Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Τριτοκοσμική χώρα η Τουρκία λιντσάρανε γυναίκα επειδή φορούσε σορτς

 


Σάλος έχει προκληθεί στην τριτοκοσμική Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν, με αφορμή βίντεο που αναρτήθηκε στα social media και παρουσιάζει την παρενόχληση που δέχεται γυναίκα από άνδρες, επειδή φοράει σορτς.

«Δεν ντρέπεσαι να ντύνεσαι έτσι;», λέει ο ένας Τούρκος τριτοκοσμικός μεσήλικας, στη νεαρή γυναίκα που περπατούσε στην Κωνσταντινούπολη. «Τι τρέχει με εσάς! Ο πατέρας μου δεν παρεμβαίνει στα ρούχα μου», απαντά η γυναίκα, η οποία περπατούσε σε συνοικία της  δέχθηκε κύμα συμπαράστασης από τους χρήστες, οι οποίοι αντιδρούν στη λεκτική βία που δέχονται γυναίκες για τα ρούχα που φορούν.



Τεράστια απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

 


Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η λογίστρια της οργάνωσης και δυο ιατροί. Στην δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίσθηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 246.980 ευρώ.

 (2) πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων

 κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,

 πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.






Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας - αποχώρησε από τη διεθνή Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών

 


H καθεστωτική Τουρκία αποχώρησε σήμερα επισήμως από τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ο δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολλούς Τούρκους, αλλά και τη Δύση.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν σε όλη την Τουρκία, όπου την Τρίτη το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή να ακυρωθεί η αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η απόφαση της Άγκυρας με εντολή του δικτάτορα Ερντογάν τον Μάρτιο,  να αποσυρθεί από τη Σύμβαση προκάλεσε την καταδίκη των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη.

Οι γυναικοκτονίες έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο στην Τουρκία, με μία οργάνωση να καταγράφει περίπου μία κάθε ημέρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία, αλλά και μέσα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες που προστατεύουν την κοινωνία. Επίσης θεωρούν ότι η Σύμβαση προωθεί την ομοφυλοφιλία μέσω της αρχής της κατά των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και του καθεστώτος που την κυβερνά.



Σκέρτσος: Δεν θα ζήσουμε ξανά καθολικά lockdown –Περιορισμοί μόνο στους ανεμβολίαστους

 


Προτροπή προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι, απευθύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με δήλωση - ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οριζόντια μέτρα δεν θα ληφθούν ξανά για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι διαμηνύει, εξηγώντας ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». 

Παράλληλα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τώρα έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, παραθέτει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στην πρόσκλησή του προς τους ανεμβολίαστους: ότι «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».

 Αναλυτικά, «έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, «αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:

4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

Τρεις στους τέσσερις πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

27.12.2020-30.6.2021

Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:

👉🏻 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορωνοιού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι. 

...Δείτε περισσότερα

Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Α. Σκέρτσος.


«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό» συνεχίζει.

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος και επαναλαμβάνει: «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει».

Και καταλήγει στη δήλωση - ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: «Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».



Επιστρέφουν από σήμερα στα φαρμακεία τα Self tests


 

Συνεχίζεται η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία ξανά από σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Από σήμερα, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να παραλάβουν 4 self tests.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τα 4 δωρεάν self test θα διατίθενται μέχρι και το Σάββατο 10/7. Εκτός από τους εργαζόμενους, δικαιούχοι είναι και οι πολίτες από 18 έως 30 ετών.

Τα self test δεν θα τα λαμβάνουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.





Ιερέας άνοιξε φέρετρο νεκρού από κορονοϊό και φώναζε δεν υπάρχει κορονοϊός!


 

Εξωφρενικό περιστατικό κατήγγειλε εργάτης νεκροταφείου στην Εύβοια. Όπως λέει, ιερέας άνοιξε το φέρετρο 77χρονου που πέθανε από covid19 παρουσία κόσμου και φώναζε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός!

Όπως αναφέρει το EviaZoom.gr, στα τέλη του περασμένου Μαΐου στην Εύβοια ένας ιερέας κήδεψε – χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο – έναν 77χρονο που πέθανε από κορονοϊό.

Ο κληρικός άνοιξε κανονικά το φέρετρο, βγάζοντας και το σελοφάν, φωνάζοντας προς τους εργάτες του νεκροταφείου που αντέδρασαν ότι «δεν υπάρχει κορονοϊός…»!

Πάντως, το πιστοποιητικό θανάτου από το Νοσοκομείο Χαλκίδας ανέφερε ξεκάθαρα ότι ο θάνατος του 77χρονου προήλθε από τον covid-19.

«Εγώ θα ανοίξω το φέρετρο, είτε θέλουνε, είτε δεν θέλουνε. Εδώ κάνω κουμάντο εγώ. Δεν υπάρχει κορονοϊός», φώναζε ο ιερέας, όπως καταγγέλλουν οι εργάτες του κοιμητηρίου.

Δείτε βίντεο του EviaZoom.gr με την καταγγελία για τον αρνητή κληρικό:



Πηγή



Missing alert για τη Γαλλίδα που αγνοείται στα Χανιά

 


Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 29χρονης Γαλλίδας, η οποία εξαφανίστηκε στις 24 Ιουνίου 2021 από το Ελαφονήσι της Κρήτης.


Από το «Χαμόγελο του παιδιού» εκδόθηκε missing alert. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Εξαφανίστηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου από το Ελαφονήσι της Κρήτης, η Βιολέτ Γκιγκανό, 29 ετών.

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της Βιολέτ Γκιγκανό σήμερα και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ενήλικης, κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Η Βιολέτ Γκιγκανό έχει ύψος 1.48 μ., έχει μαύρα μαλλιά και γαλάζια μάτια. Έχει μια κηλίδα στην πλάτη, ανάμεσα στους ώμους.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το “Χαμόγελο του Παιδιού” όλο το 24ωρο, στην “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000”, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, αλλά και μέσω της εφαρμογής MissingAlertapp οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση».

Σε δηλώσεις του, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Βερυκοκίδης, ανέφερε ότι το τελευταίο στίγμα από το κινητό της δόθηκε από την περιοχή του Ελαφονησίου, τις πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου.

Η 29χρονη Γαλλίδα έφτασε μόνη της στα Χανιά στις 21 Ιουνίου, προκειμένου να απολαύσει ολιγοήμερες διακοπές.

Η ίδια νοίκιασε ένα αυτοκίνητο και πήγε σε ξενοδοχείο της Παλαιόχωρας όπου είχε κλείσει τη διαμονή της. Στη συνέχεια άρχισε να κάνει βόλτες στην ευρύτερη περιοχή για να απολαύσει τα τοπία.

Η 29χρονη είχε σχεδόν καθημερινή «παρουσία» στα social media καθώς ανέβαζε φωτογραφίες και βίντεο από τις εξορμήσεις της στην περιοχή. Παράλληλα, είχε επικοινωνία με την οικογένειά της. Αυτά όμως συνέβησαν μέχρι τις 24 Ιουνίου. Έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν. Η οικογένειά της επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η 29χρονη είχε κανονίσει να αναχωρήσει στις 28 Ιουνίου ωστόσο ποτέ δεν πήγε στο ξενοδοχείο για να πάρει τα πράγματα της.

Η οικογένεια της, με τη συνδρομή των Γαλλικών Αρχών, ενημέρωσαν την αστυνομία, που ξεκίνησε αμέσως μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό της νεαρής τουρίστριας.



Πρεμιέρα για το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού από σήμερα το πρωί για 33 χώρες της Ευρώπης


 

Πρεμιέρα από το πρωί για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Οσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει και αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ, από σήμερα, 1η Ιουλίου, θα πρέπει να παρουσιάζουν πιστοποιητικό για να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass».

Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

Ετσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.




Άμεση υλοποίηση σχεδίου δράσης για το ΝΑΤ

 


Τα κεντρικά γραφεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στον Πειραιά επισκέφθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού και τα στελέχη του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την απουσία σύγχρονων κτιριακών υποδομών και τους αργούς ρυθμούς έκδοσης συντάξεων. Όπως ανακοινώθηκε συμφωνήθηκε η άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2021, που θα περιλαμβάνει:

Τη σημαντική αύξηση των ρυθμών απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, εντός του 2021. Ήδη έχει υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με συντονισμένο τρόπο και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων.

Την πλήρη ανασυγκρότηση των λειτουργιών του ΝΑΤ και την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του, αλλά και την άμεση διασύνδεση των συστημάτων του με τον e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τη βελτίωση με κάθε δυνατό τρόπο της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Προς το σκοπό αυτό δρομολογείται η λειτουργία εντός του καλοκαιριού του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και με μηδενικούς χρόνους απόκρισης, στο οποίο θα ενταχθεί και το ΝΑΤ.



Νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη πολίτες


 

Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για να πετύχουμε το τείχος ανοσίας προχωράμε σε μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Έτσι μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της «Κάρτας Ελευθερίας», μια επιβράβευση, αλλά και ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών να εμβολιαστούν, μπαίνει σε εφαρμογή μια ένα νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη πολίτες που υπηρετεί έναν τριπλό στόχο.

Ο πρώτος στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό.

Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου δυνητικά μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.

Ο τρίτος στόχος είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν πίσω την προσωπική, την κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση - σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών δεσμών μέτρων, οι οποίες αφορούν ακριβώς το ζήτημα αυτό.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα. Δηλαδή, την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη, υπάρχει μία σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί, έτσι ώστε να απευθύνεται και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπου ακόμη η εμβολιαστική κάλυψη είναι σχετικώς μικρή.

Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί στην πραγματικότητα τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τις διευκολύνσεις οι οποίες θα αποδοθούν σε εκείνους οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος αυτός πυλώνας αποτελεί τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε.

Ο τρίτος πυλώνας συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε πεδία τα οποία είναι απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από την διασπορά του ιού, όπως είναι κατ’ εξοχήν τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα αποφασίστηκε είναι η καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι δε νοούνται εκείνοι που έχουν ήδη κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή τη μοναδική δόση.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτω υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή θα είναι μεικτή. Ουσιαστικά δηλαδή εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό. Στην περίπτωση δε αυτή μετά από τη διενέργεια τεστ. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση η οποία θα υφίσταται είναι για μεν τους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75% της πληρότητας.

Κατά περίπτωση δε στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να αφορούν οι θεατές/πελάτες μάσκες. Είναι προφανές ότι στους μικτούς χώρους καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη υποχρέωση.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι οι οποίοι θα διεξάγονται από την πολιτεία.

Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

Όλα τα ανωτέρω θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Είναι από την άλλη πλευρά αυτονόητο ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι υφίστανται σήμερα ιδιαιτέρως για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας και να ανακτήσουμε απολύτως τις ελευθερίες μας.



Κατάλληλες οι συνθήκες για ένα αναπτυξιακό άλμα


 

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον CEO της Pfizer, Albert Bourla, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ:

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου, που θα είναι ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό άλμα. Η ανάπτυξη η οποία θα έρθει τα επόμενα χρόνια θα είναι  ισχυρή.

Πολύ σύντομα, εντός του 2022, θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας για να μπορέσουμε στην συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη στα οποία βρεθήκαμε όταν μας χτύπησε η πανδημία.

Αυτή η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προ προηγούμενης δεκαετίας και σίγουρα πρέπει να λάβει υπόψη και τα μαθήματα από την πανδημία.

Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη η οποία θα ενσωματώνει και θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, την ψηφιακή επανάσταση και την προσαρμογή σε μια οικονομία χαμηλών και τελικών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Την ανάγκη, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι μια ανάπτυξη η οποία θα περιορίζει τις ανισότητες.

Είχαμε θέσει τρεις μεγάλους στόχους που έπρεπε να απαντήσουν σε τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις.


Η πρώτη αφορούσε την αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής προς μια πολιτική με χαμηλότερους φόρους, η οποία δεν θα διακινδύνευε την δημοσιονομική ισορροπία. Η πανδημία άλλαξε όλο τον χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορούσε στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες.

Και η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορούσε το τραπεζικό σύστημα, όπου και εκεί έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις και αλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να είναι πολύ λιγότερο οξύ απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια .

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων σε επίπεδο οργανωμένων επιχειρήσεων. Έχουμε δώσει επαρκή φορολογικά κίνητρα σε επίπεδο υπεραποσβέσεων για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας,... Η καινοτομία δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος επιβίωσης… Δεν καινοτομούν μόνο επιχειρήσεις. Καινοτομεί και το Κράτος. Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πια μπορεί το κράτος να προσφέρει υπηρεσίες αλλά να οργανώνει και δημόσιες πολιτικές είναι σήμερα πια μια πραγματικότητα στην χώρα μας.



Ούτε ένα συγνώμη ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα για την αλητεία που αντιμετώπισαν τον Παπασταύρου


 

Η αλητεία, η φαιδρότητα και η ανηθικότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Εχθές εκδόθηκε το αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα της Δικαιοσύνης που κλείνει οριστικά την υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο Παπασταύρου στοχοποιήθηκε βάση σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μανία προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Επί χρόνια, ο Τσίπρας μιλούσε για το δήθεν "σκάνδαλο Παπασταύρου", στην βουλή συκοφαντούσε τον Παπασταύρου και είναι τέτοια η ηθική του που δεν δίστασε να το συμπεριλάβει και στο προεκλογικό του σποτ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. 

Οι ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρας, δεν δολοφονούν για πρώτη φορά χαρακτήρα, δεν είναι η πρώτη φορά που θίγουν υπολήψεις, δεν είναι η πρώτη φορά που πετάνε λάσπη, δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρακώνουν προσωπικότητες, δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουν πόσο αδίστακτοι και ανήθικου είναι.

 Ο φαιδρός Τσίπρας είχε υποσχεθεί 15/04/2016 μια συγνώμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν ο Παπασταύρου απαλλάσσονταν και μέχρι αυτή την ώρα ο φαιδρός Αλέξης δεν έχει βρει την γενναιότητα να τιμήσει την υπόσχεσή του απέναντι σε έναν Έλληνα πολίτη που κατάφωρα αδίκησε. 

Αντιθέτως, είχε την αλητεία αντί συγνώμης να εκδόσει μια κομματική ανακοίνωση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπασταύρο υπενθυμίζοντας τον διάλογο που είχε με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016 στην Βουλή.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 2016, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα που από τη θέση του Πρωθυπουργού, με ένα κρεσέντο κατά του κ. Παπασταύρου είχε παραβιάσει κάθε τεκμήριο αθωότητας, επιχειρώντας να προδικάσει την κρίση της Δικαιοσύνης, τον είχε ρωτήσει τι θα έπραττε αν υπήρχε αθωωτική απόφαση. Και αν θα ζητούσε συγγνώμη. Ο κ. Τσίπρας είχε νεύσει τότε καταφατικά. Σήμερα εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση. Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας από τον κ. Παπασταύρου για την τόση λάσπη που εκτόξευσε εναντίον του ή θα κρυφτεί όπως συνηθίζει;» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Γελάει η υφήλιος με τον ΣΥΡΙΖΑ - Ζητούν ακρόαση του Facebook για τον Πολάκη

 



Γελάει η υφήλιος με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν ότι δικαιολογημένα είναι νούμερα στον θίασο με πρώτο νούμερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, απεστάλη σήμερα με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση και τις συνυπογραφές των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που είναι μέλη της Επιτροπής.

Αντικείμενο της Επιστολής αποτελεί το αίτημα των βουλευτών εάν είναι δυνατόν για σύγκληση της Επιτροπής και ακρόαση των εκπροσώπων των Εταιρειών Facebook και Teleperformance, σχετικά με τα επανειλημμένα φαινόμενα λογοκρισίας αναρτήσεων και λογαριασμών στην πλατφόρμα Facebook, με αποκορύφωμα τα τελευταία περιστατικά με το κλείσιμο του λογαριασμού του βουλευτή Χανίων και τέως αν. Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Η επιστολή αναφέρει: 

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΣ

Τον κ. Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής

ΘΕΜΑ: "ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡ. 41Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ"

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας, επανειλημμένα φαινόμενα πρωτοφανούς λογοκρισίας αναρτήσεων και λογαριασμών, από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.


Αποκορύφωμα αποτέλεσε το κλείσιμο του λογαριασμού εν ενεργεία μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του βουλευτή Χανίων και τέως αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένοι αποκλεισμοί (κλείσιμο) λογαριασμών έγκριτων δημοσιογράφων, όπως λ.χ. της Έλενας Ακρίτα και της Ευγενίας Λουπάκη, η εξαφάνιση αναρτήσεων επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, γεγονός που προκάλεσε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, καθώς και το κλείσιμο του λογαριασμού του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.


Παρόλο που η επίσημη αιτιολογία της πλατφόρμας για τα παραπάνω φαινόμενα συνίσταται ότι δήθεν παραβιάζονται οι όροι της κοινότητάς της, εντούτοις στη πλειονότητα των περιπτώσεων η ίδια προβαίνει στη συνέχεια στην άρση των επιβληθέντων περιορισμών και την επαναλειτουργία των  λογαριασμών των χρηστών. Επιπρόσθετα, σε επίσημη ανακοίνωση – δήλωση εκπροσώπου της Facebook, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις χρηστών και την δημοσιοποίηση των ζητημάτων λογοκρισίας, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι περιστασιακά ενδέχεται να αφαιρεθεί το περιεχόμενο αναρτήσεων ακόμη και αν δεν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook. Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι το Facebook κάνει χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογίας (τεχνητής νοημοσύνης) και ανθρωπίνου δυναμικού για να εξετάζει το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση των πολιτικών του και πως, παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεται το περιεχόμενο από ανθρώπινο παράγοντα.


Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική έρευνα για τα παραπάνω, η εταιρεία TeleperformanceHellas έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με το Facebook στην Ελλάδα για να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστές οι πολιτικές του που διέπουν τις διαφημίσεις και τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβληθούν στην πλατφόρμα.


Επιπλέον, η Facebook ανακοίνωσε πρόσφαταότι θα συνεργαστεί με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AgenceFrance-Presse(AFP) ως ανεξάρτητο ελεγκτή,όσον αφορά τον έλεγχο γεγονότωνκαι τυχόν παραπληροφόρησης μέσω της πλατφόρμας,  γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ήδη από τον Μάιο του 2019 συνεργάζεται στον τομέα αυτό με τη ΜΚΟ"EllinikaHoaxes".


Οι παραπάνω δηλώσεις και ομολογίες, καθώς και συγκεκριμένα γεγονότα αποτελούν πλήρη απόδειξη ότι υπάρχει οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό, ανθρώπινη παρέμβαση σε αναρτήσεις χρηστών και ότι τα παραπάνω φαινόμενα λογοκρισίας δεν οφείλονται σε τυχόν αστοχίες κάποιων πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών ελέγχου και αποκλεισμού περιεχομένου.


Η ύπαρξη λογοκρισίας συνιστά πληγή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή συνταγματική Πολιτεία, όπως είναι η Ελληνική Δημοκρατία, ιδίως στον τόπο όπου γεννήθηκε η έννοια της Δημοκρατίας που είναι συνυφασμένη με την ελευθερία έκφρασης απόψεων και ιδεών, μέσα στο νόμιμο Συνταγματικό πλαίσιο.


Με βάση το άρθρο 14 του Συντάγματος "Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται".


Συνεπώς, δεδομένου ότι:


- η πλατφόρμα Facebook έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δίαυλους ενημέρωσης και δημοσίου διαλόγου, όχι μόνο απλών πολιτών, αλλά και ανώτατων θεσμικών παραγόντων,


- τα πολλαπλά και επανειλημμένα φαινόμενα λογοκρισίας από το Facebookσυγκεκριμένων χρηστών του, που διατυπώνουν τις απόψεις τους μέσω της πλατφόρμας για μείζονα πολιτικά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, πλήττουν ευθέως το πνεύμα του άρθρου 14 του Συντάγματος,


- σε ανάλογο πεδίο, αυτό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, όπου οιπάροχοι περιεχομένου είναι επίσης ιδιωτικές εταιρείες, η Πολιτεία έχει ορίσει αρμοδιότητες και διαδικασίες ελέγχου της τήρησης των κανόνων πλουραλισμού στην ενημέρωση και της αποτροπής της λογοκρισίας.



- η ελευθερία έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως συνομολογείται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


- θεσμοί όπως η Βουλή των Ελλήνων οφείλουν να αναλαμβάνουν κατάλληλες πρωτοβουλίες και να προβαίνουν σε ενέργειες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων που διέπουν το δημοκρατικό, συνταγματικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας,


Ζητάμε τη σύγκληση της Επιτροπής βάσει του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, σε συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόασηεπί των ως άνω ζητημάτων, των εκπροσώπων της εταιρείας FacebookInc. στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας TeleperformanceHellas.


Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης


Κάτσης Μάριος


Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη


Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)


Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος


Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος


Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)


Λάππας Σπυρίδωνας


Ξανθόπουλος Θεόφιλος


Παπαηλιού Γεώργιος


Πολάκης Παύλος


Πούλου Παναγιού (Γιώτα)


Ραγκούσης Ιωάννης


Σπίρτζης Χρήστος


Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης


Ψυχογιός Γεώργιος