Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σενάρια ESM για χρέος και ελαφρύνσεις



Άρθρο της Handelsblatt με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον ESM, το ελληνικό χρέος ενδέχεται, μέχρι το 2060, να φθάσει στο 226% του ΑΕΠ ή να μειωθεί στο 49%. Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελαφρύνσεις που εξετάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, δημοσιεύει η Handelsblatt.

Σε άρθρο με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα» η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές της εβδομάδας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας. 

Αναφέρεται σε τρία σενάρια: 

Σύμφωνα με το αισιόδοξο Σενάριο Α που βασίζεται σε στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το 2060 στο 49,1%, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αποτελούνται από το πιθανό έλλειμμα συν το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, θα βρίσκονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Θα ήταν συνεπώς λιγότερο από το όριο 15%-20% που κρίνουν οι δανειστές ως βιώσιμο. 

Το Σενάριο Β είναι απαισιόδοξο, θεωρείται ωστόσο πιθανότερο από το ΔΝΤ. Το έγγραφο κάνει λόγο για «έκρηξη» του χρέους τα επόμενα 40 χρόνια, φθάνοντας το 2060 στο 226% του ΑΕΠ, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο γιγαντιαίο 52,1%. 

Οι διαφορές των σεναρίων οφείλονται στην μακρά περίοδο 40 ετών, όπου ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές στην υπόθεση εργασίας, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Στο Σενάριο Α οι Ευρωπαίοι αναμένουν μέχρι το 2060 μια κατά μέσο όρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%-2,6%. Το ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό. Στο Σενάριο Β γίνεται λόγος για ανάπτυξη μόνο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. 

Παρά τις μεγάλες διαφορές των σεναρίων η συζήτηση για την ανάγκη ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των υπολογισμών. Μόνο όμως στο Σενάριο Β και Γ (σσ. στο οποίο η Handelsblatt δεν αναφέρεται λεπτομερώς) υπάρχει ανάγκη ελαφρύνσεων. 

Πέντε πιθανά πακέτα μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους 

Στο έγγραφο του ESM, που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αναφέρεται και η μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Γίνεται λόγος για πέντε διαφορετικά πακέτα μέτρων. 

Το πρώτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSM κατά 5 χρόνια και πλαφόν στα επιτόκια 2%. Σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, δεν θα καταβάλλονται μέχρι το 2050. Τα επόμενα πακέτα περιλαμβάνουν περισσότερες ελαφρύνσεις. Έτσι το τρίτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των πιστώσεων από το 2080 και πέρα, ενώ στα επιτόκια μπαίνει πλαφόν 1% μέχρι το 2050. 

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα. 

FAZ: «Εκδίκηση» 

«Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας ακόμα Έλληνας που πληρώνει υψηλό τίμημα επειδή θέλησε να γλιτώσει την πατρίδα του από το γκρεμό με τη βοήθεια μεταρρυθμίσεων, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο "Εκδίκηση". Η εφημερίδα επισημαίνει: «Όσο περισσότερο γίνεται συνείδηση στην Ελλάδα ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια οφείλεται σε λάθη που έγιναν στην ίδια την χώρα, τόσο εντείνεται το μίσος εκείνων που βγήκαν χαμένοι από τις μεταρρυθμίσεις. Με την επίθεση κατά του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην πρωθυπουργό το μίσος μετατρέπεται σε τρομοκρατία». 

Βαρουφάκης: «Ο Μακρόν ξέρει μακροοικονομία, ο Σόιμπλε όχι» 

Η εφημερίδα taz φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Μόλις τώρα ξεκινάμε». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Tο κίνημα Diem25 θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, που ενδέχεται να ανταγωνιστεί το γερμανικό κόμμα Η Αριστερά. O Γ. Βαρουφάκης για τον Μακρόν, την Γερμανία και τον ευρωπαϊκό πατριωτισμό». 

Στη συνέντευξη ο πρώην υπουργός μιλά μεταξύ άλλων για τις διαφορές ανάμεσα σε Εμ. Μακρόν και Β. Σόιμπλε: «Πρώτον, ο Μακρόν ξέρει μακροοικονομία, ο Σόιμπλε όχι. Θέλει να τηρούνται οι κανόνες. Η δεύτερη διαφορά τους είναι ότι η Γερμανία εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα. (..) Ο Μακρόν ωστόσο καταδικάζει αυτή την εμμονή, γιατί απειλεί την ενότητα στην Ευρώπη. Αντί στην ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην παραγωγικότητα. Μπορούμε όλοι μαζί να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αλλά δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε όλοι μεταξύ μας», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα του Βερολίνου. 



Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή : tovima.gr




Λαφαζάνης κατά «53» του ΣΥΡΙΖΑ: Το να μιλάνε για αντιπολίτευση είναι ξεφτίλα




Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τόση σχέση με την Αριστερά όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο, δηλώνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας

Μύδρους κατά των πρώην συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην ομάδα των «53» εξαπολύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αφού πρώτα τονίζει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τόση σχέση με την Αριστερά όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο» στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επιτίθεται στην ομάδα με επικεφαλής των υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Το να μιλάνε οι 53 για Αριστερά και για αντιπολίτευση στον Τσίπρα, όταν έχουν ψηφίσει δύο καταστροφικά μνημόνια, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι συνιστά μεγάλη ξεφτίλα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές την χαρακτηρίζει «καραμπινάτο Μνημόνιο» προσθέτοντας ότι «αποτελεί άλλο ένα άλμα στο χάος και την εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Ελλάδα κλείνουμε μία νέα επταετία, με τη δημοκρατία να υπάρχει στους τύπους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στην κατάψυξη και τη χώρα να βιώνει ένα οιονεί πραξικόπημα».

Ο κ. Λαφαζάνης επιμένει ότι η μία και μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι το εθνικό νόμισμα αν και όπως λέει «δεν είναι πανάκεια, αποτελεί όμως προϋπόθεση για νέο ξεκίνημα».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η ΛΑΕ θα μπορούσε να συγκροτήσει μέτωπο με ΚΚΕ, Πλεύση, Βαρουφάκη και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαντά: «Βεβαίως και θα μπορούσε και θα έπρεπε να συγκροτηθεί μέτωπο με δυνάμεις σαν κι αυτές αλλά και άλλες, αν και θα χρειαζόταν μια ειδικότερη τοποθέτηση για την περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη». 


Πηγή : protothema.gr


Η πρώτη συνεισφορά ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο ήταν η αποφυλάκιση σκληρών κακοποιών και η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας





Κώστας Βουκελάτος

Δεν είναι τυχαία η αύξηση της εγκληματικότητας στην χώρα μας και η ανεξέλεγκτη δράση αντιεξουσιαστών και τρομοκρατών.

Οι πολίτες κινδυνεύουν, η χώρα κινδυνεύει.

Το πρώτο κτύπημα στην χώρα και την κοινωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε αμέσως μόλις ανέλαβαν την εξουσία και ήταν ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου και η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας για να ελευθερωθούν και να προστατεύονται σκληροί κακοποιοί .

Η ανοχή κατά του εγκλήματος γενικότερα και οι ευνοϊκές διατάξεις του εγκληματικού νόμου Παρασκευόπουλου, δίνει την δυνατότητα σε σκληρούς κακοποιούς να διαπράττουν σκληρά εγκλήματα γιατί ξέρουν ότι και να καταδικαστούν σε 20 χρόνια φυλακή ζήτημα είναι με τις ευχές Παρασκευόπουλου και τώρα Κοντονή να κάνουν τα 5 χρόνια.

Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν την κατάσταση με το ανεξέλεγκτο έγκλημα, σε μια εβδομάδα συμμορία αγνώστων λεηλάτησε σειρά δημοσίων νοσοκομείων, πυρπολούν και καταστρέφουν περιουσίες στο κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύουν ζωές αστυνομικών και πολιτών, σκληροί κακοποιοί ευνοημένοι του Παρασκευόπουλου μπουκάρουν μέρα μεσημέρι να ληστέψουν και δεν διστάζουν να σκοτώσουν και τώρα, ένας πρώην πρωθυπουργός έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Η παραίτηση της κοινωνίας μπροστά σε αυτά τα αίσχη συμβάλλει στο να γίνει η Ελλάδα σύντομα, Κολομβία και Βενεζουέλα βυθισμένη στην ανομία και στις οργανωμένες συμμορίες που σκοτώνουν ανεξέλεγκτα.

Οδηγούμαστε σε τριτοκοσμική καθεστωτική χώρα Ελλάδα ιδεοληπτών που προστατεύουν συμμορίες και ομάδες κακοποιών ψηφοφόρων.

Η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη γιατί η κυβέρνηση ανίκανη και με πονηρά σχέδια καλύπτει το έγκλημα. 

Η χώρα πρέπει να προστατευτεί όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να φωνάξουν μαζί ένα μεγάλο και ειλικρινές ΩΣ ΕΔΩ προς την άθλια και αποτυχημένη κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.


Οι ασκήσεις εδάφους και το άλμα στο κενό



Έχοντας ήδη προδιαγράψει το μέλλον της χώρας με τα ψηφισμένα από τον κυβερνητικό συνασπισμό μέτρα, για την περίοδο 2019 - 2020, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα αν θα κάνει έναν νέο συμβιβασμό ή θα προτιμήσει το βήμα στην άβυσσο.

Το τοξικό πολιτικό περιβάλλον, που επιδεινώθηκε με το ναυάγιο του Eurogroup, φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο με ακόμα έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Πριν από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη του μιλούσαν για «καθαρό διάδρομο απογείωσης» καθώς εμφανίζονταν βέβαιοι πως η Ελλάδα θα πετύχει τη ρύθμιση του χρέους. Ομως χωρίς να έχει καν απογειωθεί το αεροσκάφος, κατάλαβαν πως ο διάδρομος οδηγεί σε αδιέξοδο...

Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος - ίσως του πιο κρίσιμου της θητείας του, έχοντας ήδη προδιαγράψει το μέλλον με τα ψηφισμένα μέτρα για την περίοδο 2019-2020. Θα κάνει το μετέωρο βήμα; Ή θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί προκειμένου να διασώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο και να επιχειρήσει ανασύνταξη; Προς το παρόν επιδίδεται σε αυτό που είχε ο ίδιος λανθασμένα πει εν τη ρύμη του λόγου του σε ομιλία του: «Στροφή 360 μοιρών». Δηλαδή, πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Η δολοφονική απόπειρα κατά του Λουκά Παπαδήμου συσσώρευσε ακόμη περισσότερα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου. Οχι τόσο διότι ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας και ανομίας αλλά διότι βρήκε την κυβέρνηση μουδιασμένη. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε σε ένα μήνυμα καταδίκης 20 λέξεων από το twitter, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί σιώπησαν. Για ανάληψη ευθυνών; Ούτε λόγος.

Ενα σχέδιο που γύρισε μπούμερανγκ

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Eurogroup δείχνει πως η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη παρά την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί την εβδομάδα ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Αισιοδοξία τεχνητή, η οποία προφανώς υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να κρατηθεί σε καταστολή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην εκδηλωθούν αντιδράσεις στην ψηφοφορία.

Ο αιφνιδιασμός, ο οποίος οφείλεται εν μέρει και στην παρελκυστική τακτική ευρωπαίων αξιωματούχων, αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Με αποτέλεσμα, όπως καταγράφεται στα πρακτικά, να είναι η κυβέρνηση που αποφάσισε να παίξει καθυστερήσεις έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και όχι η πλευρά των δανειστών.

Κατά τον ίδιο τρόπο αναδεικνύονται οι «τρύπες» στην τακτική του Μαξίμου. Εχοντας επενδύσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, επιχειρούσε να βάλει ως «μεσολαβητές» τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ στην τελική φάση τάχθηκε υπέρ του Ταμείου, προκειμένου να πιέσει τον σκληρό Σόιμπλε. Ομως αποδείχθηκε ότι έπεσε θύμα μιας ακόμη αυταπάτης, όταν ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός κατανόησαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές δρουν συντεταγμένα και τελικώς η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ετσι, το σχέδιο που είχε πέσει στο τραπέζι των εσωτερικών συζητήσεων για τη στρατηγική της κυβέρνησης και υπαγόρευε παιχνίδι καθυστερήσεων ώς τις γερμανικές εκλογές με την ελπίδα επικράτησης του Σουλτς και αλλαγής πολιτικής γύρισε μπούμερανγκ. Ναι μεν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει επίσης μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολιτικοί συσχετισμοί πολύ δύσκολα θα αλλάξουν στη Γερμανία και το χαρτί του Μάρτιν Σουλτς έχει ήδη καεί.

Από τα fake news στον «συμβιβασμό»

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και σε βαρύ κλίμα ο Τσίπρας έχει λιγότερες από 20 μέρες για να διαμορφώσει τη νέα στρατηγική του. Προς το παρόν, η κυβέρνηση είναι στο «μηδέν». Ούτε την αξιολόγηση έκλεισε ούτε τη δόση πήρε ούτε το χρέος πέτυχε ούτε την προοπτική ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ διαμόρφωσε. Από αυτά, μόνο τα δύο πρώτα φαντάζουν πιθανά στο προσεχές Eurogroup, εάν βέβαια οι δανειστές δεν συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης με τον χρέος.

Επιπλέον, το χρέος είναι αλληλένδετο με την ποσοτική χαλάρωση (QE). Οπερ σημαίνει ότι η αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε αφήνει την Ελλάδα εκτός QE, το ίδιο όμως και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα που θα συντελεστεί εάν δεν υπάρξει απόφαση στις 15 Ιουνίου. Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχει στηρίξει το αναπτυξιακό πλάνο της και την επικοινωνιακή της αντεπίθεση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ;

Η απάντηση ενδέχεται να κρύβεται στη λέξη «συμβιβασμός». Μολονότι από το επιτελείο του Μαξίμου επιστρατεύτηκαν αιτιάσεις για fake news και πυρά κατά των μέσων ενημέρωσης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έριξε τους τόνους απέναντι στη Γερμανία και άφησε παράθυρο για αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε. Εστω και ως «βάση για διαπραγμάτευση», όπως δήλωσε μία μέρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε, δεν αναιρεί την κυβερνητική επιδίωξη για «καθαρή λύση», αφού και οι δανειστές ως τέτοια εκλαμβάνουν την πρόταση Σόιμπλε.

Οι περι-στροφές του Αλέξη

Εάν επέλθει αυτός ο συμβιβασμός δεν θα είναι ο πρώτος - ίσως ούτε και ο τελευταίος. Η στάση Τσίπρα απέναντι στη Γερμανία, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Σόιμπλε έχει αρκετές φορές αλλάξει με ανάλογο τρόπο. Από τα θριαμβευτικά «go back» της αντιπολιτευτικής περιόδου φτάσαμε στον ξαφνικά έρωτα για την «ανοιχτόμυαλη» Μέρκελ και τον «σεβαστό αντίπαλο» Σόιμπλε.

Κάπως έτσι καταγράφηκε στην ιστορία η φράση Τσίπρα για τα νταούλια και τους ζουρνάδες που θα χτυπάμε στις αγορές και θα χορεύουν. Σήμερα, όμως, η πορεία της κυβέρνησης και της οικονομίας στο επόμενο χρονικό διάστημα εξαρτάται από την έξοδο στις αγορές με τον χρόνο και τους όρους - άρα τα νταούλια και τους ζουρνάδες - να καθορίζονται από τις ίδιες τις αγορές και όχι από την κυβέρνηση. Κι όμως, ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που έσπευσε μετά το Eurogroup να θέσει ως μείζονα στόχο την έξοδο στις αγορές και μάλιστα το καλοκαίρι του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος, αντί του χρέους και της διευθέτησής του ή της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τσίπρας αποκάλεσε ευθέως το τρέχον πρόγραμμα «τρίτο Μνημόνιο». Προεκλογικά, ωστόσο, δήλωνε ότι θα καταργήσει όλα τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο. «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα Μνημόνια με ένα νόμο», έσπευσε να πει αργότερα και συγκεκριμένα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εάν γίνει δε αποδεκτή η πρόταση Σόιμπλε για το χρέος, ουσιαστικά θα έχει συνομολογήσει ένα ακόμη Μνημόνιο...

Ανάλογες και ιδιαιτέρως προβεβλημένες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών για τον ΕΝΦΙΑ, τον κατώτατο μισθό, το αφορολόγητο, τις περικοπές στις συντάξεις, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες τώρα, υπό την πίεση της θετικής πορείας που χρειάζεται η οικονομία, αναγνωρίζονται ως επενδύσεις και ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα τις χειριστεί προσωπικά.

Ο Τσίπρας, εξάλλου, έλεγε τον περασμένο Γενάρη (σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών») «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» και λίγο αργότερα απέκλειε το ενδεχόμενο προληπτικής νομοθέτησης. Τελικώς, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η αξιολόγηση, λύγισε στις πιέσεις του ΔΝΤ και αποδέχθηκε τη προνομοθέτηση μέτρων για την περίοδο 2019-2020 με επικοινωνιακό αντίβαρο τα αντίμετρα.

Το εσωκομματικό καζάνι που βράζει

Ανεξαρτήτως τού τι θα συμβεί στις 15 Ιουνίου, ο Τσίπρας φαίνεται πλέον πως δεν θα έχει άλλη ανοχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, μέλη της ομάδας των 53, αλλά και ο Νίκος Φίλης - ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τους 53 - έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. 

Το πρώτο «χτύπημα» μπορεί να ήταν ήσσονος σημασίας, με την τροπολογία 28 βουλευτών που αφορούσε την ιδιωτική εκπαίδευση (σ.σ.: το άρθρο του πολυνομοσχεδίου στο οποίο δήλωσε «παρών» η Τασία Χριστοδουλοπούλου) και τελικά δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας αλλά αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τελικό αποδέκτη το Μαξίμου. Μία ακόμη συνθηκολόγηση, όπως αυτή στο Eurogroup του Ιουνίου, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ένταση των «χτυπημάτων». Διότι οι βουλευτές αισθάνονται πλέον ακάλυπτοι: ναι μεν ψήφισαν τα μέτρα, αλλά ούτε το χρέος πήραμε ούτε τα αντίμετρα είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν.



Αιμίλιος Περδικάρης
ΤΑ ΝΕΑ


Ο Τόσκας και η αντιτρομοκρατική ήξερε για το χτύπημα γιατί δεν είχε λάβει μέτρα το υπουργείο;;



Στην έμμεση παραδοχή ότι υπήρξε κενό ασφαλείας στον έλεγχο του τρομοδέματος το οποίο εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας εργάζονται προκειμένου να φέρουν τους τρομοκράτες γρήγορα στα χέρια της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα όμως με άρθρο που αντλήσαμε μέσα από το newsit.gr αναφέρεται καθαρά ότι : Απόρρητο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής προειδοποιούσε για το χτύπημα

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εδώ και μιάμιση εβδομάδα είχε προειδοποιήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μάλιστα με απόρρητο έγγραφό της, για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος προσώπου, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκη στην πολιτική ζωή της χώρας, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit , στο απόρρητο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φιγουράριζε και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, στο οποίο μάλιστα γίνονταν ιδιαίτερη μνεία για τις αναφορές στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού, τόσο από την “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” στις κατά καιρούς προκηρύξεις της, όσο και στις σημειώσεις που είχαν βρεθεί στην κατοχή της Πόλας Ρούπα, κατά την σύλληψή της σε διαμέρισμα στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Μάλιστα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφορίες, στο συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο αναφέρονταν η απειλή με τα τρομοδέματα, λόγω του προηγούμενου του περασμένου Μαρτίου με τα 10 δέματα βόμβες των “Πυρήνων της Φωτιάς” δυο εκ των οποίων έφθασαν, το ένα εξω από το γραφείο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και το δεύτερο στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, όπου μάλιστα τραυματίστηκε ελαφρά μια υπάλληλος.

Για το λόγο αυτό στο συγκεκριμένο έγγραφο τονίζονταν πως τους ύποπτους φακέλους θα πρέπει να τους ανοίγουν με ιδιαίτερη προσοχή οι εκπαιδευμένοι φρουροί των προσώπων που αποτελούν στόχους της νεοτρομοκρατίας.


Από το προστατευμένο άντρο των Εξαρχείων εξαπολύθηκαν νέες επιθέσεις εχθές το βράδυ




Τα ίδια και τα ίδια κάθε βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά εχθές και μετά την τρομοκρατική επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο έγινα για τα μάτια τρεις συλλήψεις μετά από 18 προσαγωγές.

Όπως ενημέρωσε η αστυνομία, οι 18 προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, και κρατήθηκαν οι τρεις από αυτούς, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα Σάββατο στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Εχθές το βράδυ με κίνδυνο ζωής αστυνομικών και περιουσιών ιδιωτών έγινε μπαράζ επιθέσεων με μολότοφ στην περιοχή των προστατευμένων Εξαρχείων γκέτο κακοποιών και τρομοκρατών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ομάδα νεαρών πέταξε δύο βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, με αποτέλεσμα να κλείσει η Πατησίων για περίπου μισή ώρα.

Στις 2:50 τα ξημερώματα, νέες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σημειώθηκαν στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων, μέχρι τις 4.

Την ίδια περίπου ώρα, άλλη ομάδα νεαρών που βγήκε από την οδό Διδότου επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στην διμοιρία των ΜΑΤ, που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.




Νέα Δημοκρατία: Με “αλχημείες” αλλοιώνουν την πραγματικότητα




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
             
«Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Τα τραγελαφικά γεγονότα συνεχίζονται, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.
            
Μέσα από δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις – η μια του Υπουργείου Οικονομικών και η άλλη του Υπουργείου Εργασίας – φαίνεται να έχουν χαθεί 150.000.000 ευρώ εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ.
             
Συγκεκριμένα: Με ανακοίνωσή του, ο ΕΦΚΑ ισχυρίζεται ότι, το πρώτο τετράμηνο του 2017, εισέπραξε από το Δημόσιο 84.500.000 ευρώ, ως εργοδοτικές εισφορές για λογαριασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα, όμως, με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό  - για το πρώτο τετράμηνο του 2017 - ανέρχεται σε 233.000.000 ευρώ. Δηλαδή, απόκλιση 150.000.000 ευρώ.
             
Πρόκειται για “αλχημεία” που στήθηκε, στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι πλεονασματικός.
             
Την ώρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις και φέρνουν εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, την ίδια ώρα μεθοδεύουν την αλλοίωση της πραγματικότητας με επικοινωνιακά τεχνάσματα.
             
Με μπακαλίστικες διαδικασίες και “αλχημείες”, επιδιώκουν να κάνουν το μαύρο – άσπρο. Χάνουν, έτσι, κάθε είχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
             
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κατώτερη των περιστάσεων, ανεπαρκής και ανίκανη, έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ όσο και για την απόλυτη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας».


Κάτι πίνουν κρυφά και δεν μας δίνουν! Βαγενά: Αντέξαμε 400 χρόνια τους Τούρκους, δεν μας τρομάζουν τα 99 του υπερταμείου



Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ τι πίνουν και όλες οι στελεχάρες τους αμολιούνται στο βήμα της βουλής και στα ΜΜΕ μιλώντας με θράσος και λέγοντας ότι τους έρθει στο μυαλό.

Άλλη στελεχάρα η Βαγενά παραδέχτηκε αντρόπιαστη και με θράσος ότι η κυβέρνηση παραχώρησε για 99 χρόνια την εθνική κυριαρχία στους δανειστές μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά για την ίδια υπήρξαν και χειρότερα όπως τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. 

Εμφανίστηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου Stigma FM η στελεχάρα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγενά και είπε : «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές. Είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες. 

Ήρθε η ώρα και μετά τα όσα ακούμε καθημερινά να μας πουν τι πίνουν και δεν μας δίνουν, το οφείλουν στον Ελληνικό λαό.


Κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις, κάθε εργάσιμη μέρα



«Από το 2008 κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη ημέρα, και έχουν χαθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση με τίτλο: «Μία νέα πρόταση για την οικονομία: λιγότερα πλεονάσματα, φόροι και εισφορές για επενδύσεις, απασχόληση και βιώσιμο χρέος».

«Η δε συμπίεση των κατώτατων μισθών, όπως είχαμε από την αρχή προειδοποιήσει, ελάχιστα οφέλη απέδωσε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφόσον το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος της ενέργειας, της γραφειοκρατίας και των περιορισμών στις αγορές, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του, ο κ. Μίχαλος περιέγραψε την κατάσταση στην οικονομία λόγω του «λανθασμένου μείγματος πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – όπως και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου – είχε επισημάνει από την αρχή, ότι η δημοσιονομική «θεραπεία» που επιβλήθηκε στη χώρα ήταν λανθασμένη.

«Όλες οι μελέτες διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και άλλοι, έδειχναν ξεκάθαρα ότι σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, το ενδεδειγμένο μείγμα πολιτικής πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και λιγότερο στην ενίσχυση των εσόδων μέσω της φορολογίας. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά τα δύο τρίτα μείωση δαπανών, μέσω του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου και κατά το ένα τρίτο στην αύξηση φόρων και εισφορών.

Η σημασία της σύνθεσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναδεικνύεται τόσο σε σχέση με την ένταση και τη διάρκεια των υφεσιακών επιπτώσεων, όσο και με την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Οι συγκριτικές μελέτες δείχνουν ότι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δημοσιονομικής προσαρμογής το χρέος αρχικά αυξάνεται και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται, στις περιπτώσεις των προσαρμογών που βασίζονται στα έσοδα η αύξηση τείνει να είναι μεγαλύτερη και να διαρκεί περισσότερο», υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε: «Ουσιαστικά, το βάρος έπεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των φορολογουμένων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.  Ελάχιστα έγιναν για έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, οι οποίες ήταν πασιφανείς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και άλλων οργανισμών: το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και η ύπαρξη σοβαρών στρεβλώσεων και περιορισμών στη λειτουργία των αγορών, που στραγγάλιζαν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε πως αυτό που τελικά έγινε ήταν να πετύχουμε ένα σπάνιο «κατόρθωμα»: εφαρμόστηκε μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η οποία επηρέασε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χωρίς όμως να προσθέτει τίποτα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, από 127% που ήταν το 2010.

Η χώρα έχει χάσει πάνω από το 26% του ΑΕΠ της.

Από το 2008 κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις, κάθε εργάσιμη ημέρα και έχουν χαθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Η δε συμπίεση των κατώτατων μισθών, όπως είχαμε από την αρχή προειδοποιήσει, ελάχιστα οφέλη απέδωσε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφόσον το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας – αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος της ενέργειας, της γραφειοκρατίας και των περιορισμών στις αγορές – παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.

Το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη.

Τα επίπεδα της αδήλωτης εργασίας εκτοξεύονται, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπερνούν πλέον το 50% των νέων προσλήψεων. Μια εταιρεία που λειτουργεί ή σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα, γνωρίζει ότι για να προσλάβει εργαζόμενους – και κυρίως εξειδικευμένα στελέχη – θα πρέπει να επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο κόστος…

Ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες με υψηλά προσόντα, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είχε πειστεί ότι για την ύφεση, φταίει η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν τους όρους των προγραμμάτων. Αλλά δυστυχώς, σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Διαπραγματεύθηκαν για να αλλάξει όσο το δυνατόν λιγότερο το χρεοκοπημένο μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, συμφώνησαν και επεδίωξαν φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, με ένα μείγμα πολιτικής που ήταν γνωστό ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής.

Είναι αδύνατον να επιτευχθούν τέτοια πλεονάσματα σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται. Και είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη, με αυτό το ύψος της φορολογίας και των εισφορών.

Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει».


Πηγή


Περιστέρι... "βαποράκι"




Σίγουρα όλοι θα θυμόσαστε τις ιστορίες με τα περιστέρια που μετέφεραν επείγοντα μηνύματα πριν κάνει την εμφάνισή της η τεχνολογία. Όπως φαίνεται, όμως, την σήμερον ημέρα, τα μηνύματα έχουν αντικατασταθεί από ναρκωτικά και πολλά άλλα. Αυτή η είδηση θα ήταν πολύ αστεία, αν δεν ήταν αληθινή, αλλά οι αρχές στο Κουβέιτ έπιασαν ένα περιστέρι που προσπαθούσε να περάσει λαθραία 178 χάπια έκσταση, από το Ιράκ, όπως μεταδίδει το Al-Rai. 

Το περιστέρι εντοπίστηκε από τις αρχές όταν πετούσε πάνω από ένα κτίριο τελωνείων στο Κουβέιτ όπου και πιάστηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του GQ, η χρήση περιστεριών για τη λαθραία μεταφορά ναρκωτικών, όπως η κοκαϊνη και η έκσταση πέρα από τα σύνορα, χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να πετούν μέχρι και 150 χιλιόμετρα χωρίς να σταματήσουν, ενώ είναι σε θέση με μεταφέρουν το 10% του σωματικού τους βάρους. 



Πηγή : ethnos.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Η τρομοκρατία είναι μια έκφραση ακραίου παραλογισμού

Φωτογραφία: Eurokinissi



«Η τρομοκρατία δεν έχει δικαιολογία γιατί έχει δράσει σε πάρα πολλές εποχές για διάφορους λόγους και σε μέρη τα οποία δεν είχαν ποτέ διχασμό, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Είναι μια έκφραση ακραίου παραλογισμού, γι αυτό και χρειάζεται πάρα πολύ αποφασιστική αντιμετώπιση».

Αυτό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM, 104.9".

Με αφορμή την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, τόνισε ότι η ίδια έχει περάσει από απόπειρα δολοφονίας και γνωρίζει ότι τα ψυχικά τραύματα είναι πολύ μεγάλα και έκανε λόγο για μια «πράξη δειλών ανθρώπων εναντίον ενός ανθρώπου, ο οποίος εκλήθη να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τις προσέφερε στην Ελλάδα, από διάφορες θέσεις χωρίς να έχει επιζητήσει τη θέση του πρωθυπουργού».

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίς ανέφερε ακόμη ότι «είναι αδιανόητο η χώρα να βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της, η οικονομία να στενάζει, να δημοσιεύονται όλα τα στοιχεία για το Eurogroup και να έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους και να κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι ένας τέως πρωθυπουργός υπέστη δολοφονική επίθεση στη χώρα μας».

«Έχει να συμβεί από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, είναι αδιανόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: «μηδενική ανοχή στη βία, που θα εκφράζεται όχι μόνο με την καταδίκη της βίας αλλά με συγκριμένες πράξεις ενάντια στους θύλακες ανομίας και βίας σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δράση με λογικά επιχειρήματα κατά της λεκτικής βίας που εκδηλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργία ενιαίου και αρραγούς μετώπου κατά της τρομοκρατίας».

Για την οικονομική κατάσταση της χώρας υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα φιάσκο, διότι επελέγη η λάθος ώρα», υπενθύμισε ότι η ΝΔ ζητούσε εδώ και έναν χρόνο να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, τόνισε ότι όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι πραγματικά γίνεται στην Ευρώπη και πώς πραγματικά σκέπτεται το ΔΝΤ. «Μετά από 3 χρόνια, μετά από δύο αχρείαστα μνημόνια, μετά από τη στιγμή που έφτασε η Ελλάδα να βγει από την Ευρώπη με κλειστές τις τράπεζες, με όλο το χτύπημα, δίνουμε μάχη για να δούμε εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε πίσω στο καλοκαίρι του 14. Δεν είναι αμαρτία αυτό;» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ομιλία του κ. Δένδια και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, έκανε λόγο για μια «προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα εντός της Νέας Δημοκρατίας» η οποία, όπως ανέφερε, «έχει κάνει σημαία της τη μάχη κατά του λαϊκισμού» και έχει «επιλέξει τον δρόμο της αλήθειας για να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση».

Απηύθυνε, τέλος κάλεσμα σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αύριο και εκτίμησε ότι η ΝΔ θα πετύχει το στοίχημα οι εκπρόσωποι της Ελλάδα «να μην κάνουν διαγωνισμό χυδαιότητας αλλά διαγωνισμό πολιτικού ήθους».




Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr 


Αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά (59) άτομα



Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν πάνω από (1.400) άτομα και περισσότερα από (800) οχήματα, προσήχθησαν (130) άτομα και βεβαιώθηκαν (342) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (25-05-2017), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν : (1.410) άτομα, εκ των οποίων (1.050) ημεδαποί και (360) αλλοδαποί, καθώς και (833) οχήματα.

Προσήχθησαν : (130) άτομα, εκ των οποίων (87) ημεδαποί και (43) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν : (59) άτομα, εκ των οποίων (32) ημεδαποί και (27) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

(3) ημεδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
(2) ημεδαποί, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
(2) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις.
(1) ημεδαπός, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.
(17) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(7) ημεδαποί και (8) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(8) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(6) ημεδαποί, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
(1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
(2) ημεδαποί, για επαιτεία.
Κατασχέθηκαν :

Μικροποσότητα ηρωίνης και (90) ναρκωτικά δισκία.
(2) κιλά & (700) γραμμάρια αδασμολόγητου καπνού.
Διάφορα είδη παραεμπορίου.
Βεβαιώθηκαν συνολικά : (404) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

(342) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (60) για υπερβολική ταχύτητα, (11) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, (7) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (4) για Κ.Τ.Ε.Ο. και (259) λοιπές παραβάσεις.}
(3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
(17) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
(31) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(11) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Υπερήλικας ασελγούσε επί μήνες σε 14χρονο παιδί




Συνελήφθη ένας 85χρονος στην Καλαμαριά για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 14χρονου αγοριού.

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, που έγινε από κατοίκους της περιοχής στο «Χαμόγελο του Παιδιού», συνέλαβαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Καλαμαριά, έναν 85χρονο Έλληνα για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ενός 14χρονο αγοριού από την ίδια γειτονιά.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής και αποπλάνηση παιδιών κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ηλικιωμένος, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος 14χρονου αγοριού, με αντάλλαγμα διάφορα μικροποσά, 5-10 ευρώ.

Με το παιδάκι ανέπτυξε μία πρώτη γνωριμία στα κάλαντα και μέχρι τον Φεβρουάριο τον έπεισε να τον επισκέπτεται στο σπίτι. Εκεί ο 85χρονος που έχει χάσει την σύζυγό του τα τελευταία χρόνια και έχει παιδιά και εγγόνια, του έδινε χρήματα και ο 14χρονος υπέκυπτε στις αρρωστημένες ορέξεις του.

Οι συνεχείς επισκέψεις στο σπίτι του ηλικιωμένου από τον 14χρονο τράβηξε την προσοχή ορισμένων γειτόνων που κατήγγειλαν το περιστατικό στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και όταν μπήκε η Αστυνομία μέσα στο σπίτι του και πέτυχε και τους δύο, τους οδήγησαν στην Ασφάλεια όπου και οι δύο παραδέχτηκαν αυτό που συνέβαινε…

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και από εκεί στον Ανακριτή, όπου αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν άλλα θύματα του ηλικιωμένου.




(Φωτό: sooc.gr)
Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Ανακοίνωση του Σύνδεσμου 1974 για την τρομοκρατική επίθεση στο Λουκά Παπαδήμο



Ο Σύνδεσμος 1974

Καταδικάζει απερίφραστα την θρασύτατη τρομοκρατική ενέργεια, εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και καλούμε την κυβέρνηση πέραν από την φραστική καταδίκη να αναλάβει και τις ευθύνες της.


Επίθεση σε κόπτες προσκυνητές στην Αίγυπτο




ΚΑΪΡΟ. Ενοπλοι άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που επέβαιναν σε τρία τζιπ άνοιξαν χθες πυρ εναντίον λεωφορείου χριστιανών κοπτών στη νότια Αίγυπτο, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους και τραυματίζοντας 22. Στο λεωφορείο, που μετέφερε προσκυνητές με προορισμό τη Μονή του Αγίου Σαμουήλ του Εξομολογητή στη Μαγκάγκα, επέβαιναν και πολλά παιδιά. Πρόκειται για την τέταρτη τρομοκρατική επίθεση, από τον Δεκέμβριο, με στόχο την κοπτική μειονότητα της Αιγύπτου.

Παρότι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση, όλες οι ενδείξεις «έδειχναν» το ISIS, το οποίο μάχεται τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, έχοντας πρόσφατα επεκτείνει τη δράση του στην αιγυπτιακή ενδοχώρα. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες της χθεσινής επίθεσης, το λεωφορείο των προσκυνητών δέχθηκε επίθεση από δέκα ενόπλους, ντυμένους με στρατιωτικές στολές, οι οποίοι φορούσαν μάσκες. Τα θύματα ταξίδευαν από την επαρχία Μπενί Σουέφ προς τη Μονή του Αγίου Σαμουήλ, 220 χλμ. νότια του Καΐρου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου Χαλέντ Μοχάμεντ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κοπτικής Εκκλησίας Copts United, μόνον τρία παιδιά επέζησαν της επίθεσης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας.

Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν χθες εικόνες του κατεστραμμένου λεωφορείου, τα παράθυρα του οποίου είχαν θρυμματιστεί από τις σφαίρες των επιτιθέμενων. Οι σοροί των θυμάτων, σκεπασμένες με μαύρα πλαστικά καλύμματα, είχαν τοποθετηθεί στο πλάι του δρόμου, εν αναμονή ασθενοφόρων για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο του Μπενί Σουέφ.

Την Κυριακή των Βαΐων, διπλή επίθεση αυτοκτονίας έπληξε εκκλησίες των κοπτών βόρεια του Καΐρου, ενώ ανάλογη επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με στόχο άλλη εκκλησία του δόγματος στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 75 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων αυτών, για να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του.

Στα τέλη Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, εν μέρει για να εκφράσει τη στήριξή του στους χριστιανούς της χώρας, οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο συχνά στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάπας τίμησε τα θύματα των επιθέσεων του Δεκεμβρίου και της Κυριακής των Βαΐων. Μετά την επίσκεψη του Φραγκίσκου, όμως, το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους μουσουλμάνους να αποφεύγουν χριστιανικές συγκεντρώσεις και εορτές, καθώς και τις πρεσβείες δυτικών κρατών, λέγοντας σε ανακοινωθέν του ότι αποτελούν στόχους της εκστρατείας του κατά των «απίστων».



Καθημερινή


«Το τέρας της τρομοκρατίας, δυναμώνει ξανά... Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία



Αναφορές στην τρομοκρατία, στα «θέλω» της κοινωνίας και στην υποχώρηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, έκανε ο   Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θοδωρή Πελαγίδη με τίτλο «Μέση Γη – Η επιστροφή του πολιτικού κέντρου». 

«Αν τα κόμματα ήταν καράβια, οι μετριοπαθείς πολίτες έχουν σταματήσει στην προκυμαία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απογοητευμένοι από την πολιτική, δεν αποφασίζουν να ανέβουν σε αυτά. Και το γιατί είναι κρίσιμο. Είναι κρίσιμο και για τη δική μας αυτογνωσία ως ένας Οργανισμός που έχει 43 χρόνια ιστορία. Ξέρουμε, όμως, τι θέλει η κοινωνία; Νομίζω το ξέρουμε. Το βλέπουμε και από τις μετρήσεις, αλλά και από τη δική μας επαφή και ώσμωση με την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει μια αλλαγή. Είναι πάντα μια λέξη που έχει μια ελκυστικότητα. Θέλει να κλείσει το κεφάλαιο των ψεμάτων, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν πάμε μακριά με αυτές τις πρακτικές. Θέλουμε ένα μικρότερο και πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό Κράτος. Ουσιαστικό. Με μικρότερο αποτύπωμα στην οικονομία. Ένα κράτος το οποίο θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά αυτά που κάνει, θα τα κάνει καλύτερα απ’ ότι τα κάνει σήμερα. Θέλουμε ελεύθερη οικονομία. Θέλουμε στήριξη του ιδιωτικού τομέα, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Δεν θέλουμε διαπλοκή. Θέλουμε ίσους κανόνες στο παιχνίδι. Δεν χρειάζεται σε αυτήν τη χώρα κάποιος να θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχει ένα τηλεοπτικό κανάλι για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Δεν το θέλουν αυτό οι πολίτες. Το αντιλαμβάνονται ως μια παθογένεια του παρελθόντος. Άρα, θέλουμε ίσους κανόνες και ευκαιρίες. Και δουλειές για τους πολλούς και όχι για τις κρατικοδίαιτες ελίτ. Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια και τάξη. Αυτή είναι μια ατζέντα, η οποία δεν είναι παραδοσιακή Δεξιά ατζέντα, στη λογική της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών. Τι σημαίνει Δεξιά ατζέντα στις υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όπου οι άνθρωποι τρέμουν και κλειδώνουν τα σπίτια τους το βράδυ; Είναι Δεξιά αυτή η ατζέντα; Ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερή είναι. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά μια ευνομούμενη Πολιτεία. Και βέβαια η Πολιτεία ζητάει άλλου είδους πολιτική συμμετοχή και άλλα κόμματα, ανοιχτά, δημοκρατικά, με άλλες λογικές και με άλλες φιλοσοφίες». 

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το τέρας της τρομοκρατίας, δυστυχώς, δυναμώνει ξανά. Νέα αυγά του φιδιού επωάζονται. Οι διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα είναι, πλέον, ομολογημένες. Η συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία οφείλει να συντρίψει - επαναλαμβάνω να συντρίψει - την τρομοκρατία με κάθε επιχειρησιακό τρόπο. Και, προφανώς, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά τα συμπαθητικά λόγια δεν αρκούν πια. Χρειάζεται αποτέλεσμα. Και, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, που έχω δει από την Κυβέρνηση, είναι τα αντίθετα από αυτά που απαιτούνται. Για εμάς τους βουλευτές, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, όσους παρακολουθούν, τουλάχιστον, τα τεκταινόμενα στη Βουλή, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μιας Κυβέρνησης που έσπευσε εντός δύο μηνών από την εκλογή της να νομοθετήσει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Και που είχε αναθέσει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο επίσημος σύνδεσμος του Κόμματος με φυλακισμένους τρομοκράτες. Ας σταματήσει, επιτέλους η υποκρισία. Αν μια Κυβέρνηση πραγματικά θέλει, μπορεί να τελειώνει σύντομα με αυτό το νοσηρό φαινόμενο ... Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατίας. Και αυτός είναι ένας λόγος ακόμα που η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία και κανονικότητα χωρίς ασφάλεια. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς την εφαρμογή των νόμων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο βιβλίο του κ. Θοδωρή Πελαγίδη, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι περιέχει  «αναφορές, κείμενα, ιδέες και προτάσεις που τοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού αφηγήματος της σημερινής Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Η παραδοσιακή γραμμή Δεξιά - Αριστερά, πράγματι έχει υποχωρήσει σημαντικά στις μέρες μας. Και είναι ένας διαχωρισμός που έχει μεγαλύτερη αναφορά στο χθες παρά στο σήμερα. Ειδικά θα έλεγα για τη νέα γενιά. Για τα νέα παιδιά. Όταν κουβεντιάζω με τα παιδιά μου - που είναι 19 και 20 ετών - και τους μιλάω για τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες του παρελθόντος, δεν αισθάνομαι ότι αυτές οι ιδέες και αυτή η αντιπαλότητα είναι αυτό το οποίο πραγματικά τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα και όχι μόνο στην Ελλάδα, διεξάγεται μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της δημιουργίας, της ελευθερίας, της κανονικότητας, της υπευθυνότητας και από την άλλη λαϊκιστικά μορφώματα δημαγωγίας και συντηρητισμού. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα. Και η αποστολή της Νέας Δημοκρατίας, ενός παραδοσιακού Κόμματος που εξακολουθεί να κρατά τον ιδεολογικό του πυρήνα, είναι να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, διαμορφώνοντας ένα κλίμα δημιουργικής αλλαγής. Έχω μιλήσει συχνά για την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Την Ελλάδα που εργάζεται. Την Ελλάδα που προσπαθεί κόντρα στις συγκυρίες. Διότι κάτω από την επιφάνεια, κάτω από το ραντάρ, πίσω από τη μιζέρια, την ανέχεια, την γκρίνια, γίνονται εξαιρετικά πράγματα σε αυτήν τη χώρα. Σε πολλά επίπεδα. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, στο επίπεδο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στο επίπεδο του Δημοσίου, όπου εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κόντρα στη συγκυρία, επιλέγουν να πράττουν και όχι να γκρινιάζουν. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την Ελλάδα αυτών που θέλουν να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και όχι απλά να παραπονιούνται για την κακοτυχία που μας έτυχε. Και η αποστολή μας είναι να εκφράσουμε αυτήν την πλειοψηφική κοινωνική και πολιτική συμμαχία, διευρύνοντας και τα όρια της δικής μας παράταξης. Και πιστεύω, ότι υπάρχει και μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί να συνταχθεί πίσω από αυτές τις ιδέες. Και βέβαια πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, από αυτόν, τον οποίο πορευόμαστε σήμερα… Αλλά για να μπορέσουμε να πορευθούμε αυτόν τον άλλο δρόμο, υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση. Και αυτό είναι ότι πρέπει να νικήσουμε, πολιτικά να νικήσουμε εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν σταθερά την κοινωνική διαίρεση. Και γι’ αυτό και στεκόμαστε με εμφατικότητα, με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, αλλά και με τεκμηριωμένο λόγο απέναντι στη συνολική αντίληψη που πρεσβεύει η σημερινή Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι μια αντίληψη που στο επίπεδο των αξιών ευτελίζει τελικά κάθε έννοια ατομικής ηθικής και συλλογικής αξιοπρέπειας. Είναι μια αντίληψη που συχνά ευνοεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέθοδο κοινωνικής αντιπαράθεσης. Και μια αντίληψη, η οποία τελικά επιδιώκει την καχεκτική συμμετοχή των πολλών. Δεν θέλει αυτή η Κυβέρνηση ενεργούς πολίτες στα κοινά λειτουργώντας σε όφελος του λαϊκισμού των ολίγων που νέμονται την εξουσία. Και η μάχη την οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε ως Νέα Δημοκρατία και στην οποία καλούμε όλους τους δημιουργικούς πολίτες να συνδράμουν, είναι μια μάχη τελικά κόντρα στην ολιγαρχία της μετριότητας και της δημαγωγίας. Και ιδιαίτερα στο νέο πελατειακό παιχνίδι που στήνεται από μια ετερόκλητη και ετερογενή νομενκλατούρα. Γι’ αυτό και τα ζητήματα ποιότητας Δημοκρατίας είναι τόσο σημαντικά. Γι’ αυτό και η κριτική μας στην Κυβέρνηση, όταν επιτίθεται στο Κράτος Δικαίου, είναι τόσο τεκμηριωμένη και τόσο αυστηρή. Διότι, τελικά είναι και ζήτημα Δημοκρατίας, μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Βεβαίως η Δημοκρατία προϋποθέτει ευημερία, αλλά μπορεί και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της, οι οποίοι στην Ελλάδα έχουν το δικό τους βαθμό ασθένειας, να ροκανίζονται από κάτω κι εμείς ασχολούμενοι μόνο με την οικονομία, ξαφνικά να διαπιστώσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι το οποίο το έχουνε φάει οι τερμίτες, έχει μείνει μια ωραία πρόσοψη και χρειάζεται μόνο μια σπρωξιά για να πέσει. Και δεν θέλουμε να καταλήξουμε εκεί».