Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ο εισαγγελέας ζητά τους φακέλους ασθενών από την κλινική «Ταξιάρχαι»


Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της κλινικής.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στη Γερμανία


Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Γερμανία, με τα συνολικά κρούσματα να πλησιάζουν τα 150.000.

Ακόμη 215 άνθρωποι έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων από την πανδημία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να φθάνει έτσι τους 5.094, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το "Robert Koch-Institut".

Πάντως, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν συγκριτικά χαμηλότερος από αυτόν του προηγούμενου 24ωρου (281).

Ταυτόχρονα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη γερμανική επικράτεια αυξήθηκαν κατά 2.352, φθάνοντας έτσι τα 148.046, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός της προηγουμένης ήταν λίγο κατώτερος (2.237).


Πηγή : news247.gr


4 λαθρομετανάστες στην Μαλακάσα έσπασαν την καραντίνα στη δομή της και απέδρασαν


Τέσσερις λαθρομετανάστες Αφγανικής υπηκοότητας που μπήκαν παράνομα στην χώρα, έσπασαν την καραντίνα, στην οποία έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι τέσσερις λαθρομετανάστες έφυγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστο πώς δείχνοντας το πόσο εγκληματικά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι είναι. 

Η απουσία τους διαπιστώθηκε στην καταμέτρηση και αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Από την έρευνα προέκυψε η πληροφορία πως είχαν σκοπό με το τρένο να κατευθυνθούν στον Σταθμό Λαρίσης. Στον σταθμό έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που εντόπισαν και συνέλαβαν δύο από τους τέσσερις λαθρομετανάστες.

Εννοείται ότι με συνοπτικές διαδικασίες πρέπει να απελαθούν άμεσα γιατί είναι επικίνδυνοι.


Παράταση του δικαστικού έτους για ένα μήνα



Παρατείνεται για ένα μήνα το δικαστικό έτος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της δικαιοσύνης από την επιδείνωση της συσσώρευσης αδίκαστων υποθέσεων.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 16 Ιουλίου και το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει την πρώτη Σεπτεμβρίου αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που άνοιγαν τα δικαστήρια.

Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της τροπολογίας η παράταση του δικαστικού έτους και ως εκ τούτου η μείωση των δικαστικών διακοπών κρίνεται ως αναγκαία κίνηση για να δικαστούν κάποιες υποθέσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει και στη δικαιοσύνη, λόγω της υπολειτουργίας της εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές διακοπές ξεκινούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες την πρώτη Ιουλίου και τελείωναν στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δικαστικές διακοπές στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως δικαστικές ενώσεις και ενώσεις εισαγγελέων, όχι όλες, είχαν αντιδράσει στη φετινή παράταση του δικαστικού έτους, ενώ ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Χαλκιάς με δήλωση του τάχθηκε υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους το καλοκαίρι, όπως και έγινε, κρίνοντας το μέτρο αναγκαίο λόγω της μακράς υπολειτουργίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κενό ασφαλείας στο 13033 – Τι θα κάνουμε για να προστατευτούμε αν λαβουμε αυτό το sms



Κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στον πενταψήφιο αριθμό 13033, όπου στέλνονται sms για τις μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω καραντίνας, το οποίο μπορεί να επιτρέπει την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας TwelveSec προειδοποιεί πως το κενό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για την εξαπάτηση των πολιτών. 

«Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς “κρατικές” οδηγίες», σημειώνει στην έκθεσή της εταιρείας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από το οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών. 

Ωστόσο, αυτή η αδυναμία δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων και είναι γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια.

Η TwelveSec υπογραμμίζει ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία της υπηρεσίας 13033 να προωθήσουν μια «εκστρατεία» ενημέρωσης που θα εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από κακόβουλες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας παραδέχονται ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, καθώς είναι θέμα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Οι ίδιες πηγές συμβουλεύουν τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν και προσθέτουν ότι το 13033 έχει μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, η οποία περιορίζεται στην επιβεβαίωση που αποστέλλεται για τις μετακινήσεις.

«Σε καμία περίπτωση ο πενταψήφιος αριθμός δε θα στείλει μήνυμα ως Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά ούτε θα ζητήσει ποτέ σε πολίτες να μπουν σε κάποιο λινκ», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας τονίζει ότι «το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκέπτεται διευθύνσεις URL που λαμβάνονται από την υπηρεσία 13033 και ότι η υπηρεσία 13033 δεν θα τους στείλει μηνύματα που να ζητούν να πληρώσουν πρόστιμα ή να τους ζητήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε τέτοιο μήνυμα

Οι πολίτες σε περίπτωση που λάβουν τέτοια μηνύματα θα πρέπει να τα αγνοούν και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές. Από την πλευρά τους, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν ότι οι εφαρμογές για μαζική αποστολή SMS είναι πιο «ευάλωτες» σε κακόβουλες ενέργειες, ωστόσο πρακτικά είναι δύσκολη η εξαπάτηση μέσω μηνυμάτων καθώς οι χρήστες που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να εντοπιστούν.

Πάντως, ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν μόνο οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αναβαθμίζοντας τα δίκτυά τους, γεγονός το οποίο βέβαια έχει και το αντίστοιχο κόστος.


Πηγή: skai.gr




Εντοπίστηκε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων




Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίσθηκε την 21-4-2020 στον Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών σε συνεργασία με την Ο.Π.Κ.Ε.

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση. Αναζητούνται οι συνεργοί του.

Ειδικότερα, στις ανωτέρω Υπηρεσίες μετά από διερεύνηση πληροφοριών για ομάδα αλλοδαπών που καταρτίζει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία εν συνεχεία διοχετεύει προς πώληση σε μετανάστες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, έναντι του ποσού των (300) ευρώ, εντοπίσθηκε ο 35χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Στη συνέχεια, εντοπίσθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ψηφιακός εκτυπωτής, πλαστικοποιητής, φορητός υπολογιστής
Κινητά τηλέφωνα
Πλήθος πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων
11.373 ψηφιακές καταχωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων επεξεργασμένων και μη, διαφόρων χωρών κυρίως Ε.Ε.
Εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε ο κατηγορούμενος ανέρχεται στο ποσό των 3.300.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας τόσο τον αριθμό των κατασχεθέντων – ανευρεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων, όσο και των ανευρεθέντων ψηφιακά επεξεργασμένων εγγράφων.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη, εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, καθώς και πανευρωπαϊκής Δράσης του Προγράμματος EMPACT , της οποίας ηγείται η χώρα μας και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Τουρκία



Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Τουρκία ξεπέρασε σήμερα τις 100.000, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Συνολικά 101.790 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κοτζά.

Η ασθένεια προκάλεσε τις τελευταίες 24 ώρες 115 θανάτους και 3.116 νέα κρούσματα, ανέφερε ο υπουργός με ανάρτησή του στο twitter.

Συνολικά στη χώρα 2.491 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με την Covid-19.

Σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου κατ’οίκον περιορισμού διάρκειας τεσσάρων ημερών σε 31 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Το μέτρο αυτό για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων κατά της πανδημίας, όπως το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, την απαγόρευση συναθροίσεων και το κλείσιμο πολλών δημόσιων χώρων και καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων.

Η τουρκική ιατρική ένωση, η οποία εκπροσωπεί το 80% των γιατρών της χώρας, ανακοίνωσε χθες ότι σχεδόν 3.500 εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν μολυνθεί, 24 εκ των οποίων πέθαναν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά – Ποιοι το δικαιούνται



Έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Με Κοινή Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπεται η καταβολή επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης, ύψους 100 ευρώ, για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο. Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αφορά τόσο μονογονεϊκές οικογένειες, όσο και νοικοκυριά με δύο γονείς, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά.

Η δαπάνη της ενίσχυσης, η οποία θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του τομέα της Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέρχεται σε 8,422,700 ευρώ και θα δοθεί σε περίπου 63.900 νοικοκυριά, που ήδη λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το μέτρο αυτό αποτελεί έκτακτη ενίσχυση των οικογενειών που πλήττονται από τον κορονοϊό και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών της υφυπουργού Εργασίας για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.



newsit.gr


Το μυστήριο της «σιωπηλής υποξίας» που σκοτώνει ύπουλα ασθενείς με κορωνοϊό


Όσους περισσότερους ασθενείς με Covid-19 καλούνται οι γιατροί να δουν, τόσο συχνότερα διαπιστώνουν κάτι παράξενο: άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζουν δύσπνοια.

Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «σιωπηλή υποξία» (ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών), σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς καταλήγουν στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση από όσο αισθάνονται οι ίδιοι.

Ενώ οι πνεύμονες τους είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι πνεύμονες τους δεν οξυγονώνουν καλά το αίμα τους, όμως οι ασθενείς νιώθουν σχετικά καλά, τη στιγμή που οι γιατροί αναρωτιούνται αν πρέπει να τους διασωληνώσουν.

Σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο έμπειρος επί 30 χρόνια εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν τονίζει ότι αν οι ασθενείς που δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, έχουν παλμικά οξύμετρα (συσκευές μέτρησης του οξυγόνου τους και παράλληλα των παλμών της καρδιάς) στο σπίτι τους, τότε θα μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια πιο έγκαιρα και έτσι ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ίδιος προτείνει ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν βρεθεί με τεστ θετικοί στον κορωνοϊό, πρέπει επί δύο εβδομάδες να ελέγχουν μόνοι τους το οξυγόνο τους μέσω οξύμετρου. Το ίδιο και όσοι δεν έχουν κάνει τεστ, αλλά έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει ο Λέβιταν, πολλοί ασθενείς με Covid-19 «είναι άρρωστοι στο σπίτι τους για μια περίπου εβδομάδα με πυρετό, βήχα, ανακατωσούρα στο στομάχι και κόπωση, όμως δύσπνοια εμφανίζουν μόνο τη μέρα που αποφασίζουν πια να πάνε στο νοσοκομείο. Η πνευμονία τους σαφώς εξελισσόταν επί μέρες, όμως εωσότου νιώσουν ότι έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο, ήταν συχνά σε κρίσιμη πια κατάσταση».

Όπως επισήμανε, «η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με πνευμονία Covid-19 είχε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη διαλογή, φαινομενικά ασύμβατα με την επιβίωση τους, όμως χρησιμοποιούσαν κανονικά το κινητό τηλέφωνο τους, καθώς τους εξετάζαμε. Μολονότι ανέπνεαν γρήγορα, είχαν σχετικά ελάχιστη αναπνευστική δυσφορία, παρά τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και την τρομερή πνευμονία που έδειχναν οι ακτινογραφίες τους».

Οι ασθενείς αντισταθμίζουν το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα τους, αναπνέοντας πιο γρήγορα και πιο βαθιά, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τελικά, περίπου το 20% των ασθενών με πνευμονία Covid-19, σύμφωνα με τον Λέβιταν, θα επιδεινωθούν εκδηλώνοντας οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό εξηγεί γιατί ασθενείς με σιωπηλή υποξία μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά, παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερη δύσπνοια.

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι γύρω στο 97% (με μια γκάμα από το 94% έως το 100%) και αν πέσουν κάτω από 90%, τότε γίνονται ανησυχητικά, καθώς ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σύγχυσης, λήθαργου ή άλλων διαταραχών. Αν το οξυγόνο πέσει κάτω από το 80, αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης σε ζωτικά όργανα.

Ορισμένοι ασθενείς με Covid-19 εισάγονται στο νοσοκομείο με οξυγόνο κοντά στο 80% (ακόμη και με 50%, σύμφωνα με τον Λέβιταν), παρόλα αυτά έχουν νοητική διαύγεια και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη αναπνευστική δυσφορία ή είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την πραγματική έλλειψη οξυγόνου στο σώμα τους. Ποια ακριβώς είναι η εξήγηση γι’ αυτό, είναι ακόμη ασαφές. Πιθανώς οι πνεύμονες ορισμένων ασθενών έχουν εκ φύσεως καλή ελαστικότητα, οπότε νιώθουν λιγότερο την επίπτωση της έλλειψης οξυγόνου, ενώ μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί -λόγω άλλων χρόνιων παθήσεων- να έχουν συνηθίσει να ζουν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, μπορεί επίσης να δημιουργεί την υποξία, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο και εντατικολόγο δρα Μαρκ Μος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, κάνοντας ζημιά στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στους πνεύμονες, χωρίς όμως οι τελευταίοι να επηρεάζονται ιδιαίτερα, με συνέπεια το επίπεδο του οξυγόνου να πέφτει, αλλά ο ασθενής να αναπνέει σχεδόν κανονικά.

Ο δρ Άσθα Τσίχρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ επεσήμανε στο Live Science ότι οι γιατροί στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει πλέον να διαχωρίζουν τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και δύσπνοια, από εκείνους με επίσης πεσμένο οξυγόνο αλλά χωρίς δύσπνοια. Στην αρχή της πανδημίας, γνωρίζοντας ότι ένας ασθενής με Covid-19 μπορεί να επιδεινωθεί απότομα, οι γιατροί έτειναν να βάζουν γρήγορα μηχανικούς αναπνευστήρες σε όλους τους ασθενείς με υποξία.

Τώρα, έχει γίνει σταδιακά αντιληπτό ότι όσοι δεν έχουν δύσπνοια, συχνά γίνονται καλά χωρίς ανάγκη διασωλήνωσης, απλώς τροφοδοτούνται με οξυγόνο από τη μύτη ή μέσω μάσκας. Από την άλλη, οι υποξικοί ασθενείς με δυσκολία αναπνοής και ταχυπαλμία είναι αυτοί που συνήθως διασωληνώνονται και το οξυγόνο παρέχεται μηχανικά μέσω της τραχείας τους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Υόρκης ενδέχεται να έχουν μολυνθεί!



Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το 13,9% από αυτούς έφεραν αντισώματα του νέου κορωνοϊού, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Πολιτείας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.

Ο Κουόμο διευκρίνισε ότι η μελέτη αυτή είναι προκαταρκτική και περιορισμένη, λόγω άλλων παραγόντων. Όπως τόνισε, εξετάστηκαν άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνους που παραμένουν σε αυτοαπομόνωση στα σπίτια τους. Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση ανά περιοχή: στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας το ποσοστό ήταν μόνο 3,6%.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν άλλοι 438 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 474 νεκρούς που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο απολογισμό.

Ο Κουόμο είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας και ο γενικός εισαγγελέας θα εξετάσουν τις περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων για την καταπολέμηση της Covid-19 από οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


1.175 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια για άσκοπες μετακινήσεις



Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 23 Απριλίου:

για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (20) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:

(11) στην Αττική,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία και
(1) στη Θεσσαλονίκη.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ) και αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.099) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (712) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.175) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(445) στην Αττική,
(161) στη Θεσσαλονίκη,
(67) στη Δυτική Ελλάδα,
(59) στην Κρήτη,
(89) στην Κεντρική Μακεδονία,
(75) στα Ιόνια Νησιά,
(50) στην Πελοπόννησο,
(41) στη Θεσσαλία,
(56) στο Βόρειο Αιγαίο,
(39) στη Στερεά Ελλάδα,
(45) στο Νότιο Αιγαίο,
(33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(13) στην Ήπειρο και
(2) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (50.486) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (8) άτομα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (496) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (476) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε τους ίδιους και λιγότερους για να μοιράζει λεφτά! Τα μοιραζόταν με μόλις 100



Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης. Στρέφοντας δε τα βέλη του κατά του υπουργού Εργασίας, και σημείωσε πως «όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πλήρη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά της διαδικασίας και προαναγγέλλουν πως σύντομα όλη η διαδικασία των vouchers «θα χτιστεί υπό νέες βάσεις αξιοκρατίας και εμπιστοσύνης».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά στην χώρα, είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην διαδικασία περισσότερα από 2.500 κέντρα δια βίου μάθησης την ώρα που όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ τις δουλειές τις μοιράζονταν μόλις 100», λένε από την κυβέρνηση και τονίζουν ότι «ανοίξαμε την διαδικασία για να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι μπορούσαν για να υπάρχει πλουραλισμός. Τελικώς αυτοί που πληρούσαν τα κριτήρια ήταν περίπου 400 δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους ‘μοιράζονταν τις δουλειές’ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πάροχοι της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης είναι οι ίδιοι που και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρείχαν τις πλατφόρμες, άρα εάν είναι σκάνδαλο όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και τότε σκάνδαλο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν κουνούν το δάχτυλο από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν και επί διακυβέρνησής του, την δουλειά την έπαιρναν οι ίδιοι. Καμμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει αλλάξει την μετοχική της σύνθεση το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πεπραγμένα του στην υπόθεση των ΚΕΚ τονίζοντας πως «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνάει το δάχτυλο για τα ΚΕΚ όταν η αρμόδια για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων παραιτήθηκε καταγγέλλοντας φωτογραφικούς διαγωνισμούς και εύνοια του υπουργείου εργασίας υπέρ των μεγάλων ΚΕΚ και μάλιστα σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων».

«Μόλις τέσσερα χρόνια πίσω, την παραίτησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως Διαχειρίσης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας έδινε τότε η Δήμητρα Χαλικιά. Τόσο γρήγορα το ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναφέρουν από την κυβέρνηση.

Η γενική γραμματέας Δήμητρα Χαλικιά σε επιστολή της τότε προς το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε ότι η υπουργός, όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας στο περιεχόμενο πρόσκλησης για την πρόσληψη ανέργων σε 34 δήμους, κατηγόρησε εκείνη ότι «ζήτησε από το ΑΣΕΠ να βγάλει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη πρόσκληση».


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ήταν προσεκτικός στις κατηγορίες για οικονομικό σκάνδαλο γιατί τα εν λόγω ΚΕΚ είχαν αξιοποιηθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την θητεία του αφού συνολικά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ έναν μήνα πριν τις εκλογές είχαν τρέξει προγράμματα αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Κ Αχτζιόγλου κρύβεται και δεν έχει απαντήσει εάν έδωσαν τα 250.000.000€, αλλά την άλλη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει τα στοιχεία στην βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει ώστε να είναι πιό προσεκτικός την επόμενη φορά που θα θέλει να στήσει σκάνδαλο.




Συνελήφθησαν 2 κακοποιοί για ένοπλες ληστείες στην Καλλιθέα, το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο και την Νέα Σμύρνη



Συνελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο ημεδαποί οι οποίοι όπως προέκυψε ενέχονται σε μεγάλο αριθμό ένοπλων ληστειών κυρίως σε καταστήματα, στις περιοχές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Παλαιού Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης.

Η σύλληψη τους επετεύχθη στο πλαίσιο ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για περιστατικά ληστειών, που έλαβαν χώρα κυρίως μετά την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα ο πρώτος 29χρονος συνελήφθη, πρωινές ώρες της Δευτέρας 6 Απριλίου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, μετά από ένοπλη ληστεία που διέπραξε, σε κατάστημα - ταχυφαγείο, στο Νέο Κόσμο και βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.

Ο δεύτερος 35χρονος συνελήφθη, Τρίτη 21 Απριλίου από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας γιατί σε σακούλα με ρούχα που παρέδωσε σε αστυνομικούς των κρατητηρίων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης.

Ο ρουχισμός προορίζονταν για κρατούμενο που είχε συλληφθεί το περασμένο Σάββατο 18-04-2020, για τη διάπραξη 10 ένοπλων ληστειών.

Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι ο 35χρονος συλληφθείς εμπλέκεται σε 11 ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, από τις οποίες 4 διέπραξε από κοινού με τον 29χρονο συλληφθέντα.

Τις ένοπλες ληστείες διέπραξαν σε καταστήματα (super-market, mini market, φαρμακεία, ταχυφαγεία, κ.λπ.) σε περιοχές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Παλαιού Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης.

Σημειώνεται ότι, οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές κατά το παρελθόν -για κατά περίπτωση- ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ ο 35χρονος είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Νοέμβρη από Σωφρονιστικό Κατάστημα όπου εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για ληστείες κ.α. αδικήματα.


Εγκληματικά ανεύθυνοι οι Ρομά στην Λάρισα απειλούν να σπάσουν την καραντίνα



Πολλές είναι οι αντιδράσεις στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας μετά την ανακοίνωση ότι συνεχίζεται η καραντίνα.

Τη διατήρηση της καραντίνας σε ένα κομμάτι του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, για ακόμη επτά ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία εξέλιξης του covid-19 στη χώρα μας.

Η ανακοίνωσή του αυτή έφερε αντιδράσεις από τους κατοίκους που παραμένουν σε καραντίνα, οι οποίοι αναζητούσαν το «γιατί» σε συνομιλίες τους με αστυνομικούς που επιβλέπουν την καραντίνα.

Κάτοικοι δήλωσαν στο Open ότι τήρησαν ευλαβικά την καραντίνα και περίμεναν μετά τα 115 αρνητικά δείγματα ότι θα έληγε σήμερα. Στο σημείο έφτασαν περιπολικά ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή έσπευσε ο δήμαρχος της Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και συνομίλησε με τους κατοίκους.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Θα σπάσουμε την καραντίνα όλοι μαζί» λένε οι κάτοικοι στην κάμερα.

Πηγή: larissanet.gr


Όταν είσαι ανεύθυνος τρομολάγνος! Ξαναχτύπησε ο Ραγκούσης χωρίς ίχνος ντροπής!



Τα κρούσματα κορονοιού ελέγχονται, το κρούσμα Ραγκούσης που μολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχεται με τίποτα.

Μόνο χυδαιότητα και καιροσκοπισμός χαρακτηρίζει τον Ραγκούση, που συνεχίζει ανεξέλεγκτα να προκαλεί χωρίς να προσφέρει σε τίποτα, ούτε στο κόμμα του, που με τα όσα γράφει και λέει του κάνει μεγάλο κακό.

Με χυδαιότητα και εγκληματική ανευθυνότητα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ άφησε υπονοούμενα για το εάν λέει την αλήθεια η κυβέρνηση στο θέμα του κορωνοϊού, σχολιάζοντας τον εντοπισμό των κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter:

«Μετά τα μαζικά κρούσματα στο Κρανίδι και σήμερα στο Περιστέρι, μακάρι να μην συμβαίνει και να μην εξελίσσεται στην ελληνική κοινωνία κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από όσα μας έχουν πει».

Μετά τα μαζικά κρούσματα στο Κρανίδι και σήμερα στο Περιστέρι, μακάρι να μην συμβαίνει και να μην εξελίσσεται στην ελληνική κοινωνία κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από όσα μας έχουν πει.
Προβολή εικόνας στο Twitter


Βυθισμένοι στα σκάνδαλα στον ΣΥΡΙΖΑ έτρωγαν και μοίραζαν λεφτά με ντοκουμέντα!!



Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τις υπογραφές του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και της πρώην υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχαν "τρέξει" προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ μέχρι και την παραμονή των εκλογών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτικά, μία λίστα με αποφάσεις προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσω ΚΕΚ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
19/9/2016
Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης
Περίοδος Σκουρλέτη
Ποσό: 89.000.000 €
  
15/11/2018
Πρόγραμμα Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων 25-29 ετών
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό: 17.570.000 


15/11/2018
Πρόγραμμα Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων 30-45 ετών
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό: 11.740.000 


20/11/2018
Πρόγραμμα Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων ιδιωτικού τομέα
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό 23.821.500 


30/1/2019
Πρόγραμμα Προώθηση Απασχόλησης μέσω Κοινωφελών Προγραμμάτων
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό: 49.586.529 


10/4/2019
Παρεμβάσεις ενίσχυσης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό: 30.996.000 


10/6/2019
Πρόγραμμα Κατάρτισης Ανέργων
Περίοδος Αχτσιόγλου - Χαρίτση
Ποσό: 48.900.000 €

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα στη Βουλή κατέθεσε επιπλέον στα πρακτικά τις καταγγελίες της πρώην γγ του υπουργείου Εργασίας κας Χαλκιά ότι η πρώην υφυπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επιδοτήθηκε από Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο ίδιος, δε, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί τονίζοντας: «Ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός να παραιτηθεί κανείς; Και ζητάτε απο εμάς παραιτήσεις που το διορθώσαμε; Αυτό λέγετε πολιτική υποκρισία. Θα γυρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ η λάσπη».


Πηγή : omathaalithias.gr


Η εγκληματική ανευθυνότητα στην κλινική στο Περιστέρι είχε αποτέλεσμα 28 νέα κρούσματα


Σχετικά με τη δομή υγείας στα Δυτικά προάστια, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν ακόμη και η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε, ότι η δομή στεγανοποιήθηκε, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος επιστημονικός και υπεύθυνος διοικητικός. Ο υφυπουργός σε αυστηρό ύφος, είπε ότι "οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών".

Πρέπει, πρόσθεσε να "είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν".

Κάλεσε όλους όσους εργάζονται σε δομές υγείας να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο.

Ο λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσίδρας αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας «Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις». Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνηση μας.

«Σε δύο χώρους που δεν υπήρχε η ανάλογη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε, από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό» τόνισε αναφερόμενος στα πρόσφατα νέα κρούσματα σε μονάδες υγείας.

«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνηση μας και να δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης», συνέχισε επισημαίνοντας πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικοι για τους πολλούς που προσέχουν.

Στην δομή στα Νότια προάστια, με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και των δύο ιδιωτικών κλινικών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κινήθηκε μετά την επιβεβαίωση για την ύπαρξη κρουσμάτων με βάση τη νομοθεσία ( άρθρο 285) που προβλέπει βαριές ποινές για τις παραβάσεις της νομοθεσίας και η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές ως και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.