιού και βαθιά ευσεβής χριστιανός, ο 46χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τέξας τερμάτισε πρώτος στην Πολιτεία του, και βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη θέση σε αριθμό αντιπροσώπων. Θεωρείται σε πολλά σημεία εξ ίσου «αντι-συστημικός» με τον Τραμπ, και το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων μόλις τώρα αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι ίσως χρειαστεί να τον στηρίξει. Γιος εξόριστου Κουβανού, ιέραξ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, υπόσχεται να ξηλώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ομπάμα, είναι φανατικός υπέρμαχος της οπλοκατοχής και αναφανδόν κατά των αμβλώσεων, των γάμων ομοφυλοφίλων και κάθε προοδευτικής κοινωνικής ιδέας.

Το σενάριο του «Συνεδρίου με μεσάζοντες»

«Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ είναι σαφώς ο επικρατέστερος για το χρίσμα», λέει στο ΒΗΜΑ η Ντόνα Χόφμαν, καθηγήτρια Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα.

«Αν ο Κέϊσικ νικήσει στο Οχάϊο και ο Ρούμπιο στην Φλόριντα (πράγμα αμφίβολο), θα μπορούσαν να φρενάρουν τον Τραμπ στον δρόμο για το χρίσμα. Η το Κόμμα θα μπορούσε να πείσει τους Κέϊσικ και Ρούμπιο να αποσυρθούν ώστε οι οπαδοί που δεν θέλουν τον Τραμπ να μπορέσουν να συσπειρωθούν γύρω από μόνο έναν υποψήφιο. Ούτε αυτό φαίνεται πιθανό. Αν ο Τραμπ πάει στο συνέδριο στο Κλίβελαντ χωρίς πλειοψηφία αντιπροσώπων, τότε το χρίσμα μπορεί να αποφασιστεί εκεί», προσθέτει η Χόφμαν.

Είναι το σενάριο του «Συνεδρίου με μεσάζοντες» («brokered convention»), δηλαδή ενός συνεδρίου όπου κανένας υποψήφιος δεν θα έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, μακιαβελικοί σχεδιασμοί, και σκληρά παζάρια για το χρίσμα.

Τελευταία φορά που έκαναν τέτοιο συνέδριο οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν το 1948. Αλλά έμπειροι αναλυτές λένε ότι ολόκληρη η ιδέα ενός συνεδρίου με «μεσολαβητές» εξαρτάται από την ύπαρξη ισχυρών κομματικών στελεχών, «βαρώνων» με επιρροή που μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις, παρασκηνιακές συμφωνίες, και να κατευθύνουν τις ψήφους των συνέδρων.

Το σύστημα αυτό δεν υπάρχει πια. Γκρεμίστηκε από τους δημοκρατικούς κανόνες που προέκριναν την τρέχουσα μέθοδο επιλογής, η οποία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970, και δίνει στους ψηφοφόρους την εξουσία εκλογής του προεδρικού υποψηφίου μέσα από τις κάλπες των προκριματικών.



Πηγή : tovima.gr



Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 69-67




Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε απ' τον ισόβαθμο πια Ερυθρό Αστέρα (69-67) στην κατάμεστη Kombank Arena, έχασε μεγάλη ευκαιρία για τη δεύτερη θέση, αλλά έχει και νέα με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ.

Τα πράγματα ήταν απλά: Με νίκη, την έκτη διαδοχική, ο Παναθηναϊκός θα 'θελε νέα επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν (17/3, 21:15/ΕΡΤ2) στο ΟΑΚΑ ακόμη και με 1 πόντο για να την προσπεράσει στη δεύτερη θέση του ε' ομίλου και να 'χει τον πρώτο λόγο για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs με 4 αγωνιστικές ν απομένουν για την ολοκλήρωση του ΤΟΡ 16. Τώρα καλείται να καλύψει και τη διαφορά 9 πόντων (76-67 στις 21/1) του Basket-Hall (ή απλή νίκη στη χειρότερη περίπτωση κι ό,τι ήθελε προκύψει) και να απεύχεται οποιαδήποτε ισοβαθμία με τον Ερυθρό Αστέρα.

Η ομάδα του Βελιγραδίου τον νίκησε και στην κατάμεστη Kombank Arena (69-67) και τον πήρε μαζί της στο 6-4 πίσω απ' τη ρωσική ομάδα (7-3) κι απ' τη Φενέρμπαχτσε (9-1).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η αναμέτρηση είχε πολύ... ξύλο και πολλές ελεύθερες βολές (28/35β. έναντι 13/18β.) με τον Ερυθρό Αστέρα να παίρνει σχεδόν τους μισούς πόντους του απ' τη γραμμή του φάουλ. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αυτή την πολυτέλεια πολύ περισσότερο στις κρίσιμες στιγμές και με τον Έλιοτ Ουίλιαμς να φαντάζει σχεδόν μόνος κι έρημος στην επίθεση δεν άντεξε μέχρι τέλους. Τα 22+17 λάθη κι οι 12+13 ασίστ λένε πολλά ως προς την εξέλιξη και την ποιότητά της.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τάρενς Κίνζεϊ (19π. με 4/7δίπ., 1/2τρίπ., 8/8β., 4ρ., 3κλ., 2λ. σε 28:34) έδωσε στον Ερυθρό Αστέρα τον έλεγχο κι ο Κουίνσι Μίλερ (16π. με 3/4δίπ., 1/3τρίπ., 7/7β., 5ρ., 2ασ., 2κλ., 3κοψ., 2λ. σε 32:23) τη δυνατότητα να τον διατηρήσει στο τέλος.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Οι Φώτσης (0/3τρίπ., 1ρ., 1ασ. σε 9:10) & Γιάνκοβιτς (2λ. σε 4:37) δεν έκαναν σχεδόν τίποτα σωστό για τον Παναθηναϊκό.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Παναθηναϊκός δεν επέτρεψε στον Ερυθρό Αστέρα να πλησιάσει στο καλάθι στο πρώτο ημίχρονο (43-35 στο 20' με 16/20β. έναντι 4/5β.), αλλά δεν είχε ούτε το περιφερειακό σουτ (1/11τρίπ. στο 20' με τον Νικ Καλάθη να... σπάει τη στεφάνη, και τη μία, και την άλλη στη συνέχεια) ούτε τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (3φ. στο 14') για να διατηρήσει τη διαφορά (11-20 στο 12', 16-25 στο 16', 24-31 στο 19' & 30-31 στο 21') και το προβάδισμα (34-32 στο 23' & 55-42 στο 31'). Ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 11 προσωπικούς πόντους στην τέταρτη περίοδο ισοφάρισε σε 55-55 στο 35', μόνο που δεν είχε συμπαραστάτες στην επίθεση κι οι Μίλερ, Κίνζεϊ & Τσίρμπες έστειλαν τη διαφορά στις 3 κατοχές 64-57 με την είσοδο στο τελευταίο λεπτό. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα μ' έμμεσο τρίποντο έβαλε τέλος στην αφλογιστία όλων μετά από 3+ λεπτά (64-60 στα -42,6"), ο Έλιοτ Ουίλιαμς έκλεψε στην επαναφορά και με τρίποντο μείωσε σε 64-63 στα -27,3", ο Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς με 2/2 ελεύθερες βολές έκανε το 66-63 στα -26,1", ο Νικ Καλάθης δεν τον μιμήθηκε στα -21" (66-64) κι ακολούθησε ό,τι χειρότερο: Κανένα φάουλ κι έμμεσο τρίποντο του Κουίνσι Μίλερ στα -9,7" (69-64). Ο Σάσα Πάβλοβιτς με τρίποντο απλώς διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 0,6".

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Ερυθρός Αστέρας κρατά τη νίκη και την προοπτική που ανοίγεται μπροστά του κι ο Παναθηναϊκός τη νέα καλή εμφάνιση κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο του Έλιοτ Ουίλιαμς (17π. με 3/5δίπ., 1/4τρίπ., 8/9β., 3ρ., 3κλ., 3λ. σε 26:58).

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Αμφότερες οι ομάδες ξεχνάνε την αστοχία πίσω απ' τα 6,75μ. (3/15τρίπ. έναντι 4/22τρίπ.) και τα λάθη (22λ. έναντι 17λ.).

Τα δεκάλεπτα: 10-18, 28-31, 53-42, 69-67

Ερυθρός Αστέρας (Ράντοβιτς): Κίνζεϊ 19 (1τρίπ., 4ρ., 3κλ., 2λ.), Ντάνγκουμπιτς 9 (1τρίπ., 2λ.), Λάζιτς 2 92λ.), Μίτσιτς 6 (3λ.), Σιμόνοβιτς 2 (2ρ.), Γκούντουριτς 2 (3ρ., 2ασ., 3λ.), Γιόβιτς 4 (5ρ., 6ασ., 3λ.), Μίλερ 16 (1τρίπ., 5ρ., 2ασ., 2κλ., 3κοψ., 2λ.), Τσίρμπες 6 (5ρ., 2κλ., 4λ.), Στίματς 3 (3ρ.)

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 5 (1τρίπ., 2λ.), Πάβλοβιτς 7 (3ρ., 2λ.), Γιάνκοβιτς (2λ.), Φώτσης, Ραντούλιτσα 11 (7ρ., 2ασ., 3κλ.), Φελντέιν 4 (2ρ.), Διαμαντίδης (2ρ., 3ασ., 3λ.), Γκιστ 9 (1τρίπ., 2ρ., 3λ.), Καλάθης 5 (2ρ., 2ασ., 3κλ.), Κούζμιτς 5 (2ρ.), Ουίλιαμς 17 (1τρίπ., 3ρ., 3κλ., 3λ.), Χάντερ 4 (2ρ.)



Πηγή :  gazzetta.gr 



Σε πλήρη απομόνωση η Ελλάδα: Ερμητικά κλειστά τα βόρεια σύνορα





Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Αλβανία και Βουλγαρία, μετά τα Σκόπια, σφραγίζουν τα σύνορά τους, με την βοήθεια και της Ιταλίας, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει μόνο σε συμφωνία με την Τουρκία - Η Ευρώπη πλέον συζητά μόνο για «ανθρωπιστική βοήθεια» - Πάνω από 42.000 οι εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

Ενώ την επόμενη Πέμπτη συγκαλείται η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του προσφυγικού, οι αποφάσεις όσον αφορά την  χώρα μας έχουν ληφθεί: Η Ελλάδα έχει μετατραπεί de facto σε χώρα εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών και σε επίπεδο ΕΕ, αυτό που εξετάζεται είναι η επαρκής και αποτελεσματική χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Tρία είναι τα βασικά δεδομένα αυτή την στιγμή για την χώρα:
-τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν όσο κι αν φωνάζει η ελληνική κυβέρνηση
-η ροή από την Τουρκία συνεχίζεται και αυξάνει τον αριθμό δοκιμάζοντας τις αντοχές των κρατικών δομών και δημιουργώντας κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Επίτροπός Δημήτρης Αβραμόπουλος
-είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για συμφωνία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και η αποστολή ίσου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από χώρες μέλη και πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ που προβάλλουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να επιλέγει ποιους θα στέλνει στην ΕΕ.

Στο θετικό σενάριο που υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί όταν θα αρχίσει η υλοποίησή της. Στο κακό σενάριο δεν θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα συνεχίσει να γεμίζει με πρόσφυγες μέχρι να σταματήσουν μόνοι τους να έρχονται. Το να υπάρξει συμφωνία δεν είναι εύκολο και σε καμία περίπτωση δεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Για να υπάρξει αποστολή προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να δημιουργηθούν εκεί hot spots υπό την επίβλεψη ευρωπαίων αστυνομικών. Αφενός είναι αμφίβολο αν το δεχθεί η Τουρκία και εφόσον το δεχθεί θα απαιτήσει χρόνο. Εάν πάντως αποφασιστεί εκτιμάται ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα θα λυθεί, γιατί η Τουρκία θα σταματήσει την ροή, καθώς δεν θα υπάρχει πια λόγος να στέλνει πρόσφυγες τους οποίους θα δέχεται πίσω. Μία τέτοια κατάσταση ξεπερνά ακόμη και την Άγκυρα.


Σφίγγει ο κλοιός στα χερσαία σύνορα

Ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα έχει κλείσει, αφού μετά τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία κλείνουν τα σύνορά τους, ώστε να κόψουν από την αρχή ενδεχόμενες εναλλακτικές διαδρομές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των πλέον επισήμων χειλέων, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου δεν ήταν μονομερής ενέργεια αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Μέσα από αυτό το πρίσμα η στρατηγική της κυβέρνησης να απαιτήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την καταδίκη των βαλκανικών χωρών και του Βίσεγκραντ και πολύ περισσότερο να ζητήσει το άνοιγμα των συνόρων είναι αδιέξοδη. Άλλωστε οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν πλέον την πραγματικότητα: «τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι ντε φάκτο κλειστά».

Το κλείσιμο από την Αλβανία, στην μεθώριο της οποίας με την Ελλάδα στέλνει καραμπινιέρους η ιταλική κυβέρνηση, και η απόφαση της Βουλγαρίας να ενισχύσει την φύλαξη των δικών της συνόρων και ενδεχομένως να υψώσει και φράχτη όπως τα Σκόπια, σημαίνουν πολύ απλά ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι στην χώρα και όσοι συνεχίσουν να έρχονται μέχρι να υπάρξει –εάν υπάρξει- συμφωνία με την Τουρκία θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό το ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ: ότι η όποια συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροώθηση από την Ελλάδα θα αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέλθουν από την έναρξη της ισχύος της και μετά. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους περίπου 50.000 που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα –σε 42.000 τους υπολογίζει το Συντονιστικό μετρώντας όσους βρίσκονται σε οργανωμένες δομές- και όσους φθάσουν στην χώρα μέχρι να ισχύσει η όποια συμφωνία με την Τουρκία.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας είχε μιλήσει προ δέκα ημερών για 100.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση οι κρατικές αρχές και το συντονιστικό αναζητούν κατάλληλους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος κατασκευάζει 10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα και αυτό είναι ένα έργο που καμία ΜΚΟ δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν ο μηχανισμός για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια -300 εκατομμύρια εφέτος, και από 200 το 2017 και 2018. Ενδεικτικό του ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει και συμβιβάζεται με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η δήλωσή τους: «… θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την  Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Ο κ. Στυλιανίδης από την πλευρά του διευκρίνησε ότι ήρθε να συζητήσει τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα». Σημείωσε ότι ήλθε πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές». 

Εν τω μεταξύ όμως η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ροή από την Τουρκία συνεχίζεται. Σε 42.253 ανέβαζε τον αριθμό των προσφύγων σε όλη την επικράτεια το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ροή προς την Ειδομένη αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε άλλες περιοχές. Από αυτούς οι 8.293 βρίσκονται στα νησιά, όπου οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 864. Συγκεκριμένα, 5.019 βρίσκονται στη Λέσβο, 894 στη Σάμο, 2.109 στη Χίο, επτά στη Ρόδο, 137 στη Μεγίστη, 79 στην Κω και 48 στη Λέρο. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αντιδράσεις όπως του δημάρχου Χίου ο οποίος διαμαρτύρεται για την παραμονή των 2.081 προσφύγων και μεταναστών στο νησί ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.249 άτομα. Η νέα δομή που προστέθηκε από χτες είναι οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν μεταφερθεί 129 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά  οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.549, στις τρεις δομές του Ελληνικού σε 3.901, στον Ελαιώνα σε 712 και στο Σχιστό σε 1.958.

Στις Θερμοπύλες φιλοξενούνται 260 άτομα, ενώ χτες το βράδυ μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά 200 πρόσφυγες στα Τρίκαλα και 400 στη Λάρισα. Επίσης, από χτες 347 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε μια παλιά αποθήκη εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας. 

Στον Χέρσο Κιλκίς διαμένουν 3.738 άτομα, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.343, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 800, στην Ελευθερούπολη 200, στην Κοζάνη 420 και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.003. Οι πρόσφυγες εντός camp στην Ειδομένη υπολογίζονται σε 12.000.


Πηγή : protothema.gr



Βόλος: Λουκέτο για την ΙΜΑΣ μετά από 43 χρόνια! Στο δρόμο 140 εργαζόμενοι


ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Ο εφιάλτης των εργαζομένων επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι για την ΙΜΑΣ, που μετά από 43 χρόνια λειτουργίας στο Βόλο, δικόπτει τη λειτουργία της από την Καθαρά Δευτέρα, καταβάλλοντας στους 140 εργαζόμενους τη μόνιμη αποζημίωση, καθώς και από ποσό 40.000 ευρώ μέσω προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Το "χαστούκι" στην εργατική τάξη της περιοχής ήρθε αργά το μεσημέρι, όταν ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο, σε συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, αρκέστηκε να τους πει ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα δική του αρμοδιότητας και τους διάβασε ένα email, σύμφωνα με το οποίο το εργοστάσιο σταματά τη λειτουργία του από την Καθαρά Δευτέρα. Στους εργαζόμενους, είπε, θα δοθεί, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης, που προβλέπει αποζημίωση 40.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Μπουρούς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν να καταθέσουν πρόταση, αλλά ο γενικός διευθυντής απάντησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει καμία πρόταση μαζί τους (…), ανέφερε ο κ. Πανόπουλος. Στη συνέχεια ο κ. Μπουρούς ζήτησε από τον διευθυντή να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενό του στη Γερμανία, για να τον ενημερώσουν αλλά απάντησε ότι δεν ήταν διαθέσιμος για να τον βρουν και είπε προς τους εργαζόμενους να του τηλεφωνήσουν.

Βλέποντας ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον εκ μέρους του διευθυντή του εργοστασίου του Βόλου, το Σωματείο Εργαζομένων αποχώρησε από τη συνάντηση και αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, για αν αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους. 

Η ΙΜΑΣ, δραστηριοποιούνταν στο Βόλο εδώ και 43 χρόνια, και δημιουργήθηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής ταινιόδρομων και ιμάντων στη ΔΕΗ και μέχρι το 2014 ήταν ο αποκλειστικός ανάδοχος των έργων της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Όπως ανέφερε ο Θόδωρος Πανόπουλος, αν και οι δουλειές πήγαιναν καλά και η εταιρία αναλάμβανε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, κάθε καλοκαίρι, η εργοδοσία πίεζε τους εργαζόμενους για μειώσεις. 
Ο κ. Πανόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, έναντι των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας και να θυμηθεί την υπόσχεση που είχε δώσει πριν ένα χρόνο. Στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ο κ. Πανόπουλος, δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει να γίνει κατάληψη του εργοστασίου.

Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η απόφαση – βόμβα της Εταιρίας, που έρχεται μετά από πολύμηνες εκβιαστικές αξιώσεις για αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζόμενων και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους, όσων διέβλεπαν, πίσω από τις πρωτοφανείς σε σκληρότητα και στυγνότητα αυτές αξιώσεις, την υποκρυπτόμενη πρόθεση της Εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, για τους δικούς της προφανείς λόγους!

"Ο Βόλος χάνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσιά του, όχι, όμως γιατί οι εργαζόμενοι «αποδέχονται τις εργοδοτικές αξιώσεις και δεν αντιδρούν», όπως θρασύτατα τους κατηγορούν κάποιοι και από πάνω, αλλά γιατί πλέον οι διαπραττόμενες αυτές αθλιότητες σε βάρος τους έχουν, κάθε φορά, την αντίστοιχη σιωπηρή πολιτική κάλυψη, που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των αδίστακτων βιομήχανων!", τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Το ΕΚΒ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και αύριο το πρωί, στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 11 το πρωί στο ΕΚΒ, θα συγκαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.




Πηγή: magnesianews, newsit.gr