Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Γαλλία σε Τουρκία: Κοντά τα χέρια σας στην Μεσόγειο

 


Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιγνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες».

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων· είναι ένα κοινό αγαθό».\

«Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ακόμη η γαλλίδα υπουργός Άμυνας.


Πηγή



Αναστολή πληρωμών φόρων - εισφορών έως τον Μάρτιο του 2021

 


Για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού το 2021 λόγω της πανδημίας έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας» είπε.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και ερωτηθείς ειδικότερα για τη δυνατότητα υλοποίησης μόνιμων μειώσεων φορολογικών βαρών με τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο υπουργός ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό- όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ θα υπάρξουν παρατάσεις στις αναστολές καταβολής φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ειδικότερα:

Θα υπάρξει παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο 2021, για τους πληγέντες.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Εντός του Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί ο γ' κύκλος, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του Αυγούστου για τον τζίρο των επιχειρήσεων, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ενοίκια

Στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «εξετάζουμε πολλούς τρόπους, ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων. Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αναδρομικά συνταξιούχων

Η καταβολή θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

Σχεδιάζεται, επίσης, παράταση και για τα επιδόματα ανεργίας και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Τέλος, στο Eurogroup στο Βερολίνο (11- 12 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως και εφέτος, κάτι που φυσικά επηρεάζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.


Πηγή



«Η Χαμάς υποχείριο του Ερντογάν! Αυτός έδωσε εντολή για επίθεση στο Ισραήλ» Οργισμένη αντίδραση από τις ΗΠΑ


 

Το κάλεσμα του Ερντογάν στους ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα, στις 22 Αυγούστου, φέρνει έντονες αντιδράσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία «φιλοξενεί και ενισχύσει τρομοκράτες».

Με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία υπογράφει η Μόργκαν Ορτάγκους, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε τέτοιες κινήσεις και υποστηρίζουν το Ισραήλ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον:

Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Το αμερικανικό πρόγραμμα αμοιβής του υπουργείου Δικαιοσύνης αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα αυτά (σ.σ.: που συνάντησαν τον Ερντογάν) για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος με την πρώτη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, τα ισραηλινά μέσα υποστηρίζουν ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής έχουν τουρκική υποστήριξη και πως ο Ερντογάν κινεί τα νήματα.




Πηγή






Νέο ανθελληνικό ατόπημα ΣΥΡΙΖΑ με αλλοπρόσαλλη κοινοβουλευτική στρατηγική ζητάει ονομαστική ψηφοφορία

 


Με αλλοπρόσαλλη κοινοβουλευτική στρατηγική η ντροπή της χώρας  ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο κρίσιμων συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο ζήτησε για εσωκομματικούς λόγους,που είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επάνω από τους εθνικούς ονομαστική ψηφοφορία.

Το ανθελληνικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και έχει δηλώσει ότι επιλέγει την ουδέτερη θέση του «παρών» για το νομοσχέδιο με την Αίγυπτο, αδυνατώντας να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική για το σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής λόγω των εμφύλιων κλυδωνισμών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και έτσι προδίδει ακόμα μία φορά την Ελλάδα για τους ακροαριστερούς συντρόφους.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από κόμμα που δηλώνει «παρών», μόνο η ακροαριστερή ντροπή της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζεται έτσι και εκθέτει την χώρα.



Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μεγαλώνει! Επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια!» Επιτέλους έχουμε πρωθυπουργό

 


Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και σοβαρή κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια. Μια ιστορική απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. 

Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».

Και τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πρόσθεσε επίσης πώς :  «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για την απόφασή του λίγο νωρίτερα λέγοντα: «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.

Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αλλά κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ και συγκροτεί συμμαχίες και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.



Ο δικτάτορας σε απομόνωση και παρά τα χαστούκια νομίζει ότι : Οι Ελληνες δεν έχουν το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν

 


Σε απόλυτο πανικό έχοντας χάσει κατά κράτος από τους χειρισμούς της Ελλάδας ο δικτάτορας έκανε σήμερα Τετάρτη νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, με χαρακτήρα ξεκάθαρων απειλών.

Kλιμακώνοντας την ένταση ο Τούρκος δικτάτορας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας».

Συνέχισε, χαρακτηρίζοντας προκλητικά τη χώρα μας «ανάξια απέναντι στη βυζαντινή κληρονομιά», ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα «αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία και δρα ως ψεύτικος τραμπούκος στη Μεσόγειο».

«Η Τουρκία θα πάρει όσα δικαιούται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση. Καλούμε τους συνομιλητές μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσουν καταστροφή. Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτά που είναι δικά μας... Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο», συμπλήρωσε. 

Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι δεν τον φοβάται κανένας και όσο προκαλεί τόσο χειρότερα για τον ίδιο και την χώρα του γίνονται τα πράγματα.



«Συνωμοσιολόγος» ταξιτζής πίστευε ότι ο κορωνοϊός είναι φάρσα μέχρι που πέθανε η γυναίκα του από κορωνοϊό

 



Ένας οδηγός ταξί στην Φλόριντα που πίστευε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια φάρσα, έχασε την γυναίκα του από τον θανατηφόρο ιό.

Ο Μπράιαν Λι Χίτσενς και η σύζυγός του, Έριν, είχαν διαβάσει στο διαδίκτυο πως ο κορωνοϊός ήταν προϊόν εργαστηρίου, συνδέεται με το 5G και είναι παρόμοιος με την γρίπη. Το ζευγάρι δεν ακολούθησε τις οδηγίες που έδιναν οι ειδικοί ούτε αναζήτησαν βοήθεια όταν αρρώστησαν στις αρχές Μαϊου. Ο Μπράιαν ανάρρωσε αλλά η 46χρονη σύζυγός του αρρώστησε πιο βαριά και πέθανε αυτό τον μήνα από καρδιακά προβλήματα που συνδέονται με τον ιό.

Ο Μπράιαν μίλησε στο BBC τον Ιούλιο ως μέρος μιας έρευνας για το ανθρώπινο κόστος της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό. Εκείνη την εποχή, η σύζυγός του ήταν σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο.

Η Έριν, πάστορας στην Φλόριντα, είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας – υπέφερε από άσθμα και διαταραχή του ύπνου. Ο σύζυγός της εξήγησε πως το ζευγάρι δεν ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών στην αρχή της πανδημίας εξαιτίας των ψευδών ισχυρισμών που είχαν διαβάσει στο διαδίκτυο. Μάλιστα, συνέχισε να εργάζεται ως οδηγός ταξί και να παραλαμβάνει τα φάρμακα της γυναίκας του χωρίς να τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης ή να φοράει μάσκα. Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, δεν ζήτησαν βοήθεια το συντομότερο δυνατό όταν αρρώστησαν τον Μάιο και στην συνέχεια διαγνώστηκαν και οι δύο με κορωνοϊό.

Ο Μπράιαν πίστευε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια φάρσα και πως είχε να κάνει με το 5G

Ο Μπράιαν εξήγησε στο BBC πως «ευχήθηκε να είχε ακούσει από την αρχή» και ελπίζει πως η σύζυγός του θα τον συγχωρήσει. «Πρόκειται για έναν πραγματικό ιό που επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Μπορώ μόνο να ζήσω το σήμερα και να κάνω καλύτερες επιλογές για το μέλλον» εξήγησε ο Μπράιαν. «Η γυναίκα μου δεν υποφέρει πια, έχει ηρεμήσει. Είναι στιγμές που μου λείπει αλλά ξέρω ότι βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος».

«Αυτό το πράγμα είναι πραγματικό»

Ο Μπράιαν είπε ότι αυτός και η σύζυγός του δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη άποψη για τον κορωνοϊό. Αργότερα όμως, άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν φάρσα, που συνδέεται με την τεχνολογία 5G ή μια πραγματική αλλά ήπια ασθένεια. Αυτές τις θεωρίες τις διάβασαν στο Facebook. «Νομίζαμε ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε για να μας αποσπάσει την προσοχή» εξηγεί ο Μπράιαν «ή πως είχε να κάνει με το 5G».

Αλλά αφότου το ζευγάρι αρρώστησε με κορωνοϊό τον Μάιο, ο Μπράιαν κατέφυγε στο Facebook σε μια viral ανάρτηση για να εξηγήσει ότι είχε παραπλανηθεί από αυτό που είχε δει στο διαδίκτυο σχετικά με τον ιό. «Αν πρέπει να βγείτε έξω, μην είστε ανόητοι όπως ήμουν εγώ, πιστεύοντας ότι αυτό το πράγμα δεν θα συμβεί σε εσάς. Συνέβη σε μένα και την γυναίκα μου» έγραψε.


Πηγή



Όσοι μαθητές δεν φορούν μάσκα, δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα

 



Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη, τόνισε στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μαθητές εκείνους που δεν θα φορέσουν μάσκα στο σχολείο, είπε ότι «αυτοί οι μαθητές δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα» τόνισε και ξεκαθάρισε επίσης ότι «σε περίπτωση άρνησης ή προτροπής από γονείς για μη χρήση μάσκας θα ακολουθηθούν όλα τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται. Δεν νοείται να είναι κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα».

Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη επεσήμανε ότι «η πρόταση των ειδικών είναι η λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.Η μάσκα είναι ένα αυστηρό μέτρο πλην όμως λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας.

Oπως είπα και στη Βουλή η μάσκα σε καιρό πανδημίας είναι η μάσκα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, δεν είναι το μόνο ωστόσο. Έχουμε προβλέψει μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια και μέσω video και οδηγιών του ΕΟΔΥ, από τους ίδιους τους γιατρούς σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχουν προβλέπει διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για να μειώσουν τον συγχρωτισμό των ομάδων».


Πηγή



"Τοίχος" απέναντι στην Τουρκία απο Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία

 


Η Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν, είναι μόνη της και επικίνδυνη γιατί βλέπει ότι ο "τσαμπουκάς" της δεν περνάει στην Ελλάδα, που είναι η πρώτη φορά στην ιστορίας της που έχει τόσους συμμάχους απέναντι στους προκλητικούς Τούρκους.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

 Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζεται ότι οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). «Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει», τονίζεται.

Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

 Η Τετραμερής Πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. 

 Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή





4 τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

 


Θέλεις να χάσεις εκείνα τα λίγα κιλά που σε ταλαιπωρούν καιρό τώρα, αλλά η δίαιτα σου μοιάζει εφιάλτης; Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου και θα σε βοηθήσουν πολύ.

Για την ακρίβεια, 4 κλασικές τροφές που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα αξίζει να μπαίνουν καθημερινά στο πιάτο σου. Και το καλύτερο; Κάποιες από αυτές, οι περισσότερες δίαιτες τις απαγορεύουν ως θερμιδικά επιβαρυμένες. Ωστόσο, στη σωστή αναλογία είναι φίλοι και όχι εχθροί της σιλουέτας σου. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ελαιόλαδο

Θεωρείται ως το υγιεινότερο λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με δυο λόγια, το λάδι της ελιάς διαθέτει τόσο μοναδικά γευστικά, αρωματικά, θρεπτικά και βιολογικά στοιχεία, που το κάνουν εξαίρετη και αναντικατάστατη τροφή. Βέβαια, όταν κάνεις δίαιτα 3 κουτ. σούπας την ημέρα και ιδανικά ωμό είναι η σωστή αναλογία.

Ξηροί καρποί

Οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περιορίσεις την πείνα. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αποδεικνύονται ωφέλιμοι στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των επίπεδων της χοληστερόλης, αρκεί βέβαια να καταναλώνονται με μέτρο -10 ξηροί καρποί στα ενδιάμεσα γεύματα είναι ό,τι πρέπει!

Φρούτα

Ισορροπημένη δίαιτα χωρίς φρούτα δεν γίνεται! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε χορταίνουν χωρίς να σε φορτώνουν με πολλές και περιττές θερμίδες. Στα συν και ότι η γλυκιά τους γεύση υποκαθιστά την όρεξη σου για κάτι γλυκό. Προτίμησε σίγουρα τα φρέσκα έναντι των αποξηραμένων φρούτων, που συνήθως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σακχάρων.

Μανιτάρια

Αποτελούμενα κατά 90% από νερό, τα μανιτάρια έχουν ελάχιστες θερμίδες -τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 25(!)- και είναι τροφή φτωχή σε λίπη και νάτριο. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται σε όσους ακολουθούν ειδική διατροφή ή κάποιο πρόγραμμα δίαιτας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και σε πρωτεΐνη. Παράλληλα, τα μανιτάρια έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούνται από σελίνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα για να καταλάβεις πόσο ωφέλιμα είναι;


Πηγή



Ο άγνωστος διάλογος στρατιωτικού της Frontex με Τούρκο φρουρό στον Έβρο που αποκάλυψε ο Χρυσοχοΐδης

 



Ένα άγνωστο περιστατικό που συνέβη στον Έβρο ανάμεσα σε στέλεχος της Frontex και Τούρκο φρουρό γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Αυστριακό συνάδελφό του Καρλ Νιχάμερ, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε:

«Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας.

Σαν Έλληνες είμαστε περήφανοι που η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης αυτής της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας άρχισε στην χώρα μου στον Έβρο. Άρχισε στον Έβρο, όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί, υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης.

Άρχισε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε « φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!».

Υπερασπιστήκαμε λοιπόν μαζί, Ευρωπαϊκές αξίες».

ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε εμμέσως και στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας: «Είμαστε στην Ένωση, γιατί πιστεύουμε όλοι πως τα διακρατικά προβλήματα λύνονται με την αποδοχή του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και της διαιτησίας, όχι με την στρατικοποίησή τους. Είμαστε στην Ένωση γιατί η ανθρώπινη ζωή αξίζει, η ζωή των μεταναστών αξίζει, το άσυλο είναι θεμέλιο της Ευρώπης. Ποτέ η Ευρώπη δεν θα δεχτεί δυστυχισμένοι άνθρωποι να γίνονται εργαλείο και θύμα γεωπολιτικών στόχων. Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι μαζί στον Έβρο ανοίξαμε μια νέα σελίδα Ευρωπαϊκής ιστορίας, ξεκινήσαμε ένα νέο κεφάλαιο προς την ενοποίηση και τη δημιουργία κοινής ταυτότητας και συνείδησης».


Πηγή



Το σκίτσο με τον «Σουλτάνο» που πατάει σε δύο πισίνες και η ανάρτηση διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου


 

«Επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος του Πανεπιστημίου John Hopkins, Στιβ Χάνκε, με αφορμή σκίτσο που δημοσιέυτηκε σε σαιτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απεικονίζει τον «Σουλτάνο» να πατάει στην πισίνα του, αλλά και στην πισίνα της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, στο σκίτσο κρατάει και διαβάζει εφημερίδα, η οποία στο εξώφυλλο γράφει «Εξερεύνηση».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, αναδημοσιεύει το σκίτσο και γράφει στη λεζάντα: «Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία συγκρούστηκαν στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή είναι ακόμα μια περίπτωση των επικίνδυνων και τρελών κινήσεων του Ερντογάν».

#Greek and #Turkish warships collided in the #Mediterranean last week as @RTErdogan's provocations continue. This is another case of one of RTE’s dangerous mad dashes to nowhere.
Εικόνα





Ξεφτίλα! Σεξιστική επίθεση Γαβρόγλου σε Κεραμέως

 


Ο τομέας ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει; Η κρίνει μόνο ακροαριστερά;

Κανονικά δεν πρέπει να μας σοκάρει ο σεξισμός, ρατσισμός και σωβινισμός του Γαβρόγλου; Η συμπεριφορά αυτή είναι έμφυτη στους ακροαριστερούς.

Θυμίζουμε ότι ο προκλητικός ακροαριστερός ανθέλληνας πρώην υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, εξαπέλυσε σεξιστική επίθεση στη υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.

Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Γαβρόγλου έγραψε χαρακτηριστικά: 

Είναι δεδομένο οτι η κ. Κεραμέως μας κοροϊδεύει. Συνειδητά.

Όμως με την ανακοίνωση των 17 μαθητών κατά μεσό όρο ανά τάξη, ενισχύει και το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική.

Ψιλά γράμματα θα πείτε.

Εδώ εστειλαν υφυπουργό της κυβέρνησης σε γιορτή μίσους, η αναπαραγωγή των στερεοτύπων είναι το πρόβλημα; Και, όμως.

Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως ήρθε μέσα από τον λογαριασμό της στο Tweeter γράφοντας χαρακτιριστικά: Αδιανόητη δήλωση, και δη από τέως Υπουργό Παιδείας! Αντί να αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε σεξιστικά στερεότυπα, κάποιοι (προσπαθούν να) μας πάνε πίσω. Ενδιαφέρον θα είχε η θέση του Τμήματος Ισότητας του ΣΥΡ επί του θέματος…



Η απάντηση του Κουτσόπουλου στον Μπαλάφα για το Samano Festival

 


Απάντηση στην ανάρτηση του Λεωνίδα Μπαλάφα, στην οποία και ο τραγουδιστής κατηγορούσε τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο πως τον «έκοψε» από το Samano Festival για τις απόψεις του, έδωσε ο διάσημος σεφ και δεν χρειαζόταν να πει κάτι άλλο.

Στήν ανάρτησή του στο Instagram, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος τόνισε τη σημασία της ευθύνης των λόγων κάποιου που επιφέρουν πολλές φορές και συνέπειες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Λεωνίδα Κουτσόπουλου:


Παλιά... Εκεί στα 16 το πρώτο δίπλωμα που μπορούσες να βάλεις ήταν στην τροχαία για μηχανάκι μέχρι 50cc...εμείς τότε, "αχόρταγοι εραστές" της ταχύτητας, το κάναμε το glx όλο nikel και του πειραζαμε το μοτέρ να το κάνουμε 72cc...η 90αρι... Επί της ουσίας δλδ, με 8 χιλιόμετρα παραπάνω θα πηγαίναμε... Αλλά οκ... Μας έφτανε... Το πρώτο εγκεφαλικό το έπαθε η κ. Μαρία όταν ήρθε η ανακοίνωση της απόφασης για την αγορά... Όταν έμαθε και για αυτή τη "μίνι" παρανομία αναστέναξε (τι έχεις τραβήξει κι εσύ ρε μάνα) και μου είπε να κάνω ότι νομίζω αρκεί να έχω σκεφτεί καλά τις συνέπειες των πράξεων μου... Με Sebring εξάτμιση, όλο nikel, πειραγμένο καρμπυρατέρ και 72 cc Glx οργωνα τους δρόμους με το ημιπαρανομο ``δίτροχο " βέλος μου... Την πρώτη φορά που με πήγαν στο τμήμα... Μη έχοντας το δίπλωμα που να με καλύπτει το τηλεφώνημα ήταν εννοείται στην κ. Μαρία... - έλα μαμά... Με έχουν στο τμήμα... - τουτ τουτ.... Τουτ τουτ... Μου το έκλεισε... Μόλις γύρισα μυξοκλαιγοντας σπίτι ένοιωθα προδομένος από την εγκατάλειψη... Αργότερα κατάλαβα την αξία εκείνης της κίνησης (φαντάζομαι δε το έκανε με ευκολία) της κ. Μαρίας... Μόλις μας είχε μάθει να είμαστε υπεύθυνοι και συνεπείς απέναντι στα λόγια και τις πράξεις μας και το οποίο κόστος μπορεί να προκύπτει.

Υγ η προσωπική μας αισθητική αλλά και οι απόψεις μας διαμορφώνουν τον κοινωνικό μας περίγυρο...

Υγ2 οι μόνες απορίες μου σε σχέση με τις διάφορες θεωρίες είναι πως γίνεται στα 38 να έχω ενα συρτάρι γεμάτο μονές κάλτσες.... Που πάνε τα ταίρια τους όταν ενώ εσύ ο ίδιος έχεις βάλει το πλυντήριο ανοίγοντάς το (ανεξάρτητα από το πρόγραμμα πλύσης που έχεις επιλέξει...) το ζευγάρι λείπει...? Και γιατί δεν έχω δει ποτέ κανέναν Ρομα να φοράει γυαλιά μυωπίας...?

Υγ3 Ασχέτως ποτέ θα λάβει χώρα το φεστιβάλ, περιμένοντας κι εμεις να δούμε τις εξελίξεις, θα γίνει στο πλαίσιο της ασφάλειας και των μέτρων που ως "διοργανωτές" οφείλουμε να εξασφαλίσουμε απέναντι στους καλλιτέχνες, τον κόσμο που θα εργάζεται εκεί και στον κόσμο που θα έρθει να το χαρεί.

Οποίος έχει διαφορετική προσέγγιση ας έρθει να βάλει την δική του υπογραφή...

Υγ4 αν δείτε ένα κορίτσι που σας αρέσει και η μάσκα σας κρύβει το χαμόγελο... Μην τα παρατήσετε... Κλείστε της το μάτι...»





245 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα

 

Τρεις άνθρωποι πέθαναν σε μια μέρα από τον κορονοϊό. 

Και τα τρία θύματα νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. 

245 πλέον τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα θύματα είναι μία 74χρονη γυναίκα, ένας 69χρονος άντρας και αργά το βράδυ της Τρίτης ακόμα μία 87χρονη γυναίκα που έπασχε από σοβαρότατα υποκείμενα νοσήματα και δεν άντεξε.

Ακόμη 168 κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν την Τρίτη στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. 

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

-  20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

- 4 στην Π.Ε. Ημαθίας

- 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 3 στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων 

- 1 στην Π.Ε Λάρισας

- 6 στην Π.Ε. Λασιθίου

- 12 στην Π.Ε. Λέσβου 

- 2 στην Π.Ε Μαγνησίας

- 1  στην Π.Ε Ξάνθης

- 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 3 στην Π.Ε. Ροδόπης

- 3 στην Π.Ε. Τρικάλων

- 3 στην Π.Ε Χανίων

- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε 8.987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

Τα 1.910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.074 (45.3%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 31 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι εννέα (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.




Επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών στη Χάλκη! Εμπόδιζαν την διάσωση οι Τούρκοι

 


Οι Τούρκοι προσπάθησαν να μην πλησιάσει κανένας στο ναυάγιο για να αφήσουν να πνιγούν οι λαθρομετανάστες.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης λαθρομεταναστών πραγματοποιείται από τις απογευματινές της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.

Το ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με λαθρομετανάστες επιβαίνοντες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο λαθρομετανάστες. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, oι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.

Οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, προσπαθούσαν να εμποδίσουν την διάσωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, οι Τούρκοι ζητούσαν απο τα πλοία να φύγουν, η άθλια ενέργεια τους είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή, όπως ανέφεραν ψέματα, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Τουρκίας έφτασαν σε σημείο να παρενοχλούν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των λαθρομεταναστών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.



Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου : : Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα




Προκλητικοί και επικίνδυνοι οι Τούρκοι δεν βάζουν μυαλό, προκαλούν και ζητάνε και τα ρέστα.

Ευθεία πολεμική απειλή κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε υπουργός εξωτερικών του δικτάτορα Ερντογάν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας που κοίταγε έκπληκτος.

Ο υπουργός του καθεστώτος είπε χαρακτηριστικά πως “αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε”.

Είπε προκλητικά ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος : “Είμαστε έτοιμοι για διάλογο όμως μην μας φέρνεται ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, με αυτούς του όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο”.

Επιτέθηκε και στον, Νίκο Δένδια, και με θράσος είπε “ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε έδειξε το επίπεδό του” και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Λέγοντας ψέματα για να εξαπατήσει την Γερμανία και όσους ακούν, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία και χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο “κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ”.

Ο καθεστωτικός υπουργός Τσαβούσογλου συνέχισε με θράσος να την πει και στην Γερμανία : “δεν την έχουμε δει να ασκεί κριτική στην Ελλάδα. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δίκαιος διαμεσολαβητής”.