Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Το twitter γλεντάει τον παθολογικά ψεύτη Αλέξη Τσίπρα που δεν βλέπει κλούβες στο Μαξίμου


Είναι ένας απίστευτος παθολογικά ψεύτης ο Αλέξης Τσίπρας, και εχθές στην βουλή προκλητικά προσπαθούσε να βγάλει τυφλούς και τρελούς όλους τους Έλληνες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κλούβες στο Μαξίμου και στο σπίτι του.


Αγανακτισμένοι όσοι τον άκουσαν τον ξεφτίλισαν όπως πάντα στο Twitter: 


tsi1
tsi2
tsi3
tsi4

tsi5
tsi6
tsi7
tsi8

tsi9
tsi10
tsi11
tsi12

tsi13
tsi14
tsi15


Αθάνατο Δημόσιο: Ζητούν από νεκρό 200 ευρώ – Τι απαντά η εφορία



Ο προϊστάμενος του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων Θοδωρής Αλέκος εξηγεί γιατί ο μακαριστός πατέρας Ευθύμιος Βλαχοδήμος θεωρείται «φορολογικά ζωντανός».
Έκπληκτος ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος πρόεδρος της Κοινότητας Πολυνερίου Τρικάλων έλαβε ειδοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον πατέρα του, σύμφωνα με την οποία ο ιερωμένος οφείλει 115 ευρώ  συν 80 ευρώ προσαυξήσεις, συνολικά 195 ευρώ. 

Το θέμα δεν είναι το ποσό αλλά ότι ο πατέρας του Παναγιώτη Βλαχοδήμου απεβίωσε το 1998, δηλαδή 20 χρόνια πριν.

Τι απαντάει η Εφορία

Ο προϊστάμενος του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων Θοδωρής Αλέκος εξηγεί γιατί ο μακαριστός πατέρας Ευθύμιος Βλαχοδήμος θεωρείται «φορολογικά ζωντανός».

Μετά το σάλο που προκάλεσε με το ειδοποιητήριο ο Θοδωρής Αλέκος εξηγεί: «Για εμάς ο π. Ευθύμιος Βλαδοχήμος θεωρείται «φορολογικά ζωντανός» καθώς δεν έχει δηλωθεί ο θάνατός του από τους οικείους του. Επίσης η οφειλή που βεβαιώθηκε προέρχεται από χρέος προς τη ΔΕΗ καθώς ούτε εκεί έχουν αλλάξει τα στοιχεία του λογαριασμού. Εμείς στέλνουμε τα ειδοποιητήρια αυτά προκειμένου να δώσουμε περιθώριο στους ανθρώπους ή στους συγγενείς τους εντός 30 ημερών να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους και δεν προχωράμε απευθείας σε κατασχέσεις».

Πηγή: trikalavoice.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Φωτογραφική ρύθμιση για μονιμοποίηση λέκτορος του ΕΚΠΑ


Το εκλεκτορικό σώμα απέρριψε την υποψηφιότητά του, το υπουργείο Παιδείας μέσω διάταξης –που φέρει τα στοιχεία φωτογραφικής– τον ξανατοποθετεί στο προσωπικό του ΑΕΙ. Πρόκειται για περίπτωση διδάσκοντος σε τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ευνοείται από πρόσφατη διάταξη στον νόμο 4559/2018.

Ειδικότερα, για θέση επίκουρου που προκηρύχθηκε στο τμήμα, κατετέθησαν δύο υποψηφιότητες. Η πρώτη από επί θητεία λέκτορα του τμήματος, ο οποίος ήθελε να ανεβεί πανεπιστημιακή βαθμίδα. Ο λέκτωρ έχει υπηρετήσει στη θέση επί μία επταετία και έως τώρα έχει παρουσιάσει διδακτικό και διοικητικό έργο, ωστόσο δεν έχει καθόλου ερευνητικό έργο. Η δεύτερη υποψηφιότητα κατατέθηκε από επιστήμονα που δεν είχε προηγούμενη εργασιακή σχέση με το ίδρυμα. Το εκλεκτορικό σώμα με 9 ψήφους υπέρ και 2 λευκά προέκρινε την υποψηφιότητα της επιστήμονος.

Ωστόσο, κατόπιν ήλθε η ρύθμιση στον νόμο 4559/2018. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του άρθρου 16 λέει: «Επί θητεία λέκτορες, που έχουν αιτηθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος την εξέλιξή τους στην επόμενη βαθμίδα και εκκρεμεί η κρίση ή απορρίφθηκε το αίτημά τους και έληξε η θητεία τους, μπορούν να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του λέκτορος, εντός τριάντα ημερών από όταν λάβουν αποδεδειγμένα γνώση της αρνητικής κρίσης, άλλως εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική πράξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Ο εν λόγω διδάσκων αξιοποίησε τη ρύθμιση και υπέβαλε αίτημα στη γενική συνέλευση των διδασκόντων του τμήματός του να ξεκινήσει η διαδικασία μονιμοποίησής του. Η συνέλευση με 9 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 5 λευκά δέχθηκε το αίτημα.

Η διάταξη φέρεται να έχει φωτογραφικό χαρακτήρα. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι ο υποψήφιος ευνοείται διότι πρόσκειται ιδεολογικά στο κυβερνών κόμμα ενώ τονίζουν ότι με τη ρύθμιση ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρεμβαίνει στη λειτουργία των συνταγματικά αυτοδιοικούμενων ΑΕΙ. Επίσης, διδάσκοντες στο τμήμα αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο μία η περίπτωση επί θητεία λεκτόρων στο ίδρυμα που τους αφορά και ότι υπάρχουν και ακόμη άλλες –λίγες– ανάλογες περιπτώσεις διδασκόντων σε άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την πίστωση της θέσης που προκηρύχθηκε. Ο επί θητεία λέκτωρ εάν μονιμοποιηθεί θα «πληρωθεί» από το κονδύλι που προορίζεται για τη θέση του επίκουρου, την οποία πήρε η άλλη επιστήμονας (και μάλιστα ομόφωνα). Αρα θα «χαθεί» η νέα επιστήμων μέχρι να βρεθεί νέο κονδύλι; Ορισμένοι στο ΕΚΠΑ δικαιολογούν την απόφαση προτάσσοντας κοινωνικούς λόγους. Κάποια άλλοι λένε ότι «το σεβαστό υπουργείο Παιδείας κατεβάζει ρυθμίσεις για τους φίλους του».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στο 10,9% το προβάδισμα της ΝΔ σε νέα Δημοσκόπηση της Metron Alalysis



Κοντά στην αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Αnalysis που δημοσιεύει η εφημερίδα τα NEA και με διαφορά 10,9 μονάδες.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 37,8% 
ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9% 
η Χρυσή Αυγή με 7,2% 
το ΚΙΝΑΛ με 6,9%. 
το ΚΚΕ με 6,2%.
το Ποτάμι με 2,5% 
η Ένωση Κεντρώων με 2,4%
το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου  (Ελληνική Λύση) στο 2%.
οι ΑΝΕΛ τελευταίοι στο 1,3% 



Επιστολή Βίτσα σε δήμαρχο Μεσολογγίου γιατί να δεχθεί 150 πρόσφυγες στην πόλη του


Eπιστολή προς τον Δήμαρχο του Μεσολογγίου έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απάντηση σε επιστολή του δημάρχου του Μεσολογγίου, Νικολάου Καραπάνου, στην οποία ο δήμαρχος επικαλείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην πάνε οι 150 πρόσφυγες στην πόλη.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι για λόγους ιστορικούς, θρησκευτικούς, ασφάλειας, παραβατικότητας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι είναι αντίθετοι στην παραμονή των προσφύγων «εντός των ορίων του Δήμου μας».

Η Βίτσα :

«Κύριε Δήμαρχε,

Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).
Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».
Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;
Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;
Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.
Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;
Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.
Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;
Κύριε Δήμαρχε,
Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων  που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.
Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.
Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.
Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.
Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.
Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης».


Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σώρρας: «Είμαι πολιτικός αρχηγός δεν θα διαφύγω»



Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι στενοί του συνεργάτες διώκονται από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές με βαρύτατες κατηγορίες, ο προφυλακισμένος πρόεδρος της «Ελλήνων Συνέλευσις», Αρτέμης Σώρρας, ζητεί να βρεθεί εκτός φυλακής, πέντε περίπου μήνες μετά την προφυλάκισή του.

Για να πείσει, δε, τα μέλη του συμβουλίου Πλημμελειοδικών που θα εξετάσουν το σχετικό αίτημά του, υποστηρίζει πως αν αποφυλακιστεί δεν πρόκειται να διαφύγει καθώς είναι «πολιτικός αρχηγός»! Όσο για το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος για διάστημα 15 μηνών μέχρι να εντοπιστεί από τις αρχές και να οδηγηθεί στον ανακριτή, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει, πως αναγκάστηκε να κρυφτεί γιατί η ζωή του βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Ο Αρτέμης Σώρρας εμμένει στην αθωότητα του, την οποία, όπως υποστηρίζει, απέδειξε στον ανακριτή με τα αποδεικτικά στοιχεία που του προσκόμισε. Υποστηρίζει δε την αρχική του θέση, ότι, δηλαδή, είναι κάτοχος 600 δισ. δολαρίων που θα βγάλουν την Ελλάδα από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει σε βάρος του Αρτ. Σώρρα ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος Δημοσίου, Τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας ο πρόεδρος της «Ελλήνων Συνελεύσις» και οι συγκατηγορούμενοι του δρούσαν «ως εγκληματική οργάνωση πείθοντας τους πολίτες να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στο Δημόσιο, σε Τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να υποστούν ανυπολόγιστη βλάβη».

Τέλος, να σημειωθεί πως στα 8 πρόσωπα που αρχικά είχαν κατηγορηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προστέθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης άλλα δέκα, που επίσης κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, απόπειρα απάτη και ξέπλυμα.


Βασιλική Κόκαλη
Πηγή : prothema.gr


Οι δέκα αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης! Στο τιμόνι από τα 17 οι νέοι και οι νέες



Στο τιµόνι από τα 17 θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται νέοι και νέες στην Ελλάδα με το νέο νομοσχέδιο
  1. Ο ανήλικος υποχρεούται σε ασφαλιστική κάλυψη µε ευθύνη έναντι τρίτων λόγω σωµατικής βλάβης ή ζηµιών, περιλαµβανοµένης και της χρηµατικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Ο ενήλικος που θα τον συνοδεύει θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών, κάτοχος άδειας οδήγησης επί µία πενταετία και να µην του έχει καταλογιστεί κανένας βαθµός ποινής στο point system για χρονικό διάστηµα ενός έτους. Με τη συµπλήρωση των 18 ετών ο ενδιαφερόµενος θα µπορεί να λάβει την κανονική άδεια οδήγησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει υποπέσει σε παραβάσεις για τις οποίες καταλογίζονται βαθµοί ποινής στο Σύστηµα Ελέγχου Συµπεριφοράς Οδηγών.
  2. Κατά την εξέταση των υποψηφίων κάθε εκπαιδευτικό όχηµα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση, ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου του υπουργείου.
  3. Εντός του οχήµατος πρέπει να τοποθετείται κάµερα µε µικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καµπίνα του οχήµατος ή τις θέσεις ανάβασης των µοτοσικλετών, σε αδιάλειπτη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου. Η θεωρητική εξέταση και η δοκιµασία προσόντων θα µεταδίδονται σε πραγµατικό χρόνο και θα καταγράφονται µε τη χρήση οπτικοακουστικών µέσων, απεικονίζοντας τον χώρο, τους συµµετέχοντες, το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήµατος και το οδικό δίκτυο στο οποίο κινείται.
  4. Οι υποψήφιοι οδηγοί θα υποβάλλονται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και µόνο εφόσον αυτή είναι επιτυχής θα ακολουθεί η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.
  5. Η πρακτική εξέταση θα διενεργείται σε δύο στάδια, την ίδια ηµέρα. Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσειςκαι οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί µε επιτυχία, θα ακολουθεί η εξέταση στις ειδικές δοκιµασίες. Αν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, θα επανεξετάζεται και στο πρώτο.
  6. Η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς θα διενεργείται µόνο από έναν εξεταστή, χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή εντός του οχήµατος, ενώ και στα δίκυκλα οι υποψήφιοι θα είναι µόνοι τους επί της εκπαιδευτικής µοτοσικλέτας.
  7. Ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο θα προκύπτει µέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης πριν από την εξέταση κάθε σταδίου.
  8. Οι εξεταστές θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Το σχέδιο νόµου αναµένεται να καθορίζει και νέα αναδροµική παράταση στην αποζηµίωσή τους έως το τέλος του χρόνου, προκειµένου να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και να ξεκινήσουν εκ νέου οι εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες έχουν «παγώσει» σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της αποχής των εξεταστών.
  9. Καθορίζονται ειδικά διαµορφωµένοι χώροι για τη διενέργεια των ειδικών δοκιµασιών προσόντων.
  10. Οι παραβάσεις που σχετίζονται µε τη διαδικασία χορήγησης διπλωµάτων θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τις πολύ σοβαρές, στις οποίες θα συµπεριληφθούν η δωροδοκία και η αλλοίωση των αποτελεσµάτων εξέτασης, τις σοβαρές και τις ελαφρές.



Στο -50% οι τράπεζες και στο -25% το Χρηματιστήριο από τις αρχές του 2018



Μόνο με την ανακωχή των πωλητών έδειξε το χρηματιστήριο Αθηνών να μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, αφιερώνοντας και τη σημερινή ημέρα στη σταθεροποίησή του πάνω από τις 600 μονάδες και όχι στην αλλαγή της αρνητικής τεχνικής του εικόνας, η οποία παραμένει σε ισχύ όσο δεν ενεργοποιούνται και δραστηριοποιούνται οι αγοραστές.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 602,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 598,67 μονάδων (-0,01%) και 604,58 μον. (+0,98%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11,06 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,38%, στις 1.567,30 μονάδες, ενώ στο +1,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 965,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,05% στις 431,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,69% (-24,90% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,64%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 5,20%, η οποία πλέον ξεπερνά από τις αρχές του έτους το 50% (-50,8%).

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, με την αγορά να κυριαρχείται από τις εκτιμώμενες εκροές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI ολοκληρώθηκε μια ακόμα πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ. Η αργία της Αμερικής επηρέασε την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επέστρεψε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Η ψυχολογία παρέμεινε σταθερά φορτισμένη αρνητικά και παρά την μετριοπαθή ανοδική διόρθωση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη. Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν μπει σε ζώνες ευκαιρίας και επιμέρους παρατηρούνται στρεβλώσεις με χαμηλά μονοψήφια ΡΕ και προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις από 4% έως και 10% σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις αυτές ενσωματώνουν τα ¾ της χρήσης αφού τα μεγέθη εννεαμήνου που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο κινούνται συντριπτικά προς την θετική κατεύθυνση. Η διάθεση των εμπλεκομένων ωστόσο επηρεάζεται από τις εκροές του MSCI την ερχόμενη Παρασκευή καθώς και από την αρνητική φημολογία η οποία έχει επιστρέψει στην εγχώρια αγορά.

Κατά τα άλλα η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού έχει θετικές αναγνώσεις τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται στο 2,5% και το πρωτόγεννές πλεόνασμα στο 3,6% χωρίς να περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις. Επιπλέον περιλαμβάνονται "θετικά μέτρα" ύψους 910 εκατ. ευρώ μεταξύ αυτών η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των ανωνύμων εταιριών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα καλά νέα δεν έκαναν αίσθηση καθώς η γρήγορη κίνηση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας προς το 3,6% δεν άφησε πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους με (592,7) το οποίο είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2016. Βασικός αρωγός στην κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η πίεση που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης οδήγησε τον MACD στο να απωλέσει το σήμα αγοράς και πλέον ο δρόμος για τις 570 μονάδες φαίνεται πολύ πιθανός.

Ουσιαστικές στηρίξεις δεν υπάρχουν ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες ώστε να υποδείξουν κάποιο τεχνικό σημείο πρόσκαιρης αντιστροφής. Επίσης οι ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν τα χαμηλά έτους ήταν φτωχές συναλλακτικά, μια ένδειξη αδυναμίας και μάλλον επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την ανοδική διάθεση.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα δείχνει πιο πιθανή να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα εξαντλώντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική της προς την περιοχή της επόμενης στήριξης, κοντά δηλαδή στις 570 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Alpha Bank ξεχώρισαν σήμερα, αφού κατέγραψαν άνοδο 4,98% και 4,02% αντίστοιχα, με την Πειραιώς και την Εθνική να κλείνουν στο +3,33% και +3,14% αντίστοιχα. Κέρδη 2% για την ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα. Ήπια κέρδη σε Jumbo, Βιοχαλκο, Σαράντη, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, "βαρίδια" για τον γενικό δείκτη μετατράπηκαν οι ΟΤΕ με -1,49%, Coca Cola με -1,09% και ΑΔΜΗΕ με -1,03%, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Grivalia. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και ΟΠΑΠ.


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
capital.gr