Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Χειροπέδες σε επικίνδυνο Ρομά με τελεσίδικη καταδίκη και πλήθος δικογραφίες


 

Έξω από το χωριό του σε περιοχή του Πύργου εντόπισαν οι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων Ηλείας έναν Ρομά που είχε καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για την εμπλοκή του σε ληστεία, αλλά εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο 31χρονος φυγόποινος, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος κακοποιός, συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, ο οποίος διέταξε τον εγκλεισμό του σε κατάστημα κράτησης, σε εκτέλεση της τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πατρών.

Μάλιστα, σε βάρος του νεαρού Ρομά εκκρεμούν και πλήθος άλλες δικογραφίες για ληστείες, κλοπές και άλλα αδικήματα που είχε διαπράξει στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή, για τις οποίες αναμένεται να κληθεί σύντομα να λογοδοτήσει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.





Δέν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια Σούνακ τώρα ζητάει συγνώμη που έφυγε απο τις εκδηλώσεις


 

Ένας ακατάλληλος βρετανός πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ που έχει ξεφτιλιστεί πολλές φορές όπως με την επ΄'ισκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βρεατανία, ζήτησε συγγνώμη επειδή αναχώρησε πρόωρα χθες, Πέμπτη, και δεν παρέστη στη μείζονα και σημαντική διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της D-Day, της Ημέρας της Απόβασης στη Νορμανδία, για να δώσει μια προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη στη χώρα του.

Ο Σούνακ μόλις κατάλαβε την νέα ξεφτίλα, είπε ότι «ήταν λάθος» να μην μείνει στη Γαλλία για τη διεθνή αυτή εκδήλωση, αφού είχε παραστεί νωρίτερα στη βρετανική εκδήλωση στη Νορμανδία.

«Μετά την ολοκλήρωση της βρετανικής εκδήλωσης στη Νορμανδία, επέστρεψα στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο X ο Σούνακ χωρίς να ντρέπεται.

«Νοιάζομαι πολύ για τους βετεράνους και ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω το Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό εκδηλώσεων στο Πόρτσμουθ και στη Γαλλία κατά τις δύο τελευταίες ημέρες και να συναντήσω αυτόυς που πολέμησαν τόσο θαρραλέα. «Ήταν λάθος να μην μείνω περισσότερο στη Γαλλία και ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε.

Ο Σούνακ επικρίθηκε έντονα για την απόφασή του να μην παραστεί στην εκδήλωση με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να επιστρέψει στη Βρετανία για μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος, και ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκεντρώθηκαν στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, για να τιμήσουν την 80η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων, σημείο καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σούνακ εκφώνησε ομιλία στη βρετανική εκδήλωση στη Νορμανδία, αλλά ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας του σε άλλες εκδηλώσεις σε υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τον Μπάιντεν, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε εκδήλωση μνήμης που έγινε αργότερα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σούνακ έφυγε νωρίς από τις εκδηλώσεις για να δώσει προεκλογική συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις περίπου 20 μονάδες από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, και ο Σούνακ θεωρείται τελειωμένος και δεν θα στεναχωρηθεί κανένας αυτό είναι σίγουρο.



Νέα ξεφτίλα Αντώναρου για την παρουσία του Τάιλερ στο πλευρό του Κασσελάκη στο Σύνταγμα τον έμπλεξε με τον Αγ. Βαλεντίνο

 


Την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να καλέσει στην εξέδρα της ομιλίας του στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, κλήθηκε να σχολιάσει στο MEGA, το νούμερο αποτυχημένος μελλοντολόγος - αστρολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αντώναρος.

«Είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο. Αυτό που διαφοροποιεί τον κ. Κασσελάκη είναι ότι φέρνει τούμπα τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική» υποστήριξε αρχικά ο  Αντώναρος για να δώσει έμφαση στην ξεφτίλα.

Στην παρατήρηση ότι αυτή η κίνηση θύμισε Τραμπ, ο αποτυχημένος μελλοντολόγος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «υπάρχουν και άλλα πράγματα. Στη Μ. Βρετανία είθισται ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται με τη σύζυγό του», μπλέκοντας τα πάντα όλα για να δικαιολογήσει την κίνηση Κασσελάκη.

Και για να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά είπε «Είναι κακό να φέρει κάτι από την Αμερική; Γιορτάζουμε και τον Άγιο Βαλεντίνο που είναι και αυτό αμερικανιά» πρόσθεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος και νομίζει ότι αυτό που είπε ήταν σοβαρό και έπεισε τον κόσμο που γελάει για ακόμα μία φορά μαζί του.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του κατά της τοξικότητας



Συνέντευξη σε αυτοκίνητο εν κινήσει έδωσε στον ηθοποιό και YouTuber Γιάννη Σαρακατσάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών, στην μάχη κατά της τοξικότητας, ενώ αποκάλυψε τα δύο βιβλία που διάβασε το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι ευρωεκλογές μας νοιάζουν γιατί πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα λαμβάνονται στο ευρωκοινοβούλιο. Έχει λοιπόν σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που θα εμφανίζονται με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό που θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια αφορά τις ζωές μας, δεν είναι αφηρημένη έννοια οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πρέπει να πολεμήσουμε την αδιαφορία ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας αφορούν. Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο ή η πρόεδρος της Κομισιόν. Το Ευρωκοινοβούλιο ρυθμίζει σε ένα βαθμό και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ρυθμίζει ποιες χώρες είναι στη ζώνη Σένγκεν».


«Εντός της Ευρώπης υπάρχουν πολλοί αντιευρωπαϊστές όπως το ΚΚΕ που εκλέγει ευρωβουλευτές. Είναι κρίσιμο να υπάρχει πλειοψηφία που στηρίζει την Ευρώπη» πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι «η ΝΔ είναι κόμμα ταυτισμένο με την Ευρώπη, ο ιδρυτής μας ο Κώστας Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη το 1974. Είμαστε ένα κόμμα που ξέρει πώς να διαπραγματεύεται στην Ευρώπη. Είμαστε το μεγαλύτερο ευρωκόμμα, είμαστε το μεγαλύτερο ποσοστιαία κόμμα του ΕΛΚ». Την ίδια ώρα, όμως, παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν ισχύει η εθνική σύμπνοια στο Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο. Δυστυχώς μεταφέρουμε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση εκεί. Υπήρξαν ευρωβουλευτές που πρότειναν την περικοπή κονδυλίων θεωρώντας ότι έτσι τιμωρούν την κυβέρνηση».

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης ρώτησε τον πρωθυπουργό και για την τοξικότητα στην πολιτική, με τον κ. Μητσοτάκη αρχικά να σημειώνει ότι «η Δημοκρατία είναι η δυνατότητα να επιλύουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο και να μεταβιβάζουμε την εξουσία χωρίς πάθη. Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί. Δυστυχώς στην εποχή του διαδικτύου αυτό δεν ισχύει σε κάποιο βαθμό πια. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν πάνε πίσω και αναπαράγουν αυτή την τοξικότητα και προωθούν εν γνώσει τους fake news».

«Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα γιατί σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι, ή θα παρακολουθούμε μόνο τους ανθρώπους με τους οποίους ταυτιζόμαστε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση πώς απαντά ο ίδιος και πώς διαχειρίζεται αυτή την τοξικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «όταν πολιτεύεσαι ξεκινάς με την αρχή ότι δεν σε αγαπούν όλοι, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκλογές. Το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας αλλά αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του. Όσο κι αν είμαι σκληραγωγημένος με την κριτική, τα πολύ κακοπροαίρετα σχόλια σε επηρεάζουν. Τη χρήσιμη κριτική την ακούμε, αλλά είναι άλλο να επιτίθενται σε μένα και άλλο να ακουμπάνε την οικογένεια, εκεί είναι πιο επώδυνα και δύσκολα τα πράγματα».

«Πέρασαμε με τη Μαρέβα 7 χρόνια, από όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ, που τη στόχευσαν συνειδητά με λάσπη. Εγώ έχω το γκλάμουρ της δουλειάς, η οικογένεια όχι, βάζει πλάτη, έκανε μεγάλες υποχωρήσεις και το να δέχεται και λάσπη είναι πολύ. Καλά κάνει και καταφεύγει στη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος για τα παιδιά του είπε ότι «το κάθενα τα χειρίζεται διαφορετικά. Ο γιος μου είναι πιο ενεργός και του είπα ότι αν είσαι ενεργός, πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούσεις πράγματα».

«Η μια είναι αντίδραση αναχωρητισμού στη λογική "γιατί έχω μπλέξει". Αυτό δεν υπάρχει για μένα γιατί ξέρω τους κανόνες, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ο πατέρας μου είχε δεχθεί επιθέσεις. Το δεύτερο είναι να τα βάλεις με κάποιους, να τους τιμωρήσεις. Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνεις. Είμαι πρωθυπουργός όλων. Έχω κάνει επιλογή να είμαι κοντά σε αυτούς που με χρειάζονται περισσότερο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά, δε, τι του δίνει δύναμη στην πολιτική είπε ότι «παίρνει κανείς δύναμη όταν βλέπει τη δουλειά του να πιάνει τόπο, όταν βλέπω ένα άτομο με αναπηρία να έχει προσωπικό βοηθό, όταν βλέπω ένα νέο ζευγάρι να αποκτά σπίτι, ένα ζευγάρι που απέκτησε παιδί και πήρε το επίδομα γέννας. Αυτές είναι οι νίκες που μου δίνουν περισσότεροη δύναμη από ό,τι ένα δημοσίευμα ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία «και θεωρώ ότι όποιος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες δεν θα πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Χαίρομαι που τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν ακομπλεξάριστα την προσφυγή σε έναν ειδικό».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα βιβλία που διαβάζει απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή τελειώνω το βιβλίο του Ορχάν Παμούκ "Το Μουσείο της αθωότητας" ενώ έχω ξεκινήσει το "Παράδοξη χώρα", την ιστορία της Ευρώπης από ένα Έλληνα πολιτικό επιστήμονα που συγκρίνει Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία μετά την κρίση και είναι χρήσιμο για μένα».



Μυρίζει νέα απάτη Κασσελάκη; Στο όνομα του Τάιλερ το σπίτι στο Κολωνάκι

 



Στο όνομα του Τάιλερ ΜακΜπεθ αγοράστηκε το πολυτελές διαμέρισμα επί της οδού Λεβέντη στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα, η αγορά έγινε με διατραπεζικό έμβασμα, 1,760 εκατ. ευρώ το οποίο εστάλη από το εξωτερικό βάσει και των διαδικασιών που ακολουθεί ο αγοραστής όταν έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Golden Visa.

Στην περίπτωση του Τάιλερ Μακμπέθ, παρά το γεγονός ότι το ανέφερε στο συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου που παρουσιάζουμε, όπως διεύκρινισε στο protothema.gr ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καπνισάκης, δεν χρειάστηκε τελικά golden visa προκειμένου να αποκτήσει μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα καθώς αναγνωρίστηκε και στη χώρα μας ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, οπότε η παραμονή του γίνεται αυτοδικαίως.

Πάντως στο περίφημο excel Κασσελάκη όπου ο ίδιος παρουσίασε ως πόθεν εσχες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ο Τάιλερ έχει καταθέσεις περίπου 600 δολάρια, χρωστά 12.000 δολάρια σε κάρτες, αλλά και 149.324 δολάρια από φοιτητικό δάνειο που είχε λάβει ενώ δεν δηλώνει ούτε 1 δολάριο ως εισόδημα  του συζύγου του.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η αγορά του σπιτιού έγινε το 2024, για το οποίο -όπως είναι φυσικό- δεν έχει γίνει η παραμικρή δήλωση σχετικά με τα εισοδήματα τόσο του κ. Κασσελάκη, όσο και του κ. Μακμπέθ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης, υποστήριξε ότι το διαμέρισμα στο Κολωνάκι αγοράστηκε με δικά του χρήματα και δεν έμπλεξε καθόλου τον σύζυγο του Τάιλερ ΜακΜπεθ στην αγοραπωλησία. Φυσικά μπορεί ο κ. Κασσελάκης να έδωσε τα χρήματα αυτά στον σύζυγό του, προκειμένου να τα εμβάσει για να αγοράσει το σπίτι. Ολα αυτά βέβαια θα φανούν στις 30 του μήνα όταν ο κ. Κασσελάκης θα καταθέσει κανονικό πόθεν έσχες.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:



Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα στο protothema.gr



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού πάνω στην φρεγάτα Belh@rra «Κίμων»

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.



Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ που είστε απόψε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, από τη φρεγάτα «Κίμων». Είμαστε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας. Σε λίγο καιρό θα παραλάβουμε αυτή τη φρεγάτα, το 2025 όπως όλα δείχνουν.

Και εσείς αμέσως μετά από εδώ θα βρεθείτε και στη Νορμανδία, θα βρεθείτε με τους υπόλοιπους ηγέτες, σήμερα κλείνουμε 80 χρόνια από την αρχή της ήττας του φασισμού στην Ευρώπη.

Θα ήθελα πάνω σε αυτό να ρωτήσω, καταρχάς, αν συμμερίζεστε τον φόβο του Προέδρου Macron ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει». Και αν εσείς θεωρείτε ότι το βασικό διακύβευμα της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία είναι η στρατηγική της αυτονομία και πώς τοποθετείτε την Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου εισαγωγικά να πω, κ. Μαγγηριάδη, ότι σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για εμένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ το ναυπηγείο της Naval Group.

Είμαστε πάνω στη φρεγάτα «Κίμων», μία από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra που θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό έως το 2026. Μιλάμε για τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, απότοκο της στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία και μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση, η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών, ως προς την αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Θα έλεγα ότι το πλοίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία πολύ ένδοξη ιστορία σημαντικών ελληνικών πλοίων που ύψωσαν με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη.

Για να έρθω τώρα στο ερώτημά σας, ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της εισαγωγικής σας παρατήρησης, πράγματι γιορτάζουμε σήμερα τα 80 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποβατική επιχείρηση στην Ιστορία, την Απόβαση στη Νορμανδία, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικές δυνάμεις.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Δύο ελληνικές κορβέτες, μάλιστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με δύο ελληνικές κορβέτες. Στην αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία -η φασιστική Ιταλία είχε ήδη ηττηθεί.

Και νομίζω μια διαρκής υπενθύμιση ότι στους σημερινούς καιρούς δεν δικαιολογείται καμία γεωπολιτική ή γεωστρατηγική αφέλεια. Ζούμε σε ταραγμένες περιόδους. Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες.

Όμως, αυτό το οποίο θα έλεγα, εγώ και ο Πρόεδρος Macron, ο Πρόεδρος Macron και εγώ, μιλούσαμε πρώτοι για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση στον νέο ρόλο της Ευρώπης, σήμερα, δικαιώνεται. Και αυτό φυσικά απαιτεί και περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε να χτίσουμε τα πλοία μας σε ένα γαλλικό ναυπηγείο, με την προστιθέμενη αξία -θέλω να το πω αυτό- και των ναυπηγείων της Σαλαμίνας, καθώς αυτό το πλοίο αποτελείται από εννέα blocks. Το ένα από τα εννέα blocks έρχεται από την Σαλαμίνα.

Αυτό καταδεικνύει και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει και ο κλάδος των ελληνικών ναυπηγείων, ο οποίος πια εκσυγχρονίζεται. Βγήκε από το τέλμα δεκαετιών στο οποίο είχε περιέλθει και μπορεί και αυτός να προσθέσει σημαντική προστιθέμενη αξία. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να χτίσουμε ένα πλοίο στη Γαλλία, μας ενδιαφέρει να έχουμε και προστιθέμενη αξία ελληνικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε ελληνικές θέσεις εργασίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Επειδή μιλάτε για αυτές τις κοινές προσπάθειες στην Ευρώπη και πριν από μερικές εβδομάδες μαζί με τον Donald Tusk καταθέσατε μια πρόταση για τον κοινό αντιαεροπορικό θόλο στη Ευρώπη, θέλω να πω ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Josep Borrell, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτή, είπε ότι δεν αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει οπλικά συστήματα και εξέφρασε έτσι κάποιες επιφυλάξεις για το ποιος θα λαμβάνει αποφάσεις, πού θα βρίσκονται οι συστοιχίες.

Θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο πώς ακριβώς το σκέπτεστε και πώς μπορεί να προχωρήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αν δεν σκεφτούμε φιλόδοξα και «έξω από το κουτί», θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε αντιλήψεις του παρελθόντος.

Αυτό το οποίο είπαμε με τον Πρωθυπουργό Tusk είναι σχετικά απλό. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι αντίστοιχο -για να το πω με απλά λόγια- με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, προφανώς πολύ πιο μικρό, αυτό πρέπει να συνδέεται και με ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη, τα οποία να μπορέσουν να ενώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να προσφέρουν προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις κοινές αμυντικές μας ανησυχίες.

Αναφερθήκαμε στην αντιπυραυλική άμυνα ως ένα παράδειγμα ενός τέτοιου project, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο.

Είμαστε στην αρχή ακόμα αυτής της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά να ψειρίζω τα όποια εμπόδια.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως, θα είναι κάτι που θα θέσετε, φαντάζομαι, και εσείς το επόμενο διάστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται. Όχι μόνο εγώ, πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα ενταχθεί και στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην καινούργια ατζέντα την οποία θα παρουσιάσει και ο Πρόεδρος Michel. Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί θετικά και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα von der Leyen.

Το ζητούμενο τελικά είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί, σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις αυξημένες δαπάνες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε για την άμυνά μας.

Κοιτάξτε, εμείς ούτως ή άλλως, ως Ελλάδα, θα κάνουμε τις δαπάνες που πρέπει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ούτως ή άλλως εμείς ξοδεύουμε πάνω από το 2% του προϋπολογισμού μας για τις αμυντικές δαπάνες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το πλοίο πάνω στο οποίο βρισκόμαστε χρηματοδοτείται από το υστέρημα των Ελλήνων. Αλλά αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, όταν βρισκόμαστε σε μια πιο σύνθετη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης.

Οτιδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε στις δυνατότητες του εθνικού προϋπολογισμού θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για εμάς, αλλά και μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας ως Ευρώπη. Διότι η Ευρώπη, ας μη γελιόμαστε -αυτό δεν αφορά τόσο την Ελλάδα αλλά αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη-, είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οποία ενδεχομένως να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εννοείτε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να εκλεγεί ο Trump στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρουμε. Και, τονίζω, αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι υποκατάστατο του ΝΑΤΟ. Ούτε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ, όποια και αν είναι η επιλογή των Αμερικανών, θα οδηγηθεί σε μία παρακμή. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ.

Έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να υπάρχει, θα έλεγα, μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών, να μην υπάρχει τέτοια πολυτυπία. Να δώσω ένα παράδειγμα: τα επόμενα πλοία του μέλλοντος, η επόμενη κορβέτα ας πούμε, θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αντί να χτίζει κάθε χώρα το δικό της πλοίο και να μην έχουμε οικονομίες κλίμακος, όλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Άρα, η συζήτηση αυτή είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει, πιστεύω, για τα καλά. Δεν περιμένω ότι θα ολοκληρωθεί ως δια μαγείας σε λίγους μήνες, αλλά έχω μάθει πάντα ότι αν δεν θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν πρόκειται να το πετύχει.

Και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θυμάστε ότι έναν μήνα πριν συμφωνηθεί πολλοί προέβλεπαν ότι ήταν αδύνατο να γίνει και όμως έγινε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μία ακόμα φιλόδοξη συζήτηση που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες, από την Δευτέρα κιόλας, θα είναι αυτή για την εκλογή των επόμενων Προέδρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ούτω καθεξής. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχετε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στη διαπραγμάτευση εσείς προσωπικά, υπάρχει, δηλαδή, σοβαρή πιθανότητα γι’ αυτό.

Είναι γνωστή η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη στήριξη της von der Leyen. Το ερώτημα εδώ είναι: θα επιδιώξετε τη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων, όπως κάνατε και την προηγούμενη φορά και τελεία εκεί ή μπορεί και να αναζητήστε και τη στήριξη, για παράδειγμα, της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, της κας Meloni;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως το μεγαλύτερο, καθώς φαίνεται -γιατί δεν μου αρέσει να προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα-, αλλά, καθώς φαίνεται το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα και απαίτηση, θα έλεγα, να διεκδικήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και υποψήφιά μας είναι η κα von der Leyen. Άρα, ξεκινούμε με αυτό το αξίωμα. Έτσι προσερχόμαστε σε αυτή…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το λέω επειδή πριν πέντε χρόνια υπήρχε άλλος υποψήφιος. Ήταν ο Manfred Weber.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ναι, αλλά δεν συμμετείχα τότε στις διαπραγματεύσεις, έφτασα στο Συμβούλιο λίγους μήνες «καθυστερημένα». Η στρατηγική μας τώρα, ως προς την υποψηφιότητα της Προέδρου της Επιτροπής, είναι πολύ σαφής.

Κοιτάξτε, η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια.

Αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα, το τονίζω, χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συμπλεύσουμε ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο.

Αλλά δεν θεωρώ, σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον πυρήνα αυτής της συμμαχίας, που πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την πήγε μπροστά την Ευρώπη. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν άκρα στην Ευρώπη, ακραία κόμματα στα δεξιά μας, αλλά και άκρα στα αριστερά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αριστερά εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Στην GUE.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην GUE. Είναι το αριστερό άκρο του Ευρωκοινοβουλίου, ουσιαστικά μια πολιτική ομάδα η οποία δεν συμμετέχει καθόλου στις πραγματικές διαβουλεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων. Είναι μια δύναμη αντίδρασης. Απλά το λέω για να γνωρίζουν και οι πολίτες που ψηφίζουν αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ανήκουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Απλά επειδή είπατε ότι θα είναι καλοδεχούμενες οι ψήφοι, σε περίπτωση που οι Σοσιαλιστές αρνηθούν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πουν ότι «εφόσον στηρίζει Meloni, εμείς δεν θέλουμε να στηρίξουμε την von der Leyen».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό αφήστε το για τώρα, θα είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει. Νομίζω ότι κάθε πολιτική ομάδα, προφανώς, θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη και τελικά καταλήγουμε σε έναν κοινό τόπο.

Εγώ πιστεύω ότι, καθώς φαίνεται, θα έχω μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό έναν ρόλο να παίξω σε αυτή τη διαπραγμάτευση, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Νομίζω ότι είναι και μια επιβράβευση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της σημασίας που η Νέα Δημοκρατία παίζει, το γεγονός ότι ποσοστιαία είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα είναι σύνθετες διαπραγματεύσεις. Η ευχή μου είναι μέσα στον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να επικυρωθεί και η Πρόεδρος της Επιτροπής με τη μυστική ψηφοφορία η οποία γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχει ακόμα μία διαπραγμάτευση. Αφορά τον Έλληνα Επίτροπο ή την Ελληνίδα Επίτροπο και το χαρτοφυλάκιο. Μάλλον να το πω ανάποδα, το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο. Υπάρχει στη σκέψη σας να ζητήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο άμυνας; Το έχει πει η Ursula von der Leyen, στη Διάσκεψη του Μονάχου, ότι η επόμενη Επιτροπή μπορεί να έχει ένα χαρτοφυλάκιο για την άμυνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να το εξηγήσουμε στους τηλεθεατές μας ότι ο ή η Πρόεδρος της Επιτροπής καθορίζουν τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων. Προφανώς είναι μια συζήτηση την οποία θα κάνουμε και προφανώς η στήριξη μας στην κα von der Leyen προϋποθέτει και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες.

Το γεγονός ότι έστειλα αυτή την επιστολή για τις πολυεθνικές πριν από τις ευρωεκλογές, καταδεικνύει ότι στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλω η Πρόεδρος και η Επιτροπή να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα αυτό. Δεν γίνεται οι πολυεθνικές να τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα εντός ευρωπαϊκής αγοράς.

Σίγουρα θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και σε έναν βαθμό το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και το πρόσωπο του Επιτρόπου.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μάλιστα, το κρατάμε αυτό. Θέλω να πάμε στο θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Θα βρεθείτε εκεί. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην απέναντι πλευρά, στη Βόρεια Μακεδονία, θα έχετε απέναντί σας τον κ. Mickoski, τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό. Καταρχάς, θα επιδιώξετε μία συνάντηση μαζί του; Ένα τετ α τετ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει πρώτα να αναλάβει και επίσημα Πρωθυπουργός. Καθώς φαίνεται, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούμε μαζί, σε μια σημαντική συνάντηση, 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Και να θυμόμαστε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ενιαία ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, έναντι όλων, ήταν η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ τόσα χρόνια.

Θεωρώ αδιανόητο, λοιπόν, ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή με τη νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Είπατε ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, αν εξακολουθεί να λέει τα ίδια πράγματα τα οποία λέει. Διότι, να επαναλάβω, όταν κάποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του.

Άρα, δεν νοείται να λέει ότι «ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως “Μακεδόνας” και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία». Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λοιπόν, εγώ αναμένω τις επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως, μέλος στο ΝΑΤΟ είναι η Βόρεια Μακεδονία. Θέλει να γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ένα βέτο που είναι στο χέρι της Ελλάδας. Υπάρχει αυτή η σκέψη στο μυαλό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, για εμένα δεν είναι τόσο θέμα βέτο, όσο κατανόησης και από τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία είχαμε καταφέρει να οικοδομήσουμε, παρά τις επιφυλάξεις μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών -και νομίζω ότι σε αυτό μάλλον δικαιωθήκαμε ως προς τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα»-, καταφέραμε και έχουμε καλές σχέσεις και στηρίζουμε την πορεία προς την Ευρώπη. Αλλά δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα.

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό το οποίο λέω και ελπίζω να γίνει αντιληπτό με απόλυτη σαφήνεια στα Σκόπια, γιατί πραγματικά είναι μία αχρείαστη, θα έλεγα, διάσταση που περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, που πραγματικά δεν νομίζω ότι ωφελεί πρώτα και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Να περάσουμε και στα ελληνοτουρκικά, κ. Πρόεδρε. Έχουν περάσει 16 μήνες αυτού του άτυπου μορατόριουμ, υπάρχουν αρκετά θετικά που πιστώνονται: σταμάτησαν οι αερομαχίες, οι μεταναστευτικές ροές έχουν ελεγχθεί, η επιθετική ρητορική έχει σταματήσει. Ένα πρώτο ερώτημα είναι, καταρχάς, πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το μορατόριουμ;

Αλλά ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στη συνάντηση που θα έχετε με τον Πρόεδρο Erdoğan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το ερώτημα είναι: θα δώσετε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τον διάλογο για τα πιο high level ζητήματα, τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, τα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε πει ότι ο σκοπός μας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το ερώτημα είναι αν τον Σεπτέμβριο θα είναι η αρχή αυτού του διαλόγου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, θέλω να θυμίσω ότι αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και δεκαετίες.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Στις διερευνητικές επαφές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ουσιαστικά σταμάτησε, πρακτικά, τα χρόνια της μεγάλης έντασης. Και καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα.

Όμως, η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως αλλά σημαντικά, συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα, αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει ισχύ αποτρεπτική σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα. Αλλά, παρά ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τα θαλάσσια πάρκα πάντως θα προχωρήσουν, αν καταλαβαίνω σωστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και θα προχωρήσουν και το έχω πει πολλές φορές…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχει ξεκινήσει να κάνει και η απέναντι πλευρά, αυτό διαβάζουμε στον Τύπο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει εντός των χωρικών της υδάτων να κάνει ό,τι θέλει. Καλοδεχούμενο θα είναι, γιατί όλες οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο, στον βαθμό που γίνονται εντός ζώνης κυριαρχίας, μόνο καλό μπορούν να κάνουν.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μάλιστα. Σήμερα στη Νέα Υόρκη διεξάγεται η ψηφοφορία για την εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026. Πέρα από τα προφανή οφέλη, από τον ισχυρό συμβολισμό που συνοδεύει αυτή την εκλογή, υπάρχει και η διάσταση που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μπροστά της και σκληρά διλήμματα. Δεν θα μπορεί δηλαδή να απέχει, για παράδειγμα, σε διάφορες ψηφοφορίες, μπορεί να πρέπει να στεναχωρήσουμε κάποιους φίλους μας. Πώς την αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την πρόταση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, μαγνητοσκοπούμε αυτή τη συνέντευξη, όταν θα προβληθεί στο δελτίο ειδήσεων θα ξέρουμε κατά πάσα πιθανότητα ή θα έχουμε μια εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και τον αριθμό των κρατών που υπερψήφισαν την ελληνική υποψηφιότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα.

Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες.

Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες.

Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θεωρείτε ότι και η υπόθεση του Κυπριακού μπορεί με κάποιον τρόπο να βοηθηθεί από αυτή την παρουσία, την ελληνική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδεχομένως και ναι. Θέλω να τονίσω, για το Κυπριακό, ότι εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων. Στηρίζουμε την κα Holguín και τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει ως ειδική απεσταλμένη του Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ξεκινάμε με μια θέση αφετηρίας της Τουρκίας περί δύο κρατών, η οποία πολύ απλά δεν είναι αποδεκτή.

Θεωρώ, όμως, πολύ σημαντικό να μπορέσει, σε πρώτη φάση, να ξαναϋπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τις δύο πλευρές. Οι ελπίδες όλων είναι να γίνει προφανώς αποδεκτό αυτό το σχέδιο. Εσείς έχετε πει πως η κυβέρνηση είναι υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Έχετε πει, όμως, ότι υπάρχει και ένας οδικός χάρτης για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Μπορείτε να τον περιγράψετε αυτόν τον οδικό χάρτη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να αποσαφηνίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της δυνατότητας η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος της λύσης των δύο κρατών. Και η λύση των δύο κρατών προφανώς έχει ως κατάληξη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το ζήτημα είναι πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον οδικό χάρτη και ποιες προτεραιότητες θα υπηρετήσουμε αυτή τη στιγμή κατά προτεραιότητα.

Και η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να υπάρξει μία άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να αποτραβηχθεί το Ισραήλ από τη Ράφα και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Αλλά, προφανώς, η Ελλάδα, στα πλαίσια της λογικής των δύο κρατών, είναι υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Το ζήτημα είναι το πότε θα γίνει αυτό και σε ποιο στάδιο αυτού του οδικού χάρτη, ώστε να μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί για τον τελικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μάλιστα. Για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, κ. Πρόεδρε, σήμερα εδώ, όπως περίπου την ξεκινήσαμε, σήμερα είδατε και μόνος σας τα έργα για τη φρεγάτα Belh@rra. Υπάρχει, είναι στις σκέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και η αγορά ίσως μίας τέταρτης φρεγάτας, το επόμενο διάστημα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρεις ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με το Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δεκαετίας, δωδεκαετίας για την ακρίβεια -δωδεκαετές είναι πάντα το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων-, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θέλω να τονίσω και πάλι ότι από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα, που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε μείνει πίσω στα χρόνια της κρίσης.

Η Αεροπορία μας εκσυγχρονίστηκε με τα νέα Rafale αλλά και με τα οπλικά συστήματα τα οποία αυτά διαθέτουν. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει, με πολύ μικρές καθυστερήσεις αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παραλάβαμε τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προβολής ισχύος και αυτού του οπλικού συστήματος, της φρεγάτας. Οι τρεις φρεγάτες θα παραληφθούν έως και το 2026.

Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας. Γι’ αυτό, για να επανέλθω και να κλείσω με αυτό σε αυτό που λέγαμε και στην αρχή, θα είναι μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αν κάποιες από τις δαπάνες, που ούτως ή αλλιώς η χώρα τις κάνει, να μπορέσει να τις εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων τα οποία έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν απόψε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ, και για την πρωτοβουλία σας να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη σε ένα διαφορετικό «κάδρο» από το συνηθισμένο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Να είστε καλά.



Δημοτικός υπάλληλος εμφανίστηκε στη δουλειά του μετά από... 13 χρόνια!


 

Ανομία και παραβατικότητα στον δημόσιο τομέα, και μαζί με τον προκλητικό υπάλληλο, ευθύνη και σίγουρη παραπομπή τους στο πειθαρχικό έχουν και όσοι τον κάλυπταν 13 χρόνια.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά... 13 ολόκληρα χρόνια έκανε να εμφανιστεί στη δουλειά του δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Μετεώρων, με την ανοχή των ανωτέρων του.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr την 

1η Ιανουαρίου και με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος ζήτησε τη λίστα των δημοτικών υπαλλήλων και αναφορά αποδοτικότητας για τον καθένα από τους προϊσταμένους. 

Διαπίστωσε με έκπληξη πως υπήρχαν κάποιοι που… εμφανίζονταν αραιά και που. Έδωσε εντολή να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους και μάλιστα έκανε ο ίδιος και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις υπηρεσίες. 

Το απίθανο;… Πριν λίγες μέρες επέστρεψε κανονικά για δουλειά και υπάλληλος που… αγνοούνταν από το μακρινό 2011 και έπειτα από αναρρωτική που είχε πάρει!!!… 13 χρόνια και 3 μήνες μετά… “Δεν παίζουμε εδώ” λέει ο δήμαρχος Λευτέρης Αβραμόπουλος “είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, αιρετοί και υπάλληλοι, να δουλεύουμε καθημερινά για να φτιάξουμε έναν Δήμο όπως τον ονειρευόμαστε και όπως οφείλουμε. Καμία ανοχή και σε κανέναν”.



Εθνική επιτυχία: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Η σοβαρότητα αναγνωρίζεται


 

Η Ελλάδα εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Μαζί με την Ελλάδα έλαβαν έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία για διετή θητεία. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου - Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.

Μητσοτάκης για εκλογή Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Είναι μεγάλη ευθύνη, η χώρα μας υπηρετεί πολιτικές αρχών

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ από τη Λοριάν της Γαλλίας.

Αργότερα σε ανάρτησή του, τόνισε την σημασία της εκλογής της Ελλάδας.

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.» έγραψε στην ανάρτησή του.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Στηρίζουμε την κα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών στην Κύπρο».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Γεραπετρίτης: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα, θαλάσσιο εμπόριο και προστασία γυναικών και παιδιών στην ατζέντα μας»

Για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δημοσιογράφους, μετά την εκλογή της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς»

Και συνέχισε: «Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό».

Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει η χώρα, τόνισε πως είναι «η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών, μαζί με την κλιματική αλλαγή που θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε.

«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, είπε για την ιστορική αυτή επιτυχία: «Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

ΥΠΕΞ: «Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια»

«Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώνει ότι η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.



Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πυρά ενόπλου εναντίον διερχόμενων αυτοκινήτων

 


Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών πυροβολήθηκε θανάσιμα όταν ένας μανιακός άνοιξε πυρ εναντίον τυχαίων αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο Julio Rodarte, 39 ετών, άρχισε να πυροβολεί αυτοκίνητα με ημιαυτόματο όπλο γύρω στις 6:30 π.μ. (τοπική ώρα) την Δευτέρα (3/6) στην κομητεία Ρίβερσαϊντ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το βίντεο που έλαβε το KTLA δείχνει τον ένοπλο να περπατά στο πεζοδρόμιο μπροστά από ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και να πυροβολεί κατά οχημάτων που διέρχονται από το σημείο. Αδειάζει έναν ολόκληρο γεμιστήρα, ξαναγεμίζει και συνεχίζει τους πυροβολισμούς.

Από τις σφαίρες του πέφτει νεκρός ο 43χρονος Victor Hugo Leon, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος πήγαινε στη δουλειά του, ενώ τραυματίζεται ακόμα ένας άνδρας. Από τα πυρά πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πριν από τους πυροβολισμούς, ο Rodarte είχε σταματήσει σε ένα τοπικό κατάστημα και προσπάθησε να αγοράσει ποτό, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα, σύμφωνα με το ABC 7 . Λίγες στιγμές αργότερα άρχισε να πυροβολεί, είπε η αστυνομία.



Ο Δημάδης με νέα έγγραφα για την εταιρία Κασσελάκη - Ο καταδικασμένος Παππάς - Κεχαγιά "πληρωμένο πιστόλι"

 



Επανήλθε στο θέμα με τη δεύτερη εταιρεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης με νέες αναρτήσεις εγγράφων από το εμπορικό μητρώο του Ντελαγουέαρ. 

Ο κ.Δημάδης συνοδεύει την ανάρτησή του με  αναφορά της έκθεσης του State Department στην δημοσιογραφική του έρευνα: https://usdepartmentofstatedimadis.tiiny.site

Σε αυτό το λινκ όλα τα επιπλέον στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας από το δημόσιο σύστημα στις ΗΠΑ: https://publicrecords2kasselakis.tiiny.site

Ειδικότερα, ο κ.Δημάδης, στη νέα ανάρτησή του, γράφει: 

Ο κ. Κασσελάκης και η εκπρόσωπός του, κ. Κεχαγιά, το "πληρωμένο πιστόλι" (για να χρησιμοποιήσω το λεξιλόγιο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για εμένα) του καταδικασμένου 13-0 Νίκου Παππά, απειλούν με μηνύσεις και αγωγές. Δεν είναι η πρώτη φορά που με απειλούν δημόσια. Και πάλι το 2016, ο καταδικασμένος Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ, με κατασκευασμένα στοιχεία, είχαν επιδοθεί στη δολοφονία του χαρακτήρα μου για να με εκδικηθούν για την έρευνά μου. Μέχρι που ήρθαν τα επίσημα κρατικά έγγραφα των αμερικανικών αρχών για να αποκαλύψουν τα ψέματά τους και να τους εκθέσουν. Το "περούκα γκέιτ", όπως το ονομάζουν, ακόμα πονάει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταδίκες τους στη Δικαιοσύνη. Και τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ με το παραδικαστικό του κύκλωμα αρνιόταν τα επίσημα κρατικά έγγραφα των αμερικανικών αρχών, με τον Παππά και το συνάφι του να ζητούν μέχρι και τη σύλληψή μου στην Αμερική εξαιτίας της έρευνάς μου. Και πάλι τα επίσημα κρατικά έγγραφα των ΗΠΑ ήταν αυτά που αποκάλυψαν όλη την αλήθεια που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μετέπειτα καταδικασθείς κ. Παππάς έκρυβαν με κατασκευασμένα στοιχεία στην Ελλάδα. Μέχρι και το Αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα έκανε ειδική μνεία στην έρευνά μου και τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου. Θα την βρείτε στο λινκ στα σχόλια. Αυτά για την ιστορία, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι τι εστί Νίκος Παππάς, το έτερο ήμισυ του κ. Κασσελάκη.


Πάμε όμως στα σημερινά. Και πάλι σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με τα αδιάψευστα κρατικά έγγραφα από τις ΗΠΑ που αποκαλύπτουν την ύπαρξη και άλλης εξωχώριας εταιρείας, αρνούνται να υπηρετήσουν τη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει για όλους στην χώρα μας, την Ελλάδα. Σήμερα ο κ. Κασσελάκης συνέχισε τα ψέματα λέγοντας ότι η δεύτερη εταιρεία που αποκαλύφθηκε είναι μέρος της πρώτης εταιρείας, OSIOS LLC. Τα επίσημα έγγραφα που θα βρείτε στο λινκ το διαψεύδουν. Η Whimsky Woods LLC δημιουργήθηκε με διαφορετικό αριθμό καταχώρησης στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ από τον αριθμό καταχώρησης της OSIOS LLC. Και μάλιστα, όχι μόνον η Whimsky Woods LLC και η OSIOS LLC είναι δύο διαφορετικές εταιρείες, η αλήθεια αυτή τη στιγμή είναι αντίθετη από αυτή που δήλωσε ο κ. Κασσελάκης στον Ευαγγελάτο σήμερα. Δεν είναι η Whimsky Woods LLC που, όπως είπε, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά είναι η OSIOS LLC αυτή που εμφανίζεται να είναι ανενεργή και όχι η Whimsky Woods LLC, την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να αποκρύψει την ύπαρξη της. Σημειωτέον το ακίνητο στη Νέα Υόρκη καταχωρήθηκε επισήμως στο σύστημα ως ιδιοκτησία της Whimsky Woods LLC στις 5 Οκτωβρίου του 2023 δηλαδή δύο μήνες μετά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι η OSIOS LLC όχι μόνο καμία σχέση δεν εμφανίζεται να έχει με την Whimsky Woods LLC, έχοντας διαφορετικούς αριθμούς καταχώρησης, αλλά επιπροσθέτως η OSIOS LLC είναι η συνέχεια άλλης εξωχώριας εταιρείας, της ANDOVER LLC. Ως εκ τούτου, η έρευνα θα συνεχιστεί γιατί έχουμε ελευθερία του λόγου όσοι κάνουμε το ερευνητικό επάγγελμα, και είναι υποχρέωση του κ. Κασσελάκη να συμμορφωθεί με όσα ορίζει ο νόμος στην Ελλάδα για τα πόθεν έσχες και τις εξωχώριες εταιρείες. Άλλωστε, είναι εκείνος που έκανε το πόθεν έσχες του σημαία του πόσο ηθικός και άμεμπτος είναι και του πόσο "καθαρά χέρια" έχει. Καθαρά χέρια που όμως είναι έτοιμα να πυροβολήσουν όποιον ψάχνει την αλήθεια και τη μοιράζεται με τον κόσμο, γιατί αυτή την υποχρέωση έχω κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι που κάνουν αυτή τη δουλειά, όσο ο κ. Κασσελάκης συνειδητά και εν γνώση του δεν αποκαλύπτει ποτέ όλη την αλήθεια, όπως ομολόγησε ο ίδιος για τον εαυτό του στην Ελλάδα.

Δείτε την ανάρτηση:



Συνελήφθη Νορβηγός που αναζητούσε νεαρά κορίτσια με αγγελία έξω από Λύκειο

 


Στη σύλληψη ενός Νορβηγού που ζει στη Ρόδο προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης αστυνομικοί στο νησί καθώς φέρεται να είχε αναρτήσει «αγγελία» έξω από Λύκειο αναζητώντας... παρέα έναντι 15 ευρώ!

Την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ενημέρωσαν γονείς που εντόπισαν την αρρωστημένη αγγελία.

Στην «αγγελία» που ανήρτησε μπροστά από Λύκειο της Ρόδου, ο αλλοδαπός έγραφε: «Αναζητώ αδύνατη, κοντή μαθήτρια για να μου κάνει παρέα σε περίπατο για δύο ώρες. -Να φορά μπικίνι και σορτσάκι -Μη καπνίστρια. 15 ευρώ. Συνάντησέ με μπροστά από την Ταβέρνα... Πέμπτη στις 13:00»



Μετά από έρευνες σε όλη την πόλη της Ρόδου αστυνομικοί εντόπισαν τον Νορβηγό σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσέκλυση ανηλίκων με σκοπό τις γενετήσιες πράξεις.

Ο Νορβηγός αναμένεται να προσαχθεί σημερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για να ακολουθηθεί σε βάρος του η προβλεπόμενη από τις διατάξεις διαδικασία.


Πηγή: rodiaki.gr



Ντυμένος κλαρινογαμπρός έλεγε στην άδεια πλατεία ότι είναι διάφανος χωρίς να ντρέπεται

 



Βουτηγμένος στην λάσπη, την απάτη, και με τον φόβο του τι θα βρουν μόλις αρχίσει ο έλεγχος για όσα δήλωσε, και δεν δήλωσε στο μπακαλόχαρτο που παρουσίασε για πόθεν έσχες, ντύθηκε κλαρινογαμπρός από την Αμερική πήρε και τον σύζυγο και πήγε στο Σύνταγμα.

Ξεχωριστά ότι έστησε τον λιγοστό κόσμο που τον περίμενε μιάμιση ώρα, λες και ήταν η νύφη σε γάμο, γιατί δεν γέμιζε η πλατεία και περίμενε μήπως αποφύγει την ξεφτίλα, έστησε και τον Αλέξη Τσίπρα μήπως έρθει κόσμος για αυτόν, αλλά δε!!!

Ούτε με μαγικά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ξεφτίλα της άδειας πλατείας, και το μεγάλο γέλιο ήταν όταν με ένα νεύμα, ανέβασε στο βήμα και τον σύζυγο του Τάιλερ για να χαιρετήσουν μαζί τον κόσμο…

Ο Στέφανος Κασσελάκης, για ακόμα μία φορά πήρε το μικρόφωνο και έχει όσο περισσότερο χυδαίος και προκλητικός μπορούσε, άλλωστε είναι και στην φύση του αυτό.

Ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού, με την εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων που έχασαν παιδιά, συγγενείς, φίλους στο δυστύχημα των Τεμπών, υιοθετώντας ό,τι έχει γράψει το κάθε χυδαίο, φαιδρό και προκλητικό τρολ του Διαδικτύου, χωρίς ο ίδιος να νοιάζεται αν είναι αλήθεια ή ψέματα, απλά δεν έχει πολιτικό λόγο και μόνο σε τέτοια στηρίζεται.

Ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας όταν είπε «εγώ δεν είμαι Ανδρουλάκης, να με κρατάτε από κάπου», χωρίς υποστηρίξει τη χυδαιότητά του, απλά επειδή είναι στην φύση του αυτή η συμπεριφορά.

Ξεπέρασε κάθε όριο ψέματος όταν επέμεινε ότι η πλατφόρμα για την κατάθεση των «πόθεν έσχες» δεν είναι ανοικτή, όταν είναι γνωστό ότι είναι ανοικτή για όσους καταθέτουν για πρώτη φορά όπως αυτός, και μάλιστα του την έχουν δείξει και μπροστά του στις συνεντεύξεις που έδωσε.

Η ενοχή του δεν τον αφήνει να καταλάβει ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα.

«Είμαι διάφανος μπροστά σας», φώναζε χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς να απαντάει στα μαγειρέματα που έκανε για να κρύψει λεφτά, εταιρίες, και πλούτο. Δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει για τα χρέη των 11 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει στον Ελληνικό λαό ο πατέρας του Θεοδωρής, και για όσα κρύβει που όταν γίνει ο έλεγχος θα τρέχει να κρυφτεί.

Τον Κασσελάκη τον έχει κυριεύσει πλέον ο φόβος και η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας, γιατί πλησιάζει η ώρα του και δεν θα του αρέσει αυτό που θα συμβεί, γιατί η δικαιοσύνη και η εφορία δεν χαρίζεται, και εκτός αυτού θα καταλάβει ο κόσμος πόσο απατεώνας είναι.

«Στηρίξτε με για να αντέξω. Την Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν υπάρχουν εκλογές», είπε παρακαλώντας τον κόσμο να τον σώσει ώστε να μην φύγει κυνηγημένος. Δηλαδή είπε με λίγα λόγια βοηθήστε τον απατεώνα και ας έχω μουρλάνει στο ψέμα, την χυδαιότητα και την λάσπη.

Η 10η Ιουνίου για τον Στέφανο Κασσελάκη και όσους έχει μαζί του δεν θα είναι μια καλή μέρα και αυτό τον έχει προβληματίσει.