Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

52 οι νεκροί



Τους 52 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα με τελευταίο θύμα μια 78χρονη γυναίκα από την Φούστανη Πέλλας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Πέμπτης


Ανεύθυνη και επικίνδυνη γυναίκα : «Δεν υπάρχει κορωνoϊός, δεν υπάρχει τίποτα»


O κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλον τον πλανήτη, σκοτώνοντας χιλιάδες ζωές παγκοσμίως, στην Ελλάδα μας τα θύματα του κορωνοϊού έχουν φτάσει δυστυχώς τα 51 και τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα ανεύθυνοι και επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο άνθρωποι.

Δημοσιογράφος του Mega στην Πάτρα, όταν συνομίλησε με μια γυναίκα που περίμενε στην ουρά έξω από την τράπεζα του είπε το απίστευτο στο δημοσιογράφο που ρώτησε για ποιο λόγο πήγε στην τράπεζα : «Για να μας δώσει ο Μητσοτάκης τα χρήματα, αν θα μας τα δώσει... Για να πάρουμε το ΚΕΑ, να πληρώσουμε υποχρεώσεις και νοίκια…». Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν φοράει γάντια ή μάσκα για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό, έδωσε την απάντηση: «Εγώ δεν πιστεύω αγόρι μου σε αυτά, δεν υπάρχει κορωνoϊός, δεν υπάρχει τίποτα. Και αυτά που βγαίνουνε και λένε είναι μην πω…».

Εκείνη την ώρα έπρεπε να φωνάξουν στην αστυνομία να την συλλάβει και να την περιορίσει γιατί είναι επικίνδυνη για όλους!!





Ήρθε η ώρα με σοβαρό πρωθυπουργό να τελειώνουμε από τη Γερμανική επιρροή η Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει πλέον σοβαρό πρωθυπουργό και σοβαρή κυβέρνηση, είναι ώρα να τελειώνουμε με τους ανθέλληνες Γερμανούς και να κάνουμε νέες συμμαχίες.

Το κοινό κείμενο με εννέα Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει σε όφελός της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην χώρα ειδικά αυτή την περίοδο και η νέα συμμαχία με τα κράτη του νότου ήταν μια ιδέα που ήταν υπό εξέταση εδώ και μήνες, η συστράτευση της Ελλάδας στις συμμαχίες του νότου είναι σοβαρή επιλογή του πρωθυπουργού γιατί απλά ξέρει τι κάνει και διαμορφώνει φιλίες και κοινά συμφέροντα.

Όταν αναφερόμαστε σε νέα συμμαχία αναφερόμαστε  στην Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Σλοβενία.

Η Γερμανία ήταν προκλητική απέναντι από την Ελλάδα εδώ και χρόνια, και ο μόνος υποτακτικός της ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που δεν χάλαγε χατήρι στην Μέρκελ με την υπόσχεση των Γερμανών να κυβερνήσει στην Ελλάδα η ακροαριστερά περισσότερο σε βάρος της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα δεν ξεχνάει την άθλια συμπεριφορά της Γερμανίας και της Μέρκελ, που έμεινε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη αλλά και τη σχεδόν φιλοτουρκική στάση των Γερμανών στο μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός έστειλαν σαφές μήνυμα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι αν η Γερμανία δεν απελευθερώσει πόρους, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει λόγο ύπαρξης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί και πράττει αναλόγως γιατί απλά διαθέτει σοβαρότητα.

Περιμένουμε το Eurogroup, να προβεί την τελευταία στιγμή σε κάποια συμβιβαστική πρόταση, αλλιώς οι ισορροπίες θα αλλάξουν σε βάρος της Γερμανίας και θα το χρεωθεί η Μέρκελ.

Έτσι και αλλιώς η Γερμανία δεν ήταν ποτέ φίλη των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά των κρατών του Νότου, έχει βιώματα από το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο που δεν μπορεί αν ξεπεράσει.


Είναι τραγικό να μην διαθέτεις σοβαρότητα στην πανδημία και να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις!


Διαβάζουμε και πραγματικά ανησυχούμε για το πώς βλέπει τα πράγματα η εκκλησία, και πόσο σοβαρά και υπεύθυνα λειτουργεί ανεβάζοντας προσωπικές ανεύθυνες δηλώσεις.

Στην κατάσταση της πανδημίας δεν θέλει μαγκιές, θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν δεν την διαθέτεις μην μιλάς για το καλό όσων κάνουν το λάθος να σε ακούνε και να σε διαβάζουν.

Διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr και ανησυχούμε για το πώς ενημερώνει όσους την διαβάζουν : ΕΠΙΤΙΜΟΣ Α’ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ : ΕΓΩ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΚΑΝΩ !- ΤΟ ΟΦΕΙΛΩ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

Του Νικόλαου Ταμουρίδη, Αντγος (ε.α) – Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Γιατί δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει ότι θα καθίσω το βράδυ της Ανάστασης στο σπίτι μου! Εγώ θα βρω τρόπο να κάνω Ανάσταση και να κοινωνήσω!
-Γιατί όπως μπορούν οι Τράπεζες, τα Σούπερ Μάρκετ και οι λαϊκές αγορές και λειτουργούν με ασφάλεια έναντι του κορωναϊού, έτσι και ασφαλέστερα ακόμη μπορούν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μας!

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Γιατί το οφείλω στην πίστη μου, στα παιδιά μου, στην πατρίδα μου, στον όρκο μου!
-Γιατί στα άγια τούτα χώματα που ζούμε μπόρεσε ο άνθρωπος με θεία σάρκα να ντύσει το ομορφότερο από όλα τα όνειρά του!

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
Και παρακαλώ τους σεβαστούς Επισκόπους μας να κάνουν Ανάσταση. Αλλιώς καλύτερα να παραδώσουν το πετραχήλι τους. Δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!

Εγώ Πάσχα θα κάνω!
-Κι αν χρειαστεί, μυστικά, όπως οι κρυπτοχριστιανοί παππούδες μας στον Πόντο, εκεί όπου βυθίζονται οι ρίζες μας βαθιά σε χώματα ποτισμένα από αρχαία και πρόσφατα αίματα προγόνων!
-Κι ας έρθουν να με συλλάβουν οι απόγονοι του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν!

Καλή Ανάσταση αδέρφια!

Αφήνουμε την ανευθυνότητα στην κρίση του καθενός υπεύθυνου Έλληνα πολίτη που αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης!!


Η εκκλησία πήρε απόφαση να κάνει την ανάσταση 26 Μαίου



Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Συνήλθε σήμερα 1η Απριλίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, ενώ παράλληλα επανεκτίμησε και συζήτησε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση έγινε με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την ασφαλή πλατφόρμα e:Presence.gov.gr του Ελληνικού Δημοσίου, με την συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των τεχνικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020 με την προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεών της και απεφάσισε ότι:

1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.

3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε. Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται». Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531). Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε» στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού. Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω «κεκλεισμένων των θυρών», όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ «της του κόσμου ζωής και σωτηρίας», των «εν ασθενείαις κατακειμένων», των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

6) Αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία, δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που από την αρχή της παρούσης κρίσεως διεκήρυξε στο από 9.3.2020 Ανακοινωθέν Αυτής, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών... Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα.

7) Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, διότι αυτή ήδη πραγματοποιείται και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό: α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, β) ήδη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κ.λπ.) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αποφασίσθη η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες. Το αυτό πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους Αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά Της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

8) Η Ιερά Σύνοδος ενημερωθείσα για την προσφορά ποσού 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Ελληνική Κυβέρνηση ως συμβολή στον διεξαγόμενο αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ευχαριστεί δημοσίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο γι’ αυτή την ένδειξη συναντίληψης προς τον ελληνικό λαό.

9) Καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η Οποία με ποιμαντική ευθύνη και ευθυκρισία κατανοεί την αγωνία του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού αλλά και συγχρόνως εκτιμά, σύμφωνα προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, πότε οι συνθήκες είναι προς ωφέλεια της δημόσιας υγείας και όλων των πολιτών της Πατρίδος μας. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και ο θυσιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Προς τούτο, παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».


Χρονόμετρο και περιορισμός στα sms και τις δηλώσεις



Έρχονται νέα μέτρα προστασίας που συμβαδίζουν με τα επικαιροποιημένα κάθε φορά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα οποία εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές περιορισμού των υφιστάμενων μέτρων. 

Ως επιλογές για την κυβέρνηση που αφορούν την προστασία των πολιτών, είναι η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων. 

«Τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας και περιμένουμε τα νέα μέτρα για την προστασία της ζωής μας και την προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας.


Νέα μέτρα για μετακίνηση και μεταφορά επιβατών



Χθες έγιναν γνωστά τα συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.).

Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κοροναϊού, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.

Αναλυτικά προβλέπονται :

-Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη.

-Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).

-Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.

-Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του. Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.


Την έβγαλαν από την θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο



Άμεση ήταν η αντίδραση του Λιμενικού και της Αστυνομίας που κλήθηκαν να απομακρύνουν μία γυναίκα, η οποία κολυμπούσε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ ήταν περίπου 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα, άκουσε τη σειρήνα του Λιμενικού και όργανα του νόμου να την καλούν για να βγει από το νερό.

Όταν έγινε αυτό, της βεβαιώθηκε το πρόστιμο των 150€, με τις διαμαρτυρίες της, καθώς είχε άγνοια για την απαγόρευση, να πέφτουν στο κενό. Οι ένστολοι, ωστόσο, δεν έδειξαν ούτε την παραμικρή ελαστικότητα και κατανόηση και της έριξαν την «καμπάνα» για αναίτια κυκλοφορία.



Πηγή : zarpanews.gr


20 κρούσματα κορωνοϊού στην δομή μεταναστών στην Ριτσώνα


Με εντολή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, από σήμερα το πρωί τίθεται σε υγειονομικό περιορισμό η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του COVID 19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19. Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου. Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανός και η Δήμαρχος Χαλκίδος, κ. Βάκα.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση για κορωνοϊό

Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε από χθες θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς, βρέθηκε θετική στον ιό COVID 19, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένεια της τέθηκαν σε αυστηρό κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συμπτώματα εμφράγματος λόγω κορωνοϊού



Ο 64χρονος ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν με τα κλασικά συμπτώματα εμφράγματος. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατέγραψε έναν επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της πρωτεΐνης τροπίνης στο αίμα του, δείκτης βλάβης του καρδιακού μυός, ήταν υψηλά. Ομως οι εξετάσεις έδειξαν ότι καμία αρτηρία δεν ήταν φραγμένη, όπως αρχικά υπέθεσαν οι γιατροί. Ο ασθενής δεν είχε υποστεί έμφραγμα, έπασχε από μυοκαρδίτιδα επειδή είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την ιατρική κοινότητα: Τι θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί όταν υποψιαστούν ότι ένας άρρωστος παθαίνει έμφραγμα; Πρέπει, άραγε, πρώτα να αποκλείσουν τη λοίμωξη από κορωνοϊό ή αυτό είναι μια περιττή σπατάλη χρόνου για την πλειονότητα των αρρώστων; «Ειλικρινά δεν γνωρίζω την ορθή απάντηση», παραδέχεται ο δρ Νιρ Ουριέλ, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Weil -Cornell Medicine της Νέας Υόρκης.

Καθώς, μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πνευμονία, πολλοί καρδιολόγοι θεωρούσαν ότι δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της ειδικότητάς τους. «Πιστεύαμε ότι η λοίμωξη αφορούσε αποκλειστικά τους πνεύμονες και εμείς είχαμε μόνο υποστηρικτικό ρόλο», εξηγεί ο δρ Τζον Ράμσφελντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Ξαφνικά μάθαμε για τις επιπτώσεις στην καρδιά».

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Cardiology από ιατρούς του Πανεπιστημίου της Γουχάν, έδειξε ότι το 20% τον ασθενών που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 είχε υποστεί καρδιακή βλάβη, παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν επιβαρυμένη καρδιακή υγεία. Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματά τους δεν ήταν φυσιολογικά και τα επίπεδα της τροπίνης τόσο αυξημένα, ώστε έμοιαζαν με αυτά εμφραγματιών. Στην ίδια επιθεώρηση δημοσιεύεται μελέτη μιας υγιούς 53χρονης Ιταλίδας που, επίσης, εμφάνισε μυοκαρδίτιδα από τον νέο κορωνοϊό.

Οπως εξηγεί ο δρ Σκοτ Σόλομον, καρδιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαντ, «η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλείται από τον ιό ή από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτόν». Μια υπερβολικά δυνατή ανοσολογική αντίδραση εκτινάσσει τα επίπεδα κυτοκινών (θύελλα κυτοκινών) που πιθανώς να καταστρέψουν την καρδιά και τους πνεύμονες. Οι κυτοκίνες, επίσης, διευκολύνουν την πήξη του αίματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων στις στεφανιαίες και την πρόκληση εμφράγματος.

Ο δρ Πίτερ Λίμπι, καρδιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, πιθανολογεί ότι οι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν καρδιακά προβλήματα λόγω της δυσλειτουργίας των πνευμόνων τους.

Επίσης, ο υψηλός πυρετός που προκαλεί ο κορωνοϊός ενισχύει τον μεταβολισμό και την καρδιακή παροχή (τον όγκο του αίματος που εξωθεί η καρδιά). Ετσι η καρδιά του αρρώστου πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ζήτηση οξυγόνου, που, όμως, δεν υπάρχει λόγω της βαριάς πνευμονίας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να καταλήξει σε καρδιακή βλάβη. Ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι ο ίδιος ο κορωνοϊός προσβάλλει και καταστρέφει την καρδιά.


GINA KOLATA / THE NEW YORK TIMES
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τρομοκρατεί λέγοντας ψέματα για δήθεν μνημόνια που έρχονται



Είναι τραγική η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο στελεχών και σε επίπεδο δηλώσεων και σε επίπεδο αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Αυτή την ώρα που θα έπρεπε να δίνει την "μάχη" μαζί με την κυβέρνηση για το κοινό καλό όλων, έχει το θράσος να κάνει άθλια αντιπολίτευση προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες. Φυσικά και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ακούει τίποτα από όσα λένε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν θα δώσει καμία συναίνεση στα θέματα της οικονομίας, καθώς όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ευθύνης και ντροπής,  ο τρόπος που κινείται λένε  η κυβέρνηση θα φέρει σίγουρα ένα νέο μνημόνιο.

Μάλλον δεν έχουν το IQ να καταλάβουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κρίση είναι παγκόσμια, η πανδημία επηρεάζει τις οικονομίες γενικά σε όλα τα κράτη και δεν έχει να κάνει με μνημόνιο, ειδικά σε μια επιτυχημένη κυβέρνηση όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είναι Τσίπρας και ξέρει να χειρίζεται τα οικονομικά της χώρας.

Έχουν το θράσος μάλιστα στην Κουμουνδούρου να ξεκινήσουν συζήτηση ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κατά πόσον ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την στάση, καθώς όπως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με αλαζονεία και χωρίς να αξιολογεί στα θετικά την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα μάλιστα την κατηγορεί για λαϊκισμό».

Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απύθμενο και φαίνεται από τις δηλώσεις και του εκπροσώπου του κόμματος Αλέξη Χαρίστη που τόλμησε να προειδοποιήσει : “Μην διανοηθεί η κυβέρνηση να ξαναβάλει τη χώρα σε περιπέτεια όπως αυτή από την οποία μόλις βγήκαμε”.

Με λίγα λόγια και πάνω στον πανικό τους στον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την τεράστια αποδοχή που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους πολίτες, προσπαθούν να πολώσουν και ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν λες και βρισκόμαστε στο 2015 να ανατρέψουν την ισχυρότερη κυβέρνηση που έχει εκλεγεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


ΗΠΑ: 884 θάνατοι σε 24 ώρες, πάνω από 220.000 τα κρούσματα



ΗΠΑ η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα από κορονοϊό στον κόσμο.

Σε 24 ώρες έφυγαν από την ζωή 884 άνθρωποι. Τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό σε μια μέρα τους έχει καταγράψει η Ιταλία, στις 27 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε 969 νεκρούς.



Οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 5.000, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 215.000, δηλαδή αυξήθηκαν πάνω από 25.000 τις τελευταίες 24 ώρες!

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, καταγράφονταν κοντά στα 220.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ και 5.116 από αυτούς υπέκυψαν.


ΗΠΑ: Η Κίνα λέει ψέματα για τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό



Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών, σύμφωνα με έκθεσή τους την οποία επικαλέστηκαν χθες Τετάρτη μέλη του Κογκρέσου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε χθες ότι η απόρρητη έκθεση επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς» του, συνόψισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας.

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε ήδη: η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες», υπερθεμάτισε ο Γουίλιαμ Τίμονς, Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της», πρόσθεσε.

Ο Μάικ Μακόλ, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισήμανε επικαλούμενος την έκθεση πως οι κινεζικές αρχές «κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια» COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικρίνει με σφοδρότητα την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, της προσάπτει έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Αλλά μέχρι χθες, δεν είχε κατηγορήσει τόσο καθαρά το Πεκίνο πως ψεύδεται για τους απολογισμούς που δημοσιοποιεί.

Προχθές Τρίτη η συντονίστρια του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε επίσης να υποστηρίζει πως οι απολογισμοί που δίνει η Κίνα είναι υποτιμημένοι.

«Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ’ ό,τι φοβόταν», είπε η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, υπό το φως «αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία», τονίζοντας «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

Η Κίνα, όπου ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3.312 θανάτους επί συνόλου 81.554 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη. Οι αριθμοί είναι συγκριτικά χαμηλοί σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 είχε στοιχίσει ως χθες τη ζωή σε 4.600 ανθρώπους και ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει πάνω από 209.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί λένε επίσης πως τα κινεζικά στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα. Βασίζονται κυρίως στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν τα δοχεία με την τέφρα συγγενών τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού στην πόλη Ουχάν, όπου άρχισε η επιδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr


Απάντηση Χαρδαλιά σε όσους τον επικρίνουν


Απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για το αυστηρό του ύφος έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

«Δεν έχω προσωπικά με κανέναν αλλά θέλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς και επικαλούμενος τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».

Επισήμανε ότι «οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες». Προειδοποίησε τους όπως είπε «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους. Δεν θα κάνω βήμα πίσω». 

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».


51 οι θάνατοι στην Ελλάδα



Ένας άνδρας 51 ετών κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης, ανεβάζοντας την τραγική λίστα των θυμάτων από κοροναϊό στη χώρα μας στους 51.

Πρόκειται για έναν 51χρονο γυμναστή από την Καστοριά με υποκείμενο νόσημα.

Στους 7 ανεβαίνει πλέον ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή που έχει πληγεί βαρύτατα από τον φονικό ιό.

Ο 51χρονος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε διακομισθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε, χρειάστηκε να διασωληνωθεί και τελικά κατέληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης.


Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα αποδίδουν, έχουμε τη συνεργασία όλων των Ελλήνων



C. Amanpour: Κυριε Πρωθυπουργέ καλησπέρα σας. Νομίζω ότι η χώρα σας έχει περίπου 1.300 κρούσματα και 49 ή 50 νεκρούς. Έχετε επιβάλει lock-down, κατάσταση στην οποία βρίσκεστε για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Ποια είναι η τάση τώρα;

Kυρ. Μητσοτάκης: Kατ’ αρχάς Christiane θα θελα να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Η τάση είναι σχετικά ενθαρρυντική, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που κάναμε και νομίζω ότι αποδείχθηκε σχετικά επιτυχές ήταν να εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα social-distancing σχετικά νωρίς. Κι αυτό φαίνεται να έχει δουλέψει.

Είχαμε τη σχεδόν πλήρη συνεργασία του ελληνικού λαού και θέλω να τον ευχαριστήσω διότι έχει σεβαστεί τις κατευθύνσεις μας κι έχει μείνει στο σπίτι, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Δεν είμαι επιδημιολόγος ή ειδικός αλλά είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι αν παίρνεις μέτρα social-distancing σχετικά νωρίς, τότε μπορείς να συμπιέσεις την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων. Δυστυχώς 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid-19, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας ανταποκρίνεται αρκετά καλά και πρέπει να σημειώσω ότι είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που ήταν πληγωμένο μετά από 10 χρόνια λιτότητας. Γνωρίζαμε καλά ότι διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αντιμετωπίσουμε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με ασθενείς. Αυτό δεν έχει συμβεί και πιστεύω ότι δεν θα συμβεί.

C. Amanpour: Αυτά τα στατιστικά στοιχεία -τα οποία είστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσετε σε όλο τον στον κόσμο- είναι εξαιρετικά και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να το ακούει κανείς αυτό καθώς, όπως είπαμε, και όπως μόλις είπατε, ήσασταν μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο τα τελευταία 10-12 χρόνια, από την οικονομική κρίση του 2008. Μπορώ να σας ρωτήσω εν τάχει: Είστε στο σπίτι; Είστε στο γραφείο σας; πώς κυβερνάτε από απόσταση;

Kυρ. Μητσοτάκης: Είμαι στο γραφείο μου με μία «σφιχτή» ομάδα των στενότερων συνεργατών μου. Εργαζόμαστε από το γραφείο και βεβαίως η διακυβέρνηση ασκείται χρησιμοποιώντας τηλεδιασκέψεις και αξιοποιώντας την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε. Και μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ότι εκείνο που με εντυπωσίασε είναι πόσο γρήγορα το ελληνικό κράτος έχει κινηθεί προς το ψηφιακό του μέλλον. Έχουμε εφαρμόσει νέες πλατφόρμες, νέες εφαρμογές έχουν δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο πολύ γρηγορότερα.

Κατά μία έννοια, αυτή η κρίση ήταν επίσης μια ευκαιρία, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, για το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα μέλος του Κοινοβουλίου που έχει βρεθεί θετικός στον Covid-19. Ήταν στο νοσοκομείο, τώρα έχει πάρει εξιτήριο, επομένως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέλη του κοινοβουλίου (που νοσούν από τον ιό), κάτι το οποίο μας επιτρέψει να διατηρούμε έναν κανονικό τρόπο λειτουργίας.

C. Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, ακούσατε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μια ενιαία παγκόσμια απάντηση στο θέμα του Covid-19 ζητώντας οι χώρες να δείξουν αλληλεγγύη. Ξέρετε, γιατί το βιώνετε, ότι ακόμα και εντός της ΕΕ υπάρχει διακρατικός ανταγωνισμός. Σαν ένα «βάζω πρώτα τον εαυτό μου σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τα φάρμακα που μπορώ να αποκτήσω και δεν τα εξάγω, τα χρειάζομαι για τους δικούς μου πολίτες». Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο μεγαλύτερου καταμερισμού, όχι μόνο των βαρών, αλλά και των εφοδίων που χρειάζονται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;

Κυρ. Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζεις Christiane υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για υλικά ατομικής προστασίας, για αναπνευστήρες, για κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και κάθε χώρα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αγωνίζεται μόνη της.

Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσπαθήσει να θέσει ένα πλαίσιο όσον αφορά την κοινή προμήθεια αυτών των αγαθών και το δίκαιο μοίρασμά τους ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Αλλά, φυσικά, κάποιες φορές αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο και υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό θα μας αναγκάσει, σε κάποιο σημείο, να αναθεωρήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής κάποιων εξ αυτών των αγαθών, να μην είμαστε τόσο εξαρτημένοι από εισαγωγές, καθώς η αγορά μπορεί εύκολα να στερέψει σε περίοδο κρίσης. Έχουμε δει προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά όταν διανύεις φάση κρίσης είναι ξεκάθαρο ότι κάθε χώρα-μέλος προσπαθεί να φροντίσει τους δικούς της πολίτες. Η Ελλάδα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό.

Επίσης, νομίζω ότι αυτό που καταφέραμε να κάνουμε με σχετική επιτυχία είναι να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα. Έχουμε πολλές δωρεές, μικρές και μεγάλες. Μας έχουν βοηθήσει να αγοράσουμε από το εξωτερικό πολλά από αυτά τα μέσα προστασίας που χρειαζόμαστε και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να τους ευχαριστήσω. Η Ελλάδα θεωρείται μία επί το πλείστον ατομικιστική κοινωνία αλλά αν συγκρατήσω κάτι καλό που βγήκε από αυτή την κρίση είναι το ξεκάθαρο αίσθημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, την πίστη ότι όλοι αγωνιζόμαστε μαζί.

Επίσης, πιστεύω έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, στο κράτος, στην κυβέρνηση, μια εμπιστοσύνη που έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης δεν ήταν σε μεγάλο απόθεμα. Υπάρχει μια διάχυτη αναγνώριση ότι κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό. Έχουμε, ακόμα, αναθέσει στους ειδικούς τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο της επικοινωνίας. Έχουμε καθημερινή ενημέρωση από ειδικούς -όχι από πολιτικούς- οι οποίοι ενημερώνουν τον λαό ακριβώς για τις εξελίξεις. Κατά μία έννοια, μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού, όταν ακούστηκαν απίστευτα πράγματα στον δημόσιο διάλογο, είναι πραγματικά παρήγορο ότι τώρα αυτοί που γνωρίζουν καλά τα θέματα, οι «τεχνοκράτες» που τόσα χρόνια δαιμονοποιούνταν, είναι αυτοί που μας οδηγούν όσον αφορά τις σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε.

C. Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σας ρωτήσω, γιατί πριν συνδεθούμε αναφέρθηκα σε κάποιους άλλους ηγέτες οι οποίοι, πολύ απλά, δεν δέχονται τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά βρίσκονται ακόμη σε άρνηση σχετικά με το τι συμβαίνει. Ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος συνομιλεί με κόσμο, σφίγγει χέρια, δεν εφαρμόζει το social-distancing και καλεί τους ανθρώπους να το δεχτούν γενναία, «σαν άνδρες». Μπορείτε να μου πείτε τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε στο τραπέζι μιας διάσκεψης του G20;

Kυρ. Μητσοτάκης: Πρώτα από όλα εύχομαι η Ελλάδα να γίνει πολύ γρήγορα μέλος του G20, δεν συμμετέχουμε ακόμη στο G20. Αν τον συναντούσα, πάντως, θα του έλεγα ότι διαπράττει ένα τεράστιο λάθος. Ο ιός αυτός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε: το social-distancing και το να λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Δεν γνωρίζω αν το κλίμα στη Βραζιλία μάς επιτρέπει διαφορετικές υποθέσεις, αλλά από ένα σημείο και μετά είμαστε φορείς μιας ευθύνης. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω την τεράστια ευθύνη να λέω στους πολίτες μου την αλήθεια, είναι πολύ επώδυνο να μένεις σπίτι. Όλοι υποφέρουμε από τις οικονομικές συνέπειες αυτού του lock-down.

Η προστασία της ζωής των ανθρώπων αποτελεί όμως την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Και, όπως έχω πει στους συνεργάτες μου, δεν μπορώ να αποδεχτώ τη συμφόρηση του υγειονομικού μας συστήματος, δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιος θα συνδεθεί με αναπνευστήρα και ποιος όχι. Σε κάθε επιδημία, φυσικά, ορισμένοι άνθρωποι θα χάσουν, δυστυχώς, τη ζωή τους. Αν όμως αφήσει κανείς την ασθένεια να διαδίδεται ανεξέλεγκτα και μετά αρχίσει να επιβάλει με σημαντική καθυστέρηση μέτρα περιορισμού, αμφιβάλλω πολύ αν αυτά θα έχουν αποτέλεσμα.

C. Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, διότι έχει πλήξει τη χώρα σας πολύ σκληρά, είχατε πολλά κύματα από το 2015 και τώρα νομίζω έχετε σχεδόν 40.000 άτομα στη Λέσβο, στον τεράστιο καταυλισμό της Μόριας. Υπάρχουν φόβοι για εμφάνιση του κορονοϊού εκεί. Τι θα κάνετε ώστε να είστε σε θέση να τη συγκρατήσετε; Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ στο νησί. Τι θα κάνετε για να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι εκεί;

Kυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, δόξα τω Θεώ Christiane δεν έχουμε ούτε ένα κρούσμα του Covid-19 στη Λέσβο ή σε οποιοδήποτε άλλο νησί. Έχουμε μόνο ένα κρούσμα σε καταυλισμό προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Πιστεύω πως είμαστε πολύ καλοί στην ιχνηλάτηση επαφών. Και μπορείς να κάνεις ιχνηλάτηση στα πρώτα στάδια της εμφάνισης μιας ασθένειας. Άρα παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στη Λέσβο.

Ορθά επισημαίνεις ότι αντιμετωπίζουμε μία πολύπλοκη κατάσταση. Το σχέδιό μας πάντοτε ήταν να διασφαλίσουμε τη σταδιακή άμβλυνση της πίεσης όσον αφορά τη Λέσβο και τα άλλα νησιά.

Αλλά φυσικά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Σχετίζεται ιδιαίτερα με το τι συνέβη στην Ελλάδα κατά τον προηγούμενο μήνα. Στις αρχές του περασμένου μήνα είχαμε μία πολύ ξεκάθαρη απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, να τους ωθήσει στην Ελλάδα σε μία πρόδηλη προσπάθεια να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας.

Αλλά την ίδια στιγμή πιστεύω έχουμε πολύ καλό ιστορικό στη διαχείριση αυτού προβλήματος με πολύ ανθρωπιστικό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και φυσικά θα παρακολουθούμε επισταμένως τα τεκταινόμενα στους καταυλισμούς. Έχουμε, επίσης, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή στήριξη. Αυξάνουμε τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Όμως επειδή τα νησιά είναι σχετικά κλειστές και απομονωμένες κοινότητες, το ποιος πηγαίνει και αναχωρεί από εκεί τελεί γενικά υπό ρύθμιση. Επομένως, θέλουμε οπωσδήποτε να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας όπου δεν έχουμε ούτε ένα περιστατικό με τον ιό έως τώρα, και δόξα τω Θεώ τα νησιά έως σήμερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

C. Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί σε ορισμένους από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα νησιά. Βασικά, η Human Rights Watch αναφέρει πως οι ελληνικές Αρχές κρατούν αυθαίρετα 2.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Και πέραν αυτού οι συνθήκες σε ορισμένα από αυτά τα κέντρα χαρακτηρίζονται πολύ ασχημες και πληρως ανθυγιεινές. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, δεν έχουν αρκετό νερό, εγκαταστάσεις έστω για να πλύνουν τα χέρια τους ή να τηρήσουν το social-distancing. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την αυθαίρετη κράτηση 2.000 μεταναστών, που είναι αντίθετη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τους διεθνείς κανονισμούς γι’ αυτές τις καταστάσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμασταν πολύ σαφείς Christiane, αναστείλαμε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, στις αρχές Μαρτίου, αυτή η αναστολή εξέπνευσε σήμερα. Έτσι κάναμε ξεκάθαρο ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο για να αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο και προμελετημένο γεγονός. Απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας ακριβώς τι συνέβη στις αρχές Μαρτίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση, συνειδητά και πολύ συστηματικά, όχι μόνο ενθάρρυνε αλλά έδωσε στους ανθρώπους τα μέσα ώστε να προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά, παράνομα στην Ελλάδα.

Είναι καθήκον μου, και το κατέστησα σαφές, να προστατεύσω τα σύνορά μου. Και αυτό ακριβώς έκανα. Η Ελλάδα ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιασθούν από την Τουρκία στο θέμα αυτό.

Έτσι καταστήσαμε πολύ σαφές ότι αυτό ήταν προσωρινό μέτρο. Έχει λήξει σήμερα, οπότε αναμένω πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου. Αλλάξαμε τον κανονισμό μας για το άσυλο, θέλουμε να εξορθολογίσουμε την αίτηση ασύλου και να την επισπεύσουμε πολύ. Οι άνθρωποι στους οποίους χορηγείται άσυλο έχουν το δικαίωμα -αν το επιλέξουν- να παραμείνουν στην Ελλάδα και θα τους καλωσορίσουμε. Οι άνθρωποι στους οποίους δεν προσφέρεται διεθνής προστασία θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μια Δήλωση που τέθηκε σε εφαρμογή το 2016. Αυτή η Δήλωση παραβιάστηκε από την Τουρκία πριν από ένα μήνα. Φαίνεται ότι επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα αναφορικά με τις ροές στο Αιγαίο και ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε σε αυτή τη Δήλωση, διότι λειτουργεί ως βάση κοινής κατανόησης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Όσον αφορά τις συνθήκες που αναφέρατε, ναι, οι συνθήκες απέχουν από το να είναι ιδανικές, αλλά θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα βασικά μόνη της. Τυχαίνει να είμαστε ένα συνοριακό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε λάβει τόσο μεγάλη υποστήριξη από την ΕΕ όσο θέλουμε. Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη σήμερα δυστυχώς δεν είναι ευνοϊκή για οποιοδήποτε είδος μετεγκατάστασης. Έτσι επίσης επωμιζόμαστε πολύ μεγάλο βάρος στη διαχείριση αυτού του προβλήματος, προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο, τον πιο ανθρώπινο δυνατό τρόπο. Και προσδοκώ ότι εάν οι ροές στο Αιγαίο πραγματικά μειωθούν -όπως φαίνεται να συμβαίνει- τότε σταδιακά η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια θα οδεύσει προς εξομάλυνση.

C. Amanpour: Εντάξει, κύριε Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ πραγματικά πολύ που ήσασταν μαζί μας από την Αθήνα απόψε, ευχόμαστε καλή τύχη σε εσάς και το λαό σας με αυτή την τρομερή επιδημία. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας.