Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Απάτες με το power pass – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

 



Η ανακοίνωση της ΔΕΗ μετά τις καταγγελίες για προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών.

Περιστατικά προσπάθειας εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από απατεώνες κακοποιούς, με αλίευση στοιχείων, καταγγέλλονται στη ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πλατφόρμα του power pass.

Συγκεκριμένα, απατεώνες κακοποιοί επιχειρούν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων να αποσπάσουν στοιχεία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να υπεξαιρέσουν χρηματικά ποσά.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της ότι:

Δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass.

 Δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.

«Καλούμε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά και προσεκτικά τις οδηγίες που προβλέπονται στη σελίδα https://vouchers.gov.gr/powerpass», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ούτε ένας αριστερός μια κουβέντα για την δολοφονία Αξαρλιάν από τους συντρόφους της 17Ν

 



Ζάκ, Φύσσας, Γρηγορόπουλος, πορείες, επεισόδια, μεγαλοστομίες, σώου, αντιδράσεις, ακροαριστερή και αριστερή ευαισθησία.

Αξαρλιάν, κανένας αριστερός επιλεκτικά ευαίσθητος δεν έχει αρθρώσει όλα αυτά τα χρόνια μία κουβέντα για τον θάνατο ενός αθώου, από τρομοκράτες συντρόφους, που κτύπησαν γρήγορα τον στόχο τους γιατί ήθελαν να πάνε διακοπές.

Όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένας αριστερός, δεν συναντήθηκε με τους οικείους των θυμάτων της 17 Νοέμβρη. 

Κανένας αριστερός δεν συναντήθηκε με την μάνα του Αξαρλιάν!!

Κανένα σώου δεν έκανε η μητέρα του Αξαρλιάν γυρνώντας τα δικαστήρια, σε δίκες άλλων προκαλώντας την κοινωνία.

Με αξιοπρέπεια όλα αυτά τα χρόνια οι οικείοι του αδικοχαμένου Αξαρλιάν βιώνουν την δολοφονία του δικού τους ανθρώπου.

Ποιους να θυμηθούμε; Τους γονείς του Περατικού, την οικογένεια του Μομφεράτου και του οδηγού του Ρουσέτη, οι οικογένειες του Μάτη; Και τόσα άλλα θύματα των εκτελεστών συντρόφων τρομοκρατών της 17Ν, που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους αποκαλούν και συντρόφους.

Όταν ο τρομοκράτης Β. Τζωρτζάτος ρώτησε τον Κουφοντίνα γιατί δεν ανέβαλε το χτύπημα, αυτός του είπε: «Δε γινόταν να αναβληθεί πάλι η ενέργεια. Με πίεζε η γυναίκα μου να φύγουμε διακοπές».



Αυτό λοιπόν το κάθαρμα, ο εκτελεστής της 17Ν, που μπαινόβγαινε απο τις φυλακές επί διακυβέρνησης των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ. Που τον είχαν μεταφέρει και σε αγροτικές φυλακές, λες και καταδικάστηκε για ακάλυπτες επιταγές, σήμερα βρίσκει βήμα για να αρθρογραφεί σε ακροαριστερές και αριστερές εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οπαδούς ακροαριστερούς κακοποιούς αντιεξουσιαστές, και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαδηλώνουν για τα αιτήματα του, υιοθετούν τις απόψεις του.

Για όλους τους αριστερούς, ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, η δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τους τρομοκράτες της 17Ν ήταν μια «παράπλευρη απώλεια» και εδώ τελειώνει το θέμα για αυτούς!!





Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ρέθυμνο

 


Καλύτερη εικόνα της φωτιά που καίει από χθες στο Ρέθυμνο έδωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Δεν επειλούνται χωριά. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική» είπε ο κ. Ταταράκης.

Πρόσθεσε ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια.

Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά δεν είχε περιοριστεί και το μέτωπο ήταν μεγάλο. 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Χθες το βράδυ εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Αυτή την ώρα επιχειρουν 4 ελικόπτερα, 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για έναν πυροσβέστη και μία ηλικιωμένη γυναίκα, οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Σπήλι Ρεθύμνου.



Την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» ζήτησε ο Πλεύρης


 

Η υπόθεση του θανάτου 49χρονου στην Πάτρα, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος στον δρόμο, μολονότι αναζήτησε βοήθεια στο νοσοκομειο «Άγιος Ανδρέας», έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ, ζητώντας την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και την ενεργοποίηση των διατάξεων της θέσης σε αργία για όσους ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού.

Η νοσηλεύτρια που υποδέχτηκε τον 49χρονο Θοδωρή Νεμουτιάνο παραδέχτηκε πως δεν κάλεσε γιατρό για να τον εξετάσει, όταν της περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, υποστήριξε πως επρόκειτο για ένα συνηθισμένο περιστατικό ενός περιπατητικού ασθενή, ο οποίος της ανέφερε πως είχε προηγουμένως επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό. Επιπρόσθετα, πηγές του νοσοκομείου σημείωναν πως ο 49χρονος δεν πέθανε αμέσως μετά την έξοδό του από αυτό, όπως τόνισαν οι συγγενείς του, αλλά μερικές ώρες αργότερα.

Κατά πληροφορίες, η νοσηλευτρια εργαζόταν επί σειρά ετών στο Δρομοκαΐτειο, από το οποίο και μετακινήθηκε το περασμένο έτος στο νοσοκομείο της Πάτρας.




Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας

 


Τέθηκε σε λειτουργία από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, διασφαλίζει σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση για το νησί και όλες τις βόρειες Σποράδες από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απώλειας ηλεκτρικής ισχύος σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων​ ή αυξημένης ζήτησης.

Την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας υλοποίησε ο Διαχειριστής στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 57 εκατ. ευρώ.

Στην πλευρά της Σκιάθου, η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου έργου είναι ότι το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ' όλη την υποθαλάσσια όδευσή του μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ. διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες.

Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς.



Έντεκα δράσεις για ίσες ευκαιρίες στην εργασία

 



Η Κυβέρνηση υλοποιεί σειρά δράσεων με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Ήδη με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζας έχει εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών - γυναικών. Είναι ανήθικο και βαθιά άδικο κάποιοι συνάνθρωποί μας να υφίστανται διακρίσεις λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ή αυτών που πιστεύουν. Η προσπάθεια για την διασφάλιση ισότητας ευκαιριών θα ενταθεί περαιτέρω με συγκεκριμένες δράσεις που περιλαμβάνουν:


Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30.

Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία.

Την υποστηριζόμενη απασχόληση.



Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Στις παρεμβάσεις του ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε:

Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους. Αυτός είναι ο στόχος μας

Για πρώτη φορά έχουμε κατ’ αρχάς μία εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πάρα πολλές επιμέρους δράσεις.

Θα αποτελέσει μία κατάκτηση για το Παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, όπου για πρώτη φορά θα μπορέσει να έχει συγκεντρωμένες αθλητικές υποδομές. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 36 εκατ..

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Βοηθάει και το άτομο με αναπηρία,  αλλά και την οικογένειά του, ώστε να μην ξυπνάει και να κοιμάται σκεπτόμενη πως θα το υποστηρίξει.

Έχουμε πια μια εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε προχωρήσει και στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, ώστε να μπορούμε αυτήν την στρατηγική να την υλοποιήσουμε στην πράξη, να μην είναι απλά ένα κείμενο αρχών και θέσεων.

Πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα ως προς την ένταξη των Ρομά στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή. Το πρώτο στοιχείο είναι το σχολείο και εκεί θα είμαστε πολύ αυστηροί. Πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Αν δεν πάνε σχολείο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε καμία επιδοματική πολιτική.

Οι μισθοί στην Πατρίδα μας είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό χαμηλοί. Η οικονομική επιβάρυνση για την απόκτηση παιδιού είναι πρόβλημα.

Η δική μας Κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε 2.000 ευρώ στη γέννα κάθε νέου παιδιού, ώστε να υπάρχει μια μικρή οικονομική ασφάλεια για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα γέννας.

Η στήριξη συνεχίζεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», την επέκταση του  ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30.

Το πρόγραμμα με το οποίο χρηματοδοτούνται  120 επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.




Κομισιόν: Ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης για την Ελλάδα το 2022 και 2023


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές προβλέψεις της -που δημοσιοποίησε χθες- παρά την εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία και τις συζητήσεις για ύφεση σε μεγάλες οικονομίες:

Αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, από 3,5% στο 4,0%, διευρύνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται, σχεδόν αμετάβλητος, στο 2,6%. Ενώ και το 2023, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης για το 2023 προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με την Ελλάδα να κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 3,5% έναντι 4,6% στην Ε.Ε..




Αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούν τον κόσμο ότι θα έπαιρναν όλοι 600€ απο το power pass

 


Το σχέδιο της Κουμουνδούρου είναι, να ανεβάζουν τα τρολ των υπογείων του κόμματος fake news εξαπατώντας τους αφελής που τους πιστεύουν ακόμα, και να γυρνάνε τα κανάλια τα στελέχη του κόμματος φωνάζοντας ότι η κυβέρνηση εξαπατά τον κόσμο γιατί δεν δίνει 600€ για την επιδότηση του ρεύματος.

Οι επιστροφές που γίνονται τώρα αφορούν τις αυξήσεις που κατέβαλαν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.

Καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, 45.000 ευρώ και αφορούν στον λογαριασμό  της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Θα είναι ίσες με το 60% της αύξησης που δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έγιναν είτε από το Κράτος είτε από τους παρόχους και θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ (για εκείνους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω 30)  και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. 

Προφανώς δηλαδή δεν θα είναι ίδιες για όλους, όπως φαιδρά θέλουν να περάσουν στην κοινωνία τα νούμερα και τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανάλογες με τις αυξήσεις που πλήρωσαν από το Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να μην εξαπατά ακόμα μία φορά την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ :

Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσό είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ).

Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι πάνω από 1.000 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.

 



Power Pass: Ξεκινά η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

 



Ξεκινά από σήμερα, 15 Ιουλίου, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ., τα οποία αναμένεται να πληρωθούν σήμερα με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα, που έχουν υποβάλει αίτηση, συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ενημερωτικά εκκαθάρισης έχουν ήδη αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, ενώ παράλληλα έχει αποσταλεί και ενημερωτικό e-mail στους δικαιούχους.

Η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.


Με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Οι λογαριασμοί αυτοί  θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι επιστροφές που γίνονται τώρα αφορούν τις αυξήσεις που κατέβαλαν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.


Καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, 45.000 ευρώ και αφορούν στον λογαριασμό  της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Θα είναι ίσες με το 60% της αύξησης που δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έγιναν είτε από το Κράτος είτε από τους παρόχους και θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ (για εκείνους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω 30)  και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Προφανώς δηλαδή δεν θα είναι ίδιες για όλους, αλλά ανάλογες με τις αυξήσεις που πλήρωσαν από το Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσό είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ).

Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ.

Αν η επιβάρυνση είναι πάνω από 1.000 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.




Σε ετοιμότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

 



Μείζονος σημασίας για το επόμενο διάστημα, πέρα από την εκρηκτική αύξηση των τιμών των καυσίμων, είναι και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες σε όλη την ήπειρό μας. Μια διακοπή μπορεί να πλήξει περισσότερο ορισμένες χώρες, θα έχει όμως συνέπειες σε όλους.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου. Ειδικότερα:

Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έλθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι μνα αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας.