Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Καραγκιοζιλίκια αρνητών έξω από τα δικαστήρια Χαλκίδας - Ξεσηκώνουν τακτικές των Ναζί

 



Κάθε όριο ξεπέρασαν οι αρνητές της πανδημίας στη Χαλκίδα, ξεσηκώνοντας τακτικές των Ναζί, καθώς έφτασαν στο σημείο να κάψουν βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά για την πανδημία αλλά και μάσκες και rapid test.

Ο καραγκιόζης επικεφαλής της συγκέντρωσης αρνητών στη Χαλκίδα ρίχνει στη φωτιά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά κατά του Covid που μοιράζεται στα σχολεία, θυμίζοντας εικόνες του 1933 όταν οι ναζί έκαιγαν όσα βιβλία θεωρούσαν αντίθετα στην ιδεολογία τους.



Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε εξηγήσει στους συγκεντρωμένους αρνητές τους λόγους που καθιστούν δήθεν ακατάλληλο το βιβλίο, που στην πραγματικότητα βοηθά τα παιδιά να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

«Αυτό είναι το βιβλίο του Ευ. Τριβιζά το οποίο κάνει προπαγάνδα στα μικρά μας τα παιδιά να μην πλησιάζουν τους ηλικιωμένους. Ότι ο κορωνοϊός είναι κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε έξω από τα σπίτια μας κι εμείς να καθόμαστε μέσα στα σπίτια μας. Δε θα κάτσω μέσα φίλε Τριβιζά, όχι κ. Τσιόδρα. Το κατάλαβες;», είπε και έριξε το βιβλίο στην πυρά.

Αμέσως μετά πλησιάζει τη φωτιά, ενώ μάταια ένας από τους παρευρισκόμενους προσπαθεί να τον πείσει να μην κάψει το βιβλίο. Ωστόσο, άλλοι αρνητές παρεμβαίνουν με σκληρότερες προτάσεις όπως να φτάσουν ξανά έξω από τα σχολεία.

Ο καραγκιόζης επικεφαλής των αρνητών αρχίζει να σκίζει τις σελίδες του βιβλίου και να το πετά σε μια πρωτοφανή φασιστική ενέργεια μέσα στη φωτιά.

Οι αρνητές που πραγματοποίησαν τη συγκέντρωσή τους έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας, έκαψαν επίσης αντίγραφο του νόμου που ορίζει αυστηρές ποινές για τους γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο αρνούμενοι να φορέσουν μάσκα.





Ηλεκτρονικά η ανανέωση διπλώματος οδήγησης και το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας


 

Διαθέσιμες είναι πλέον και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ανανέωση της άδειας οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr).

Συγκεκριμένα, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, οι πολίτες μπορούν να ανανεώσουν ψηφιακά την άδεια οδήγησής τους η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους.

Προκειμένου να αιτηθούν την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους, οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ενημερώνονται για τις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζεται να γνωμοδοτήσουν για την ικανότητα τους να οδηγούν και τους χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN). Στη συνέχεια, επισκέπτονται τους γιατρούς, στους οποίους γνωστοποιούν τον τετραψήφιο PIN, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και ο κάθε γιατρός να ενημερώσει ηλεκτρονικά την εφαρμογή με το αποτέλεσμα.

Εφόσον κριθούν ικανοί για οδήγηση από όλους τους γιατρούς, οι πολίτες ενημερώνονται από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (SMS) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την αίτηση εντός έξι μηνών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται ψηφιακά με την επισύναψη φωτογραφίας, δείγματος υπογραφής και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παραβόλου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, οι πολίτες λαμβάνουν SMS και email, με το οποίο ενημερώνονται για την παραλαβή του νέου εντύπου άδειας οδήγησης. Είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, είτε μέσω courier στις Περιφέρειες, όπου η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται.

Η ψηφιακή διαδικασία που αφορά στις ιατρικές εξετάσεις υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται παραγωγικά από την ΗΔΙΚΑ. Α.Ε. και είναι ιδιαίτερα φιλική και εύχρηστη για τους περίπου 27.000 γιατρούς σε όλη τη χώρα με ειδικότητες που αφορούν στην ανανέωση των αδειών οδήγησης. Έχει ως αποτέλεσμα την αρτιότερη ιατρική εξέταση και την ασφαλή και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των γιατρών που χρειάζεται να εξετάσουν κάθε πολίτη.

Η ηλεκτρονική ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γλιτώσει από περιττή ταλαιπωρία κάθε χρόνο περισσότερους από 210.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων πολίτες άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και πολίτες με χρόνια ιατρικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική παρουσία του πολίτη απαιτείται μόνο κατά τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, ενώ υπάρχει πλήρης ενημέρωση με SMS και email σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία, εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και η προστασία ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων που διακινούνταν μέχρι σήμερα με έγγραφα.

Η δεύτερη υπηρεσία αφορά στην ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετησίως εκδίδονται περίπου 50.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Με τη νέα διαδικασία, οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και έχουν, για πρώτη φορά, εύκολη πρόσβαση από ένα και μόνο σημείο, στο σύνολο των πληροφοριών που αφορούν στο όχημα ή στα οχήματα που είναι στην κατοχή τους. Ειδικότερα, όσοι πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικασία έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να ελέγξουν πληροφορίες, όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλουν να περάσουν τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο το όχημα τους.

Η διαδικασία για τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας είναι εξαιρετικά απλή για τους χρήστες. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν το όχημα για το οποίο αιτούνται το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας και την Περιφερειακή Ενότητα από την οποία θέλουν να εξυπηρετηθούν. Τόσο κατά την επιτυχή υποβολή της αίτησης όσο και κατά την έγκριση της από τον υπάλληλο της Περιφέρειας, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση μέσω email και SMS. Μοναδική προϋπόθεση για να εκδοθεί το αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας είναι το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κυριότητά τους το όχημα. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, προς το παρόν μπορούν να δουν τις πληροφορίες των οχημάτων τους και το αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορούν να αιτηθούν αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας.

Τα δύο προαναφερόμενα έργα συμβάλλουν σημαντικά στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με την ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών, αποσυμφορούνται από διοικητικά βάρη 59 Διευθύνσεις Μεταφορών που απασχολούν περισσότερους από 700 υπαλλήλους στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και εργατοώρες προς όφελος των πολιτών, αλλά και του δημοσίου τομέα.




«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Εισαγγελική έρευνα και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης



Την τύχη της Χρυσής Αυγής θα έχουν οι τραμπούκοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα στο στόχαστρο της οποίας έχει τεθεί η δράση της ομάδας αρνητών τραμπούκων «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που με τις πράξεις τους παραβιάζουν συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Η εισαγγελική λειτουργός με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στη δράση της ομάδας Θεματοφύλακες του Συντάγματος και άλλων ομάδων σε περιφέρειες εκτός του Νομού Αττικής, ζητά να ερευνηθεί αν η δράση των ομάδων αυτών έχει φτάσει και σε περιοχές της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η τέλεση αδικημάτων όπως είναι η διέγερση σε ανυπακοή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ακόμα και εγκληματική οργάνωση.



Το «ευχαριστώ» του γυμνασίου Καλλονής στο Μέγαρο Μαξίμου

 


Την άμεση ανταπόκριση του Μεγάρου Μαξίμου είχε επιστολή που έφτασε στο Πρωθυπουργικό γραφείο από το γυμνάσιο Καλλονής της Λέσβου.

Mε την επιστολή το γυμνάσιο ζητούσε τη συνδρομή υλικοτεχνικής υποδομής για το σχολείο προκειμένου να καταστεί καλύτερη η διδασκαλία των παιδιών.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά από δημοσίευση των ευχαριστιών του διευθυντή του γυμνασίου, Βασιλείου Γιώργο προς το Πρωθυπουργικό γραφείο ο οποίος γνωστοποίησε το γεγονός. «Ο Διευθυντής κος Βασιλείου Γεώργιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και οι μαθητές του Παναρέτειου Γυμνασίου Καλλονής εκφράζουμε εκ βαθέων τις θερμότερες των ευχαριστιών μας στον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη για την αμέριστη αρωγή του στην προσπάθεια αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του γυμνασίου μας», σημειώνει.

Παράλληλα εκφράζει τις ευχαριστίες προς τον διευθυντή του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος μαζί με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Ιάσονα Πιπίνη φρόντισαν να ολοκληρωθούν άμεσα οι ενέργειες με την αποστολή του υλικού.

«Ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως δε, τον κο Δημητριάδη Γρηγόριο, Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού για την άμεση ανταπόκριση που έδειξε στο αίτημα μας για δωρεά βιντεοπροβολέων και laptops στο Γυμνάσιο Καλλονής προκειμένου να εξοπλιστούν και να εκσυγχρονιστούν ισάριθμες αίθουσες διδασκαλίας. Με την πράξη του αυτή αποδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον και η ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τις καλύτερες συνθήκες μόρφωσης των μαθητών», συμπληρώνει.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι η πολύτιμη αυτή προσφορά σας θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο το σημαντικό παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία της», τονίζει ο κ. Βασιλείου καταλήγοντας ότι ευελπιστεί η πολιτεία να σταθεί αρωγός και στο μέλλον στην προσπάθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης.


iefimerida



Σήμερα συνήλθε ο Τσίπρας και πήρε να συγχαρεί τον Ανδρουλάκη

 


Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε αμέσως τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την μεγάλη του νίκη, και του ζήτησε μάλιστα να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε χρόνο για να το εμπεδώσει και να το χωνέψει.

Και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, έσπευσαν να συγχαρούν αμέσως τον Νίκο Ανδρουλάκη για την νίκη του.

Κατά την πριν από λίγο συνομιλία τους ο Τσίπρας συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.


Κ.Β.



Γυναίκα πυροβόλησε γυναίκα μέσα σε ζαχαροπλαστείο στην Θεσσαλονίκη

 



Μία γυναίκα πριν από λίγα λεπτά άνοιξε πυρ εναντίον άλλης γυναίκας μέσα σε ζαχαροπλαστείο, στη Νέα Μάδυτο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 55χρονη γυναίκα που δέχτηκε τα πυρά έχει τραυματιστεί σοβαρά και η κατάστασή της ήταν κρίσιμη.

Ασθενοφόρο έχει παραλάβει την τραυματισμένη γυναίκα και κατευθύνεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Η τραυματίας σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φέρεται να δέχτηκε τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς, ενώ η κατάστασή ήταν κρίσιμη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τελικά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Η δράστιδα ακόμα αναζητείται από τις αρχές.




Θεοδωρικάκος στην «Κ»: Ελευθερώνουμε 1.000 ενστόλους από πάρεργα του Δημοσίου

 


Την αποδέσμευση 1.000 αστυνομικών από πάρεργα, όπως είναι η επίδοση περίπου 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων ετησίως, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης ανακοίνωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναφερόμενος στις πρώτες 100 ημέρες της παρουσίας του στο υπουργείο, υπογράμμισε ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου καταγράφεται μείωση από 10% έως 30% του αριθμού των ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων συγκριτικά με την προ κορωνοϊού εποχή. Εξέλιξη που απέδωσε εν μέρει στην αύξηση των νυχτερινών περιπολιών στην Αττική.

Για τις υποθέσεις διαφθοράς τόνισε ότι η εντολή προς τις Εσωτερικές Υποθέσεις είναι «καμία επιείκεια στους επιόρκους», ενώ ερωτηθείς για την πρωτοφανή συρροή άγριων γυναικοκτονιών είπε ότι, εκτός της ίδρυσης γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, η Αστυνομία εκπαιδεύει το προσωπικό της στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών και αναπτύσσει συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες, στις οποίες –όπως λέει– πρέπει επίσης να απευθύνονται όσες και όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται. Απαντώντας σε ερώτηση για τον κύκλο αίματος που συνταράσσει τη «νύχτα», αριθμώντας δεκάδες δολοφονίες στο διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα, ο υπουργός δήλωσε ότι οι δράστες αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τοποθετήθηκε, τέλος, για το θέμα της κριτικής στην Ελλάδα από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. αναφορικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας.

– Την Παρασκευή συμπληρώσατε 100 ημέρες στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει σ’ αυτό το διάστημα στη λειτουργία της Αστυνομίας;

– Ο στόχος μας από την πρώτη ημέρα είναι να φέρουμε τον αστυνομικό στη γειτονιά, κοντά στον πολίτη, να ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας παντού και για όλους. Στείλαμε 1.000 νέους αστυνομικούς στα τμήματα της Αττικής και ενισχύουμε με 210 νέα οχήματα την Aμεση Δράση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στηρίζουμε τον Eλληνα αστυνομικό με όλες μας τις δυνάμεις με εφόδια και υποδομές, αλλά και συμβολικά και ηθικά.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε σχέδιο μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης της Αστυνομίας, για να απαλλαγούν οι αστυνομικοί από δουλειές του Δημοσίου που δεν έπρεπε να τους αφορούν, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Ψηφιοποιούμε πολλές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από 1/1/2022 βάζουμε τέλος στο γνήσιο της υπογραφής στα αστυνομικά τμήματα, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις. Μόνο ψηφιακά μέσω του gov.gr. Ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι μέσα στο ’22 να σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ. να διαθέτει περίπου 1.000 άνδρες για την επίδοση 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων. Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος με τα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης προκειμένου να βρούμε θετική ρεαλιστική λύση.

Προετοιμάζουμε την αναβάθμιση του συνόλου της αστυνομικής εκπαίδευσης. Ενισχύουμε τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση. Δίνουμε αγώνα ενάντια σε παθογένειες δεκαετιών και ιδιαίτερα την ανορθολογική κατανομή δυνάμεών της. Είμαστε αποφασισμένοι η ΕΛ.ΑΣ. να αλλάξει, να γίνει πολύ καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Με μάχιμους αστυνομικούς ενάντια σε κάθε μορφή εγκλήματος και παρανομίας. Σύγχρονη, ανθρώπινη, αποτελεσματική αστυνομία στην υπηρεσία των πολιτών.

– Μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα εξαγγείλατε μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία της Aμεσης Δράσης. Πόσα και ποια απ’ αυτά που ανακοινώσατε έχουν γίνει πράξη; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα;

– Υλοποιούμε, με σχέδιο και συνέπεια, σημαντικές αλλαγές στην Aμεση Δράση. Ενισχύσαμε αμέσως το κέντρο επικοινωνίας –το γνωστό «100»– για άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα ασφάλειας των πολιτών. Ξεκίνησε η επανεκπαίδευση των αστυνομικών μας – και πρώτα τα αγόρια και κορίτσια της ΔΙ.ΑΣ., που είναι δίπλα μας στους δρόμους και στους χώρους που τους χρειάζεται ο πολίτης. Γίνονται ακόμα καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Είναι έτοιμος ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Aμεσης Δράσης και το μνημόνιο ενεργειών των αστυνομικών, στηριγμένα στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ιδιαίτερα από Αγγλία, Γαλλία, όπου στείλαμε ειδικές αποστολές αξιωματικών. Oλα αυτά μέσα σ’ ένα μήνα. Δρομολογούνται, επίσης, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του ’22, η προμήθεια καμερών για όλες τις στολές των αστυνομικών ΔΙ.ΑΣ. και τα περιπολικά, καθώς και η περαιτέρω ψηφιοποίηση του Κέντρου της Aμεσης Δράσης. Επιπρόσθετα, οι μονάδες στο πεδίο ενισχύονται με την αναβάθμιση του σύγχρονου συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας.

Η εντολή που έχει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι σαφής: διαφάνεια και έλεγχος παντού. Καμία επιείκεια στους επιόρκους.

– Εντοπίσατε λάθη στη διαχείριση του περιστατικού στο Πέραμα; Εάν ναι, ποια; Ποια συμπεράσματα ανέδειξε η εσωτερική έρευνα;

– Αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Oσα υλοποιούμε τώρα, προέκυψαν από την άμεση επιχειρησιακή αξιολόγηση που ζήτησα και έγινε μέσα σε 5 ημέρες από το θλιβερό συμβάν.

– Πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έφερε στο φως κύκλωμα επίορκων αστυνομικών που έδινε ταυτότητες σε σκληρούς κακοποιούς. Πόσο βάθος έχει η συγκεκριμένη υπόθεση;

– Η εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε το 2013. Εμπλέκονται άτομα που καταδιώκονται από τις Αρχές διεθνώς, αλλά και από τη χώρα μας. Δυστυχώς, εμπλέκονται και αρκετοί αστυνομικοί. Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον πολίτη: έρευνα και τιμωρία μέχρι τέλους, όσους και όποιους κι αν αφορά. Μόνο έτσι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ενισχύουμε το κύρος της αστυνομίας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Η εντολή που έχει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι σαφής: διαφάνεια και έλεγχος παντού. Καμία επιείκεια στους επιόρκους.

– Σας ανησυχούν τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα διαφθοράς στο Σώμα; Σας θυμίζω ότι εμπλοκή ενστόλων αποκαλύφθηκε και σε υποθέσεις όπως των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού σε Καρδίτσα και Σουφλί.

– Ο εντοπισμός των κρουσμάτων, η εξάρθρωση των κυκλωμάτων, το γεγονός ότι όσοι συμμετέχουν και καταπατούν τον όρκο τους οδηγούνται στη Δικαιοσύνη είναι η απόδειξη του αγώνα και της προσπάθειας για διαφάνεια. Δεν είναι θέμα προβληματισμού. Οι πολίτες θέλουν πράξεις και όχι λόγια. Αλλά, θα ήθελα την προσοχή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των αστυνομικών κάνει το καθήκον της. Μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, μέσα σε δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες. Είμαστε μαζί τους και τους στηρίζουμε. Είμαστε στο πλευρό τους για το καλό της κοινωνίας μας. Ο μόνος δρόμος για όσους παράνομους είναι αυτός της Δικαιοσύνης.

– Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 17 γυναικοκτονίες, με πιο πρόσφατη αυτή της Παρασκευής, στην Αλεξανδρούπολη. Η Αστυνομία προχωράει στη σύσταση γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Μήπως όμως το μέτρο είναι αυτό που οι ξένοι λένε «πολύ λίγο, πολύ αργά»;

– Δεν ιδρύουμε απλώς γραφεία. Εκπαιδεύουμε διαρκώς το προσωπικό στον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων. Δίνουμε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σχετικών υποθέσεων. Ομως, το κρίσιμο ζήτημα είναι η πρόληψη προτού το θέμα γίνει αντικείμενο αστυνομικής ύλης. Για αυτό συνεργαζόμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, στις οποίες πρέπει επίσης να απευθύνονται όσες και όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται από ενδοοικογενειακή βία. Από εκεί πέρα, είναι προφανές πως είμαστε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της πανδημίας. Ο εγκλεισμός έφερε στην επιφάνεια προβλήματα που υπήρχαν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω την αστυνομική παρουσία στις γειτονιές

– Ενισχύσατε τις νυχτερινές περιπολίες στην Αττική με 100 επιπλέον περιπολικά. Ποιες οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου;

– Ηταν μια απολύτως αναγκαία επιλογή. Τα πρώτα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σημειώστε ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του ’21, σε σχέση με τα αντίστοιχα του ’19 και του ’18, υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας από ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές μεταξύ 10% και 30%. Δεν συγκρίνουμε με τα περυσινά στοιχεία, καθώς υπήρχε η καραντίνα για ένα διάστημα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζω ότι θέλουμε να ενδυναμώσουμε πολύ περισσότερο την παρουσία των αστυνομικών σε όλες τις γειτονιές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις.

 – Υπάρχει μια μακρά αλυσίδα φόνων, όπως αυτός του 44χρονου πυγμάχου το απόγευμα της Δευτέρας στο Γαλάτσι, που έχουν συσχετιστεί με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

– Αυτό τον χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε 17 δολοφονίες από τις 42 που έγιναν, καθώς και 9 προηγούμενων ετών. Πιστεύω στις ικανότητες των αξιωματικών της, γι’ αυτό κρατώ ισχυρή την απαίτηση όλης της κοινωνίας να ερευνώνται και να εξιχνιάζονται όλα τα εγκλήματα τέτοιου είδους. Οσοι παρανομούν, ιδίως όσοι αψηφούν την ανθρώπινη ζωή, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη.

 – Οι διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως και για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν συνοδεύτηκαν φέτος από επεισόδια, τουλάχιστον στην Αθήνα. Πού αποδίδετε την αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

– Ξεκαθάρισα ότι ο στόχος μας είναι η ΕΛ.ΑΣ., υπερασπιζόμενη την εφαρμογή των νόμων, να είναι φιλική με τους πολίτες, φιλική με τους νέους. Συμβάλαμε με τον επαγγελματισμό των αστυνομικών μας, την ψυχραιμία, την ορθή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδιασμών, να γίνουν με ειρηνικό τρόπο οι πορείες. Αυτός ο τρόπος βοηθά να αναδεικνύονται η μνήμη και τα μηνύματα της Ιστορίας, και όχι οι νύχτες των επεισοδίων του παρελθόντος. Σε αυτό συνέβαλαν θετικά και οι περισσότεροι πολίτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα εφαρμόζουμε αυστηρά τον νόμο. Μικρές συγκεντρώσεις δεν κλείνουν πλέον τους δρόμους της Αθήνας. Θα συνεχίσουμε με δημοκρατικό σεβασμό και πιστή τήρηση της νομιμότητας.

 – Η Ελλάδα δέχεται αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα και ταυτόχρονα επικρίσεις από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μεσοβδόμαδα βρεθήκατε μάλιστα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών. Πώς προτίθεστε να συνεχίσετε σε αυτό το πεδίο;

– Με συνέπεια και αποφασιστικότητα, συμβάλλουμε στη φύλαξη των συνόρων μας. Η ασφάλεια των συνόρων είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια ολόκληρης της χώρας. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων παράνομων μεταναστών, χιλιάδων παιδιών, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ανθρωπιστικές ιδέες που γεννήθηκαν στην πατρίδα μας. Αλλά εξίσου όλοι πρέπει να αποδέχονται ότι, σε νόμιμα πλαίσια, θα κάνουμε τα πάντα για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

– Ως πολιτικός αλλά και λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής σας εμπειρίας παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Θεωρείτε ότι μετά την αλλαγή ηγεσίας μπορεί να επανέλθει ως διεκδικητής της εξουσίας;

– Αξιολογώ ως θετικό στοιχείο για τη δημοκρατία μας τη συμμετοχή 270.000 πολιτών στην εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη διαιρετική τομή κυβέρνηση – αντιπολίτευση, αυτό το γεγονός ενισχύει το ΠΑΣΟΚ στον αντιπολιτευτικό χώρο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει διατεθειμένη να θέλει να συγκεντρώσει τέτοιο αριθμό πολιτών σε αντίστοιχη εκλογή. Αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία κι εκεί βρίσκεται η πραγματική διαιρετική τομή, ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και στην πρόοδο από τη μια και στη στασιμότητα και στον λαϊκισμό από την άλλη. Στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, δεσπόζει η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη με το δημιουργικό έργο της. Εύχομαι και η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να βρει τη δύναμη να συνδράμει θετικά στη μεταρρυθμιστική δυναμική πορεία της χώρας.

 – Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και εν γένει η πανδημία δημιουργεί ένα κύμα δυσαρέσκειας σε μερίδα ψηφοφόρων της Ν.Δ. Πόσο πιθανό βλέπετε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάτι νέο στα δεξιά της; Θα συνιστούσε απειλή ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

– Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, του πατριωτισμού. Ακόμα και στα δύσκολα της πανδημίας,  εγγυάται τη δυναμική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία του μέτρου, της λογικής, των μεταρρυθμίσεων. Δεν θα τα ρισκάρουν όλα αυτά οι πολίτες και ακόμα περισσότερο οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της παράταξης. Στην πραγματικότητα όλοι συνειδητοποιούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει αξιόπιστο αντίλογο. Γι’ αυτό η Ν.Δ. θα διεκδικήσει, όταν έρθει η ώρα, τη θετική ψήφο για αυτοδυναμία και μια νέα τετραετία μεταρρυθμίσεων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σύνδεσμος Ακτοπλόων: Κάλεσε την ΠΝΟ να ματαιώσει την απεργία της

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει και προχωρήσει η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Ακτοπλόων απεύθυνε κάλεσμα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να ματαιώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας και να συνεχίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επανήλθε με νεότερη βελτιωμένη πρόταση και ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την ΠΝΟ με σκοπό την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντί άλλης απαντήσεως η ΠΝΟ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας καθώς και αυτών της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας για τέσσερεις συνολικά ημέρες αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων προσθέτει επίσης, ότι «αναφορικά με το "δίκαιο" του αιτήματος της ΠΝΟ για αυξήσεις με αναδρομικό χαρακτήρα, στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 η χώρα έζησε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 22% και οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 21%, ενώ οι απολαβές των ναυτικών αυξήθηκαν κατά 5%».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι τη διετία 2020-2021 «η ακτοπλοΐα κατέγραψε τις υψηλότερες ζημίες των τελευταίων δεκαετιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, της πτώσης της κίνησης και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, αναφέρει ο ΣΕΕΝ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, «ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων πρότεινε αυξήσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές».



19 Ιανουαρίου «Προσγειώνονται» τα πρώτα έξι Rafale


Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. 

Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία θα αποκτήσει η Π.Α.) γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς ήδη οι χειριστές τους έχουν πρακτικά ολοκληρώσει και τελειοποιούν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία. 

Στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις και των υπολοίπων 12 Rafale που ήδη έχουν αγοραστεί από την Π.Α. Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν και οι διαδικασίες για τα επιπλέον έξι μαχητικά του ίδιου τύπου που η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί προκειμένου ο συνολικός αριθμός αυτού του τύπου να φθάσει εκείνον μιας πλήρους μοίρας των 24 αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του φακέλου για τα πρόσθετα έξι αεροσκάφη. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες οι λεπτομέρειες για την πρόσκτηση των έξι επιπλέον Rafale θα παρουσιαστούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. 

Στη Βουλή αναμένεται, επιπλέον, να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και η υπόθεση της απόκτησης των τριών νέων γαλλικών φρεγατών τύπου FDI.



Σε lockdown από σήμερα οι άνω των 60 που δεν έκαναν τρίτη δόση


 

Άκυρο θα θεωρείται από σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση εμβολίου στο επτάμηνο.

Από σήμερα λοιπόν οι άνω των 60 που δεν έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση προτού περάσουν 7 μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, λοιπόν, παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 που δεν έλαβαν εντός 7μήνου την τρίτη δόση θα έχουν ανατροπές στην καθημερινότητά τους, καθώς για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.

Επίσης, θα αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης, ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.




Η σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη πάγωσε ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα

 


Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ με 68%, και τώρα θέλει δουλειά για να επιστρέψει το σοβαρό κομμάτι της κεντροαριστεράς πίσω στην θέση του, αφήνοντας το ακροαριστερό μόρφωμα του λαικισμού στο πραγματικά ποσοστά του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μάλλον δεν ήθελε να παραδεχτεί πως δεν είχε καμία τύχη και ήλπιζε να γίνει σε ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Η οδυνηρή ήττα προκαλεί ρωγμές στην προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού και μένει να διαφανεί αν έχει το θάρρος και να παραδεχθεί πως έχασε πανηγυρικά και να αποσυρθεί.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα στέλνουν το Γιώργο Παπανδρέου στο σπίτι του και έστω και αργά θα ήταν καλό να το συνειδητοποιήσει ο κ. Παπανδρέου.

Το γεγονός ότι στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ αναλαμβάνει ένα νέο πρόσωπο με τη δυναμική που επέδειξε ο 42χρονος Νίκος Ανδρουλάκης κάνουν πολλούς στην Κουμουνδούρου να χάσουν το ύπνο τους και να λένε ανοικτά. «ήλθε νέος σερίφης στην κεντροαριστερά».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής, ώστε να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα αφενός για τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και αφετέρου για τις ευρύτερες, πολιτικές επιδιώξεις της.

Το γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διαθέτει έναν απαξιωμένο πολιτικό απατεώνα για αρχηγό, που δεν έχει αλλάξει ούτε ύφος, ούτε τακτική μετά την ήττα του το 2019. Ένα αρχηγό που δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί δεν διαθέτει σοβαρότητα και πολιτική επάρκεια για να το κάνει. Ένα αρχηγό που οι πολίτες της χώρας δεν πρόκειται ποτέ, ειδικά μετά την απάτη που τους έστησε για να κυβερνήσει να εμπιστευτούν και πάλι, ούτε φυσικά να τον πάρουν στα σοβαρά.

Η ΕΔΕΚΑΠ ανακοίνωσε και επίσημα το εκλογικό αποτέλεσμα, με την συντριπτική διαφορά 67,88% -32,12%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), επικρατώντας κατά κράτος του Γιώργου Παπανδρέου στον β' γύρο της εκλογών του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε ποσοστό 67,88%, έναντι 32,12% του Γιώργου Παπανδρέου, κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά και στις κάλπες πήγαν περισσότεροι από 206.000.  Πρόκειται για το 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 206.196, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε νικητής του β' γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ με 132.706 ψήφους, έναντι 62.748 ψήφους του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε ψαροταβέρνα των Εξαρχείων ,  με συνεργάτες του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου χόρεψε το ζεϊμπέκικο της ήττας «Συννεφιασμένη Κυριακή»