Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Καθηγήτρια Λίνου: Δέκα αδιάγνωστα κρούσματα κορωνοϊού για κάθε ασυμπτωματικό ασθενή



«Θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για ασυμπτωματικά κρούσματα

Το καμπανάκι έκρουσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν πάνω από τα 200 σχεδόν σε καθημερινή βάση.

«Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

«Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», προσέθεσε.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς που έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες είπε: «Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Για το άνοιγμα των σχολείων η κ.Λινού δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Οχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές».

Επισήμανε ακόμα πως αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.



Πηγή : protothema.gr



DIE ZEIT:  Αυτά είναι τα τρία σενάρια αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία



Η αρθρογράφος Ετσλέμ Τοπτσού γράφει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι, τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία:

«Πρώτη επιλογή: Ακολουθεί μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, οι δύο πλευρές φοβούνται, σταματoύν και δίνουν εντολή οι φρεγάτες να επιστρέψουν πίσω στα λιμάνια. Διότι στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν επιδιώκει έναν πόλεμο στη μέση της Ευρώπης, ειδικά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Το σενάριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης και για άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να μεσολαβήσουν πιο ενεργά στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κινηθεί με σχετικό τρόπο. Μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο. Ομοίως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει αρχικές έρευνες του Oruç Reis.»

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται και στις δυο άλλες επιλογές: «Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να "ξεφουσκώσει το θέμα", αν και αυτό θα ήταν περισσότερο ελπίδα παρά μια στρατηγική. Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμη εντελώς ασαφές πόσο βαθιά βρίσκεται το αέριο και αν η εμπορική παραγωγή αξίζει τον κόπο. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν επομένως να σταματήσουν τις έρευνες. 

«Επιλογή τρίτη: μια προσφορά που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επεκτείνουν την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και το κλειδί βρίσκεται στο Βερολίνο. Δικαίως δεν θέλουν να το δώσουν στον αυταρχικό Ερντογάν. Αλλά όμως θα μπορούσε κανείς να  διαπραγματευτεί για την παραίτηση από τις έρευνες φυσικού αερίου και την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας τότε η τιμή μπορεί να είναι λογική.»


Πηγή: DW Μαρία Ρηγούτσου

skai.gr



Εγκληματική αθλιότητα στο facebook προτρέπουν ανεύθυνα παιδιά να μην φορέσουν μάσκα! Αναμένονται συλλήψεις

 


Εγκληματικά ανεύθυνοι έφτιαξαν ομάδα στο Facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»!

Ακόμα δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας και δεν έχουν ξεκινήσει συλλήψεις γιατί πρόκειται για εγκληματικά ανεύθυνους επικίνδυνους για την κοινωνία.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου δημιουργήθηκε ομάδα στο Facebook στην οποία συμμετέχουν γονείς που αρνούνται εγκληματικά να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας μάσκα.

Την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοιού αυξάνονται κατακόρυφα αυξάνοντας την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, στην Ελλάδα γονείς διατυπώνουν απόψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και υποστηρίζουν πως κανένα παιδί δεν θα πάει με μάσκα φέτος στο σχολείο.

Αναμένετε παρέμβαση εισαγγελέα.











Ρωσία: Δηλητηρίασαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι αντίπαλο του Πούτιν



Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με υποψία δηλητηρίασης, έχοντας χάσει της αισθήσεις του ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του το πρωί της Πέμπτης. 

Ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από κάτι που αναμίχθηκε στο τσάι του.

Ο Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής τον Ιούνιο περιέγραψε το ρωσικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ως «πραξικόπημα» και «παραβίαση του συντάγματος». 

Οι μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν στον κ. Πούτιν να παραμείνει πρόεδρος για δύο ακόμη θητείες.



Μακρόν εναντίον Ερντογάν : «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό»



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο σουλτάνος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης, τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί. «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Ομως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος πρόκειται να υποδεχθεί σήμερα τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο φρούριο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, θερινή εξοχική κατοικία των γάλλων προέδρων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα.

Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Αγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Ο Ερντογάν, παρά τις σκληρές διατυπώσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αναμένει από τους συνομιλητές του «βήματα» προκειμένου «να μπορέσουν να μειωθούν οι εντάσεις».

«Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Παρί Ματς ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει «μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία».

«Είμαι ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019», θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP



Αυξήσεις έως 280 ευρώ σε προσωρινές συντάξεις

 

gkat_23_1908_page_1_image_0001

Σημαντικές αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα 280 ευρώ τον μήνα, καθώς και αναδρομικά πολλών μηνών, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτηση συνταξιοδότησης, αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που εδώ και μήνες –ή ακόμη και χρόνια– βρίσκονται σε αναμονή της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής τους. Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, για όσο διάστημα καθυστερεί η έκδοση της οριστικής σύνταξης, θα λάβουν αύξηση στην προσωρινή. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ήτοι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η οριστική τους σύνταξη. Βάσει του σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν εντός του φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά, για τους μισθωτούς, το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και πρώην αγρότες (ΟΓΑ) θα καταβληθεί το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, οι αυξήσεις των «τυχερών» άτυχων εν αναμονή συνταξιούχων θα είναι αναδρομικές στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις, οι οποίες κατατέθηκαν με χειρόγραφο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των προσωρινών συντάξεων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ, και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ. Για  τους αυτοτελώς απασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.

Τέλος, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων μέχρι τη λήψη της οριστικής τους σύνταξης, καταργείται η προϋπόθεση της υποχρέωσης διακοπής της εργασίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και, επομένως, οι συνταξιούχοι δικαιούνται τη λήψη προσωρινής σύνταξης με την αντίστοιχη περικοπή του 30% της προσωρινής, ακόμα και εάν συνεχίζουν την εργασία τους ή την αυτοαπασχόλησή τους.

Παράλληλα, προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται και στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 80%. Η προσωρινή σύνταξη γήρατος θα χορηγείται από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος που πιθανότατα θα αντιστοιχεί στο πραγματικό ύψος και της οριστικής.

Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.

Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Δεν προβλέπεται αύξηση στα ποσά που λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, καθώς παίρνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, χωρίς να ισχύει κανένα πλαφόν.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΣΟΚ: Ελλάδα όπως Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία…


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας σε ότι αφορά το γηρασμένο στόλο των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. Ατμόσφαιρα και ασφάλεια στο ναδίρ…

Έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και αφορά το έτος 2018 αναφέρει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν μία σημαντική διαφορά στην ηλικία των τετράτροχων οχημάτων ανάμεσα σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα οι χώρες που διαθέτουν τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας για τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Μ. Βρετανία, ενώ στον αντίποδα με τα πιο γερασμένα οχήματα βρίσκονται οι Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία.

Πρωταθλητής για την παραπάνω έρευνα είναι το Λουξεμβούργο με μέσο όρο μόλις τα 6,4 έτη, ενώ ακολουθεί η Μ.Βρετανία με 8,0 έτη και η Αυστρία με 8,2 έτη. Κοιτώντας και συγκρίνοντας άλλες χώρες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, παρατηρούμε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κράτη της Βαλτικής, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία, με τις δύο χώρες να έχουν το πιο γερασμένο στόλο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., με 16,9 και 16,7 έτη αντίστοιχα. Ακολουθεί η Ρουμανία με 16,3 έτη, ενώ τέταρτη βρίσκεται η Ελλάδα με 15,7 έτη, ένα γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, το 2030 η αναλογία 1/3 των νέων μοντέλων να είναι ηλεκτρικά.


Πηγή : newsauto.gr



Στρόφη Ερντογάν; -«Πάντα είμαστε υπέρ συνομιλιών αντί καβγά» -Υπόσχεται εκπλήξεις


Στρόφη Ερντογάν; -«Πάντα είμαστε υπέρ συνομιλιών αντί καβγά» -Υπόσχεται εκπλήξεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως «η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει απο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ιδιο τρόπο. Και απο τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Κατά την ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε μάλιστα, πως την ερχόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Την Παρασκευή  θα ανακοινώσω ενα ευχάριστο νέο με το οποίο θα αρχίσει μια νέα εποχή στην Τουρκία».

Επιπλέον σημείωσε πως «Ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η αναοτλικη Μεσόγειο και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος» ενώ πρόσθεσε ότι «οσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα. Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό πως χάσαμε απο το χέρι μας τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση για να πετάξει καποιος μια πέτρα».

 


Πηγή: skai.gr



Εσπευσμένα στο Ηράκλειο μέσα σε ειδική κάψουλα, ανήλικο αγόρι


ειδική κάψουλα


Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα τα ξημερώματα ένα ανήλικο αγόρι.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, για έναν 17χρονο από τη Γαλλία ο οποίος μεταφέρθηκε από την Κάλυμνο στο Ηράκλειο, με ελικόπτερο Σινκούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης.


ekriti.gr



Πάνω από 3.700 κρούσματα σε 24 ώρες στην Γαλλία


Γαλλία: 3.310 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

Περισσότερα από 3.700 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία, από 2.238 την Τρίτη. 

Από τον Μάιο, το όριο των 3.000 μολύνσεων είχε ξεπεραστεί μόνο δύο φορές. Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό 16.747 άνθρωποι στη Γαλλία. Πάντως, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί στους 4.806, από 4.823 χθες. Οι νεκροί από την Covid-19 ανέρχονται σε 30.468, μετά τον θάνατο άλλων 17 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.




Τεστ για κορωνοϊό στους εργαζόμενους των ΜΜΜ που επιστρέφουν από διακοπές



Προληπτικά τεστ για κορωνοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ή που εμφανίζουν συμπτώματα, θα πραγματοποιούν η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε και η ΟΣΥ Α.Ε. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται με έξοδα των εταιρειών στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, του περιορισμού της διασποράς του COVID-19, της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.

Σε προληπτικά τεστ θα υποβάλλονται ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε, που επιστρέφουν από περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όπως μέχρι σήμερα καταγράφονται από τον ΕΟ∆Υ, δηλαδή από: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νησιά Αργοσαρωνικού και Κύθηρα, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και οι ∆ήμοι Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Όλοι, δε, οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ Α.Ε. θα συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και εφόσον είχαν κατά την άδεια τους, τις προηγούμενες 15 ημέρες, ταξιδέψει σε “κόκκινες” περιοχές ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό – εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό COVID-19. Αντίστοιχα μέτρα θα ανακοινώσει άμεσα και ο ΟΑΣΘ.

Όσοι εργαζόμενοι, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν πρέπει να προσέρχονται για εργασία και να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους και του ΕΟ∆Υ. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι, όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να φορούν μάσκα, να τηρούν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής.

Ειδικότερα, οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, μάσκες, αντισηπτικά χεριών και λοιπά αντισηπτικά σκευάσματα) και να απολυμαίνουν το χώρο του οδηγού με τα ειδικά αντισηπτικά (σπρέι και μαντηλάκια) που τους έχουν χορηγηθεί από την Εταιρεία κατά την παραλαβή και την παράδοση του οχήματος. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε σημεία συναλλαγής με το κοινό πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και τα ειδικά αντισηπτικά κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιάς τους. Στα κτίρια και τα οχήματα / συρμούς πραγματοποιούνται καθημερινά καθαρισμός, απολύμανση και ειδικοί νεφελοψεκασμοί.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τις συστάσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τους επιβάτες. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στις αποβάθρες καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα πραγματοποιούνται διαρκώς ηχητικές και οπτικές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι η μάσκα πρέπει να καλύπτει μύτη και στόμα. Οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας εξάλλου συνεχίζονται. Ωστόσο επαφίεται στον κάθε ένα από εμάς να προστατέψει τον εαυτό του και το διπλανό του.

Μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του εφετινού καλοκαιριού, ανεστάλησαν άδειες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων, ενώ μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε τρία άμεσα μέτρα και τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών:

Πρώτον. Άμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing. Ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες θέσεις καθήμενων, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασπορά του ιού.

Δεύτερον. 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, σε ειδικότητες αιχμής, με διαδικασίες fast track, αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Τρίτον. Ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι θα ενισχυθεί άμεσα η ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον, προανήγγειλε τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες, που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1 του Μετρό, αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό και προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα για την Αθήνα ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια περίπου 1000 σύγχρονων οχημάτων. Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



217 τα νέα κρούσματα - 28 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

 

Κορωνοϊός: Συναγερμός στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ - Συνολικά 16 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 16 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 7684, ενώ 28 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Aνακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7684, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

1765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

H γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 217 κρούσματα τα 195 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικά:

- 16 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Έβρου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται  με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πέλλας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή. 



«Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν την ανευθυνότητα» προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι


2951546


«Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων, γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα» επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας.

«Την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι» συμπλήρωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια» σχολίασε.

Ο καθηγητής έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αναφέροντας πως ο «ιός είναι εδώ και σκοτώνει».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «υπάρχει και μια δεύτερη πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης» και συνέχισε λέγοντας «Μαστίζεται, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος. Είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία».

Αναφορικά με τους τουριστικούς προορισμούς και τις διακοπές, είπε πως σε πολλούς (σ.σ. τουριστικούς προορισμούς) καταγράφεται μία ευρεία διασπορά, που σημαίνει «ότι αυτό μπορεί να επιστρέψει αυτό πίσω μαζί με τους παραθεριστές».

Τόνισε, δε, πως μετά την περίοδο διακοπών απαιτείται αυτοπεριορισμός επτά ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Deutsche Welle: Εχθρός της Ευρώπης ο Ερντογάν;

 

Deutsche Welle: Εχθρός της Ευρώπης ο Ερντογάν;

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν να εκβιάζονται. Οι συνεχείς τουρκικές απειλές για ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών δεν εντυπωσιάζουν τους Γάλλους» αναφέρει δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας για τον Ερντογάν, ενώ άρθρο της Die Welt επιχειρεί να φωτίσει τους λόγους που ο Γάλλος πρόεδρος, έχει σηκώσει τους τόνους κατά του Τούρκου ομολόγου του και έχει εναντιωθεί στην παραβατικότητά του στην ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει στην ημερήσια επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου η Deutsche Welle.

Η αρθρογράφος στην Die Welt κάνει λόγο για περίοδο παγετώνων στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί όχι μόνο με διαφωνίες του κοντινού παρελθόντος, όπως είναι η γενοκτονία των Αρμενίων και ο “σωστός” χαρακτηρισμός της, αλλά και με τον σημερινό ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη και τα πεπραγμένα της στην ανατολική Μεσόγειο. 

“Δεν περιμένει τη νωθρή Ευρώπη ο Μακρόν”

“Οι Γάλλοι δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν την αμερικανική εκστρατεία το 2019 για να επιτεθούν στρατιωτικά κατά των Κούρδων στη Β. Συρία” υπενθυμίζει η αρθρογράφος. “Και ότι στο κατώφλι της ΕΕ, στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ανάφλεξη, έχει εκνευρίσει τους Γάλλους. Αυτό που ξεκίνησε ως λεκτικές επιθέσεις και στοχευμένες προσβολές, έχει εξελιχθεί στο μεταξύ σε παιγνίδι επίδειξης στρατιωτικής ισχύος. Εάν δεν επρόκειτο για τη Μεσόγειο, η πιο ενδεδειγμένη εικόνα θα ήταν αυτή της πυριτιδαποθήκης”.

Αλλά τι είναι αυτό που ωθεί τον Μακρόν να αναμειγνύεται τόσο ενεργά σε αυτήν την αντιπαράθεση εδαφικών αξιώσεων από την Τουρκία, σε μια πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή; “Το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου δεν αφορά μόνο τις ενεργειακές πηγές, αλλά πολύ περισσότερο ένα γεωπολιτικό ερώτημα αποφασιστικής σημασίας” απαντά η αρθρογράφος. “Πόσο μακριά θα αφήσει η Ευρώπη τον Ερντογάν στην εκστρατεία του για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία; Σε αυτό το θέμα ο Μακρόν δεν περιμένει τη νωθρή υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θέλει να δημιουργήσει δεδομένα”. 

Εξαιρετικά ψυχρές οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν-Μακρόν

Αλλά είναι η Τουρκία εχθρός μας; Σε αυτήν την απλή, αλλά ωμή ερώτηση συνοψίζει η εφημερίδα Ouest France τη διένεξη. Η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει την απάντηση που δίνει η γαλλική διπλωματία. “ Όχι, θα ήταν παράλογο να θεωρεί κανείς εχθρό έναν νατοϊκό εταίρο, αλλά ο Γάλλος πολιτικός επιστήμων Μπρουνό Τερτέ διασαφηνίζει σε μιαν ανάλυσή του ότι εάν ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να είναι ο εχθρός της Ευρώπης, τότε πρέπει να τον αντιμετωπίζει κανείς ως τέτοιον”. 

Στο άρθρο γίνεται περιγραφή της πολυπλοκότητας του ζητήματος και των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και συνεχίζει: “Πρόκειται για το ερώτημα, πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται η ΕΕ από τις μεσογειακές χώρες και πώς αντιμετωπίζει τον Τούρκο πρόεδρο, που φαίνεται να μην τηρεί πλέον κανένα κανόνα, ακόμη κι αυτούς που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους και ενέκρινε… Αλλά μήπως ανακατεύεται ο Μακρόν σε θέματα που δεν τον αφορούν;  Ή μήπως είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που μπορεί να εναντιωθεί στον Τούρκο πρόεδρο;

Μήπως ο ευρωσωτήρας Μακρόν με τις γρήγορες αντιδράσεις του σε κρίσιμες καταστάσεις προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ή μήπως την υπονομεύει; Εάν ρωτήσει κανείς σχετικά συμβούλους του Μακρόν, δεν δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Το Μέγαρο των Ηλυσίων αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που επιδεινώνει την κατάσταση. Γίνεται λόγος για επιθετική πολιτική της Τουρκίας και για άμεσα συμφέροντα της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο.

Με άλλα λόγια η Μέρκελ προσπαθεί να αποκλιμακώσει, ο Μακρόν επιδεικνύει ισχύ. Και οι δύο προς το συμφέρον της Ευρώπης. Ίσως να έχουν διαχωρίσει τους ρόλους του καλού και του κακού… Οι Γάλλοι δεν θέλουν να εκβιάζονται. Οι συνεχείς τουρκικές απειλές για ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών εντυπωσιάζουν τους Γάλλους λιγότερο από την Γερμανίδα καγκελάριο, που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Άγκυρα”.

Εν κατακλείδι, το άρθρο μεταφέρει απόψεις πολιτικών συμβούλων του Μακρόν, για το τι ωθεί τον Γάλλο πρόεδρο να δείχνει τόση υπερκινητικότητα. “Η Γαλλία έχει μόνο ένα στόχο, να διασαφηνίζει άκρως περιπλεγμένες σχέσεις. Το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο. Τα αποθέματα είναι κάτω από τον βυθό της θάλασσας, αγωγοί για την μεταφορά του δεν υπάρχουν, ίσως η εμπορική εκμετάλλευση να μην είναι κερδοφόρα. Άρα, πολύ περισσότερο πρόκειται για το ερώτημα, ποιος έχει το λέγειν στην ανατολική Μεσόγειο, και πώς αντιδρά κανείς στις νεο-οθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν. Ακόμη κι αν οι ακτές της Γαλλίας βρίσκονται δυτικά, οι Γάλλοι αισθάνονται να θίγονται από τις ξιφομαχίες των Τούρκων. Η Μεσόγειος βρίσκεται πιο κοντά από τη Βαλτική. Τα σχέδια φυσικού αερίου είναι το καύσιμο της διένεξης, ο εθνικισμός το σπίρτο”. 


Turkish Presidency via AP, Pool

liberal.gr



Για να αντιμετωπίσουν το κόστος της μάσκας οι γονείς θα καταφύγουν στις πάνινες που πλένονται

 

Μάσκες προστασίας | Προϊόντα νυχιών | Kris Nails

Η σχολική ζωή ξεκινάει σε τρεις εβδομάδες με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού να προβληματίζει τους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Πρώτο μέλημα των γονιών είναι να προμηθεύουν με μάσκες τα παιδιά τους ώστε να προστατευτούν από την πανδημία και επειδή μετά το σχολείο τα παιδιά έχουν και φροντιστήρια θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 με 5 μάσκες καθημερινά.

Η μάσκα στο φαρμακείο κοστίζει 50 με 60 λεπτά εκτός αισχροκέρδειας που μπορεί να φτάσει και το 1€. Αυτό το κόστος των 2-2,5€ την ημέρα επιβαρύνει τον εβδομαδιαίο προυπολογισμό των γονιών που μπορεί να φτάσει και τα 15€ την εβδομάδα.

Μία λύση είναι η αγορά υφασμάτινης μάσκας που αγοράζετε μία φορά πλένεται καθημερινά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την επόμενη μέρα.

Κάποιοι γονείς υποστηρίζουν πως η πολιτεία θα έπρεπε να καλύψει το κόστος των μασκών που θα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές κατά την περίοδο της πανδημίας κάτι που εξετάζεται επίσης απο την κυβέρνηση.




Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος

 


Την παραίτησή του από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού υπέβαλε ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου.

Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα». 

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.





Μητσοτάκης στο CNN : Η Τουρκία αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες....

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στην Christiane Amanpour.

«Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN και στην Christiane Amanpour.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας. Το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο δική μου άποψη, διότι δεν νομίζω ότι πρόκειται απλώς για μια διαφωνία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Πιστεύω ότι αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε το γαλλικό Ναυτικό στην περιοχή. Γι’ αυτό βλέπετε την ΕΕ να υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο καταγγέλλοντας τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Και γι ’αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν το πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διενέξεων είναι μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης (ανεπίσημη μετάφραση):

Christiane Amanpour: Παρακολουθείτε κι εσείς πώς η απάντηση στην COVID προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανότατα είναι η αιτία για ένα μέρος της πτώσης του Προέδρου Τραμπ στις δημοσκοπήσεις. Τι συμβαίνει με εσάς; Μιλήσαμε για πρώτη φορά πριν από μήνες και τότε είχατε υπό μια έννοια υπό έλεγχο τα πράγματα αλλά σήμερα έχετε εξάρσεις με περισσότερα από 7.000 κρούσματα. Θα χρειαστεί να μπείτε ξανά σε lockdown;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα πάμε σε lockdown Christiane. Το «έξαρση» ίσως είναι ένας υπερβολικά επιθετικός όρος για να χρησιμοποιηθεί στη δική μας περίπτωση. Είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 200 ημερησίως, και όντως περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό.

Πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα πολύ επιθετικό αλλά και έξυπνο σύστημα ελέγχων για τα άτομα που έρχονται στην Ελλάδα, οπότε έχουμε έναν σχετικά εξελιγμένο αλγόριθμο που μας επιτρέπει να κάνουμε ελέγχους επιλεκτικά σε άτομα που έρχονται στην Ελλάδα. Αλλά είναι φυσιολογικό, όταν ανοίγει η οικονομία και οι άνθρωποι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων. Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Όπου υπήρχε έντονη διασκέδαση και μεταμεσονύχτια νυχτερινή ζωή, εκεί είδαμε τη συγκέντρωση των κρουσμάτων. Επομένως, έχουμε λάβει ορισμένα πρόσθετα μέτρα, τα οποία είναι ουσιαστικά τα βασικά μέτρα που όλοι γνωρίζουμε ότι αποδίδουν, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, αλλά επίσης η προστασία για τους ηλικιωμένους μας, με ειδική φροντίδα για τα γηροκομεία μας. Kαι ελπίζουμε ότι θα κρατήσουμε τα κρούσματα γύρω από έναν αριθμό που θα μπορούμε εύκολα να τα διαχειριστούμε.

Διότι αν παραμείνουν εκεί, δεν θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο να δεχθεί πίεση το σύστημα υγείας μας. Αλλά φυσικά η πρόκληση είναι επίσης να διατηρήσουμε την οικονομία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή. Προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο. H Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες. Θα ζήσουν ένα ελαφρώς διαφορετικό καλοκαίρι από αυτό που θα ζούσαν σε μία διαφορετική περίοδο. Σε ορισμένα μέρη τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ κλείνουν τα μεσάνυχτα, αλλά εκτός από αυτό η τουριστική εμπειρία παραμένει η ίδια.

Christiane Amanpour: Θέλω να σας ρωτήσω πώς οι εντάσεις με την Τουρκία, που διανύει επίσης την τουριστική περίοδο, οι οποίες προκύπτουν από μια διαφωνία, μάλλον λόγω διεκδικήσεων για πετρέλαιο και για τα ύδατα στην περιοχή. Πώς όλα αυτά επηρεάζουν την αντίδραση σας στον κορωνοϊό και όλα τα άλλα. Τι συμβαίνει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, Christiane. Αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, από την στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία, είναι ένα αυξημένο επίπεδο προκλητικότητας από πλευράς της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα. Συνεπώς, αυτό που είδαμε να συμβαίνει την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Υπάρχει μια διαφωνία με την Τουρκία αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας.

Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, διεκδικώντας αυτό που θεωρούμε ότι συνιστά ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να αμφισβητεί αυτό το δεδομένο αποστέλλοντας όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι η ταχεία κλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα είχαμε ένα συμβάν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δύο σκάφη ουσιαστικά συγκρούστηκαν και δεν είναι αυτό που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή.

Φυσικά θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που θα επιδιώξουν μία κλιμάκωση. Συνεπώς, το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν διαρκώς επικρατεί ένταση και εάν πρέπει κάθε τόσο να αντιμετωπίζουμε τον μισό τουρκικό στόλο που καταπλέει στο Αιγαίο ή στη Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τρόπος αυτός να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική, εάν θέλουμε τουλάχιστον να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Christiane Amanpour: Τι είδους βοήθεια ελπίζετε να λάβετε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η απάντηση της Τουρκίας είναι η εξής: «Απορρίπτουμε τον ισχυρισμό ότι οι έρευνες της Τουρκίας είναι παράνομες. Η Τουρκία απλώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, από παραβιάσεις άλλων. Η Ελλάδα είναι “έξω από τα νερά της” στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας πάση θυσία». Συνεπώς, εσείς λέτε ότι θέλετε διάλογο και εκείνοι λένε επίσης ότι θέλουν διάλογο. Με όλα αυτά που γίνονται και με τις διεκδικήσεις κυριαρχίας στην περιοχή υπάρχει στην πραγματικότητα περιθώριο για διάλογο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι υπάρχει περιθώριο για διάλογο, εφόσον δεν γίνονται μονομερείς ενέργειες. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι αυτές οι περιοχές είναι αμφισβητούμενες, εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν τμήμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό προτείνουμε πάντα. Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Και αυτό δεν αποτελεί μόνο δική μου άποψη, διότι δεν νομίζω ότι πρόκειται απλώς για μια διαφωνία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Πιστεύω ότι αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε το γαλλικό Ναυτικό στην περιοχή. Γι’ αυτό βλέπετε την ΕΕ να υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Και γι’ αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν το πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διενέξεων είναι μέσω της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Συνεπώς, η δική μου αίσθηση είναι ότι η Τουρκία απομονώνεται όσο προωθεί αυτές τις πολιτικές.

Να επαναλάβω ότι αυτή είναι μία συμπεριφορά που δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, αποτελεί ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως και για το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα ανέμενε κανείς από συμμαχική χώρα. Έχω θέσει το ζήτημα στον Γενικό Γραμματέα και θα το θέσω ξανά εντός του ΝΑΤΟ. Νομίζω αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν το επίπεδο της έντασης. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν είναι αυτή που έχει οδηγήσει πρώτη σε κλιμάκωση.

Christiane Amanpour: Έχετε πει ότι «ο κίνδυνος ατυχήματος προκύπτει όταν τόσες πολλές πολεμικές δυνάμεις συγκεντρώνονται σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο». Γνωρίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο αυτήν την εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Ποιες ακριβώς θέλετε να είναι οι ενέργειες των ΗΠΑ και της ΕΕ; Επιδιώκετε κυρώσεις ή παρέμβαση των ΗΠΑ; Όπως λέτε, είστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ εξετάζουν ήδη την περίπτωση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό σας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα έχει προμηθευτεί ένα ιδιαίτερα προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ήμασταν πάρα πολύ συγκεκριμένοι: Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα έναν κατάλογο επιλογών, στον οποίο θα περιγράφεται σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα μπορούσαν να εξεταστούν, εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια στάση. Εάν όντως η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πιστεύω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να την αποτρέψουμε από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Πραγματικά θα ευχόμουν να μην συνέβαινε αυτό και η Ελλάδα να μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς πρότεινα στον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, όμως, έκτοτε η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια για την Τουρκία να αλλάξει την προσέγγισή της. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική σχέση της με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά.

Christiane Amanpour: Θέλω να σας ρωτήσω για ένα δημοσίευμα στους «New York Times», σχετικά με καταγγελίες ότι εσείς, η κυβέρνησή σας, έχετε απελάσει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο, σε περίπου 31 περιστατικά, οδηγώντας τους στα όρια των ελληνικών υδάτων, εγκαταλείποντάς τους σε μη ασφαλείς λέμβους. Κάτι που, όπως γνωρίζετε, είναι παράνομο βάσει Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μπορείτε να μου πείτε, έχει συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν έχει συμβεί. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος Christiane, συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα και την προηγούμενη φορά που συνομιλήσαμε. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Έχουμε μία αυστηρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική διαχείρισης συνόρων.

Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα αποτελούν επίσης προσβολή για το Λιμενικό Σώμα μας. Το ελληνικό Λιμενικό έχει κυριολεκτικά διασώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα. Και τα νησιά μας πάντοτε παρείχαν καταφύγιο σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

Αλλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως όπλο το μεταναστευτικό πρόβλημα. Απείλησε την Ευρώπη και την Ελλάδα ότι θα στείλει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Τότε είπαμε «όχι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Υπήρχαν παρόμοια δημοσιεύματα κι όλα προερχόμενα από την ίδια πηγή, όλα τα δημοσιεύματα ουσιαστικά προέρχονται από την Τουρκία. Άρα, θα έλεγα ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους που ασκούν αυτού του είδους την ερευνητική δημοσιογραφία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στον έλεγχο τον πηγών τους.

Christiane Amanpour: Πρωθυπουργέ, για τους «New York Times», ξέρω ότι έχετε διαβάσει το άρθρο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε απαντήσει στους «New York Times»…

Christiane Amanpour: Επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια και δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές και -όπως σωστά αναφέρετε- την τουρκική Ακτοφυλακή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, έχουμε απαντήσει στους «New York Times». Πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή, και εάν ποτέ υπάρξει, Christiane, κάποιο περιστατικό ή συμπεριφορά που δεν συνάδει με αυτά που έχουμε πει στο Λιμενικό μας να κάνει, πάντοτε θα ερευνάται.

Αλλά, και πάλι, είναι κάπως παράξενο ότι στρέφουν το δάχτυλο προς την Ελλάδα τη στιγμή που γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει κατά τους τελευταίους μήνες και πώς μετανάστες και πρόσφυγες, απελπισμένοι άνθρωποι, ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο από την Τουρκία.

Είναι επίσης ξεκάθαρο σε εμένα -και αυτό αναγράφεται στην απάντηση που στείλαμε στους «New York Times»- ότι όλοι οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα έρχονται από μία χώρα που είναι ασφαλής για αυτούς. Δεν διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ασφαλής προορισμός για αυτούς.

Επομένως, οφείλω να επισημάνω ότι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πληροφοριών από την Τουρκία έχουμε υπάρξει θύματα μιας μεγάλης εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Αλλά, και πάλι, εάν υπάρξει οποιοδήποτε περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί, οποιαδήποτε υπερβολή, ανά πάσα στιγμή, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσει. Η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται το κράτος δικαίου. Έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πολλοί εξ αυτών θα ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, θα αφομοιωθούν. Εργαζόμαστε με την Ευρώπη για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να είναι εταίροι μας σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνοι στη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Είμαστε η πρώτη χώρα που έχει οργανώσει επιστροφές σε χώρες προέλευσης, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Άρα έχουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, που ναι, έχει στη βάση της την ανάγκη να προστατεύσουμε τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας.